Tagovi

Koga birati?

Kada je riječ o demokraciji prvo su nam na pameti izbori, a onda slijedi pitanje koje nas sve jednako muči: KOGA BIRATI?
I onda, da bude još gore slijedi obeshrabrujući zaključak SVI SU ONI JEDNAKI.
Pod ono „jednaki“ mislimo na političare i svrstavamo ih sve u isti koš. To je koš lupeža, lažova, smutljivaca, falsifikatora… Uglavnom lijepa ekipa koja bi komotno mogla zauzeti uloge u takozvanom „crnom valu“ filmova glumeći glavne aktere iz podzemlja.
Zašto mislimo da su svi oni jednaki? Pokušajmo naći odgovor.
Jesu li svi jednaki i zar su zaista svi takvi ili je to jednostavno naša percepcija politike i političara. Tu percepciju su stvorili sami političari i oni su jedini i isključivi krivci. Radi se o sistemu glasanja koji je takav da ne biramo pojedinca već skupinu, grupu. Politika i same stranke su jednostavno deindividualizirane i svedene na masu (listu) i vođu. A karakteristike vođe (i nekolicine istaknutih članova stranke) se poistovjećuju sa cijelom strankom. I zato kažemo svi su oni lupeži, nesposobni…
Kada bi birali pojedinačno Peru, Gordanu, Štefa, Ivicu… bez obzira na to kojoj stranci pripadaju onda ne bih mogao reći svi su oni jednaki.
Rekao bih Pero je lupež, Gordana je sposobna, za Štefa ću ponovno glasati, Ivica je budala…
I birao bi najbolje pojedince bez obzira kojoj stranci pripadaju.
Jer Štef je prvenstveno Štef, Ivica je Ivica a Gordana je Gordana. I gledao bi ih kao ljude i osobe sa svim karakteristikama koje imaju. I onda mi se na listama ne bi provlačiti razne ulizice i žmukleri koji samo služe da vođama (šefovima stranaka) osiguravaju vlast.
A Štef, Gordana, Pero… bi odgovarali meni a ne vođi (šefu stranke). Jer bi ih ja birao i gledao kako rade.
I tada ne bih imao dilemu tipa koga birati - SDP ili HDZ. Izabrao bih desetak ljudi bez obzira u kojoj su stranci i poklonio bi im povjerenje. I svaki političar bi tada snosio odgovornost za svoje postupke i ne bi ovisili o „velikim vođama“ (čitaj šefovima stranaka), hoće li ih staviti na listu ili ne.
Stvari u životu nisu samo crne ili samo bijele i ne bi se trebali nalaziti u situacijama ultimativnih izbora ukoliko to nije potrebno. A nije. Imamo dovoljno dobrih pojedinaca.
I zato kada ubuduće budemo postavljali sami sebi pitanje KOGA BIRATI odgovor ne bi smio biti HDZ ili SDP već: Peru, Štefa, Gordanu ili Ivicu ili možda Damira, Dubravku…..
Birajmo najbolje, i zapamtimo dobro: nisu svi oni isti, Pero je Pero, Gordana je Gordana, Štef je Štef…..
Biranjem pojedinaca prestajemo biti taoci „velikih vođa“ koji misle da nam sami mogu krojiti naše sudbine. Osnova demokracije je da društvo počiva na mnoštvu sposobnim pojedincima a ne na „velikim vođama“ i njihovim strankama koje im služe isključivo za realizaciju privatnih interesa baziranih na velikom egu.
Nikola Bezerić

Tagovi

Komentari

Birati one koji se zalažu za promjenu izbornog sustava

Postojeći izborni sustav generira nalošije pojedince na pozicijama sa negativnim građanskim osobinama.
Građani ne glasaju na listi za građanina kojeg smatraju osobom uvažavanja, već za stranku, a iznimno za nositelja liste koji je u pravilu neobrazovaniji i manje časan od posljednjeg na listi. Inače ne bi bio prvi na listi.

Unutarstranački sustav napredovanja i mjesto na listi ovisi o volji diktatora.
Nikola Tesla ili Einstein bili bi prvi dan izbačeni iz neke stranke, a na kandidacijsku listu ne bi bili ni na zadnjem mjestu, jer svojim autoritetom u članstvu i među građanima ugrožavali bi diktatora.

Tako se stvara sustav ulizništva diktatoru i političke korupcije.
Kad jednom takva osoba dođe na poziciju temeljem tako sastavljene liste, on će svoj "politički uspjeh" prihvatiti kao etalon i primijeniti na svoje ulizice. Rezultati u nekom svom mandatu nisu mu bitni, niti ih zna postići. Školovanje ionako nema nikakvu ulogu, niti je zbog obrazovanja stavljen na listu.

Ovakva negativna selekcija koja na pozicije izbacuje najgori sloj ljudi, sa pripadnim rezultatima potrajat će dok se ne izmijene izborni propisi.

Niti jedna stranka ne zalaže se za preferencionalno glasanje (barem to).
To je jasno, jer u stranci nitko neće o tome pisnuti.
Ili bi bio izbačen, ili bi bila raspuštena podružnica ili ogranak.
Preferencionalno glasanje (za koje blagodati su građani bolje čuli zahvaljujući EU izborima) objelodanjuje nedemokratsko ozračje diktatora i njegovih ulizica po redosljedu na listama, ujedno relativizira njihov "autoritet".

Koga birati u postojećim okolnostima?
Svejedno je.

Referendum o izmjeni izbornih propisa (koji je u najavi) treba svakako provesti i njegove rezultate implementirati prije predstojećih parlamentarnih izbora.

U suprotnom, postajete suučesnik.

Tko je glasao
Tko je glasao

@spvh problem je u tomu što

@spvh problem je u tomu što su stranke ustrojene kao stada ovac. Imamo čobana i nekoliko "šarplaninaca" kojima čoban drži stado na okupu. I TO JE TO! http://zooportal.hr/2011/09/24/tornjak/ http://www.paralele.hr/405/

I pazi ove paralele: "Danas u Hrvatskoj ima preko 200 jedinki vukova. Strogo su zaštičeni ...."

A paralela:"Kod nas su ipak najpopularniji tornjaci i šarplaninci za takve potrebe" me neodoljivo podsjeća na onaj kokošinjac na Markovom trgu u kojem čobani imaju premoć u broju tornjaka i šarplaninaca!

ZAKLJUČAK: Pas čuvar kao što mu i sam naziv kaže služi za čuvanje. Čuvanje nesposobnog premijera na vlasti, ili njegove dominacije u stranci, tj. stadu koje je okupio oko sebe! Pas čuvar ne grize ruku svog čobana koja je potpisala izbornu listu kojom je došao na saborsku, državnu ili bilo koju drugu zdjelicu punu privilegija!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci