Tagovi

Kog ce vraga zenama pravo glasa?

Pitanje iz naslova ima smisla.I to usprkos cinjenici da je pravo glasa zena zajamceno.Uostalom kao i ravnopravnost spolova.Ali...
U praksi je situacija sasvim drugacija!
Teorija govori da su zene sa 51% udjela u postotku stanovnistva, zapravo vecina.Statistika govori da zene postizu barem jednake rezultate u svim podrucjima djelatnosti.No praksa govori da su zene na ovim izborima usprkos svojih 51% udjela u populaciji, na listama zastupljene tek sa 27%.Sto je jos gore kod velikih stranaka i manje.A SDP je napravio "pomak" pa ih je ove godine samo 21% tj. jos manje nego ranije.
Istodobno su "bolje" zastupljene na uredima za zaposljavanje...Zene-dekoracija i one koje "misle kako sef stranke kaze" ne predstavljaju realnu sliku usprkos tome sto i takve cine znatan udio u tih sramotnih 27%.
Stoga je krajnje vrijeme da zene ucine nesto same za sebe.Sto ce im u suprotnom pravo glasa?
Zar je doista istina da drugi znaju bolje od njih samih sto je za njih najbolje?
Pri tome svakako treba razbiti medijsku izolaciju, nametnutu neargumentiranu laznu inferiornost i dominantni primitivizam okoline, koja se i na tom polju nogama i rukama bori protiv europeizacije Hrvatske.Takodjer treba razbiti i glupost o bacenom glasu na manje stranke.Izbor izmedju velikih, ali manje kradljivih od njih, je ipak izbor manje losih.Oni koji u startu izabiru makar i manje lose, ne trebaju se nicem ni nadati!
Istina je zapravo da od sjevera Europe, koji cine realno drzave najveceg standarda i demokratskog dosega, pa prema jugu Zemlje, situacija za zene idealno opisuje poslovica: sto juznije, tim tuznije.
Stvari su do apsurda dovedene u satrapijama tipa Afganistana ili prasuma Afrike.
No nas put i cilj je europeizacija i napredak.A muskarci koji nemaju nikakvih predrasuda prema najvecoj diskriminiranoj populaciji ce solidarno podrzati njihovu stranku.Ona na ove izbore izlazi sa takodjer bezobrazno ignoriranom Zelenom Listom.
Te dvije stranke cine opciju izlaska iz konzervativnog naslijedja i neosjetljivosti za okolis.Odnosno izlaz iz medjuljudskog i prirodnog zagadjenja.Na nacin kojim su krenule stranke u drzavama sa kojima se volimo usporedjivati.
Umjesto klasicnog poziva da glasate za DSZ , neka to ucini nasa najbolja zivuca pjesnikinja gdja.
Vesna Parun svojom pjesmom: Politicari - cudjenje u svijetu
P.S.
Sa weba Zenske mreze:
Na pitanje koje su prepreke za ravnomjernu zastupljenost žena i muškaraca na njihovim kandidacijskim listama, u SDP-u su kazali da imaju rodnu kvotu od 40 posto, ali da i daije moraju »ozbiljno raditi na njezinu poštivanju na svim razinama«.

I tako se oni obecavaju popraviti jednog dana? Moze li im se vjerovati? Pa mozda se i HDZ popravi, ako dobije jos jednu priliku...who knows...

Komentari

Osim što su bačeni glasovi

Osim što su bačeni glasovi pa ide na neku drugu stranu, još puno toga:
- osim što su inače ogadile i ovladale medijskim prostorom, pa se i zadnji frajeri ponašaju kao damatinske lajone, nedavno su se baš ove tvoje pojavile pred hramom HRT baš kada su neki frajeri malo došli do daha, izvjesni Bago, i nakon toga se vidi rezultat;
- inače žene drmaju scenom. Kada iskaču svuda (pašteta) i takvi superfrajeri kao Čačić, to dirigiraju žene, šta žene, zmajevi od žena, ne samo njim nego i hrpom zavedenih, koje onda meni netko gura na reciklažu. Ne mogu ni ja stalno sanirati odbačene, ponižene i uvrijeđene, znaš li koje su to nemoguće misije;
- kažeš da je za SDP manjak žena i netko misli da je Račan bio najveći šarmer, toliko žena, a zapravo ni Račan ni stranka nisu mogli disati slobodno od drugarica, zato je to bilo tako ukočeno;
- a onda se sjećaš tipa s dekicama, i šta njegova iznosi kako se kalio čelik i vidiš li kloliko posla s time;
- predsjednik neke muške udruge iznosi da su se morali početi organizirati jer je došlo do toga da ne samo da drže frajere za kontrolni organ i motaju ih, odavno su prešle i na mozak.

Izbori su demokratski, bira se po volji i želji, samo malo iznosim da se ima na umu.

Tko je glasao

Komentar gore ad hoc igra

Komentar gore ad hoc igra radi navlačenja pažnje.

Pod ozbiljno mislim da se novinarsko-medijska industrija ponaša još skandaloznije prema manjim a ozbiljnjim pojavama, DSŽ i zeleni itd. nego za Tuđmana. Inove očito instant zvijezde Bago pa i čuveni Latin, a da novinske koncerne ne spominjemo ...

U tom smislu su ovo rjetke točke na kojima se može čuti sa Demokratsku stranku žena, zelene, listu Tonća tadića itd. Svim njima želim više pažnje i više glasova. To će i onako doći, samo je pitanje brzine i posljedica.

Tko je glasao

Stovani ap! Razumijem tvoju

Stovani ap!
Razumijem tvoju nestrpljivost konacnim raspletom.No ne sumnjam da ces u novoj vlasti prepoznati i nekog dobrog prijatelja iz vremena dok ste zajedno gradili prugu.A i ona vas.
Nece te prevariti njegovo novo socijaldemokratsko ili narodnjako odijelo. Tako da ce biti prilike za nove uspjehe.Uz casicu, dvije i nesto dobrih zalogaja na relevantno rangiranom mjestu.
Treba stoga dokinuti strah od svega novog i svih novih.Osim sto djeluje paranoicno, pokazuje i odredjenu nesigurnost pa i diletantizam tzv. relevantnih cimbenika. Dakle malo manje paranoje ne kosta nista, osim jednog novog uzbudljivog koraka u progres iz starih utopija. Njih je Gorbacov uz duzne pocasti ubacio u raku ne tako bliske 1989. godine.
Stoga ne treba strahovati od novih cinjenica i novih ideja od kojih strahuju nasi vjecni vodje u ovako brzo promijenjivom svijetu.Pogotovo ako ne pocinimo istu glupost pa pocnemo izmisljati novu toplu vodu kako je to vec bilo sa samoupravljanjem.Jer Ameri vise namaju volje ni $ za krpati troskove takvih eksperimenata.S druge strane Tarja Halonen, pok. Ana Lindt ,pa ako hoces i Thatcherica uz "zelenog", a kasnije i ministra vanjskih poslova Fischera, pokazuju na njihovoj kozi rezultate takvih opita.Sto u startu manje kosta.
Zato se ne treba toliko plasiti malih stranaka.A mladi i novi i nisu tako bedasti da ne vide novo-podgrijani a davno napisani pamflet sa nekog partijskog plenuma iz 1957. godine.
Onda su valjda u tekstu bili unutrasnji i strani neprijatelji, a sad su u tekstu prekucani u nove i male stranke.I naravno da je bitno stoga uputiti pucanstvo da ne baca glasove. Mogli su to uobliciti i u parolu:
Ne bacajte glas na male stranke, kao mi novac poreznih obveznika!
Da bude slikovitije.
Ali prava je istina samo 2 dio parole - o novcu poreznih obveznika !
Jedan od 386443 dokaza slicnosti HDZ/SDP mutanta, je njihovo zajednicko krijestanje upravo na te male stranke.
Koje argumente koriste u tome?
1. da su to neozbiljne stranke
ad. 1 dosadasnja je njihova "ozbiljnost" dovela drzavu do karikature pravosudja i rekordnog vanjskog duga
2. da su male stranke kandidati samo radi osobnih interesa
ad.2 ovo valjda razmisljaju povodeci se za vlastitim primjerom
3. male stranke nemaju dovoljno strucnih ljudi
ad.3. mozda je ovo i tocno, ali male stranke ne moraju biti lisene nepostivanja referentnosti kadrova, poputpartitokrata iz "velikih" stranaka, pa mogu ekipirati nadlezne putem jasnih, javnih natjecaja.
A sto te "velike " stranke sebi pripisuju u zasluge?
1. rast standarda
ad. 1 NETOCNO! Za rast standarda, "krive" su banke koje su pocele od izlaska drzave iz izolacije davati kredite stanovnistvu
2. oni nesto grade, unapredjuju i stvari napreduju ( osim duga ;) )
ad 2. tocno, ALI tudjim novcem i bez transparentnih natjecaja za izvodjace tih projekata
3. osnovni problem drzave, kaos u pravosudju mogu samo oni rijesiti
ad 3. NETOCNO, do sad su ministrice pravosudja bile Anticevic ( SDP), Ozbolt( DC- HDZ-ova zakrpa) i Lovrin(HDZ), i pravosudni kaos je ostao!

Zakljucak?
Neka od velikih stranaka moze i vjerojatno hoce uz neku trgovinu sa par nesto manjih stranaka ( HNS ili HSP) osvojiti vlast, ali u tom slucaju dobivaju samo oni, novine koje imaju od cega stvarati tirazu prateci njihove gluposti i mucke, a gubi "samo" Hrvatska!
Oni koji budu glasali za te stranke se nemaju zbog cega zaliti. A zaliti treba samo one koji ce trpiti posljedice uz hipnotizirane i nadam se kao i do sad, naci nacina da se izmaknu od pijanog gospodarskog i politickog teturanja ovih likova.
Oni svjesni prosjecnog ukusa i dometa su i do sad znali kako.Pa ne sumnjam da ce i ovaj put.Mladji uvijek mogu zbrisati van u nedostaku druge opcije.

Tko je glasao

Stovani ap! Razumijem tvoju

Stovani ap!
Razumijem tvoju nestrpljivost konacnim raspletom.No ne sumnjam da ces u novoj vlasti prepoznati i nekog dobrog prijatelja iz vremena dok ste zajedno gradili prugu.A i ona vas.
Nece te prevariti njegovo novo socijaldemokratsko ili narodnjako odijelo. Tako da ce biti prilike za nove uspjehe.Uz casicu, dvije i nesto dobrih zalogaja na relevantno rangiranom mjestu.

Impresivan je sadašnji val napretka, neopisivo, i veoma reducirano bavljenje prelijeva čašu. I same kominkakcije su eksplozivne. kao da se javljam sa kakvog domobranskog fronta gdje se zavrzlamama ne vidi konca ni kraja pa šaljem signale, pada mi na pamet neki Hašek. A za žene malo pecam, da se nebo bar malo otvori i da padne malo kiše, Vidiš da čuveni gale uzima to zdravo za gotovo, već to me obvezuje nastaviti malo u istom stilu.

Uzmimo samo u mojoj izbornoj jedinici. Apsolutni favorut je izbjesna Marina Matulović Dropulić, koja je cca 5x više nego Jekaterina Furcova nadživjela sekretara i vijala razne i više toga. Sama pomisao da se čovjek treba s time suočiti priziva pomoć, a iznemoglo domobrani od mene očekuju čuda. Gale-ove nove snage još ne stižu ...

Tko je glasao

Glasati za onog koga smatras

Glasati za onog koga smatras dobrim izborom, sve je samo ne bacen glas.

BTW, ove realne stranke cesto si zadaju kvotu ala 2%, 3% ili tome slicno (i Ciganovic je pisao o tome), sto je dobar orjentir za nastavak igre.

Tko je glasao
Tko je glasao

Mislim da su Romi u

Mislim da su Romi u Hrvatskoj znatno ugrozenija populacija. No, to nije razlog da glasam za nekog zato sto je Rom. I BTW, Jadranka Kosor je zena, pa joj to previse ne pomaze.

Tko je glasao

Slazem se da su i Romi

Slazem se da su i Romi ugrozena populacija.Medjutim ja imam samo 1 glas, a zene su najbrojnija diskriminirana populacija.
S obzirom da jos nisam cuo da su zene glavni uzrok loseg polozaja Roma, glasanjem za DSZ i Zelenu Listu, ces pomoci i njima.

Tko je glasao

Onda malo znas o politici

Onda malo znas o politici Jadrane Kosor.

Tko je glasao

O njoj mi je dovoljno znati

O njoj mi je dovoljno znati da je programirana na daljinsko upravljanje Drive.

Tko je glasao

A koliko znamo o DSZu?

A koliko znamo o DSZu?

Tko je glasao

Pa osim programa na koji sam

Pa osim programa na koji sam svojevremeno stavio link, znamo i da su potpisali ponudjeni ( jedini ) antikorupcijski sporazum.Takodjer je to napravila i Zelena Lista.To je vec za moj pojam daleko vise od "dozivljenog" od ovih "velikih" , a za koje se navodno "ne bacaju glasovi".
Svejedno su upravo oni su svojim dogodovstinama ( ponajvise placenim iz naseg dzepa) sasvim lijepo popunili cnn-ov blog.Kad se tome pridoda da su i sasvim lijepo paralelno rasprodali drzavne resurse, veselju radi nebacenog glasa nigdje kraja.( za bedake)
S obzirom da mi ne treba veza za legalizaciju bespravne gradnje, posao mimo natjecaja za marketing, gradjevinu i tome sl. ili pak posao u vec metastaziranoj administraciji, ne postoji ni jedan osobni razlog davanja glasa takvima.
U svakom slucaju kontinuitet bacanja novca poreznih obeznika je stup svake politike vec vidjenih frakcija sijamaca.

Tko je glasao

OK. DC je istu stvar

OK. DC je istu stvar potpisao. S time da o DCu nesto znamo, imamo kakvo takvo jamstvo o njihovom politickom integritetu (pozitivnom ili negativnom), a podrzavati ekipu koja je u politiku usla bez bez bilo kakvih jamstava, nije bas ozbiljno.

Ekipa vec dugo ne pusi lijepe oci i velike sise, ekipa je oduvijek daleko opreznija kada se radi o predavanju vlasti. I dobro je da je tako. S druge strane DSZ ipak za sljedece izbore mora ili ozbiljno pristupiti politickom procesu ili se povuc iz procesa zbog nesposobnosti da se nosi s istim. Nema trece.

Tko je glasao

Žene na "postolje",

Žene na "postolje", muškarce u domove!

Neću politiku u svoju butigu

Tko je glasao

ja ću vam uskoro ispuniti

ja ću vam uskoro ispuniti želju. Otići ću u starački dom.

Tko je glasao

Ako moja žena dozna da sam

Ako moja žena dozna da sam ovo pročitao - gotov sam. Ali ipak, zašto to mora biti podijeleno? Zašto bi žene morale baš birati žene? Ili zar bih ja kao muškarac morao birati muškarce?

Tko je glasao

nakon predsjedničkih

nakon predsjedničkih izbora, na izlasku iz zgrade u kojem je moje biračko mjesto (tada bilo), presreli su me reporteri nekog medija sa njemačkog govornog područja i začuđeno me pitali zašto sam glasala za mesića, a ne za kosoricu. zašto bih glasala za nju, pitala sam. odgovorili su mi "pa zašto što je žena". pitala sam ih očekuju li od muškaraca da glasaju za muškarca zato što je muškarac.
općenito gledano, ne bih glasala za nekoga samo zbog spola. ako je "rezultat" izjednačen, moglo bi to prevagnuti, ali iskreno čisto sumnjam da je praktično moguće da se to dogodi.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ali ipak, zašto to mora

Ali ipak, zašto to mora biti podijeleno? Zašto bi žene morale baš birati žene? Ili zar bih ja kao muškarac morao birati muškarce?

Ne mora biti podijeljeno.Zapravo je zalosno da se zene moraju same organizirati.Uostalom i HSU je postigao sto je htio tek, nakon sto su ih dobro povukli za nos i jedna i druga "velika" stranka.
Kao sto vidite iz prilozenog, ostale stranke, zene koriste za prodaju demagogije.S obzirom da ste zivjeli na Zapadu, vjerujem da ste sretali i zene koje sasvim solidno znaju svoj posao.Ovdje je do prije 15 godina u Saboru cak bilo izreceno da je "zenama mjesto u kuhinji".I to od poprilicno glupih tipova.
Radi se o iskazu solidarnosti.Ali i o tome da se sada diskriminirani intelektualni i kreativni potencijal u jednoj relativno malenoj drzavi, stavi u ravnopravan polozaj.I djeluje u korist svih.I muskaraca i zena.
Ja naravno ne tvrdim da su zene bolje, vec tvrdim da nisu losije od muskaraca.
Paralelno nase guranje glave u pijesak po pitanju zastite okoline, o cemu brine Zelena Akcija, je takodjer pitanje koje su druge drzave vec shvatile dovoljno ozbiljno.Kao sto znate u Njemackoj je Fischer presao put od male stranke do ministra vanjskih poslova upravo sa takvom strankom.
Jos je gore nase stalno busanje sa turizmom i ovako bijedan interes za zastitu okolisa.Nije ni malo cudno da su se ove dvije opcije prepoznale kao nepravedno ignorirane i kao zrtve opceg zaostajanja nakon dugogodisnjeg jednoumlja i sada nadiruceg novog vala primitivizma.Pa i u glazbi kao bas hocete.

Tko je glasao

Prvo, zašto se žene ne bi

Prvo, zašto se žene ne bi same organizirale. Učinit će to bolje nego da im pomažu muškarci.
Drugo, uvijek sam govorio da su žene U SVEEEEEMU bolje od muškaraca.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci