Tagovi

Koalicija HDZ i SDP by Mesić

U ovo predizborno vrijeme zatrpani smo raznolikim informacijama, izjavama, događanjima... Uvijek i svugdje je tako, ali u našoj maloj, lijepoj našoj, previše je svega za prosječnog građanina.
Izjava i lobiranje našeg vrlog predsjednika za veliku postizbornu koaliciju SDP-a i HDZ-a unosi mi nemir, kao da nas želi vratiti u prošlost, jednoumlje, svi smo mi jedna partija.
Što nam to predsjednik poručuje? Da su i jedni i drugi otišli preduboko u kriminalne radnje, da ih treba pomiriti, izjednačiti kako bi si prije osigurali kartu za EU? Jeli to? Da se zaborave sve afere, da kao djeca u pješčaniku pjevaju "mir, mir, nitko nije kriv..." i takvi uđemo pod ingerenciju vijeća EU. Koga to predsjednik želi pomiriti i zašto?
Ako nastavi ovako, moglo bi doći do veće apstinencije birača, jer pomiriti lijevi i desni blok se može samo hipotetski. Ili se time možda želi oslabiti biračko tijelo dijaspore? Ovo su moja glasna razmišljanja koja želim podijeliti sa vama. Možda sam u krivu..

Komentari

Iako je post kratak, otvorio

Iako je post kratak, otvorio je bitno pitanje. Zašto to predsjednik radi?

Prvo, naš Stipe ništa ne radi bez veze iako počesto govori prenonšalantno i kao da se šali. Tako i o Velikoj koaliciji. To je njegovo legitimno pravo iako se na taj način "svrstava" a rekao je da neće.
I sam kaže da veliki procesi su započeti i teku, nestabilnost vlasti i ponovljeni izbori bi to objektivno mogli uzburkati.

Zato možda nije pravo pitanje zašto on forsira Veliku koaliciju već zašto želi izbjeći ponavljanje izbora. Odgovor ćemo možda prije naći u procesima koji teku pa nije loše pogledati na tu stranu.

Preračunavanje mandata i kalkuliranje tko s kime može i da li će koalirati, bojim se da neće dati pravi odgovor. Ovo kao uvod i podsticaj za razmišljenje i o toj strani medalje.

B-52

Tko je glasao

Igrom oko velike koalicije

Igrom oko velike koalicije predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić obavlja redovnu predsjedničku dužnost u skladu s logikom kojom je izabran, navikao i na koju je naaviklo građanstvo RH.

Kao što je već davno Heraklit utvrdio da je svijet nešto vječno živo, tako je i sada i niti svijet niti RH se ne mogu prilagoditi samo činjenici političkih stranki i trenutno aktualnih izbora. Ima još puno toga drugog i tko će o tome brinuti nego predsjednik. Mi smo i onako navikli da brine vodstvo, Sabor je raspušten, Vlada obavlja nužne poslove i sve drugo je fokusirano na te izbore. A u vezi Hrvatske, u skladu sa kontinuitetom napretka, teče niz toga.

Opet smo ojačali u svijetu, a to nije samo čast nego i razne obveze. Osim što smo u Vijeću sigurnosti i sa vezama na razne strane, na balkanu koji nestaje se odlučuje o Kosovu, gdje je predsjednik bio iznimnije angažiran a usput i sa Srbijom. Ni oko BiH ne miruje. U susjednoj Sloveniji je za dlaku izbjegnuto da izvjesni Zmago dođe na čelo. Sa talijanskim staljinistima i fašistima je malo zgašeno ali imaju podršku Eu i svih lijevih snaga, pa nika ne znaš. Tu bi predsjedniku sada dobro došlo okupljanje snaga, da ga prate.

Predsjednik je uvijek bio za pravnu državu, protiv korupcije, za bitno odlučniji razvoj, da se ljude ne šalje bez veze u pogibelj, socijalnu pravdu, skromnost, da se sredi sve oko kriminala, privatizacija, ratnog profiterstva, za red, protiv protekcionizma i razno slično, te što je najvažnije protiv defetizma. Svjedoci smo i sami se čudimo kako je toliko strpljiv oko nedovoljnog izvršavanja toga, valjda zbog iznimnog pedagoškog iskustva i brige.

Ujedno su, kao i uvijek, narasle razne vjerojatno nepotrebne defetističke i druge tenzije, koje je dobro srediti. Došlo je do toga da pojedini već skoro otvoreno diraju u lik i djelo ne samo predsjedniku bliskih Bandića, Pukanića i drugih nego i samog predsjednika, gdje više nije u pitanju osoba i ososbnost, nego i sve što povjerenje naroda prema predsjedniku i predsjednika prema narodu nose te sve naznačene susjedske i međunarodne obveze, o čemu ovosi jako puno toga u Hrvatskoj, susjedstvu, među nesvrstanima, u odnosima EU-SAD-Rusija i šta da vam pričam, sve znate.

Predsjednik je uvije bio i praktičan, od toga da je prvi u socijalizmu od Triglava do Vladivostoka pokrenuo privatno poduzetništvo (čitati njegova prijatelja Antunovića), preko toga da je sastavljao i rastavljao države do toga da je objedinio sve silnice i stekao mandat. Obzirom da i onako poprilično funkcionira prilično široka koalicija (tko vlada po raznim djelovima Hrvatske, čiji su Todorić i razno), vjerojatno najuupućeniji u sve okolnosti predsjednik Mesić zaključuje da već takvom postojećem skupu činjenica radi okolnosti koje slijede treba dati i primjerenu formu i organizaciju.

Djeluje logično, i naravno da time rukovodi predsjednik. Ne samo da je takvim kombinacijama dano veliko povjerenje, nego je to i prilično dugom i masovnom praksom potvrđeno. Obzirom da još nikakve snage nisu za ravnopravnu konkurenciju svega a još manje za stvarni red i raščišćavanje, šta je logičnije od objedinjavanja pod vodstvom takvog predsjednika. Vjerojatno pod velikom koalicijom predsjednik ne misli HDZ+SDP kako se tumači, nego sve stranke i puno šire, tako da će na primjer doličnu ulogu morati preuzeti i dosadašnje vertikale Budimir Lončar, Nikica Valentić, Ivo Pukanić, Ivica Todorić, Franjo Luković, Mladen Vedriš, Josip Manolić itd., naravno bez Budiše i sličnih, protiv kojih i onako vrijedi velika koalicija. Logično je da predsjednik ne može biti siguran za evntualno davanje mandata maldom i neiskusnom sinu Stipe Milnaovića, koji možda neće slušati ni oca, a još manje Ljubi Jurčiću kojem su ujaci bili u ustašama.

Drug Tito jaše na čelu kolone. Defetizam neće proći.

Tko je glasao

Ha, ha, komentari u gotovo

Ha, ha, komentari u gotovo istoj minuti. :)

B-52

Tko je glasao

Takva koalicija nema sanse.

Takva koalicija nema sanse. Njome bi SDP ponovo pao na 5% ko 91. godine. Naime, biraci SDP-a to nikako ne bi mogli probaviti dok bi HDZ vjerojatno ostao na razini kojoj je jer, Boze mi oprosti, njihovi biraci bas i ne koriste mozak, vec ono kaj im veliki vođa, vožd iliti Tahi kaže...

Tko je glasao

Nikako mi se ne sviđa ideja

Nikako mi se ne sviđa ideja velike koalicije. Tko će u tom slučaju biti opozicija. Ni dosad se opozicija nije pretjerano iskazala, a što će biti tek u ovoj kombinaciji.
Kome ovakve priče pašu. Prije bih rekla umrtljivanju domaćeg biračkog tjela. Dijasporu, osobito onu hercegovačku to ne pogađa. Njihe naelektrizirao mostom. Potegao je priču oko mosta, Bošnjački čelnici, čak i nisu nešto posebno burno reagiralu, jer znaju da su to predizborne igre, ali su naši mediji stalno ponavljali mantru o njihovim primjedbama. to je sasvim dovoljno da motivira hercegovce na glasanje, jer: neće meni te Bal... kapu krojit. Želi što više birača na izborima u BiH, ds bi dobi što više mjesta iz dijaspore.
Nisam sigurna, da li se mjesta za dijaasporu računaju prema izlazi birača u HR. Ali mislim da se radi neki omjer. Ako demotivira birače u HR, a motivira birače u BiH, porasti ćće relativno, boj glasača u dijaspori, i eto njemu dodatnih mjesta, i pobjede.
moram priznati da me stvarno frustrira da će o pobjedniku odlučivati glasovi iz BiH, koje niti ne možemo kontrolirati.

Tko je glasao

to je valjda na tragu onoga

to je valjda na tragu onoga njegovo da se svi svima moraju ispričati,

Tko je glasao

SDP i HDZ ce pristati na

SDP i HDZ ce pristati na takvu koaliciju samo ako im bude gorilo pod nogama. A za sada im ne gori. No, ako dodje do te koalicije, a vjerujem da ce u dogledno vrijeme doci, to ce znaciti kraj jedne politicke ere utemeljene na forsiranju animoziteta izmedju ljevih i desnih.

Tko je glasao

ne bih rekla da postoji

ne bih rekla da postoji ikakav omjer glasova ili uopće situacija u kojoj bi koalirali sdp i hdz.
ne samo da to ne bi funkcioniralo u mandatu, nego bi se zakopali za sva vremena.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

SDP i HDZ će prijetit

SDP i HDZ će prijetit ovakvom koalicijom svojim manjim partnerima prilikom cjenkanja oko sastavljanja većine. Uostalom, ako bi SDP i HDZ sastavili "veliku" koaliciju, tko bi im prigovorio za nedosljednost i trgovinu? Možda HSS, HSLS ili HSU?

Tko je glasao

A što o tome misle njihovi

A što o tome misle njihovi birači? Želi se napravit pomutnja pred izbore da ljudi ne znaju za kog će glasati?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci