Tagovi

Knjige - put bijega od ovoga svijeta

Kako pobjeći, bar privremeno, od ovog mukotrpnog svijeta, gdje svatko od nas nosi manji ili veći križ života?? Po početku pomislit ćete da ću pisati o Uskrsu, velikom i značajnom blagdanu kršćana odnosno katolika. Ne, poštujem ovaj blagdan, čestitam vam, dragi čitatelji Uskrs, neka vam je blagoslovljen i miran, ali poznajući moj stil razumjet ćete kada kažem da imam bar jednu primjedbu. Naime, apsolutno razumijem pojedinačne čestitke, obiteljske, kada se svećenici iz hijerarhije pa i papa Franjo obraćaju s porukom URBI ET ORBI, svojim vjernicima, ali ne razumijem kada to rade političke stranke, posebno one koje nisu demokršćanske… I čudom se čudim ovom dijeljenju obojanih pisanica, čokoladnih pisanica, zečića, cica-maca i koječega drugog što mladi članovi stranaka rade po našim ulicama i trgovima. Izgleda mi to kao dijeljenje lizaljki djeci da ne kmeče, da ih se udobrovolji sitnicom dok glavni gazde i bossovi časte se pri punim trpezama. Nikako mi nije jasno da se ti mladi članovi naših dičnih političkih stranaka daju nagovoriti na nešto što je ispod razine djelovanja danas neomiljenog Saveza socijalističke omladine iz tzv.komunjarskih vremena.
MUKE KNJIŽARSKOG POSLA
No, pustimo to, i razmislimo na koji način ovo blagdansko vrijeme možemo učiniti uistinu okrijepom za dušu, novim početkom, ma koliko na našoj blagdanskoj trpezi bilo manje šunke, tvrdo kuhanih i ofarbanih jaja, proljetnog luka i vina . Naime, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici zapazio sam neku noć pripreme za prodaju knjige – bijeli veliki šator i dva knjižara… Razmišljao sam kakav je to „peh“, jer je padala kiša, bilo je hladno, turobno vrijeme… Podsjetilo me to na 15 godina mukotrpnog rada s knjigama u Austriji, na vrijeme kada sam i ja pogledavao prema nebu i pratio prognoze vremena, kada sam konkretno za vrijeme iznenadno ljetnog pljuska, zapravo oluje, sklanjao knjige sa štanda koji sam imao u Volksgartenu u Beču, prilikom festivala filma iz država ex-Jugoslavije.. Sklanjao sam mokre knjige u obližnju zgradu, noseći banana kutije s knjigama na suho, i sigurno, a publika došla na projekciju filma prstom nije makla da mi pomogne, dapače, nagurali su se na vrata zgrade, jedva sam se probijao kroz njih, zatim sam mokre knjige sušio dva –tri dana i noći u knjižari, neke morao i baciti jer iako nove, toliko su bile oštećene da nisu više bile za prodaju…
ŠTO NUDI „KNJIGICA“?
U prošlu subotu sam upoznao Dražena Mijatovića, jednog od knjižara, razgledao ponudu knjiga, interesirao se za jednu koja mi je hitno potrebna, a zagubila mi se (Franjo Tuđman: Bespuća povijesne zbiljnosti, PRVO izdanje, Naprijed, 1989.).
Čovjek se već 20 godina bavi knjižarskim poslom, vlasnik je udruge „Knjigica“ (Zagreb) koja se bavi prodajom, otkupom, zamjenom knjiga, stripova, udžbenika, časopisa.. Požalio mi se na loše vrijeme i promet u Bjelovaru iz kojeg su stigli u Viroviticu, hvaleći gradskog komunalnog redara koji ih je izvan radnog vremena dočekao i pomogao im da dobiju mjesto ispred Gradske knjižnice, postave šator… Ugodno su me iznenadile cijene – čak oko 800 naslova knjiga po cijeni od 1o kuna!! Knjiga u nas jest skupa, čak je Linić - Nadino ministarstvo uvelo porez na knjige kojeg ranije nije bilo…i to, to se zove usklađivanje s evropskim stečevinama, a bit će toga još…hm,hm???
Dražen mi je pričao da je njima kao knjižarima u vremenu krize teško, ali uvijek se nađu oni koji znaju da je čitanje jedan od najljepših bjegova od ove grde svakidašnjice i odvoje koju kunu za knjige.I njemu osobno knjiga i pisanje pomogli su u jednoj fazi života i o toj fazi nerado govori. „Kulturnih ljudi ima u svakom vremenu, oni čitaju, vole knjigu, vole dobre romane..! Nema više kupovanja knjiga na metre, za regale, netko kupi i desetak knjiga, ali bira naslove..“ Vidim, ima i slikovnica, od Pepeljuge do Crvenkapice (5 kuna), ima zamalo sav asortimana po područjima koji sam i sam nekada držao u svojoj knjižari-antikvarijatu u Beču, od klasične literature do priručnika, rječnika, monografija.. Jer, knjiga je uvijek dobar poklon – i za rođendan, imendan, vjenčanje… Evo nekih naslova i nekih cijena knjiga koje su mi zapele za oko, zapisano bez rangiranja, i ocjenjivanja:
JERGOVIĆ: SRDA PJEVA, U SUMRAK, NA DUHOVE
- Miljenko Jergović: Srda pjeva, u sumrak,na duhove, nekada 120 kuna, sada 40 kuna,
- Ja sam Zlatan Ibrahimović, 40 kuna,
- Međugorje, monografija 3o kuna,
- Papa i Hrvati, 20 kuna,
- Predrag Matvejević: Mediteranski brevijar, sa 68 sniženo na 40 kuna
- Naučite djecu lijepom ponašanju, sa 48 sniženo na 20 kuna,
- John Grisham –politički trileri, 20 kuna meke korice, 50 kuna, tvrde korice
- Daniel Easterman : Utjelovljenje, sa 180 kuna sniženo na 5o kuna,
- Mira Vučetić: Knjiga kuharstva, sa 680 sniženo na 300 kuna,
- Dinosauri, s 298 sniženo na 200 kuna
- Naravno, naći ćete tu knjige Ive Andrića. Miroslava Krleže, Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, tu su i klasici literature XX stoljeća, ali i knjige o glavobolji, cvijeću, tu su rječnici prema engleskom, njemačkom, francuskom.., ponuđeni su i brojni DVD-i, CD-i također s povoljnim cijenama. Ističe se cijenama cijela jedna serija novih knjiga izdavača Jutarnjeg lista sa samo 10 kuna po knjizi!
DRAŽEN ZNA 2000 NASLOVA KNJIGA NAPAMET
Odlazeći, pohvalio sam se da sam u vrhuncu posla s knjigama u Beču, znao napamet oko 2000 naslova knjiga, za većinu njih i izdavače, pamtio sam njihov izgled odnosno likovno rješenje korica… Kada bi me probudili u pola noći, znao sam sve to, a evo, danas, prisjetim se tog mukotrpnog posla s vremena na vrijeme, posla koji ne donosi veliki novac, ali pruža veliko zadovoljstvo, taj bijeg u romane i drugo štivo, bijeg s najmanje negativnih nuspojava. Nije droga, nije alkohol, nije kocka, nije opsesivni sport, nije opsesivni seks, ali je izvor nadahnuća i stjecanje znanja.. Jer. čast Internetu i googlu, to je većinom informacija, dok knjiga ostaje knjiga: prijatelj kojeg rado srećem, a kada je pročitam ponovo, kao da sam sreo još jednom prijatelja! Dražen mi je povjerio da i on danas zna 2000 naslova, napamet!
On i njegov kolega ispod bijelog šatora, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici su ovdje do 8. travnja 2013.
Dobro ste došli pod bijeli šator, u svijet knjiga!
(31.03.2013.)
POST SCRIPTUM od 4.04.2013.:
Baš sam sinoć, srijeda, 3.04.2013. predvečer, bio do šatora odnosno knjižara pred Gradskom knjižnicom i čitaonicom. Mada knjižari nemaju sreće s vremenom, u vrijeme kada sam bio (oko sat vremena) nailazili su zainteresirani, nešto se i prodalo knjiga. Oduševila me jedna majka koja je kupila za svoju kćerku dječje časopise i knjige. Naravno, najbolje idu knjige po 10 kuna, i te knjige nisu neki "šrot", već među njima ima vrlo kvalitetnih djela.
Pitao sam jednu ženu slučajno, koji su njeni motivi da čita. Znate što mi je odgovorila??
"Umrla bih da ne čitam!" Kupila je odlične naslove, jedan roman želi čitati ponovo (Saul Below: Herzog).
E, sad male dopune i ispravke kolumne, te poziv!
1. Mediteranski brevijar, Predraga Matvejevića snižen je sa 68 na 40 kuna (to je inače najbolja knjiga o Mediteranu koju sam ikada pročitao!!)
2. Romani Johna Grishama, politički trileri, su od 20 kn (meke korice) do 50 kn (tvrde korice)!
3. umjesto "Otjelovljenje" naslov je "Utjelovljenje".
Kupio sam biografiju Tuđmana (autor James J. Sadkovich), zanimaju me biografije poznatih političara.
I još jedan važan podatak: Dražen mi je obećao potražiti "Bespuća povijesne zbiljnosti" Franje Tuđmana, no jedan važan ispravak: PRVO IZDANJE iz 1989. je izdavača MATICE HRVATSKE, iz Zagreba. Ako netko ima tu knjigu koju tražim, kupio bih je! Pišem nešto, i HITNO mi treba, a volio bih je imati, ne samo posuditi! Dolazi u obzir i zamjena za neku knjigu koju imam!

Komentari

Dobro si ovo napisa o knjigi

Dobro si ovo napisa o knjigi . Tiskana knjiga je ipak ostala prijatelj čovika . Čitanje sa ekrana nije kao čitanje opipljive knjige . Imam amazon kindl i u njemu more knjiga. Puno čitam ali na poseban način . Čitam po desetak knjiga odjedanput . Čitam knjigu zavisno o svom psihičkom stanju . Jedan dan me zanima klasika a drugi dan sf .
Mogu ti reć da nijedan elektronski čitač nemore zaminit opipljivu knjigu . Drukčiji je to osjećaj.
Knjiga je stvarno došla muktana , osim naravno ove školske di koncesionari vrte lovu.
Prije neki dan sam bija u rijeci i iša u robnu kuću kupit kineske bičve i naletija na neke popuste knjiga i kupim u paketu , ono vezane tri knjige, zagrebačke naklade . Knjige su sf .
Počeo sam čitat jednu , zove se,, frka sa faustom, i ustanovim da je to nastavak knjige ,,donesite mi glavu dražesnog princa,, koja nije bila u tom vezanom kompletu . Tri dana san tražio po rijeci taj prvi dio. Naša sam u nekoj knjižari , opet u nekom smotuljku .
Šoma dela šoma neplanirano sam kupija šes knjiga , otprilike iljadu stranica za manje od sto kuna .

Ostavi se tih tuđmanovih životnih puteva i pročitaj ,, frku s faustom ,,

,, Mihael je bio visok čak i za arhanđela, i dobro građen, pošto su božanska tijela bila sklona atletskoj građi .Imao je crnu kovrđavu kosu ,kukasti nos i maslinastu kožu, sve su to bile ostavštine njegovih semitskih i perziskih predaka . U starim danima Mihael je bio anđeo zaštitnik Izraela , onda kad lokalna božanstva još uvik nisu bila obuhvaćena sustavom Jednog Boga koi se iskazao strašno popularnim na Zemlji .,,
iz knjige Frka s Faustom

Tko je glasao

@tomy82 Promijenit ću literaturu...

Možda imaš pravo - čitam trenutno dvije knjige o Tuđmanu. Zanima me taj čovjek i s političke i ljudske strane, jednostavno zanima me taj fenomen "tuđmanizma"! Ali, promijenit ću štivo, sve me to uznemirava, a knjiga je zapravo tu da se ili nešto iz nje nauči, ili da zabavi čovjeka.
A ono u Osobnom dnevniki Tuđmana čitam (datum iz 1975.) nakon pobjede Jugoslavije u košarci nad SSSR-om "Bravo, tako se brane boje naše zemlje", ili malo dalje Brunu Bušića naziva MUCAREVIĆ..., zatim piše o kartanju sa svojim generalskim i političkim društvom ili kako obilazi vile na Jadranu svojih prijatelja, tko je bio na kotlovini kod Tuđmanovih, da je dva dana nepokretan jer ga uhvatio lumbago - zbog toga što je radio u vrtu...O političkim stvarima piše na manje-više tračerski način...Moram se vratiti mom omiljenom piscu Isaku Baševisu Singeru, genijalne su mu kratke priče i romani! Pročitao sam sve od njega što je prevedeno, neke stvari koje nisu prevedene čitao sam na njemačkom...
A tebi čestitke za čitanje knjiga - sve nas je manje, ali smo pravi!
Zanimljivo, pokušao sam čitati SF stvari, nisu mi baš "legle", ali sam znao kupce u knjižari za tu vrstu literature, oni čitaju takvu vrstu knjiga s posebnim oduševljenjem!
A ovaj tekst sam napisao i da pomognem knjižarima, smrzavaju se ispod šatora, mada mi je drago da im je isti tekst na lokalnom portalu donio dosta kupaca!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Neizmjerna ljubav i radost

Tuđmana čitam (datum iz 1975.) nakon pobjede Jugoslavije u košarci nad SSSR-om "Bravo, tako se brane boje naše zemlje" Tko se ne bi radovao pobjedi košarkaške ekipe vlastite zemlje, protiv tada aktualnih europskih, svjetskih i olimpijskih pobjednika?

Da li te smeta što je navijao za reprezentaciju svoje zemlje?

Tko se tada nije divio košarkaškim umjetnicima: Kičanoviću, Slavniću, Dalipagiću, Ćosiću, Jerkovu, Delibašiću, Jelovcu...?

U Jugi uglavnom nije bilo puno onih koji navijaju protiv svoje zemlje, niti je bilo onih koji su je predstavljali a da su domovinu negdje vani smjeli ogovarati ili ismijavati( kao negdje sada).

No, ja sam sigurna da si ti @Ljubo, pravi domoljub: navijaš za sve hrvatske sportske vrste.

I ne daj Bože da ti je na sinapsama pomisao da zemlju u kojoj živiš tračerski ogovaraš- to ne ide uz tvoju neizmjernu ljubav prema RH.

malo dalje Brunu Bušića naziva MUCAREVIĆ...,Znaš li što je on rekao o Tuđmanu: "Dajte mu 3 sekunde i stvoriti će Hrvatsku."
Te 3 sekunde tvoja su "velika radost."

Tko je glasao

@ppetra Mirna Bosna!

Dakle, i ti si navijala za Jugoslaviju?? Pa što ste je onda rušili?? Jugoslaviju koja je pobjeđivala i jedan SSSR???
Inače,nemaš pojma koliko i kako navijam za hrvatsku nogometnu repku!? Kada smo gubili protiv Walesa, ništa me nije smirilo, do izjednačenja! A kada je Dudu zabio pobjedonosni gol, mislio sam da će mi srce otkazati!
Ma, kakve knjige...
Osim toga, što se imamo čuditi Tuđmanu?? Tko je mogao biti u Generalštabu, soba do sobe, ako nije biio velika komunjara i Jugoslaven: jedno vrijeme sjedili su jedan do drugoga Tuđman, Bilandžić i Veljko Kadijević! I kada su Tuđmana najurili jer je bio nepodnošljivo bahat, trebalo se osvetiti ostalim generalima - najbolje je bilo to učiniti secesijom Hrvatske! Ali, što je u to trebalo uvlačiti na stotine tisuća ljudi i većinu naroda?? Mogao je izaći na dvoboj sa generalima koji Tuđmana nisu šljivili i - mirna Bosna!
I šta je on imao stvarati u tri sekunde? Već stvoreno!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao
Tko je glasao

@zaphod

I ti sine, jugonostalgičaru??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci