Tagovi

Klinč(ek) leti nad oblakom

Sutoni i praskozorja čisti, priroda i društvo u finim dodirima, zvukovi razgovjetni, promet uredno oscilira. Klinč(ek) grli i steže, staro i novo udruženo, ako ne ide milom ide silom, sila boga ne moli. Ali se ponešto otvara i vrpolji, klinč(ek) leti nad oblakom.

U neiskusnijim djelovima svijeta klima se mijenja, nakon razdoblja uživanja u zabavi oko nekretnina i gradnji počinje strepnja. Nasuprot tome, hrvatske nekretnine spremne za nove izazove.

Balkan Jadran još prolaze kao poluegzotični krajobrazi na putu, za provode i poneki interes. Udruženi domaći i strani osvajači žure, gibanja usmjerena i na zadnje točke, sve će biti ovladano. Ambijent se ubrzano redizajnira za svečane trenutke. Odbori za doček gostoljubljivi i spremni. Poneki Njemci zastaju po putu. Nakon auto-puteva Jadran malo dalji, tu Miroslav Radman s društvom pijucka do kasno u noć i ne da se zbuniti jednostavnim matematičkim očekivanjima. Ciklona koja s američkog kontinenta kreće na evropsko područje još nije na vidiku u našim krajevima, ali počinju male mjere i prognostička predviđanja. PBZ i ZABA podižu kamate na kredite vezane na švicarsku valutu. Ugledni hrvatski menadžer ekonomske struke Željko Perić (Pliva, Lura grupa) zdvaja da propulzivna razdoblja izobilja novca nisu podstakla male i srednje tvrtke, da sada kada jenjaju gradnje i oko nekretnina slijedi recesija i nikome zgodno, da HNB treba nijansiranije jer davi male banke i tvrtke dok velike ne ovise o hnb-ovskim ograničenjima (razni izvori novca o tom ne ovise), da će politika ući u vrijeme pravih teškoća oko toga.

Obzirom na takve klimatske prilike i napeta ekonomsko-politička očekivanja, vrijeme je za precizne analize. Straha nema. Iskusna Hrvatska, vična svemu, spremno dočekuje ciklonu i ono poslije. Čak se stvari unaprjeđuje, otvara se igra komasacija i raznog drugog, pa i preko interneta. Primjeri i ekspozicija.

ZK iz Splita i zaštićena najmoprimka su dovršili rješenje i veliki stan u središtu Zagreba je spreman za novi najam. On je ugledni informatički stručnjak, sve više radi i tražen je oko velikih sustava koji uspješno rade ono što se inače ne bi radilo, pa je podigao kredit i isplatio obvezu. Ona je pravnica u penziji i zadovoljna odselila u pripremljen mali stan u rodni gradić ne tako daleko, obnovljen nakon rata, gdje su joj kćer i drugi. Ne treba ništa, jer je stan u zgradi zakonito izgrađenoj prije II rata kupio njegov djed na njegovo (unukovo) ime i nikad ništa nije upisano u uredne knjige osim toga. Djed, kojeg nema, je tako uspio. Kad su mu masovno uzimali ogromne obiteljske nekretnine po Splitu radi širenja grada, nije dobio ništa iako je bio u partizanima i vladajućoj partiji. Nešto je ipak uspio prodati i brzo kupiti specifično oslobođen veliki stan u Zagrebu i upisati vlasništvo tek rođenog unuka. Stan je, osim u središtu, na iznimnoj poziciji, s II kata kontrolira više smjerova i prolaza, nešto čega malo ima. Sad je i te kako spreman za bitku.

I nesretni slijed je proizveo nekretnine spremne za nove izazove. L je sada u finom EU gradu, na putu iz velikog stana u još veći. Pokopali njezina oca, s 86 godina vitalna skoro do zadnjeg dana. Veliki stan je bio matično u središtu Zagreba, cca 100 m od glavnog trga, ali slijedilo je sasvim drugo. Slučajno je nešto naišlo nekoliko godina nakon II rata kod susjeda iznad noću i on krenuo u pomoć. U ekipi koja je skupljala susjede je prepoznao neke ljude i viđao ih poslije. Godinama je bilo sve neugodnije jer od susjeda nije bilo ni traga a članovi ekipe su bili sve nervozniji. Kako je imao posao u posebnoj državnoj strukturi gdje se mogu mjenjati mjesta privremenog rada i boravka zadržavajući matično, tako su napravili, selili više puta i vratili se u Zagreb. Ali sa stanom je trebalo pričekati jer su u njemu bili privremeni smještaji. Dolaskom demokracije stvar se dodatno zakomplicirala sve u šesnaest, jer su oni pokupljeni susjedi iznad bili izvorni vlasnici a unutra sada kojekakva stanja. U svim vremenima je dodavana nova vrijednost. L će odustati od bavljenja time ali njezina sestra neće. Država nije rješila taj gordijski čvor, ali on se raspetljava sam od sebe. Nova vrijednost na staru vrijednost i tako puno puta, kao kamata na kamatu, pa su stan i zgrada tik do pobjede.

Masovna situacija još više hrabri. Pogled na poziciju koja nezadrživo buja i ne da se smesti nekim tamo najavama ciklona. Bukti na sve strane i poneka rupa. Svakim novim GUP-om donesenim uz sve veći konsenzus, stvar se osnažuje i gdje buja i gdje je zapelo, kao u čitankama. Na bujajućim pozicijama rastu i cvatu zarade na koridorima za ceste i nešto zraka. Gdje je zapelo još bolje. Evo ispred, idealni uvjeti za igru su uspjeli dugo igru ostaviti otvorenom, inače pouzdani i rutinski potezi su se od idealnosti kombinirali tako da se međusobno izbacuju. Sada akcije raznovrsno rastu, grozničavo nedostaje mjesta za starce, životinje, prolaze, propuhe, aute i ambroziju, pa komasacija otvara beskraj mogućnosti.

Ekspozicija. Svi zarađuju i dalje i sve političke stranke svojim programima i potezima doprinose igri. Prije komasacije (HDZ), poreza na kapitalnu dobit i eventualno nekretnine (SDP), povećane komunalne naknade (HNS) i promjena raznovrsnih dosadašnjih mjera, 90 % predigre će biti završeno. U toj predigri su bezbrojne vrijednosti bezbroj puta veoma varirale, sa puno puno dobitaka i poneki iščezli gubitak, tako vješto da su sačuvale prilično neiscrpne mogućnosti za nove igre. Čak i velike bespravne kuće i vikendice koje su neki nemarni i bahati tipovi podigli na od države nekom otetom državnom zemljištu bez kune za to i bez računa za gradnju su postale njihovo zakonito i neopterećeno vlasništvo i legalne. Na svakom djelu strukture novi novac će morati kleknuti ili ni starog neće biti. Da će banke i država navodno moći zavrnuti slavine i ucjenjivati mačku o rep. Ako krenu kome će prodati nekretnine pod hipotekom, možda Kinezima (pa ni oni nisu toliki diletanti) i od koga će naći novi novac? Umjesto toga će možda i srušene kuće pored Milne i još toga raznog uskrsnuti.

Klinček stoji pod oblokom,
klinček stoji pod oblokom.
Na njega gledi mila rožica
z črnim jokom.

Nikoga ni nutri čuti,
nikoga ni nutri čuti,
stani grlice, mila rožice,
oblok otpri.

Rada bi ti otpirala,
rada bi ti otpirala
samo da se ne oca, matere,
ja bojala.

Kaj su tebi otec, mati,
kaj su tebi otec, mati,
evo sam ti aj, mila rožica,
ljubav prava.

(međimurska narodna)

Komentari

"Ako krenu kome će prodati

"Ako krenu kome će prodati nekretnine pod hipotekom, možda Kinezima (pa ni oni nisu toliki diletanti) i od koga će naći novi novac?"

Nis ne brini, kupiti ce te nekretnine Europljani. Mislio je analfabet Racan uvesti moratorij na prodaju nekretnina strancima, ali ga je mocni lobby Unicredita i Intese, koji ima na platnoj listi vise EU politicara nego cijeli juzni dio Europe jednog dana u parlamentu EU, brzo zgrabio za usi.Da nije tako vec bi kamatne stope odavno bile dvocifrene ;)
Usputno brinuci za nase nekrenine, drugovi prodase drzavnu, a ne nasu nego neciju INU, HT, Plivu i sve ostalo.Nije to nase, ne bi onda prodali strancima ;)
Ovih dana i gradska infrastruktura od vodovoda na dalje koja se valjda cudotovrno i preko noci sama izgradila stenje pod hipotekom gradskih obveznica. Partija je odlucila zaduziti nasu/ svoju imovinu.Nitko normalan nema pojma zasto je to dobro za gradjane ili porezne obveznike. Iskreno i ne zanima me. Ako slucajno tebe zanima, onda pitaj Mathrandira.
Taj zna zasto je gradska Partija uvijek u pravu. ;)
Tvoje je da saslusas odgovor i jos dublje posegnes u djep bez jamranja i prigovaranja. Za koga?
Za Partiju!Za nas/njihov grad i nas/njihov Holding.Jerbo nije Holding radi gradjana, nego su gradjani radi Holdinga.Samo uskogrudi sebicnjaci mogu razmisljati o potrebama gradjana.Uz nekave budalaste argumente da oni placaju poreze/prireze i ostalo za sve te zaposlenike. Pa to tako i treba.Na zapadu su zli neprijatelji i krvolocni kapitalisti. oni traze od nas i da vracamo kredite koje su nam dali. Zar to nije krajnje podmuklo od njih?!
Ali kako je sve krenulo, ne bi me ni nove radne akcije iznenadile. ( nekakav tunel kroz Sljeme ili sl. )

Tko je glasao

Lobby Unicredita i Intese je

Lobby Unicredita i Intese je kupio ZABA. Da li možda znaš od koga? I ti spominješ INU, HT i Plivu. Nitko ništa oko ZABA (tko je to prodao makarondžijama). Usput, da li znaš tko je prodao Plivu? Možda isti anonimci i dalje brinu za nas (Holding itd.) pa da im zahvalimo.

Tko je glasao

"Lobby Unicredita i Intese

"Lobby Unicredita i Intese je kupio ZABA."

Ne, nego je taj lobby sprijecio moratorij na prodaju nekretnina strancima. Time je rijeseno pitanje sto ce banke sa silnim hipotekama kad ovdje pregori zarulja. Naime prodati ce potrazivanja strancima.Da nije tako vec bi nam kazem, kamate na kredite bile bi dvocifrene.
Jer ovdje nista nije postignuto drugacije nego kreditima. Kad su im kamate pale tada je poceo i rast standarda. Naravno da su svima vazniji ljudi u bankama i visina dopustenog minusa od svih stranaka zajedno.
Inace sve tvrtke su prodavali sijamski blizanci koji se smjenjuju i hine visestranacje vec 17 godina.Neki vise, a neki manje.

Petak, 18. srpnja 2003.

Jednoglasnom odlukom Vlade u četvrtak je 25 posto plus jedna dionica Ine prodana mađarskom MOL-u, koji je za 2,500.001 dionicu ponudio 505 milijuna dolara, 85 milijuna dolara više od austrijskog OMV-a. Ugovori vezani za taj posao bit će objavljeni ako se s time suglasi MOL, a premijer Ivica Račan posebno na tome inzistira da bi se u petak »na izvanrednoj sjednici Sabora moglo argumentirano govoriti«. Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji je od prvog dana vodio pregovore, ustvrdio je da su svi koraci obavljeni po zakonu koji je Sabor donio 19. ožujka 2002.
Rasprava je uglavnom protekla u komentiranju kritika koje se posljednjih dana mogu čuti uglavnom iz oporbenih redova. Račan je naglasio da je »ponosan na pošten i dobro obavljen posao koji je izuzetno koristan za Hrvatsku«. »Neću se previše uzrujavati zbog podmetanja onih koji ne mogu 'dozvoliti' da Vlada nekoliko mjeseci prije izbora radi nešto dobro«, rekao je, naglasivši da je Vlada unaprijed znala u kojim se okolnosti posao odvija, pa je zato »učinjeno sve da on bude bez mrlje«. »Objede nas neće spriječiti da posao obavimo do kraja i u skladu sa zakonom jer bi to bacilo sumnju«, zaključio je Račan. Onima koji su protestirali zato što Vlada nije uvažila ponudu koja je stigla nakon zaključenja natječaja, Račan je poručio da »Hrvatska nije Bantu-zemlja«. A prijedlogom »za Ripleyja« proglasio je zahtjev da se dobije strateški partner koji nema nikakav utjecaj na strateške odluke i proteste stoga što MOL ima po dva člana Uprave i Nadzornog odbora, čija je suglasnost potrebna za sve strateške odluke.
Potpredsjednik Vlade Goran Granić podsjetio je, pak, da upravo ona jedna dionica iznad 25 posto, prema hrvatskim zakonima, kupca čini strateškim partnerom koji ima pravo utjecaja na strateške oduke. Nekoliko članova Vlade naglasilo je da nije prodana Ina nego je pronađen strateški partner koji je prihvatio poslovni i razvojni plan Ine.
Granić tvrdi da je Ugovor koristan za Inu jer »dobit ostaje u Ini za njezin razvoj«, a cilj privatizacije je »poduprijeti Inu u nastojanju da postane regionalni igrač«. Naglasio je da je u posljednje tri i pol godine vrijednost Ine povećana tri puta. Ministar financija Mato Crkvenac dodao je da se za 25 posto plus jednu dionicu dobio iznos na koji je prije tri godine bila procijenjena cijela Ina, iako je u međuvremenu iz nje izdvojeno nekoliko profitabilnih dijelova, primjerice Plinacro i Janaf.
Potpredsjednica Vlade Željka Antunović naglasila je da su polemike buknule tek prije nekoliko dana jer su kritičari »do sada šutjeli jer su znali da se ide s dobrim ugovorom za državu i Inu, a s lošim za ponuditelja, pa su očekivali lošu cijenu«.
Radimir Čačić, ministar javnih radova, obnove i graditeljstva, smatra da je odustajanje Rosnefta najbolji dokaz da je Vlada obavila posao čisto i po zakonu jer je ruska kompanija pismeno ustvrdila kako odustaje od davanja ponude jer nema prostora za potpuno preuzimanje Ine.

Kakva ekipa ha ? ;)

Tko je glasao

G-news, ako dobro shvaćam

G-news, ako dobro shvaćam agitiraš za SDP.

Nakon što je akademik dr Franjo Tuđman sa suradnicima udovoljio razno raznim zapadnim ujudurmama i onda, nakon što ni s takvim ustupcima nisu uvažavali njegova/njihova razmišljanja, od njih napravio odmak i praktički ušao u sukob (kad je NATO bombardirao Srbiju umalo napao američke tenkove na granici s BiH i umalo sklopio čvršću suradnju s Jeljcinom/Rusijom), to što su Račan i saveznici poklekli pred makarondžijama i drugima je predstavljalo ponovni povratak trulom zapadu, kojem je "stoka sitnog zuba" ipak malo sklonija. Još kad su se DEM iz čarapa pretvorile u EUR-e i Fižulić dovođenjem robe na kućna vrata povjesno dokinuo ponižavajuće odlaske u Graz i Trst, svi smo znali da smo opet dio svijeta.

Usput, nije mi jasno kako nas makarondžije mogu lomiti kamatama i nekretninama. Pa kod nas ima novca više nego kod njih a i naši ljudi koji imaju novca vole prodati nekretninu i firmu i pretvoriti u novce (nisu se borili za to da previše rade nego i da malo žive život). Nije to teren na kojem će ih netko opsluživati kako zamišljaju.

Tko je glasao

G-news je napisao: Ovih dana

G-news je napisao:
Ovih dana i gradska infrastruktura od vodovoda na dalje koja se valjda cudotovrno i preko noci sama izgradila stenje pod hipotekom gradskih obveznica. Partija je odlucila zaduziti nasu/ svoju imovinu.Nitko normalan nema pojma zasto je to dobro za gradjane ili porezne obveznike.
i
Ali kako je sve krenulo, ne bi me ni nove radne akcije iznenadile. ( nekakav tunel kroz Sljeme ili sl. )
Ap je napisao:
Na bujajućim pozicijama rastu i cvatu zarade na koridorima za ceste i nešto zraka.

Dugogodišnje puzajuće sklonosti sada su prava zbilja. Grad Zagreb i država s potpisom ministrice Marine Matulović Dropulić službenim mišljenjem za RH su potvrdili - ako hoćeš nešto graditi na nekoj parceli rješiti ćeš cestu, ako nećeš čekaš drugoga koji hoće. Novi gradonačelnik Splita je obećao da će se već za njegova mandata izgraditi novi Split. Strukture su konačno shvatile da više nema samoupravljanja te da će to najbolje rješiti privatni interes i inicijativa. Jedan dio privatnog interesa je zbunjen, pita se čemu sve te strukture i proračuni kad to opet moramo sami. Drugi dio već solidno operira, zarađuje se bolje nego ikad. Odgovor je napredak, zato je to dobro za građane i porezne obveznike. Napredak uvijek, iz etape u etapu, sada smo odvalili još jednu i idemo dalje.

Svijeta koji smo poznavali više nema. Isti drugovi koje dobro poznajemo nisu više isti. Dok se mi sve više zabavljamo, oni delaju danonoćno. Vodstva više ne organiziraju radne akcije nego kakvo trčanje i PR seanse. Vrijem je interesa i osobnosti (Čačić). Kad vodstva ispare u fluid ili prije, sami ćemo organizirati radne akcije, radi rekreacije i da pokažemo zube (tuđe nećemo, svoje ne damo). Bilo kako bilo, hrvatske nekretnine, vične promjenama, spremne su za nove izazove.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci