Tagovi

Klimatski pregovori u Parizu završeni, čekamo objavu rezultata

Sažetak:Pregovori na Samitu OUN o klimatskim promjenama u Parizu trajali su do jutros oko 6:45. Najavljena je prezentacija završnog dokumenta u 11:30. Pregovori su bili produljeni kad su se jučer pokazale važne razlike. Na jednos strani su EU i SAD, na drugoj ponajviše Indija i Kina. Ipak se očekuje pristojan kompromis. Razlike između bogatih i siromašnih svakako će ostati važne.

Jutarnja vijest iz Pariza (08:03 po GMT, odnosno 09:03 po našem vremenu), sa Samita UN o klimatskim promjenama (Paris climate talks: delegates reach agreement on final draft text).

Najavljeno je da će francuski predsjednik François Hollande i glavni tajnik OUN Ban Ki-moon predočiti javnosti konačni tekst sporazuma danas u 11:30.

Izvori kažu da se na završnom tekstu radilo jutros do 6:45. Američki i kineski predsjednik, Barack Obama i Si Đinping, čuli su se telefonom nastojeći usaglasiti neke razlike. Ranije se Obama čuo s liderima Indije, Francuske i Brazila.

Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova koji vodi rad na završnom dokumentu, u ponedjeljak je odgodio javnu plenarnu sjednicu, da bi omogućio vrijeme za lobiranje na visokom nivou, u zatvorenim sjednicama u manjim grupama, te za postizanje potrebnih kompromisa.

Dramatičnih zbivanja i izjava bilo je tijekom jučerašnjeg dana.

Kineski predstavnik požalio se u petak da u zadnjem nacrtu teksta nije definirano što znači "greenhouse gas emissions neutrality”.

Indijski ministar okoliša rekao je da razvijeni svijet ne pokazuje dovoljno fleksibilnosti prema zemljama u razvoju.

Brazil je neočekivano objavio da napušta blok BASIC, koji su na ovim pregovorima od 2009. činili Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika (a zajedno s Rusijom čine grupu tzv. "novoindustrijaliziranih zemalja" BRICS). Brazil je pristupio koaliciji, koju su ranije ove godine sklepale SAD, Europa, neke niskoležeće (loy-lying) zemlje (koje su osobito ugrožene porastom nivoa mora i porastom učestalosti i snage uragana) i neke afričke zemlje, u nastojanju da prekinu staru podjelu koja je stajala na putu dogovora. Brazilska ministrica okoliša rekla je da, ako se želim pograbiti s klimatskim promjenama, trebamo ambiciju i političku volju.

U petak navečer, u prijedlog konačnog teksta unesen je ambiciozniji cilj da rast prosječne globalne temperature treba biti od 1,5°C u odnosu na predindustrijski nivo, umjesto dosadašnjih 2°C. Tome se najviše protive Indija, Kina i Saudijska Arabija, dok je Brazil taj cilj prihvatio.

Siromašne zemlje opet su duboko razočarane jer nacrt ne spominje pojmove klimatske pravde. Osobitu zlovolju izazvao je stav Saudijske Arabije.

Peruanski ministar okoliša Manuel Pulgar-Vidal, koji je ovdje Fabiusov pomoćnik, rekao je u petak navečer da zemlje još trebaju naći formulu pomirenja o ključnom pitanju kako industrijalizirane zemlje i rastuće ekonomije trebaju podijeliti odgovornost za postupanje s klimatskim promjenama. On je ipak rekao da smatra da idu u pravom smjeru. Smatra da je jedan dan odgode bio dobar potez, da se omogući konačan dogovor.

Kroz pola sata vidjet ćemo prve rezultate. Dakako, slijedit će puno interpretacija i žestokih diskusija o tome što je stvarno postignuto, u rasponu od kataklizmičkih do euforičnih.

Vrlo bitno će i dalje biti pitanje financijske pomoći razvijenih zemljama u razvoju (obežanih 100 milijardi USD godišnje od 2020.).

[Za neupućene: ovoga puta, moramo imati u vidu da se ovo događa na planeti na kojoj se, iako to obično ispuštamo iz vida, nalazi i Hrvatska. Te, s druge strane, važno je shvatiti da po objektivnim kriterijima mi pripadamo među industrijalizirane, razvijene, bogate zemlje, iako po raznim pokazateljima na donji rub. Ali, u usporebi s velikim dijelom čovječanstva, u Indiji, Indoneziji, Africi, Južnoj Americi... uživamo u velikom bogatstvu, i razlike između nas i najbogatijih su manje, nego između najsiromašnijih i nas.]

Izvorno objavljeno na blogu "Ekološka ekonomija".

Komentari

Što je dogovoreno u Parizu

Jedan vrlo sažet prikaz dogovora postignutog na samitu UN o klimatskim promjenama u Perizu. Sadrži bitne informacije, bez ulaženja u ocjene što taj dogovor stvarno znači. (A ocjene su, kako se i očekivalo, u cijelom spektru od očaja do euforije. Istina vjerojatno nije naprosto "u sredini", nego bitno ovisi o tome što ćemo činiti slijedećih godina i desetljeća.)

UN climate conference of parties reaches non-binding agreement

The UN climate conference of parties (COP) have reached an agreement to attempt to limit the increase in global temperatures to less than 2°C and to continue efforts to limit it to 1.5°C. So far, the implementation of national commitments (INDCs) is likely to limit the increase to 3°C. The countries will seek to peak greenhouse gas (GHG) emissions "as soon as possible" (no determined date) and to achieve a balance between emission sources and sinks of GHGs (oceans, forests, potentially CCS) in the second half of this century.

The Paris Agreement invokes the ‘common but differentiated responsibilities’ (CBDR) principle: it excluded any compensation for the responsibility of developed countries for damages in developing countries. However, developed countries will provide US$100bn/year in climate finance for developing countries by 2020, with a commitment to further finance after 2020 (US$100bn/year as floor level, level to be estimated before 2025). The pledges must be increased over time and national targets will have to be reviewed every five years, starting in 2018.

Some parts of the agreement will be legally binding, such as submitting an emission reduction target and reviewing that goal regularly. However, the global agreement is not legally binding, what the United States had rejected, and the implementation of policies will be monitored by a to-be-created committee of experts without any sanction if countries fail to do their part.

Individual countries now must individually ratify or approve the agreement in their respective countries. To enter into force in 2020, the agreement will have to be ratified, accepted or approved by at least 55 countries accounting for 55% of global GHG emissions. However, at any time after three years from the date on which the agreement has entered into force for a country, that country may withdraw from the agreement by giving written notification.

Tko je glasao

Krypton

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci