Tagovi

Kina aka Središnje Kraljevstvo

Tekst našeg "političara" o SAD je digao prašinu na forumu tijekom koje se raspravljalo i o Kini pa ajde da ubacim malo podataka o najmnogoljudnijoj državi na svijetu i tamošnjem razmišljanju.

Tamošnji način razmišljanja

Svaki put kada neki europski poslovni čovjek ili političar počne pričati o obveznoj demokratizaciji Kine osoba koja zna išta o toj državi misli u sebi:"Kako li ga samo ovaj sere", ali ajde da krenemo od početka.

Europske države su nacionalne države, ali Kina to nije. Kina je civilizacija-država,a Kinezi ne postoje. Teoretski govoreći oni su narod Han, a pripadnici tog "naroda" sebe smatraju potomcima Žutog cara. Pojednostavljeno govoreći to je osnovna ideološka veza koja ujedinjuje stanovnike Kine.

Kao što gotovo svi znate daleko najpopularnija tamošnja religija je konfucijanizam za koji se smatra da je imao veliku ulogu u današnjem kineskom ekonomskom procvatu. Konfucijanizam se iz europske perspektive teško može nazvati religijom jer njegov osnovni cilj je poboljšanje samog sebe, poštovanje moralnih pravila i međusobna odgovornost unutar društva. Taj etički kodeks je iznimno važan tako da osoba koja mora birati između kršenja kodeksa i vlastite smrti treba po njemu odabrati svoju smrt.

U političkom smislu to znači da je predsjednik vezan tim kodeksom i u skladu s njim mora postupati. Razlika između zapadnog i kineskog političara ne može biti veća, pošto prvi ne osjeća odgovornost na svoje postupke to jest u slučaju kritika zbog "čudnih" odluka on će povikati:"Ako Vam se ne sviđa što radim, glasujte za drugog na izborima" dok je kineski političar vezan svojim religioznim kodeksom da radi na dobrobit stanovništva ili će biti ponižen u svakom pogledu ako radi suprotno.

Baš zbog takvog načina razmišljanja (konfucijanizma) i ekonomskih uspjeha Kine u zadnjih 35 godine šanse za uspjeh demokracije u Kini gotovo da ne postoje. Jedina mogućnost da do toga dođe je neka katastrofa u Kini kada bi po tamošnjim uvjerenjima politički model izgubio mandat neba.

Vanjska politika

Osnovni problem s našim razmišljanjem o kineskoj vanjskoj politici je činjenica da ju mi promatramo iz naše europske perspektive i potom razmišljamo što bi mi učinili na kineskom mjesto. Ta naša slika osvajanja i genocida je toliko pogrešna da to više ne može biti. Iz naše zapadne perspektive sve države imaju jednaka prava, ali to nikako ne vrijedi za onu Kinesku.

Po Kineskom načinu razmišljanja Kina je Srednje kraljevstvo to jest centar svijeta,a sve druge države su poredane po svojoj važnosti. Tokom posljednjih 60 godina Kina je vodila 2 rata i to oba puta da države koje su sebe smatrale pravno na istom nivou s Kinom nauči pameti. Prva je to bila Indija 1962. godine koja je tri godine ranije uvrijedila Kinu davanjem azila Dalaj Lami. Formalno razlog za rat je bila granica. Indija će ponižena nakon samo mjesec dana borbe prihvatiti sve Kineske zahtjeve.

Drugi rat je bio onaj protiv Vijetnama 1979. Do njega je došlo nakon Vijetnamske invazije Kambodže čiji genocidni režim je bio kineski saveznik. 3 dana nakon početka Vijetnamske invazije Kambodže Deng Xiaoping je izjavio:"Djeca ne slušaju pa trebaju dobiti po guzici". Ta njegova izjava bolje nego bilo što drugo opisuje kineski pogled na vanjsku politiku pošto je po njemu Vijetnam malo dijete koje ne sluša.

Nominalna ravnopravnost među državama koja postoji iz europske perspektive ne postoji u kineskoj,a da naši političari iole shvaćaju kako su iz kineske perspektive uvrijedili svoje goste 2009 kada je kineski predsjednik došao u posjet nižerazrednoj državi (čitaj:Hrvatskoj) išli bi pješke moliti oproštaj u Peking.

Kinu ne zanimaju strana osvajanja, promjene režima i slične stvari. To je jednostavno u skladu s našim, a protivno njihovom načinu razmišljanja. Kineski način je asimilacija to jest ono što sada možemo vidjeti u Tibetu. To je 3.000 godina star i efikasan sistem koji je izgradio današnju Kinu.

Sada već više od 30 godina Kina uspješno igra ulogu dobroćudnog velikog brata Dalekog Istoka koji "nikome ne bi nanio zlo" i ta politika donosi svoje plodove pošto su se svi tamo osim Tajvana i na Dalekom Istoku omraženog Japana okrenuli Kini (čak i Južna Koreja).

Bez obzira na zapadna fantaziranja do kineskog napada na Tajvan neće doći jer Tajvan priznaje da je Kina,a tamošnje stanoništvo ne želi proglašavanje nezavisnog Tajvana. U takvoj situaciji Kina čeka i čekati će ako treba desetljeća da stanovništvo Tajvana zatražio dobrovoljno ili ne mirno ujedinjenje s Kinom kako bi svi potomci Žutog cara živjeli pod jednim krovom.

Dugoročno gledano vanjskopolitički problem s kineskim načinom razmišljanja je da oni smatraju sve teritorije koji su ikada bili dio Središnjeg Kraljevstva i dalje vlastitim teritorijem nad kojim imaju prava vladati. To je potencijalna prije svega ruska noćna mora.

Komentari

kosooki matija

kvarner,

kineska je civilizacija stara više tisuća godina
i neiscrpan izvor parola i poskočica, uz već poznatu mudrost
ali kinesku je državu koju danas znamo stvorila kineska komunistička partija
teoretski radnička
do danas je to jedina uspješna/najuspješnija seljačka pobuna u povijesti
mao ce tung je gubec s očima u koso
seljaci su sad u gradu, skoro, ili još malo, pa većina
vrijeme je za nešto više od komunističke partije

do sada je kao kad u šahu
crni kopira poteze bijelog
izludi ga matira
ali sad ima bijele figure
i vuče prvi

slijedeći potez, bivših seljaka,
bit će buđenje nacije
i uz višetisućljetnu civilizaciju,
bit će to pomalo sirovo, podosta seljački i pomalo nasilno
ako su i patuljasto pitomi slovenci uspjeli napraviti takva sranja s granicom i ljubljanskom bankom
da ne spominjemo ostale bratske narode i narodnosti, i sebe same,
zamisli kako bi to moglo izgledati u izvedbi slona od milijardu i po stanovnika
i najvećom svjetskom ekonomijom

komuniste će na kraju podržati ljudi željni stabilnosti

luka

Tko je glasao

Ha ha ha

Koliko neznanja, naivnosti, površnosti i neobjektivnosti izvire iz ovog teksta. Koliko je naš narod tek neobrazovan kad boduje ovakvu demagogiju.

No idemo redom.

Svaki put kada neki europski poslovni čovjek ili političar počne pričati o obveznoj demokratizaciji Kine osoba koja zna išta o toj državi misli u sebi:"Kako li ga samo ovaj sere", ali ajde da krenemo od početka.

1. Kršenje ljudskih prava - u komunističkoj Kini je na snazi jednomumlje, pa su drugačija mišljenja mimo Komunističke partije zabranjena, oni koji ipak misle drugačije od propisanog završe u zatvorima i radnim logorima. A žene koje zatrudne drugi put kineska im država ubije dijete u trbuhu.

MAJKU PRISILILI NA POBAČAJ

Internetom se velikom brzinom proširila fotografija mlade majke iz Kine koja leži pored tijela mrtvog fetusa. Vlasti su je prisilile na pobačaj u sedmom mjesecu trudnoće jer nije imala novca da plati kaznu za rađanje drugog djeteta.

Fotografija na kojoj leži pored mrtvog fetusa uslikana je odmah nakon pobačaja, a BBC piše da je riječ o samo jednoj od tisuće majki koje su prisiljene na pobačaj zbog kineske politike jednog djeteta.

2. Diskriminacija manjinskih naroda - u Kini živi preko 100 milijuna manjina kojim država negira pravo na vlastite običaje i kulturu. Država pri zapošljavanju u javnim i državnim službama otvoreno diskriminira manjine.

Pojednostavljeno govoreći to je osnovna ideološka veza koja ujedinjuje stanovnike Kine.

To ujedinjuje samo narod Han, a ne sve stanovnike Kine.

kineski političar vezan svojim religioznim kodeksom da radi na dobrobit stanovništva ili će biti ponižen u svakom pogledu ako radi suprotno.

Ha, ha ha, pa u Kini samo komunisti mogu biti političari. A valjda znaš da su komunisti - ateisti!!! Više od 60 % stanovništva Kine su - ateisti!!!!

Tokom posljednjih 60 godina Kina je vodila 2 rata i to oba puta da države koje su sebe smatrale pravno na istom nivou s Kinom nauči pameti. Prva je to bila Indija 1962. godine koja je tri godine ranije uvrijedila Kinu davanjem azila Dalaj Lami.

He, he , "da nauči pameti". Pa ovako ni kineski cenzor ne bi bolje opravdavao kinesku agresiju na susjede. Kinezi su napali Indijce kako bi zaštitili Sečuansko-tibetanski auto-put jer je bio od strateškog značaja za opskrbu kineske vojske koja je nekoliko godina ranije okupirala Tibet. Dakle, razlog je bio daljnja okupacija od strane komunističke Kine, a ne indijski azil za Dalaj Lamu. On je kao i hiljade drugih izbjeglica iz Tibeta spasio glavu u susjednoj Indiji.

U tom Vijetnamskom ratu o kojem govoriš, Kina je opet bila agresor. Kinezi su napali Vijetnam kao "kaznu" za vijetnamsku invaziju Kambodže, ali su se povukli pretrpjevši velike gubitke.

Kina je 1950. pomagala i komunističkoj Sjevernoj Koreji da napadne Južnu Koreju.
Kina je nekoliko puta ratovala i sa SSSR-om zbog granice.

Osnovni problem s našim razmišljanjem o kineskoj vanjskoj politici je činjenica da ju mi promatramo iz naše europske perspektive i potom razmišljamo što bi mi učinili na kineskom mjesto. Ta naša slika osvajanja i genocida je toliko pogrešna da to više ne može biti.

Nije Kina nikakva dobra vila. Već sam ti dokazao da je Kina vodila nekoliko ratova radi osvajanja i teritorija. Ali, najveće zločine Kina je počinila u Tibetu.

Kinu ne zanimaju strana osvajanja, promjene režima i slične stvari. To je jednostavno u skladu s našim, a protivno njihovom načinu razmišljanja

hA HA , čitaj dollje

KINESKA OKUPACIJA TIBETA

1950. je Kina napala i okupirala Tibet te ga pripojila sebi. Dana 7. listopada 1950. četrdeset tisuća kineskih vojnika prešlo je tibetansku granicu. Službeni je Peking javnosti objavio da je kineska vojska ušla u Tibet "kako bi oslobodila tri milijuna Tibetanaca od imperijalističkog jarma"

1959. je u Lhasi počeo ustanak Tibetanaca protiv kineske vlasti koji je Kina brutalno ugušila. Kinezi su sljedećih desetljeća provodili tzv. "kulturnu revoluciju" kojom su htjeli zatrti svaki ostatak tibetanske kulture i Lhasu pretvoriti u kineski grad. Dolaze i brojni kineski naseljenici, te danas Kinezi čine oko 20% stanovništva grada. Prvih godina kulturne revolucije se uništavaju i zatvaraju budistički samostani i progoni budistička vjera.

Bez obzira na zapadna fantaziranja do kineskog napada na Tajvan neće doći jer Tajvan priznaje da je Kina,a tamošnje stanoništvo ne želi proglašavanje nezavisnog Tajvana

Ako tajvansko stanovništvo ne želi proglašenje nezavisnosti Tajvana (koje je de facto neovisno) zašto se ne ujedini s Kinom? Tajvan ni na koji način ne kontrolira Kina već 64 godine.

Tko je glasao

@celsou

Trebalo ti je 72 sata da dobiješ uputstva i smisliš ovako jadan komentar. Tužno :)

Ako tajvansko stanovništvo ne želi proglašenje nezavisnosti Tajvana (koje je de facto neovisno) zašto se ne ujedini s Kinom?

Stanovništvo Tajvana već minimalno 20 godina želi status quo. Ti s jedne strane u svom odgovoru napadaš kinesku diktaturu, a s druge strane ne priznaješ pravo stanovnika Tajvan na slobodan izbor koji im priznaju Kinezi ?

O Tibetu sam već sve rekao (o nasilnoj asimilaciji), ali ti si opet polupao lončiće ?
Tibet nije bio nezavisna država

ili ako hoćeš drugačije u pravnom smislu Tibet je između 1912. i 1950. bio pobunjena kineska pokrajina čiju nezavisnost nitko nije priznavao, to jest on je bio nešto slično kao Moldavsko Pridnjestrovlje danas !!

Kao što ti navodiš primjere kineskog državnog nasilja, tako bi ja mogao spominjati tisuće ljudi koje SAD ubije bez suđenja svaku godinu ili ih također bez suđenja drži na doživotnoj robiji, ali to nema smisla.

Znaš koja je osnovna razlika između stanovnika Kine i Europe (ili SAD-a) danas ?

Kinezi znaju da će sutra živjeti bolje nego danas, a prekosutra će živjeti još bolje !
Europljani i Amerikanci s druge strane znaju da će sutra živjeti gore nego danas, a prekosutra još gore !

Ajde sada pokušaj pošteno reći čiji političari rade na boljitku vlastitih stanovnika. Kineski ili Europski/Američki ?

Tko je glasao

Kvarner

Šta ti misliš da ja samo mislim kako da ti odgovorim?

Stanovništvo Tajvana već minimalno 20 godina želi status quo. Ti s jedne strane u svom odgovoru napadaš kinesku diktaturu, a s druge strane ne priznaješ pravo stanovnika Tajvan na slobodan izbor koji im priznaju Kinezi ?

Potpuno nelogična rečenica. Kakve ima veze napad na kinesku diktaturu na pravo Tajvana na nešto? A nisam ni negirao pravo Tajvanaca na slobodan izbor.

O Tibetu sam već sve rekao (o nasilnoj asimilaciji), ali ti si opet polupao lončiće ?
Tibet nije bio nezavisna država

Kad je Kina okupirala Tibet, on je bio neovisan i priznat. Zato se i zove kineska okupacija.

1913. Tibet i Mongolija postale su zemlje koje su odvojene od Kine. 1914. Velika Britanija priznala je nezavisnost Tibeta i uspostavljena je granica između Tibeta i britanske Indije.Početak Prvog svjetskog rata i građanski rat u Kini skrenule su pogled velikih sila sa Tibeta, omogućivši trinaestom Dalaj Lami neometanu vlast. Sve do 1950. Tibet se održavao kao nezavisna država. 1950. vojska Narodne Republike Kine ušla je u Lasu. 1951. je pod pritiskom Narodne Republike Kine potpisan tibetansko-kineski sporazum koji je predviđao da Tibetom zajednički vladaju vlada Narodne Republike Kine i vlada Tibeta na čelu sa Dalaj Lamom.

. Asimilacija je jedno, a okupacija drugo.

Kao što ti navodiš primjere kineskog državnog nasilja, tako bi ja mogao spominjati tisuće ljudi koje SAD ubije bez suđenja svaku godinu ili ih također bez suđenja drži na doživotnoj robiji, ali to nema smisla.

Ima smisla jer se u američkom slučaju radi o teroristima, i nije ih bilo na tisuće već stotinjak. Isto tako, ni jedna američka vlada nije izvadila dijete iz majčinog trbuha jer je drugi put zatrudnila. Zato je besmisleno što to dvoje uspoređuješ. Tim više jer Kinezi tajno ubijaju na stotine Tibetanaca, ne zato što planiraju teroristički napad, već zato Tibetanci žele neovisnost.

Ajde sada pokušaj pošteno reći čiji političari rade na boljitku vlastitih stanovnika. Kineski ili Europski/Američki ?

Šta tebi zaista nije jasno što je komunistička diktatura. Pa jesi čuo za krvoproliće na Tianmenu. Tisuće je ljudi ubijeno samo zato jer su protestirali protiv vlasti. U Europi i Americi svaki dan protestiraju protiv vlada, a u Kini je zabranjeno išta reći, napisati ili pokazati protiv vlasti.

I većina Kineza neće nikad imati bolji standard od Zapada jer ih ima jako puno i ne mogu svi imati posao. I danas Kina ima više seoskog stanovništva nego gradskog. U gradu radnici imaju satnicu od dva dolara i oni bolje žive nego kineski seljaci.

Tko je glasao

1913. Tibet i Mongolija

1913. Tibet i Mongolija postale su zemlje koje su odvojene od Kine. 1914. Velika Britanija priznala je nezavisnost Tibeta i uspostavljena je granica između Tibeta i britanske Indije.

To si uzeo s one wikipedije na kojoj je Tito najveći zločinac svih vremena, a Pavelić pisac kvalitete Andrića i Krleže (za one koji ne znaju:Hrvatska wikipedija) !? Bravo majstore. Njoj se stvarno može vjerovati

Pa jesi čuo za krvoproliće na Tianmenu. Tisuće je ljudi ubijeno samo zato jer su protestirali protiv vlasti.

Ajde da vidimo s jedne strane imaš neka bude 2.000 ubijenih od strane krvoločnih kineskih komunista 1989 i potom poboljšanje životnog standarda,a s druge strane imaš pogoršavanje životnog standarda, 200.000 ubijenih i deseci milijuna protjeranih (ratovi nakon raspada SSSRa) jer sovjetski komunisti nisu htjeli 1991 ponoviti Tianmen.

Moje pitanje glasi:
Da li su kineski ili sovjetski komunisti donijeli ispravnu odluku ?

Za mene koji smatram da je dužnost države poboljšati životne uvjete svojih stanovnika i štiti njihove živote ispravnu odluku su donijeli Kinezi 1989. godine,a pogrešnu Sovjeti 1991. Siguran sam da ti o svemu ovome drugo mišljenje.

Tko je glasao

Čovječe, to se uči u školi.

Čovječe, to se uči u školi. Neću valjda tražiti iz udžbenika nešto što svatko zna. U svakom udžbeniku piše da je Kina okupirala Tibet. Odi na englesku, njemačku, francusku ili bilo koju Wikipediju, isto će pisati - jer je Kina okupirala Tibet. Ti nađi da Tibet nije bio nezavisan kad su upale kineske postrojbe.

Zato se i govori free Tibet.

200.000 ubijenih i deseci milijuna protjeranih (ratovi nakon raspada SSSRa) jer sovjetski komunisti nisu htjeli 1991 ponoviti Tianmen.

Uspoređuješ kruške i jabuke. SSSR se urušio i nikakva vojna akcija ga nije mogla održati. Rusi danas žive bolje nego u komunizmu.

Za mene koji smatram da je dužnost države poboljšati životne uvjete svojih stanovnika i štiti njihove živote ispravnu odluku su donijeli Kinezi 1989. godine,a pogrešnu Sovjeti 1991. Siguran sam da ti o svemu ovome drugo mišljenje.

Aha, poboljšavati život preko mrtvih. Na Tianmenu su demonstrirali ljudi protiv korupcije na vlasti i tebi je to OK jer su se poslije "poboljšali životni uvjeti".
U SSSR nisu demonstrirali protiv korupcije već su neke republike kad su dobile nezavisnost napale susjedne države kako bi proširile teritorije. Zato ne možeš uspoređivati SSSR 1991 i Kinu 1989 jer se radi o posve drugim prilikama. I uopće nije došlo do "desetaka milijuna protjeranih" već oko jedan milijun.

Tko je glasao

@celsou

Ja se sada nadam samo jednoj stvari,a to je da tvoje znanje povijesti nije primjer hrvatskog školskog sistema.

Molim te ne dosađuj s Tibetom. Ti tvrdiš da je Tibet bio nezavisna međunarodno priznata država pa ajde budi ljubazan nađi gdje na engleskoj wikipediji to piše (pretpostavljam da znaš engleski ?). Pazi pojam okupacija ne znači da je Tibet bio nezavisna priznata država, jer ako pogledaš naš najveći vojni uspjeh (Operacija Oluja) tamo su napisali da je Hrvatska zarobila ( captured) Krajinu. Wikipedija je "šašava" pa ju ja ne koristim :)

uopće nije došlo do "desetaka milijuna protjeranih" već oko jedan milijun

Mogao bi pobijati sve tvoje tvrdnje, ali nema smisla jer nitko ih neće čitati pa ću samo onu najblesaviju, samo onu koja dokazuje kako pa baš ništa ne znaš.

Broj izbjeglica 31.12.1995. u Tadžikistanu je bio 800.000+,a rat će potrajati još 18 mjeseci:
Tajik Refugees in Northern Afghanistan: Obstacles to Repatriation

To je samo rat u Tadžikistanu (1992-97), bez svih onih drugih !!!

Ne znaš činjenice o ničemu,a jedino što znaš je vikati o crvenim genocidnim čudovištima. Ajde se ti lijepo prvo dogovori sam s sobom da li si crveni koji napada crne (Reisman, Grozd, EU itd) ili si crni koji napada crvene (SAD, komunizam). Budi ljubazan pa javi kada doneseš odluku

Tko je glasao

tamo su napisali da je

tamo su napisali da je Hrvatska zarobila ( captured) Krajinu. Wikipedija je "šašava" pa ju ja ne koristim :)

Wikipedia nije tako loša kao što ti se čini. Zapravo je vrlo precizna i neutralna.

Prema Oxford learners dictionary, jedna od definicija riječi capture je:

Capture something: to take control of a place, building, etc. using force
Example: The city was captured in 1941.

Dakle, ne piše Wikipedia da je Hrvatska zarobila Krajinu, nego da je vojnom silom preuzela kontrolu nad Krajinom.

Mi bismo naravno napisali da je Hrvatska oslobodila Krajinu, a Srbi da je Krajina okupirana. I jedno i drugo opisuje isto, ali iz druge perspektive.

Šteta je ne koristiti englesku (de facto svjetsku) Wikipediju - to je najsistematičniji, relativno objektivan i solidan izvor informacija.

The Observer

Tko je glasao

Znaš šta, gubim vrijeme s

Znaš šta, gubim vrijeme s mamlazom koji je toliko tvrdoglav da ne prizna notorne činjenice.

izbjeglica 31.12.1995. u Tadžikistanu je bio 800.000+,a rat će potrajati još 18 mjeseci:

I šta onda rekao sam oko milijun. Još je bio rat između Armenije i Azera i u Gruziji nešto poslije. Dakle, maksimum je dva milijuna, a ne "nekoliko desetaka milijuna "kako ti tvrdiš. Pa tko je onda bliže istini? Nekoliko desetaka milijuna? Kretenu!

The history of Tibet between 1912 and 1951 marked the span of Tibet's de facto independence, from the fall of the Qing Dynasty until 1950 when Tibet was annexed by the People's Republic of China and become the Tibet Autonomous Region of China.

Znam sve bolje od tebe, a tu si tvrdoglav kao magarac. Svugdje jasno piše da je tibet bio nezavisan samo tvoja blesava glava tvrdi drugačiji. i više mi se ne javljaj

Tko je glasao

Kvarner i Celsou:

Ovo je ispao plitak spor dvije podjednako površne propagande. :(

Tko je glasao

@Kvarner

Cilj ovog teksta je bio skroman pokušaj pokazivanja kineskog načina pogleda na svijet. Mogao sam ovdje pisati i o Mao Ce Tungu, ali nema smisla. Čovjek je učinio mnoga "sranja" i pobio milijune, ali tijekom njegove vladavine prosječna godišnja stopa ekonomskog rasta je bila 4.5 % što je dovelo do poboljšavanja životnih uvjeta dok je s druge strane između 1850 i 1949 u za Kineze stoljeću poniženja ona bila negativna.

Također u slučaju da sam htio dignuti tlak dežurnim kritičarima napisao bi tekst o "čudacima" u Sjevernoj Koreji koji poštuju sve potpisane međunarodne dogovore, ali su bez obzira na to stalno pod međunarodnim (američkim) sankcijama. Ne možete zamisliti kako ih to frustrira.

Tko je glasao

Uf, koja laprdanja, koja

Uf, koja laprdanja, koja komunistička propaganda.............

Mao Ce Tung je pobio više od 50 milijuna ljudi, ali mu to treba biti oprošteno jer mu je godišnja stopa ekonomskog rasta je bila 4.5 % što je dovelo do poboljšavanja životnih uvjeta.??????

H, ha ha , pa i danas kineski radnik zaradi 2 dolara na sat. Ako je tako bajno u Kini zašto Kinezi masovno iseljavaju i traže bolji život čak i u Srbiji i BiH?

Mao Ce Tung je odgovoran za milijune smrti svojeg vlastitog naroda. Među njima se izdvajaju: Veliki skok naprijed, Kineska kulturna revolucija, radni logori, čistka neistomišljenika, okupacija i kolonizacija Tibeta.

VELIKI SKOK NAPRIJED NR KINE

je bio ekonomski i socijalni plan na snazi od 1958. do 1961. čiji je cilj bio iskoristiti kinesku ogromnu populaciju kako bi se zemlja brzo preobrazila iz poljoprivredne ekonomije u modernu industrijaliziranu. Mao Ce Tung je pokrenuo program i osmislio ga po „teoriji produktivnih snaga“. Projekt je završio u katastrofi i pokrenuo jednu od najsmrtonosnijih i najtežih gladi u modernoj ljudskoj povijesti u kojoj je poginulo najmanje 20 milijuna ljudi

Glad je u nekim slučajevima čak korištena kao oružje da se država riješi „nepoželjnih elemenata“: religijski vođe, desničari i bogati seljaci su stavljeni na najniži prioritet dostavljanja hrane pa su stoga i umirali u najvećim brojevima.[15]. Neke su seljake službenici smaknuli jer nisu ispunili kvote žetve. Tijekom „Velikog koraka“, kineska je ekonomija isprva rasla: proizvodnja čelika je porasla za 30 % od 1958. do 1960., no spala je 1961. te nije dosegnula prijašnju razinu sve do 1964.

KINESKA KULTURNA REVOLUCIJA

Omladinski pokret pod okriljem Lin Piaoa i vojske lansirao je tzv. kinesku kulturnu revoluciju. Smijenjeno je više od 30 milijuna ljudi na vodećim položajima, a jedan je milijun poginuo u velikoj hajci tzv. revolucionara.

Inspirirani i podupirani od visokih vojnih krugova i supruge Mao Ce Tunga, protagonisti kulturne revolucije su sasvim izolirali zemlju i udaljili ju od sovjetskih zbivanja, a sve to da bi održali autohtonost kineske revolucije i kineskih stajališta o borbi za socijalizam.

U Kini je postojala i kampanja čistoće, kampanja javnoga zdravlja - stalno su provjeravali stanovnike. Proglašene su četiri službene pošasti: vrapci, štakori, muhe i komarci. Svi su ih morali ubijati, onaj koji bi ih najviše ubio bio nagrađen. Nisu smjeli imati nepoćudne misli tj. slijediti druge ideologije.

«Moramo dohvatiti mjesec i zvijezde» izjavio je Mao Ce Tung.

Pokušavali su promijeniti tokove rijeka i izgled planina kako je njima odgovaralo. Od gladi je umrlo 20 milijuna ljudi, no vjerojatno ih je bilo još i više. Seljaci su živjeli u komunama, kasnije im je opet bilo dozvoljeno da žive u obiteljima i da imaju nešto svoje zemlje.

Tko je glasao

@celsou

Ako zbog svog ideološkog fundamentalizma nisi vidio da ponovim:

Cilj ovog teksta je bio skroman pokušaj pokazivanja kineskog načina pogleda na svijet

Ja ne mogu niti nemam namjeru braniti Mao Ce Tunga od njegovih zločina (desetke milijuna koje je pobio), ali činjenica ostaje on je u Kini heroj jer je s njim završilo stoljeće poniženja,a čak i američki ekonomisti ga navode kao čovjek koji je pripremio teren za kasniju ekonomsku eksploziju.

Ako ti čovjek toliko smeta budi faca pa da otiđi u Kinu ili neku europsku kinesku zajednicu i tamo viči da je Mao Ce Tunga manijakalni ubojica i slično tome. Kineska policija te neće trebati zatvoriti :)

Tvoja dužnost je ako si iole kulturan čovjek da poštuješ običaje drugih naroda iako ti nekad jednostavno govoreći oni ne štimaju. Normalno postoje i oni drugi. To su arogantni tipovi koji misle da je njihova kultura najbolja i jedino ona zna pravu istinu o drugom narodu i drugoj kulturi

ps.umoran sam od tvojih bedastoća pa ću ih dalje ovdje ignorirati

Tko je glasao

Ovo bih izdvojio kao izrazito

Ovo bih izdvojio kao izrazito vazno: ruska noćna mora , te mislim da je to bit cijele price.
Prije svega polozaj: http://www.wolframalpha.com/input/?i=china+russia+map
zatim i sve ostalo: http://www.wolframalpha.com/input/?i=china+russia

Tko je glasao

Kina je i postaje jedina

Kina je i postaje jedina velesila svijeta u svakom pogledu i području.
Jednim potezom može "srušiti" USA ako to poželi, Afriku ima u šaci, Indija im je partner u svemu, Rusija im želi postati najbolji prijatelj....
Jedini narod na planeti koji već 6 ili 7000 godina ima kontinuirano svoju državu.

Tko je glasao

Nije ni čudo da je Hrvatska u

Nije ni čudo da je Hrvatska u krizi kad nam je obrazovanje tako loše da mnogi ne znaju ni osnovne činjenice.

Kineska civilizacija jest neprekinuta, ali to ne znači da je kineska država bila neovisna i jedinstvena. Kinom ili njenim dijelovima su stoljećima vladale strane sile: mongolske dinastije, Japanci, Zapad.

Kina može srušiti Ameriku jednim potezom? ha ha, za ovakvu tvrdnju moraš biti zapečen.
Pa Amerika ima 100 puta više nuklearnog oružja nego Kina. Kina npr, ima samo jedan nosač aviona. I taj je nosač nabavila tek lani i to je kupila polovni, ruski.

Hajde u ruku uzmi neku knjigu da ne moram čitati takve nebuloze.

Tko je glasao

Pa Amerika ima 100 puta više

Pa Amerika ima 100 puta više nuklearnog oružja nego Kina. Kina npr, ima samo jedan nosač aviona. I taj je nosač nabavila tek lani i to je kupila polovni, ruski.

osim cinjenica, balavander, potrebno je i dva grama mozga u glavi - mozes malo oladiti, dosad si solidno demonstrirao svoje kvalifikacije za mvp.
o geopolitickim efektima nuklearnog naoruzanja sam vec pisao (ovdje), pa bi iz toga trebalo biti jasno zasto su nosaci aviona nebitni. konvencionalni sukob nije opcija koja se ozbiljno razmatra - barem za one koji moraju razmisljati i o posljedicama (ti ne moras, pa ti se lako bahatiti nuklearnim glavama). za ekonomski je druga prica.

Tko je glasao

jd srtr n glm t

jd srtr n glm t nkg vjng ksprt n pdmć m nšt št nsm brzlg.

t gpltc ržj znš klk bb s plc. Kk gd krnš, mrk j Kn ndmćn nklrnm knvncnlnm ržj. kd t shvtš, mt ćš dv grm mzg.

knvncnln skb nj pcj kj s zbljn rzmtr

P Kn g n rzmtr jr zn d nm nkkv šns srz s mrkm. D m, vrtl b Tjvn. st tk, ntk n rzmtr n nklrn rt.

sm vjnh knmskh dns pstj dkk mđnrdn dns, čm t čt nšt n znš kd dmncj nk zmlj prmtrš sm krz rtn djlvnj sm knmsk.

dmncj mđnrdnm dnsm s pnjprj zsnv n prjtnj slm, p mrk n mr npst Kn d b dkzl sprrnst vć j sm dvljn d Kn zn čm mrk sv rsplž. T j nšt št tvj ml mzk n prm.

Tko je glasao

i iran zna s cim ameri

i iran zna s cim ameri raspolazu, al i dalje drve po svome. jebena ta superiornost kad s njom mozes dupe obrisat (ko i ti sa svojom, otprilike).

ostavi se corava posla i probaj si naci curu.

Tko je glasao

@izomorfizam

Napetosti s Iranom se više tiču Izraela, nego Amerike. Prije će Izrael napasti Iran nego Amerika jer je Izrael i prije napadao Iran. Amerika postiže sasvim solidne rezultate međunarodnom izolacijom Teherana (prosjećna iranska plaća je pala na 400 dolara) i zašto bi sad Amerika vojno napala Iran kad je dovoljna izolacija? Iran je uspio obogatiti uran na 20 %, a za atomsku je bombu potrebno 90% i to je prenapuhan problem koji potiče Izrael.

Promišljanje o međunarodnim odnosima i politici za mene nije "ćoravi posao", ne pripisuj svoje nedostatke meni i bolje posveti se curi kad očito ne možeš to dvoje upražnjavati istodobno.

Tko je glasao

@otpisani

Jedini narod na planeti koji već 6 ili 7000 godina ima kontinuirano svoju državu

Koncept države je šaljiv. Kina ima kontinuiranu višetisućljetnu civilizaciju ili ako hoćeš društvo, ali državu ?

Ako ćemo gledati u političkom smislu koncept države najdugovječnija država je bio stari Rim koji je imao politički kontunuitet od gotovo 2 milenija (-509 - +1460/1479). Ako ćemo gledati koja je trenutačno najdugovječnija država to bi zavisno od interpretacija bila Španjolska ili Švicarska.

U ovom političkom konceptu koji sam izložio državni kontunuitet se računa po tome koliko vremena je država postojala,a da nije bila osvojena/okupirana od druge države.

Tko je glasao

Wishfull thinking

Indija im je partner u svemu

Koliki je domet ovog sveobuhvatnog partnerstva, govori činjenica da ne postoje direktne avionske linije izmedju Šangaja i Pekinga s jedne strane i Mumbaja, kao financijskog centra Indije, s druge. Te dvije najmnogoljudnije države nemaju bilateralni dogovor o slobodnoj trgovini, i robna razmjena je obilježena protekcionizmom. Tek nekoliko kineskih firmi ima tvornice u Indiji, a dobar dio izvoza ruda iz Indije u Kinu je ilegalan. Kina sa 1.3 milijarde ljudi uvozi manje robe iz Indije nego što je ukupni uvoz patuljaste Hrvatske.

Ukratko, u odnosima prevladava nepovjerenje, još od graničnog rata davne 1962.

The Observer

Tko je glasao

Da @bet, to je stav MI5 i

Da @bet, to je stav MI5 i MI6:):):):)
... i priča za malu djecu koja odrastaju tamo negdje na nekakvoj vukojebini nekog otoka koji još nije odlučio je li spada u USA ili u EU. :):):):)
Prošla su vremena kada su ti "otočani" mogli kurvinskim igrama pokrenuti rat kako su i pokrenuli 1.svjetski rat.
Samo i samo zato da zadrže svoju valutu na visokoj cijeni, samo zato što im je tadašnji kralj bio idiot i samo zato što je jedan ministar bio toliko im sposoban da zarati dvije tada svjetske sile.

Tko je glasao

Činjenice

to je stav MI5 i MI6

Ne nije. Radi se o provjerljivim činjenicama.

The Observer

Tko je glasao

Provjerljivim i serviranim iz

Provjerljivim i serviranim iz USA i prirepaka. Činjenice u ovom dijelu svijeta o Kini i Indiju uopće nisu provjerljive jer takvi podaci su nama prikriveni uz sva čuda današnjih mogućnosti komuniciranja.
Kina i Indija su drugi svijet, druga kultura i drugi planet.

Tko je glasao

Probaj bookirati avionsku

Probaj bookirati avionsku kartu za let izmedju tih gradova na bilo kojem on-line booking portalu, pa ćeš vidjeti rezultat - nema bez presjedanja.

O trgovini izmedju dvaju zemalja može se pročitati i iz izvora koji nisu iz USA i prirepaka (npr. na stranici Indijske ambasade u Pekingu (http://www.indianembassy.org.cn/DynamicContent.aspx?MenuId=3&SubMenuId=0). Ukupna razmjena je u 2011 bila 74 mlrd. USD što je s obzirom na broj stanovnika minijaturno. Što ne znači da u budućnosti neće biti bolje.

Kina i Indija imaju drukčije kulture od zapadne, ali su medjusobno jako različite. Obje su dio ovoga Svijeta i nalaze se na planeti Zemlji. Indija je najmnogoljudnija demokracija na zemlji, a Kina je autoritativna jednopatrijska diktatura. Suradnju ostvaruju u skladu s ekonomskim interesima u mjeri koliko te razlike dozvoljavaju, a ne u smislui stvaranja geopolitičke alijanse.

The Observer

Tko je glasao

@bet

Indija i Kina definitivno nisu prijatelji.

SAD gradi nekakav protukineski savez čiji temelj bi trebali činiti Indija kojoj pored ostalog SAD daje to jest prodaje matirjal za nuklearne bombe, a Kina pokušava baciti kontru približavanjem Pakistanu.

Tko je glasao

iskreno, nisam neki ljubitelj

iskreno, nisam neki ljubitelj analiza gdje je masa ljudi, u nedostatku boljeg, svedena na amorfnu masu jednoumlja. mada svi znamo da su ti zuti svi isti, jel.

pretpostavljam da bi mali xiao ping, kad bi ovako analizirao rh, a u skladu s nasim 95% prihvacenim ucenjem kako je kradja grijeh i przis se u paklu za vjecno, imao zaista velikih problema da objasni recimo hdzove izborne rezultate. pa onda il je analiza malo omasila, il su hrvati nacija retarda. ak vec moram ispunit nepoznat prostor razmisljanja druge nacije, teorija (nedokazana, al radim na tome) da je postotna koncentracija kurvinih sinova po kilometru kvadratnom univerzalna konstanta je dosad prosla sve empirijske testove.

kad smo vec kod konfucijanizma, jedna od ideja je da trebas biti sretan i zadovoljan sa svojim mjestom u drustvu i ne talasati. pa su tako netalasajuci stotinama godina imali prah koji radi bum, dok je nama, s malo drukcijom religijom/filozofijom trebalo nekih 20 godina da ukacimo kako je prah koji radi bum vrlo zgodna stvar za popraviti svoj drustveni polozaj. e al da vidis kako se brzo uci kad ti se filozofija obije o glavu - kako rece mao - political power grows out of the barrel of a gun. vrlo konfucijanski, nema sta.

Tko je glasao

eh da, a propos demokracije -

eh da, a propos demokracije - pa valjda se zna kako su ljudi nezahvalna stoka - ono, ti im malo popravis materijalno stanje, a oni bi odmah sve. das prst, oni bi cijelu ruku.

Tko je glasao

...dozvolit´ ću si jedan c/p

indian — Čet, 18/08/2011 - 14:15.

za koji dan će se u NYT pojaviti naslov otprilike:
"... kineska krstarica provocira američku flotu
u Južnokineskom moru..."
( i to ne bi bilo prvi put)

indian — Čet, 18/08/2011 - 14:56.
....i to u južnokineskom moru, hej, od pamtivjeka predziđu, čega?
kršćanstva, ili zapadnih vrijednosti? ... ili kako samo ime kaže
južno pa kinesko, što tamo imaju tražiti kinezi i njihove borbene
lađe?, ...valjda se očekuje da će i dalje samozatajno jedriti
džunkama uz sve one američke bondove što su nakupili i navukli
u državni erar. Da to što fizički ostvaruju kreacije zapadnjaka i
time imaju skoro monopol na proizvodnju nema političku težinu
koja če doći na naplatu kada njihovo kolektivno vodstvo ocjeni
da je vrijeme?
Samo čekajte, kada vidite kineske managere i političare da dolaze
na pregovore i u posjete bez kravate i u odjelima tradicionalnog
kineskog kroja, ...bit će jasno da su procjenili da je dosta, da je
vrijeme da i njihovi ljudi počnu koristiti u punoj mjeri prosperitet
koji su stvorili.
Ako do tada zapad (i mi) ne povuče i obnovi proizvodnje roba
široke potrošnje u svojim zemljama, mislim evropske zemlje i USA,
doći će u trgovački inferiorniju poziciju. Što je možda pravedno
ali sigurno dovodi do konflikta.

Tko je glasao

indian — Čet, 18/08/2011 -

indian — Čet, 18/08/2011 - 14:15.
za koji dan će se u NYT pojaviti naslov otprilike:
"... kineska krstarica provocira američku flotu
u Južnokineskom moru..."
( i to ne bi bilo prvi put)

Ne, neće se dogoditi!

USA je prije nekog vremena zamolila Kinu da pošalje određen broj svojih sasvim specifično opremljenih brodova koji su se pridružili USA floti na jednom dijelu kraj američkih voda, i ponešto šire ... :):):):)
Patroliraju zajedno, komuniciraju besprijekorno i zapravo su početak ratne mornarice neke tzv. "globalne svjetske vlade".
USA ima grdih problema sa nečim čemu nisu dorasli. Kina im treba kao nikada i obratno.

Tko je glasao

Kina je zemlja autoritarnog

Kina je zemlja autoritarnog kapitalizma. To je fenomenalni izum, koji jamči neograničeno privatno vlasništvo i profite koji proizlaze iz vlasništva nad kapitalom, i zabranu štrajkova, koju provodi KomPartija. Dokazano efikasna kombinacija je uspjela transportirati 150 milijuna seljaka u gradove, bez veći potresa ( za sada).
Ekonomski sistem je merkantilizam sa apsolutnom preferencijom izvoza na bazi potcijenjenog juana, kriminalno niskih plaća i akumuliranje silnih para u državnim investicijskim fondovima. Njemačka i Kina su danas jedine dvije nepatvorene merkantilističke države. Čak su slične i u zemljopisnom smislu. Njemačka je definitivno "zaključana" na kopnu. Kina nešto manje, ali dva nosača aviona mogu cijelu Kinu držati izoliranu od svjetske trgovine morskim putovima, a to Kina ne može izdržati više od dva mjeseca.
Kineski tajkuni su postali pojam svjetske tajkunerije i u vrlo kratko vrijeme su detronizirali ruske tajkune po svom bogatstvu,a lovu drže na Tajvanu i Singapuru.
Kineska država je, naravno, za miroljubivu koegzistenciju, a vojnom i nuklearnom tehnologijom eksperimentira preko Sjeverne Koreje.

Za naše pojmove poslovanja malo je neobično da su top manageri u kineskim državnim kompanijama istovremeno i članovi partijskog komiteta te kompanije, a predsjednik upravnog odbora kompanije istovremeno je predsjednik partijske ćelije.

Nedavno su predstavnici državne kompanije COSCO ( Chinese Overseas Shipping Company ) bili gosti naše vlade, na temu nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice, i ulaganja u riječku luku, ali izgleda da su se odlučili za Grčku. Tamo već imaju kontejnerski terminal u Pireju, a nude grčkoj vladi još milijardu eura u lučka postrojenja. Suez je bliži, a kroz sueski kanal prolazi većina njihovih brodova.

Tko je glasao

Misliš?

Za naše pojmove poslovanja malo je neobično da su top manageri u kineskim državnim kompanijama istovremeno i članovi partijskog komiteta te kompanije, a predsjednik upravnog odbora kompanije istovremeno je predsjednik partijske ćelije.

Za naše pojmove, to uopće nije neobično ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

gdje toga ima kod nas? u jugi

gdje toga ima kod nas?
u jugi su postojale partijske ćelije na nivou poduzeća. Znam da su se sastajali poslije podne i razrađivali zaključke xy kongresa SK-jota, koji je bio prije godinu dana.

Tko je glasao

A gdje nema?!

Pa što je jedna od prvih stvari koje svaka nova vlast napravi - počisti sva državna poduzeća od starih kadrova i instalira svoje! Onda isto napravi s nadzornim odborima... onda isto napravi s agencijama... a onda s ravnateljima... i tako do zadnje "mjesne zajednice"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ameri su vec sasvim dovoljno

ameri su vec sasvim dovoljno puta vrlo javno izjavili kako je njihov nacionalni interes pristup kineskom moru za njihovu ratnu mornaricu (a zamisli ti soka da to recimo kazu kinezi za meksicki zaljev...). uz malo srece (i posjeta nosacima aviona) mozda filipinci, vijetnamci itd za tren zaborave dodijeljenu im ulogu topovskog mesa. mada sumnjam da ce se jos netko upecati na "vi ginete, mi asistiramo, a sve u cilju zajednickog interesa".

nisam ziher da se ta lova upucana u hardware moze ikako bolje iskoristiti osim da u slucaju zabavice reagiras brzo, okrenes situaciju na terenu u svoju korist i onda pregovaras. a zabavice nema pa nema. ne znam koliko ce dugo trebati amerima da skontaju da ne dobijaju svoj velju for mani. al prije mislim da ce naslovi biti kineska krstarica provocira filipince, a ameri bili tu igrom slucaja.

Tko je glasao

...ma, verzija ima tisuće na

...ma, verzija ima tisuće na izbor svaka strana, i sve uključene strane maestralno rade svoj posao...
...ono što sam htio jezgrovito reći je da više nema politički inferiornih partnera...
Asova u svim rukavima k´o u priči...

Tko je glasao

hehe sto se vise

hehe sto se vise koncentriraju na pravu partiju to se manje koncentriraju na deranje pacera :)

Tko je glasao

Kina odlučila...

http://oilprice.com/Geopolitics/Asia/China-Decides-that-South-China-Sea-...
....Searching for yet more optimism, the EIA estimates are far below those of the U.S. Geological Survey, which calculates that the South China Sea may contain roughly 28 billion barrels of oil, even as the Chinese government calculates that the South China Sea region contains nearly 200 billion barrels of oil.....

Tko je glasao

Nafta sim...nafta tam...

Svako malo netko počne klejmat velika nalazišta nafte...pa ide - red velikih pronalazaka nafte i plina, red svjetskih konferencija o tome kako nafte (ovoga puta ozbiljno) nestaje za 20 godina, sad smo valjda opet u ciklusu "nalazišta"... još ću početi vjerovati da se nafta "sama stvara" onako iz utrobe zemlje i da je ima u neograničenim količinama... tj. uzalud svi ti nosači aviona koji plove sad iz ovog, sad iz onog razloga ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

28 mlrd barela... to posrkamo

28 mlrd barela... to posrkamo za manje od godinu dana. bas ono, impresivno.

Tko je glasao

sviraj... oberštajersku!

Evo nam i Australije... procjena od 133-233 milijardi barela :)

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/76620-u-australiji-otkrivena-nafta-v...

Tko je glasao
Tko je glasao

...ba ti, koliko mamuta je to

...ba ti, koliko mamuta je to moralo krepati...ili koala...za to čudo nafte.

Tko je glasao

@indian, ova Ti je

@indian, ova Ti je dobra:...ba ti, koliko mamuta je to moralo krepati...ili koala...za to čudo nafte.
Makar ja mislim da se tu radi o odumiranju mase mozgova koji vjeruju da je nafta nastala krepavanjem barosaurusa a "hardveri" im još kuckaju ovdje po tipkovnici... :):):):)

Božeee, u što sve vjeruju štreberi!

Tko je glasao

...

To je iz doba dok je Australija bila spojena s Aljaskom... ili Afrikom.... votevr... to je nafta od Dodo-a!

Tko je glasao

...i, veliš, odvojila se od

...i, veliš, odvojila se od Aljaske i odnijela sobom? ukrala? bez procesa sukcesije? samovoljno?

Tko je glasao

još ću početi vjerovati da se

još ću početi vjerovati da se nafta "sama stvara" onako iz utrobe zemlje

Yes, TOOOOOO ! ::)))))

Ja se jš uvijek čudim ljudima koji vjeruju "znanstvenim" teorijama koje kažu da je nafta nastala od groblja dinosaura ili nataloženih morskih mikroorganizama ...
(Meni je to stavrno smiješnoa)

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Smiješno je i meni ali

Smiješno je i meni ali "znastvenici" i ponavljači tvrde tako... :):):):)
Na moju sreću ja sam samo sitni šljaker i sitnozuban pa nikada nisam vjerovao u ono što se protivi zdravoj pameti i esencijalnoj logici.

Tko je glasao

Nafta se stvara

kemijskim procesom u utrobi od visoke temeperature koja nastaje zbog trenja metalne jezgre o omotač (svojevrsni rotor za čiju posljedicu imamo i magnetizam kugle).
Naime ,topljenjem kamenja nastaje nafta.

Još su Njemci pred rat topljenjem uglena dobivali naftu.

Pa to čak i ja znam .Hehe

Zato se nafta uvijek isponova negdje pojavi ,ovisno gdje pod pritiskom izbije tj . približi se zemljinoj površini na dohvat crpki.

Nikad neće nestati , bar dok se zemlja bude okretala oko svoje osi.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci