Tagovi

Kiks predsjednik Republike Hrvatske

Ako ste gledali film Roberta Zemeckisa "Forrest Gump" i pri tom pomislili ovo ima samo na filmu, prevarili ste se. U stilu ovidjevskih Metamorfoza gdje je 250 priča ujedinjeno motivom pretvorbe, koju često prati horror nasilje u crnohumornoj hiperboli; muškarci postaju žene, žene muškarci; bogovi postaju životinje; muškarci i žene postaju bogovi, drveće, ptice, životinje, ribe, dvodihalice, kukci i cvijeće; politički opuspredsjednika Hrvatske Stipe Mesića ne bi se pomakao dalje od toga, ili bi, ali za milimetar.

Ne ulazeći u istinitost priča o privatnom životu predsjednika države, o njegovu romskom Ujdurović podrijetlu , o njegovu ocu, partizanskom krvniku iz drugog svjetskog rata koji je sam priznao kako je osobno zaklao 12 Hrvata - Slobodna Dalmacija, svojedobno neovisna novina, objavila je sve dokaze o Mesićevom ocu, a najbolje to znaju stanovnici Orahovice koji su oca Stjepana Mesića pogrdno zvali "tovariš Joso", o poslovnom carstvu njegove kćeri u Srbiji ili podrijetlu njegove supruge Milke, ono što je intrigantnine u priči o Mesiću jest njegov politički kiks opus, kao i ravnodušnost velike većine spram istog.

Od uvjerenog komuniste, člana KPJ i žućnog protivnika "Deklaracije hrvatskoga jezika" iz 60-ih godina (Vjesnik 31. ožujka 1967: Stipe Mesić rekao je na početku svog izlaganja u diskusiji da ga nije toliko iznenadilo bacanje bombi na naša (jugoslavnenska) predstavništva u Americi i Kanadi, bacanje bombi na naše konzulate u Zapadnoj Njemačkoj, jer se zna tko baca te bombe i tko stoji iza tih grupica, koliko ga je iznenadila ova deklaracija.), Mesić transformira svoj politički kurs ali samo stvarajući vanjske efekte u hrvatskog nacionalistu. Godine1971. se uključuje u pokret "Hrvatsko proljeće", iz kojega izlazi tobože kao hrvatski uznik. Odmah poslije zatvorske kazne je nagrađen dobro plaćenim poslom. Za hrvatskog nacionalistu nezamislivo u to doba, ali ne za Mesića. Nakon sloma "Hrvatskog proljeća" Mesić nastavlja sa radom za KPJ. Da je Mesić uistinu izgradnjom samo vanjskih efekata hrvatskog nacionalzma i lažnih konstrukcija o svom robijanju, tj. prikrivanjem stvarnih razloga svoga robijanja postao hrvatskim nacionalistom navlastito govori niz potonjih činjenica. Nakon uzburkanog lutanja prvotno komunističkim, pa nacionalističkim i ponovno komunističkim vodama, novim političkim previranjem sa kraja 80-ih i okretanjem činjenica protiv Mesića on se neprimjetno kafkanski preobražava i prilagođava po tko zna koji put, Mesić opet postaje hrvatski nacionalist. Ova etapa Mesićevih kopernikanskih obrata je najzanimljivija jer je u tom razdoblju Mesić bio upravo i najuvjerljiviji unatoč njegovoj "neodlučnoj" političkoj prošlosti.

Za vrijeme velikosrpske agresije Stjepan Mesić je naprosto bio nenadmašiv u radikalno-ekstremnim izjavama spram srpskog okupatora. Tako će predsjednik u jednoj emisiji u dnevniku reći "kako treba vojno napasti Srbiju, jer ne može biti da se na Terazijama pije kapućino dok Vukovar gori".Nije štedio sunarodnjake svoje žene, i više im je puta poručivao "kako će iz Hrvatske odnijeti onoliko zemlje koliko su na opancima donijeli!". Znao je Mesić što mase vole. Kao u Hrvatskoj, tako i u dijaspori gdje je organizirao nemalo susreta sa onima koje će kasnije nazvati "ekstremistima". "Ustaše su bili borci za Hrvatsku", vikao je uz pjesme "Evo zore , evo dana", na prepunim dvoranama u dijaspori. Tako i u Australiji gdje je prvo organizirao susret sa tamošnjim Hrvatima, i za vrijeme susreta otvorio vreću sa novcima. No, tada radikalannacionalist Stjepan Mesić može još radikalnije i bolje. Godine1992. na tribini u Širokom Brijegu Stjepan Mesić okupljenoj masi uz povišeni glas poručuje "kako se mogu smatrati hrvatskim građanima i da je Široki Brijeg Hrvatska zemlja"! Bila je to epizoda kada se Stjepan Mesić osjećao Hercegovcem, Ustašom i najvećim Hrvatom, a Srbima poručivao: "Srbi iz Krajine oru zemlju u Hrvatskoj, a mole Boga da kiša pada u Srbiji", ili onu sa razornim djelovanjem: "Ne misle valjda Srbi iz Krajine da mi u ovim šleperima iz Mađarske vozimo naliv pera - malo sutra gospodo". Bila je to nanadmašna epizoda Gregora Samse.

Nakon HDZ etape, iz koje je Mesić izašao zbog, prema njegovim navodima politike spram BiH i rata sa Muslimanima u BiH, (rat sa Muslimanima je završen 1993., a Mesić iz HDZ-a izlazi sredinom 1994.) Mesić se vraća svojim iskonima. Mesić nakan osnivanja HND-a i zlaska iz njega 1997. ulazi u HNS, kada započinje eskalacija njegovih iskona. To je doba intersantno za hrvatsku povijest jer Mesić dobrovoljno odlazi u Haag da svjedoči o zbivanjima na podrućju bivše Jugoslavije. Mesić je išao kao tajni svjedok ne želeći da javnost dozna o njegovim svjedočenjima. Nakon što je Slbodna Dalmacija doznala kako je Mesić išao u Haag da svjedoči protiv Hrvatske, Mesić lažima pokušava umanjit aferu. Prvo je rekao "kako nije bio u Haagu i svjedočio protiv Hrvatske", ali nakon što ga je Slobodna Dalmacija (prije okupacije iste) razotkrila, onda je svoju izjavu promijenio u "bio sam u Haagu i svjedočio protiv vukovarskog gradonačelnika Slavka Dokamnovića!". Opet uhvaćen u laži i nakon objavljenih transkripta kako je svjedočio "da je Hrvatska vodila agresiju prema BiH, kako je Tuđman sa Miloševičem dogovarao podjelu BiH,....", konačno je priznao istinu i rekao "kako je bio u Haagu da ispuni svoju građansku dužnost!"

Pored svih poznatih političkih gafova stjepana Mesića, od cijelog njegovog političkog radikalno transformatorskog obličja, koji je sam po sebi gafovske prirode, preko otvaranja hrvatskih arhiva stranim novinarima i njemu poželjnim političkim dužnosnicima i institucijama, krivotvorenja raznih transkripata u svrhu preoblikovanja povijesnog konteksta, klevetanskog svjedočenja u Hagu, negiranja agresije Crne Gore, a afirmiranja sulude ideje agresije Hrvatske na BiH, do miješanja u politiku medija, konkretno HTV-a, o čemi je pisao Novi List, o građaninu predsjedniku i njegovoj borbi za građansku državu, neovisne medije i sl. najbolje govori isječak iz Novog Lista od 27.12.2002., točnije iz članka Nenada Puhovskog:"Samo da podsjetim da su u slučaju "Oluje nad Krajinom" bili de facto natjerani od samog predsjednika Mesića. On je tada kazao sljedeće: "Ako se film ne emitira osobno će zakupiti televizijsko vrijeme i tada ga prikazati".",

a najnoviji njegov gaf jest da je da je 15. rujna 2006., između ostalih i protiv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u francuskom gradu Nanterreu podnešena kaznena prijava za sudjelovanje u pokušaju ubojstva Marina Tomulića, detaljnije o tome pročitajte na stranicama Željka Peratovića.

Upravo članak Željka Peratovića potakao me na razmišljanje o bezbrojim gafovima predsjednika republike, kao i o njegovoj nedodirljivosti unatoč svim manama, što je upravo najnevjerovatnije, jer razumlji su čini Mesića, ali ne i onih koji to bezglavo odobravaju i ravnodušno prihvaćaju.

Da prevrtljivce nitko u svijetu ne cijeni zorno prikazuje Mesićev posjet Izraelu. Mesić je u Izrael došao da se ispriča, misleći u stilu Branda postati nekakva povijesna ličnost. Mesića je prvo na aerodromu dočekao nekakav zamjenik bez službene ceremonije, a onda je Mesić htio održati svoj govor u Knesetu. Govor mu je zabranjen i morao je čitati na glas govor koji mu je priredio Ephraim Zuroff. Nakon toga Mesić se ispricao za zločine tzv. NDH, svojom omiljenom frazom "...koja nije bila niti Nezavisna niti Hrvatska". Izraelski zastupnici su ga odmah prekinuli i rekli kako je NDH bila Hrvatska država priznata u dosta zemalja. Mesić je pokupio prnje i bez pratnje napustio Izrael.

Uoči izbora 2000. Vjesnik je ovako pisao o Mesiću: "Dok je bio u HDZ-u, obavljao je najviše dužnosti, od predsjednika Vlade do predsjednika parlamenta. Mogao bi pomrsiti račune Draženu Budiši i Mati Graniću, ali su mali izgledi da uđe u drugi krug.". Kako svi znamo Mesić je tada po prvi put postao predsjednikom RH, a interesantno je da je samo mjesec dana prije isti taj Stjepan Mesić na parlamentnim izborima, dobio jedva 5 % glasova, da bi ta brojka narasla na 56%, previše je nerealnih obrata našeg predsjednika da bi se povjerovalo u njegovu vjerodostojnost.

Od smijehmaherovskih viceva Stjepana Mesića smiješnije su samo njegov izjave:

"Nemam ni vreću cementa,a kamoli cementaru!"
"Svi će Srbi pod jedan kišobran stati!
"Srbi će iz Hrvatske odnijeti onoliko zemlje,koliko su na opancima donijeli!
"Objavit ću sve financijere svoje kampanje!
"Nisam bio u Haagu i svjedočio protiv Hrvatske!
"Ovo(Široki Brijeg) je Hrvatska zemlja!"
"Zgazite BH Hrvate!
"Hercegovci su Škorpije!
"Čačić je gangster nad gangsterima!
"Hrvatska je agresor!
"Nisam znao da u Splitu ima toliko četnika!

Kad se ispod svega podvuče crta, onda je rezultat mesićevske "politike" potpuno zanemariv sa stajališta hrvatske državne politike, ali ne i sa stajališta politike "regiona". Kada Mesić ode sa predsjedničkog trona, proces demesićizacije biti će nužna potreba!

zoompolitikon.blog.hr

Komentari

Mesic je legenda bio i

Mesic je legenda bio i ostace..

Tko je glasao

Najsvježija

Najsvježija informacija:

Francuski odvjetnik Ivan Jurašinović, u ime Marina Tomulića, podnio je istražnom sudu u Nanterreu kaznenu prijavu protiv »Marka Nikolića i ostalih« zbog pokušaja ubojstva njegova klijenta. U kaznenoj prijavi spominje se i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kao svojevrsni politički patron naručitelja ubojstva, koji je prema prijavi Hrvoje Petrač, prenosi današnji Glas Istre koji je informaciju preuzeo s Bloga. Peratovic koji je prvi objavio tu informaciju, na svom blogu je još prije nekoliko dana objavio pismo francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića upućenom Mesiću koje je pristiglo autoru s anonimne mail adrese.

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Kažete da podrijetlo nije

Kažete da podrijetlo nije bitno, a pored podatka da je između ostalih i protiv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u francuskom gradu Nanterreu podnešena kaznena prijava za sudjelovanje u pokušaju ubojstva vi progovarate o podrijetlu, pa zar niste rekli da podrijetlo nije bitno!

Da se razumijemo, naravno da čovjeka treba gledati u okviru onoga kakav je on, koje su njegove kvalitete, ali i štošta drugog može biti simptomatično!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom, promatranje ponašanja

zoom,
promatranje ponašanja određene osobe, ili vjerovanje kako je on određen kroz svoje roditelje je način razmišljanja koji je prevaziđen i koji nikako nije dobar; zna se koje političke opcije zagovaraju takve stavove i sve do jedne su zabranjene zakonom

osim toga, kako ti npr. promatraš hrvatske aktivnosti u bosni za vrijeme rata? ako to već nije bila agresija što je to bilo?

kada je mesić rekao da je "čačić gangster nad gangsterima?"

Tko je glasao

mrace... hvatas se sitnica

mrace...

hvatas se sitnica jer (sudeci po ovome sto citam zadnjih dana na mrak.org i ovdje) simpatiziras HNS a samim tim i njihovog "zaledjenog" clana, Stipu Mesića. Medjutim velika vecina ovog teksta su istinite cinjenice koje ogoljuju Mesica do kosti i tek kad se ovako na jednom mjestu sazmu svi njegovi postupci vidi se koliko je taj covjek zapravo negativna licnost. I zalud trud da se ospori taj jedan nebitni podatak iz teksta (aludiranje da je zoom mozda na nacist, fasist, rasist, komunist ili stavec sa ovim da je Mesićev otac likvidirao Hrvate? mislim da znas dobro da nije odredjen postupcima svojih roditelja, ali ako ih hvali i ponosi se s njima onda je odredjen. Zlocin je zlocin, makar ga uradio i Stipin tatek.), cinjenice su tu, neosporne i porazavajuce za Mesica.

Tko je glasao

anonimni ne bih rekao da

anonimni
ne bih rekao da simpatiziram HNS, dapače u tekstu o čačiću ja mislim da se vidi da sam prilično isključiv na temu HNSa - no to nikako ne znači da nisam voljan diskutirati o tome

da, ja smatram da povlačiti rodbinske korijene kako bi se odredilo ponašanje čovjeka nije baš ok; neki su ovdje napisali da kako se može dičiti s ocem partizanom, no ja te pitam što će moj ili tvoj sin za 30 godina moći reći za svoje očeve, hoće li se on dičiti time što su bili dobrovoljci domovinskog rata? makar to značilo da je u nekom "ratnom djelovanju" stradalo xy srba, možda i koji civil, nedaj bože i koje dijete ili starac?

partizani su bili oslobodilački pokret tada i s pozicije ove države jednako su legitimni kao i HV ili ZNG danas
to u što se njihov pokret kasnije pretvorio je sasvim druga stvar, to što su povremeno palili i likvidirali njima nepoćudne ljude također sasvim druga stvar i nesumnjivo zločin
no slične stvari su se događale i u našem domovinskom ratu i sada kada imamo priliku to ispraviti, odgovorne dovesti do lica pravde kako nam naši unuci ne bi predbacivali ovo što ti predbacuješ danas Mesiću, e onda se pravimo bedasti, pobjednike ne želimo u zatvore, pozivamo se na svetost i dignitet rata (kao da je u ratu bilo što sveto ili s dignitetom?)

u krajnjoj liniji, nema to niti veze s mesićem nego je to globalno pitanje s kojim nismo raščistili

ovo je povijesna prilika da se operu grijesi koji uporno prate ovu državu i mi zbog kratkotrajnih interesa i dobrobiti nekolicine odbijamo to učiniti; ja smatram da to nije u redu i neovisno o tome što nisam tužitelj, sudac ili policajac koji bi takve stvari morali neumorno istraživati - osjećam se odgovornim

Tko je glasao

@Mrakača Nisam napisao "da

@Mrakača

Nisam napisao "da kako se može dičiti s ocem partizanom", već kako se itko može dičiti i ponositi ubojstvima pa makar to bila ubojstva nečijeg oca, bez obzira kojoj vojsci pripadao, ovime dakle nimalo ne ulazim u priču o partizanima, ali kad si me već povukao za jezik.. mislim da se svatko treba dičiti prošlošću svoga oca, djeda, strica ili ujaka, bez obzira kojoj vojsci on pripadao, jer ti mali ljudi su krenuli u tu vojsku iz svojih razloga, plemenitih ciljeva, a to što je cijela njihova borba iskompromitirana politikama druga je priča, dakle nikada ne osuđujem malog čovjeka koji je bio u partizanima ili ustašama, jer moramo u obzir uzeti okolnosti u koojima su ti mali ljudi, seljaci pristupali tim borbama, svak je mislio da je njegov cilj plemenit i to je važno, dakle moj pristup čovjeku je jedinstven i pojedinačan.

Npr., hipotetski, nikako se ne bi dičio ubojstvima svoga oca, ubojstvima 12-orice Srba koje je moj otac zaklao u Domovinskom ratu, nikako, ne bi želio da je moj otac ikoga ubio u ratu, ni u borbi, a kamoli zaklao kao zarobljene, prestrašno!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom, u prvoj rečenici

zoom,
u prvoj rečenici napišeš
kako se itko može dičiti i ponositi ubojstvima pa makar to bila ubojstva nečijeg oca
da bi malo kasnije napisao
mislim da se svatko treba dičiti prošlošću svoga oca, djeda, strica ili ujaka

nije mi sada jasno tko se uopće dičio čega, mesićev otac ubojstava koje je sam napravio ili mesić ubojstava koje je napravio njegov otac?
da li se uopće dičio?

ili se mesić dičio svog oca, a njegov otac se dičio ubojstvima za vrijeme rata?

Tko je glasao

UUUuu, kako si samo izvuka

UUUuu, kako si samo izvuka iz konteksta. Svatko se treba dičiti svojim precima sve do onda kada ta dika spada u normalne okvire civiliziranosti.

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Da, zaboravih napisati.. ...

Da, zaboravih napisati..

... svojim navodom upitnog romskog podrijetla našeg predsjednika ne hinim ničemu osim tomu da je predsjednik možda Rom, porijeklom, zato ne vidim zašto napominješ nešto o čemu nisam čak ni pomislilo, dapače čak si ti prvi na spomen Rom konotirao u kontekstu u kojem druge upozoravaš da je to zabranjeno zakonom, misliš li ti da su Romi manje vrijedni ljudi?

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Dakako, no predsjednik

Dakako, no predsjednik Mesić, kojeg poštujem kao instituciju, jer predstavlja legitimno izabranu predsjedničku vlast, u više navrata je isticao svoga oca kao partizanskog heroja, a kada se netko ponosi nekime tko je ubio bilo koga, zakalo i jednog čovjeka pa makar to bio nečiji otac meni nije normalno!
_____________________________________________

Kao prvo; kada malo promisliš, misliš li da je branjenje vlastite zemlje napadanjem protivničkih snaga koje se nalaze na području BiH, koje vrše agresiju i na Hrvatsku i samu BiH uistinu agresija?

Kako ti gledaš na srpske aktivnosti u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, kako gledaš na činjenicu da je sa područja BiH trećina teritorija RH bila okupirana, granatirana i čiji teritorij je bio ključan za osvajanje Hrvatske, da li je to bila agresija BiH na Hrvatsku onda?

Misliš li da se Hrvatska u ratnom metežu smijela braniti samo unutar svojih granica, dok ju se napada višestruko sa raznih strana, sa područja BiH?

Jesi li upoznat uopće vojnom logikom obrane vlastite zemlje, npr. jesi li upoznat sa obranom Dubrovnika, gdje je Dubrovnik obranjen uz pomoć bosanskih snaga, gdje se bitka za Dubrovnik vodila i na području BiH?

Hrvatske akcije na području BiH su bile legitimne vojne akcije, Splitskim sporazumom hrvatske i bošnjačke snage sporazumile su se o udruženju u potiskivanju srpske agresije, da li je i to onda bila agresija samih Bošnjaka na BiH potpomognutih hrvatskim snagama, tom logikom kojom se govori da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH može se reći da su i sami Bošnjaci izvršili agresju na BiH jer su ratovali i napadali srpske gradove koji se nalaze u BiH, no to su besmislice!

Hrvatske snage, u koordinaciji sa bošnjačkim snagama donijele su mir u BiH, da li to karakteriziraš kao agresiju Hrvatske na BIH?

Da je npr. Hrvatska tokom ratovanja ušla na teritorij Srbije sa svrhom obrane RH, npr. u određenoj akciji sa ciljem postiskivanja protivničkih snaga, sa kasnijim povlačenjem, misliš li da bi to onda bila agresija Hrvatske na Srbiju?

Dakle, mislim da agresjia na BiH nije postojala jer pucati na one koji pucaju na tebe iz svoje matične i zemlje u kojoj su ti napadači konstitutivan narod (bih), te i iznutra(domaći Srbi) nije agresija, rekao sam, tom logikom onda je i BiH izvršila agresiju na Hrvatsku, jer Hratska je osvajana sa područja BiH!

_________________________________________

Još 1991. godine!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom duboko sam uvjeren da

zoom
duboko sam uvjeren da se dijelovi vojnih akcija koje se karakteriziraju kao agresija na bih uopće ne odnose na situacije kada smo s hrvatskog teritorija napadali ili ulazili na prostor kojeg su kontrolirali srbi

agresijom se smatraju oni sukobi koji su se događali između hrvata i muslimana i koliko je meni poznato oni su se događali i u centralnoj bosni koja je daleko od hrvatskog teritorija koji nadam se da ćemo se složiti nikada nije bila napadnuta od strane muslimana?

može biti da ja griješim, no znam dosta ljudi koji "nikada u BIH nisu bili" u vrijeme tih sukoba iako je njihoa lokacija sasvim poznata?

Tko je glasao

Znao sam da ćeš priču

Znao sam da ćeš priču zapodjenuti u ovom smjeru! Misliš li da nije legitimno bila pomoć Hrvatima BiH u ratu, jer ako im se pomaže u miru, i danas, ne vidim zašto im se ne bi pomoglo u ratu,kada je to najpotrebnije, a još k tome ako znamo koliko je Hrvata BiH sudjelovalo u obrani Hrvatske, tako da se svejedno nije radilo agresiji. Mislim o agresiji Hrvatske na BiH se progovara kao da je Hrvatska napala BiH a ne Srbija, upliv Hrvatske u rat BiH jest posljedica agresije Srbije na BiH gdje je Hrvatska štitila građane BiH, a sukob sa Bošnjacima je druga priča!

Nisi odgovorio, da li je tom logikom onda i BiH izvršila agresju na Hrvatsku, jer hrvatski teritorij je osvjan sa BiH područja, granatiran, napadan itd.!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom, ako je napad s

zoom,
ako je napad s teritorija bih na hrvatsku agresija (srba na hrvatsku), zašto onda ne bi napad hrvatskih snaga u srcu bosne također bila agresija (hrvata na bošnjake)?
koja je razlika?

rat u bosni je kratkotrajna i vrlo ružna epizoda u hrvatskoj povijesti i što je prije riješimo to svima bolje

Tko je glasao

Još nešto, ako je napad

Još nešto, ako je napad hrvatskih snaga na muslimane u srcu bosne agresija na BiH, onda je i napad muslimana na hrvatske snage agresija na bih, jer i hrvatski narod je konstitutivan kao i bošnjački!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom, pa čak bih se i

zoom,
pa čak bih se i složio

no upozorio bih na vitalnu razliku jer su u slučaju agresije s prostora bih na hrvatsku sudjelovali odmetnuti srbi (dakle oni koji nisu priznavali BIH kao svoju državu) u kombinaciji s JNA ili kako se to tada zvalo, dok je u slučaju bošnjačko-hrvatskog sukoba riječ o napadu onih koji BIH smatraju svojom domovinom na hrvate (koji među nama i nisu baš tako čisti), koji jesu konstitutivni narod, no u sukobima je sudjelovala i hrvatska vojska (vojska hrvatske države, a ne samo vojska hrvata koji žive u BIH)
tu je nažalost analogija situacija sa srbima i JNA vrlo očigledna

u svakom slučaju, situacija je bila vrlo zamršena i ispada da su svi napravili agresiju nad svima :)

Tko je glasao

Da, no međutim tadašnji

Da, no međutim tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović je bio vrhovni zapovjednik JNA koja je već zdušno pregazila Hrvatsku, i selo Ravno u BiH.. na što je ALija odgovorio "ovo nije naš rat", to nije njihov rat a JNA ruši po BiH!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Daleko od toga da je

Daleko od toga da je hrvatska politika u BiH bila loša, i danas je, da se razumijemo.

Uprvo si zamijenio teze, jer problem je u tome što napad sa područja BiH na Hrvatsku nije okarakteriziran kao agresija, a sukob sa Bošnjacima jest.. dakle, slažem se sa tobom, ako je napad "BiH" na Hrvatsku agresija, onda je i sukob sa Muslimanima agresija Hrvatske na BiH, a vidiš li do koje teze smo sada došli, zvuči nelogično, što i jest!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Kažeš da ne želiš

Kažeš da ne želiš ulaziti u istinitost priča o Mesićevom privatnom životu, ali to očito nije tako ispalo, o tome iznosiš dovoljno podataka, posebno ako se slažemo da to što je on po podrijetlu, tko mu je bio otac, a tko žena nije relevantno za obnašanje njegove predsjedničke dužnosti. Mislim stvarno, do kad ćemo gledati na to prokleto podrijetlo, jel to stvarno ono što je bitno kada trebao procijeniti osobu? Ostatak članka ne želim komentirati, jedino zapazih izjavu da je u Haagu svjedočio protiv Hrvatske. Ovo protiv Hrvatske mi je zanimljivo, budući da se nikako ne može svjedočiti protiv teritorija, on je svjedočio protiv određenih ljudi, protiv kojih je i trebao svjedočiti ako je imao podatke koji su mogli pomoći u razriješenju ratnih zločina, i čega sve ne, bez obzira radi li se o hrvatskoj strani ili ne.

Tko je glasao

Ok, kako bi ti procijenio

Ok, kako bi ti procijenio osobu koja se ponosi ubojstvima svoga oca?

Kada je Mesić svjedočio u Haagu gen. Blaškić je dobio 45 godina zatvora, da bi revizijom slučaja bio oslobođen, toliko o pomoći rješavanja ratnih zločina svjedočenjem Mesića.

Lijep pozdrav!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

U pravilu ne volim ulaziti u

U pravilu ne volim ulaziti u rasprave s nekim tko postavi lažnu tezu o "osobi koja se ponosi ubojstvima svoga oca" i onda na njenim temeljima želi raspravljati, ali...
Kad Mesić kaže da je ponosan na oca partizana nitko na svijetu mu ne može imputirati da je time ponosan na oca koji je ubijao. Ako je za tebe partizan sinonim za ubojicu to je tvoj problem.
Inače, ova teza me podsjeća na prigovore HSP-ovaca u Petrinji na antifašističku proslavu u Banskom Grabovcu ove godine. Oni su se naime protivili proslavi jer ista navodno veliča događaj u kojem su partizani ubili neke Talijane i Hrvate. Što su ti Talijani uopće radili u Banskom Grabovcu i tko su ti Hrvati što su se borili rame uz rame s njima? Mislim, zar ikome treba objašnjavati da su neki Talijani 1941. u Hrvatskoj bili neprijateljski, okupatorski vojnici fašističke Italije. Zar je loše što su se partizani borili s njima?
Zar ti misliš da je loše što se Mesićev otac borio protiv najgoreg kvislinškog šljama kojeg je Europa u to doba imala?

Tko je glasao

Mislim stvarno, tvoja izjava

Mislim stvarno, tvoja izjava je prestrašna. "Kad Mesić kaže da je ponosan na oca partizana nitko na svijetu mu ne može imputirati da je time ponosan na oca koji je ubijao."

Na što god mogao biti ponosan to je ubojstvima ljudi poništeno i iskompromitirano, to je kao da npr. kažeš da neki mogu biti ponosni na Miloševića i njegovu borbu, rat, te da im nitko na svijetu ne može imputirati da s eoni time ponose na MIloševića koji je ubijao.

Stvar je u tome što se ne može odvojiti ponositost na oca od njegovih ubojstava nožem.

"Ako je za tebe partizan sinonim za ubojicu to je tvoj problem."

Na kraju krajeva ni riječi nisam progovorio o partizanima, ne znam kako ste se samo za partizane ulovili, ja sam spomenuo konkretna ubojstva i to je to, ne opravdavam ni jedno ubojstvo, o tome se radi.

Bez generalizacija molim, nipošto ne prihvaćam tvoju tezu da na temelju Mesićeva oca donosiš zaključke o antifašističkoj borbi!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Ponavljam, teško je ulaziti

Ponavljam, teško je ulaziti u raspravu temeljenoj na lažnoj tezi. Mesićev otac nikoga nije ubijao, a Mesić je izjavio da je ponosan na oca partizana. Ti si spojio laž o ubijanju i izjavu da je Mesić ponosan na oca i izvlačiš konkluziju da je Mesić ponosan na svog oca ubojicu. Vrlo bezobrazno i proizvoljno manipuliranje s podacima sa umetnutom laži što dovodi u pitanje tvoje namjere i motive pisanja postova na ovoj stranici.

Tko je glasao

Imputiraš nepostojeće, jer

Imputiraš nepostojeće, jer na početku svoga članka napisao sam da neću ulaziti u istiitost priči, tako da je cijela ova priča hipotetska!

Ako si ti odgojen tako da ti ubojstvo ne predstavlja ništa u zastupanju svojih ideala, sada uopće ne govorim o Mesiću i njegovu ocu, već općenito, jer ti si u hipotetskoj raspravi jasno rekao, dao do znanja i da je istina to o Mesićevu ocu da ti to ne bi smetalo (bravo za tebe), dakle ako si ti tako odgojen ne znači da su svi kao ti, razlikujemo se i nauči prihvaćat tuđe mišljenje, koje nije kao tvoje!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

ja kao prvo ne znam koga je

ja kao prvo ne znam koga je i zašto njegov otac ubio, ne opravdavam bilo kakvo ubojstvo, ali rado bih neki kontekst. osobno nemah prilike čuti mesićevu izjavu o ponosu očevim ubojstvima, al ako je stvarno to rekao onda je to druga stvar od onoga o čemu pričam. on ne može biti apstraktno određen zločinima ili bilo čime što je napravio njegov otac, drugo je ako tu istu stvar radi ili podržava, i to vrijedi za sve, a ne samo za mesića.
e, i taj blaškić, čovjek koji je čamio u zatvoru zbog tuđmana, i ostatka tadašnjeg hdz-a, zato što nisu omogućili uvid u dokaze, nakon izlaska iz zatvora odlazi na prijateljske razgovore sa istim tim hdz-ovcima, čovjek bi rekao da mu uopće nije bio problem biti u zatvoru, ili jednostavno ništa nije problem kad se radi za domovinu.
i ne znam zašto pretpostavka da je blaškić nije trebao biti osuđen, ne znam da li baš 45 godina, ali u to neću ulaziti.
ciao!

Tko je glasao

ovo je napisano na način da

ovo je napisano na način da ispada da je upravo mesićevo svjedočenje dovelo do kazne od 45 godina ili pak da je zbog njegovor lažnog ili kakvog već svjedočenja blaškić oslobođen

usput rečeno, blaškić uopće nije oslobođen nego je po završetku odsluženja poslan kući; to što je kazna odmjerena na način koji je odmjerene je posebni problem ali ne umanjuje činjenicu da je čovjek osuđen

Tko je glasao

Da bi neke stvari bile jasne

Da bi neke stvari bile jasne ne morau biti nacrtane.
___________________________________

A što se tiče Blaškićeva oslobođenja, to je priča u kojoj se radi o kompromitaciji Haškoga suda, jer Blaškiću nije mogla biti dosuđena veća kazna u trajanju duljem od onog koje je proveo u Haagu zbog trajanja postupka, pritvorevanja, jer bi suprotnom Haag sam sebe iskompromitirao, tako da je diskutabilno da li je Blaškić uistinu osuđen, jer da je njegov postupak trajao 3 godine, a ne 9, njemu bi tada bilo dosuđeno te tri godine, o tome se radi!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Blaškić je, htio to netko

Blaškić je, htio to netko priznati ili ne, ipak jedan osuđeni ratni zločinac.I to je činjenica.
Znači li to da bi ga se njegov sin trebao odreći i reći da nije ponosan na svog oca?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci