Tagovi

Kerum gradonačelnik

Da upravo tako kao što stoji u naslovu - Kerum gradonačelnik. A sada evo i zašto.
Kako 17-og ovog u grad uistinu dolazi nekakav cirkus (vidjeh danas plakate zaljepljene po gradu), a kako se taj dan (gle slučajnosti) održavaju izbori vidio sam nekakvu simboliku između tih dvaju "događanja".
Splićani će taj dan iskoristiti da daju svoj glas kandidatu Željku Kerumu, poznatom splitskom poduzetniku i "tajkunu", vlasniku trgovačkog lanca i koječega u ovom gradu, a i šire. Prosječnom Hrvatu koji na ovo sve promatra iz perspektive nekog drugog grada ovo će izgledati smiješno, nakaradno, simpatično... ili ga neće najvjerojatnije uopće zanimati. Zašto sam siguran u njegovu pobjedu?

Prvo da razjasnim, on nije moj izbor. Postoji jedan kandidat koji je po meni puno bolji i koji zaslužuje tu priliku, ali je očito izabrao krive izbore (Ranko je tebao to napraviti davno prije). Drugo, prema naslovu ispada da branim "budućeg gradonačelnika" ili sam možda njegov "plaćenik". Ništa od ovog nije točno. Grupa uglednih intelektualaca grada je prije desetak dana objavila nekakav proglas u kojem se osvrću na predstojeće izbore i
govore građanima da "biraju bilo što samo ne Keruma". Iako mi je razumljiv njihov motiv postoji jedan veliki ali. Prvo loš "tajming" - bolju reklamu od ove nije mogao dobiti. Intelektualci u normalnom svijetu nose i "modeliraju" društvo i društvena stremljenja... međutim Split nije "normalno društvo". Grad koji se već skoro dva desetljeća sustavno i nemilosrdno uništava od vanjskih ili unutrašnjih "faktora", grad koji je u proteklih
19. godina promjenio sve moguće lepeze i političke opcije na mjestu gradonačelnika (od crvenih, sivih, plavih, žutih i ko zna kakvih "boja") jednostavno izgleda kao "tovar" - "mazga" koju su svi jahali, koja je umorna od svega i svačega i kojoj je dosta svega.

Upravo ti političari (drugoligaški anonimusi skromnih mentalnih i inih sposobnosti) koji su prodefilirali kroz ovaj grad zaslužni su za ovo što nam se događa i ovakav izbor se na kraju jednog puta nameće sam po sebi. Naime svi su se izredali pa je eto tako došao na red i Kerum. SDP sa svojom beskrvnom političkom grupacijom, osrednjim, bezličnim i nikakvim gradskim kadrom (čast izuzetcima), HDZ sa svojim klonovima lokalnih šerifa, "ognjištara", kvazi inteligencije naravno "desnog" predznaka i tehnomenađerima morločke primitivne kapitalističke "jedan tebi dva meni" orjentacije, HSLS zbog kojega se pokojni Gotovac okreće u grobu, nekakvi desničari koji su do podne Hrvati, a iza toga "buznismeni", "menađeri" itd. itd.

Dakle da nije bilo predhodnih garnitura vlasti u ovom gradu nebi nam se dogodio Kerum. Nije samo to glavni razlog zašto će Kerum dobiti izbore. Veliki broj "građana" Splita vrlo lako se može danas identificirati sa Željkom Kerumom (naravno ne sa njegovim bogatstvom) jer on na neizravan način počinje kod njih stvarati sliku pojedinca koji je bio kao i oni autsajder, a koji se eto svojim radom i urođenom spretnošću (stalno "hodajući" sa ove i one strane zakona) prometnuo u jednog od najbogatijih Hrvata. Doživljavaju ga kao jednog od svojih (on to doista jest) i kao nekoga koji će im ispuniti ono što obeća. Kritike o njegovom obrazovanju, izgledu, govoru, ponašanju... su promašene. Oni koji su odlučili da će za njega glasati glasat će upravo zbog toga jer imaju isto obrazovanje, fizički izgled, govor i ponašanje (na neki način glasaju za sebe).

E sada se postavlja pitanje što će se desiti nakon izbora.
Možda nešto što bih ja nazvao "splitski paradoks" a to je da se sve o Splitu odlučuje u Zagrebu.

Komentari

Tko je glasao

HND: Nema sumnje da je

HND: Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o Kerumu:
Hrvatsko novinarsko društvo oštro prosvjeduje protiv cenzuriranja kolumne `Zona sumraka` Zlatka Galla u Slobodnoj Dalmaciji. Redovita kolumna jednog od najuglednijih kolumnista Slobodne Dalmacije trebala je biti objavljena danas, ali ju je glavni urednik Zoran Krželj zabranio bez da je o tome obavijestio autora, a na opetovane telefonske pozive nije mu se želio niti javiti.
Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o moćnom poduzetniku i kandidatu za splitskog gradonačelnika Željku Kerumu i mogućoj `kerumpiranosti` dijela splitskih struktura. Posebno zabrinjava cenzura u konačnici predizborne kampanje koju, općenito, u jednom dijelu, ponajviše lokalnih medija u cijeloj zemlji, karakteriziraju cenzorski zahvati.
Netko će možda ocijeniti da zabrana jedne kolumne možda nije dovoljan povod za javnu reakciju novinarske strukovne udruge, no značajni broj novinara Slobodne Dalmacije već dugo negoduje zbog cenzure autorskih tekstova, na primjer, o braći Primorac, o Hrvatskom helsinškom odboru, ORCO grupi, zdravstvenoj reformi itd.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nema sumnje da je Gallova

Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o moćnom poduzetniku i kandidatu za splitskog gradonačelnika Željku Kerumu i mogućoj `kerumpiranosti` dijela splitskih struktura.

Ovdje je ključna riječ "možda" i činjenica da Gall nije imao niti jedan, jedini dokaz za te "moždabitne" tvrdnje. I kao takav, taj članak ne bi objavile niti jedne uzorite novine u demokratskom svijetu na koji se tako rado ugledamo.

Samo mi nije jasno zašto se u Hrvatskoj oglasi strukovna udruga i niti jednim slovom ne kaže - istina, komentator nije imao niti jedan dokaz i mi smatramo da takvi novinska članci ne bi trebali predstavljati standard novinskog pisanja

Netko će možda ocijeniti da zabrana jedne kolumne možda nije dovoljan povod za javnu reakciju novinarske strukovne udruge, no značajni broj novinara Slobodne Dalmacije već dugo negoduje zbog cenzure autorskih tekstova, na primjer, o braći Primorac, o Hrvatskom helsinškom odboru, ORCO grupi, zdravstvenoj reformi itd.youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Gallovu kolumnu objavio je

Gallovu kolumnu objavio je Index (http://www.index.hr/vijesti/clanak/zabranjena-kolumna-zlatka-galla-je-li...). Čitajući je ne vidim da je Gall napisao nešto netočno. On postavlja dio pitanja koja mu je dostavila anonimna osoba.

Postavlja se jedno vrlo logično pitanje - zašto bi Gall izmislio da je ta pitanja dobio od njemu nepoznate osobe, kada ih je mogao postaviti i sam, potpuno legitimno. Valjda je jasno da nije ništa neobično postaviti pitanje poduzetniku koji se kandidira za gradonačelničku funkciju o tome kakva je njegova poslovna praksa?

Poznato je da se mediji boje velikih poduzetnika i vrlo rijetko o njima pišu negativno. Lako je moguće da poslovna praksa Keruma nije bitno drugačija od Todorićeve, a ovaj je poznat kao kronični neplatiša koji nemilosrdno cijedi svoje dobavljače i bogati se investirajući tuđi novac.

Da, mislim da je nekome tko priča o "uvođenju reda", odgovornosti i investicijama potpuno u redu postaviti pitanje u kojem roku plaća svoje obaveze i kako tretira svoje poslovne partnere.

Tko je glasao

Postavlja se jedno vrlo

Postavlja se jedno vrlo logično pitanje - zašto bi Gall izmislio da je ta pitanja dobio od njemu nepoznate osobe, kada ih je mogao postaviti i sam, potpuno legitimno. Valjda je jasno da nije ništa neobično postaviti pitanje poduzetniku koji se kandidira za gradonačelničku funkciju o tome kakva je njegova poslovna praksa?

Ha, ha. Ti si glup ili se samo praviš?
Zato što
a) nikada ne mora otkriti izvor
b) skida sa sebe odgovornost laganja - informaciju je dobio od izvora, a izvor ne mora otkriti
c) zato što se to tako radi u naručenim člancima

Poznato je da se mediji boje velikih poduzetnika i vrlo rijetko o njima pišu negativno. Lako je moguće da poslovna praksa Keruma nije bitno drugačija od Todorićeve, a ovaj je poznat kao kronični neplatiša koji nemilosrdno cijedi svoje dobavljače i bogati se investirajući tuđi novac.

To vi veliki stručnjaci i financijski direktori sve kužite? Kad si takav genijalac što ne ponudiš svoje usluge nekoj kompaniji, možeš na stavci "zararada iz financijskih usluga" ostvariti milijarde

E zimisli npr ovakvu situaciju
a) proizvođač proizvode proizvod (recimo čekoladu ili nešto)
b) nije platio dobavljače jer je sigurno rok 30 dana (ako ne i 60).
c) distributer preuzme proizvod od proizvođača. nije platio ništa, platiti će za 30 dana
d) proizvod je u konzumu
e) na polici još ima robe za najmanje 2 tjedna (jer sigurno da se ne naručuje zadnji dan, moglo bi sfaliti čokolade s polica)
f) čokolada dolazi na police. Taj dan tek kreće potencijalna kupnja
g) kupci kupuju, plaćaju karticom. Kartica se naplaćuje krajem mjeseca, dakle mogućih dodatnih 30 dana čekanja za Konzum da dobije novac
h) kupac kupio na rate, konzum za 30 dana dobio 1/6 iznosa kupovine...

eto sad ti pametni lijepo to sve malo zbroji, oduzmi pa zaključi da li je konzum baš jedini koji generira kašnjenje u plaćanja i trebao biti plaćati isti dan, dok cijeli sustav ima najmanje 30 dana kašenjenja (nazovimo to jet leg), ako ne i 60 dana...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Kerum je veliki favorit, ne

Kerum je veliki favorit, ne zato što su se SDP i HDZ u Splitu teško isprostituirali (a gdje nisu), već prvenstveno zato što Split voli ridikule, oriđinale. Doduše, Kerum je jedan vrlo opasan ridikul.

Čisto je OK da Bandić napokon dobije dostojnu konkurenciju, još nekoga o čijim će se kriminalu, aferama, nepotizmu i primitivizmu u medijima govoriti na tjednoj, ili još bolje - dnevnoj bazi.

Naš je jezik već prije nekog vremena obogaćen terminom kriMilan (Neven Barković), a sada je bogatiji i za kerumpciju (Zlatko Gall). Red je da uzori za ove lingvističke novotarije žive i rade onako kako je napisano :-)

To će biti borba Titana, nešto kao nastavak Godzile protiv Megalona...

Tko je glasao

AKO ZAGREB IMA BANDIĆA -

AKO ZAGREB IMA BANDIĆA - ZAŠTO SPLIT NE BI IMAO KERUMA ?

I jedan i drugi uspješni su HRVATSKI poduzetnici.

Tko je glasao

Kureta ne poznajem, ali

Kureta ne poznajem, ali politika njegove stranke je i srozala kako ovaj grad tako i cijelu državu i nemam mu namjeru dati svoj glas. Uostalom (barem je to moj dojam) djeluje mi neodlučno i nesposobno za povući prave poteze.
Ostojić je čovjek koji je nosio uniformu Hrvatske vojske dok je Kerum "dućanisao" tj. prodavao humanitarnu pomoć u svom dućanu i to se moglo vidjeti po proizvodima koji su se tu nalazili. Ostojić se dokazao kao odličan organizator i čovjek od riječi. Dok je bio ravnatelj policije u Splitu su uvedene policijske postrojbe koje su "češljale" grad od reketara i dilera i to na mjestima na koja se policija prije njega bojala doći. Priveo je i tzv. Maglovljevu skupinu o kojoj je Feral tribune pisao puno prije, ali nitko nije prije njega imao hrabrosti istjerati stvari na čistac. Za Ostojića nisam čuo da ima ljubavnice na sve strane, a Kerum ih ima više (jednu i osobno poznajem). Zar treba zatvoriti oči na takav nemoral i da li smo kršćani samo na papiru? Očito da je kod nas na djelu lažni kršćanski moral jer zatvaramo oči pred pljačkom, preljubom, opijanjem... Kerum se u Zagrebu potuče u nekoj birtiji i onda to pokuša prikazati kao obranu Splita u mrskom purgeraju. Kako prozirno i nisko!
Da ne zaboravim i izgled i obrazovanje; gradonačelnik bi trebao biti ogledalo grada, prezenter njegovih vrijednosti i ljepota pred svijetom, a za tu ulogu Kerum nije pravi izbor. Ostojić je čovjek koji je i ugodnije vanjštine, ali i ugladjenijih manira od jednog biznismena Keruma, ali budimo iskreni, ipak po pitanju izgleda, komunikacije, obrazovanja...puno inferiornijeg od Ostojića.
I vjerujte mi da nije isto voditi uspješnu firmu ili voditi grad. Sličnosti postoje, ali razlika ima još i više i za to Kerum nije spreman. Da bi se mnoge stvari napravile u gradu potrebno je imati i dobru političku volju iz centrale, a Kerum tu podršku neće imati.
Uostalom Split je grad sa specifičnim mediteranskim mentalitetom kojeg Kerum ne posjeduje jer grad ne čine velebni spomenici njegovoj bahatosti u obliku zgrada koje on pokušava prikazati kao njegov doprinos Splitu, a u stvari misli samo na povećanje svog profita, na svoje trgovine, a zaboravlja na proizvodne djelatnosti. Pa ne možemo svi biti trgovci, netko mora i proizvoditi.
Neee dragi moji, Kerum nije dobar izbor bez obzira što nam je svima puna kapa političara i njihovih laži, ali ipak Ostojić se dokazao na mnogim poljima, nema toliko mrlja u biografiji poput Keruma (Ostojić je objavio imovinsku karticu na webu odavno, a Kerum još to nije učinio, očito da nešto krije) i njemu kao novoj snazi treba dati šansu.

Tko je glasao

Imam u Splitu prijatelja

Imam u Splitu prijatelja koji me zamolio da ga primim u progonstvo ako Kerum postane gradonačelnik.
Kaže da ne želi da mu u osobnoj piše Split kao prebivalište dok mu je Kerum gradonačelnik.

Bio sam prošli vikend u Splitu i između ostaloga razgovarao s ljudima i o lokalnim izborima. Većina onih koji su se izjasnili kao Kerumovi podržavatelji objasnili su mi da je to zato jer je njima to zajebancija. Kao, baš ćemo napraviti dobru sprdnju ako Kerum postane gradonačelnik. To ti je splitska zajebancija, izabrati redikula za gradonačelnika samo da bi se zabavili. Međutim, zaboravili su da će ta zabava trajati samo u trenutku proglašenja rezultata. Već slijedeći dan(pa tako slijedeće četiri godine) će krenuti zajebancija u suprotnom smjeru, to jest zajebancija će im se obiti o glavu.

Kerum je pokrenuo neke poslove i kod nas u Zadru. Napravio je stambeno-poslovnu zgradu koja, koliko čujem, dnevno proizvodi gubitke jer je masa tužbi zbog nekvalitetnog izvođenja radova.
Već duže vrijeme se priča da ima problema s novcem. Ne znam kome još uvijek dobro zvuči zajebancija dati Kerumu splitsku gradsku kasu u ruke?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kerum je po meni veliki

Kerum je po meni veliki favorit u Splitu.On bi mogo uzletjeti na valu glasaca koji sve vise vide da su tzv. velike stranke sve iste.Kerum bi mogao biti njihov odgovor tim strankama.Uza sve to cini se da mu love ne treba koliko svima ostalima.Zna doci do nje i bez fotelje.Ostali su uglavnom vozili bicike a neki i ficeke do 1990.

Tko je glasao

kerum ili verzot kako ga

kerum ili verzot

kako ga odmilja zovu splicani zbog njegove frizure koja neodoljivo podsjeca na zelje/kupus je nazalost jedini moguci izbor.

Ako je itko, u sto cisto sumnajm, na ovom forumu ikada imao priliku gledati sjednicu gradskog vijeca taj zna da je situacija u splitu jedna velika, bijedna karikatura hrvatske stvarnosti, takoreci kondenzat hrvatske u malom.

Kada se malo bolje pogledaju 2. kandidati, Kerum se sam namece kao izbor, i to jedini moguci.

Ostojic(SDP) i Kuret(HDZ), njegova 2 glavna protukandidata su ucinili jedino to sto znaju, a to je tehnomenadzerija najnize vrste.
Kerum uistinu tvrdi da je on vizionar, a u suceljavanju se jasno vidi za sto stoje Kuret i Ostojic. Dok sadasnji gradonacelnik daje poniznog strebera, i nogostup sanaderu, ostojic je bad cop, koji je kool i donekle pun sebe i nije mu stalo do diskusije i glumi zadnjeg gradjanskoga mohikanca koji zali da mu je split postao provincijalac.

U sredini uklijesten se nasao Kerum, pun energije, bez komplexa, i kako tvrdi kako splitu fali VIZIJA, kako je non stop u pregovorima sa stranim investitorima (hyatt, kempinski, IKEA..). Uprava je prespora i neucinkovita, i kako gore pise do podne hrvati a popodne buzinesmeni.

Split ima predspozicije da bude mala barcelona kako je istakao jedan intelektualac. To je tocno, i split ima donekle predisozicije za to, ali splitu isto tako treba puno poslova u usluznom sektoru. Treba mu itekako poslova kao konobara, kuhara i spremacia.

Kerum je nazalost jedan veliki som u jednoj maloj bari, ali svaki njegov plan, i svaka njegova investicija i interes ukljucuje nemali broj novih radnih mjesta, a to je ono cega splitu kronicno fali. U splitu su se u svemu sto je proisteklo iz drustvenog vlasnistva do sada gasila radna mjesta, a sve na racun tehnomenadzera, dosadasnje garniture, na lokalnoj, zupanijskoj i drzavnoj razinama.

Ti ljudi so do sada uvijek radili tudjim novcem na zajednicki racun.

Kao najveci poslodavac u splitu, on je takodjer taj koji preko svojih radnika uplacuje novac u splitski proracun putem prireza koji ide lokalnoj sredini.

Kerum je nazalost jedina alternativa. I to koja. On je jedini domaci biznismen toga kalibra, pored cacica, koji se kandidira. Ima u toj prici i amerike i schwarzenegera, to je nevjerojatno.

To sto se stvari odlucuju u ZG je jedan najobicniji reket, a prica o drzavno-upravnom-fiskalnom ustroju hrvatske je tragedija za sebe.

Postoji takodjer jedna zanimljava poja u splitu je nova generacija koja je navodno osnovana od pasalicevih odmetnika splitskog adza. Izgleda da osim dobrihideja nemaju nista(nikakv plan). Mozda je sredstvo do mjesta u odboru u gradskom vijecu.

NIKADA OS SEBE NE BI OCEKIVAO DA BIH MOGAO BIRATI KERUMA

pozz

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci