Tagovi

Katolička mržnja

Ovo je moj email redakciji hrsvijet-a nako sto sam pročitao ovaj članak:

Internetsko nasilje nad katolicima i Hrvatima

Nije mi obicaj reagirati na ikakve clanke koje procitam na Internetu, ali
ovo sto sam sada procitao u clanku pod nazivom
"Internetsko nasilje nad katolicima i Hrvatima" je stvarno grozno,
pročitati takve rečenice od nekoga tko se predstavlja katolikom i Hrvatom.

Jedan običan poziv da se građani na popisu stanovništva po pitanju vjere izjasne
onako kako stvarno misle, a čak je i kardinal Bozanić neki dan isto napravio,
doveo je do ovakvog mrziteljskog članka koji kao da je pisan u srednjem vijeku,
a iz pera nekoga tko bi trebao biti kršćanski dobar, pošten i opraštati.

A onda, iz čistog mira autorica se poziva na Jugoslaviju, mržnju, vjerojatno i na
ubojstva samo zato jer su Srbi, ali to srecom ne smije napisati.
Sramite se, i vi koji ste ovo objavili i autorica koja je ovo napisala.
Ja se vec sramim, jer sam Hrvat kao i vi, koji samo širite mržnju, strah, rasizam,
i ko zna što sve ne. Isti ste, isti kao i četnici i da ste se rodili malo istocnije
vi bi bili u prvim linijama na četničkoj strani, a kasnije bi pljuvali po nama Hrvatima
i prizivali novi rat, kao sto to radite sada, ali protiv Srba.

Nadam se da cete razmisliti o svojem djelovanju i napokon poceti razmisljati kao normalni
ljudi, biti posteni, ne mrziti nikoga i raditi na tome da svijet bude bolje mjesto, umjesto
da samo dijelite na crne i bijele, Srbe i Hrvate, i sta ja znam sto sve ne.
Jer da ima boga, VI bi prvi zavrsili u paklu!

Komentari

Tko je glasao
Tko je glasao

glupost bez granica

Još jedan dokaz da ljudska glupost nema granica.No što se može očekivati od jednog ateiste kao što si ti ili tebi slični agnostici.

Jer da ima boga, VI bi prvi zavrsili u paklu!

Da si ti ikada pripadao mom hrvatskom narodu nikada ne bi povlačio paralaele između nas i četnika ili tvojih jugoslovena .

Ja se vec sramim, jer sam Hrvat kao i vi, koji samo širite mržnju, strah, rasizam,i ko zna što sve ne. Isti ste, isti kao i četnici i da ste se rodili malo istocnijevi bi bili u prvim linijama na četničkoj strani, a kasnije bi pljuvali po nama Hrvatima i prizivali novi rat, kao sto to radite sada, ali protiv Srba..

Hvala bogu pa nisi Hrvat kao ja jer se ja sramim tebe i tebi sličnih koji imate obraza pljunuti na zemlju krvlju natopljenu i njene žrtve izjednačavati s četnicima.

Tko je glasao

internetsko nasilje...... koje morbidno pisanje!

majko mila, ta zena bi se trebala lijeciti!

Tko je glasao

ljudi, vremena

osamdesetih godina prošlog stoljeća u bivšoj državi je bio popis stanovnika, i bilo je oportuno pisati u rubrici nacionalnost "jugoslaven", a malo manje oportuno pravu naciju stanovnika, posebito jednu. razumije se da nisi završio na golom otoku ako si igrom slučaja napisao "hrvat" ( što mnogi današnji mega hrvati onda nisu napisali ), no svakako je nosilo određenu težinu. promjenom režima promijenili su se i prioriteti, više nije u modi nositi crvenu knjižicu, čitati komunist ili borbu, biti rezervni kapetan pešadije, i u regalu imati metar kardelja, monografiju bilo je časno živjeti sa titom i djedovu partizansku spomenicu;
demokracija je došla na široka vrata, možeš javno lelekati da te ovdje katolici maltretiraju vjeronaukom, vjerskim audio ili video programom. vidimo da barem danas imaš izbor, možeš se pridružiti pernaru i vikati dolje hadeze, možeš gađati jajima koga poželiš, možeš betonirati obalu, izgraditi autoput na kulturnom dobru, možeš lagati narod i biti opet izabran, gledati porniće svih žanrova, u kući ševiti kozu ili drugu domaću životinju, istospolnog partnera i pored toga biti ponosan što si "drugačiji"; možeš biti pravoslavni pop i pijan zapaliti hrvatsku zastavu, možeš biti u četnicima i u hrvatskom saboru.
blago nam se.

Tko je glasao

@robot: Nije tako

osamdesetih godina prošlog stoljeća u bivšoj državi je bio popis stanovnika, i bilo je oportuno pisati u rubrici nacionalnost "jugoslaven", a malo manje oportuno pravu naciju stanovnika
Jedino u JNA postojao je realni pritisak, bilo "oportuno" biti jugoslaven, nije se nikad to sasvim izričito govorilo, ali moglo je pomoći u napredovanju. Nigdje drugdje na osnovu toga nisi mogao računati na neku prednost. Recimo, nijedan predsjednik SKH ili vlade RH nije bio "jugoslaven".

Propaganda protiv unitarizma uvijek je bila snažna, KPJ se od 1925. do kraja bezrezervno ograđivala od programa stvarana "jugoslavenske nacije".

Tko je glasao

Zorane,ne,nije tako kako ti kažeš

osobno mogu posvjedočiti da mi je znači,osoba od tada nekog autoriteta,sugerirala da se izjasnim kao "Jugoslaven" na jednom vrlo bitnom upitniku.

To Jugoslavenstvo se forsiralo naročito kroz omladinsku organizaciju,a i kroz SK ,bilo je čak poželjno,tamo negdje iza 1980 i u indexu navesti nacionalnost-Jugoslaven.

Tako je bilo u mom kraju gdje je ,kako se fino kaže,mješana sredina.

sve dobro...

Tko je glasao

I ja mogu osobno posvjedočiti...

... a također, naravno, iz brojne literature ljudi koji su o tome pisali, istraživali statističke podatke isl.. "Jugoslaveni" nisu bili bitno više zastupljeni među članovima političkih tijela, direktorima, profesorima na fakultetima isl., od postotka njihovog učešća u stanovništvu; izuzetak je JNA (slično vrijedi i za Srbe - u policiji ih je bilo više od učešća u stanovništvu ali ne tako drastično kako se kasnije prikazivalo, osim u političkoj policiji -.ali ipak nisu bili većina, među direktorima nešto više ali ne mnogo - postoci su bili neki 12% i 15%).

Bio sam u omladinskoj organizaciji, naravno, i to što ti kažeš jednostavno nije istina. Čak sam spreman prihvatiti, da ti u to vjeruješ - lažno naknadno sjećanje, uobičajeni problem, zbog kojeg stroži historiografi uopće nimalo ne vjeruju svjedocima povijesti i striktno se ograničavaju na dokumete. (Doduše, može biti i laička generalizacija na osnovu pojedinačnih primjera, naravno da može biti nekih lokalnih situacija drugačijih od općeg trenda. Ali, kako rekoh, bilo je više studija o tome, objavljivanih 80-ih nakon što je broj "Jugoslavena" u popisu 1981. naglo skočio i politički forumi su to promatrali više kao problem nego kao pozitivan trend, a takođe i 1990-ih.) Najviše su na izjašnjavanje kao "Jugoslaven" utjecali mješoviti brakovi, koji su bili relativno česti (i o tome ima statistika). Među onima, koji nisu bili iz miješanih brakova, u većem postotku su se, barem u Hrvatskoj, "Jugoslavenima" izjašnjavali Srbi, nego Hrvati. Također i pripadnici drugih nacionalnih manjina (čiji broj od 2. sv rata stalno opada). To navodno preferiranje "Jugoslavena" teza je oko koje su se 1990-ih složili hrvatski i srpski nacionalisti, ali ne stoji (da, i u Srbiji je bilo istraživanja o tome).

Tko je glasao

Nisam radio istraživanja

zato sam i naveo da osobno mogu posvjedočiti.
Poznajem osobu koja je Hrvatica a kao brucošica je u index upisala Jugosloven.

Primjer:Na omladinskoj radnoj akciji 1983.god. prozivalo se na sastanku cijele "brigade" radi evidencije.
Samo ja i još jedan smo se naglas,pred svima izjasnili kao Hrvati. Gledao sam na svoje oči i slušao na svoje uši,kako se cure i dečki izjašnjavaju kao Jugosloveni,jer je to bilo popularno,pozitivno,to se poticalo naročito kod Hrvata.

Možemo mi sada to relativizirati koliko hoćemo.
Međutim,sjećamo se kako je bilo. Nazovi ti to paramnezijom ili kako već hoćeš,ali znam o čemu pričam.
Hehe,neću valjda vjerovati tebi a ne sebi.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek: Ne govoriš istinu, KJTV

Ali neću reći da lažeš, jer sam spreman prihvatiti, da si uvjeren da je tvoje iskrivljeno sjećanje istinito. Ili si pogrešno zapamtio scenu (vjerujem da je tako), ili si neopravdano generalizirao jedan specifični trenutak.

S robotom sam se razumno približio u stavovima. Jugoslavenstvo jest bilo poticano na razne načine, nema zbora. Ali ne, KJTV (a i drugi, koji su to objektivno istraživali) ne kao nacionalno, nego nad-nacionalno opredjeljenje (metafora košulje i kaputa: nosimo različite košulje - nacija - ali jednaki kaput - jugoslavenstvo). Kad je na popisu stanovništva 1981. neočekivano porastao broj deklariranih "Jugoslavena", o tome diskutirano u političkim forumima i većina nije to vidjela kao trend koji treba ohrabrivati. No, to je off-topic, pa da se ne ponavljamo.

Tko je glasao

Krepana kobila

Jugoslavija je krepana kobila i možeš je gurkati nogom do sudnjeg dana. Neće ustati.

sve dobro...

Tko je glasao

Problem je...

... da si ti taj koji ju još nosi za sobom, kao u zen pričici koju je robot dolje prenio. Ja nisam. :)

Iskazi mržnje na nešto, što je činjenica iz prošlosti ("krepana kobila"), naime, ukazuju da je za tebe ta "kobila" još živa - makar samo kao avet.

Tko je glasao

Previše duhova

koje zovemo yugonostalgičari ima svuda oko nas

zen priče su dobre uz popodnevni čaj

sve dobro...

Tko je glasao

Pogledaj malo oko sebe...

Na što liče ove države proizašle iz bivše Juge - jad i bijeda, zatucanost, siromaštvo, lopovluk i ropstvo... Tko bi ih više i zašto objedinjavao u neku novu Jugoslaviju - možda Todorić?!

Jugonostalgičari su možda oni što žale za jednom velikom zemljom, sa svojim suverenim republikama, ujedinjenu u strateškim regionalnim interesima i s međunarodnim ugledom - onakvom kakva Juga nikad nije bila, a mogla je...

Zato, drvosječe, morat ćeš si pronaći neku novu paranoju!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hvala Bogu

i AK - 47 što smo ih rastjerali i rastosiljli ih se.

Ovi još malo što cijuču,ma proći će ih kada shvate da im je uzalud.

sve dobro...

Tko je glasao

Ak-47

zaphode,
dade mi minus a zašto. Pa ti si demokrat,a AK-47 je više učinio za demokratizaciju svijeta,rušenje kolonijalizma nego UN.
Jeftino a efikasno i učinkovito. Vrijedi u praksi više od silnih povelja UN-a.

Bog je stvorio čovjeka a Samuel Colt ih je izjednačio.
Izumitelj Kalašnjikov unaprijedio.

sve dobro...

Tko je glasao

AK-47

Previše sam ga puta u životu "dužio" - pa me sada nekako iritira, eto zašto :)

Tko je glasao

Ne razumijem što si htio reći...

al' nije ni bitno!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Razmisli malo

Na što liče ove države proizašle iz bivše Juge - jad i bijeda, zatucanost, siromaštvo, lopovluk i ropstvo...

Daj ti meni objasni, na koji način od tolko hvaljenih, učenih i moralnih osoba na položajima i u politici, može preko noči nastati to što opisuješ.

Korupcije i lopovluka je bilo na svakom koraku i u svim slojevima.

Tko je glasao

e moj Skviki...

vidi se da si zadnjih 40-50 godina proveo izvan ove zemlje...ovo što Bigulica kaže nije nastalo preko noći, nego kroz period od najmanje 30-ak godina...a pogotovo je to sve odredilo sustavno pljačkanje u zadnjih 20-ak godina...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

replika

da je ta propaganda bila uspješna broj jugoslavena se ne bi povećavao, no od 71 kada se tom nacijom odredilo 273.077 stanovnika , broj se povećao na 1.216.400 u 1981. u srbiji ih je bilo najmanje ( oni su bili najveći branitelji jugoslavenstva ), dok ih je najviše bilo u hrvatskoj i bosni. ukoliko si bio hrvat u državnoj službi itekako je bilo korisno se deklarirati jugoslavenom, to sam prvenstveno mislio; srbi se nisu trebali isticati, oni su bili sami po sebi "istaknuti".
u vojsci je srpski bio službeni jezik, premda je formalno svatko mogao govoriti komande na svojim jezicima, no nikada nisam čuo "nadesno ravnajs'" na slovenskom ili makedonskom.
duhovni neimari prošle države bavili su se propagiranjem ateizma i jugoslavenske nacije ( još se sijećamo "od vardara do triglava" i brenine "jugoslovenke" ), osamostaljenjem hrvatske došlo je do retrogradnog procesa, i povratka vjere među narod. sada se čak i bivši kgbovci kao putin križaju pored mitropolita i jedu koljivo, a naglo je došlo do širenja duhovnosti, što je poput zakona fizike o akciji i reakciji. no kao što kineski komunisti nisu uspjeli tibetancima istisnuti vjeru, niti nametnuti lažnog duhovnog voditelja panchen lamu, tako ni ovdje dugogodišnji rad komesara i teze da je "religija otrov za duh" nije uspjela istisnuti dobre stare običaje hrvatskog naroda. onima kojima su uspjeli istisnuti i izbrisati njihove korijene sretan put, čeka ih protagora, buddha, shri chinmoy i drugi new age sveci; neka umjesto gospe u dnevnom boravku drže sliku velikog hadronskog sudarača :)

Tko je glasao

Ateizma da...

duhovni neimari prošle države bavili su se propagiranjem ateizma i jugoslavenske nacije
Međutim, nacije - ne, nikada. To je potpuna izmišljotina bez ikakve osnove. Primjer smišljanja "bolje prošlosti" od strane suvremenih "duhovnih neimara". Jedino u razdoblju Šestojanuarske diktature u Kraljevini Jugoslaviji to je bila službena politika, koju je KPJ tada, i uvijek kasnije, sve do raspada 1990., osuđivala.

Tko je glasao

Kontradikcija

ukoliko si bio hrvat u državnoj službi itekako je bilo korisno se deklarirati jugoslavenom, to sam prvenstveno mislio; srbi se nisu trebali isticati, oni su bili sami po sebi "istaknuti".

Ovo ti je u kontradikciji s opće prihvaćenom tezom da su se Jugoslavenima u Hrvatskoj pretežno izjašnjavali - Srbi.

Otud slijedom iste logike ide i sljedeće: jugonostalgičari - jugoslaveni - srbi - četnici...

Al' dobro si rekao ono ... retrogradni proces ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

greška

pa rekao bih prije da je općeprihvaćena teza da su se jugoslavenima u hrvatskoj pretežno izjašnjavali ljudi iz miješanih brakova i kao oni koji su imali ambicija u državnim službama; u kninu i ostalim ustaničkim krajevima rado su se raznosile mošti cara lazara, za njih je jugoslavija bila samo paravan tako da ih teško mogu zamisliti kao revnim zelotima jugoslavije;
što se tiće jugonostalgije svi koji su odrasli u jugoslaviji su potencijalni jugonostalgičari jer uz djetinjstvo u pravilu vežemo lijepe uspomene, dok kasnije u životu, u pravilu, nastaje otrježnenje. općeprihvaćeni stav je da su jugoslaviju razorili upravo oni koji su je verbalno najviše zazivali- milošević i generalska klika oko njega, tako da samo u tom smijeru vidim genezu tvoje hipotetske alkemijske jednadžbe koja od jugonostalgičara pretvara četnika bez kamena mudrosti.
u konačnici govorimo o kompleksnim povijesno - sociološko religijskim pojavama koje nije jednostavno objasniti sa četri pet redaka...ja sam jugoslaviju ostavio kao tanzan u zen pričici blatna cesta:

Blatna cesta
Tanzan i Ekido, zen učenjaci i svećenici, su jednom davno putovali zajedno blatnom cestom. I dalje je padala teška kiša. Prilazeći jednom raskrižju, susretnu prekrasnu mladu djevojku u svilenom kimonu. Djevojka je imala poteškoća s prelaskom preko raskrižja.
„Dođi djevojko,“ rekao je Tanzan. Uzeo je djevojku u naručje i prenio je preko muljave ceste.
Ekido nije progovorio ni riječ dok te noći nisu stigli u hram u kojemu će prenoćiti. Tad se više nije mogao suzdržati pa reče: „Mi svećenici ne smijemo biti ni blizu djevojaka,“ reče Ekido Tanzanu, „pogotovo ne tako lijepih i mladih. Opasno je. Zašto si učinio to što si učinio?“
„Ja sam ostavio djevojku tamo,“ reče Tanzan. „Ti je još uvijek nosiš?“

Tko je glasao

To je točno

općeprihvaćeni stav je da su jugoslaviju razorili upravo oni koji su je verbalno najviše zazivali- milošević i generalska klika oko njega

Naravno, često je nominalno jugoslavenstvo bilo samo krinka za velikosrpstvo; ali ne uvijek. Mnogi iskreno jugoslavenski orijentirani ljudi raznih nacija (bilo da su se nacionalno izjašnjavali kao jugoslaveni, bilo da su - kao ja- smatrali da nema nekog proturječja između posebne nacije i nad-nacionalnog jugoslavenskog zajedništva - popularna metafora bila je košulja i kaput: nacija je košulja, ona je bližu tijelu, jugoslavenstvo je kaput, on štiti i tebe, i košulju od lošeg vremena), shvatili su prije ili kasnije da je Miloševićeva retorika samo paravan za agresivni velikosrpski šovinizam. Stipe Šuvar, recimo, a bila je i "Stranka Jugoslavena" u Hrvatskoj 1990.-1991., čak su imali bar jednog zastupnika u prvom višestranačkom sazivu Sabora (iz Daruvara, koliko se sjećam - izrazito mješovita sredina), ali su negdje ljeti 1991. objavili samoraspuštanje, jer ono što Milošević i JNA zastupaju nije njihova vizija jugoslavenstva.

Među oficirima JNA, postojala je "jugoslovenska struja", koja je shvaćala tu razliku i osuđivala četničke derneke po Srbiji od 1988., ali kako je im se činilo da je presudna kriza tada na Kosovu i u Sloveniji, mislili su, prvo ćemo dotjerati njih u red, a onda i velikosrbe. Na kraju, naravno, otvoreni velikosrbi su ih počistili (tijekom 1991., pa i kasnije). O tome ima nekih memoara, publicističkih pa i historiografskih djela, ali nikad nisam imao vremena time se podrobnije baviti.

.ja sam jugoslaviju ostavio kao tanzan u zen pričici blatna cesta:
Moram ti dati plus za ovo, koliko se god ne slagali. :) Priču naravno znam, ali ako bih metaforu primjenio na sebe - štos je u tome, kako smo se približavali kraju, počeo sam sve više uviđati da je djevojka zapravo ružna.

Tako da, iako je sve što se događalo bilo šok i trauma, nisam "jugonostalgičar". Već za vrijeme najtežih dana (rata s jedne strane te državne pljačke i despocije s druge), bio sam nostalgičan ne za Jugoslavijom, nego za propuštenim prilikama mirne transformacije (da je Ivan Stambolić nadvladao Miloševića u unutarpartijskom obračunu 1987.... da je Ante Marković postao predjednik SIV-a dvije godine ranije... da je uvedena sloboda kandidiranja na izborima 1986...).

Tko je glasao

satori

tzv. iskreni jugoslaveni su bili politički naivci; ja sam napunio 19 godina u jna, i u to vrijeme me blago rečeno politika nije apsolutno interesirala, no tamo sam doživio nacionalni "satori", prvenstveno uvidjevši da je tzv.bratstvo i jedinstvo opsjena u koju mogu vjerovati naivci. svakako je da je ustav iz 74 bio zadnji čavao u kovčeg jugoslavenske nacije, i bilo je pitanje vremena kada će sukob između centripetalnih sila ( policijska država, iracionalni strah od emigracije, samoupravljanje i koncept bratstva i jedinstva ), i centrifugalnih sila ( nacionalni pokreti unutar komunističkih partija, težnja za ostvarenja političkih i ekonomskih ciljeva najjačih nacija uzrokovanih kardeljevim ustavom ) prevagnuti na stranu ovih potonjih te dovesti do krvavog razvoda.
jugoslovenstvo je operativno napušteno navedenim ustavom iz 74, i separacijom republika na čemu je najviše profitirala slovenija koja je pred rat bila gotovo 200% naprednija od prosjeka; no u praksi jugoslavenstvo je poticano kulturom, sportom ( sjetite se samo bregovićevog, kusturičinog jugoslavenstva, potom legendarne nogometne, košarkaške utakmice, boksački uspjesi mate parlova, filmovi, fenomen brene i sličnih koji su "razblaživali" pretežito hrvatski nacionalni korpus načet prečanima te mnogobrojnim oficirskim obiteljima ) jedan moj frend je iz zajebancije rekao da su srbi počekali 20 godina u hrvatskoj im ne bi imao tko stati nasuprot u ratu.
što se tiče "odgovornosti" za rat, uzroci su od gorbačova, perestrojke, pape ivana II, padu berlinskog zida i rušenju komunističkog bloka, ekonomskoj krizi u bivšoj jugoslaviji ( mlađarija vjerojatno ne zna za par-nepar, depozite pri odlasku u inozemstvo, golemim carinama na uvoznu robu, nedostatak prehrambenih proizvoda, te galopirajuća inflacija, te legendarna zaduženost-doduše nju smo čak unaprijedili ).
glavni uzrok raspada te zemlje je bila potrošenost koncepta jugoslavije, te nesposobnost političkih elita da se nose sa aktualnim trenutkom, a nacionalizmi, vjerske razlike, huntingtonovi sukobi religija su samo posljedica.

Tko je glasao

pojednostavljeno rečeno

Broj "jugoslavena" je drastično rastao na radnim akcijama... a nacionalna osvještenost (tj. izjašnjavanje kao Hrvat, Srbin itd.) je drastično rasla u JNA.

I utjecaj kulture je odlično opisan. Zapravo - išlo se u dobrom smjeru. Da nisu proradili ego-tripovi pojedinih političara - zemlja bi ili sretno opstala ili bi se '91 - pod utjecam i drugih "raspada" u Europi, mirno razišla.

Slažem se da su bili "jugoslaveni" bili politički naivci - što samo po sebi nije ništa loše. Niti je njihovo izjašnjavanje kao takvima išta remetilo, niti su postojala neka "kvotna" mjesta u bilo kojoj strukturi upravljanja koja bi se referirala na taj podatak.

Tko je glasao

@robot: OK, mislim da se sad prilično slažemo.

Ne bih baš potpisao sve što si napisao u posljednjem komentaru, ali umnogome se slažem.

Naravno da jugoslavenstvo jest poticano na razne načine, ali ne kao nacionalno, nego nad-nacionalno opredjeljenje ("imamo različite košulje, ali isti kaput").

Fora "da su pričekali 20 godina ne bi im se imao tko suprotstaviti" nikako ne stoji - sjećam se istraživanja o "Jugoslavenima" 1980-ih, rast osoba koje su se tako izjašnjavale u Hrvatskoj i BIH više je nagrizao korpus Srba prečana nego Hrvata. Moglo bi se uz nešto truda naći sve te izvore, imam bilješke negdje jer me tada to zanimalo, ali prekinimo zasad tu diskusiju ovdje.

Tko je glasao

@zaphod & oštrić

jugoslovenstvo je bilo trojanski konj beogradske čaršije, dok su sa jedne strane poticali jugoslovenski pathos , u međuvremenu su se pripremali za raspad koji je bio neminovan; bilo je pitanje samo hoće li biti sa krvlju ili bez. tadašnje hrvatsko političko rukovodstvo ( ako ćemo stojčevića smatrati "hrvatom", račan je došao prekasno, ionako je bio kalkulant, ) nije imalo dovoljno političke snage i političkog "erosa" da se bori sa miloševićem.
što se tiče zajebancije o 20 godišnjem počeku, samo u splitu je bilo 10.000 vojnih stanova i poslovnih prostora; a zadar, pula i drugi gradovi su bili preplavljeni oficirima, koji su pokazali u odsutnom trenutku na čijoj su strani ( mladić, perišić...); po otocima ih je također bilo puno, a u kombinaciji sa partizanskom tradicijom otočana, ne bih baš rekao da bi donijeli prevagu. vrana vrani oči ne kopa.
srbi prečani su bili nagriženi u gradovima, no u ruralnim sredinama su listom bili za oba oka u glavi...no ovo je tema za drugi post, a ne pumpanje arowanovog zločestog upisa...

Tko je glasao

pa sad...

... skoro sve ovo što si nabrojao je zanimljivije i sadržajnije negoli imati doma metar i po Kardelja, tako da - ne bunim se :) Još kada se financiranje svih vjerskih zajednica potpuno odvoji od državnog proračuna (i prebaci na osobni crkveni porez, npr.) - nitko sretniji od mene.

Tko je glasao

"Antikatolička" mržnja

A onda, iz čistog mira autorica se poziva na Jugoslaviju, mržnju, vjerojatno i na
ubojstva samo zato jer su Srbi, ali to srecom ne smije napisati.

I tvoj stil pisanja ni malo se ne razlikuje od stila pisanja ove autorice.

A i sam naslov dnevnika "Katolička mržnja", u stilu tvoga zaključivanja o autorici i ubacivanja, odnosno dodavanja tvoga emocionalnoga doživljaja teksta-:"vjerojatno i na
ubojstva samo zato jer su Srbi, ali to srecom ne smije napisati", na tvoj način bi se mogao interpretirati kako ti katoličanstvu pripisuješ mržnju, iz svoje osobne mržnje.

Ne slažeš se s autoricom, pa ubacuješ daleko gore stvari od nje:
Ja se vec sramim, jer sam Hrvat kao i vi, koji samo širite mržnju, strah, rasizam,
i ko zna što sve ne. Isti ste, isti kao i četnici i da ste se rodili malo istocnije
vi bi bili u prvim linijama na četničkoj strani, a kasnije bi pljuvali po nama Hrvatima
i prizivali novi rat, kao sto to radite sada, ali protiv Srba.
.
Pretjerano i odvratno reagiranje na daleko odmjereniji članak od tvoje reakcije,@Arovan.

I uostalom, što nekoga tko je agnostik ili ateist boli briga kako će se netko izjasniti? Je li to njihov problem?

Svojim zazivanjem "slobodnoga izjašnjavanja", i tvrdnjama kako "običajni ili tradicionalni vjernici" nisu katolici, već bi se trebali slobodno i drugačije izjasniti, posredno tvrde kako kod nas nema slobodnoga izjašnjavanja o pripadnosti nekoj religiji, pa ih zbog toga oni (kao slobodni, samosvjesni i hrabri) svojim podsticajima moraju ohrabrivati.

Da cijelo vrijeme traje propagandno-psihološki rat protiv katolika (pa i tradicionalnih ili običajnih) nije ništa novo. Lajanje i režanje, opća histerija, na sve katoličko, ne prestaju iz dana u dan. Traje u medijima prava histerija na sve katoličko, pa i ova stranica nije ništa drugačija. čim nešto pozitivno napišeš o Crkvi, odmah reakcije kao kod bika na crvenu krpu.

Ovaj dnevnik, je obično istresanje teške histerije.

Koristiti jedan članak s osobnim osvrtom autorice na protukatoličke stranice, za izjednačavanje protivljenja istima, s četništvom, te četničkim zločinima poput masovnih ubojstava, paljenja, rušenja, odvođenja u logore i mučenja, te silovanja, jednostavno je ogavno. Takav postupak otkriva perfidne metode kojima se služe mrzitelji katoličanstva i hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga bića.

Bilo bi dobro da se više ostavite nas, naše vjere, naših biskupa, a ako ste kao ateisti ili agnostici ugroženi žalite se na ugrožavanje svojih prava.
A tko bi vam i vjerovao?
Možda Predsjednik države?

Nisam primjetila da je netko zbog nekatoličanstva kažnjen, izoliran, diskriminiran, politički eutanaziran, proganjam,nego baš suprotno : svakodnevno primjećujem kako su "antikatolici" agresivni, histerični, puni mržnje prema svemu katoličkom. Vjerujem da je osnovni razlog u tome što mrze bilo kakvu samostalnu Hrvatsku, jer su svjesni kako ju je katoličanstvo sačuvalo u srcima hrvatskoga naroda.

Uvjeren ili ne, tradicionalan ili ne, katolik je svatko tko se tako izjasni.

Zašto bi netko mogao biti katolik, samo po kriterijima nekatolika?
Upravo nekatolici uvode kategorije u pojam katolika, pa ih dijele na :prave i lažne katolike, uvjerene i običajne ili tradicijske, one koji bi plaćali vjerski porez i one koji ne bi,... (i kao što imamo prave i lažne branitelje, da bi među nama pravili dublje podjele).

Tko je glasao

Petra, drugarice, a da ti nisi osobno Mila Marušić?

Pari mi da ste jednake, pa ste možda i iste. :)

Tko je glasao

Zorane, gospodine, a da ti nisi osobno Lepa Brena?

Petra, drugarice, a da ti nisi osobno Mila Marušić?

Jesam, isto kao što si ti Lepa Brena.
Pari mi da ste jednaki, pa ste možda i isti:)))

Tko je glasao

@ppetra

asti gospe, ti pravo trebas ljecenje -elektrosokovima!

Tko je glasao

Subspecijalizacija

Dr. anonimni, nakon subspecijalizacije, očito si pristalica novih metoda u liječenju bolesti zvane "katolicizam".

Što se može, klasične metode poput granatiranja, paljenja, rušenja, hladnokrvnih egzekucija,..., su Ti prošli puta zakazale, pa se silom prilika "modernizuješ".

Tko je glasao

bolest zvana katolicizam

Katolicizam je definitivno postao bolest koja je nazalost epidemijski zarazila hrvatsku nam domovinu.
pa evo njenih simptoma - dat cu ovdje kratki opis bolesnog stanja mog grada u kojem se sve zna, a tako je poprilici u cijeloj Hrvatskoj:
ogromna vecina (moguce 70 i nesto %) nisu prakticni vjernici jer ne zive po vjeri, a sto dokazuju svojim zivotnim stavovima, ponasanjem, postupcima...ukratko, svojim ne-djelima.
pijanica, obiteljskih nasilnika, lazljivaca, kradljivaca, varalica, sumnjivih poslovnih muckarosa, naglo obogacenih bahatih skorojevica, kvazipoduzetnika i utajivaca poreza, eksploatatora radnika, svercera svim i svacim, korumpiranih arogantnih lokalnih mocnika tipa "drpi-stogod-vise-mozes-dok mozes", laznih branitelja i penzionera, beskrupuloznih tipova svake fele, dvolicnih egocentricnih bahatih bezmilosrdnih klerikalaca.... itd....moglo bi se nabrajati...

a sve deklarirani katolicki vjernici koji pohadjaju crkvu i vrlo su prisni s klerom!

i sta je to drugo nego vrlo gadna i opasna bolest i poremecaj mentalnog sklopa, koju ajd' da najkrace nazovemo "maligni rak rkt-nemoralitis"!
a takve mentalne bolesti nakon 2.svjetskog rata prilicno uspjesno su se ljecile elektrosokovima (stara metoda), pa sam misljenja da bi to bilo djelotvornije nego masivno kljukanje bolesnika tabletama (suvremena metoda).

Za tebe @petra s katolickom ljubavlju

Tko je glasao

Koliko sam ja shvatio

Koliko sam ja shvatio stranice 'nisam-vjernik', oni samo pozivaju da se svi jasno izjasne na popisu biraca ako nisu vjernici. Da se ne bi dogodilo da i oni koji nisu vjernici, zaokruze suprotno na popisu biraca, samo zato jer su krsteni, ili iz nekog drugog razloga.

A koliko su u pravu, pokazuju reakcije, tvoje i crkve, jer ih osudjuju. Crkvenoj organizaciji je ocito bitno da se sto vise ljudi izjasni na popisu biraca da su vjernici, iz sebicnih razloga - jer sto vise vjernika, automatski ce dobiti vise novaca od drzave. Kao da vec sad ne dobivaju previse. I zato ste se svi uznemirili pojavom jednog ovakvog poziva. Jer da je ova akcija ostala nezapazena, pa cak i podrzana od crkve, to bi bilo normalno!

I u tome je najveci problem, nitko tebe ne tjera da se izjasnis ko vjernik na popisu, kao ni mene nitko ne tjera suprotno. Ali ako taj broj bude manji od proslog popisa, crkva ce to financijski osjetiti.

Zato je najbolje rjesenje (nadam se da i ti iskreno zelis da vi katolici i mi vjernici zivimo u miru i dalje u miru, bez napadanja), kao sto je netko iznio u komentarima dolje, da se taj novac koji ide crkvi tocno zna kome i koliko ide. A ne da se grade dvorci i tisuce crkvava. Mnogi nevjernici, mnogi vjernici kojima se ne svidja sto rade crkvene vlasti, bi se slozili da kad vec moraju izdvajati od svoje tesko zaradjene place, da taj novac ide samo i iskljucivo onima kojima treba, pa neka to bude oslobodjeno poreza.

Ali dosta je vise bilo da imamo ugovor sa Vatikanom kakav nijedna drzava u svijetu nema, dosta je bilo da se ne zna kuda sav taj novac ide, da se na njega ne placa porez, i da uz sve to drzava, obicno prije izbore, izdvaja dodatan novac za crkvu,

Jer ocito je da ti nikada neces postati ateist (vjerojatno), a ja nikada necu postati vjernik. Ali moraju se znati neka pravila, i crkva ne smije biti iznad zakona.
I kad se to ostvari, onda nece biti ovakvih postova, ni mojih, a nadam se ni sa druge strane.

A i zamisli situaciju, i na ovo se nadam da ces odgovoriti. Sto ti imas protiv toga da se ukine ugovor sa Vatikanom, i da svaki Hrvat placa jedan porez, kako god ga nazvali, svatko u lijepoj našoj bi izdvajao jednako. Novac tako prikupljen od vjernika bi isao crkvi, Vatikani i sličnom, dok bi novac od 'nevjernika' išao u dobrotvorne svrhe?

Ajmo vise se ne svadjat, ne provocirat, ne pljuvat jedni po drugima, vec dogovorit nesto prihvatljivo svima.
Nazalost to sada nije nemoguce, jer je u interesu vladajuce stranke da sto vise novaca ide u crkvu, iz vrlo jasnih razloga.

Tko je glasao

problem

Ti to vjerojatno ne vidis, ali vec sam naslov teksta je jako problematican i dobro mirise na rasizam- zamisli da netko napise tekst Srpska mrznja zbog neke Seseljeve izjave o Hrvatima ili Bosnjacima, Hrvatska mrznja zbog izjave nekog lika o ne znam komu. Naslovom teksta si uvrijedio neke izmedju citatelja koji se smatraju katolicima, a mozda ne dijele misljenje s autoricom doticnog teksta. Uvijek moras paziti da ne generaliziras odredjenu skupinu (bilo kakvu) jer ce pripadnici te skupine biti s pravom uvrijedjeni. S Petrom se jako rijetko slazem, ali njezin komentar je vecim dijelom korektan, i ima svako pravo biti povrijedjena.

Tko je glasao

Ali ako taj broj bude manji

Ali ako taj broj bude manji od proslog popisa, crkva ce to financijski osjetiti.

Ovo na žalost nije u potpunosti točno. Kada bi rezultati popisa pokazali značajno smanjenje broja vjernika, to bi bio tek pokazatelj da su se promijenile okolnosti i da se, sukladno odredbama Ugovora, može započeti pregovore o njegovoj promjeni.
Međutim, glavnu riječ vode političari. I u ekonomskoj krizi su se promijenile okolnosti, a političari se ipak nisu usudili započeti pregovore.

Da bi se Ugovori revidirali trebaju nam dakle promijenjene okolnosti i vlada koja ima cojones.

Tko je glasao

nedostatak ikakve prave vjere

ono je što sve više i više uočavam u našem društvu (ne isključivo u religioznom smislu). Ovakva agresivnost kao u citiranom članku, ukazuje na psovemašnju duhovnu nesigurnost same autorice (jer vjerovanje, bilo teističko ili ideološko, podrazumijeva apsolutnu vjeru u nešto (boga, ideju ili princip) uprkos odsustvu dokaza. Sigurnost u svoj odabir ne osjeća takvu ugrozu od drukčijih izbora oko sebe, jer odabravši jednom za sebe i drugom daje to isto pravo, poštujući svoj izbor, poštujemo i tuđ. Onaj tko poštuje svoja groblja, ne piša po tuđima.

Iz toga slijedi da je ovakav tekst (gotovo poziv na linč), odraz duhovne pustoši i neuvjerenosti same autorice u ono što sama tvrdi i propovjeda te zato tako bjesomučno nasrće na stvarne i izmišljene 'neprijatelje' a retorika joj je sve samo ne kršćanska. Ljubi bližnjeg svoga uvijek mi se činilo ključnom porukom kršćanske misli - gdje se ona zagubila u ovom tekstu?

Jednako doduše vrijedi i za mnoge ateiste/agnostike koji često i sami u svom nastojanju da ponude tzv. racionalni pristup (cogito ergo sum) ljudski duh svode na sivu tvar, čime se nikako ne mogu objasniti brojna dostignuća ljudskog roda od umjetnosti do znanosti. Meni se čini da im je svima poljuljana njihova autentična vjera (bez obzira na deus ili ratio inklinaciju) i to me žalosti jer je život među 'nevjernicima' težak i siv. Čovjek je više od materije i fizčkog tijela koje nastanjava. Sakatimo svoj duh ako živimo ne vjerujući ni u šta, jer se time odričemo mnogih spoznaja i radosti.

Naime, ja nepopravljivo vjerujem u ljude, takva moja vjera čvrsta je i nepokolebljiva i dosada nikad u njoj nisam pokleknula, ma koliko me god 'kušali' zadrti licemjeri bez ljubavi za ikoga (kao autorica ovog teksta) ili bilo koji drugi koji bi ognjem i i mačem nasilno ideološki 'prosvjetljivali' svoju okolinu i svoje bližnje. Eto, volim ljude uprkos tome što ne zatvaram oči pred našim manama i slabostima i nesavršenstvu, jer nekako uvijek sagledavam ono bolje u nama i prepoznajem potencijal koji se može izdići nas svojom vlastitom uskogrudnošću.

Kao takva 'bezbožnica' bila bih sretna da je oko mene više onakvih kršćana koji su hrabro dočekali lavove a puno manje ovakvih zelota kao što je autorica teksta. Iako mi ju je jako žao da joj od sveg kršćanstva i svog milosrđa ostala samo ova žuč. Pitam se u stvari - ima li u njoj ikakve vjere i imalo ljubavi prema ikome?

Tko je glasao

Autorica je ispala blesava

sa ovim pisanijama.
Podsjeća na one napadačice koje u čekaonicama ginekologa najprije blago a onda sve agresivnije napadaju žene koje idu na abortus.

Međutim,da li je ovo sa tim pozivanjem slučajno ili se nekako preklapa sa nekim pokretima u regijama koji pozivaju građane da se izjašnjavaju po regionalnoj osnovi
(Istrijan,Slavonac itd.)
@Arovawane,mogao si biti i žešći kad si si već dao truda.

sve dobro...

Tko je glasao

Inače da napomenem..

...kako sam razmijenio nekoliko "mailova" sa nepotpisanom osobom koja odgovara na upite upućene "nisam-vjernik" akciji.

Moram priznati da me se nisu pretjerano dojmili odgovorom na moje pitanje, o zapravo nes(p)retnom nazivu "nisam-vjernik" koji po meni poprilično sužava krug ljudi koji se uopće žele pozabaviti temom vjerskog izjašnjavanja u Hrvata.

Zar agnosticizam nije svojstven ljudskoj prirodi i naravi?

Biti nevjernik je taman isto što i biti vjernik, dakle spoznao si nepostojanje Boga, odnosno postojanje istog.

Tko je glasao

Priroda i narav

Zar agnosticizam nije svojstven ljudskoj prirodi i naravi?

Slažem se, ne vjerujem da postoji uvjereni ateist koji makar ponekad ne propituje svoje stavove. Međutim, "nisam-vjernik" za mene prije svega znači odricanje od klera i organizirane religije, kao i od tipične crkvene dogme. Tim je besmislenije što, koliko sam upoznata, na popisu stanovništva neće postojati opcija za izjašnjavanje agnostikom (bit će samo mogućnost - nereligiozan).

Ne znam koje je bilo tvoje pitanje "dežurnima" pa to ne mogu komentirati, ali primijetila sam da se doista dobro drže u svojim odgovorima na razne komentare vjernika, barem po onome što sam vidjela nabrzinu pregledavši stranicu.

Evo, npr:

Komentar: "Vjernik sam I vjerujem u Boga! Ponosim se na to I ponosit ću se do kraja moga ovozemaljskog života. Što se tiče ove stranice: Nisam vidio nikad gluplje inicijative! "

Odgovor: "Drago nam je da ćete se iskreno izjasniti na popisu stanovništva. To je sve što tražimo i hvala Vam na tome."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pitao sam ih..

...zašto naziv "nisam vjernik"? Na stranu priča na koji način oni taj naziv doživljavaju, bitno je kako ga doživljava ciljana masa "vjernika" koji su zapravo agnostici (kakvih je većina).

Koliko shvaćam poziv se odnosi da se svatko izjasni po vlastitoj savjesti a ne utjecaju mase, obiteljske tradicije ili klera. Tako da je moguće da se netko iz obitelji uvjerenih ateista potpiše kao vjernik npr.

Zbog toga mi taj naziv djeluje ograničeno a sama akcija mi ostavlja dojam službe za propagandne svrhe a ne nekoga tko se zalaže za istinu o broju istinskih vjernika u Hrvata.

Tko je glasao

Ha, sama crkva je jedna

Ha, sama crkva je jedna velika propagandna mašinerija, debelo poduprta medijima tipa HRT, tako da doista ne mogu zamjeriti ateistima-agnosticima što su kreirali jedan wordpress site i izložili inicijativu.

"Nisi vjernik? Onda to i reci!" - ne vidim u ovom sloganu neke velike propagande.

Kakvo izlaganje tebi ne bi predstavljalo propagandu?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislim da smisao nije tek u

Mislim da smisao nije tek u propagandi. Jedan od konkretnih i opipljivih ciljeva kampanje može se iščitati iz poruke s plakata:

Tvoja tradicija te skupo košta.

Prema ugovoru RH i RKC o gospodarskim pitanjima, sva materijalna prava (direktni i indirektni izdaci iz proračuna) izvedena su iz postotka građana koji se izjašnjavaju kao katolici i pri tome se Crkva poziva na rezultate pospisa stanovništva.

Mjerodavne vlasti Katoličke crkve i Republike Hrvatske pri određivanju spomenutoga novčanog iznosa imali su na umu postotak građana Republike Hrvatske koji se izjašnjavaju katolicima.
Članak 6.6. Ugovora

S obzirom da se ljudi često izjašnjavaju samo zbog tradicije, a nisu praktični vjernici, iskreno izjašnjavanje trebalo bi pokazati broj istinskih katolika, a iz toga bi logično slijedilo i propitivanje opravdanosti veličine izdataka za Crkvu.
Mislim da to ima smisla, posebno u svjetlu najnovije demonstracije bahatosti u izgradnji "biskupskih dvora".

Tko je glasao

Ako se o tome radi mogli su

Ako se o tome radi mogli su kampanju nazvati "Nisam katolik", a ne "Nisam vjernik". Čisto da znamo o čemu pričamo.

Pogledao malo stranicu i vidio samo kako se priča o RKC.
Zašto se nisu pozvali i drugi. Poziva se samo katolike da odbace tradiciju i izjasne se po savjesti.
Činjenica jest da od svih vjerskih organizacija RKC dobija najviše, ali ni drugi nisu mukte.
Što je s pravoslavcima? Što je sa Židovima? Što je s muslimanima? Što je s grkokatolicima? Što je s protestantima? Oni mogu ostati vjernici, a katolici trebaju odbaciti tradiciju?

Koliko god se trude ograditi od napada na katolike i RKC sadržaj stranice govori drugačije.

Loše, loše, loše.
Akcija se mogla puno bolje napraviti i s davanjem puno manje prostora za napade na akciju.

Evo, i ja kao vjernik pozivam sve da se na popisu izjasne kako god žele.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Slažem se - naglasak je na

Slažem se - naglasak je na RKC, ali za to postoji racionalno objašnjenje.

Prvo, "Nisam vjernik" odabrano je zbog toga što se takav odgovor nudi u popisu stanovništva, a težište cijele akcije je upravo na tome - dobivanju točnijih statističkih podataka o broju vjernika (s naglaskom na katolike) u predstojećem popisu stanovništva. U Popisu je predviđen samo taj odgovor za ne vjernike - nema više "agnostik" ili "ateist".

Drugo, tek nakon što su potpisani Ugovori i ostale su vjerske zajednice počele tražiti svoj dio proračunskog kolača - i dobile su ga. RKC je bila predvodnica u isisavanju proračuna i ona je u tome apsolutni rekorder. RKC si je također zbog statističkog broja vjernika uzela za pravo utjecati na zakonodavstvo i uplitati se u izbornu trku ... uz velikodušnu potporu političara od kojih mnogi proklamiranu kršćansku moralnu superiornost prakticiraju po zatvorskim kapelicama.
Stoga me uopće ne čudi što je u fokusu upravo RKC.

Ja nisam vjernik pa se ne mogu pozvati na istinoljubivost i poštenje kao kršćanske vrline dane od Boga, ali ipak mogu pozvati ljude da se izjašnjavaju istinito i pošteno.

Tko je glasao

tradicija i/ili vjera pitanje je sad?

"Oni mogu ostati vjernici, a katolici trebaju odbaciti tradiciju?"

"Kulturološki gledano, svi mi u zapadnjačkom svijetu (i vjernici i nevjernici, pa čak i pripadnici drugih manjinskih vjeroispovijesti) pripadamo kršćanskom kulturološkom krugu. Povijesno je ovaj dio planeta tako oblikovan, to je dio našeg općeg kulturnog i povijesnog naslijeđa. No važno je uočiti da je to određeno geografskim faktorom – slučajnošću lokacije našeg rođenja – a ne osobnim vjerovanjima.
Da se svi u Hrvatskoj preko noći izraze kao nevjernici, svejedno bismo i dalje imali iste kulturne običaje te isti kalendar kao i ostatak zapadnog svijeta. Kalendar u kojem bi crvenom bojom bio označen 25. prosinac. Primjer su, recimo, skandinavske zemlje koje su većinski ateističke, a svejedno su kulturološki u istom krugu i sličnih svjetonazora kao i mi."
http://www.nisam-vjernik.org/2011/03/26/sto-je-tocno-kulturoloski-katolik/

Sjetim se vremena za i poslije rata - kad su Mehmedi i Jovani mijenjali imena - da ne bi doživljavali neugodnosti... Kad su se mnogi nabrzinu pokrštavali - ne zato jer ih je naglo prosvijetlilo, ne zato jer su pročitali Bibliju, ne zato što su htjeli početi živiti po Božjim zakonima - zato da ne bi ispalo da nisu Hrvati..
(kako takvo što nisam primjetila kod protestanata ili Židova - upravo iz razloga gore citiranih - logično je da se priča o RKC - ipak njihovih "vjernika" ima preko 80%)

Ja svoje hrvatstvo plaćam dovoljnim porezima i doprinosima državi.
Ne vidim razloga da ga plaćam Crkvi, pogotovo zbog kompleksa dobrog dijela mojih sugrađana.

Tko je glasao

Gle, stranica koja pretendira

Gle, stranica koja pretendira biti glasnogovornik ljudi koji ne vjeruju i koja se zove "nisam vjernik" bi se trebala jednako odnositi prema svima. Pa kad poziva ljude koji pripadaju vjerskim organizacijama, a da uistinu nisu vjernici, da istupe, onda to trebaju činiti prema svima, a ne pozivati samo ljude iz jedne organizacije.
Apsolutno nemam ništa protiv da se ljudi izjasne kako god se osjećaju. To je poanta demokracije i slobodnog društva. Ali imam protiv selektivnog poziva ljudima da istupe iz vjerskih organizacija.
Ako je netko ateist, sasvim je svejedno kojoj vjerskoj organizaciji formalno pripada. Ne znam samo zašto ekipi koja stoji iza te stranice to nije jasno.

Ne vidim razloga da ga plaćam Crkvi
Godinama govorim da treba uvesti crkveni porez. Pa tko se osjeća vjernikom i pripadnikom nekoj vjerskoj organizaciji tamo će i platiti porez. Tko nije vjernik ne plaća.
Pa koliko imaš vjernika toliko para ćeš skupiti, a ništa iz proračuna.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci