Tagovi

Katolici za istospolni brak

Može li katolik podržavati pravo na istospolno brak?

Stotine milijuna katolika smatraju da može.

Glasam protivI u Hrvatskoj, u ovoj situaciji gdje se forsira polarizacija, javljaju se katolici koji kažu da će izaći na raferendum i glasati protiv.

Prva zemlja na svijetu po broju katolika je Brazil (12% svih katolika u svijetu). Legaliziran istospolni brak.

Druga je Meksiko (9%), istospolni brak legaliziran u četiri države (Meksiko je federacija i takve su odluke u nadležnosti pojedinih država), a takvi parovi su onda priznati u svim drug8im državama.

Četvrta je SAD (7%), legaliziran u 16 federalnih jedinica (15 država i Washington D.C.). Ankete pokazuju da uvjerljiva većina katolika u SAD podržava istospolni brak (više nego protestanata).

Osma je Francuska (3,5%), deseta je Španjolska (3,2%). Legaliziran istospolni brak.

Zamijetite da legalizacija istospolnoga braka nije samo stvar razvijene zapadne i sjeverne Europe, nego i obje Amerike.

Uraćunavajući i Argentinu, Urugvaj i druge države koje su legalizirale istospolni brak, trećina katolika u svijetu živi u državama u kojima je legaliziran istospolni brak.

Sve su to države s demokratskim sustavom. Svuda je o legalizaciji odlučila većina izabrana na izborima (u nekim državama SAD bili su i referendumi, a sprema se u katoličkoj Irskoj, za 2015. i ankete pokazuju da je velika većina građana za legalizaciju). Iako su u nekim državama bile velike demostracije protivnika, ankete pokazuju da je većina za legalizciju.

Pa kako je moguće da kršćanin tako razmišlja?

Drže se duha Radosne vijesti, a ne slova Levitskog zakonika.

Pogledajte video "U ime jednog grijeha, ne u moje ime!"

Dodatak

Nakon što sam objavio članak, našao sam ovaj tekst na mrežnom sjedištu križ-života.com: Pismo kršćanima skupine rimokatoličkih teologa

Ne bi li i mi katolici trebali prodrmati uvriježene, farizejističke, samopravedne i samodostatne koncepte vlastite vjere i progledati očima uvrnute logike Isusa iz Nazareta? Znači li to relativizaciju morala? Nipošto. Naime, poanta je fokusiranje na čovjeka, a ne na grijeh (koji je oprošten grešnici “jer ljubljaše mnogo” Lk 7,47). (...) Bog naprosto nadilazi legalizam, a gnušanje čovjeka nad drugačijim, kao nekad nad carinicima, prepustimo ljudima a ne Bogu. Bog je svoje rekao kada je sjeo sa takvim ljudima za stol.

Dodatak 2

Još jedan tekst, objavljen jučer popodne. Intervju s doktoricom teologije: Annom Marijom Gruenfelder.

ravo, Međutim, treba ići ukorak s društvenim razvitkom i Hrvatska bi mogla napraviti iskorak, regulirati prava homoseksualaca do toliko visokog standarda da praktički neutralizira (vjerojatno neizbježnu) ustavnu definiciju "braka". Moja je ideja da je vrijeme za "detant" i onda za što velikodušniju pravnu regulaciju za homoseksualce. Pustimo sve drugo. Kamo sreće da je sve što Ustav zajamči, obećava i dekretira i ispunjeno – pa neka i definicija "braka" umire smrću ignoriranja. Progurajmo shvaćanje braka kao zajednicu povjerenja, ljubavi, solidarnosti, pomoći, dakle osobina koje ne ovise o spolu

Komentari

HAHAHAHAHAHA

Tko je glasao

Brazil

Dao sam tvom negativni glas zbog pisanja PR-a po pitanju podrške istospolnim brakovima.

Na primjer napisao si:

Prva zemlja na svijetu po broju katolika je Brazil (12% svih katolika u svijetu). Legaliziran istospolni brak.

što je istovremeno istina i laž.

Ta tvoja tvrdnja je istinita jer je Brazl legalizirao istospolni brak, ali je i laž jer je to legaliziranje istospolnih brakova nametnuto od strane elite stanovništvu protivno njihovoj volji.

Brazil je "legalizirao" istospolne brakove ove godine dok je ispitivanje javnog mijenja ukazalo na to da je 49.7 % protiv,a 38.7 % za istospolnu "bračnu" zajednicu. Ako pogledamo postotke koji govore o izjednačavanju tradicionalne i istospolne bračne zajednice postoci su još gori tako da 54.2 % Brazilaca protiv, a 37.5 % za.

U prijevodu u Brazilu i još nekim državama je putem institucionalnog nasilja došlo do izjednačavanja "bračnih zajednica".

Niti jedan stvarni demokrat ne može biti protivno volje glasača. Znam, znam netko će reći da su ljudska prava iznad demokracije, ali koliko sam u toku pravo na sklapanje istospolnih brakova zakonski ne spada u ljudsko pravo niti ih je UN prihvatio kao ljudsko pravo ??

Tko je glasao

Brazil je "legalizirao"

Brazil je "legalizirao" istospolne brakove ove godine

Nije točno.

Vrhovni sud pravde od 2011. godine proglašava istospolne brakove, pošavši od toga da je odvajanjem države od Crkve brak izgubio sakramentalni karakter te prema tome mora biti dostupan svima, te priznaje dotadašnje homoseksualne "stabilne zajednice " (uniões estáveis). Prema Popisu 2010., stabilnih je zajednica tada bilo 60.000, od kojih se 47% izjašnjavaju kao katolici.

Ove godine, točnije 14. V. 2013., kao što možeš vidjeti ovdje ili ovdje, Conselho Nacional de Justiça, Državno pravosudno vijeće, donijelo je obaveznu Rezoluciju kojom se brani bilo kojoj upravnoj institituciji odbiti priznavanje homoseksualnoga braka, pretvaranje "stabilne zajednice" u brak ili zaključivanje građanskoga istospolnoga braka. Rezoluciju možeš pročitati ovdje.

Preporučam ti da u svojoj argumentaciji što više izbjegavaš navoditi brazilske primjere, kao što je tvoj primjer sondaže Brazilskoga transportnoga saveza, čije brojke navodiš.

Brazil je moderna demokracija, dinamična i progresivna, otvorenoga i pokretljivoga društva, i miljama je daleko od ove naše pljesnive društvene vukojebine te se nažalost malo u čemu s njim možemo uspoređivati.

Tko je glasao

Argus: ispričavam se zbog greške!

brzopleto sam pomislio da negiraš ono što sam ja napisao. Shvtio sam grešku za par minuta, ali u međuvremenu sam već poslao komentar, a ne može se izbrisati. :-(

Hvala na točnim poveznicama - sjećao sam se da sam vidio ovaj tekst: http://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2013/05/1278302-cnj-estabelece-ca..., pa sam ga i prevodio uz pomoć google stranslate s portugalskoga, ali nisam pribilježio poveznicu, pa poslije nisam mogao nači. :-(

Povremeno pogledam sajt Folha de S. Paulo za vijesti iz Brazila. Možewš još neku pouzdanu swtranicu preporučiti?

Tko je glasao

Brazilsko linkovlje

Naravno, razumio sam što se dogodilo, sve u redu.

Evo linkovlja.

Dva su vodeća dnevnopolitička lista Folha de São Paulo i Estado de São Paulo.

Folha je izvrstan novinarski proizvod, koji je u rangu Guardiana, Le Mondea i El Paísa i vrijedi ga redovito pratiti. Umjereno je lijeve orijentacije. Možeš se registrirati i onda imaš potpun uvid u tiskano izdanje, ali samo za posljednje tj. dnevno izdanje. Novinarski izvrstan, sa sjajnim kolumnistima.

O Estado de São Paulo, kolokvijalno Estadão, umjereno je konzervativne orijentacije, također kvalitetan, no nije u rangu Folhe.

Najstariji brazilski dnevnik, Jornal do Brasil, prvi je koji se prestao tiskati, iz ekonomskih razloga, i ostao je samo na internetskom izdanju, na kojem se također uočava pomanjkanje sredstava koje dobro novinarstvo iziskuje.

Četvrti nacionalni dnevnopolitički dnevnik, O Globo možeš čitati ako se želiš osjećati kao kod kuće - pljunuti Jutarnji + Večernji zajedno. To vrijedi i za sva ostala izdanja korporacije O Globo.

Od tjednika vrijedi pratiti Exame i Carta Capital.

Izvrstan su izvor svakakvih službenih informacija brazilski organi vlasti. Na stranici Planalta, Predsjedništva Brazila, imaš gore pod Presidência, popis svih Ministarstava i drugih vladinih tijela (Brazil ima predsjednički sustav). Ako imaš novinarski status i iskaznicu, možeš se i akreditirati, pa tražiti informacije.

Svi savezni organi triju vlasti imaju odlične medijske prezentacije svojih aktivnosti, a na sajtovima se može i do mile volje prekapati po svim dokumentima.

Supremo Tribunal de Justiça, Vrhovni sud pravde, i Congresso Nacional, Savezni kongres, glavni su sajtovi pravosudne i parlamentarne vlasti.

Posebno važni izvori informacija su raznorazne zaklade, centri ili instituti, kao npr. za društvena i humanistička pitanja najuglednija Fundação Getúlio Vargas ili, za ekonomsko područje, npr. CEPAL - Comissão Econômica para a América Latina e o Caribe.

Tko je glasao

Da, da

Vidim. Malo znam(o) o Brazilu. A i o Argentini također.

Tko je glasao

@Argus: Laganje...

Tko je glasao

Iako, moram reći, ne mogu ne osjetiti neku vrstu zadivljenosti..

Tko je glasao

?

U ovom tijeku misli mi nešto nije jasno... Tko tu koga spama i kopipejsta?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vjerojatno se Zoran zabunio i

Vjerojatno se Zoran zabunio i prilijepio svoj odgovor na moj komentar, umjesto na prethodni.

Tko je glasao

@Bigulica: eh, moja greška!

Moj komentar je bio spam, hebiga, brzopletost! :-( Vidi gore : objašnjenje. Obično sam pažljiviji, ali eto, iako je teško povjerovat, čak ni ja nisam savršen. :-(

Tko je glasao

@kvarner:

Izvor ovih brojki koje iznosiš je kopipejstanje propagande, koja tvoja strana prenosi. Vidio sam to. Ako i postoji neka stvarna anketa na koju se pozivaju (nisam vidio precizno navođenje izvora), nije na reprezentativnom uzorku. Imaš li pouzdani izvor (može i na portugalskom)?

Čak i da brojke jesu točno, dvije rečenice koje sam napisao, i koje prenosiš, nisu laž ni u kojem smislu. Brazil JEST prva zemlja u svijetu po broju katolika i JEST legalizirao istospolni brak.

Brazilska vladajuća većina promiče prava istospolnih parova od 2004, nakon toga su dvaput bili izbori i ista je stranka uvjerljivo pobjedila. Shvaljivo je za stranu, koja je otvoreni neprijatelj demokracije, da se u jednom dahu poziva na većinu i istovremno pozivanje na većinu proglašava "institucionalnim nasiljem".

Za razumijevanje situacije u Brazilu, važno je također spomenuti da broj katolika znatno pada, a raste broj nereligioznih i protestanata.

znam netko će reći da su ljudska prava iznad demokracije

U ovom tekstu se ne pozivam na liberalnu ili neku drugu koncepciju "ljudskih prava", nego navodim mišljenje nekih katolika i konstatiram da znatan broj očito prihvaća istospolni brak. Navodim ankete javnoga mnjenja u SAD, Francuskoj i Irskoj, koje su na reprezentativnim uzorcima.

Tko je glasao

@Zoran Oštrić

Znaš ja se prije svega bavim analitikom, a nakon toga ide ona da svatko može raditi što želi dok ne nanosi štetu drugima. U prijevodu nemam ništa protiv istospolnih zajednica, ali smatram da ih država ne smije podržavati, sponzorirati zakonima i u medijima jer su te zajednice uperene protiv državne budućnosti pošto u istospolnom braku nema djece,a djeca su budućnost svake države.

Po pitanju Brazila evo izvora. To je bila anketa provedena nakon sudske odluke o "istospolnim brakovima":

62% das pessoas não aprovam o casamento gay, segundo enquete

Maioria dos brasileiros é contra o casamento gay e considera a igreja a instituição mais confiável, revela pesquisa

Tko je glasao

@Kvarner:

Hvala na izvoru! Je li pouzdan, nisam baš siguran, ali recimo da jest.

Ne mislim da treba diskutirati o tezi kako je sve osim odlučivanja referendumom "institucionalno nasilje".

Zahvaljujući Argusu, gore smo dobili i još neke podatke i širu sliku. Ne zaboravimo, Brazil ima skoro 50 puta više stanovnika nego Hrvatska, te je ustrojen kao federacija. Ovakve odluke su u nadležnosti država, a niz država je ranije donijelo odluke o legalizaciji istospolnoga braka.

Razgovarajući kao dvojica analitičara, uvaži da sam se ja oprezno izražavao u dnevniku, pa se ne može reći da je nešto laž ili netočno. Nisam tvrdio da većina katolika u Brazilu, ili čak građana, to podržava. Većina katolika to podržava, po anketama, u SAD i Irskoj, što sam spomenuo. Većina građana u Francuskoj, što znači svakako i znatan dio katolika. Navodim u dnevniku da mnogi katolici podržavaju istospolni brak. U onih 38%, koliko da podržava u Brazilu, sigurno je i dio katolika, možda manje od 38%, ali svakako znatan broj.

Tko je glasao

Prvi navedeni izvor, 62% das

Prvi navedeni izvor, 62% das pessoas não aprovam o casamento gay, segundo enquete, "62% osoba ne odobrava gay brak, prema anketi", jest s bloga unutar portala koji objedinjuje brazilske telefonske imenike i koji je proveo anketu - ne kažu kakvu ni kojom metodologijom, no kažu "pitali smo", pa to znači vjerojatno da je provedena anketa telefonskim pozivima prema 1569 pretplatnika. Pitanje je bilo "Jeste li za brak između homoseksualaca".

Drugi navedeni izvor, u prijevodu Maioria dos brasileiros é contra o casamento gay e considera a igreja a instituição mais confiável, revela pesquisa, "Većina Brazilaca je protiv gay braka i smatra crkvu institucijom u koju se najviše može vjerovati, otkriva ispitivanje javnoga mnijenja", jeste sa sajta Gospel. Tom portalu je namjena pružiti Conteúdo relevante para quem busca crescimento intelectual, ministerial e espiritual. Servir ao Pai, servindo seus filhos, "Relevantan sadržaj onome koji traži intelektualni, ministrantski i duhovni rast. Služiti Ocu, služeći svojoj djeci" i kaže za sebe da je "međureligijski i neovisan o bilo kojoj religijskoj instituciji". Tekst iznosi rezultate sondaže koju sam u ranijem komentaru naveo, koju je naručio Brazilski autoprijevoznički savez.

Tko je glasao

Ah taj Brazil

sve dobro...

Tko je glasao

Kvarner

Jedno pitanje za tebe ili za one koji znaju.
U kojim zemljama je legaliziran istospolni brak, a da to nije učinjeno institucionalnim nasiljem?
Ili jednostavnije: U kojim zemljama je to postignuto referendumom?

Tko je glasao

Grdi, Kolko je meni poznato,

Grdi,

Kolko je meni poznato, se to zove:
Zakonski registrirana istospolna zajednica, a ne brak.

Tko je glasao

...

U kojim zemljama je legaliziran istospolni brak, a da to nije učinjeno institucionalnim nasiljem? Ili jednostavnije: U kojim zemljama je to postignuto referendumom?

još uvijek nema takve...

btw, ova sintagma "institucionalno nasilje" je malo preoštra, jer tako možemo okarkterizirati bilo koji drugi zakon koji je donešen u parlamentu, s kojim većina građana, prema anketama, nije suglasna...a masa zakona je takvih...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

btw, ova sintagma

btw, ova sintagma "institucionalno nasilje" je malo preoštra, jer tako možemo okarkterizirati bilo koji drugi zakon

Varaš se, Januse.

Ne bilo koji drugi, nego samo zakone koje donese kukuriku većina u Saboru.

Tko je glasao

Kukuriku je jedan od većih

sve dobro...

Tko je glasao

slažem se da je

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Jebote Franjo

sve dobro...

Tko je glasao

pravi problem...

Tko je glasao

Jebote Franjo on je kriv za

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Možda imam @januse

sve dobro...

Tko je glasao

klamidija?!?! :)

Ti si fakat, ono, kuiš, totalno neobrazovan :)

"Klamidijska infekcija je vrlo učestala, posebice kod mlađih spolno aktivnih žena i djevojaka do 25 godina. Pretpostavlja se da je jedna od deset ženskih osoba u toj dobnoj skupini zaražena klamidijom..."

"Klamidija je najčešća spolno prenosiva infekcija i vrlo se lako prenosi spolnim odnosom. Uzrokuju je bakterije Chlamydia trachomatis koje žive u toplim i vlažnim dijelovima tijela, obično na penisu i vagini, ali ponekad i u grlu i rektumu. Također se može naći i u inficiranoj sjemenoj tekućini ili vaginalnom sekretu."

Evo, da naučiš barem osnove, da se ne sramotiš u svakoj birtiji kad kreneš lopatati...

Tko je glasao

Obiteljski biznis

leddevet

Tko je glasao

Nazire li se to kod tebe stav

Nazire li se to kod tebe stav kako je donošenje svih odluka od strane legalno izabranih vlasti, uz to i u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima, institucionalno nasilje?

Ili jednostavnije: zašto bi se ijedna odluka donosila na referendumu ukoliko to ne traži ustav ili zakon neke zemlje?

Siguran sam da spomenute odluke ni u jednoj od tih zemalja nisu donijete na neustavan ili nezakonit način.

B-52

Tko je glasao

@sm

Direktno govoreći mi,a pobogu i ostali živimo u demokratskoj diktaturi ili u prijevodu:

Stranka koja dobije većinu na izborima može 4 godine raditi što želi bez da ikome za išta odgovaraju.

Koliko sranja su nam učinile stranačke elite u zadnjih 20 godina siguran sam da direktna demokracija može biti samo bolja, uspješnija od ovoga što danas imamo. Normalno do toga neće nikada doći, ali .....

Ispravno pitanje o državama koje su legalizirale istospolne brakove glasi:
"Da li su te zakone donijele legalno izabrane vlasti ili netko drugi ?"

Konkretno u SAD odluku o tom pitanju je donio vrhovni sud koji glasovanjem 5:4 likvidira ove godine prijedlog izabranih američkih zastupnika da definira brak kao zajednicu žene i muškarca (26.6.2013).

Također ove godine (14.5.2013.) je brazilski sud izjednačio tradicionalne i istospolne bračne zajednice odlukom sudaca 14:1.

U oba slučaja suci su se pozivali na ljudska prava,a moja poanta je da u svim državama postoji značajan otpor tom izjednačavanju koji na kraju vrlo često dovede do toga da suci odlučuju.

Tko je glasao

Slažem se s tim da je

Slažem se s tim da je direktna demokracija bolja, ukoliko cijenimo koji je oblik donošenja odluka više odraz autentične volje građana. I sam kažeš da do toga da se sve odluke donose tako, nikada neće doći. U međuvremenu ipak treba živjeti a država funkcionirati. Dakle, nužno je da većinu pogotovo operativnih odluka donose političke elite kao sastavni dio demokratskog ustroja bilo koje zemlje.

Svaka država u skladu sa svojim propisima određuje koje se odluke donose na koji način. Ukoliko je sve bilo u skladu s time, demagoški je dovoditi te odluke u pitanje samo zato što nisu donijete na referendumu.

Što se tiče američkog vrhovnog suda, taj presuđuje na temelju tamošnjih zakona i njihovog ustava. Čak i uzimajući u obzir specifičnosti njihovog pravnog sustava, nikako se ne može govoriti o tome da im sudovi odluke donose na temelju privatnih mišljenja pojedinih sudaca.

Sasvim je normalno da se unutar sudskih vijeća, svugdje je to slučaj i uopće svrha postojanja vijeća umjesto da sudi pojedinac, neke od odluka donesu preglasavanjem.

Što se tiče značajnog otpora, gotovo da nema stvari u kojoj on ne postoji. Čak ni u jednoumnim državama ne vlada suglasje baš o svemu. Ukoliko bi se na svaku promjenu čekalo dok se ne postigne suglasje ili otpor postane beznačajan, društvo bi i danas bilo negdje na razini prvobitne zajednice.

Bitno je jedino da se odluke donose na propisani način a ne nekako drugačije. I da se propisi ukoliko se većini više ne sviđaju, također mijenjaju na propisani način. Nikako silom onih kojima se ne sviđaju. To je sama bit demokracije i pravno uređenih država. I naravno, da se pritom ne ugrožavaju konsenzualno propisana ljudska prava.

B-52

Tko je glasao

Eno u

Tko je glasao

Foma

Tko je glasao

eto pederčiću nisi uspia

Tko je glasao

jutros u 8 na misu, a onda na

jutros u 8 na misu, a onda na biralište zaokružiti protiv :).

nisu katolici Borg, resistance is not futile. ako moram sam misliti kako do posla, što nakon otkaza, kako rastegnuti plaćicu, onda ću sam misliti i kako glasovati.

Tko je glasao

Magarac, Meni nije jasno zbog

Magarac,

Meni nije jasno zbog čega se tolko uzbuđuje, kad neko govori kako treba glasati.
Pa i u ovom dnevniku se sugerira drugima za glasanje protiv.

Predsjednik Josipović, premjer Milanović i predsjednik sabora su protiv, a trebali bi biti suzdržani od bilo kakvih izjava, jel su birani od onih koji su za, a bogme i od onih koji su protiv.

Tko je glasao

zanimljivo indiskrecija političara i rastavljeni karamarko je za

ali mi je još zanimljivije da se sva sila pedera javno oglašava za
pravo na diskreciju i istinu imaju iza stolnih paravana

Tko je glasao

Brojček, Boli mene ona stvar

Brojček,

Boli mene ona stvar za Karamarka ili za bilo kojeg drugog političara koji je rastavljen ili peder (čul sam da i takvih ima u vladi).
Realno gledano se ne mali broj članova pollitika.com rastavila od svojih bračnih drugova pa isto imaju svoje mišljenje o tom referendumu.
Paradoksno je i to da neki koji nemaju djecu, razglabaju o psihi djece i o tome šta je dobro za tu istu.

Tko je glasao

Da bi se rastavil,

Tko je glasao

Hm

Tko je glasao

Grdi, Ja mojoj namjeravam

Tko je glasao

He, he, šok i nevjerica

Paradoksno je i to da neki koji nemaju djecu, razglabaju o psihi djece i o tome šta je dobro za tu istu.

Koliki to šok i nevjerica glede katastrofalnog odziva inicijativi Željke Markić&comp uzimaju danak govori i gornji citat.

Evo, i čovjeku koji redovito minusira sve komentare u kojima se kritiziraju biskupi jer pametuju o odgoju djece je to konačno, večeras, postao paradoks.

Ako će takav njegov stav postati nepovratan, bit će to jedna od rijetkih koristi od ovog referenduma. Osim naravno pljuske koju je narod opalio svima koji su gurali ovu inicijativu.

B-52

Tko je glasao

kako te nije sram @sado@mazoh

sve dobro...

Tko je glasao

Evo, i čovjeku koji redovito

Evo, i čovjeku koji redovito minusira sve komentare u kojima se kritiziraju biskupi jer pametuju o odgoju djece je to konačno, večeras, postao paradoks.

Crkva ima više pojma o djeci i ljudima, nego si ti možeš zamislit, zato ti je ovo bez veze.

Koliki to šok i nevjerica glede katastrofalnog odziva inicijativi Željke Markić&comp uzimaju danak govori i gornji citat.

Ha, ha, ha,

Ako je markićka skupila 700 000 potpisa, a izašlo je oko 30 % birača na referendum, onda ih je oko 300 000 više izašlo na glasačku kutiju.

Po čemu je to šok za referendum.

Tko je glasao

To zbilja nije nikakav "šok"!

Odnosno, ako bi morao biti "šok" za Željku Markić, onda vrijedi da je dvostruko veći šok za PROTIVnike: imali su na svojoj strani vladajući establišment, medije, uljuđenu građansku klasu velikih gradova, liberalnu ideologiju cijelog zapadnog dijela svijeta, itd.

Koristili su teške i preteške riječi, riječi koje će se pamtiti (o nadirućem fašizmu, o tome "da ste vi sljedeći na redu", o tome da "oni žele zabraniti ljubav, a mržnju uvesti kao ustavnu kategoriju", itd. itd.), a uz svu tu buku i bijes, eto, izlaznost na referendum im je tako "šokantno" mala!

Zato predlažem da se mudroserske rasprave o maloj izlaznosti riješe na najpravedniji mogući način: naime, tako da se postavi hipoteza fifti-fifti! Točno 50% neizašlih na birališta da se stavi na dušu onima ZA, a 50% na dušu onima PROTIV!

I problem "šoka" je riješen! :)

Tko je glasao

matematička apsolutna neznalica

Želiš reći da je prije referenduma "odnos snaga" bio 50:50, pa da se onda tako dijele i neizišli?

Pričekajmo daljnji rasplet, sinoć je Stožer za nešto objavio da misli da je i on skupio dovoljno potpisa...

Tko je glasao

Hahaha, Ajnštajne!

Tko je glasao

jak ti je prosinac

Tko je glasao

Provjerena receptura:

Tko je glasao

I ne samo to

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci