Tagovi

Katar, rukomet, novac i moć

Katar je domaćin svjetskog rukometnog prvenstva. U prve tri utakmice reprezentacija Katara upisala je tri pobjede. Ne treba biti neki veliki poznavatelj rukometa da bi se znalo da Katar nije rukometna nacija.
Ali usprkos tome dobio je domaćinstvo svjetskog rukometnog prvenstva i nanizao je tri pobjede zaredom.
Katar je svoj status rukometne nacije ( kao uostalom i sve drugo ) jednostavno kupio novcem.
Novcem su kupili ( čitaj potplatili ) rukometnu federaciju, novcem su kupili strane igrače da igraju za njih čak i navijače plaćaju novcem.

Što se sve danas može kupiti novcem? Sportski uspjeh nacije definitivno ide na listu.
Javnost a posebno rukometni fanovi sigurno se ne osjećaju ugodno kada čuju da Katar pobjeđuje Europske rukometne reprezentacije.
Sportska ali i sveopća javnost u svojim svakodnevnim raspravama žestoko kritizira kupovanje "sportskog uspjeha nacije". Uništava li se na taj način sport kako tvrdi javnost ili se pak sveopća javnost ne može pomiriti s činjenicom da arapski šeici mogu kupiti rukometni uspjeh svojoj naciji.
Jer podrazumijeva se da su narodi ponosni na sportske uspjehe svojih nacija ( svečani doček, medijska popularnost, narodni heroji ), a što sad gdje će biti ponos kada se sportski uspjesi počnu kupovat?

Eh taj novac izvor je blagostanja ali i problema. Problem je što ga uvijek imamo malo ( ma koliko god da ga imamo možemo uvijek imati više ).
Novac nam služi za zadovoljavanje naših životnih potreba ( u tom smislu on nam je nužan ) ali i kao izvor prestiža, društvene moći i visokog društvenog statusa.
U cijelom svijetu postoji prešutni konsenzus da uspjeh osobe mjerimo količinom novca kojom osoba raspolaže. Sposobne i uspješne ljude prepoznajemo po novcu, one s novcem smatramo pametne a one bez novca blago rečeno manje pametnima.
Tako podešen sustav rezultirao je sveopćom trkom za novcem.
Dakle sami smo htjeli i izgradili sustav gdje se sve kupuje novcem a sada nam smeta kada se uspjeh "kupuje novcem".
Kao pojedinci želimo novac ali nam smeta kada se rukometaši prodaju za novac.
Kritiziramo one koji trče za novcem a da smo na njihovim mjestima postupili bi isto kao i oni.
Biti će da smo zavidni jer se oni ( rukometaši, članovi svjetske rukometne federacije ) prodaju skupo a mi svakodnevno za novac dolazimo na posao, trpimo svoje šefove, izvršavamo svoje radne obveze, dakle mi se prodajemo jeftino.
Rukometaš i čistačica su za tržište ista stvar. Oboje su roba samo što je rukometaševo znanje unikatnije ( ne može svatko biti dobar rukometaš ) te stoga postiže puno veću cijenu na tržištu.

Ipak koliko god da mi želimo novac, isto tako želimo da postoje stvari koje se ne mogu kupiti novcem.
Voljeli bi pročitati u novinama da je zgodna cura odbila bogatog nogometaša te se zbog ljubavi odlučila udati za siromašnog konobara.
Zvuči to lijep, zapravo više bajkovito.
Tradicionalne vrijednosti ( ljubav, dobrota, poštenje ) pobijedili bi tada "zli" novac a dotična zgodna cura javila bi se kao nešto što novac ne može kupiti.

Kada bi se sutra ta ista cura požalila na težak život sveopća javnost bi rekla a vidi lude mogla se udati za onoga nogometaša. Sada neka se jeb,,,
Da se je kojim slučajem cura udala za nogometaša javnost bi je kritizirala zato što se udala zbog novca.
Ista je stvar i s Rukometašima koji igraju za Katar.

Kao pojedinci želimo novac, ali ne želimo da Katarska Rukometna reprezentacija pobjeđuje, a Katarska rukometna reprezentacija pobjeđuje upravo zato što mi kao pojedinci želimo novac.
Neće novac uništiti rukomet ( Chelsi, Man City i PSG nisu uništili nogomet ) i to nije ono što smeta javnosti već im smeta što se kupuje nešto što javnost smatra da se ne bi smjelo kupovati.
Dakle javnost neformalno traži da se postave granice moći novca i onoga što novac može kupiti.
Ali, u svijetu gdje svi trče za novcem tko će te granice postaviti, kako i gdje???

Tek smo se pomirili sa činjenicom da se ljubav kupuje a sad se već moramo navikavati na činjenicu da se i sportski uspjeh nacije kupuje.

Tko zna možda Katar sutra postane nogometna velesila a možda pak košarkaška.
Nije do nas, o tome će odlučiti Šeici.

Komentari

split

Oliver dragojevic

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci