Tagovi

Karate=trčanje, judo=bježanje

Ne znam odakle mi ovo, ali to često velim: ja znam karate trčanje i judo bježanje, zapravo je naslov trebao biti

Karate, dynamica, statica, kinematica

Pišem ovo za budućnost, koju očekujem, tj za koju se pripremam, da Vam malo otvorim oči i um za nevidljive stvari. Ne ljutite se previše, jer svaki muškarac smatra da je najjači i najmoćniji, samo tako osvaja ženku; prirodni su to zakoni evolucije.

USA specijalne jedinice mjere ubrzanje pesnice, oprostite srpska riječ, pri udarcu jednog karate majstora. Ne znam koliko je to m/s na kvadrat, mjere i maximalnu brzinu, naravno USA ima druge mjere, tj. zola u cm na kvadrat ili stopa.

Zapravo se mjeri dinamička energija, koja je jednaka brzini puta masi, naravno masi vaše šake.Što je šaka teža energija udarca je veća, naravno je ubrzanje manje i sve ovisi jedno o drugom.
Htio sam na početku staviti ovakav naslov
karate, dynamica i Schiesspulver
Kad smo već kod ubrzanja, postoji ubrznaje ubrzanja, tj promjena ili povećanje ubrzanja u milisekundi. Kod konstrukcije kalašnjikova ubrzanje je točno proračunato, i o njemu ovisi brzina metka na izlazu iz cijevi.
Eksplozija baruta izaziva tlak u čauri metka, istrzava projektil ili zrno i povećanjem tlaka u cijevi ubrzava projektil na određenu brzinu.

Odmorimo se malo od teorije: 1987 sam smješten u sobu na Savi sa jednim čudnim Srbinom, student fizičkog vaspitanja, oprostite na srpskim riječima, radio je tj zarađivao za studij izvodeći opasne akcije u svim mogućim filmovima.
Nakon moje sabotaže je gurnut na koplja pri skoku sa velike visine i skoro poginuo, ruka mu je bila u zavojima.
Zašto pišem o njemu?
Pretukli su ga kao dijete i odlučio se osvetiti, naravno karate klub; osvetio se i polomio zglobove na šakama, rekao mi je da udara sada tj tada smo laktovima.
Išao je iza mene po stepenicama i pitao znam li kung fu.
Postoje ljudi,koji Vas vide a Vi njih ne vidite, oni vide kao se ljuljate u tramwaju, kako podižete olovku palu na pod itd itd.

Čuli ste za metode prikrivanja osobina i namjera; od debele osobe ne očekujete da je brza, naravno inercija, zapravo je još Isaac Newtn definirao ovisnost sile u Newtnima , ubrzanja u m/sˇ i masi u kg.

Zašto Vam ovo pišem?
1984 sam bio u Valjevu u JNA i bili smo druga generacija, prva se spremala za odlazak, bilo je -29 stupnjeva Celzijusa i kopali smo po brdu prašine uglja, ne bi li našli suhi ugalj za stare vojnike. Jedan je bio stalno depresivan. Došla nova generacija, mladi vojnici i neki među njima priča kao on trenira karate, pokazuje to i naravno hvali se. Kao ja ovdje.
Taj depresivni bude jednom pored, udari ga što može jače, tako se valjda veli i zaustavi udarac između kože i kosti lubanje.
Nikada više ni spomenuo nije karate.

Zapravo sam Vam htio pisati o judu. Vele kod nas džudo. Statica vam tu štošta definira, cilj vam je težište neprijatelja izbaciti izvan linije,koja spaja stopala. Da to je sve.
Putin to dobro poznaje.
Te sve vještine možete primijeniti i u politici, ekonomijji itd.

Naravno Jogi i psihologiji.
Sa 14 sam naručio knjigu o borilačkim vještinama, malo vježbao itd. Jeste li čuli za Aikido, nema udaraca nema sile nego umjetnost energiju neprijatelja iskoristiti protiv njega samog.

Naravno morate imati dobre zglobove, ali nije to sve, emocije su tu od velike važnosti; na Bermudama je prijatelj iz Uniqe imao dvoje male djece, razveden, tamo dobio crni pojas u karateu, trenira box u podrumu i igra sa prijateljima odbojku.

Što je važno u odbojci, emocije, ne vjerujete, niste profi za odbojku.

Pisalo je u toj knjizi iz mladosti; postojali su takvi majstori borilačkih vještina u Japanu, koji su oslijepili i istrzavali mačeve samuraja golim rukama.
Pri sukobu bi dva majstera pokazivali svoje umijeće, prije same "tučnjave", nakon par minuta bi jedan pobjegao ili se počeo ludački smijati.

Eto toliko mojim budućim nePrijateljima da se ne iznenade.
Zapravo me ne napadaju,nego uđu u taxi i pričaju na telefonu i pokazuju da znaju koju knjigu čitate i na kojoj ste stranici, rijetka imena iz knjige spminju i to sve slučajno.

Sa 50 godina imate dovoljno iskustva i prijatelje koji su vam pri ruci.
NiNja

PS:
Imali smo jednog profesora za dizalice, kažu da je jednom pobjesnio i skočio uvis, okrenuo se, noge gore, glava dole i dočekao se na noge.

Tagovi

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci