Tagovi

Karamarko: "Plešimo taj tango smrti"

Jadranka Kosor je od ostalih članova HDZ-a, među kojima su bili i njeni prijatelji i kolege koje je dovela u stranku i Vladu, prvo zgurana na brisani prostor da bi u drugom činu tragikomedije njenu političku karijeru ekspresno ugasio Visoki sud časti HDZ-a

Kad se pomisli da HDZ ne može dublje zaglibiti po bespućima moralne iskvarenosti, on uvijek zaore još malo dublje i još malo grotesknije kako bi izobličio i ogadio i ono malo što je ostalo od hrvatske politike. Nije ovdje bitno što se bivšim predsjednicima HDZ-a po matrici „odrubljuje glava“, kako je to trijumfalno rekao neki hadezeovac u jeku naručenih kritika i javnih prokazivanja Jadranke Kosor, već je bitno da i dalje nisu potrebna nikakva suvisla objašnjenja zašto se nekoga izbacuje iz stranke.

Službeno je objašnjenje, dakle ono od Karamarka, da Jadranka nije obavljala svoj posao, nije dolazila na razne sjednice i oglušivala se na pozive na kojima su terevenčili hadezeovci. Poprilično je to licemjerna optužba jer dolazi od čovjeka koji je odlučio ne dolaziti na saborske sjednice tijekom šest mjeseci. Međutim, onda bi bilo pošteno da Karamarko šest mjeseci i ne prima po 18.242,34 kuna. Ovako će on 110 000 kuna strpati u svoj džep iako neće dolaziti na radno mjesto. Na radno mjesto kojeg je dobio izbornom voljom hrvatskih građana. Ali, budimo pošteni, i na ono malo saborskih sjednica koje je pohodio nije rekao ništa važno, ali barem je nešto govorio, pitao i dizao pločice. Barem je u Saboru postojao „lider opozicije“.

Prema parlamentarnim praksama zrelih zapadnih demokracija, lider opozicije treba biti najaktivniji, najprobitačniji i najkritičniji kad u parlamentarnim diskusijama sudjeluje premijer kako bi javnost iz verbalnog sukoba ocijenila tko ima bolju argumentaciju i kako se premijer nosi s kritikama. S druge strane, naš „opozicijski lider“ je šutke promatrao Milanovićevo petosatno razvaljivanje HDZ-ovskih saborskih zastupnika uzduž i poprijeko, a na sljedeći aktualni sat Karamarko nije ni došao.

Kosorica na brisanom prostoru

Karamarko je Jadranki Kosor poručio da je isfrustrirana i da je HDZ detuđmaniziran i dekroatiziran. Vjerojatno bi svatko bio frustriran i nervozan da ga dojučerašnje stranačke i poslovne kolege, a dio njih je ona sama zaposlila u Vladi i dovela u stranku, prestanu pozdravljati, počnu šaputati iza leđa i optuživati da šuruje s neprijateljem, tj. sa SDP-om. Tako se pritisak njenih stranačkih drugova povećavo svakim danom i svakim tjednom, od optužbe Dubravke Šuice da je Kosorica „neimenovani novinarski izvor koji kritizira novo stranačko vodstvo“, da je ona „zec iz SDP-ova šešira“, stranačkih savjeta da manje govori i zamjerki što je bila samohrana majka, pa do ismijavanja na njezin račun „kad budemo imali novca kupit ćemo joj kamion pun broševa“, čime su hadezeovci neizravno priznali kako sudska blokada stranačke imovine daje prve rezultate. To je povećanje napetosti između uzburkane gomile u HDZ-u i bivše premijerke koja je zgurana na brisani prostor bila samo uvertira za suđenje pred Visokim sudom časti HDZ-a kako bi „unutrašnjem neprijatelju“ bila „odrubljena glava“.

Postoji li "tuđmanizam"?

A što reći na Karamarkove optužbe da je HDZ prije njega bio „detuđmaniziran“ i „dekroatiziran“? Da bi HDZ bio „detuđmaniziran“ prvo mora postojati i „tuđmanizam“. Tuđmanov je politički opus preslab da bi zaslužio „-izam“. Njegovi mu obožavatelji strastveno pripisuju stvaranje hrvatske države. Stoga bi stvaranje države trebala biti ona politička ostavština koja je zaslužna za „tuđmanizam“. Međutim, sve su republike komunističkih federacija u Europi i SSSR-u postale na ovaj ili onaj način nezavisne države, ali nikome na pada na pamet da ustoliči gligorovizam, đukanovizam ili ševardnadzeizam.

Isto tako teško se može ustvrditi da je HDZ „dekroatiziran“. Ako smatramo da „kroatizacija“ podrazumijeva nastojanje HDZ-a da se bori za narodne interese kako bi Hrvati zadržali svoja radna mjesta dok bi oni Hrvati koji imaju posao trebali živjeti od svojih plaća ili mirovina, tada vidimo da HDZ i nikad nije bio „kroatiziran“. U privatizacijskoj pljački devedesetih godina temeljenoj na Tuđmanovom projektu o 200 obitelji koje bi vladale hrvatskom imovinom, a koju je sproveo Ivić Pašalić, oko 400 tisuća ljudi je ostalo bez posla dok ukupne štete za hrvatsko gospodarstvo iznose desetke milijardi kuna. Ništa drskija pljačka se nije dogodila ni za vrijeme Sanadera. Sanaderova korupcijska hobotnica nas je od 2004. do 2009. koštala 16,5 milijardi kuna godišnje, tj. 98 milijardi kuna ukupno. Jednostavnije, svakom je stanovniku Hrvatske, od novorođenčeta do umirovljenika, Sanaderova korupcijska mašinerija pojela 23.000 kuna. http://www.index.hr/vijesti/clanak/sanaderova-korupcijska-hobotnica-u-6-...

Iz svega se toga može zaključiti da je dolaskom Karamarka u HDZ, stranka možda i postala poštenija tj. da se „kroatizirala“ jer ona više ne grabi i ne krade svuda gdje stigne. Međutim, HDZ se opoštenio silom prilika jer su mu organi progona odrezali pipke i zapečatili imovinu, a ne sviješću o počinjenim zlodjelima i mentalnim pročišćenjem. Mentalitet u HDZ-u se nije promijenio. Da je HDZ nastavio ići starim, utabanim stazama najbolje je ilustrirao sam Karamarko. Na optužbe na račun tajnika HDZ-a Milijana Brkića da je prepisao svoj diplomski rad na policijskoj akademiji, Karamarko je odbrusio da je diplomski rad kompilacija, a ne znanstveni rad koji se izmišlja iz glave. Na zapaljivu situaciju u Vukovaru oko uvođenja dvojezičnosti on uvijeno predlaže kršenje hrvatskog zakona iako je sam HDZ glasao u Saboru za ustavni zakon o nacionalnim manjinama i iako je vukovarski HDZ već izglasao dvojezičnost.

Karamarkovo novoproglašeno poštenje u HDZ-u demantira i Branko Vukelić koji je obrazlažući svoj odlazak iz stranke rekao da HDZ ne zanimaju članovi stranke i interes građana Hrvatske već se stranka isključivo brine o privatnim interesima.

Kad se sve zbroji, HDZ će i pod Karamarkovim vodstvom biti stranka oholih i neosjetljivih na patnje građana, stranka koja strpljivo računa na kratko pamćenje birača kako bi opet upravljala hrvatskom privredom i stranka čiji je jedini interes – stranački interes.

Neki to vole vruće

U kampanji za predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor je rekla da bi voljela nakon izbora novog predsjednika HDZ-a zaplesati pomirbeni tango s Tomislav Karamarko poput tanga kojeg je vidjela u filmu „Neki to vole vruće“ u kojem glumci dok plešu, usnama izmjenjuju stabljiku ruže. http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=166.... Umjesto toga, Karamarko je zaplesao tango koji je upokojio jednu političku karijeru koja i nije bila tako loša i koja nije bila tako beznačajna.

Bivša se premijerka dok je upravljala državom nije miješala u rad USKOK-a i rad Državnog odvjetništva, s ivice provalije je spasila dogovor sa Slovenijom i glatko je uplovila s hrvatskim brodom u briselsku luku. Ali sve to nije bilo dovoljno, ili možda je baš zbog toga Tomislav Karamarko zaplesao taj tango smrti kao opomenu svim onima koji su zasjenili novog "velikog" vođu i onima koji su skrenuli s Tominog puta. Ili kao što je beogradska glumica Tanja Bošković u „Balkan ekspresu“ pjevala predosjećajući zlu kob: „Igrajmo taj tango smrti, kao nekada pre, neka se sve zavrti, samo ne zaboravi me...“

Komentari

Još jedan infantilni i

Još jedan infantilni i krajnje licemjerni repetitivni propagandni davež od dnevnika. Kosoricu ste do jučer pljuvali na pasja kola, nazivali je Suzanom, iskače iz paštete, zapisničarka, nelegitimna, dizali ste joj Facebook revolucije, urlali pod kućnim prozorima, optuživali da je Drobcima ukrala stan, da je uvela "harač" itd... a sad vam je, odjednom, mila & draga? :-)

Notorne laži i izmišljotine o Tuđmanu uopće nema smisla ni spominjati, a na smijuriju da mu je "politički opus preslab" (ROTFLMAO) valja samo podsjetiti na jednostavnu činjenicu da je čovjek glavna i osnovna tema i motiv nekih 90% vaših tekstova, komentara, eseja, knjiga itd u zadnjih 13 godina, te da ste upravo po Tuđmanu, pobogu, ustanovili i nazvali cijelo jedno novo političko usmjerenje i proces, famoznu "detuđmanizaciju". Jes' da ste propali skupa s njom, al' to je vaš problem :-)

Samo još jedna, ahm, sitnica. Vaso je, dakle, bio plagijator... a što si ti, Celsou? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Je, sve je to istina...

Ta i takva Kosorica bila je jedna od ponajboljih HDZovih kadrova, što dobro opisuje one koji su ostali...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dakle, priznaješ da ste

Dakle, priznaješ da ste licemjeri. 'Ajde, jednom u životu nešto iskreno... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Uzdanice HDZa

Da, da, sad su napokon u HDZu ostale uzdanice, moralne vertikale, osvjedočene poštenjačine i uglednici nadasve, poput http://www.24sata.hr/politika/mamic-opet-u-elementu-dizao-hdz-ovce-na-no... - pravo prištavo lice HDZa napokon...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne samo to , cijela njena

Ne samo to , cijela njena vlada je bila svemir za ovu sadašnju nesposobnu ekipu

vjetarsjuga

Tko je glasao

Do mišljenja iscjedka

Do mišljenja iscjedka tuđmanizma, čije pokidane lingamente ne može sastaviti ni doktorica Reisman, mi je stalo kao do lanjskog snijega.

Tko je glasao

Ja mis'la da ce se u ovoj

Ja mis'la da ce se u ovoj temi ogovarati Karamarko pa dala +, kad ono ispade da Zoranova mladez svojom diskusijom nastoji na jednom mjestu opkupiti sto vise prljavstina aktualne vlasti.

Jeli Boga ti celsou, da ti ipak nisi neki Karamarkov spijo?
Ono, folko, brani Zokija i ekipu, al tako dobacuje dobre loptice na forhend da vec postaje monotono....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

U prokužila si me. Želim da

U prokužila si me. Želim da Karamarko postane premijer, Kalmeta prvi potpredsjednik i ministar neba, zemlje i mora, Dubravka Šuica, ministrica kulture, a Đurđica Sumrak ministrica vanjskih poslova. Svi ćemo mi Hrvatsku kroatizirati i tuđmanizirati i više se nećete zgražavati Jakovininom seoskom apotekom ni Linićevom barkom.

A novi HDZ više neće krasti i bit će na ponos Hrvatske, Europe i svijeta. I to odmah čim Sud odblokira imovnu stranke.

Tko je glasao

Zamjena uloga

A novi HDZ više neće krasti i bit će na ponos Hrvatske, Europe i svijeta. I to odmah čim Sud odblokira imovnu stranke.Ne mogu oni ni ukrasti koliko Kukuriku može upropastiti.
Ovaj uspjeh s Ljubljanskom bankom, 2 milijrde kuna odmah na početku u ruke Mađara, 23 milijarde eura/dolara- tko će ga znati čega izgubljenih napuštanjem sirijskih naftnih polja, izbori za EU- kadrove izdvojeno od lokalnih izbora,

A tek u povećanju nezaposlenosti. tu ih nitko ne može stići: za godinu dana povećali su nezaposlenost za preko 20%, a i dalje napreduju, iako nisu napravili rezove u administraciji.
U povećanju poreza nitko ih ne može stići,...,
A tek što "ekonomsake ubojice" vlastite zemlje planiraju u brzopoteznom osiromašivanju građana!?

Napreduju prema većem zlu, a HDZ njihovom zaslugom postaje sve manje i manje zlo.

Tko je glasao

Ti uistinu nemaš smisla za

Ti uistinu nemaš smisla za realitet. Netko je napisao od komentatora da kad ti kritiziraš kao da se nabacuješ lopatom, pa što pogodiš, pogodiš.

Hrvatska nije prepustila štednju Ljubljanske banke, u Siriji već dvije godine bjesni građanski rat. Ne znam kako ti je taj rat mogao izmaknuti, pa otuda je šteta u naftnom biznisu.

, izbori za EU- kadrove izdvojeno od lokalnih izbora,,

Ovo je genijalno. Vratimo se u komunizam, pa nećemo imati nikakve izbore i troškove.

za godinu dana povećali su nezaposlenost za preko 20%,

Da, a HDZ je dogurao s nezaposlenošću do 18 %.

U povećanju poreza nitko ih ne može stići,...,

A smanjenje doprinosa za zdravstvo, Smanjenje PDV-a u turizmu na 10%, smanjenje PDV-a za osnovne prehrambene namirnice, a taj će se krug namirnica i proširiti, smanjenje PDV-a na novine na 5%.

Napreduju prema većem zlu, a HDZ njihovom zaslugom postaje sve manje i manje zlo.

Da SDP ništa ne napravi, neće moći dosegnuti razvaline koje je HDZ napravio od Hrvatske u 20 godina.

Tko je glasao

Dosegnuo je razvaline od 2000-2003., te u ovih godinu dana

Hrvatska nije prepustila štednju Ljubljanske banke,
http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/80613-vlada-je-izdala-hrvatske-stedis...

u Siriji već dvije godine bjesni građanski rat. Ne znam kako ti je taj rat mogao izmaknuti, pa otuda je šteta u naftnom biznisu.RH se politički opredijelila i natjerala INU da ode s naftnih polja. I dok je rat traju gospodarske aktivnosti.
http://www.vecernji.hr/biznis/na-naftna-polja-koja-je-napustila-ina-usko...

Novac prepušten Mađarima zbog prvoga podpredsjednika ne spominješ? Uludo je b ačen, jer su ih nadigrali Mađari.

Da SDP ništa ne napravi, neće moći dosegnuti razvaline koje je HDZ napravio od Hrvatske u 20 godina.Do 2000. vanjski dug RH bio je oko 5 milijardi dolara, a onda su ga SDP-ovci i koalicijski partneri napuhali u nebesa i usput rasprodali najvrjednije: banke, INU,..., a onda je došao Europejac Sanader, izmilio iz legla kao kukavičje jaje, upućeniji dobro znaju čije, i nastavio njihovim putem.
Da nije tako, ne bi Kukuriku sada njegovim stopama, nastavljala planiranu pljačku hrvatskih građana preko rasprodaje javnoga dobra, napada na temeljne moralne vrijednosti društva (ZO koji promovira pedofiliju i homoseksualnost), podilazila srpskoj manjini nagradom za zločine u Vukovaru, kao što joj je i Sanader na razne načine podilazio oštećivanjem Hrvata.

Sanader je započeo sa ZERP-om, Kosorica s Arbitražom, a dovršila je V.Pusić s Ljubljanskom bankom.

To govori o kontinuitetu politike i političara u RH- isti, bez obzira čiju člansku karticu nosili, po narod opasno štetni jer ekonomski ubijaju državu u kojoj su na vlasti.

A da se ne govori o znanju engleskoga, stručnosti kadrova, skoku s Patrie, isprikama i lažima, o Planu 21- zbirci najboljih izbornih laži, bahatosti za koju je čak i Sanader bio beba, o dovođenju kadrova na HRT iz muzeja jugoslavenske kinematografije i televizije,...

Tko je glasao

pppppetra

Dosegnuo je razvaline od 2000-2003., te u ovih godinu dana

ha ha ha haajj

dnevno. hr je desničarsko smeće, a Milanović reče: Mišljenje o tom dokumentu htio bih čuti od onih koji se razumiju u pravo, a ne od »priučenih analitičara i HDZ-ovaca«,

RH se politički opredijelila i natjerala INU da ode s naftnih polja. I dok je rat traju gospodarske aktivnosti.

Nema izvlačenja nafte dok bjesni rat. To bi ti trebalo biti jasno.

Novac prepušten Mađarima zbog prvoga podpredsjednika ne spominješ?

Da je Čačić nekome prepustio novce? Pa nije on tvoj Sanader da Inu proda zbog šake dolara.

Do 2000. vanjski dug RH bio je oko 5 milijardi dolara, a onda su ga SDP-ovci i koalicijski partneri napuhali u nebesa i usput rasprodali najvrjednije: banke, INU

Auto-cesta Zagreb -Split nije se mogla graditi od zraka. SDP je prodao samo 25 posto Ine Mađarima jer je Ini trebao svježi kapital. Međutim, Ina je u to vrijeme i dalje bila hrvatska firma jer je država imala većinsko vlasništvo. Tvoj Sanader zbog provizije, a to je sudski dokazano, daje Mađarima upravljačko pravo nad Inom.

SDP-ovci i koalicijski partneri napuhali u nebesa i usput rasprodali najvrjednije: banke, INU,.

HDZ je privatizirao većinu društvenih poduzeća radi Tuđmanovog projekta "2oo hrvatskih obitelji". Taj je projekt proveo Ivić Pašalić.

Konstruktor - kupio Željko Žderić, HDZ
IGH - Jure Radić, Marina Malutović- Dropulić, HDZ
Hrvatski Telekom, - Ivica Mudrinić, HDZ

Slobodna Dalmacija, Jadrotekstil, Dalma, Kaštelanska rivijera, Diona; Tisak, Obiteljski radio. OTV.., Dastra, Croatia bus, Zagrebački transporti, Hoteli Baška, Globus grupa, Croatia- trade Split, Mirna Rovinj, Tisak, Koteks- Split, robna kuća Prima…..... - Miroslav Kutle, HDZ

Agrokor, Konzum - Ivica Todorić koji je još u Jugoslaviji zaradio milijun maraka kojima je pomogao Tuđmanu u osvajanju vlasti u Hrvatskoj, pa mu je naknadno Tuđman preko Zagrebačke banke povoljno kreditirao osnutak poslovnog imperija

Brodokomerc, NIK, Ferimport.. Pivovara Osijek, Splendid, Badel BAP, Glas Slavonije, Moslavačko vinogorje…...- Josip Gucić, HDZ

Dukat - Luka Raić, HDZ
Finvest - Marijan Filipović, HDZ
Kutjevački podrumi, Antun Novalić HDZ
Krma, Zagrepčanka, tvornica autobusa Zagreb, Autotrans, Ivan Radošević, HDZ

itd itd.....

napada na temeljne moralne vrijednosti društva (ZO koji promovira pedofiliju i homoseksualnost)

Šta fali pedofiliji i homoseksualnosti? Pa Djevica Marija je rodila s 12 godina, a polovica katoličkih svećenika je homoseksualno. I zašto si ti protiv homosekusalnosti kad s ovakvim pećinskim stavovima možeš šaputati na jastuku jedino samo s Anom Lučić. Vjerojatno vam se pridruži i Mladen Schwarz.

Tko je glasao

Sanader je započeo sa

Sanader je započeo sa ZERP-om, Kosorica s Arbitražom, a dovršila je V.Pusić s Ljubljanskom bankom.Samo da primijetim: obje je Sanader postavio na važna mjesta u politici: prvu za premijerku i predsjednicu HDZ-a, a drugu na mjesto u odboru za europske integracije odakle joj je otvorio put na ministarsku fotelju u MVP.
Poznato je da je čak Vesna Pusić svojedobno izjavila da Sanader provodi njezinu politiku.- iz http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Miroslav-Tudman-Wikileaks-je-pok...

Dakle, sve Sanaderovi kadrovi, a jednu su izbacili iz stranke optužujući je da je tuđa krtica.

Tko je glasao

Pa vidim ja da se ti svojski

Pa vidim ja da se ti svojski trudis :D

Pa ajd, ak se vec toliko trudis, nek ti je sa srecom (iako sumnjam da ces uspjeti). Jedino mi se cini pretjerano ocekivanje sto se tice naziva prvi podpredsjednik.
Naime treba istraziti kakva je situacija sa autorskim pravima na taj naziv.
Trebalo bi pitati Zamporiona Prozirnog

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Nema autorskih prava, kad su

Nema autorskih prava, kad su Srbi vidjeli da je Čačić prvi potpredsjednik odmah su i oni uveli titiulu provog potpredsjednika Vlade u Beogradu

Tko je glasao

Evo, upravo je Linić najavio

Evo, upravo je Linić najavio PDV na promet nekretninama. umjesto 5% platiti ćemo 25% kod prodaje ili kupovine nekretnine. Drugim riječima, građani Hrvatske, upravo Vam je nacionalizirano 25% imovine u nekretninama. Još jedno hvala SDPu, posebice Milanoviču i Liniću!

Tko je glasao

Joj daj čitaj kako je

Joj daj čitaj kako je napisano. PDV od 25 posto će se platiti na građevinsko zemljište. Kuće i stanovi su i dosad imali 25 posto PDV-a pri prodaji.

Tko je glasao

Linić je najavio mogućnost

Linić je najavio mogućnost snižavanja stope PDV-a za još neke prehrambene proizvode do ljeta te da bi se od 1. 1. 2015. mogao uvesti PDV na nekretnine (isti kao i na svu ostalu robu), umjesto sadašnjeg poreza na promet nekretninama koji iznosi 5%.

koji dio nije jasan?

Tko je glasao

Od 1. siječnja 2015.,

Od 1. siječnja 2015., građevinsko zemljište postaje predmet oporezivanja PDV-om,

Ovo gore je vijest od danas.

Ovo dole se odnosi na zakon iz 1998.g

plaća se 22%: poreza kod kupnje novosagrađenih nekretnina, sagrađene poslije 1998. g
Odnosi se na vrijednost objekta, dok se zemljište oporezuje po stopi od 5%, plaća ga kupac

http://liderpress.hr/arhiva/8231/

Tko je glasao

nisi shvatio. Ne radi se o

nisi shvatio. Ne radi se o zemljištu samo. to je bilo objavljeno prije par dana. Radi se o tome da se sav porez na promet nekretnina zamijeni sa PDVom (25%). Radi se o svakoj transakciji nekretnine.

Tko je glasao

Ti nisi shvatio. Ta vijest o

Ti nisi shvatio. Ta vijest o građevinskom zemljištu nije objavljena prije nekoliko dana već jučer. I kao što jasno piše u mom prethodnom komentaru Zakonom iz 1998. PDV se plaćao od 22% na prodaju nekretnina izgrađenim poslije 1998. g. Tada je PDV bio od 22%. I neradi se o nikakvoj nacionalizaciji

Tko je glasao

I promjene poreza se odnosi

I promjene poreza se odnosi na usklađivanje s EU, a ne radi se o SDP-ovoj samovolji.

Tko je glasao

ovo nije usklađivanje poreza

ovo nije usklađivanje poreza sa pravnom tekovinom EU. U Njemačkoj (to znam jer mi je otac radio tamo) ne plaćaš PDV an prodaju nektrenine koja je vlasništvo fizičke osobe i već je jednom plaćen PDV.

Tko je glasao

Novinari koji su pratili tu

Novinari koji su pratili tu konferenciju su rekli da se radi o usklađivanju s EU. Ako oni ne govore istinu, onda i ja ju ne govorim.

Tko je glasao

Dokle?

Dakle, dokle će se svaki papak koji donese neku blesavu odluku, skrivati iza EU?! Za sve idiotske odluke smo si sami krivi. EU donosi smjernice i nastoji izbalansirati zakonodavstvu, stvara okvir i eventualno najmanji zajednički nazivnik, ali samo budale mogu pušiti fore da nam recimo EU nameće porezne stope. Pa nije nam recimo EU naredila najviši PDV!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

novinari prenose izjave. oni

novinari prenose izjave. oni ne stvaraju izjave. oni prenose nešt što im je tamo netko rekao.

Tko je glasao

interesantno, a jel bi dao

interesantno, a jel bi dao link?

kak moze biti PDV na nesto sto se privatno prodaje kad taj ni ne moze zaracunati PDV?

a kad firme prodaju stanove ili nekretnine PDV se ionako placa na vrijednost objekta.. a 5% na vrijednost zemljista

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E sad...budi pametan...

Od 2015. PDV će se plaćati i na građevinsko zemljište

Od 1. siječnja 2015. PDV će se plaćati i na građevinsko zemljište što znači da će njegova cijena narasti za 25 posto. To će posljedično cijenu stanova povećati za 5 do 6 posto, jer trošak za zemljište čini oko petine ukupne cijene stana. Građani pri prodaji nekretnina ipak neće plaćati PDV, jer nisu obveznici tog poreza, iako bi se baš to moglo naslutiti iz jučerašnjeg govora ministra financija koji je kazao da “se nekretnine neće moći prodavati bez PDV-a, a porez će plaćati kupac”.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

cuj.. to naprosto nije moguce

cuj.. to naprosto nije moguce jer se kosi sa sustavom PDV.. porez na dodanu vrijednost..

dakle kad nesto prijede u privatnu svojinu onda dalje nema poreza na dodanu vrijednost jer se on samo jednom placa.. a priva osoba ga je po defautu vec platila..

dakle malo mu se zmotalo u glavi.. opet zeli rusiti bazne postavke sustava..

biti ce kao sto je i bilo, ono sto kupujes od pravne osobe imati ce porez na dodanu vrijednost a ono sto kupujes od privatne nece..

jedino sto moze mijenjati je kupovina zemljista koja je do sada bila oporezivana sa 5% bez obzira da li ju prodaje pravna ili privatna osoba..

covjeku se brckaju porezi u glavi..
ono cist kupus..

tako je kad je najavljivao porez na imovinu odnosno nekretnine rekao da ce time kompenzirati neplacanje poreza na najam... sto je nebuloza samo takva, jer je porez na najam sasvim druga kategorija poreza, porez na prihod

sad mi se cini da ponovo luduje, i zeli porez na dodanu vrijednost naplatiti vise puta, a to nije moguce u sustavu PDVa jer krajnji korisnik je jedini koji ga placa.. JEDNOM.. a ne dva tri krajnja korisnika dakle vise puta.. ako bi se PDV propisao na privatne transakcije znacilo bi da se porez na dodanu vrijednost mora placati vise puta, a to rusi citav smisao sustava PDVa

meni je odavno jasno da je nejgov zadatak upropastiti sve sto je domicilno no cini mi se da pretjeruje u svojem ludovanju i izmisljanju propisa i zakona koji blage veze nemaju sa svojom svrhom... Ako nas vec zeli upropastiti, ja bih ljepo prosila da to ipak napravi u skladu sa sustavom... ili da jednostavno napravi nacionalizaciju i svima sve oduzme (osim njima i onima onima za koje obavlja ovaj posao ekonomskog ubojice)...

jer ove izjave su tolika blamaza.. da to vise nije stvarno..

em sto nas pljackati zeli na sve mile nacine em sto zeli raditi budalu od svakog gradanina.. fakat je prevrsilo svaku mjeru..

ps
zamisli da svaki put kad se auto preproda ide pdv bez obzira sto je vec jednom placen.. e to ti je isto sa pdv-om na prodaju privatnih nekretnina, odnosno ono sto linic predlaze..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ček'...

A što je s kućom koju si npr. sagradila za svoje potrebe (nisi je kupila), pa je želiš prodati? Što je npr. s prodajom seoskih gospodarstava (takvih je oglasa hrpa)?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne moze se zaracunavati PDV

ne moze se zaracunavati PDV na takve transakcije.. jer ih naprosto prodaje privatnik koji nema pravo zaracunavati PDV i nije imao pravu odbiti predporez na sve sto je u te gradevine ugradio.. sto znaci da je za taj dio pdv vec zasigurno placen pa ne moze biti jos jednom, a kad se bude oformio sistem da za sve sto radis po svojoj kuci moras dati 25% vrijednosti PDV drzavi onda ce i linic moci zaracunati na taj privatni pulozeni rad PDV..

zadnji korak ce biti obaveza placanja PDV jer si si sam popravio peglu ili skuhao rucak..

dakle stvar je sasvim jednostavna ... privatna osoba ne moze zaracunavati PDV i basta..
ako bi se krenulo zaracunavati PDV po privatnim transakcijama to znaci da bi se za jednu te istu robu placalo vise puta PDV, a to onda rusi sistem PDVa jer on i funkcionira tako da se prebacuju porezi (plus i minus) sve do krajnjeg tj. privatnog korisnika.. koji je van sustava PDVa

za ovo seosko gospodarstvo ti sad ne znam reci.. naprosto ovisi da li je pravna ili fizicka osoba vlasnik tog imanja, odnosno da li je vlasnik "gospodarstvo" ili naprosto seljak cija je to kuca.. ako je pravna i u sustavu PDVa, zaracunava se PDV, a ako je privatna onda ne..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Koliko se meni čini

ide se za time (Ostojićev poučak) da ako se kupi neko nerazvrstano zemljište ili poljoprivredno po cijeni od 1 E kvadrat ,pa se promjenom prostornog plana ,znači nekom odlukom proglasi građevinskim i time se podigne vrijednost istog ,država se tu pojavljuje kao zainteresirana za porez na dodanu vrijednost i to i nije baš bez mozga .

Pitanje je samo kako će se to provesti i kako će se u javnosti prezentirati.

Znači ,Ostojićeva šogorica i supruga su kupile nešto za 1 ,a pošto je dizanjem ruku u županiji vrijednost povećana za 25 ,postavlja se pitanje da li je njima taj ,ajmo reći legalni prihod,hehe oporezovan.

sve dobro...

Tko je glasao

ne more tako drvo...

ne more tako drvo...

naprosto se taj porez moze zvati porez na prihod, na promet nekretninama .. staviti pod ovo ili pod ono ...

ali ne moze biti PDV

inace taj porez imas i sada.. ako kupljenu nekretninu prodas unutar tri godine od kupovine onda ti se racuna razlika izmedu prodajne i kupovne cijene i na nju placas nesto sto bi bilo porez na ekstra dobit..

taj porez se ne placa ako je period duzi od tri godine.. zato mnogi stanovi kupljeni za nista cekaju tri godine prije prodaje..

nista to nije novo i nepoznato ili nepostojece.. ali ipak nije PDV.. vec samo porez na ekstra profit.. (koji je mozda logican a mozda i ne, no recimo da nije strasan obzirom da sprecava muljanja i preprodaje unutar par dana)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Znači ti se

načelno slažeš s Linićem samo si protiv da se koristi izraz PDV.

Primjerice:
Verzija 1:moj OPG proda tvom OPG hektar oranice,livade. U sustavu smo oboje. Ide porez Slavkanu 25 %.

Verzija 2:Ja @drvo prodam tebi @luni hektar kao privat ,fizičke osobe ,ide li 25% Slavku.

Nisam baš doma po tim pitanjima ,pa te molim....

sve dobro...

Tko je glasao

ne radi se samo o prodaji

ne radi se samo o prodaji zemljišta nego prodaji svake nekretnine gdje će ti država na SVAKU transakciju zaračunati 25%. radi se o zamjeni 5% poreza na nekrentine sa PDVom od 25%. Shvati da o nema veze sa pravdom nego brutalnim uzimanjem.

A ja se slažem stobom da prenamjene treba oporezivati. ali onda oporezuj prenamjenu a ne svaku transakciju. a ako je to bio plan gdje je pristuna sprega vlasti i pojedninca, onda uključi državno odvjetništvo odnosno USKOK. Napiši zakon gdje se jasno zna što je kriminal. Ali nemoj uvoditi nepravedne poreze.

Tko je glasao

ne radi se samo o prodaji

ne radi se samo o prodaji zemljišta nego prodaji svake nekretnine gdje će ti država na SVAKU transakciju zaračunati 25%. radi se o zamjeni 5% poreza na nekrentine sa PDVom od 25%.

Kako ne vidiš da je tvoje tumačenje evidentno pogrešno i očigledno plod tvoje predumišljene ocjene o svemu što Linić radi, jer podrazumjeva povećanje poreza na kupoprodaju nekretnina sa 5% na 25%. (s tim da se sad zove PDV).

To ni najveća budala ne bi napravila, pa niti Linić, jer bi stavilo tržište nekretnina u "duboko zamrzavanje" za sva vremena.

The Observer

Tko je glasao

Porez na disanje

Kolega@,
pozdravlja vas A.Merkel uz pjesmu - sva je voda moja...

http://prntscr.com/vifes

Tko je glasao

Kako ne vidiš da je tvoje

Kako ne vidiš da je tvoje tumačenje evidentno pogrešno i očigledno plod tvoje predumišljene ocjene o svemu što Linić radi, jer podrazumjeva povećanje poreza na kupoprodaju nekretnina sa 5% na 25%. (s tim da se sad zove PDV).

Ja bih volio da griješim i onda ovo ne bi bila potrebna diskusija. No, Linić je jučer objavio slijedeće:

Linić je najavio mogućnost snižavanja stope PDV-a za još neke prehrambene proizvode do ljeta te da bi se od 1. 1. 2015. mogao uvesti PDV na nekretnine (isti kao i na svu ostalu robu), umjesto sadašnjeg poreza na promet nekretninama koji iznosi 5%.

a danas na istom linku slijedeće:

Od 2015. PDV će se plaćati i na građevinsko zemljište
Od 1. siječnja 2015. PDV će se plaćati i na građevinsko zemljište što znači da će njegova cijena narasti za 25 posto. To će posljedično cijenu stanova povećati za 5 do 6 posto, jer trošak za zemljište čini oko petine ukupne cijene stana. Građani pri prodaji nekretnina ipak neće plaćati PDV, jer nisu obveznici tog poreza, iako bi se baš to moglo naslutiti iz jučerašnjeg govora ministra financija koji je kazao da “se nekretnine neće moći prodavati bez PDV-a, a porez će plaćati kupac”.

znači ne radi se o mašti i predumišljajima nego činjenicama. što je čovjek rekao. Sumljam da je to bilo "slučajno".

Tko je glasao

Valjda smo već apsolvirali da

Valjda smo već apsolvirali da nešto što piše u hrvatskim tabloiziranim novinama ne mora nužno biti i istinito – ako ne zbog spina, a ono zbog novinarskog neznanja. Kad se tome doda nerazumjevanje tematike od strane čitatelja, dobijemo paničnu vijest da Linić uvodi 25% PDVa na promet svih nekretnina.

Ovdje se zapravo radi o primjeni EU direktive o PDV-u (COUNCIL DIRECTIVE 2006/112/EC of 26 November 2006 on the common system of value added tax). Tamo u Članku 12 piše:

Article 12

1. Member States may regard as a taxable person anyone who carries out, on an occasional basis, a transaction relating to the activities referred to in the second subparagraph of Article 9(1) and in particular one of the following transactions:
(a) the supply, before first occupation, of a building or parts of a building and of the land on which the building stands;
(b) the supply of building land.
2. For the purposes of paragraph 1(a), ‘building’ shall mean any structure fixed to or in the ground.
Member States may lay down the detailed rules for applying the criterion referred to in paragraph 1(a) to conversions of buildings and may determine what is meant by ‘the land on which a building stands’.
Member States may apply criteria other than that of first occupation, such as the period elapsing between the date of completion of the building and the date of first supply, or the period elapsing between the date of first occupation and the date of subsequent supply, provided that those periods do not exceed five years and two years respectively.

Ili u prijevodu:

Članak 12
1. Zemlje članice mogu smatrati oporezivom osobom bilo koga tko, na povremenoj bazi, provodi transakcije u vezi s aktivnostima na koje se odnosi drugi stavak Članka 9(1) (op. BET: tu se nabrajaju aktivnosti podložne PDV-u, a posebno se navodi eksploatacija imovine za ostvarenje prihoda) a posebno slijedeće transakcije:
(a) isporuka, prije prvog useljenja, zgrade ili dijela zgrade i zemljišta na kojem zgrada stoji;
(b) isporuka gradjevinskog zemljišta.
2. U svrhu odlomka 1(a), ‘zgrada’ znači bilo koju gradjevinu čvrsto vezanu na zemljište ili u zemlji.
Zemlje članice mogu propisati detaljna pravila za primjenu kriterija iz stavka 1(a) na prenamjenu zgrada I mogu propisati što se misli pod “zemljištem na kojem zgrada stoji”.
Zemlje članice mogu primjeniti neke druge kriterije osim prvog useljenja, kao npr. Vrijeme izmedju datuma dovršenja zgrade I datuma prve ponude na tržištu, ili vrijeme izmedju prvog useljenja I datuma slijedećeg useljenja, pod uvjetom da ti intervali ne prekoračuju pet, odnosno dvije godine.

Dakle, ovime se ograničava primjena PDVa u sferi prometa nekretninama na precizno definirane slučajeve: (1) novoizgradjeni objekti (do maks. 5 godina starosti), uključivo I vrijednost zemljišta na kojem su izgradjeni, koji su prvi puta na tržištu, (2) preprodaja takvih novih objekata unutar 2 godine nakon prvog useljenja, (3) neizgradjeno gradjevisko zemljište.

Da bi nacionalnoi zakon bio uskladjen s Direktivom EU, on ne smije uvesti PDV na sve druge nekretninske transakcije izvan ovih kategorija.

The Observer

Tko je glasao

Ipak...

Ako se ne varam, do sad je kupnja PRVE nekretnine bila oslobođena PDVa. Hoće li to tako i ostati?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je stvar socijalne

To je stvar socijalne politike, jer EU direktiva zapravo ne naredjuje da se PDV uvede, nego postavlja granice u kojima se PDV u prometu nekretninama može razrezati (a ne mora). Granice su postavljene sa svrhom zaštite prava privatnog vlasništva.

U samom tumačenju uskladjenosti zakona pojedinih država i odgovarajuće prakse sa ovom direktivom, odlučujuću ulogu imaju presude Europskog suda pravde - uglavnom u smislud a su neke države preširoko shvatile odredbe i primjenile naplatu PDV-a u slučajevima gdje za to nije bilo uporišta u odredbama Direktive.

The Observer

Tko je glasao

e jel bi nam dao naputak eu-a

e jel bi nam dao naputak eu-a i za ovu odredbu?

Vladi RH !!!!!!!!!!
Poštovani,
ubrao sam jučer 4 šparoge i glivu iako sumljam na jestivost gljive. Hočete bit ljubazni pa mi pošaljite inkasera na vrata da mu dam jednu šparogu i četvrtinu gljive.To je naime Vaš ih 25%.
Ukoliko nitko od strane predstavnika Države ne dođe po to bit ću Vam prisiljen ispostaviti račun za skladištenje,čuvanje,obradu papirologije i spomeničku rentu. Dnevna tarifa za ovu moju uslugu je oko 1.140,00 kn/šparogi i 1.437,00kn/glivi + PDV tako da Vas savjetujem da ćim prije pošaljete svoje predstavnike jer ako nitko ne dođe unutar 24 sata moram još dodatno naplatit uslugu zamjene vode u čaši sa šparogama i prepakiranje gljive u sigurnu EU odobrenu ambalažu sa niskim postotkom radijacije. Smatrajte se obaviještenima.
Hvala i lijep pozdrav.
Samouki majstor berač šparoga i ne tako kvalificirani berač gliva
V. Ivo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tipicna @lunoprof, kada

Tipicna @lunoprof, kada ostane bez argumenata, skače na neko drugo područje koje nema veze s aktualnom diskusijom.

Zapravo mi nije jasno o kojoj odredbi se radi, ali ako se radi o PDV-u na ubrane šparoge i gljive, onda su stvari jasne: U principu, plaćanju PDV-a podliježe svaka osoba koja obavlja samostalnu djelatnost pružanja usluga isporuke roba na tržište, s ciljem ostvarenja ekonomske koristi. Ali, pretpostavljam, postoje neke bagatelne granice u opsegu djelatnosti i iznosima, do kojih djelatnost ne podliježe uključivanju u PDV sustav.

The Observer

Tko je glasao

@bet .... veliki zastitnik EU

@bet .... veliki zastitnik EU iz EU

vidite kollega, jako bi bilo lijepo kad bi vasu ljubav za hrvatske preslike EU zakona pokazali tako da dodete zivjeti po njima, pa da ih do kraja onako, dusom i tijelom u cjelosti "primite" ne samo kao pojavu vec i kao dozivljaj.. potpun dozivljaj... u hrvatskom okruzenju

inace me dociranje iz daleka sto i kako je Linic postupio, procitao i prepisao, a nadasve interpretirao.............. jako veseli... ... pogotovo u dijelu kad me uvjeravate da sam ga krivo cula jer vi zaboga znate koje su bile direktive..

stoga i moja primjedba.. o sparogama..

dakle dragi kollega izdaleka.. bi li mi molim vas objasnili iz koje direktive je ovo sa sparogama, tako da mi bude lakse posumnjati u vlastiti sluh, oci, njuh i sve ostalo sto u nasim krajevima predstavlja svakodnevicu...

pa da si jednom konacno i do kraja zamislim kako zivim po nekim drugim idejama, pravilima i napucima od onih koji vriste iz svih hrvatsko balkanskih politicara.. u nekoj drugoj drzavi gdje su koliko god losi ipak pri zdravoj pameti na vrhu prilagodavajuci ta pravila sebi.... i da negdje usput zaboravim na sve lokalne okolnosti, uzroke i razloge drustva i drzave koji se kose cak i sa dobrim interpretacijama tih vasih pravila.. koja putujuci izdaleka kod nas daju eto gorak okus koji ne pase kao kad divje sparoge ugodom draze nepce...

kollega izdaleka... jel bi molim vas rado zivjeli po tim zakonima eu-a u interpretaciji nasih politicara? ...jer ako bi, dodite natrag, ima ovdje puno ljudi koji bi rado zamijenili podrucja djelovanja tih zakona sa vama...

a sad vas molim, da mi ipak kazete iz koje direktive EUa ide ova interpretacija sa zastitom bilja? ..jer znate, ti naputci su naputci o zastiti rijetkih bilja... prirode... suma... livada... okolisa... koje strasni domaci unistavaju bez da svoju devastaciju placaju... Bar tako ide interpretacija tog naputka kod nas.. a kod vas? kako li je kod vas to objasnjeno?

ili nema sparoga ni gljiva, ni visibaba pa su "zaboravili" na taj zakon?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hajde, lunoprof, prestani

Hajde, lunoprof, prestani lupetati bez veze i ne izigravaj uvrijedjenu milostivu. Bolje, kad shvatiš da ne znaš o čemu mlatiš, pokrij se po ušima i šuti.

Ne iskazujem ja nikakvu ljubav prema EU, nego čitam što piše u zakonima koji će za 4 mjeseca početi vrijediti i u Hrvatskoj.

Ne shvaćam kakve veze imaju odredbe zakona o zaštiti ugroženih biljih i životinjskih vrsta s PDV-om.

A ako ti ne shvaćaš, da je prirodnu raznolikost potrebno zaštiti zakonom, s EU ili bez EU, ja ti ne mogu pomoći.

The Observer

Tko je glasao

nista @bet nece vrijediti u

nista @bet nece vrijediti u hrvatskoj za 4 mjeseca... jer mi nemamo to sto ti pricas..

vec samo devijacije tih interpretacija...

a epitete kao gore, ostavi si za po doma, ne valja sve iz svog okruzenja tako zdusno prenositi "na van".... naprosto ni ljudi ni "doma" nije isto..

to sto ti ne shvacas, je sasvim jasno...

vidi se po komentarima koje pastas.. belosvetski jedan do drugog, a stvarnost deseta..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bet, U principu, plaćanju

Bet,

U principu, plaćanju PDV-a podliježe svaka osoba koja obavlja samostalnu djelatnost pružanja usluga isporuke roba na tržište, s ciljem ostvarenja ekonomske koristi.

Si ti siguran u to?

Kolko je meni poznato, PDV plača kupac i to onog momenta kad plati račun.

Ubiranje tog istog unaprijed, je čista pljačka.

Tko je glasao

@skviki... stvar sa odredbom

@skviki... stvar sa odredbom o placanju PDV po ispostavljenom racunu je sasvim jasna..
dakle..

1. ulaskom u EU Linic gubi prihod koji je imao naplatom PDV po uvozu u roku od 8-15 dana od uvoza.. i to u vrijednosti 25% od robe plus transport

2. posto je unistio gomilu poslovnih subjekata vrlo je vjerojatno da ce uvozna roba biti jos vise prisutna na trzistu a ne domaca proizvodnja

3. carine, i one male koje smo imali kao prihod drzave sada odlaze u EU srediste, a nama u drzavnu blagajnu odlazi samo 0,25%

4. dakle datumom ulaska stvara mu se "rupa u proracunu"... automatizmom nestaje sav PDV po uvozu jer se on vise ne moze (po direktivi EUa) tako naplacivati nego tek kad se ispostavi racun tj. proda ta roba - dakle ima bar 2 mjeseca bez prihoda od carinskog PDVa, sve dok se uvezena roba ne proda

5. carina mu ostaje trajna rupa i prihod drzave iz toga mu se zauvijek smanjuje no recimo da je s tim racunao

Ipak ostaje mu veliki problem od ta "DVA MJESECA" u kojima nema cime puniti proracun..

pa se sad smislio da obrtnici placaju PDV po fakturiranom, a ne naplacenom... jednako kao i poslovni subjekti doo i dd... kako bi bar malo prihoda sa te strane doslo u tom periodu.. no nece ici.. jer je to kriva logika..

- veliki dio obrtnika je van sustava jer im je prihod manji od granice za ulazak u sustav PDVa
- slijedeca kategorija ima 3mjesecni obracun (za prihode do ca100eura godisnje u brutto vrijednosti).. dakle preskacu ta dva kljucna mjeseca, jer su obracuni kvartalni, do kraja marta, juna, itd...
-ako stavi obrtnike u sustav R1 (kao poduzeca) onda im mora i ulazne racune tako priznati a ne po placenom, pa ce se dogoditi samo da ce obrtnici kupovati materijal onda kad i ispostave racun kako bi smanjili pdv..

u svakom slucaju zalihe robe se smanjuju, sto znaci da svi cekaju bas ulazak (osim sto se zalihe na skladistima smanjuju kad likvidnost pada) u EU kako bi nabavili materijal za daljnju proizvodnju ili preprodaju kada nece morati placati PDV cim su ga prevezli preko granice.. posto ionako pada potrosnja, likvidnost je smanjenja, drzava svoje racune placa u roku od 90 dana navise, a ima i svojih starih dugova preko mjere.. za ocekivati je ogromnu rupetinu u proracunu prvih par mjeseci...

i kad bi situacija bila bolja nego sto je..

potez sa obrtnicima nije tako nenormalan... sustav PDV kaze da placas po ispostavljenom racunu drzavi.. no danas mijenjati staro pravilo po kojem nasi domaci obrtnici rade je naprosto suludo... na ovaj nacin samo ce se jos vise poslovnih subjekata upropastiti jer su, vidi cuda, duzni drzavi... koja ce ako ih unisti ostati bez jos vise svojih hranitelja, pa tako nakon tih 2 mjeseca rupe u proracunu (koja bi se trebala izbalansirati ujesen) ostati bez trajnog prihoda...

Linis naprosto nije pri zdravoj pameti.. nitko ne vodi svoj posoa da bi hranio drzavu vec da bi hranio sebe. Drzava kako ju on postavlja, si je zamislila da poslodavci, firme, obrtnici postoje kako bi se punio proracun... To bi bilo kao da krave zive zato da bi nas hranile, ali ne zive... one, makar su samo krave, zive svoje neke zivote... a nama daju samo "nagradu", svoj visak... zato sto ih hranimo, brinemo se o njima i slicno.. No Linic nije seljak i odrzivost zivota mu je izgleda nepoznata, kao i ostalima u politici...

Tek kad politicari shvate da mi, gradani ne postojimo da bi oni dobro zivjeli stvari ce se promijeniti... Sad su vec stvari tako daleko otisle da je prestalo biti jasno da li ce se to ikada po "dobroj volji i zdravoj pameti" dogoditi ili ce biti sila jedino rjesenje za spustanje politicara sa tog oblaka u kojem zive..

U svakom slucaju (treba pitati @bet-a) ako postoji direktiva, da svi moraju biti u istom tretmanu PDVa (obrtnici i firme).. rjesenje je jednostavno... stavi se dugacak rok za obracun, forma zadovoljena, svi zivi i sretni.. i radimo dalje... No ne vjerujem da ce ovih dana i predstojecih mjeseci ni tracak zdrave pameti uletjeti u Linicevu i Milanovicevu glavu... ta izgleda ne leti tako visoko, do oblaka gdje su se oni smjestili i ne zele sici svojom voljom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

rupa u proračunu

Tehnički gledano, 90% upisanog ovdje uopće nije točno, budući se taj isti uplaćeni pdv na uvoz isti mjesec pojavljuje i kao odbitna stavka pdv-a.

Nakon ulaska u EU, ostaju svi prihodi iz ne-EU zemalja, a kako prestajemo biti članica CEFTE, pojavljuju se novi prihodi, oporezivanje robe iz tih zemalja. Stoga uopće ne vidim tu "ogromnu rupu" u proračunu.

Inače, obrtnici su sasvim nepravedno privilegirani naspram d.o.o. i d.d. u vezi toga da plaćaju pdv tek po naplaćenom. Bilo bi pravednije da svi imaju ista pravila.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci