Tagovi

Karakteristike idealnog politicara

Kakav bi bio idealni politicar i koje bi karakteristike po vasem misljenju imao? Nemojmo gledati samo iz hrvatske perspektive, nego globalno. Evo nekih mojih ideja:
- Da li je idealni politicar netko tko zna rijecima nagovoriti (obmaniti) javnost?
- Ili mozda netko tko je sposoban voditi organizaciju kao likvidno poduzece?
- Mozda netko tko zna donijeti pravu odluku pod pritiskom sa vise strana?
- Netko tko zna slusati i biti slusan mozda?
- Mora li politicar biti ljigavac koji napreduje samo zbog sposobnosti ulizivanja pravim ljudima u pravom trenutku?
- Znati kako se ulizati malim ljudima i pridobiti ih da glasuju za njega (nju)?
- Ima li veze fizicki izgled?
- Ima li veze IQ?
- Skola?
- Porijeklo?
- Da li vrhunski politicar moze postati netko tko nema idealni dosje?
- Materijalno stanje?
- Posten mozda (hehehe)?
- Da li ulogu igra prethodna karijera odnosno da je javnosti poznat prije politicke karijere?

Prenesimo i potrazimo vrhunske politicare danasnjice i blize proslosti. Tko je danas najbolji politicar u Hrvatskoj? Mesic? Sanader/Milanovic? Friscic mozda? Ima li drugih kandidata na danasnjoj politickoj sceni Hrvatske?
Prosli: Tudjman, Racan, Gotovac, Tito?

Postoji li definicija idealnog politicara ili ne? Sto je mjerilo: koliko mandata, omiljenost, trenutak, bljeskovi, ekonomija?

Tagovi

Komentari

Kakav treba biti idealni

Kakav treba biti idealni političar? Mislim da je pitanje pogrešno postavljeno. Političar se ne razlikuje mnogo od naroda kojeg zastupa i koji ga bira.

Ipak, političar treba imati sve ono što je ogre navedeno uz uvjet da mu temeljne vrijednosti i karakteristike sačinjavaju sve ono što sačinjava jedan narod. Politika je jedan divan poziv, eh kad bi poziv birao svoje političare...?! No, nije tako. Njih bira narod, njih biramo svi mi! Ali to je demokracija - nisi prisiljen slušati samo jednog političara, možeš birati između njih 10 ili 15. Ali ne i šesnaestog! Dakle, demokracija predlaže političare a narod bira, narod ima pravo birati - ali samo u tom okviru. Koja divota! Demokracija je prošireni i davno dobro osmišljeni totalitarizam u kojem političari mogu biti onoliko moćni koliko im dopušta druga, veća demokracija.

I gdje smo stali?.....

Idealni je političar koji sluša narod a djeluje prema svojim sposobnostima, u svijesti da je biran od naroda i njemu isključivo odgovara za svoje postupke i odluke!

Tko je glasao

Tito je bio jedan od

Tito je bio jedan od najuspješnijih političara ikada na ovim prostorima, barem što se tiče ekonomskog razvoja, socijalne politike i međunarodne politike. Prema mnogim pričama, bio je iznimno inteligentan. Čuo sam čak da je imao IQ preko 150.

Dakle, ja bih ubrojao IQ i mislim bi trebao biti spreman djelovati i biti motiviran općim društvenim dobrom. To znači da bi trebao biti duhovno vrlo razvijena osoba.

Makar, sve to pada u vodu ako pričamo o samo jednom političaru, jer bi ga takvog kakav bi mi htjeli da bude pojeli politički kolege.

Znači, treba nam nekolicina takvih koja će se držati skupa.

Tko je glasao

Sve karakteristike pobrojane

Sve karakteristike pobrojane u postu mogu se pripisati političaru/političarima naprosto zato što su oni ljudi, a navedeno su osobine ljudskih karaktera. U tom smislu nema idealnog političara kao što nema idealnog čovjeka ni idealnog društva.

Stari Grci su smatrali da građani polisa (slobodni, muškarci, Grci) imaju DUŽNOST biti političarima, a najvažnija vrlina koju su morali posjedovati bila je hrabrost da se djeluje. Smisao bavljenja politikom u grčkom polisu bio je individualno isticanje sposobnošću uvjeravanja i spremnošću za izvanredna djela. Zbog veličine polisa i društvene stratifikacije na slobodne i druge (djecu, žene, barbare i robove), bilo je moguće da bavljenje politikom bude najcjenjenija ljudska aktivnost, jer je samo ona podrazumijevala jednakost (po sebi različitih) građana, odnosno položaj u kojem oni nisu vladali jedni drugima niti je netko vladao nad njima.

Naravno, politika je doživjela bitnu modifikaciju od vremena grčkih polisa, ali jedno je ostalo konstantno - politika je i dalje JEDINO područje u kojem ljudi zajedno i međusobno imaju moć da, bez nasilja, DJELUJU. Mjerilo uspjeha političara je samo i jedino praksa tj. "sada i ovdje" učinak njihove moći djelovanja na prezentni život zajednice i njezinih članova. Besmrtnost zaslužuju samo oni/one čija izvanredna djela u bitnome odrede ne samo sadašnjost već i budućnost.

grgo

grgo

Tko je glasao

Ovi sad sa najvise mandata

Ovi sad sa najvise mandata su tim redom i najbolji za nase prilike.Najbolje prodaju svoje price.Da glasaci vise ocekuju, bili bi neki drugi na njihovom mjestu.
Zalosna je to istina, ali je jezovita drugacija prica u kojoj neki preuzimaju svu vlast u svoje ruke, "jer oni znaju sto je najbolje za narod i drzavu".
Ocekivanja glasaca ce se povecati, ako im se objasni sto je profesionalna politika, tko postoji i zivi na ciji racun i koliko, kad i kako je politicar odgovoran.
Ovo se moze provesti npr. uvodjenjem par obaveznih sati u 4 razredu srednje skole.Nekad su ispirali mozgove marxizmom i slicnim predmetima, a danas se ne posvecje ni 3-4 sata objasnjavanja pojma visestranacja, odgovornosti i odnosa izmedju politicara i glasaca.Sve to bi trebalo organizirati prije nego klinci dobiju pravo glasa.Ovi stariji su u vecini slucajeva previse ukalupljeni u to da idu za najrogatijima, bez puno pitanja, gdje, zasto i kuda.

Tko je glasao

Pitanje je politickog

Pitanje je politickog procesa kroz koji politicar preuzima moc. Radi li se o JOT organizacijama ili klasicnim zatvorenima. JOT organizacija zahtjeva vrlo izrazen integritet, s obzirom da je prevara vrlo stetna (nije moguce kontrolom nametat volju) i fleksibilnost. Zatvorena zahtjeva cinizam i teatrologiju. Sjedenje na dvije stolice bez trunke skrupule, jeli.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Fleksibilnost je odlicna

Fleksibilnost je odlicna karakteristika koja se moze pripisati dobrom politicaru, slazem se. Dok sam pisao tekst nisam mislio na zatvorene politicke procese.

Polliticar

Tko je glasao

Nisam baš siguran da

Nisam baš siguran da postoji idealan političar (kao i u drugim zvanjima). Ali može se govoriti o uspješnom i neuspješnom političaru. Uspješan je onaj koji ima zacrtan politički program na korist interesne grupe koju zastupa. Pa ga ta grupa bira na politički položaj s kojeg može utjecati na donošenju političkih odluka koje su u interesu te grupe. I onda on taj plan u največoj mogućoj mjeri ispuni. Nesupješan političar je suprotnost onom prvom.

Tko je glasao

Samo u nekim slucajevima

Samo u nekim slucajevima postoji vise interesnih grupa koje su zastupane. Primjer: stranka i gradsko vijece. Stranacki interes je da se postavi covjek na rukovodeci polozaj koji ce podrzavati stranku politicki i financijski, dok je gradski interes postaviti covjeka koji ce tijelo voditi na najprofitabilniji nacin. Catch 22 sta bi rekli ovde ovi oko kojih se nalazim.

Polliticar

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci