Tagovi

Kapetan Ivo i njegovi (ne)časnici

Foto WikipediaKrajem prošle godine zabilježeno je jačanje inflotarnih pritiska, koji su se ogledali preko ubrzanog rasta potrošačkih cijena tijekom posljednjeg mjeseca 2007. godine.

Ubrzani rast cijena kroz mjesec prosinac rezultirao je povećanjem inflacije u odnosu na mjesec studeni od 1,2%. Do povećanje inflacije prvenstveno je došlo zbog povećanje cijena prehrane od 3,2%. Na poskupljenje prehrane najviše utjecaja imaju veće cijene mlijeka, sira i jaja u iznosu od 8% te povrća od 9.8%. Cijene duhana porasle su za velikih 3,3%.

Prehrani su se pridružili i viši troškovi stanovanja i komunalnih usluga od 1,7%. Tu svakako rekord drži povećanje cijene zagrijavanja stanova od preko 76%. Djelomično utjecaj na smanjenje pritiska na mjesečni rast cijena imalo je sezonsko sniženje cijene odjeće od -1,25 i obuće od 1,7%.

Što se tiče godišnje razine povećanja cijena najveći utjecaj imaju cijene prehrambenih proizvoda koji su porasli za 11,4%, povrće za 23%, voće za 21%, ulja i masti za 31.1% te mlijeka i sira za 5,8%. Uz prehrambene proizvode povećani su troškovi opskrbe vodom i različite komunalne usluge od 6%.

Sve navedeno rezultiralo je, za stručnjake, neočekivano visokim godišnjom inflacijom od 5,8%. Tu se treba prisjetiti izjave guvernera HNB Rohatinskog, koji je još uoči izobra upozorio da nas čeka inflacija kakve u Hrvatskoj nije bilo već dugo. On je predviđao da će se u prosincu inflacija podići na pet posto. Zbog rasta inflacije u 2008. godinu očekuje se i rast kamatnih stopa.

Na početku ove godine očekuje se povećanje cijena komunalnih usluga koje će dodatno utjecati na rast cijena. Tijekom 2008. godine prosječna godišnja inflacija mogla bi doseći razine od oko 4,5%.

Izvor: Limun.hr

Osim neočekivano visoke inflacije, Hrvatsku pogađaju vijesti iz EU. Prema tim vijestima hrvatska nije izvršila svoje obveze te EU s Hrvatskom neće otvarati pregovore o pravosuđu i do daljnjeg se hrvatskoj obustavljaja korištenje sredstva iz PHARE programa.

Dakle, ovo što imamo možemo gledati kao brod koji je zaplovio Sanaderovim prvim premijerskim mandatom, plutao je hrvatskim i svjetskim morima. Često je na svom putu udarao u velike i iz daleka vidljive hridi, otoke i brodove koji su mu se našli na putu. Nije koristio iskustva hrvatskih pomoraca i snagu svojih motora da bi prepreke zaobišao, nije koristio pomoć koju su mu nudile posade drugih brodova i stranih luka. Lakomo je hitao najkraćim putem prema hrvatskim bogatstvima: obali, šumama, tvornicama, cestama, hotelima, kućama, poljima... Sve je to kapetan, sa povezom na oba oka, počeo dijeliti sa svojim prijateljima, podanicima, rođacima i stranačkim poslušnicima. U studenom su putnici iz mraka podpalublja odlučili nastaviti putovanje istim brodom i istim kapetanom. Kapetan je, opet, odlučio da časnici ostanu stari uz dodatak nekoliko težaka koji su i prije puhali u kapetanova jedra.

Brod je krenuo. Voda kroz stare rupe, navire sve više. Kapetan i časnici, koji to nisu, bezglavo trče brodom i starim krpama pokušavaju začepiti rupe. Ne uspijevaju. Zatvaranje rupa postaje nemoguća misija. Kapeta nije više tako siguran u sebe i svoju ljepotu, nagovješta rat svojim veslačima, Haškom sudu, Europskoj uniji i ostatku svijeta.

Putnici odnosno veslači, obasjani svjetlom koje dolazi kroz pukotine broda sve više su u strahu, sve bolje vide. Vide da, dok oni u mraku veslaju, vladajuća, pravosudna i saborska elita na palubi uživa u raskoši i nemoralu. Orgijaju. Vide da bezčasnici brod vode prema blatnom dnu. Dnu ne mora, nego Balkana. Putnici sve manje žele dalje veslati i živjeti u prljavoj vodi do grla, ne žele biti pljačkani, silovani i zlostavljani. Čuje se slabašan glas između dva pucnja bića, dosta je.
Poduzmimo nešto.

Komentari

Madona Tako si dobro opisao

Madona
Tako si dobro opisao ovo "naviganje" da sam ga vidjela kao na filmu. Jedino je šteta što smo to MI u mraku i u potpalublju a to zaboravljamo. No, računi i porezi koji mi stižu podjećaju me na to da se i ja s ovim brodom ljuljam. Pametniji od mene neka kažu što da poduzmemo.

Madona

Tko je glasao

Sve će rješiti valovi i

Sve će rješiti valovi i vrijeme. Inercija problema srušiti će gusare iz palube u neudobne zatvore. Umjestu sa škrinjama blaga sobe će djeliti sa kolegama, onima koji su krali na malo. Zajedničke su im žrtve: radnici, penzioneri, đaci, studenti i "poštena intelegencija" :-)

Tko je glasao

Pametniji od mene neka kažu

Pametniji od mene neka kažu što da poduzmemo.
Ono šta se od tebe i očekuje: Muči i veslaj...

Tko je glasao

Madona Zar ti isto

Madona
Zar ti isto diskriminiraš žene? Možda se baš u meni rodi ideja što da se poduzme.

Madona

Tko je glasao

Zar ti isto diskriminiraš

Zar ti isto diskriminiraš žene?
Ni slučajno,....samo želim naglasiti da o protituciji općenito ne možemo pričati jednostrano i ili emotivno iz kuta žene ili muškarca već isključivo kao o pojavi jednog ne/prihvatljivog ponašanja koji se opet negdje prihvaća,a negdje ne.

Tko je glasao

Ni slučajno,....samo želim

Ni slučajno,....samo želim naglasiti da o protituciji općenito ne možemo pričati jednostrano i ili emotivno iz kuta žene ili muškarca već isključivo kao o pojavi jednog ne/prihvatljivog ponašanja koji se opet negdje prihvaća,a negdje ne
Pa ovdje nije rijeć o prostituciji već o inflaciji. Nije li to možda odgovor za neki drugi dnevnik? :-)

Tko je glasao

Prije samo dva

Prije samo dva mjeseca:
Šuker: Nema razloga za paniku i strah od inflacije

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ovo se zove kontrola medija.

Ovo se zove kontrola medija. niti jedan nije objavio ni jednu nepovoljnu vijest u predizbornoj kampanji. Sve su mirno prešutili. Nisu ih objavljivali ni dok su trajalai koalicijski "pregovori". I sad kad je sve gotovo, loše vijesti se objavljuju.
Oporba nosi svoj dio odgovornosti, što se dala navući na priče o totalno ne bitnim stvarima, a ove loše nisu potezali.
Ne bih čak rekla da se trude to sve zakrpati. Oni jednostavno čekaju da brod doplov do Europe, pa onda je tamo netko valjda zadužen za krpanja ovih jadnih brodova. Čisto da ne potone u luci i zakrči plovni put.

Tko je glasao

Oni jednostavno čekaju da

Oni jednostavno čekaju da brod doplov do Europe, pa onda je tamo netko valjda zadužen za krpanja ovih jadnih brodova.
Bojim se da europa neće dozvoliti pristajanje ovakvog broda na svoju obalu. Oni su se opekli pristajanjem Bugarske i Rumunjske u svoje luke. Kada su oni pristali iz brodova se širila zaraza, mita, korupcije, kriminala i bezakonja. Poućeni tom epidemijom oni će tražiti remont hrvatskog broda i dezinfekciju putnika.

Tko je glasao

Upravo tako. Hannes Swoboda:

Upravo tako.
Hannes Swoboda: Europa ne želi korumpiranu Hrvatsku
Je li Hrvatska slična nekoj drugoj zemlji koja je bila u procesu pristupanja, kad je riječ o korupciji?
- Ako mislite pitati jeste li bolji od Bugarske, onda jeste, ali to ne znači mnogo. Naši građani užasnuti su idejom da u EU uđe još neka korumpirana, nesređena zemlja. Korupcija i loše pravosuđe idu pod ruku s nestabilnošću. Mi to ne želimo. Korumpirana Hrvatska, odnosno država koja nije riješila problem korupcije, ne može u EU. Građani EU-a žele da sljedeća država koja bude ušla bude stabilna. Zato moramo biti stroži prema vama negoli smo bili prema Bugarskoj i Rumunjskoj, i jesmo stroži, to stoji.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kad sam prije izbora napisao

Kad sam prije izbora napisao tekst "Pljačkaju nas, pljačkaju..." i pisao kako nas cijenama, plaćama i porezima, pljačkaju onda me je ovdje napao, pogodite tko? Sad kad je porast cijena dokazljiv i brojkama sad taj mudro šuti.

Tko je glasao

Ne znam dali mislite na

Ne znam dali mislite na onoga koji je rekao da je otišao a nije otišao :-).
Zanimljivo je kako je Ivo uspijo sve ove katastrofalne pokazatelje kriti do poslje izbora. Koliko negdje košta samo to falsificiranje i prikrivanje?

Tko je glasao

Meni je zanimljiva i oporba.

Meni je zanimljiva i oporba. Bave se sa svim drugim, a najmanje ovim katastrofama. Ajde, jučer i danas su se neki oglasili, ali neki uporno šute. Kao, nije to njihova briga :(

Tko je glasao

Meni je zanimljiva i

Meni je zanimljiva i oporba......
Ajde lipo nabroji ko po tebi spada u oporbu....

Tko je glasao

Za sad vidim samo birače ko

Za sad vidim samo birače ko ozbiljnu opoziciju.

Tko je glasao

Dobar odgovor. Mislim da je

Dobar odgovor. Mislim da je opozicija trebala napraviti nešto poput pozicije, dogovoriti pravila igre. Nažalost javno se prepucavaju, potpuni amaterizam.
Opet opoziciji bježi dobar razlog za kritiku. EU je dala municiju a SDP/HNS puška zatajila. Zatajila im puška i pred izbore. Očito moraju mjenjati oružara, odnosno onog tko je zadužen za nadzor, kontrolu oružja i paljbe.

Tko je glasao

A neznam kako tocno mislis

A neznam kako tocno mislis da SDP/HNS ispucaju tu svoju municiju.
Kroz ove nase kupljene medije?!?!

Hmm... smijesno... pomisliti da bi vodece dnevne novine ili TV postaje, koje su u izborima uredno servisrale HDZ i koje su upravo i forsirale glupe teme poput vjeronauka, pomogle otvoriti oci ovom glupom narodu... stvarno smijesno...

I danas kad je svakom normalnom jasno da idemo dalje nizbrdo, mediji se bave srpskim slovima, umjesto da se bave hrvatskim brojkama... to su nasi nezavisni mediji...

Sva sreca da SDP / HNS nisu formirali vladu jer bi se onda Davidov dnevnik totalno dogodio:

http://pollitika.com/a-kako-bi-izgledali-naslovi-da-je-pobjedio-sdp

Tko je glasao

Pa svi oni koji nisu STALI u

Pa svi oni koji nisu STALI u Vladu.

Tko je glasao

Netočno. Svi oni koji nisu

Netočno.
Svi oni koji nisu potpisali sporazum s HDZ-om.
Ima ih koji su potpisali sporazum, a nisu u vladi. Na primjer HSU i SDA. Nisu u vladi, a dio su vladajuće koalicije.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Možda bi se trebali

Možda bi se trebali oglasiti i koalicijski partneri. U vrijeme pregovora nije bila javnosti poznata visina inflacije i nevjerodostojnost hrvatskih predstavnika u EU. Pa nije li valjda Joži, Đurđi i Miloradu sasvim nevažno što su javnosti i njima uskraćene bitne informacije. Sa ovom vladom potopiti će se i koalicijski partneri. Ova vlada nema šanse doći do kraja mandata. Njih ruši kriminal i dugovi prošle vlade.
Imaju li koalicijski partneri morala? Kome oni daju podršku? Sanaderu, Kalmeti, Lovrinici, Vukeliću, Ronćeviću, Šukeru, Milinoviću. Pa ljudi moji ima li u toj vladi poštenih ljudi? Tamo je samo Jandroković nevin :-), ako je?
Dali bi možda Joža da je znao za inflaciju sklopio koaliciju sa SDPom i HNSom?

Tko je glasao

Kak ste samo pogodili.:))))

Kak ste samo pogodili.:))))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci