Tagovi

Kapetan Amerika protiv klime

Kada javni mediji počnu talambasati o kišama, poplavama i zlogukim prognozama da će nas potopiti, zapaliti u paklu globalnog zatopljenja, ili ćemo pomrijeti od žeđi i gladi, kada naš predsjednik države, inače tradicionalno upućen u sve na konferenciji u New Yorku izjavi
http://vijesti.hrt.hr/klimatski-summit-od-kojeg-se-puno-ocekuje
da je Hrvatska drastično smanjila emisiju "štetnih" plinova i nadmašila ciljeve Kyoto protokola, a što drugo nego reći nego da je hebeno u pravu. Vidi broj nezaposlenih, zatvorenih tvornica i investicijsku klimu, ako ovako nastavimo više nećemo emitirati nikakve plinove, a kamoli stakleničke. Kada vidim dičnoga Vakulu koji nije u stanu pogoditi kakvo će vrijeme biti za tri dana unaprijed, a javi se iz Pariza sa neke klimatske konferencije i uvjeren je da zna što će biti sa klimom za 100 godina, dođe mi da se zatvorim u pećinu i živim obnovljivo bez televizije, struje i vakjule berući bobice.
http://venezuelanalysis.com/analysis/5013
https://www.greenleft.org.au/node/42985
Kada na posljednjoj kopenaškoj klimatskoj konferenciji Hugo Chavez dovede publiku do ekstaze uzvicima da je kapitalizam kriv za sve, pa i klimatske promjene, taj rahmetli momak zaboravi spomenuti da su Orinoco belt i slična nalazišta nafte, fuj fosilnih goriva, glavni i jedini motor tadašnje Hugove privrede. Da mu mrski Haliburton ne proda svrdla bušio bi naftne izvore svojom mudrom glavicom, a apsurdnost situacije podsjeća na situaciju otprilike kao kada bi doveli nekog iz kolumbijskog narkokartela za govornika na internacionalnu konferenciju o štetnosti droga.
http://www.truth-out.org/news/item/26369-naomi-klein-on-cause-of-climate...
Cijeloj priči prištepala se poznata salonsko-pomodna novinarka ili već što li je, Naomi Klein svojom najnovijom knjigom kopernikanskog naslova "This changes everything: Capitalism vs the climate", u kojoj se obračunava sa kapitalizmom koji je tobože uništio klimu. Ovo mijenja sve, otkriće da su zločesti kapitalisti popasli zemaljske resurse, i da ih treba zamijeniti zelenim kapitalistima koji će uz pomoć feed in tarifa i karbonskih poreza uzeti novac (hm, od potrošača, glasača, sirotinje) i dala taj novac poštenim kapitalistima koji će proizvoditi energiju bez štetnih posljedica za okoliš. Avaj. Niti Sarah Palin ne bi donijela revolucionarnije rješenje. Uzmi raji i daj Goldman Sachsu, oni znaju što će sa lovom, malo će dati lobistima u Kongres, malo financirati proizvodnju obnovljivih izvora, malo financirati znanstvena istraživanja, i dakako malo više podijeliti dividende. Svima dobro, i volovima i Jupiteru.
Još od vremena Marksa nas dave pričama o zločestom kapitalizmu i njegovoj propasti koju evo čekamo evo treće stoljeće; usudio bih se primjetiti da su u međuvremnu su svi koji su tako govorili propali i postali manje više kapitalisti, vulgarni marksisti postali su fat free, light verzije marksista, iz kojega su postberlinskozidovskom ideološkom ekstrakcijom eliminirani gulazi, kgb, knoj, jame bezdanke, goli otoci, metak u potiljak, kultovi ličnosti, kolhozi, sovhozi, kulturna revolucija i dobili smo moderni pseudo-marksizam koji se bavi ekologijom, samoodrživošću, alternativnim izvorima, alternativnim prijevozima, hrani, itd, svojevrsni ekoboljševizam. Teško se ne spomenuti hrvatsku eko Sarah Palin koja nema pojma o ničemu, ali se svim svojim srcem zalaže za obnovljive izvore, i razne forme ekologije, no nije nam jasno kako bi u slučaju dolaska na vlast nahranila gomile kruhom, što je primarni cilj neke političke opcije, nakon što u demokratskom okružju osvoji vlast. Panem, bez circences. Doduše, kada doktoriraš na temi "ekologiji feminizma" za očekivati je da se baš i ne razumiješ u modernu ekonomiju, energetiku i ostale marginalne teme. U tome će joj vjerojatno pomoći magijske komunikacijske sposobnosti.
Svim ekoboljševicima predlažem kratki eksperiment, prošetajte se do razvodne kutije i odvrnite sve osigurače i probajte živjeti 24 sata u toj samodrživoj klimi malog ugljičnog otiska. Dodajmo tome recimo da ste prisiljeni hvatati zečeve, puhove ili vjeverice i tako spremati ručak (usput primjećeno je da u blizini velikih gradova amerike ima više divljih životinja nego u urbanim dijelovima afrike, gdje ih sve pojedu...), vrlo brzo bi vas napustile prosvjetiteljske ideje o mijenjanju svijeta i životu u pastoralnim arkadijama zelenih utopija.
Svim takvim srodnim ideologijama zajedničko je da je da je glavni krivac kapitalistička hiperprodukcija i konzumerizam, sagorijevanje fosilnih goriva koji prema njima dovode do osiromašenja planeta i izmjene klime na globalnom nivou, a rješenja se vide u transformaciji kapitalizma kroz gušenje kozumerizma, gospodarenju otpadom, brigom za resurse, reciklažom, egalitarizmom, kooperaciji, lokalizmu. Klasni neprijatelji su sada dimnjaci termocentrala, motori sa unutarnjim sagorijevanjem, korumpirane naftne kompanije i magnati poput recimo braće Koch. Dobri momci su nesebični eko kapitalisti poput Ted Turnera, Warren Buffeta ili Richarda Bransona. Potonji je veliki borac za ekologiju, biogoriva, a njegova kompanija Virgin airlines sa svojom ergelom aeroplana je proizvela više co2 i pocuclala kerozina nego pola siromašnog svijeta zajedno. Rick se nije sjetio tih stvari kada je kao mladi hipijan ubo Oldfieldova cjevasta zvona i nakon toga nalupao milijarde na raznorazne načine, tojest, kod "prvobitne akumulacije kapitala". Kada se dovoljno nafudrao slaninom, poput goleme kapitalističke ulješure, počeo je razmišljati o smislu egzistencije na zemlji, dok je ispijao koktele u svojim dvorcima u nekom tropskom raju, u pauzama humanitarnih koncerata. I što drugo nego zli kapitalizam je kriv za sve. Kada tome dodate buljumentu lažnih humanitaraca poput Bono Voxa, Bill Clintona, Al Gorea, koji imaju toliko novca koje im je priskrbio upravo taj pokvareni liberalni kapitalizam, onda dobijete blagi nagon za povraćanjem.
https://www.youtube.com/watch?v=kSugIzPGa5I
Često se voli tijekom razigranih intelektualnih rasprava razglabati o tzv. "njemačkom" modelu kapitalizma, koji je nakon kratkotrajnog eksperimentiranja sa nacisocijalizmom, uveo drugi neoliberalni izum - ordoliberalizam, ili socijalno tržišnu ekonomiju. Otac ordoliberalizma Erhard je elementarno čistokrvni neoliberal koji je pazio da da osim Marka i malo konj ispod njega pije. Dakle dajte liberalni kapitalizam, ali i socijalna davanja, no u mjeri kojoj dozvoljava proračun, znači treba biti šparan i podijeliti samo ono što si zaradio, a ne kao u socijalizmu u kojem se hvale da su tvrtke svakom radniku napravile stan, a potom su ostale na tehnološkoj razini Albanije, jer nije lako uhljebiti svakog partijaša i sirotinju koja je nagrnula u gradove i ostati na tehnološkoj razini Volva ili Philipsa. Niti ćeš raditi kao laiessez-faire sebični neoliberalni kapitalisti koji poput najezde skakavaca sleću na neki teritorij, opustoše ga i slete na drugi. Čak je i Turčin malo držao do raje.
Evolucija, od ordoliberalizma do energije, ideja Njemačke "Energiewende" kao energetskom El Doradu, svojevrsnom svetom pismu obnovljive energetike, koja je poltički zamišljena kao svojevrsni "energosocijalizam" gdje hrabrim vidovitim pojedincima, poljodjelcima, udarnim grupama osvještenih građana i stotinama energetskih kooperativa daju mogućnost da sami prave struju i sudjeluju u političkom životu svjesnijih od sebičnih pojedinaca koji samo znaju trošiti struju jakim usisivačima, klimama i zamrzivačima u neekološkim kućama. Uz ovu priču fale samo foršpani gdje plavokosi mišićavi momci slažu udarnički panele i zabadaju vjetroelektrane po djevičanskim vrhovima obnovljivog Reicha.
Nažalost, ta priča uz lijepo pakiranje obnovljivih ekobombona sadrži esenciju kapitalističkog neoliberalizma, jer kroz feed-in tarife, oliti subvencije lova u konačnici odlazi u novčanike investitora odnosno investicijskih fondova širom svijeta čitaj bankarima, kao i globalnim korporacijama koje proizvode ta čuda poput Siemensa, Vestasa, GE, i sličnih aždaha. Tko to u konačnici plaća, može se lako provjerti, samo na eurostatu pogledate tko ima najskuplju struju u europi. Tko diže maslo, pa zna se, oni to rade oduvijek, zarađivali su na krizama, ratovima, sada zarađuju na klimi.
http://www.spiegel.de/international/germany/researchers-alarmed-at-rise-...
Recimo, gašenjem 7 nuklearki i prebacivanjem na ugljene termocentrale, brača Švabe su 2013. proizveli 162 mrld KWh, najviše od ujedinjenja sa istočnom njemačkom, ujedno su povećali izvoz na rekordne nivoe 33 mrld KWh, zauzvrat su malo povećali subvencije i cijene po glavi stanovnika. Lukavo, misli globalno, opandrči cijenama lokalno...Veliki postotak njemačkih obnoviljivih izvora se sastoje od izgaranja biomase, što je uljepšani naziv za loženje šume.
http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/da...
loženje je dostiglo gotovo trenutnu proizvodnju kroz nuklearke.
Pola njemačkog šumskog izrasta se loži radi proizvodnje struje, a 17% obradive zemlje se koristi za uzgajanje bilja za energiju, sa tendencijom rasta za traćinu do 2020. Na početku priče kapitalizam je nastao kada smo izložili dovoljno šume, i prešli na ugljen, sada se opet vraćamo korijenima-ložimo cjepanice. Sa druge strane, postavlja se logično pitanje, gospodo da niste ugasili 7 nuklearki zbog straha od potresa i tsunamija u Japanu, ne biste trebali 15% njemačkih termocentrala na ugljen i megatona co2 u zraku. Sura istina je, da nema njemačkih termocentrala, zimi kada obnovljivi znaju pasti na 5% nominalne snage, dobri Nijemci bi sjedili u mraku i bili sretni da im je preostala koja klada u susjednoj šumi koja nije pretvorena u pelete i naložena, da ispeku omiljenu bavarsku kobasicu, poslije popiju bačvicu omiljenog piva i stisnu Helgu u krevetu.
Energiewende je od 2000.-te kada je promovirana imala 6% obnovljivih izvora, danas ih je 24% što čini povećanje od 18% za 13 godina. U isto vrijeme nuklearke su pale sa 30% na 15%. Usput nuklearke su istinske zero co2, što vrlo dobro znaju Francuzi, koji imaju najniže emisije tog plina, daleko manje od Nijemaca, tobože svjesnih. Žabari su to postigli sirovom silom, 75% su se dekarbonizirali tolikim postotkom proizvodnje u roku 20 god, brže i jeftinije od Krauta koji će tu razinu dekarbonizacije postići 2050 (80%). Brzo poput puža.
Na kraju, John Stuart Mill je znakovito rekao "Konzervativac je državnik koji je zaplašen modernim zlima, dok je liberal političar koji ih želi zamijeniti drugima."

Komentari

lego i arktik

običnom čovjeku koji čita novine ovlaš vijesti ovakovog tipa promaknu u bespućima neta, a krasan je klasični primjer hipokrizije vezane oko ekologije.
http://tv.jutarnji.hr/video/show/a878cec0fdafaed24db0be5d164c091d
http://ecowatch.com/2014/10/09/greenpeace-lego-dumps-shell/
eto, lego otkantao shell zbog bušotina na arktiku. zločesti kapitalistički shell koji samo gleda kako će izvući profit.
naizgled bezazlene kockice koje koštaju kao sam vrag, su klasični primjer kapitalističkog konzumerizma gdje se djeca širom svijeta navlače kao junkieji na šarene kockice , igrice lego, filmovi lego.
na stranici howstuffworks, vrlo jasno se može vidjeti kako se prave lego kockice, čista ekologija
http://entertainment.howstuffworks.com/lego1.htm
glavni sastojak je stvar koju vabe na acrylonitrile butadiene styrene (ABS), koja se pod visokim tlakom i temperaturama brizga u precizno izrađenim kalupima. prosječna lego tvornica ima 14 silosa sa po 33 tone te plastične materije koja se dobija od onoga što mrski shell proizvodi.
According to the European plastic trade association PlasticsEurope, industrial production of 1 kg (2.2 lb) of ABS resin in Europe uses an average of 95.34 MJ (26.48 kW·h) and is derived from natural gas and petroleum.[5]
pored goleme količine energije potrošene da bi dobio maleni komadić obojane plastike, dodajte tome transport širom svijeta, i koliko to poloče mrske nafte da bi neki malac negdje na ovoj kugli dobio posljednji set "chime".

Tko je glasao

sherlock holmes i misterij nestale topline III dio

članak od jučer,
http://www.nasa.gov/press/2014/october/nasa-study-finds-earth-s-ocean-ab...
na stranici caltechove jpl, jet propulsion laboratory, specijalizirane nasine laboratorije za robotsko istraživanje svemira, nedavno se pojavio članak koji eliminira opciju godzilla, znači višak topline od "golobalnog zatopljenja" je iz atmosfere prešao u dubinske vode oceana. kako je more koje čini tri četvrtine planete u mogućnosti apsorbirati gotovo 90% topline koju primi planeta, ili tera ili vrag bi ga znao koliko jouleova, obzirom na veličinu nemoguće je precizno reći koliko su oceani upili energije iz atmosfere. prema studiji iz linka analizom podataka od 2005-2014 godine iz dubina ispod 1.995 m je utvrđeno da se ocean nije izmjerljivo ugrijao. citirani dio govori ono što tzv. skeptici stalno naglašavaju, pazite to je ipak nasin odjel.

In the 21st century, greenhouse gases have continued to accumulate in the atmosphere, just as they did in the 20th century, but global average surface air temperatures have stopped rising in tandem with the gases. The temperature of the top half of the world's oceans -- above the 1.24-mile mark -- is still climbing, but not fast enough to account for the stalled air temperatures.

dakle, prevedeno na rvacki, prosječna temperatura zemlje ne raste, postoji zatopljenje površinskih voda oceana no nedovoljno da bi bila riječ o toplini apsorbiranoji iz atmosfere.
u nastavku teksta objašnjavaju metodologiju mjerenja, gdje su koristili argo - bove
http://en.wikipedia.org/wiki/Argo_(oceanography)
sustav od 3600 automatiziranih bova, koje mjere razne profile temperatura, salinitet, i potom izlaze na površinu gdje podatke satelitski emitiraju u bazu. daju općenitu sliku prosječnih temperatura, no u kombinaciji sa jason 1 i 2 satelitima, grace satelitu, gdje su kombinirali rast oceanske površine, od kojeg su oduzeli dizanje gornjeg sloja oceana, i dio koji je uzrokovan topljenjem ledenjaka, a dio koji je ostao otpada na širenje dubinskog oceana. rezultat te operacije je
The remainder was essentially zero. Deep ocean warming contributed virtually nothing to sea level rise during this period.
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4303

"omanuo" je i snažni el nino, koji se očekivao da će biti možda razmjerama iz 1998, i koji bi podigao globalne temperature, i nastavio "globalno zatopljenje" dakle dragi moj watsone, još uvijek nema nestale topline.

Tko je glasao

15 km kabela nadopuna

http://pollitika.com/imate-li-15-km-kabela
kako su teme klima-energija-politika uzročno-posljedično vezane gordijskim čvorom, ubacivanja kratke nadopune ukazuje da situacija sa energijom u belgiji nije baš bajna. doel IV će izgleda biti online početkom prosinca. francuzi im mogu predati između 500-2500MW, nizozemci 500-2000MW ili 45% noćnih potreba, dakako ukoliko zima ne bude oštra. ako ih zakači hladna zima nahebali su jer vjetrić može pirkati 755 MW, malo pumpanih hidro 1300MW, dok ne ispumpaju storage, nekih 5 sati, nakon toga arija.
posljednja vijest je da je belgijska vlada podijelila zemlju na 6 zona, koje će isključivati naizmjenično za vrijeme zimskih nestašica struje;
http://www.flanderstoday.eu/current-affairs/plan-winter-brownouts-revealed
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/Health%2Band%2BEnvironment/140...
redukcije i svijeće u XXI stoljeću, belgijance ove zime najvjerojatnije čeka kupovina plinskih boca, brašna, kave, svijeća, petroleja, mi u hrvatskoj imamo dragocjena iskustva iz redukcija. mogli bi im poslati ekspertnu skupinu za preživljavanje u zero struja uvjetima...

bacimo malo pogled prema francuzima. prekrasan vintage vidget govori...
http://www.gridwatch.templar.co.uk/france/
obratite pažnju na kazaljku nukesa, nemilice lože gotovo 90% potreba za energijom, emisije co2 nula.
trenutno malo dodaju italiji, belgiji, vbritaniji i španjolskoj. ima se, nije beg cicija...

Tko je glasao

ode mast u propast

bogme izgleda se nesreće ne dešavaju samo u nuklearkama, u 1300 MW-atnoj plinocentrali didcot danas se desio veliki požar i izgleda će i ona dugo biti offline
http://www.bbc.com/news/uk-england-29684205
https://twitter.com/Kylekerby97/status/523937485358129152
nakon belgijanaca, sada i englezi trebaju molit boga da im udjeli blagu zimu...a švabe i francuzi ove godine trljaju ruke, naprodavat će se struje, ložit će se ugljen i uranske šipke....mašala...
usput samo mala usporedba, didcot 1300 MW, vjetropark london array 630 MW, minus faktor opterećenja 30%, voila. ;)

Tko je glasao

Nepoljuljani plus za dnevnik

Nepoljuljani plus za dnevnik i način argumentiranja u komentarima.
Ne mogu se udubiti u temu,a ni ne trebam, kao uostalom ni u mnoge na pollitici. No ne znači da ne mogu dobro prepoznati manje ili više pronicavo isticanje apsurda oko jednoznačnosti u razumijevanju bilo koje teme.

Vi taj apsurd robot dobro ističete.

Tko je glasao

scenarija katastrofe

@rguse, evidentno je da se kroz medije kontinuirano jednostrano promoviraju ideje, vijesti i tematika klimatskih promjena, najčešće povezana sa katastrofičnim scenarijem i potrebom "da se nešto učini", čitaj zavođenje neke forme globalne kontrole, nakon što je manjina očito ovladala medijima, resursima i energijom. zanimljivo, ukoliko pogledate posljednje holywoodske blockbustere, a oni su dobar pokazatelj društvenih zbivanja gotovo svi pokazuju budućnost zemlje mračnu, sprženu, razorenu ratovima i globalnim zatopljenjem, uništene klime, vladanom od strane diktature zombificiranog stanovništva, bez ikakvog optimizma (the book of eli, igre gladi, oblivion... da ih sada ne nabrajam poimenično).
klima je neraskidivo povezana sa civilizacijom, i iluzorno je očekivati pri ovom stupnju tehnologije da čovječanstvo može nešto učiniti ili ne učiniti da bi je promijenilo. sigurno je da postoje tajna istraživanja vezana oko uporabe raznih sredstava kao potencijalnih meteoroloških oružja, no koliko je javnosti poznato, osim lokalnih utjecaja nije moguće utjecati na globalnu klimu u duljim razdobljima, i pri tome postići ciljani efekt.
nasuprot toga čovječanstvo se može spremiti na efekte izmjene klime bilo da će krenuti na toplije ili će doći do zahlađenja, toliko nam tehnologija omogućuje. paleometeorološki podatci (iz ledenih kora, godova stabala) govore o temperaturama u dalekoj prošlosti dok egzaktna standardizirana temperaturna mjerenja ne mogu biti ranija od godine 1724.-e, (godine kada je gabriel farenheit izmislio moderni toplomjer na živu, na način da je razliku između skale zaleđivanja i vrelišta vode podijelio na 180 stupnjeva, a 100 stupnjeva je bila temperatura ljudskog tijela.)
paleoklimatski podatci dobijeni iz ledenih kora govore da se klima u posljednjih 800 k godina mijenja u cikličkim razdobljima trajanja u grubo oko 100.000 godina, i razdobljima između navedenih koja se nazivaju interglacijalnim koja traju nekih 10.000 godina, u kojima su temperature optimalne za ljudski život. posljednja interglacijacija je započela prije nekih 10k godina i traje još sada, i u tom razdoblju je došlo do naglog razvitka ljudske civilizacije. unutar tih 10k godina, opet zbog nepoznatih razloga o kojima nagađaju, dolazilo je do povremenih hladnih i toplih razdoblja, "mini ledenih doba" i doba zatopljenja.
holocen, posljednje interglacijalno razdoblje se sam dijeli na više razdoblja u kojima je klima bila različita, samo prije 4500 godina sahara je bila zelena oaza prirode...
http://www.atmo.arizona.edu/students/courselinks/fall12/atmo336/lectures...
nakon interglacijacije neminovno dolazi ledeno doba, zaleđivanje zemlje i shodno tome drastično snižavanje nivoa oceana.
kao zanimljivost i misterij znanosti, jedno od povijesnih razdoblja planete zemlje se zove cryogenian, trajao je u vremenu od 850 do 635 milijuna godina bc, kada je zemlja bila potpuno pokrivena ledom, ledena kugla, ledena pustoš, sa dvije glacijacijska razdoblja, sturtijska koja je trajala 60 milijuna godina, i druga marinoanska koja je trajala kraće, nekih 25 milijuna godina.
u tom razdoblju prosječna zemaljska temperatura je pala sa 22 stupnja C na 2 st.C, a neki smatraju i do -33 stupnja C, te da su polovi bili toliko hladni da je ugljični dioksid nestao iz atmosfere i pretvorio se u suhi led, jer se on ledi na -78,5 stupnjeva C. na ekvatoru je tada bilo kao na antartici, a smatra se da je u tom razdoblju život na zemlji je bio praktički uništen. ne zna se mehanizam nastanka tog klimatskog razdoblja niti se zna kako je zemlja iz toga izašla, sumnja se na erupciju supervulkana, prolazak zemlje kroz svemirski oblak, promjene u magnetskom polju i čak promjene u zemljinoj orbiti, nakrivljenosti zemljine osi, odnosno čak i nestanak "stakleničkih plinova" uzrokovan nepoznatom pojavom. poslije toga razdoblja nikada ledeno doba nije bilo intenzivno u tolikoj mjeri, a za otapanje takve količine leda prema nekim hipotezama bi bilo potrebno da je koncentracija co2 u atmosferi 350 puta veća nego danas, odnosno 13% (130.000 ppm-a) što se smatra nemogućom brojkom.
dakle ova planeta je proživjela klimatske ekstreme kroz povijest i vrlo je neobično, da ne koristim neki drugi izraz nazvati nešto "ekstremnim događanjem". temperaturne skale koje se prezentiraju daju se manipulirati izborom razdoblja, upotrijebljenih veličina i baznih vrijednosti tako da iste pojave mogu imati potpuno različite prezentacije, u skladu sa motivom prezentera.

a sada disclaimer, koji sam prisiljen napisati radi opetovanih omalovažavanja pojedinaca; dakle što se tiče mojih dnevnika na ovu tematiku oni su rezultat osobnog nezadovoljstva načina prezentacije problema i duboke politizacije, a kako sam i sam sam bio impresioniran guggenheimovim filmom "inconvenient truth", i bio sam zadivljen njegovom vizualnom atraktivnošću, koji su u kombinaciji sa izvješćima znanstvenih autoriteta izgledali više nego uvjerljivo. naknadno sam provjeravajući podatke utvrdio da je riječ o pseudoznanstvenom propagandnom uratku, manipulaciji. nastavio sam pratiti paralelno materiju, i dakako zahvaljujući dijelom ljudima sa ovog foruma koji su razmišljali drugačije, bio sam prisiljen dublje zaći u materiju iznad internetskog prosjeka i ne dozvoliti sebi da me išamaraju nepoznatim podatcima kao malog majmuna. posebno kada otkriješ da iza cijele priče stoji konkretni dokazivi interes određene grupacije koja manipulira sa podatcima i medijima. bilo tko sa boljim poznavanjem pretraživanja interneta može pronaći podatke, a što bi tek bilo kada bi imao mogućnost otkriti strukuru financiranja, vlasničke udjele i precizne tokove financiranja, što traži policijske resurse.
zahvaljujući oštriću, betu, janusu, hyeronimusu, zaphodu zakačio sam materiju dublje od prosječnog internetskog lurkera, i bez obzira što imam akademski stupanj iz društvenih znanosti, držim da sam upućen u materiju prirodnih znanosti iznad prosječnog čitatelja, no ne pada mi na pamet to smatrati svetim pismom. obzirom da su većina sudionika pollitike relativni laici kakav sam i sam, materiju prikazujem jednostavno, sa dozom zajebancije, no daleko od toga svaki podatak ima svoj izvor i provjerljiv je. tumačenje je relativno osobno i uvažavam suprotno mišljenje ukoliko me ne vrijeđaju na osobnoj razini. ne pada mi na pamet poput nekih ovdje govoriti "ovo vam ne valja, on je lažljivac, ne čitajte ga", niti mi ne pada na pamet nekoga cenzurirati, osim ako ne vrijeđa. ukoliko se sa nekim ne slažem trudim se argumentirati razloge neslaganja, navesti izvore, i ne pada mi na pamet dijeliti izvore na lijeve, desne, konzervativne ili liberalne, već držim da postoji istina i laž. kako nisam superačunalo niti genij, sve navedeno je moja subjektivna istina, koja dakako ne mora biti objektivna...

Tko je glasao

Toplo more? Kakve gluposti!

Tema zagrijavanje s većim omjerom utjecaja čovjeka da ili ne ,i ili, svakako je iznimno bitna za sve nas, na ovaj ili onaj način.Robot je toj temi kroz serije svojih upisa pristupao zbilja na razne načine.

Ovaj je put dodao i analizu pragmatizma i smjerova u motivaciji kapitalista u području izvora energije. Sve je to posve očekujuće, pa ako je nešto trend u proizvodnji energije koji će donijeti premoć u stejcanju profita ,zašto tu ne očekivati potpuni angažman ljudi sa jačom žudnjom prema vlastitoj profitnoj akumulaciji. Nisu li takvi uvijek prvi na mogućim izvorima novoga profita?

Temu, čije više ili manje jasno odvijanje i posljedice u stvarnosti mnogi naslućujemo, a i vidimo svakodnevno , autor je obradio uz podatke,vlastiti odmak u vidu ironije i blagog cinizma uz prevagu (naročito u komentarima) duhovitih sitnica nad nekim generalnim crnjakom. Uparvo ta duhovitost dala je i krajnji pečat tekstu.
Robot je odolio zovu paranoje i žešće teorije zavjere.To da kapitalisti nanjuše gdje da "kopaju"nije nikakva nesuvisla novost i umreženost svega i svačega s nekim skrivenom mega organizacijom u pozadini, već je prilično izvjesna, i uz podatke, objašnjiva stvar.
Što i ekolozi ili njihove mecene ne bi bili nezajažljivi , mega profitima usmjereni kapitalisti?

Pa vidmo kako motivacije kapitalista "lakonski" objašnjavaju novopridošli na pollitici. I kako to izaziva antipatiju taj čas, u većine nas. Jesu li naši stavovi prema ekološkoj profitnoj motivaciji sa svim njenim posljedicama , samim tim što ona nosi predznak napretka zbog repariranja „narušenoga“ već u startu manje nabijeni negativnim emocijama? Možda.
Moji su ovoljetni susreti s s „denajerima“ uglavnom bili nabijeni takvim emocijama . Prilično me živciralo u raspravama s nekima iz rodnoga grada njihovo ismijavanje komentara o nenadanoj toplini mora, koje je toliko ugodno za dugo plivanje, a pada kiša već tri tjedna i navečer puše bura. Iritantno je bilo čuti to „ a neš ti zatopljenja, to svaka šuša već trabunja“ i to njihovo poricanje „očitoga“.

U vezi ovog dnevnika kažem: evo netko iz skupine koja poriče, ali ima stila i iznosi podatke o čijem postojanju i sama naslućujem. Ne stignem proučavati, a i zašto bih, ne mogu u tom biti ekspert, dubinski poznam ono čime se i sama bavim, ako i to, ali mogu honorirati trud drugoga u tom da otkriva više podataka, da oko njih promišlja svojom glavom, da da neki svoj kritički odmak, da ne misli samo tako kako se iz površnije analize nameće, da ne citira samo eksperte iz polja bez nekog svog mišljenja, makar bilo i krivo.

Pa da tražimo samo etablirane eksperte iz polja valjda bi se svi koji ovdje čitamo pretplatili na top stručne časopise iz svih područja , jer ruku na srce, većina se tih članaka u takvim časopisima ipak plaća, i to masno. To vrednije, što možemo dohvatiti na besplatnim stranicama, ipak je manji broj radova.
No , kvalitetni su i osvrti kakve čitamo u recenzijama knjiga ili na sajtovima kakva je pollitika.
Zato robotu još jednom plus, ma što mu kritičari imputirali.

agnusdei

Tko je glasao

umjetnost distopije

dnevnik "kapetan amerika" je manje dnevnik o problematici klimatskih promjena, već je više priča o financijskoj pozadini priče o ekološkom pokretu, premda bi mi čerečenje financijsko-filantropskih udruga koje su naslonjene na priču odnijelo barem 5 dnevnika. ideolozi i začetnici su ljudi poput maurice stronga, zatim različite interesne grupacije koje su preko ujedinjenih naroda i njihovih različitih agencija nametnule ideju antropogenog uzroka klimatskih promjena. korijen te ideologije je teorija o prenaseljenosti zemlje britanskog teoretičara političke ekonomije thomas robert malthusa prema kojem je broj stanovnika zemlje u geometrijskom porastu, dok je proizvodnja i rast raspoloživih resursa u aritmetičkoj progresiji, i korijen svih problema je u očitoj suprotnosti međuodnosa tih dviju pojava. belgijski matematičar pierre-francois verhulst je to prvi matematički prikazao, tako da njegovu ekvataciju često zovu malthus-verhulstovom, obzirom da je prvo otkrio malthus. inače, tu ekvataciju su poslije često koristili biolozi koji su se bavili ribljim populacijama, radi kalkulacije izlova, a druga varijanta korištenja te ekvatacije je bila za simulacije sukoba dviju vrsta, koju je koristio talijanski fizičar vito volterra. on je koristio tu logičko-matematičku metodu da bi prikazao interakcije između plijena i predatora. istim radom bavio se i američki matematičar i demograf alfred lotka, tako da taj model sukoba dviju vrsta, je poznat u znanosti kao lotka-volterra model predacije, a logistički model interspecifičnog suparništva se zove lotka-volterra model suparništva. to je izvor različitih modela i simulacija populacijskog rasta i njegovog kontroliranja.
malthusova originalna teorija prenaseljenosti se par stotina godina kasnije transformirala u neomaltuzijansku ideju da moramo pojednostaviti i reducirati potrošnju kako bi spasili preostale resurse i klimu zemlje. takve i slične stavove, malo modificirane ćete pronaći u novoj knjizi naomi klein, oštrićevim blogovima, programu zelenih, to je smisao i ratio industrije obnovljivih izvora, indirektno klimatskih istraživanja i konačno kumuje znanstvenom konsenzusu da je čovjek kriv za klimatske promjene, i da ih čovjek zbog toga mora zaustaviti.
prilično teško se suprotstaviti takovoj ideologiji jer se protiviš zdravom životu, plemenima indijanaca, gomilama zelenih aktivista svih predznaka, pastoralnim idilama ekoloških zemalja oz, "normalnoj klimi" (hm) zato i nije neobično da se tzv. "denieri" napadaju sa širokim dijapazonom uvreda. kako je srž kapitalizma, ulje koje ga podmazuje profit, akumulacija tehnologije, strojeva, potrošnja energije koju je marks nazvao zakon kapitalističke akumulacije. kako bogatstvo ne postoji bez siromaštva, na drugoj strani te vage je sirotinja, obespravljeni proleterijat, i opustošeni okoliš.
spomenuti mckibben koji je u svojoj knjizi poetskog naslova "eaarth"
http://www.billmckibben.com/eaarth/eaarthbook.html
naglašava motiv oslobođenja čovjeka u materijalistički raj, poznatu marksovu viziju, nego ljudski duhovni razvitak, no kako materijalistički raj znači kapitalističku hiperprodukciju i glođanje resursa, i kako kažu i klime. u prvoj polovini knjige govori o bespućima klimatskih iskušenja kojima nas kako on misli zemlja obasipa, a to su svakojaki distopijski scenariji kišurine, suše, tornada, oluje, gladi uzrokovane smanjenjem prinosa. kao i u hollywoodskim distopijskim blockbusterima, gdje se pojedinci bore za svaku sekundu života u opustjelim pustopoljinama klimom uništene zemlje. u limits of growth doomsday tablice nam govore da je kraj neizostavan, te u kontekstu nestanka mayanske, anasazi i civilizacije uskršnjih otoka, koje su nestale ubrzo nakon vrhunca, trebamo očekivati i kraj naše današnje civilizacije, dakako uz mantru "ako ništa ne poduzmemo".
u drugom dijelu knjige mckibben iznosi svoje vizije kako se društvo mora prilagoditi da bi izbjeglo scenarije kraja svijeta, jer je prema njemu došlo do vrhunca, tu predlaže da se usmjerimo na relativno elegantnu smanjivanje (relatively graceful decline b.mck.), povratak na samoodržive lokalne ekonomije, bazirane na maloj proizvodnji organske hrane i obnovljive energije, male ekonomije koje su otpornije na potrese umjesto megaekonomija baziranih na ekonomskom napretku i proždiranju okoliša. tu potom predviđa smanjivanje utjecaja velikih korporacija koje dominiraju agrobiznisom.
istinu govoreći, mckibben živi svoju virtualnu budućnost na maloj ekološkoj farmici u vermontu pogonjenoj solarima, doduše vjerujem da bi svaki razumni stanovnik ove planete dijelio njegovu sudbinu, jedino bi nam trebalo jedno milijardu farmi, puta par tisuća kvadrata lijepe farmice okolo. ne bi nam trebalo struje, hranu bi sami proizvodili, vozili bi svi teslin električni auto, trebao bi nam jedino doktor, zubar, veterinar. moderni srednji vijek.
pažljiviji pratitelji materije zapazili bi da je donedavno babaroga bila oil peak, strah od nestanka fosilnih goriva, no kako je porašću cijena nafte razvijeno niz tehnika bušenja i eksploatacije nafte, te razvitkom tehnika frackinga, ugljikohidrate možeš pronaći praktički gdje god zabiješ svrdlo, priča je pomalo pomaknuta prema strahovima od klimatskih promjena.
dakako da su uzroci krize kapitalizma daleko kompleksniji i dublji nego kako nam prikazuju, i vode porijeklo još od velike krize, preko roseweltovog new deala, "mjehuraste" ekonomije bazirane na državno poticanom rastu, do reaganovih vremena i početka moderne priče, kada su zahvaljujući njegovom ministru financija donaldu reganu, polagano ukinute financijske regulative. očekivati da će kapitalizam bez strogih regulativnih propisa sebe sam regulirati je kao da na automobilu demontiraš kočnice i daš gas do daske.
*treba li na kraju napisati disclaimer, da je ovo još jedan od mojih sofističkih tekstova, i da ga ne čitaju pametni ljudi, već samo denierski crackpoti.

Tko je glasao

@rguse, evidentno je... Ne

@rguse, evidentno je...

Ne bi se štel mešat, no nisam sudjelovao u raspravi. :-)

Tko je glasao

hm

u pravu ste, tuđim sam mlatio gloginje...smatrajte da je to odgovor čovjeku koji ovdje nesebično promovira ideje sa kojima se u priličnim dijelovima ne slažem.

Tko je glasao

@agnusdei:

Ne mogu se udubiti u temu,a ni ne trebam, kao uostalom ni u mnoge na pollitici. No ne znači da ne mogu dobro prepoznati manje ili više pronicavo isticanje apsurda oko jednoznačnosti u razumijevanju bilo koje teme.
Razumijem da tako može izgledati. Robot ima uspješnu sofističku tehniku. Međutim, oni koji se zadube u temu, doći će nedvosmisleno do zaključka da se svi njegovi zaključici baziraju na pogrešnim interpretacijama i potpunim izmišljotinama.

Razlozi određene psihološke uvjerljivosti mogu biti različiti. Možda djelomice naprosto lijenost, koju BUNS vidim u onome što kažeš u citiranoj rečenici: ne možeš se udubiti (odnosno, ne želiš: svakako bi se mogao, kad bi želio!) ali ti se čini zgodnim tvrditi da je "jednoznačnost u razumnijevanju bilo koje teme" apsurdna. To onda otvara prostor kojekakvim proizvoljnostima.

"Jednoznačnost" je ovdje naprosto u tome, da klimatolozi (eksperti, ljudi koji su posvetili život proučavanju klime) u posljednjih 25 godina tvrde da postoji nedvosmislen trend glboalnoga zagrijavanja i da je uzrok ljudska aktivnost (emisija stakleničkih plinova).

Kao što danas postoji "kjednoznačnost" u brojnim drugim temama, koje su nekad bile sporne - od toga okreće li se Sunce oko Zemlje ili obrnuto, do npr. je li masturbacija štetna za zdravlje.

U tume su "jednoznačni" klimatolozi iz cijeloga svijeta - iz SAD i Velike Britanije, ali i iz Kine, Brazila, Indije, Rusije itd.. Nije ta "jednoznačnost" pala s neba. Intenzivne rasprave vodile su se među klimatolozima u tijeku oko četiri desetljeća, otprilike od kraja Drugog svjetskog rata kad je došlo do znatnih napredaka u prikupljanju i obradi podataka.

U nekim drugim slučajevima, pozivanje na navodnu jednodušnost znanstvenika je sporno, jer se zanemaruju struke koje imaju drugačije uvide (nrp. o problematici GMO, gdje oni koji razvijaju GMO tvrde da su oni super, dok su agronomi i ekolozi skeptični). Ovdje nije takav slučaj. Spoznaje geologa, vulkanologoa i drugih, koje su relevantne za temu, uključene su u današnje modele globalne klime.

metoda poricatelja je da uvijek iznova, ne brinući se koliko su puta demantirani, citiraju djeliće informacija koje isčupaju iz konteksta i daju im pogrešno tumačenje.

Tko je glasao

kreten

kreten

Tko je glasao

sokrate tko je zadnji opalio djevojku?

Razumijem da tako može izgledati. Robot ima uspješnu sofističku tehniku.

tako je, tehnika se vrlo sofisticirana, razvijena je u denierskim laboratorijama, i zove se "tko tebe rečenicom ti njega činjenicama". činjenice koje protuslove oštrićevom svjetonazoru postaju "sofizmi". razumije se da je lakše napisati sofizam, i mudro češati jaja nego na činjenice odgovoriti protuargumentom. ako se protuargument ne može pronaći na "skeptičnoj znanosti", malo proskrolaj guardianovu arhivu. ako ne
protuargumenti su: a) tea party websiteovi, b) teorije zavjere c) napad ad hominem, robot je lijen, glup, neznalica i copypaster d) klikni mu odgovor sa kvačicom "spam" e) daj mu minus f) koristi alternativni nick "salty dog" i daj mu minus i razvodni raspravu ad hominem

objašnjenje u nastavku posebno je sofisticirano

Razlozi određene psihološke uvjerljivosti mogu biti različiti. Možda djelomice naprosto lijenost, koju BUNS vidim u onome što kažeš u citiranoj rečenici: ne možeš se udubiti (odnosno, ne želiš: svakako bi se mogao, kad bi želio!) ali ti se čini zgodnim tvrditi da je "jednoznačnost u razumnijevanju bilo koje teme" apsurdna. To onda otvara prostor kojekakvim proizvoljnostima.

lele, ovdje bi i cray pregorio. idemo dalje.

"Jednoznačnost" je ovdje naprosto u tome, da klimatolozi (eksperti, ljudi koji su posvetili život proučavanju klime) u posljednjih 25 godina tvrde da postoji nedvosmislen trend glboalnoga zagrijavanja i da je uzrok ljudska aktivnost (emisija stakleničkih plinova).

lijepo je da su se ljudi toliko bavili klimom i mi smo im na tome zahvalni. sada imamo dvije situacije, jedni kažu jedno, drugi kažu drugo. tko je u pravu, oćemo bacit pismo glava? dakako ako se zaustavila, zašto to nisu predvidjeli i kako da to odjednom temperatura negdje odlazi? dakako sve su to moje retoričke piruete kako bi izbjegao direktan odgovor. ctrl-c ctrl-v....

http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2014/08/07/global-warming-pause-...
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/04/140425-global-warming-pa...
http://www.theguardian.com/environment/planet-oz/2014/feb/12/global-warm...
http://www.bbc.com/news/science-environment-28870988
http://online.wsj.com/articles/matt-ridley-whatever-happened-to-global-w...
http://www.economist.com/news/science-and-technology/21598610-slowdown-r...
http://berkeleyearth.org/global-warming-pause
http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/global-warming-and-energy/
http://www.weather.com/news/science/environment/no-hiatus-pause-global-w...

intelektualni ping-pong. nema teorija zavjere, ravne ploče i sušenja desnice ruke zbog masturbacije. no jedna tanušna nit se provlači kroz sve tekstove...pogodite koja...
moj osobni favorit je posljednji link: hm, globalno zagrijavanje se zaustavilo, jer
-globalne prosjeci kriju mnoge varijacije (kvisko, kada se grije, onda nema problema, ako staje, počešemo se po glavi i iznova mjerimo, dok nam rezultati ne odgovaraju)
-staklenički plinovi proizvedeni od strane ljudi i prirodne varijacije rade zajedno (teško je odrediti što je prirodno, a što neprirodno, kada nam ide u prilog onda su ljudi, ako nije, postoji vjerojatnost da se još netko umiješao. netko jebe moje kokoši, a nije moj pivac, narodna)
-el ninjo 1998 je okinuo trenutnu pauzu (opet kvisko, možda je i saddam husein kriv. usput, da nije tog el nina i peaka, bila bi još veća pauza. no mora se priznati, vrlo logičan zaključak, nakon tog el nina nije bilo povećanja temperature, znači on je kriv. kao na selu, cura je trudna, tko je zadnji opalio taj je ćaća)
-pauza ne može trajati vječito ( točno, ili će biti toplije ili hladnije. za to ne moraš završiti oxford, to zna i moja pokojna nepismena baba)

metoda poricatelja je da uvijek iznova, ne brinući se koliko su puta demantirani, citiraju djeliće informacija koje isčupaju iz konteksta i daju im pogrešno tumačenje.

ovo je kao pokvarena gramofonska ploča "poricatelj...rumble...rumble...kvrc". na sreću postoji arhiva pollitike iz koje je razvidno koliko sam puta demantiran...
-usput, koja je tema dnevnika?

Tko je glasao

nastavak trakavice, Vol.2.

sinoć kasno nalupah, i jedva se digoh na poso',a di ću, zaboravih mog starog priku, dr. john christyja, profesora atmosferskih znanosti i direktora essc sa sveučilišta huntsville, alabama; prijevod je brzinski i odokativan.neki dijelovi su izbačeni, radi kratkoće posta.
inače, jučer se smatra da je pauza u zatopljenju postala punoljetna, djevojka je u 18. godini. nije više maloljetnica. zrela je za podgrijavanje.
http://www.cnsnews.com/news/article/barbara-hollingsworth/satellite-data...

"to je činjenica. nema se puno za komentirati; priložio je podatke roy spencera pokupljenih sa 14 instrumenata sa raznih meteorloloških satelita.
na pitanje zašto un klimatski modeli koji predviđaju strmi uspon temperatura u prethodne dvije dekade nisu bili točni, christy odgovara:
"vraćamo se na fundamentalno pitanje znanosti ako razumiješ sustav, u mogućnosti si da predvidiš njegovo ponašanje. činjenica da nitko nije predvidio ono što se događa 18 godina ukazuje da ćemo još dugo pokušati razumjeti klimatski sustav.
"
način na koje su predviđanja pogrešna u jednom smijeru, što znači da su predviđanja ili znanost je podešena u jednom smijeru, prema pregrijavanju atmosfere.

"
christy je dodao da je vladina politika koja utječe na milijune amerikanaca bazirana na veoma lošim klimatskim modelima koji su se pokazali netočnima
"
naše neznanje je jednostavno golemo kada dolazimo do klimatskih sustava, i naše razumijevanje je sigurno slabo i čvrsto da pravimo politiku o klimi, jer nemamo pojma što se dešava, i kako možemo stvarati politiku kada ne znamo što navodi klimu da čini ono što je trenutno...
"
još uvijek postoji snažno vjerovanje u sustav da staklenički plinovi kontroliraju klimu, i ako je to vaš sustav vjerovanja, onda zaista nije važno što pokazuju dokazi...
"
christy je naveo kako ne zna hoće li prosječna temperatura zemlje rasti u budućnosti...
ja sam klimatolog, znači ja vozim automobil gledajući u retrovizor, a ne u vjetrobran, dakle ja se ne trudim davati prognoze"
"
nakon toga je govorio kako se ovogodišnji nadolazeći el nino rasplinuo, i potom govori o "nedostajućoj toplini", koja je nestala u oceane
"
to traži promjene u brzinama vjetrova, i također znači da klimatski modeli ne pokazuju dobro oceane. druga alternativa je da toplina nikad nije bila uskladištena u klimatskom sustavu, i da je pobjegla u svemir, a to je ispravno i uvjerljivo.
"

Tko je glasao

G.Oštrić, virtualnom

G.Oštrić,

virtualnom sugovrniku, o kojemu očito ne znate ništa,pa ni to kojeg je spola , impurirati lijenost je prilično deplasirajuće.
U tom svjetlu i atribucije koje pripisujete robotu mogu biti samo više, a ne manje sporne.

Tko je glasao

U komentaru

se nije radilo o upitnoj jednoznačnosti znanosti i njenih metoda , znanost na duge staze uvijek odoljeva tome, samo je pseudoznansot na provjere alergična, već o isticanju motiva i mogućih skrivenih protagonista uz pobornike alternativnih izvora energije. Što je tu sporno i koga to ugrožava?

Tko je glasao

Biti ce beba ko u bajki.

Biti ce beba ko u bajki.

Tko je glasao

nemojte vi bušiti

http://www.plovidba.me/index.php/video/65-video-upad-ruskih-specijalaca-...

ostavite nama da mi bušimo

meni to tako izgleda, samo što eto Rusi i nisu baš za neki dogovor, hehe

sve dobro...

Tko je glasao

greenpeace

ne mora ići daleko, imaju itekako posla u njemačkoj, prosvjedovati kraj toliko termocentrala na ugljen, imaju posla barem za godinu dana, jedini problem je što im najviše donacija dolazi iz njemačke, a nije baš uputno ... hm, u tanjur iz kojega jedeš...

Tko je glasao

Ovakvi i onakvi

Postoje ljudi, koji imaju strahopostovanje prema nepoznatom, isto tako postoje oni, koji ismijavaju nepoznato.
Vjeruju da su najpametniji i ono sto ne razumiju smatraju gluposcu.
Zasto bi Zoran Vakula Vama rekao ono sto zna, Vama koji ga vrijedjate. Da bi imao sudbinu dr. Vlaste Tutis.
Ili da dobije otkaz i vozi taxi u Becu, ili Parizu ili Londonu.
Ismijavati metereoloske prognoze je ismijavati rad tisuca i tisuca inzenjera , tisuca i tisuca programera, tisuca i tisuca pilota, tisuca tisuca fizicara i kemicara, geologa i astronoma, matematicara itd, itd.
Nepoznavanje mehanike, dinamike,kinematike, termodinamike itd. itd. nije sramnota, ali ismijavati te znanosti mogu politolozi i journalisti.
Strahopostovanje prema Svemogucem i prema beskonacnom je princip vjernika.
Dr. Schuler je jednom rekao: morate prvo vjerovati, da biste razumjeli.
Sve nas je vise,koji ne vjerujemo.
Slicno kao u vrijeme UFO a. Teorije zavjere. Neki od tog imaju itekako korist.
IT sustavi su toliko kompleksni, da ih Vas mali mozak jos dugo nece razumjeti.
Sretno
DI V. Rosic

Tko je glasao

o vakuli i malo mozga

kada poslušamo ovu katastrofičnu priču u kojem nas očekuje kiša, poplave, suše, zimi snijeg, pa onda topljenje snijega, puhanje vjetra, u africi glad, pa nasilje itd. na kraju priloga izgovara ničim izazvan tu rečenicu, prethodno govoreći da je u splitu najtopliji prvi kvartal ove godine,( a nakon ovog izuzetno hladnog ljeta, srpanj je u splitu najhladniji u posljednjih 28 godina.)
http://vijesti.hrt.hr/svijet-cekaju-borba-za-vodu-i-energiju-glad-i-ekst...
u interviewu na crometeo portalu, koji je amaterski meteorološki portal međutim izjavljuje nešto sasvim drugačije...
"
Još u lipnju ste najavili dugo toplo ljeto, no ništa od toga. Da li je uopće moguće takve prognoze dati par mjeseci unaprijed?

Ako se pozornije pročitaju moje “najave”, objavljene u Meteo kutku na HRT-u moći će se naći kako sam prognozirao veliku vjerojatnost iznadprosječno toplih mjeseci (podrobnije, od riječi do riječi, stavljam i na kraj ovog intervjua). Prognoze iznadprosječnosti ovoga ljeta prilično su se ostvarile. No, iznadprosječno toplo ne znači uvijek i vruće, a ni “dugo toplo”. Na žalost, mnogi su novinari i/ili urednici koji stavljaju naslove, iznadprosječnost izjednačili s vrućinom, “dugim toplim ljetom” i još koječim, bez da su podrobnije čitali tekstove. Bila im je važno imati dobar naslov, i još po mogućnosti s barem malo senzacije i “bombastičnosti”, koji će ljudi pogledati, možda poneki i pročitati tekst, koji katkad nije imao veze s naslovom…
....
Na temelju čega ste došli do zaključka da nas čeka dugo toplo ljeto?

To nije bio moj zaključak. Ne sjećam se da sam takvo što negdje napisao ili javno rekao. Žao mi je što su me ljudi tako shvatili. Moji pokušaji da ljudima pojasnim mogućnosti današnje meteorologije očito nisu dovoljno dobri. Morat ću ili odustati od toga ili se još više potruditi, iako sumnjam da ću ikada uspjeti sve zadovoljiti, posebice one koji vole samo da-ne odgovore, a ne vole vjerojatnosnu prognozu. Naime, koliko god stručnjaci iz različitih dijelova znanosti proučavaju, zaključuju i primjenjuju metode fizike, matematike, informatike, kemije, biologije i dr. sumnjam da ćemo ikada imati 100% točnu prognozu svih meteoroloških elemenata ne samo za više dana unaprijed, nego i za dan dva.
"
treba li biti pošteni znanstvenik i na pitanje kakvo nas ljeto očekuje odgovoriti da ne može dati znanstveno utemeljeni odgovor jer to nije moguće, no kako pohađa konferenciju gdje se pripremaju "kako komunicirati te promjene i na najjednostavniji način predočiti gledateljstvu sve što nam se zbiva..itd..." mora se ljude stalno plašiti klimom i klimatskim promjenama kao da živimo u pećinama pa će nas hladnija zima pomesti. kiše se moramo plašiti ako živimo pored drave i save jer ne gradimo nasipe i spremamo se na kiše, što nam je dužnost, nego padamo sa kruške i trabunjamo o "biblijskim poplavama".
ukratko da skratim, vakula je paradigma šarlatanske znanosti koja je politički motivirana, a dnevnik upravo govori o politici koja kreira i financira tu motivaciju. kategorija "vjerovanja" ne spada u znanstvenu metodologiju to bi vaš hipertrofirani mozak trebao znati, a znanstvenici koji su učili termodinamiku, i ine znanosti bi trebali znati i njihova ograničenja.
kako ne postoji generalna teorija klime, i čvrsti nedvosmisleni znanstveni dokaz o utjecaju fosilnih emisija sa klimatskim promjenama mogu prolaziti termini "znanstveni konsenzus" "vjerovanje u klimatske promjene" koje su priličnije papinom urbi et orbi. na kraju, ja bih rekao da vaš veliki mozak pun znanja uopće nije shvatio poantu dnevnika koju je napisao moj mali i ograničeni mozak. nepogrješivi indikator vašeg neznanja je zazivanje teorija zavjere jer je to najlakši neargumentirani odgovor, internetski klasični šortkat kada nekoga želiš intelektualno poniziti bez argumenata.

Tko je glasao

Jedan ili vise IT sustava

Ispricavam se svima, koje je moj komentar uvrijedio: nije mi to bio cilj.
Mi svi imamo jedan mali mozak u usporedbi sa sustavom mozgova. Nas procesor u smartphoneu ili lap topu je malen u odnosu na sustave,koji predvidjaju klimu. Kapetan Amerika ima na tisuce ogromnih racunala, koji rade u vrlo kompleksnom ritmu i proracunavaju do sada nemoguce proracune.
Procitajte ponesto o CFD.
Iskreno govoreci dnevnik mi se svidio; puno posla i znanja je u njega ulozeno i za to cu dati +.
Uistinu jedan od najboljih dnevnika; naravno da i DI Vakula nekada treba reci: ne znam ili sustav je toliko kompleksan da je nemoguce ga predvidjeti.
Zamah jednog leptira u Argentini moze izazvati hurikan u Japanu(kaos teorija).

Tko je glasao

kim kardašian & klimatske promjene

isrika se prihvaća. plus nije bitan, a smisao demokracije je iznošenje suprotnih mišljenja, dakako ako ima valjanih argumenata. no kao što se vidi iz priloženog nisam se sa vakulom narugao bez razloga, čovjek je dapače simpatičan meteorolog, no sam je kriv, kako se vidi iz usporednih linkova...
no tema dnevnika nije posljedica, nego uzrok, tokovi novca, politička klima koja se stvara oko prirode, kao da su u mogućnosti kontrolirati klimu, a znanost je u ovom slučaju marginalna. moderno ujedinjeno i civilizirano čovječanstvo nije u stanju zaustaviti sukob između dva plemena, kada se 50 beduina pošajbaju kalašnjikovima, a vidi, zaustavit će klimatske promjene...i dok tobože cijeli znanstveni svijet, aktivisti i zavedene ovčice maršira, pazi maršira, čitaj skupili se momci i đevojke dakako obilato na pogon fosilnim gorivima, jer sve što nose, jedu i rade je vezano na ovaj ili onaj način uz fosilna goriva i zalažu se za skuplju i nepouzdanu energiju. glumice, foto-modeli, svakojaki selebritiji se zalažu za solarne panele jer će oni tobože promijeniti klimu i spriječiti pokvarene kapitaliste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_Summit
http://www.crometeo.hr/cijeli-svijet-o-zatopljenju-paar-i-dalje-o-ledeno...
a obama upozorava
"
Klimatske promjene, rekao je američki predsjednik Barack Obama pred kolegama iz više od 120 zemalja, pokazuju da će one sljedeće stoljeće odrediti dramatičnije od svih drugih globalnih prijetnji, uključujući terorizam, političke nestabilnosti, nejednakosti i bolesti, piše tportal.
"
kao da je klima al kaida...nastavak teksta je klasika, na žalost nekoliko sitnica stoji na putu:
-sa današnjom tehnologijom i zavisnosti od fosilnih goriva nemoguća misija je uvesti 20% obnovljivih izvora; na vrbi frulica
-klimatski revolucioneri zaboravljaju da je globalno zatopljenje zaustavljeno već 17-tu godinu, bez obzira što dokazuju da je toplina otišla u oceane, jer kada pretvoriš silne zilionjoule u stupnjeve stvarni temperaturni pomak je tisućinka stupnja. i to su dakako izmjerili na 75% zemaljske površine sa tolikom točnošću. globalno zatopljenje je odlučilo otići u more kao godzilla i vratiti se još snažnije i prijeti kraju čovječanstva.
-un klimatski modeli koji prognoziraju klimatske trendove su pogrešni i netočni,
-ekstremno vrijeme se vezuje uz klimatske promjene, kao da ekstremnog vremena nije bilo u povijesti i prije "klimatskih promjena", što je bilo kada je grenland bio zelen, kada je temza bila zaleđena debelim ledom, kada su se tudori skejtali?
http://www.bbc.com/news/magazine-25862141

Tko je glasao

Robot robuje agendi hapanja kao anticivilizacijskoj

Dugo mi je trebalo da ipak odlučim kontrirati zločestoj logici Robota...

Cijeloj priči prištepala se poznata salonsko-pomodna novinarka ili već što li je, Naomi Klein svojom najnovijom knjigom kopernikanskog naslova "This changes everything: Capitalism vs the climate", u kojoj se obračunava sa kapitalizmom koji je tobože uništio klimu. Ovo mijenja sve, otkriće da su zločesti kapitalisti popasli zemaljske resurse, i da ih treba zamijeniti zelenim kapitalistima koji će uz pomoć feed in tarifa i karbonskih poreza uzeti novac (hm, od potrošača, glasača, sirotinje) i dala taj novac poštenim kapitalistima koji će proizvoditi energiju bez štetnih posljedica za okoliš.

Logika gomilanja resursa kao samo sebi svrhom je činjenica koju Robot nikakvom ekvilibristikom ne može otkloniti dok pjeva ode ovakvom i onakvom odnosu 1:99 kao poželjnom obliku funkcioniranja ljudske zajednice koja se zasniva na goloj sili i predatorstvu.
Možda da malo sam sebi nacrtaš funkciju društvenih skupina i društvenog utjecaja zadnjih par stotina godina pa ti možda ipak sine tko su ti koji izmjenjuju godišnja doba, dan i noć - ha...
Pandrčenje Naomi Klein bez i jednog argumenta (ili bilo koje druge Naomi) na prvu možda i izgleda simpatično međutim pažljivijem "slušatelju i gledatelju" takvo postupanje ne pije vodu.
Zašto!?
Zato što su ti samoizabranici s debelim novčanicima glavni i jedini generatori najvećih zemaljskih problema pa tako i klimatskih.
Nadam se da ne propovijedam herezu ako te podsjetim na konkretnog Nikolu Teslu koji je ono "prije par stotina godina" vozio el auto a koji se napajao iz "zraka". Dakle postoje rješenja "nulte točke i vakuma" koja bezgranično otvaraju prostor bezgraničnoj i čistoj energiji i dakako besplatnoj za sve zemljane, ali ima onaj ali... nema više gomilanja sadašnje prljavštine koja nekima s velikim trbušinama osigurava beskonačno parazitiranje na statusu quo - na beskonačnoj tuđoj patnji većine! A to je bolesno kako god to gledao i slušao! i ti to ne samo opravdavaš već i zagovaraš, a i to je onda patologija.
I tu patologiju neki na ovom portalu honoriraju "lajkovima" što i je dokaz kako je slatkorječivima jednostavno manipulirati masu.
Neću ti dati minus jer sama agenda dnevnika zavređuje stotinu minusa, ali sam napisala ovo kako bi se ipak čitateljstvu dalo na znanje da ovakvi "projekti" neće proći bez obzira na količinu ljubavi iskazanih spram Naomi Klein.

Tko je glasao

ne j. vas p. već vas j. kapitalizam

ne volim teške riječi, posebice mi nije jasno odakle vas nekolicina vidi tobožnju zloću u mojim internetskim črčkarijama, obzirom da je ovo "take it or leave it" sustav; ako ti se nešto ne sviđa ne uzmeš, a već ako me uzmeš na zubić rado bi pročitao nešto racionalnih kontrargumenata, a ne poput onoga dolje koji je iz jedne rečenice koju mi je nasilno stavio u usta pravi kilometarski samozadovoljavajući post. ja sam spasio barem četvrtinu sive mase preskakajući postove nekih uvaženih članova pollitike, low brain dijeta.

a što odgovoriti teta sjenci; prvo, da malo bolje pročita dnevnik i postove pa će vjerojatno shvatiti da ovo nije promicanje liberalizma i kapitalizma, nego konstatiranje činjenice da je kapitalizam bolji od ostalih sustava, robovlasništva, feudalizma, socijalizma istočnog tipa; da li je u pitanju univerzalni ili dobar sustav dakako nije. dapače, pažljivijji čitatelj otkrit će neskrivenu antipatiju prema nekim obilježjima tog sustava,
nisam futurist i ne znam kuda će otići vrli novi svijet, no znam da nismo počeli ložiti ugljen i naveliko taliti željezo, da bi vrlo brzo ostali bez drveta, šuma i svega ostalog.dodajte tome plastiku, i ostale zamjene drveta, i industrijska proizvodnja cementa. doduše blato i slama su zdraviji i obnovljivi su, no...da u engleskoj nisu napravili parni stroj, tkalačni stan, da ford nije napravio pokretnu traku, i da nismo napravili traktore, željezne plugove, kombajne hladnjače, i da nismo trošili fosilna goriva, vjerojatno ne bismo ostali živi, već bi ovisili o ćudima vremena i živjeli u par divljih plemena raštrkanih diljem ove kugle (vidi poučak irske gladi, krumpirova plamenjača, i hop osmina stanovništva umre od gladi. danas poprašiš fungicidom, i krumpir ostaje jestiv. doduše nije ekološki, no ako bi birao glad i krumpir sa fungicidima izabrao bi ovo drugo. to se zove progres, a svijet je baštinio prilično dobara, izma i napredak zbog kapitalističke gladi za profitom. maye su nestale zbog onoga što danas zovu "klimatske promjene" kada je par velikih el nina u kombinaciji sa sušama uništilo rod kukuruza u duljem razdoblju. to je onda značilo nestanak naroda, danas na prljavoj kapitalističkoj burzi kupiš kukuruz iz drugog kraja svijeta. onda su vračevi krivili za sušu malu djecu, pa su ih davili i ostavljali na vrhovima planina, danas krive ugljen i termocentrale. doduše tebi su draže teorije po kojima su se maye ukrcale u svemirske brodove i otiše sa qetzakoatlom na nibiru... )
ukratko, ja sam simpatizer manjinskog stava da propagatori krivnje ljudi za promjenu klime koriste prirodne promjene u klimi prikazati kao neprirodne, umjetne i uzrokovane čovjekovom činidbom, a to čine jer u pravilu, nema reference, ne zna se što je "prirodno".

pandčenje naomi klein...evo je par minuta sa colbertom, vrijedi vidjeti i čuti snagu njenih argumenata, bez obzira što je riječ o poluozbiljnoj emisiji...
http://thecolbertreport.cc.com/videos/k5a58t/naomi-klein
srbi su, kakvi već jesi na prosvjedima protiv gay parade, definirali svoju verziju naomi klein "ne jebu vas pederi, jebe vas kapitalizam".
kraj tvog posta je zabrinjavajući, jer nakon pogrešne dijagnoze i liječenja dr. sjenka predlažete karantenu slobodnog izričaja misli, rekao bih da su ta vremena ipak, na vaš veliku žalost za nama...

Tko je glasao

Intelektualcu nije prilično zaobilaziti glavno pitanje

Dakle ponavljam - čemu možemo zahvaliti hapačku piramidu moći 1 : 99, možda evanđelju!!!?

Tko je glasao

zanimljivo pitanje šedou

kao da si me pitala a reci mi robote tko je izmislio kapitalizam?
probajmo malo ovako o hapačkoj piramidi moći, evanđelje po dolaru; recimo moglo bi se možda pročitati ovdje niže na linku. kako princip izgleda, vidi tablicu "funding flows to campains". grupe za pritisak, lobisti, financijeri kampanja...
http://www.forbes.com/sites/chrisprandoni/2014/07/30/breaking-senate-com...
"
The most striking aspect of the Billionaire Report is the sheer amount of money that is in play. In 2011 alone, ten foundations donated upwards of half a billion dollars to environmental causes. Many of these foundations, whose assets are valued in the billions, meet and coordinate under the framework provided by the Environmental Grantmakers Association (EGA). Described as the “funding epicenter of the environmental movement,” EGA members doled out $1.13 billion to environmental causes in 2011. EGA’s membership is not public but its clout is self-evident given the amount of money its members direct to recognizable environmental NGOs.
Often times, EGA members will elect to indirectly fund organizations that are the face of the environmental movement. For example, instead of directly cutting a check to the Natural Resources Defense Council (NRDC) or the Sierra Club, the Hewlett Foundation or the Packard Foundation will contribute to the Energy Foundation. The Billionaire Report describes the Energy Foundation as “a pass through charity utilized by the most powerful EGA members to create the appearance of a more diversified base of support, to shield them from accountability, and to leverage limited resources by hiring dedicated energy/environment staff to handle strategic giving.”
"
momačka grupacija kluba milijunaša zove se
http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Alliance
i uključuje poznatog borca za širenje demokracije. to su vjerojatno oni "dobri" kapitalisti o kojima govori naomi. mislio sam doduše i analizu ovog vrlo zanimljivog "minority reporta" ubaciti u dnevnik, no onda bi bio prevelik, i otvorio bi nekoliko zanimljivih tema. tekst je vrlo zanimljiv jer razotkriva rad "kluba milijardera" grupe filantropa-kapitalista, zanimljivog oksimorona.

http://www.epw.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Files.View&FileSto...

zanimljivo da se u priču uvijek uključi nekoliko friško završenih znanstvenih radova koji su na domak konačnog otkrića da izgaranje fosilnih goriva mijenja klimu, pa se složi jedna un konferencija o krajnjem vremenu da se nešto čini, obamin govor i knjiga naomi klein, i klimatski marš. spontana klimatska događanja naroda. ukratko, rekao bih da se cijela slika polagano uobličava i da stvari dobijaju jasnije konture, kapitalizam mijenja kožu, rokfeleri su prešli na zeleno, nafta je out, solari će se nositi sljedeće sezone.

Tko je glasao

Akademski građanin nije rekao ništa a kamoli odgovorio

Ti si zbilja dobar učenik ovih samoizabranih elita - govoriti tri dana i ne reći ništa, ovo ti je za pad kolegija...
Malo ću preformulirati pitanje - možda ti bude jasnije!?

Koja je konačna svrha hapaćke agende 1 : 99 ????

Tko je glasao

kukulele

Koja je konačna svrha hapaćke agende 1 : 99 ????
odgovor je da nemam pojma.
zaista nemam pojma što ti podrazumijevaš pod "hapačkom agendom", niti što znači 1:99 omjer. nemam portabl haarp u sobi i ne mogu ti čitati misli. nasreću.

Tko je glasao

Jedan od najboljih blogova

Jedan od najboljih blogova koje sam pročitao u zadnje vrijeme.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Foxpert za robotiku, Vakulu i klimatske promjene

Kada vidim dičnoga Vakulu koji nije u stanu pogoditi kakvo će vrijeme biti za tri dana unaprijed, a javi se iz Pariza sa neke klimatske konferencije i uvjeren je da zna što će biti sa klimom za 100 godina...

Još jedan od klasičnih crackpotovskih argumenata. Ponavljajmo ga do besvijesti pa će jednom valjda postati istinitim, zar ne?

Dakako, kao i obično ovime jedino dokazuješ svoje nerazumijevanje, naime u ovom slučaju ne razumiješ osnovnu razliku između vremena i klime. Pojam vrijeme odnosi se na trenutno stanje atmosfere, na kratkoročne promjene, iz sata u sat, iz dana u dan, dok je klima prosjek vremena kroz više godina. Vrijeme je teško predvidjeti, dok je klima predvidiva.

Vrlo dobra ilustracija, metafora za odnos vremena i klime je čovjek koji šeta sa psom na povodcu. Čovjek obično ide ravno a pas trčkara okolo, lijevo-desno koliko mu povodac dopušta, što obično nije puno. Čovjek predstavlja klimu a pas vrijeme. Putanju čovjeka obično je lako predvidjeti jer je najčešće pravocrtna, za razliku od putanje psa (teško je predvidjeti da li će se kroz nekoliko minuta pas nalaziti lijevo ili desno, na udaljenosti od dva ili pet metara).

Klima je oblikovana globalnim silama koje mijenjaju ravnotežu energije u atmosferi (Sunce, staklenički plinovi, nagib zemljine osi itd.). Budući da razumijemo fizikalne zakone koji su u igri, kao i klimatske promjene koje su se događale u Zemljinoj prošlosti, možemo s priličnom sigurnošću predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti, pod uvjetom da znamo kakva će biti globalna uvjetovanja (naravno, ne možemo sa sigurnošću znati buduću količinu stakleničkih plinova u atmosferi i zato treba napraviti više scenarija).

Uostalom, modeli koji predviđaju budućnost bili su napravljeni prije nekoliko desetaka godina i danas ih možemo usporediti sa stvarnim stanjem. Na primjer, model Jamesa Hansena iz 1988-e.
Scenarij B pokazuje vrlo veliko podudaranje sa stvarnim stanjem. Pored toga treba reći da su Hansenovi modeli u usporedbi s današnjim bili vrlo primitivni. O modelima i podudaranju s opaženim stanjem govori i Michael Mann u izvrsnoj prezentaciji The Hockey Stick and the Climate Wars

Neil deGrasse Tyson u jednoj epizodi serije Kozmos koristi upravo gore spomenutu metaforu sa psom i čovjekom, isto kao i animacija Trend and variation. Oba kratka video zapisa vrijedi pogledati, pogotovo prvi koji u svega nekoliko minuta daje odličan sažetak ovih pojmova:

OK.. so we scientists are so good at making this dire long-term predictions about the climate. How come we are so lousy about predicting the weather?
This year we had a colder winter.. we could be in for global cooling..
The difference between the weather and climate..
Weather is what the atmosphere does in short term.. hour to hour.. day to day. Weather is chaotic. Microscopic disturbance can lead to large-scale changes. That's why those 10-day forecasts are useless.
Climate is the long-term avarage of the weather over a number of years. It is shaped by global forces that alter the energy balance in the atmosphere such as changes in the Sun tilt to the Earth's axis, amount of sunlight the Earth reflects back to space and the concentration of greenhouse gases in the air. A change in any of them affects the climate in ways that are broadly predictable.
My friend's meandering represents the short-term fluctuations. That's weather.
It is almost impossible to predict what will attract his interest next. It is not hard to know what the range of meandering will be cause I am holding him on a leash.
We can't observe climate directly. All we sea is the weather. The avarage weather over course of the years reveals a pattern. I represent that long-term trend which is climate. Keep your eye on the man, not the dog.
Weather is hard to predict, like my friend here, but climate is predictable. Climate has changed many times in the long history of the Earth, but always in response to a global force. The strongest force driving climate change right now is the increasing CO2 from the burning of fossil fuels which is trapping more heat from the Sun. All that additional energy has to go somewhere. Some of it warms the air, most of it ends up in the oceans. All over the Earth the oceans are getting warmer.

I na kraju, kao što sam već rekao, ovo je dobro poznati "argument", obrađen i kategoriziran na portalu Skeptical Science:

The difference between weather and climate (basic level)
The difference between weather and climate (intermediate level)

Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist. -- Kenneth Boulding

Tko je glasao

sad nam još objasni

tzv. Panonsko more i školjke na nadmorskoj visini cca 150 m., da ne spominjemo legende i stare zapise o potopima

ako se zemljina os zakrene ( a hoće) još za 0,5 stupnja imat ćeš takve " klimatske promjene" da se budeš samo čudio

Srećom, tome se bude prilagođavala neka iduća generacija.

Autor dnevnika je 100 % u pravu i to je svakom tko se služi zdravim razumom a ima više od osmoljetke- jasno.

Nabijaju nam grižnju savjesti što jedemo meso, što vozimo aute i sl..

primjenjuje se klasična taktika religije, strah, strah i samo strah, ucjena i prijetnja

e tu su neki hohštapleri odlučili zaraditi neku paru, kad se već može..

kao oni što su prodavali vodu koja liječi sve bolesti pa i ćelavost, hehe

Više "zagadi" jedan dobar vulkan kad eruptira nego sva vozila.

Ajd oporezujte vulkan...pizda vam materina...njima svima..mislim.

sve dobro...

Tko je glasao

ispravak

vrli drvosječe, cijenim tvoj doprinos temi, no vulkani ne pridonose godišnjoj kvoti stakleničkih plinova. erupcije vulkana snižavaju temperaturu, no ne uvijek, i ne postoji uzročno posljedična korelacija...
kratka napomena za one koji ne znaju ili su lijeni za pročačkati po svemrežju, a tiče se emisija co2, co2 je trenutno u koncentraciji 400 ppm (parts per million) u atmosferi.
izvori tog plina se dijele na prirodne i umjetne;
http://whatsyourimpact.org/greenhouse-gases/carbon-dioxide-sources
-umjetni ili izvori uzrokovani ljudskim aktivnostima ; 87% ljudskih izvora su uzrokovani izgaranjem fosilnih goriva, 9% nastaje zbog čišćenja šuma-deforestacijom i poljodjelstvom, te 4% industrijski procesi, poput recimo proizvodnje cementa koja je veliki izvor tzv. "umjetnog co2".
-izgaranje fosilnih goriva 2011. godine proizvelo je 33,2 milijarde tona co2. u tom dijelu od 87% fosilnih goriva, grijanje i proizvodnja struje 2010. godine sudjelovala je sa 41%.
obzrom na zemlje:

Electrical Energy Produced By Fossil Fuel Combustion
(Billion Kilowatthours)

G8 Nation Fossil Fuel Combustion Total %
Canada 136.31 622.98 21.9%
France 44.65 532.57 8.4%
Germany 340.38 567.33 60.0%
Italy 286.35 201.7 70.4%
Japan 759.93 1031.22 73.7%
Russia 668.26 996.82 67.0%
UK 244.5 342.48 71.4%
United States 2,788.87 4,100.14 68.0%

podatci su dobijeni:international energy statistics database (2011), Energy Information Administration

prirodni izvori:
-prirodni izvori co2 su oceani (42,84%) odnosno 330 milijardi tona co2;
-fotosinteza, disanje insekata i životinja (28,56%). ili 220 milijardi tona co2 godišnje;
-dekompozicija tla, i emisije iz zemaljskog tla su 28,56% ili 220 mrld tona co2 godišnje;
-ostatak od 2% čine razni izvori, i protivno mitovima vulkanske erupcije čine malih 0.03% prirodnih emisija, odn. 0,15-0,26 mlrd tona co2 emisija.

-često puta se zna pročitati podatak da su koncentracije co2 najveće u posljednjih 800.000 godina, no uz to nam ne kažu da je precizna metoda rekonstrukcije, putem mjerenja koncentracija mjehura atmosfere zarobljenih u dubokom ledu pouzdana do tog doba, nakon čega postaje nepouzdana.
najbliže današnjim veličinama, odnosno i veće koncentracije su iz razdoblja od prije 4,5 milijuna godina, podatak koji su dobili mjerenjem koncentracija tog plina u planktonu.
najdublja bušotina na svijetu iz koje je izvađen led je na području ruske baze vostok, led izvađen iz te bušotine govori o koncentracijama co2 unazad pola milijuna godina. vostok je inače najhladnije mjesto na zemlji na kojem je izmjerena temperatura od -89 stupnjeva C. analiza podataka iz te ledene kore govore da se koncentracije co2 mijenjala ciklički svakih 100.000 godina, kao i temperatura.
prosječna temperatura bi padala za 10 stupnjeva što je ugrubo razlika između klime u kojoj nosiš košulju sa kratkim rukavima i arktika.
nema znanstvenog dokaza koji ukazuje na uzroke te cikličke pojave.
http://cdiac.ornl.gov/ftp/trends/co2/vostok.icecore.co2
http://cdiac.ornl.gov/trends/co2/graphics/vostok.co2.gif
http://cdiac.ornl.gov/trends/co2/ice_core_co2.html
usput iz jednog od grafova, podatci iz law dome sa antarktike pokazuju da je povećanje emisije stakleničkih plinova započeto 1800.-te godine, dakle davno prije nego što je kapitalizam započeo intenzivno cijediti planetu. od tada vjerojatno datira posljednji ciklus zatopljenja, od milja nazvano "globalno zatopljenje".

Tko je glasao

"godišnja kvota"

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/...

nećemo valjda upadati u zamke

što je za nas godina možda za vulkan nije , hehe a izraz " kvota" mi je pogotovo simpatičan

sva ta palamuđenja oko klime tumačim pojednostavljeno..........

ovi koji su se dobrano nahapali sada bi nekako spriječili druge da se isto nahapaju pa eto troše pare na propagiranje neke nove ideologije gdje bih ostavio traktor i ponovno prezao konja / vola za plug

sve dobro...

Tko je glasao

oj drvosječe

u jednoj od bezbrojnih rasprava dotakli smo se i vulkana, oni imaju drugi mehanizam utjecaja na klimu

http://pollitika.com/klimatski-skeptik-u-ny-timesu-objavio-svoje-obracenje
"
http://berkeleyearth.org/volcanoes/
koja govori o međuutjecaju gigantskih vulkanskih erupcija i globalne temperature, u kojoj su mullerovi znanstvenici predano lijepili na svaki pad temperature pripadajuću vulkansku erupciju. i to je lijepo od njih.
kada se ona usporedi sa najvećim zabilježenim vulkanskim erupcijama koje se mjere indeksom vulkanske eksplozivnosti (VEA), onda povijest kaže da su najveće vulkanske erupcije sa indeksom 6 i većim u promatranom razdoblju bile :
Mt. Pinatubo, 1991
Novarupta, 1912
Santa María, 1902
Krakatoa, 1883
Mt. Tambora, 1815
Laki, 1783
na grafu se lijepo vidi laki, tambora, krakatoa i pinatubo; hm, gdje su ostale dvije?
ask dr. wiki,
http://en.wikipedia.org/wiki/Novarupta
("Only the 1991 eruption of Mt. Pinatubo in the Philippines was of a similar magnitude during the 20th century, ")
vidi li tko na grafu novaruptu i peak dolje koji bi trebao biti veličine pinatubovog? nažalost, peak je bio trbuhom gore, zato su ga znanstvenici izostavili :).
santa maria
http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Mar%C3%ADa_(volcano)
("The eruption was one of the largest of the 20th century, only slightly less in magnitude to that of Mount Pinatubo in 1991. The eruption had a VEI of 6, thus being 'Colossal'.[3]")
ni ovdje se nije pojavio peak, nego mali povremeni kljuc dolje, i to nekad ničim izazvan. misterija. trebamo još proučiti materiju, muller. još malo cherry pickinga.
agung, chichon i cosiguena su vei 5 i lijepo su se uskladili sa slikom. vidi se da je i cosiguena dobro potegla za peticu, doduše, mt. helens je bio solidna petica, no nije ušao u širi izbor. nije bilo peaka.
dalo bi se malo timingu erupcija i peaku koji se jedino slaže kod pinatuba...
"

http://factsanddetails.com/world/cat51/sub323/item2209.html
usput, dobro se sjetiti, tambora je eruptirao 10.travnja (hebat ga desničarski vulkan) 1805. godine. to je najveća vulkanska erupcija na planeti zemlji u posljednjih 10.000 godina, vea jačine 7. godinu poslije globalna prosječna temperatura je pala za 3 stupnja, i polako se vratila natrag. kažu da je pepeo padao u new yorku, a ljudske kosti su nalazili 4,500 milja daleko od erupcije u zanzibaru. ubila je 92.000 ljudi, a snaga eksplozije je bila ravna svom nuklearnom oružju na zemlji. kažu da je shebala vrijeme te godine da je napoleon nagrabusio u waterloou (topovi u blatu)... predpostavka je da je ispljunuo oko 48.16 MtCpa, tojest milijuna tona co cvaj u atmosferu. tako kažu znanstvenici, a ja njima vjerujem. tek toliko da se vidi koliko smo maleni u usporedbi sa prirodom...
ostalo stoji, nadam se da ne udavih...

Tko je glasao
Tko je glasao

http://www.abc.net.au/news/20

http://www.abc.net.au/news/2014-09-14/record-coverage-of-antarctic-sea-i...

"GLOBALNO ZATOPLJENJE" ahahahahahahahahahhhhahahahahahaahahhahaha............. hahahahahaahhaahaha......... jebote prekinceme ahhahaahahahahaahahahaaaaaaaaaa :)))))))))))))))))))))

Tko je glasao
Tko je glasao

zanimljivo

evo čouka. javljaš se redovito "slučajno" odnekle kada napišem pokoji post koji se dotakne klime. da ga hebeš nigdje se ne javlja na postove, ali redovito na moje dnevnike, što ukazuje da si alter ego nekog mudrijaša koji nema muda pisati pod pravim nickom.

dakako otkrivaš toplu vodu o klimi i vremenu, što je zaista monumentalno otkriće.
vakulu sam spomenuo u kontekstu bisera (tko je ovdje crackpot...)
http://danas.net.hr/hrvatska/vakula-iz-pariza-valja-nam-se-pripremiti-za...
"
rekao je Vakula u javljanju iz Pariza te naveo da se prema svim dugoročnim raspoloživim prognozama ovo ljeto valja pripremiti na ekstremno visoke temperature te na toplinske valove i u našem dijelu svijeta.
"
sada bih trebao linkati nekoliko linkova koji pokazuju kako mediji pokazuju duboko razumijevanje pojmova klime i vremena, poput ovakvih...
http://www.vecernji.hr/svijet/poplave-u-hrvatskoj-upozoravaju-da-je-nuzn...

dakako pročitao si dnevnik površno, jer klima uopće nije smisao dnevnika, nego nešto sasvim drugo. spominjanje psa i čovjeka koji ga vodi je zanimljiva paradigma autoriteta koje često spominješ, u kojem se temeljem lutanja psića posljednjih 40-tak godina predvidjelo gdje će pas završiti za 100 godina.
dobro je da si se dotakao autoriteta kojega često linkaš
http://www.skepticalscience.com/team.php
sve lumeni iz klimatologije, sa doktoratom iz kopipejstinga.
usput, james hansen, kada ga spominješ je pobornik nuklearne energije
http://grist.org/news/more-nukes-james-hansen-leads-call-for-safer-nucle...

samo izvoli voditi psića i nastavi me uveseljavati svojim postovima.

Tko je glasao

kak bu, bu

@robot
V grdi posel si se hitil s tim klimama i klimavim političarima i društvenim uređenjima.
Dal sam ti plus i još jedan bi ti dal ali tehnički je neizvedivo.
A znaš zakaj ? Imaš svoje mišljenje o jednoj temi a da nisi upal u zamku teorija zavjere :
Za se su krivi chemtrailsi i HARP. već si lepo objasnil kaj stranjski stričeki i tete misle o semu kaj utječe na klimatske promjene. Ne bi se štel fteknuti v druga politička gledanja jer sam socijalistički opredjeljen. ( Ne real socializam, ni komunizam već neka slično socijalnom kapitalizmu).
No ja bi se ipak zadržal malo na domaćima.
Mojem susedu Gabreku koji ima 92 godine (i mi velimo da je z Mojsijem skup u razred išel)
o promjenama klime najbolje govore kosti. Kad ga bole "čonte" (kosti) na levoj nogi bu hudo vreme. Kad ga bole u desnoj nogi bu lepo vreme. A kad ga pitamo kakvo bu vreme kad ga niš ne boli, on odgovori.
- Jeee. T o je vreme da mi dojdete na sprovod.-
Tak ti dojde vrem za sprovod i komunizmima i kapitalizmima i navek čekamo kaj se bu novog rodilo.

Tko je glasao

o moralu, ponosu i dvoličju

@poštujem politička uvjerenja, i tvoje socijalističko opredjeljenje jer je briga za čovjeka i njegovo blagostanje osnovna nit socijalizma, a tvoje opredjeljenje je najbliže njemačkom ordoliberalizmu, liberalizam koji je u biti klasična kapitalistička ekonomija u kojoj se troši koliko se zaradi, uz razvijeni socijalni sustav. jugoslavenski i sovjetski socijalizam su bankrotirali i ostali u arhivama povijesti kao neuspjeli eksperimenti, no to je druga priča.
ideja klimatskih promjena i ekstremnog vremena, sintagma koja je lukavo zamijenila dosadašnju "globalno zatopljenje" je postala okosnica stvaranja nove političke platforme, koja je u biti jedna od varijanti kapitalizma, dakako ništa poštenija i iskrenija od gole liberalne pljačke. kako je izgaranje fosilnih goriva usko vezano uz energiju svaka stavljanje kontrolnih mehanizama preko porezne politike i subvencija je na neki način državna intervencija u domenu energije. kada australija odluči napustiti kyoto protokol to čini ne zato što su oni zločesti kapitalisti nego zato što su najveći izvoznici ugljena na svijetu i za sada nisu voljni rezati granu na kojoj sjede.

sa druge strane kada pročitate da rockfelleri, napuštaju biznis sa fosilnim gorivima i povlače ulaganja iz istih, onda je to prilično dobar signal u kojem smjeru će kretati budućnost kapitalizma
http://america.aljazeera.com/articles/2014/9/22/rockefeller-oil-divestme...
http://business.financialpost.com/2014/09/23/rockefellers-baby-boycott-w...
bez obzira što u članku autori minoriziraju utjecaj rockfellera, i veličine njihove investicije u fosilnom bussinesu koji još uvijek nije za baciti i trenutno globalno iznosi 5 trilijuna $, i kako u članku navode grupacije velikih kapitalista koje povlače novac iz tog biznisa (i ulažu u drugi, dodao bih) u visini od 50 mrld $, u čemu prednjače Hewlett-Packard fondacija. doduše ne izjašnjavaju se gdje su rijeke novca usmjerene, no nije teško predpostaviti, nastavak kontrole energije, samo su promijenili zastavu.
obratite pažnju na uzgredni podatak da su samo od 2009. godine donirali različitim ekološko-klimatskim pokretima 1 milijardu dolara za promoviranje tih ideja. milijardu dolara samo od HP-a, sa toliko novca različite spin agencije i slični perači mozga uvjerit će javnost da je zemlja ravna ploča, a ne u "nužnost pokretanja akcije". kada potomci osnivača standard oila, majke svih kaptitalističkih pijavica brinu za klimu, i prikazuju se kao filantropi, malo zdravog skepticizma nije naodmet. rpckfelleri su dobro izabrali timing, upravo u trenutku kada je obama održao govor u un, i kada je započelo ludilo klimatskih marševa širom svijeta.

rfb fond koji su osnovali potomci pape rokfelera, tate sedam sestara (malo povijesti-koji je sjetimo se dampirao cijene nafte, i uništio konkurenciju, koju je kupio za bagatelu. kada je nekome u washingotnu sinulo da je u pitanju monopol, tata se dosjetio i osnovao sedam sestara, najveće naftne kompanije i uložio lovu u svih njih sedam, i zaradio mount everest novca. otprilike i priča sa prelaskom na obnovljive je vrlo slična...). rfb, odnosno fond braće roki, je od 40-tih do danas spiskao brda novca na promoviranje ideja o globalnom zatopljenju, kraju svijeta i ostalih trica i kučina.
indikativan je pasus
"
Back in 1985, one of RBF’s earliest grants on the global warming issue was $100,000 to the Geneva-based World Commission on Environment and Development for “an analysis of the major causes and likely impacts of the gradual warming.” Even before the analysis was completed, the Rockefeller Brothers Fund was already seeing a global warming trend.
"
jedan od glavnih primatelja tog obnovljivog novca je i organizacija 350.org,
http://350.org/
kojoj je glavni cilj vratiti koncentraciju co2 na po njima optimalnu vrijednost od 350 ppm-a, kako je trenutno ta koncentracija 400 ppm-a biti će zanimljivo kako će to postići, zaustavljanjem rotacije zemlje ili pravljenjem velikog kišobrana kraj mjeseca koji bi zemlju štitio od globalnog zatopljenja. glavni momak te grupacije je bill mc kibben
http://www.billmckibben.com/bio.html
"tata svih ekologa"; (to su oni tipovi koji na ulici nose puške, nešto poput ekološkog križara, dok financijeri sjede u hladovinama svojih dvoraca i prebrojavaju lovu kao kikiriki).
pored gorea, hp,rockija, bransona, treba navesti i tom steyera,
https://nextgenclimate.org/about/tom-steyer/
milijardera, filnatropa i ekologa, koji je
http://www.forbes.com/profile/thomas-steyer/
"
In February he gathered liberal political donors at his ranch south of San Francisco and it was reported that Steyer plans to spend upwards of $50 million to back select Democrats in this year's elections.
"
taj hipokrit, oliti dvoličnjak je odjednom postao protivnik keystone naftovoda koji je trebao prljavu naftu iz kanade dobijenu u pješčenjacima dorolati do amerike i pretvoriti je u pravu globalnu naftnu godzillu, on je obamin odgovor na braću koch.
dakako momak je lovu priskrbio prethodno kao glavešina hedge fonda, male globalne pijavice koja je pokoju kunicu priskrbila od fosila...
"
Tom Steyer founded Farallon Capital Management L.L.C. (“Farallon”) in 1986. Farallon has grown to become one of the largest and most successful hedge funds in the United States with over $20bn in funds under management.1 Mr. Steyer’s net worth is reported to be $1.6bn.2
"
znači kada budete ulicama vikali "bolje rat nego pakt", odnostno "zaustavite klimu i kapitalizam" imajte na umu neke od činjenica koje sam benevolentno nabacao :))
na kraju, summa sumarum ovo baš i nije neki afirmativni tekst o kapitalizmu. počeo sam puštati bradu kao karl marx.

malo sam zabrazdio boltek, nadam se da nije bilo dosadno. što se tiče dedeka gabreka, više vjerujem njegovoj kostobolji pred ciklonu nego naprednim računalnim simulacijama klime ;).

Tko je glasao

trebalo je pisati

...znači kada budete ulicama spontano vikali "bolje rat nego pakt", odnostno "zaustavite klimu i kapitalizam" ...

Tko je glasao

Volim Robotovu pouzdanost .-)

Rao pravi robot, on vrti svoj program i drugo ga se ne tiče. :Cool. :-)

Usput nuklearke su istinske zero co2, što vrlo dobro znaju Francuzi, koji imaju najniže emisije tog plina, daleko manje od Nijemaca, tobože svjesnih. Žabari su to postigli sirovom silom, 75% su se dekarbonizirali tolikim postotkom proizvodnje u roku 20 god
I sada, gle čuda iznenada, odlučuju zatvarati nuklearke i zamijeniti ih obnovljivima! :-o

The Wall Streat Journal: France to Dim Its Reliance on Nuclear Power

Francuska energetska tranzicija: nuklearke OUT, obnovljivi IN

Tko je glasao

das energiewende paradox

roboti kao roboti, iznose podatke...i premda nama robotima co2 nije zagađivač, idemo sa podatcima, a zadnji podatci kažu...
http://www.renewablesinternational.net/carbon-emissions-from-german-powe...
http://theenergycollective.com/robertwilson190/329626/new-reality-chines...
http://www.carbonbrief.org/blog/2013/11/5-facts-about-europes-carbon-emi...
posebno mi je ovaj simpatican...
http://country-facts.findthebest.com/compare/29-98/Germany-vs-France
švabe žabari
Total CO2 emissions
734,599 kilotons 363,355 kilotons ( usput 21,536 kilotons, hrvatska :) tenkju, zagreb :)
Per Capita CO2 Emissions
8.9692 metric tons 5.6158 metric tons

premda su podatci izvučeni iz konteksta, jer njemačka ima veći BDP i ima rast, nižu ratu nezaposlenosti, po BDP/glavi stanovnika su al pari, nijemaca ima više, gušće su naseljeni, itd. emitiraju dvostruko više co2, isključivo zahvaljujući francuskim nuklearkama. dakle da zaključimo, koji je smisao energetske transformacije njemačke, pomak prema zelenom ili energetski reket europe? i gle čuda... namjeravaju zatvoriti nuklearke i...postati kao nijemci?

Tko je glasao

Htjedoh reći

Što znači ovo "...dnevnik nije bilten udruge za obitelj, ili opskurne desničarske udruge...", je l negdje postoji takav i gdje? Drugo, složio sam se sa svim što si naveo, pa i u komentaru "o uzrocima i posljedicama ovog ili onog problema, odnosno kako ih većina blesavo tumači! No, opet kažem; ne slažem se da je kapitalizam svetinja i jedini mogući način života, te da se trebamo klanjati kapitalistima za ovaj nazovi-civilizirani život. Također smatram da razvoj treba ipak biti promišljen (a ne divlji), da trebamo razmišljati i o tome kakav planet ostavljamo djeci, itd. Dakle, nije kapitalizam sveta krava koja ne podliježe kritici i nema potrebe za kontrolom, čak dapače! Eto, to htjedoh reći, pa što košta da košta. :)

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Iako kadgod neka moja kravica

Iako kadgod neka moja kravica podrigne zatilta tamo neki zeleni senzor, novopristigla zelena plaćanja mi peglaju savjest, uz mali opipljivi bonus. Ovo potonje (€) je kolateralna šteta jer ste vi to tražili.
:)

Tko je glasao

sad će dojahati

oštrić i sasjeći te u korijenu

hehe

sve dobro...

Tko je glasao

Nije zlato sve što sja!

Nit' su ekolozi tek kreteni koji ne znaju što i zašto žele, nit' su kapitalisti dobroćudni čovječuljci koji jedino misle kako nahraniti gladni narod? Istina je da kapitalizam nije sam po sebi zlo, no istina je i da su ekolozi njihova savjest! Sve u svemu, činjenično je jako dobro posloženo, no zaključci, a osobito aluzije, uopće ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

wanka tanka

dnevnik nije bilten udruge za obitelj, ili opskurne desničarske udruge, nego je relativno cinični komentar svakodnevnice koja nas okružuje; izneseni podatci su kao i u većini mojih dnevnika u pravilu provjerljivi i nisu pisani napamet. moji minimalni komentari ne mogu biti neutralni, jer neutralno čitati josipovićev govor, koji se hvali niskim karbonskim footprintom u situaciji kada je pitanje hoćemo li sljedeći mjesec dobiti plaće i penzije, i dok sjedimo u magarećoj klupi eu je blago rečeno smiješno.
pored toga, blago je iritantno, barem meni, da ne postoji neka meteološka pojava koja nas zadesi, a da je ne povežu sa terminom "klimatske promjene"; gotovo svaku pojavu ekstremnog vremena, u posljednje vrijeme znanstveno su objasnili nekim meteorološkim fenomenom koji nema veze sa globalnom klimom ili nekim trendom koji bi mogli povezati sa klimatskim promjenama.(zanimljivo, klimatske promjene u odnosu na što, no to je druga priča...)
pored toga, nije mi jasno kako su se ekolozi, odnosno udruge zelenih pozicionirale kao nekakvi isključivi odvjetnici zajednice, kada je i posljednjem tukcu jasno da definitivno nije pošteno da šačica ljudi raspolaže novcem, resursima i da je postavila igru prema sebi. zna se kako postaješ kongresmen, predsjednik, i kako funkcionira sustav. follow the money.
čudno je optuživati kapitalizam, ili neki drugi politički sistem za iscrpljivanje i trošenje resursa, ili bi prije mogli reći da je tome kriva prvenstveno ljudska priroda, nešto što smo genetski naslijedili, i što kroz povijest radimo, crpimo prirodu, koristimo je kao svoje skladište, a zauzvrat se ze nju ne brinemo. planine u zaleđu dalmacije, nekada šumovite, nisu gole jer su ih posjekli venecijanci, nego su ih posjekli stočari, naši preci da bi dobili pašnjake. imaš kravicu, mlijekce, sirac, djeca nisu gladna, stočarska zajednica prosperira, ali nema više šume. nema mede, vuka, ptica i vjeverica. zato sada na njima niču vjetroelektrane ;).
naomi klein, koju gore spomenuh naziva taj fenomen "ekstraktivizmom", koji je prema njoj (ili već odnekle odakle je to popasla), potjeće iz korjena judeo-kršćanske civilizacije koja stvorila mit o potčinjenosti prirode čovjeku (dijalektičko-materijalistička kategorija, rekao bi bradonja iz triera), nasuprot toga su, opet prema njoj, razne domorodačke kulture koje žive u suživotu sa prirodom "i uzimaju koliko im je potrebno". to je lijepo - živjeti u šatoru, jahati konja i spavati pod zvijezdama, piti vodu iz kristalnih izvora, i živjeti u skladu sa wanka tankom, ali u šatoru nije nastao parni stroj, ili novi intelov procesor. da bi nastao taj kvantni tehnološki skok svakako nije dovoljno titrati jajca svakoj zvjerini koja ti izviri kraj prozora, niti bi to poslao manitu bežičnim putem, nego ugljen, bageri, crni dim, rudnici i sve ono što zovemo jednom riječju civilizacija. a civilizacija i njezine blagodati ima svoju cijenu, koju plaćamo kroz ratove, nove bolesti, prljavi okoliš i postupno nestajanje resursa. u termodinamici imamo pojam entropije, ili pojavu da sistem postaje neuredniji sa protokom vremena i sve manje koristan za izvlačenje korisnog rada iz sustava. što je nered veći, manja je sposobnost sustava da obavlja koristan rad, i obratno...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci