Tagovi

Kandidatura Srbije za EU i hrvatski interesi

S dosta „povuci-potegni“ Europska komisija je prošlog tjedna odobrila Srbiji status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. U posljednjem trenutku kad se samo očekivao pristanak svih 27 članica organizacije Rumunjska, ali i Litva, odbile su dati svoj pristanak. Važno je, a za hrvatske interese ima poseban značaj, da su Rumunji stavili prigovor kako Republika Srbija ne poštuje prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju rumunjskih Vlaha koji u Srbiji čak ni nemaju status manjinske nacionalnosti. Pod pritiskom velikih igrača, pri čemu je odlučnu ulogu odigrala Njemačka, Rumunji su popustili, pa je tako Srbija u godini kad je čekaju parlamentarni izbori dobila više za Europu, a manje za samu Srbiju, toliko željeni status kandidata. Naravno, od statusa kandidata pa do otvaranja pregovora i konačno potpisivanja pristupnog ugovora proći će više godina. Bez obzira na tu okolnost, treba sagledati kakve posljedice približavanje Srbije Europskoj uniji nastaju za Hrvatsku na ovom prostoru.

Dugoročno gledano, Hrvatskoj je u interesu da Republika Srbija uđe u europsku asocijaciju, čime bi Srbija nakon stoljeća svoje balkanske i istočnjačke politike konačno ušla u zajednicu država i naroda, utemeljenu na zapadnoeuropskim civilizacijskim, političkim i gospodarskim načelima i interesima. Naravno kad su u pitanju hrvatski nacionalni i politički interesi, to prije svega znači da se Srbija samim članstvom konačno odriče od teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, što je opterećivalo dugotrajnu povijest hrvatsko-srpskih odnosa s kulminacijom srpsko-hrvatskog rata krajem prošlog stoljeća nakon raspada Jugoslavije. U tom ozračju Hrvatska treba pozdraviti odluku Europske unije da se Srbiji dodijeli status kandidata, bez obzira koliko će dugotrajni proces uoči njenog primanja u članstvo trajati.

Međutim odluka Euiropske komisije da se prihvati kandidatura Srbije za članstvo u postojećim okolnostima ipak ima zasad tek simboličnu vrijednost. Prije svega tom odlukom Bruxelles je poslao poruku srbijanskim biračima prije skorih izbora da bez obzira na još uvijek neriješeno pitanje srbijanskog priznanja Kosova, Europska unija ne želi u nedogled otezati s procesom priključenja Srbije europskoj asocijaciji. Europskoj uniji se nakon potpisivanja Pristupnog ugovora s Hrvatskom ne žuri s učlanjivanjem novih članica s europskog jugoistoka, jer ionako nije sigurno kako će se razvijati financijska kriza što je počela s Grčkom, ali obuhvaća tzv. PIIGS (početna slova zemalja zahvaćenih krizom koja na na engleskom znači: svinje, a to su uz Grčku Portugal, Irska, Italija i Španjolska). Kriza se sigurno ne će riješiti kroz godinu dvije, a za to vrijeme Srbija će se načekati da se objavi datum pregovora od čega pa do pristunog ugovora može proteći više godina, kao što je bio slučaj s Hrvatskom. Za europeiziranu orijentaciju Srbije koju zagovara predsjednik Boris Tadić potez Bruxellesa je dobro došao, ali je pitanje koliko je šira srbijanska javnost, vodeći računa o vrlo snažnoj radikalnoj desnici koja se opire priključenju EU, spremna privatiti standarde i pravila Europske unije. Odgovor će dati skorašnji izbori za Narodnu skupštinu.

U novonastaloj situaciji s obzirom na niz neriješenih pitanja iz hrvatsko-srpskog rata važno je kako će se prema Srbiji u procesu pristupanja Europskoj uniji postaviti Hrvatska. Na temelju pojedinih izjava i postupaka, osobito predsjednika Republike Ive Josipovića, ali i prethodne Vlade, a osobito nove ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, daje se naslutiti da će po inerciji kapitulantske politike Zagreba i prema međunarodnoj zajednici, u ovom slučaju Europskoj uniji, i prema Beogradu Hrvatska voditi popustljivu politiku kad je u pitanju zaštita
nacionalnih interesa prema politici Beograda. Prije svega radi se o tužbi protiv Srbije za genocid koja se tek treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde.Dok sudbina te tužbe ne bude rješena, Srbija ne može računati na članstvo u uniji, jer mora imati rješene sve
probleme sa susjednim zemljama, kao što je to bio slučaj i sa Slovenijom kad se radilo o hrvatskom članstvu. Kao što je poznato Hrvatska je tu popustila pred kapricioznom Ljubljanom, ali to novu vladajuću garnituru u Zagrebu nije naučilo pameti. Hrvatska ništa ne duguje iz hrvatsko-srpskog rata Srbiji, ali Srbija i te kako mnogo duguje Hrvatskoj. I ako tužba za genocid bude odbijena, a ne povučena, za što se neovlašteno i mimo svojih ustavnih ovlasti zalaže predsjednik Josipović, a podržava ga i Vesna Pusić, ostaje niz iz velikosrpske agresije neriješenih problema. Prije svega tu je još uvijek nerazjašnjena sudbina više od 1.000 nestalih hrvatskih državljana, među kojima su i hrvatski Srbi, tu je neriješeno pitanje povrata opljačkane imovine, tu je neriješeno pitanje kažnjavanja srbijanskih ratnih zločina pred njihovim sudovima, tu je neriješeno pitanje zarobljeničkih logora, i konačno, a ne i najmanje važno, neriješena granična pitanja. S obzirom da će pristupni proces ulaska Srbije u EU trajati godinama, to znači da vjerojatno ne će o svemu tome odlučivati samo ova Vlada koja se ni nakon što je proživjela prvih 100 dana pokazala u mnogim stvarima nekompetentna. Važno je upozoriti već sada na ove činjenice bez obzira što je primanje Srbije u članstvo EU godinama udaljeno. Donja granica hrvatskog pristanka na članstvo Srbije, ako i Hrvatska uđe u članstvo kako je najavljeno u srpnju 2013. godine, mora biti rješavanje svih neriješenih pitanja koja se vuku već dvadesetak godina.

Ipak proces proširenja Europske unije na Balkan ostaje i za uniju i za ovo područje otvoreno pitanje. Da čak i hrvatsko članstvo nije u potpunosti sigurno, kako je što se tiče datuma najavljeno, pokazao je boravak nizozemskog ministra vanjskih poslova Urija Rosenthala Zagrebu ovog tjedna. Vodeći hrvatski političari uzimaju potpisivanje Pristupnog ugovora kao sigurnu garanciju za članstvo, iako su samim činom potpisivanja stavljeni pred Hrvatsku ozbiljni uvjeti. Radi se o monitoringu nad ispunjavanjem svih obveza, posebice u području temeljnih prava, pravosuđa i tržišnog natjecanja. Svakom tko pozna domaće prilike jasno je da u sva tri područja po kriterijima Europske unije, postoje ozbiljni problemi koji se u birokratiziranoj državnoj strukturi ne mogu jednostavno rješiti. I dok je već pet zemalja Europske unije od njih 27 ratificiralo Pristupni sporazum s Hrvatskom, nizozemski ministar je upozorio da će o tome njihov parlament raspravljati tek krajem godine. Prema tome, ako postoji mogućnost da se odgodi članstvo Hrvatske u uniji, najavljeno za 1. srpnja 2013. godine, u svjetlu prihvaćanja kandidature Srbije za članstvo, ni takav scenarij nije isključen. To bi onda vodilo konstrukciji koja je bila i te kako nazočna u Bruxellesu da Hrvatska i Srbija zajedno uđu u uniju, naravno ako ona sama pod pritiskom ozbiljne krize opstane u sadašnjem obliku.

www.zivaistina.info

Komentari

Kriza se nece sigurno

Kriza se nece sigurno rijesiti za 8 godina a za to ce vrijeme Kina uvecati BDP za 100% ili ako pocnu hladiti pregrijanu ekonomiju za 70%.
Oni ce odredjivati cijenu energenata kao i sada, cijenu sirovina, a za 10-15 god ce Kina i Indija sa 2,5 mld stanovnika biti glavni generatori koji sve manje nase robe trebaju ili im je isplatljiva.
Racunajte da Kina treba izgraditi 400 mil. stanova sto je vise nego ih sad ima u Europi.
Takodjer i Indija bar toliko broj i sad tome dodajte jos 500 milijuna automobila.
Mi, Srbija, BiH ?
Sto mi u tome predstavljamo?!
A EU ce do tada morati da bi opstala biti konfederacija sa 1 Predsjednikom i 1 ministrom vanjskih poslova, takodjer i koristenjem zajednickih diplomatskih predstavnistava i iste putovnice.
U tom cemo 500 milijunskom drustvu ciniti gospodarski 0,8% snage, ali cemo uspjeti sa standardizacijom proizvodnje dobiti i Made in EU.
Preko 0,8% vaznosti mozemo priskrbiti samo sa stabiizacijskom politikom na Balkanu.
Alternativa ostanku van EU sve dok ona postoji je zaostajanje i depresivno izumiruce i iseljavajuce stanje u drzavi.
Nikad ni mi ni jedna drzava ex. YU u povijesti nije sama po izboru iscrtala svoje granice a i Frankopani i Ban Jelacic i svi prije njih su bili sluzbenci Beca i Peste.
Nikad to i nigdje u slucaju malih i zaostalih drzava nije bio drugacije.
Zrinski i Frankopan su obezglavljeni jer je Vatikan izmedju njih i mocnijih Habsburgovaca odabrao mocnije.

Tko je glasao

kriza se neće rješiti ni za 10 godina

ako je kriza uopče ovo, a nije ono što traje kod nas bar tri desetljeća
reklo bi se sve je relativno

ali ono šro gradi dubai, pa azerbeđan i slično, prerazvikana ničemslužeća arhitektonska velezdanja po raznim zakutcima svijeta kao da je neka trajna olimijada u izuzetnom skoku uvis, a zapravo i jedino u odskakanju pomoču pranja a što u konačnici u kratkom vremenu stvori golemo siromaštvo na zemlji - ako tako kina ide, a ide, i ona će se za koji mjesec naći u istom viru

izlaz iz krize nije u zidanju zdanja nego u reciklaži tih zdanja
ako je kinezima potrebno 400 mil. stanova...eto mi im možemo odmah ponuditi stotinjak tiusća sa lagera neprodanih, detroit se poluispraznio, hrpe gradova po americi se napušta, španjolska je obala zabetonirana avetinjski ispražnjena od bilo kakvog oblika života

Tko je glasao

megapolisi imaju jaku silu teže

i sve tamo upada
unatoč tome što
internet je donio obrnute silnice, smijer slobode kretanja i bivanja
ali, još ništa se tome nije prilagodilo
ni škola, ni programi raznih vlada, ni šira svijest
naravno da se nema kome sad graditi
kad većina ima po cca 5 nekretnina

ali vizionari imaju jak spin:
http://www.jutarnji.hr/vedran-mimica--u-hrvatskoj-bi-moglo-zivjeti-24-mi...

Tko je glasao

paraolimpijada...

kao da je neka trajna olimijada u izuzetnom skoku uvis,to i jest olimpijada.
...ali paraolimpijada gdje sudionici koriste proteze novca iz
budućnosti za postizanje vrhunskih paraolimpijskih rezultata.

Tko je glasao

olimpijada invaliditeta duha, uma i instinkta

(ti samo misliš da si u monologu, uvjek si u dijalogu)

Tko je glasao

Poučeni tim lošim iskustvima...

mi rušimo - http://www.advance.hr/vijesti/sibenik-nakon-111-godina-sa-150-kg-eksploz.... Događaj je popraćen afirmativno, u stilu "i mi možemo zrokat veliku zgradu za par sekundi", nešto kao kad lovci odstrijele albino jelena, pa je njihova slika na naslovnici obiteljskih novina.

Sad čekam kad će objaviti rušenje šibenske tvrđe, jer niti ona ne služi ničemu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@v.krsnik

Po mom gledanju ostvarivanja poglavlja 23 Hrvatska nije zrela za ulazak u EU, slično kao i Srbija. Za obje države uveo bih karantenu još najmanje 10 godina, a za to vrijeme ne bi više bilo ni EU. Hrvatska, inače, s ovakvom ekonomijom i ovakvim vladarima nema što tražiti u poljuljanoj EU. U njoj smo samo zbog nedostatka bilo kakve druge, suvisle mogućnosti udruživanja!
I čini mi se da još nije proteklo 100 dana nove Milanovićeve vlade, sudim to i po izostanku oštrih kritika vladinih mjera, koje Milanović - Čačićeva vlada zaslužuje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Naš nacionalni interes je naravno...

... da Srbija što prije uđe u Europsku uniju, bilo bi super da može već iduće godine, pa da budu podvrgnuti gubitku suvereniteta, eksploataciji i zatiranju nacionalnog identiteta. Ne želimo valjda da im bude bolje nego nama! :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci