Tagovi

Kandidati i pretendenti – kraj medijskog licitiranja?

Nakon što je Ivica Račan objavio svoje povlačenje iz političkog i javnog života, hrvatski medijski prostor su poput bujice preplavila nagađanja o njegovom nasljedniku i pravcu u kojem će se SDP razvijati bez njega i njegovog utjecaja. U prvom su se naletu pojavile čak i nemoralne ponude „prijateljskih“ stranaka tipa „mi premijera – vi ostalo“. Srećom po hrvatske građane, nesnalaženje je prošlo i to je iza nas.
Predstavljanjem SDP-ovog gospodarskog programa, a nešto kasnije i njihove obrazovne i strategije zdravstva, pažnja javnosti je usmjerena na prava pitanja i probleme našeg društva.

To je međutim u prvi plan izbacilo SDP-ovog gospodarskog stratega Ljubu Jurčića kojem su dežurni dušobrižnici hrvatskog medijskog prostora odmah namijenili ne samo premijersku, već i fotelju predsjednika stranke. Nakon određenog nesnalaženja uvjetovanog nenaviknutošću na igre i svjetla političke pozornice, Ljubo Jurčić je uspio prekinuti medijska nagađanja o tome.
No tad su u prvi plan su stavljeni drugi. Zoran Milanović, Željka Antunović, Milan Bandić, Zlatko Komadina i Tonino Picula, samo su neka od imena kojima se licitiralo o mogućem Račanovom nasljedniku. Ulja na ionako razbuktalu vatru je svojom kandidaturom dolio i sam Zoran Milanović. Iza njega je slično postupio i Tonino Picula.
Na čuđenje više novinara nego političke javnosti, Željka Antunović je ostala po strani. ovih dana se pokazuje da je unutar SDP-a prevladao upravo takav pristup. Otkuda takav zaključak?

Stvar zapravo i nije tako komplicirana. Novinari i javnost nisu prepoznali, a time ni napravili razliku između pojma kandidata i pretendenta na najvišu stranačku dužnost. Na temelju Statuta SDP-a, kandidat je onaj kojeg istakne neka od stranačkih lokalnih organizacija i bude prihvaćen na sjednici Glavnog odbora stranke ili na izbornoj Konvenciji sakupi potreban broj potpisa potpore svojoj kandidaturi. Sve ostale varijante iskazivanja namjere da postanu predsjednici stranke, „kandidate“ čine tek pretendentima na tu najvišu dužnost. Zato sve medijske istupe i buduće aktivnosti „kandidata“ treba promatrati u tom svjetlu. Bilo kako bilo, pokazalo se da u SDP-u postoje puno razvijeniji uvjeti za unutarstranačku demokraciju nego se to pretpostavljalo.
Tajnik stranke Igor Dragovan je kao osoba zadužena za prikupljanje kandidatura objavio pravila ponašanja u procesu kandidiranja. Ovim činom se kao ispravan potvrdio stav Željke Antunović da o vlastitoj kandidaturi ne govori dok ne završi unutarstranački kandidacijski proces, a ona sama je dokazala svoju političku zrelost i staloženost koja je krasila bivšeg predsjednika stranke Ivicu Račana.
Upravo je politička zrelost i staloženost ono što će SDP-u najviše trebati u vremenu koje dolazi.

Komentari

Po meni osoba koja bi

Po meni osoba koja bi trebala uzeti vodstvo SDP-a mora već biti politički (na neki način) dokazana. Možda nisam dovoljno upućena al imam osjećaj ko da je Milanović ˝malo prije˝ isplivao i odmah kandidat, ne velim da čovjek nije sposoban, al sad mi reci kako će bakice i dedeki glasat za stranku kojoj na vrhu stoji neko ko im može biti praunuk a ono ˝pet minuta prije izbora˝ čuli za njega....
Imam osjećaj da je SDP posegnuo za krivim kandidatima (za predsjednika SDP-a, što se tiče premijerskog mjesta Jurčić je očito pun pogodak) i da bih to moglo koštat izbora .

Tko je glasao

Po meni, svaku stranku treba

Po meni, svaku stranku treba voditi osoba čije se osobine mogu sažeti pod sljedeće:
-da ima organizacijske i sposobnosti upravljanja
-da je dosadašnjim radom doprinosila boljitku stranke
-da ima ugled, autoritet i poštovanje ostalih članova stranke
-da ima viziju razvoja stranke na duži period
-da je opredijeljena za i da potiče demokratske procese, kako unutar tako i izvan stranke
-da ju krasi odmjerenost, poštenje i pozitivne ljudske osobine
-da potiče ambiciju i kreativnost svojih kolega, odnosno da je opredijeljena za timski rad
-da bude svjesna svojih i ograničenja drugih kako bi iz svakog suradnika i člana stranke izvukla ono najbolje
-da je uvažavana na političkoj sceni i u javnosti (ne treba brkati s pojmom popularnosti)

Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno. Naravno da idealnih kandidata i osoba nema, ali treba težiti da predsjednik svake stranke ima što više od navedenog.

Da li su imena koja se vrte najbolja ili ne, teško je reći ali je sigurno da svako od njih manje ili više ispunjava gornje kriterije. Zato postoji unutarstranački kandidacijski i izborni proces koji će odgovoriti na pitanje koje si postavila.

Važno je da se stranka ne boji ambicija svojih članova i da novi predsjednik bude demokratski izabran.
Ukoliko tako bude, a u slučaju SDP-a je krenulo u tom pravcu, bez obzira koga izabrali, bit će to njihov legitiman izbor sa svim dobrim i lošim posljedicama po stranku.

Važno je samo biti staložen u svemu i ne povoditi se previše za mišljenjima ovih ili onih izvan stranke čiji se interesi ne podudaraju uvijek s onima koje ima SDP i društvo u cjelini. Ovo o "društvu u cjelini" navodim zbog toga što za Hrvatsku nije svejedno kakva je budućnost jedne od dvije najveće i najutjecajnije stranke u Hrvatskoj, posebno u uvjetima kad vidimo mogućnosti i domete ove druge.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci