Tagovi

Kampanja straha

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Nedavno sam jedan dnevnik posvetio nesmotrenoj predizbornoj izjavi Jadranke Kosor, kada je HDZ izjednačila sa "Imperijom koja uzvraća udarac". Iako sam već u tom tekstu ukazao na iznenađujuću istinitost te izjave, lako je uvidjeti da strah (kao modus operandi Imperije iz Star wars serijala) nije izolirani incident HDZ-ove kampanje, već njezina temeljna okosnica. Ne govorim ovdje samo o forsiranju glupih iracionalnih strahova od "crvenih" i od "obnove Jugoslavije", pa čak ni o strahu koji implicira osnovni slogan HDZ-ove kampanje («čuvajmo Hrvatsku»), već o strahu kao temeljnom podsvjesnom principu političkog djelovanja. Promotrimo samo kave izjave prate Jadranku Kosor od kada je načelu Vlade, a koje su se intenzivirale s pretkampanjom:

...

Malo prečesto i zelotsko negiranje straha za nekoga tko se uistinu ne boji.

No nije sve u izjavama. Gotovo svaki novi potez Jadranke Kosor predstavlja panično čepljenje neke od rupa na švicarskom siru od broda, iz kojih strah curi u galonima.

...

Continue reading →

Komentari

Ja ne mogu prijeći preko

Ja ne mogu prijeći preko činjenice da Vlada koju bira narod da radi za narod može imati tajne sastanke ne kojima se raspravlja i radi svašta, a da narod ne smije znati što. To je oksimoron jer narodom vlada netko tko bi trebao raditi za narod, a ne radi nego ga otpuno isključuje iz bilo kakvih procesa. Politika je postala zasebna grana koja ne uključuje narod koji bi joj trebao biti temeljni kamen. Nevjerojatno što se je dopuštalo, i sada kada se nazire dan kada se više to neće dopuštati normalno da ih je strah jer postoji mogućnost da se sazna što se sve radilo i da se zbog toga nadrapa. Sada se svim silama radi da se sve zataška i da se donesu nekakva pravila koja će onemogućiti da se uopće ikada sazna cjelokupna istina. A vrijeme ističe.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Nije strah ono što izbija iz

Nije strah ono što izbija iz Jadranke. Površan i netočan je taj utisak. Nju zaista nije strah, jer je toliko zaslijepljena vlastitim iluzijama, da ona više vjeruje samoobmani nego stvarnosti. Da je svjesna stvarnosti, kao što nije, tada bi razumjela svoju tragičnu neodgovornost, odnosno nesposobnost nalaženja odgovora na velike i bolne društvene probleme. Zato iz nje ne izbija strah, nego loše prikrivena nemoć.. Ona je u svojoj podsvjesti, potpuno potisla brojna sjećanja na zaista prljave i beskarakterne poteze iz svoje sramne političke karijere i sada, prilično vještački i neprirodno, glumi lidera. Jednostavno se vidi da za tako nešto nije rođena, pa onda manjak vjerodostojnosti nadoknađuje ispraznom retorikom. Kako je loš govornik, onda su njeni javni nastupi u medijima zapravo potpuna katastrofa i fijasko. Za rijetke pažljive i fokusirane promatrače.. Na sve ostale, ona ostavlja dojam odlučnosti i čvrstine. Ako ništa bar je dosljedna svojoj zapadnjačkoj, judeo- kršćanskoj šizofrenoj kulturi: jedno vjeruje, a suprotno radi. To je frustrira, ali ne zna uzrok frustracije. Zapravo, nije svjesna svojeg jadnog marionetskog položaja. Nemoć je njen problem. Nemoć, a ne strah.

Tko je glasao

Slažem se da je Jadranki

Slažem se da je Jadranki Kosor, a i političarima općenito, najveći problem nemoć. Međutim, kad su nemoćni, onda im je omiljena taktika izazivanje i razvijanje osjećaja straha u narodu (nemalo puta u povijesti su u tomu uspijevali, nakon čega bi obično dolazilo do tiranije tj. do ukidanja slobode). I to je Hadži odlično uočio.

nemesis

Tko je glasao

Hrast

Opskurni Hrast isto barata sa strahom.

Tko je glasao

Kampanja,

SDP-a i ostalih prirepaka nije ništa manje strašna. Parolama "Bolje biti živ nego mrtav", "bolje biti sit nego gladan"....itd upakiranim na one jumbo panoe s onim lijepo zamišljenim znakom nemoj misliiti na plan 21, nemoj misliti na plan 21, nemoj misliti na plan 21 mogu privući samo idiote koje Jaca nije privukla.

Tko je glasao

ovo vrijedi vidjeti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E. Pernarovi prsti. Respect

E. Pernarovi prsti. Respect jos jednom :-)

Tko je glasao

rasplet ove price sa objasnjenjem

http://www.vecernji.hr/vijesti/vratil-smoi-seksu-kapu-suskavac-zaduzen-c...

Bivšeg gradonačelnika i tajnika Belog Manastira prijavili smo USKOK-u za pranje novca, ali se ništa nije dogodilo. Zašto? Zato što su pod zaštitom vrha HDZ-a, objašnjavaju Marin Pehar i Damir Mikić zašto su izvrijeđali Šeksa

Radnike držali zatvorene
– Tijekom otvaranja Škrobare nas je desetak radnika u jednoj prostoriji čuvala policija da ne bismo napravili kakav eksces dok Šeks otvara tvornicu – sjeća se Marin, koji se s HDZ-om oprostio još te 2006., no dosad se, tvrdi, nije mogao ispisati jer mu se nitko nije javljao na telefon. Danas je drugi na Pernarovoj listi Saveza za promjene u 4. izbornoj jedinici. Damir je, pak, još uvijek u HDZ-u, točnije tajnik je odbora stranke u Lugu. – Sad će im valjda biti jasno da sam raskrstio s njima – kaže Damir, koji je prije četiri mjeseca operirao dobroćudni tumor na mozgu. Čeka ga nova operacija, no danas se jedino boji za sigurnost svoje supruge i dvoje maloljetne djece.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovaj momak

je junak dana! Svaka mu čast!

Tko je glasao

Slažem se...

ako zanemarimo da nikad nije trebao niti sjediti tamo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zasto?

pa to je njegov grad.. mjesto gdje zivi. pa tko bi drugi trebao biti na sjednici grada nego gradani?

seks je kao pocasni gradanin.. pa je pozvan na svecanu sjednicu. taj mladi covjek naprosto nije s tim suglasan, i mislim da je bas dobro da je tamo sjedio, i zastupao interese svog grada. pa tko ce ako nece sami gradani?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislila sam prije svega na

Mislila sam prije svega na njega kao (navodnog) člana HDZ-a. U današnje vrijeme mi je gotovo nepojmljivo da netko mlad i obrazovan uopće može pomisliti da bude član HDZ-a. To mi je otprilike kao da se netko s 25 godina 89. učlani u SK ...

Ako nije član HDZ-a, onda - svaka čast, bez zadrške...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bio je jos jedan na kraju

bio je jos jedan na kraju sastanka, isto neki mladi covjek.. HDZ-ovac..

vratio je clansku Seksu pa su i njega izbacili

ali nisam nasla video snimak.. steta.. fasciniraju me one ostale face i ovi izbacivaci

a posebno tihi komentari sa "predsjednickog" stola koji se i na ovom video-u cuju.. kao napr. vrati se vojvodinu.. i tako jos neki..

a onaj glasni, seksov sa tonom iskunskog partijskog rukovodioca, kao i retorikom.. na pocetku je stvarno zadnji zbljuv... nisam nikad slusala kako se inace obraca (osim u saboru) ali me cudi da ga vec ranije nisu gadali trulim pomama.. koje je to potcjenjivanje "pucanstva", ignorancija.. ma.. podlozna i potkupljiva masa je jedina koja to moze trpiti.. a valjda je takva vecina te ekipe.. sto ja znam.. no svakako bi bilo interesantno pogledati jos raznih video prikaza ovakvih i stranackih sjednica

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bilo bi dobro

znati što će se dogoditi sa tom dvojicom.... Ne bih se začudila da sad postanu žrtve šikaniranja...

Tko je glasao

Na kraju videa...

kad ovaj kaže "sudit će vam narod", našla se jedna koja je uzvratila - "i tebi"...

To me je ponovo podsjetilo na to koliko baš žene znaju biti prave krvožedne babetine (ne ljutite, se drage kolegice s portala;).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kučke, štaviše ! ( ne

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Da, da,

dobro sam čula to: "I tebi!"....Znaju babe biti krvožedne, da ti se smuči...

Tko je glasao

Meni to nije baš

zvučalo krvožedno, samo, onako, štreberski jadno + promašeno, jer neće narod suditi njemu. Nema za što. Ali uvijek (meni se čini kod nas više nego u drugim društvima) imaš ljude koji gledaju da se vrlo upadljivo i javno poistovjete s poretkom. Kao i kada imaš štrajk, pa kolega iz tvog ureda trči šefu reći kako misli da je sve to glupo.

Još se iz škole sjećam kad se svađaš s profesorom jer ti je u test stavio pitanja iz lekcije koju još nije obradio, a onda netko iz klupe dobaci nešto u stilu; e pa trebao si sam naučit. Iako na prvu izgleda kao da govori sam protiv sebe, jer je i njemu učinjena šteta, on valjda procjenjuje da više može postić slizavajući se s pozicijom moći, nego s "underdogom". To je sve cost/benefit analiza, a naše pozicije moći jako nagrađuju poniznost. Čak i više od onih ključnih osobina. Ako imate dva podjednaka kandidata za neko mjesto dobit će ga onaj tko ide niz dlaku. Nisam do sada vidio ni jedan drugačiji scenarij u nas, a ovakav kakav sam opisao sam vidio, nažalost, tisuću puta. A i svi vi ste, jer na ovom portalu jasno pišete o problemima podobnosti. Što je druga riječ za istu stvar.

Nagrađivanje "ne remećenja površine jezera" u nas se počinje nagrađivati od najranije dobi, a remećenje, čak i ono nužno, se kažnjava. Vrlo jasna poruka. To se dogodilo i tamo. nitko se više ne može izvlačiti na ne znanje jer je sada sve u vezi te stranke vrlo rasvjetljeno, tako da pristajanje uz njih se može objasniti jedino kao očekivanje nekakve koristi.

pozz
doza

Tko je glasao

A što joj drugo preostaje,

A što joj drugo preostaje, nego da tako brani sistem kojem je vjerovala 20 godina. Ni njoj kao ni bilo kojem muškarcu koji je slijepo slijedio vođu, nije lako priznati da je cijelo vrijeme bila u zabludi. Ne trebamo u žestini sljedbeništva tražiti razlike između muškaraca i žena, nego u posljedicama koje sljedbeništvo ostavlja na njihove živote.

nemesis

Tko je glasao

Pa ja i zapažam "istost" a ne

Pa ja i zapažam "istost" a ne različitost...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisi me shvatila. U žestini

Nisi me shvatila. U žestini sljedbeništva nema razlike između sljedbenica i sljedbenika, ali u posljedicama sljedbeništva ima. Kad je o političkom riječ, žene će u najboljem slučaju biti izabrane ako se njihov izbor percipira kao sredstvo da vođa, partija i/ili nacija ostvari neki cilj, U najgorem slučaju će im vođa, partija i/ili nacija izborom uzvratiti prethodno učinjenu besplatnu uslugu, čime ih dugoročno obvezuje da tu besplatnu uslugu daju i dalje. Bez obzira na kontekst, sljedbeništvo je ženama najčešće taktika preživljavanja (pribavljanje zaštite) u svijetu u kojem nema lovostaja na ženska tijela kao objekte. Za razliku od žena čije sljedbeništvo je "defanzivno" djelovanje iz pozicije objekta (ali zato ne manje aktivno), muškarci sljedbeništvo koriste kao "ofanzivno" djelovanje iz pozicije subjekta, kao taktiku napredovanja do pozicije da mogu zajedno s drugima dijeliti plijen ili se osjećati dijelom jednog tijela/stroja. Da bi došao na mjesto ili blizu vođe. muškarac se prethodno najčešće mora afirmirati kao sljedbenik. Ženama to rijetko ili nikada ne uspijeva, ma koliko vjerne i žestoke sljedbenice bile. Maksimum koji mogu dobiti jest zaštita od "predatora" iz vlastitog ili konkurentskog "čopora". A i to im nije sigurno.

nemesis

Tko je glasao

Oh, nemoj!

Ovaj tvoj upis savršeno pokazuje razloge zbog kojih nisam, niti ću ikada biti feministkinja.

Što su žene poput Jadranke Kosor? Ili one više nisu žene? Narastao im pimpek?

Nemoj mi samo reći da je ona rijetki izuzetak koji potvrđuje tvoja "pravila" koja si ovdje iznijela!

Dijana Čuljak je sasvim dobro prolazila sa svojim "sljedbeništvom". Hloverka, također. Ljilja Vokić. Ljerka Mintas. Glumica Nada Gaćešić. Jelena... kako joj je ono prezime? - ona što se godinama drži Bandićevih skuta k'o pijan plota....

Postoje gomile žena koje u svojim karijerama ostvaruju više nego što bi inače dobile od boga - zahvaljujući "sljedbeništvu", tj. beskarakternosti, tj.proračunatoj "nevinosti", tj."želucu od rostfraja"....

Tko je glasao

Ovaj tvoj upis savršeno

Ovaj tvoj upis savršeno pokazuje razloge zbog kojih nisam, niti ću ikada biti feministkinja.

Razumijem te. To bi u tvom slučaju bilo contradictio in adjecto :-)

nemesis

Tko je glasao

Možda...

... A možda mi ne treba ideologija da bih bila ono što jesam: žena.

Tko je glasao

Ajde, ajde...

Mi se žene ipak moramo držati zajedno... znaš ono... radi razmjene recepata, štrikaćih mustri i ljubavnih napitaka ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To sve činim.

Samo, što će mi za to ideologija? Ili još točnije: feministička skolastika. Jer, ovo što je Nemesis upisala o "posljedicama sljedbeništva" nalikuje mi baš na skolastička umovanja o broju anđela na vrhu igle....

Što bih trebala: biti solidarnija sa ženskom ulizicom, nego sa muškom?

Zašto?

Zaboga, volim muškarce koje volim, i ne volim žene koje ne volim. I obratno.

Tko je glasao

Što bih trebala: biti

Što bih trebala: biti solidarnija sa ženskom ulizicom, nego sa muškom?

ne vidim potrebu za izvrtanjem stavova @nemesis, i umetanjem rijeci u njena usta. jasno je napisala:

Ne trebamo u žestini sljedbeništva tražiti razlike između muškaraca i žena, nego u posljedicama koje sljedbeništvo ostavlja na njihove živote.

takodjer smtram da je digresija otosla dovoljno daleko obzirom na temu dnevnika.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Tumačenje tumačenja

(hatzi će dobiti mlade;)

Kao prvo. ja se s nemesis ne svađam, već razmjenjujemo mišljenja različito tumačeći pojavu koju smo obje primijetile. Zapravo se slažemo ako stvari promatramo ovako:

Ja sam pojavu primijetila kao tipično netipičnu.
Nemesis pak tvrdi da je tipična.

Ja mišljenje nemesis cijenim jer se ona, koliko sam shvatila, dosta bavila ženskim pitanjima.

Ja pak imam svoja iskustva i vlastita razmišljanja i zapažanja koja (nadam se) nemesis zanimaju.

Tvrdnja da ženska pitanja kao izolirani problemi ne postoje nije točna (moram li to obrazlagati?). Zalaganje za rješavanje istih, zvao se to feminizam ili ne, vrijedni su moje pažnje, zanimanja i poštovanja.

Sve u svemu, gdje je problem ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa da,

žensko "sljedbeništvo" je "defenzivno", za razliku od muškog - "ofenzivnog". Žene se, dakle, na taj način samo "brane" , jer su prinuđene da se brane, jer su vječito samo "objekti" itd. isl.

Mislim da sam dobro shvatila što je napisano.

A povod je bio incident u Belom Manastiru, gdje je na repliku: "Sudit će vam narod", upućenu V. Šeksu, neka pravovjerna babuskara odgovorila: "I vama će suditi narod!"

Nemesis se javila za riječ očigledno zato jer misli da tu dobačenu rečenicu treba gledati nekim drugačijim pogledom zato jer ju je izgovorilo žensko biće.

A ja mislim da ne treba. Mislim da su, kada je riječ o duhovnoj ograničenosti, muškarci i žene posve jednaki. Pa i kada je riječ o posljedicama takve ograničenosti.

Tko je glasao

ne bi se bas stela prevec

ne bi se bas stela prevec mesati ali mi se nekak cini da nije to nemesis rekla

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Onda ne znam što je rekla, ali ovo je napisala:

"...sljedbeništvo je ženama najčešće taktika preživljavanja (pribavljanje zaštite) u svijetu u kojem nema lovostaja na ženska tijela kao objekte. Za razliku od žena čije sljedbeništvo je "defanzivno" djelovanje iz pozicije objekta (ali zato ne manje aktivno), muškarci sljedbeništvo koriste kao "ofanzivno" djelovanje iz pozicije subjekta, kao taktiku napredovanja do pozicije da mogu zajedno s drugima dijeliti plijen ili se osjećati dijelom jednog tijela/stroja. "

Dakle: ženi je to "taktika preživljavanja" (defenziva), a muškarcu "taktika napredovanja do pozicije da mogu zajedno s drugima dijeliti plijen" (ofenziva).

Dakle?

Dakle, jadna žena, treba je razumijeti!

Tko je glasao

ali to ti je tocno.. ta baba

ali to ti je tocno.. ta baba ce huskati (defanziva), ali ce neki muskarac iz grupe istomisljenika ici u napad i fizicki prici ili cak udariti (ofenziva)..

i to ti je to sto nemesis prica

a rezultat ti je isti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Huškati?

Baš jučer je na nekom portalu (mislim Jutarnji hr) objavljena priča o nekoj dami (Muslimanki, ali to je posve nebitno za pitanja "ženske defenzive i muške ofenzive"), koja se poslije balkanskih ratova skrasila u Americi, i sada su je uhapsili jer je locirana kao koljačica zarobljenika u nekom od logora....

Znaju žene mnogo više i bolje od samog "huškanja". Na žalost.

Nedostatak časti, duha, etičnosti itd. , ne može se ženi (u odnosu prema muškarcu) opravdati zato jer je to po feminističkoj "teoriji" tek - "defenzivna strategija preživljavanja".

Upravo zbog takve pristrane ideologizacije, zbog tog svojevrsnog šovinizma u ime onog spola koji jest (što jest - jest) povijesno potlačen - nisam i nikada neću biti feministkinja.

Što ne znači da ne uživam u društvu svojih prijateljica.

I što ne znači da bar jednom tjedno dođem do zaključka da su žene - superiorna vrsta. :)

Tko je glasao

citala.. prestrasno je zena

citala.. prestrasno je zena zvana azra.. no to je malo veca devijacija ponasanja i ne bi je trebalo promatrati u okviru normalnih i ocekivanih ljudskih ponasanja u drustvu.

ja ti bas ne kuzim feminizam kao pokret. nije me to bas zanimalo, nisam nikada naisla na problem inferiornosti ili potlacivanja od muskaraca ili u muskom drustvu, mozda zato.. vrag bi znao.. naprosto ne kuzim..

no mislim da nemesis nista nije rekla sto bi bilo principijelno netocno i da su reakcije fulale bit njenog upisa, eto.. samo to.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A ja na

ideološku zadrtost stajem na stražnje noge.... Pa i na feminističku zadrtost, a mislim da njezin upis dolazi iz tog ozračja....

Ne znam koliko je stara (mlada), ali kad se jednoga dana otarasi svojih ideoloških zadrtosti, ostat će jednako pametna, ali će biti znatno duhovitija... a potom još pametnija.

(Humor je neobično važna stavka u duhovnom razvoju čovjeka. Humor je uglavnom kiselina kojom čovjek grize samoga sebe. Oblik skepse. Nemesis nema humora - to mi se kod nje ne sviđa.)

Tko je glasao

Humor je uglavnom kiselina

nemesis

Tko je glasao

Apsolutno da!

Tko je glasao

huh...

Tko je glasao

Tvoja neduhovitost se očituje

nemesis

Tko je glasao

Pa, sad si ga

Tko je glasao

Po nedostatku

Tko je glasao

...

Tko je glasao

Portal je

Tko je glasao

aha...

Tko je glasao

Ajde da vam malo razbijemo

Tko je glasao

zablude

Tko je glasao

Slažem se.

Tko je glasao

...

Tko je glasao

Lupetaš gluposti!

S obzirom da nemam pojma "who is who", s obzirom da se ni sa jednom osobom koja ovdje piše nikada nisam srela u životu (ili, ako jesam, toga nisam svjesna) - onda se ne mogu ni baviti pitanjem "tko", niti mi to pitanje može biti važnije od svega. Mogu se baviti samo onim što mi je na raspolaganju - a to je ono "što" se upisuje pod određenim, bilo kojim i bilo kakvim nickovima.

Naročito se ne bavim pitanjem je li neki nick "dobar" ili "loš", ili "glup", ili bilo kakav.

Tko je glasao

P.S.

A konstatirati kod nekoga feministički stav - kakvo je to, pobogu, "etiketiranje"? Pročitaj pažljivo sve upise, pa ćeš zamijetiti da kolegicu nije zasmetala ta "etiketa" - jer po svemu sudeći JEST feministkinja (i time se, pretpostavljam, ponosi).

Štoviše, zasmetalo ju je to što ja NISAM feministkinja, i što sam se to odvažila i izjaviti.

Pažljivije čitaj, veliki polemičaru!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci