Tagovi

Kamo sreće da je riječ samo o raspadu vlasti

Pogrešna dijagnoza
Jutarnji list, 3.6.2016, naslovnica, TOTALNI RASPAD VLASTI.
Ako je vlast koalicijaska, a utjecajne političke stranke i institucije države su razvijene i moćne (konkurentne) "raspad" vlasti (riječ je o razilaženju koalicije), neće imati bitan utjecaj na razvoj i stanje u državi. Vlast će se sastaviti ponovo i država će se nastaviti razvijati.

Zakonitosti razvijenih i moćnih država
Razvijena i moćna država mora imati kvalitetnu ili kvalitetne političke stranke, državne institucije i vlast dugoročno, a može joj se zalomiti neka loša vlast.

Nerazvijene i nekonkurentne (nemoćne) države su nerazvijene zbog svojih loših podsustava: državnih institucija, političkih stranaka i vlasti.
Dva su uvjeta za kvalitetnu vlast. Kvalitetne političke stranke. I kvalitetne državne institucije uključujući i zakone koji omogućavaju dobro upravljanje.

Ispravna dijagnoza
U domaji su dvije najutjecajnije stranke loše, i to već više od četvrt stoljeća. I posljedično su loše stranke izgradile i loše institucije. Dokaz da su prošle i sadašnje vlade, sa samohvalećim članovima, bile vrlo loše je BDP koji je realno već skoro četrdesetak godina približno isti unatoč razvoju tehnike i tehnologije, novim znanjima te "stranim investicijama" i "slobodnom EU tržištu".

Prava dijagnoza stanja u domaji je:Loše političke stranke, loše vlasti, loše insituucije, loša država, koja u formalno pravnom smislu postoji, ali u sadržajnom je poprilično uništena i nedostatna.

Dakle, stanje države je mnogo lošije nego što to govori naslovnica Jutarnjeg lista. I posljedice koje će zbog toga nepotrebno trpjeti većina građana će biti loše.

Koliko posla treba odraditi ako želimo biti među boljima
Organizacijski gledano, sto prijedloga Večernjeg lista iz svibnja 2016. o "popravci " rada institucija države i onih kojima država omogućava postojanje i rad, a privatna su, i koja idu za korist građana su samo kapljica u moru od oko četiri miljuna poboljšanja u javnom sektoru koje treba "vlast građana" učiniti da građani dobiju razvijenu i moćnu državu koja će im omogućiti dostojan životni i javni standard.
I to je dokaz za ispravnu dijagnozu.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci