Tagovi

Kalvarija jedne Dopusnice

Prošavši dug i trnovit put od Splita i Hvara, preko Varaždina, do Koprivnice, jedna Dopusnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa konačno uskrsava u vidu Medijskog sveučilišta. Bivši ministar Dragan Primorac izdao ju je Europapress holdingu sada već davne 2009.godine, pred sam kraj svog ministarskog mandata. Izdana je na rok od 5 godina a temeljem nje se mogu izvoditi sljedeći sveučilišni programi:

-preddiplomski studiji: Novinarstvo, Medijski dizajn i Poslovanje i menadžment u medijima
-diplomski studiji: Odnosi s javnostima te Poslovna ekonomija sa smjerovima Turizam i Međunarodna trgovina

Poznato je da Koprivnica već dugo nastoji postati sveučilišnim gradom a sjećamo se i dugotrajne bitke sada već bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Zvonka Mršića koju je vodio s HDZ-om i HSS-om oko toga da mu Vlada RH upravo u tu svrhu prepusti praznu vojarnu na kraju grada. Projekt "Sveučilište" koji nije uspio realizirati on, po svemu sudeći će završiti njegova dugogodišnja zamjenica a sada i nasljednica, Vesna Želježnjak. Mada se SDP jako trudi ovaj projekt prikazati kao svoj veliki uspjeh, javljaju se sve više i glasovi koji pozivaju na oprez. Prvi koji su uvidjeli da sve baš i nije sjajno kako se čini i kako uvjerava gradski SDP su Hrvatski laburisti – stranka rada.

Njihove zamjerke se svode na to da je cijena osnivanja sveučilišta previsoka a pod upitnik dovode i svrhovitost proizvodnje kadrova medijske struke jer, prvo, na tržištu ih je ionako ogroman broj nezaposlenih i, drugo, grad Koprivnica, pa i županija, po njihovom mišljenju nit ima potrebu niti će imati koristi od cijelog posla. Znakom za uzbunu ili barem oprez smatraju i činjenicu da je Europapress holding prije Koprivnice svoje sveučilište neuspješno pokušavao otvoriti u Splitu i na Hvaru a potom i u Varaždinu. Nisu uvjereni ni u zakonitost cijelog posla.

Naime, da bi bilo tko osnovao sveučilište, mora imati dopusnicu MZOŠ-a. Dopusnicu je, kako je navedeno u uvodu, dobio Europapress holding u vlasništvu Ninoslava Pavića za medijsko sveučilište u Splitu. Kako bi sadašnji posao u Koprivnici bio uopće moguć, Pavić je osnivačka prava s Europapressa prenio na samo u tu svrhu osnovano društvo Media uni d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu a potom to društvo prodao gradovima Koprivnici i Varaždinu, omjer je 75 prema 25 u korist Koprivnice.

Laburisti upitnim smatraju upravo put kojim je dopusnica Europapressa izdana za Split došla do Koprivnice, odnosno da se njome trgovalo te da je to protivno zakonu. U tom su smislu zatražili mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Ono se očitovalo da je sve u redu i u granicama zakona jer, kao, predmet trgovine nije bila dopusnica već društvo Media uni d.o.o.. Formalno tomu jest tako, ali kupljeno društvo u stvarnosti osim prava na osnivanje medijskog sveučilišta, odnosno dopusnice, i nema ništa drugo. Nije dakle šija nego je vrat.

Međutim, ako i nema ničega zakonski spornog u ovakvoj trgovini, postoje tijela nadležna za ocjene takve vrste, te ako prihvatimo čak i to da vodeći SDP-ovci mogu imati neku svoju cost-benefit računicu koja opravdava dodatno kreditno zaduženje kako bi Koprivnica konačno postala sveučilišni grad, zanimljivo je cijelu stvar sagledati i iz još jednog kuta.

Pogled iz tog kuta seže sve do 2005.godine i privatizacije Slobodne Dalmacije. Jedna od ugovornih obveza Ninoslava Pavića, odnosno njegovog EPH je bila otvaranje Medijske akademije. Zašto ta nije otvorena sve do danas, možemo samo nagađati. Možemo nagađati i o tome zašto je Dragan Primorac pred sam kraj mandata uopće izdao dopusnicu kada znamo da prema pravilniku o uvjetima za njeno izdavanje prethodno moraju biti osigurani mnogi preduvjeti. Između ostalog, prostor, kadrovi i novac. Obzirom da se isto osigurava tek sada, i to prvenstveno od strane Koprivnice i Varaždina, legitimno je razmišljati o tome neće li od cijelog posla najveću korist izvući upravo Ninoslav Pavić.

Prizna li mu Vlada RH da je ovim manevrom ispunio davnu obvezu iz ugovora o preuzimanju Slobodne Dalmacije te za potrebe Europapress holdinga svake godine trajanja ugovora od Koprivnice dobije 5 stipendija godišnje po svakom studijskom programu i k tome pravo na svog predstavnika u Sveučilišnom savjetu, sve u zamjenu samo za dopusnicu i medijsku podršku projektu, Ninoslav Pavić jedini može zadovoljno trljati ruke.

Komentari

Tko je glasao

Pored svega ostalog u kreditu

Pored svega ostalog u kreditu koji danas odobravaju gradski vijecnici Koprivnice pored placanja dopusnice iz kreditnog zaduzenja nalazi se i stavka od 200 tisuca kuna za kupnju knjiga i umjetnina za Medijsko sveuciliste.

Tko je glasao

Pa eto...

Ne može se reći da se nije koristila sloboda govora i demokratska prava - nekad u vrijeme mraka o ovakvim stvarima nisi smio niti zucnut, a danas, vidiš možeš o tome pisat i nekoliko blogova, članaka, pokazivat možeš i prstom, u svakom slučaju, napredak je i više nego vidljiv ...

http://www.youtube.com/watch?v=To29mbHnqik

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Danas je bila dobra emisija

Danas je bila dobra emisija na drugom programu hrvatskog radija o ovoj temi i cudnim putevima dopusnice ali i jos kojecemu.

Tko je glasao

Nije li

Nije li ova država prepuna inicijativa u stilu: moje ideje, Vaš novac. Kaže Čačić da je na sjeveru zemlje premalo školovanih ljudi, pa se osniva ..... Izgleda ako je to istina da će tako i ostati, jer mlade će se školovati da eventualno žive od tuđeg rada, a njihov rad će biti prodavanje magle, bez boljitka za zajednicu.

Tko je glasao

Ma jel moguće da su Lesaristi našli neku zamjerku drugima !????

Čudno mi je to s obzirom da su sukladno svojoj izrazitoj principijelnosti iznimno konstruktivna oporba pa se nisu htjeli slizavati s nikim, a konstruktivnost su iskazali u svojoj dosljednosti seruć po HDZSDP politici spram bespogovornog ispunjavanja svega što EU nameće, a onda su sa saborske govrnice pozvali građane da glasaju ZA EU ... Zdravo pameti no zakaj me to ne čudi kad su Popuulisti - Lesaristi u pitanju !?

. Prvi koji su uvidjeli da sve baš i nije sjajno kako se čini i kako uvjerava gradski SDP su Hrvatski laburisti – stranka rada.
Njihove zamjerke se svode na to da je cijena osnivanja sveučilišta previsoka a pod upitnik dovode i svrhovitost proizvodnje kadrova medijske struke jer, prvo, na tržištu ih je ionako ogroman broj nezaposlenih i, drugo, grad Koprivnica, pa i županija, po njihovom mišljenju nit ima potrebu niti će imati koristi od cijelog posla. Znakom za uzbunu ili barem oprez smatraju i činjenicu da je Europapress holding prije Koprivnice svoje sveučilište neuspješno pokušavao otvoriti u Splitu i na Hvaru a potom i u Varaždinu. Nisu uvjereni ni u zakonitost cijelog posla.

Tako su i cijenu ulaska u EU smatrali previsokom.
Evo i ja uviđam da bi znatno drugačije govorili o Koristi "zemlje znanja" kad bi trebali kritizirat propuste u primjerice Ministarstvu školstvai, a naspram Koristi Grada i Županije (KC)...
Zanimljivo im je i "upozorenje" da je EPH neuspješno pokušao otvoriti sveučilišta u ST, Hvaru, VŽ no ta ih EPH neuspješnost nimalo nebi smetala kada imaju naslovnicu ili članak u Jutarnjem npr.

Ako se piitate zašto veliko slovo K kod "koristi" - samo zato kaj je to temelj-prioritet djelovanja svih političara u Rvata pa tako i njih Lesarista jer ma koliko oni vikali zborno pjevajuć da nisu isti, svojim populizmom svakodnevno dokazuju da jesu...
Taj populizam ljigaviji je utoliko kaj se isti silno trude na finjaka, staloženim i mirnim izjavama za javnost ( ono mi smo cool i točno znamo kaj pričamo - umjetnički dojam - demagogija ) ispasti nekakvom alternativnom opcijom, a nemaju muda reći NE EU iako su prethodno mjesecima stjecali poene kod birača kritizirajući jupravo EU kao i političke im konkurente po piitanju EUa...
Ako pak nisu uvjereni u "zakonitost" onda nek to dokažu na Sudu ili nek ne seru bezveze...

Naravoučenje - gade mi se svi spomenuti u mom komentu kao i u ovom Dnevniku tako da niti slučajno netko nebi pomislio da navijam za ikoga od njih ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ako već nemaš pojma o temi

Ako već nemaš pojma o temi dnevnika, u njemu je dovoljno podataka da formiraš nekakvo mišljenje. Bilo kakvo, samo da je u vezi. Siguran sam da nisi potkapacitiran.

Čudi me s toga gomila energije uzalud utrošene samo da bi se reda radi lupetalo o sasvim drugim stvarima.

Zamolba, neka je i lupetanje ali neka barem bude o temi dnevnika. Može?

B-52

Tko je glasao

Naravno da može

Svakome prema zasluzi

Provinciopolis

Tko je glasao

nešto me muči

pavićevo sveučilište će očito biti privatno sveučilište koje će se s jedne strane financirati i sa strane određenog ministarstva. s druge strane se govori kako nema dovoljno novaca za državne fakultete. nešto slično se događa s privatnim klinikama i državnim bolnicama. očito je političarima nepoželjno da običan narod dobi kvalitetno obrazovanje. mišljenje vlastitom glavom je nepoželjno.

w. ;)

Tko je glasao

To neće biti privatno

To neće biti privatno sveučilište već gradova Koprivnice i Varaždina, omjer vlasništva je 75/25. Pavić neće imati vlasništvo, ionako ništa ne ulaže, ali će imati člana savjeta (uprave) i po pet od grada stipendiranih mjesta godišnje na svakom smjeru. Svake godine dok traje ugovor o međusobnoj suradnji. Plus što je dobio lovu za dopusnicu. Pardon, ne za dopusnicu već za media uni d.o.o..

Naravno da nema dovoljno novaca, zato se Koprivnica i je dodatno zadužila.

B-52

Tko je glasao

Mali dodatak i ispravak

Danas smo saznali i koji su profesori i asistenti na medijskom sveucilistu. Tako je i osvanulo ime Melite Samoborec zamjenice predsjednika gradskog vijeca iz kvote HNS-a i trenutne predsjednice zupanijske i gradske organizacije HNS-a. Svecano otvaranje rada uprilicili su Mrsic i Cacic prvi podpredsjednik vlade To je sto se dodatka tice. Sto se tice ispravka media uni (nije greska naziv je malim slovima) d.o.o. nije osnovan samo za tu svrhu nego je preimenovana firma od EPH 100% osnovana 2010. godine.

Tko je glasao

Da, Čačić je na otvorenju

Da, Čačić je na otvorenju mudro zaključio, a Pavićev medij je bez sumnje istinito prenio:

Iz prednosti koju je taj dio zemlje imao u startu, a odnosi se na industrijalizaciju zemlje i radno intenzivnu industriju, sjever je došao u poziciju da je to u određenoj mjeri postalo teret, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i dodao da se mladi ljudi zapošljavaju, ali se nedovoljno školuju, čemu pridonosi to što u tom dijelu Hrvatske nema dovoljno visokoobrazovnih ustanova. Zato je početak rada Medijskog sveučilišta u Koprivnici veliki pomak, ocijenio je Čačić.

Dakle, ako već ne može drukčije, onda će mediji donijeti bolju budućnost. Ili barem privid.

Što se tiče medie uni d.o.o., ugovorom o poslovnoj suradnji između grada Koprivnice i Europapress holdinga je regulirano da će EPH osnovati to društvo, moja je pretpostavka da isključivo zato što prodaja dopusnice nije dozvoljena. Ne znam kada je ugovor točno potpisan. No čak i ako je tako kako tvrdiš, nimalo ne mijenja bit problema.

Prenošenjem osnivačkih prava na društvo pa potom prodaja društva je, iako providan, vrlo elegantan način da se ta smetnja zaobiđe. Evo, na tvoj upit je i Ministarstvo potvrdilo da se nije trgovalo dopusnicom. :)

Za mene je bitno samo sljedeće, dopusnicu je imao EPH a sada je ima Koprivnica. Bez obzira kako to SDP-ovo ministarstvo tumačilo, to je ipak trgovina. Jer, nigdje ne piše da su dopusnice na bilo koji način prenosive. Koprivnica je dakle trebala sama aplicirati za dopusnicu. Ionako je ona ta koja osigurava i prostor i kadrove i novac. Bilo bi joj to jeftinije barem za iznos koji je platila Paviću.

B-52

Tko je glasao

Osvrnuo bih se i na

Osvrnuo bih se i na slijedece:
Milković je opovrgnuo medijske napise po kojima Sveučilište u Koprivnici nema zakonom propisan broj predavača te je rekao kako će na njemu raditi 12 stalno zaposlenih i 30 vanjskih suradnika.
Ovo nisu natpisi medija nego zakljucak Nacionalnog vijeca:
Nakon uvida u prostor i ugovore o radu, zaključak je povjerenstva da prostor odgovara trenutačnim potrebama nastave, ali da Sveučilište još nema Zakonom propisani minimalni broj zaposlenih nastavnika – naveo je Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća.
Vijeće je zaključilo da Sveučilištu treba dati rok do isteka privremene dopusnice, koja vrijedi do 2014. godine, da zaposli dovoljan broj nastavnika, a minimalni broj je najmanje polovica od potrebnog broja. Ujedno bi se trebalo profilirati kao sveučilište, dakle da se osim nastavne djelatnosti potvrdi i u znanstveno istraživačkim aktivnostima, te da uvede nastavne programe koji bi bili primjereniji potrebama regije i tržišta rada općenito.

Iz ovoga je sve jasno.
Pored toga i slijedeca stvar:
Kako je danas rečeno prigodom otvorenja Medijskog sveučilišta, čiji su osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin uz partnerstvo EPH,
Ponovimo. Osnivac Medijskog sveucilista bio je EPH. Kao sto vidimo ovdje se trgovalo osnivackim pravima koja su sa EPH presla na gradove Koprivnicu i Varazdin za umjerenu svoticu od 3.9 milijuna kuna. Pored toga jos ce i trosak placa i prostora pa rezija i ostalog ove godine grad Koprivnicu kostati dodatnih 2 milijuna kuna i jos 320 tisuca stipendije tako da ovaj "neprocjenjivi" biznis za one koji su ga pokrenuli jer su se lijepo uhljebili ove godine grad Koprivnicu kosta 5.2 milijuna kuna. Obzirom da se radi o privatnoj inicijativi Ministarstvo nema nikakvih financijskih obaveza sto je i istaknuo Jovanovic 11.06.2012. godine Svi troskovi su na ledjima grada Koprivnice to jest gradjana Koprivnice a EPH-u u ovim kriznim vremenima ostaje dobitak od 3.9 milijuna kuna i 15 stipendija po godini. SDP-u ostaje medijska promocija placena novcem koprivnicanaca.

Tko je glasao

Inovacija

Je li to taj JPP o okojem mantra Čačić i čiji model želi primijeniti i diljem nam domovine - privatni interesi by javni novac? I još sve to garnirano slikavanjima, rezanjima vrpci i pričama o općem interesu građana Koprivnice, a i šire...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Je li to taj JPP o okojem

Je li to taj JPP o okojem mantra Čačić i čiji model želi primijeniti i diljem nam domovine - privatni interesi by javni novac? I još sve to garnirano slikavanjima, rezanjima vrpci i pričama o općem interesu građana Koprivnice, a i šire...
Javno privatno partnerstvo znaci da privatni partner izgradi neku javnu potrbu jer recimo lokalna samouprava nema za to novca. pa onda se kroz odredjeni niz godina ta privatna recimo zgrada iznajmljuje za javne potrebe. U ovoj situaciji lokalna samouprava skupo placa jedan dokument, obavezuje se dati novac za potrebe privatnog interesa i jos k tomu placa svu infrastrukturu.

Tko je glasao

Samo dopusnica

Zapravo, nema ovdje ni govora o nekakvom JPP. Ono se definira kao "javni interes u početku plaćen privatnim novcem" dok je ovdje stvar potpuno obrnuta.

Privatnik ulaže samo dopusnicu a javni sektor sve ostalo.

Štoviše, u zamjenu za dopusnicu, javno privatniku daje mogućnost besplatnog studiranja nezanemarljivog broja njegovih kadrova i, što je još važnije, mogućnost da se privatnik podiči kako je ispunio svoju "i posljednju obvezu" iz ugovora o preuzimanju Slobodne Dalmacije.

To što je "medijska akademija" otvorena u Koprivnici, što je u potpunosti financira Koprivnica i što je Koprivnica na sasvim suprotnom kraju države od Splita, očito nema veze.

Možda u tome leži objašnjenje sulude odluke gradskih vlasti da stipendije daju svim studentima bez obzira odakle dolaze, pa i onima iz Splita i okolice. Time se Paviću omogućava da kaže kako Splićani mogu besplatno studirati "kao da je studij u Splitu".

DORH kakav jest, u to bi mogao i povjerovati pa zaključiti kako u preuzimanju Slobodne Dalmacije "nema ništa spornog".

I Pavić onda može mirno spavati, za Slobodnu ga "pravna država" neće ništa pitati.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Prvo se skoči, pa kaže hop

Tako se kod nas obično i radi. Nešto se uvede ili otvori, a tek se onda razmišlja kako će to funkcionirati i da li uopće hoće.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Ovaj tvoj blog upis

nastavak je na onaj od bosancera:

https://pollitika.com/medijsko-sveuciliste-ver-20-ili-kako-koprivnica-na...
http://pollitika.com/medijsko-sveuciliste
(tu kojem jedan anonimni komentator tvrdi da Dopusnice zapravo niti nema ??)

U svakom slučaju, dok se Grčić i Jovanović svađaju oko kvota na društvenim faksovima, doista je lijepo vidjeti da se u jednoj pretežno poljoprivredno-prehrambenoj Koprivnici otvara jedno prijeko potrebno - medijsko sveučilište pod Pavićevim patronatom, tim bardom kvalitetnog i neovisnog novinarstva...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Je, radi se o nastavku i u

Je, radi se o nastavku i u dogovoru je s njim.

Odlučili smo da stvar opišem iz drugog kuta (povežem s preuzimanjem Slobodne) kako bi čitatelji dobili širi kontekst.

Pravilima Pollitike je na takav način dozvoljeno i više dnevnika o istom.

B-52

Tko je glasao

Niš' ja ne prigovaram

Pomislila sam da je zgodno imati uvid u dnevnike iste tematike koji se faktografski nadopunjuju, a i na mogućnost da bosancerove dnevnike nisi vidio.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci