Tagovi

Kakvu stranku želim - iliti What makes me tick !?

Bliže se izbori i triba se odlučit' !!!

S jedne strane, odluka je izrazito jednostavna i svodi se na „dobri“ stari princip „glasanja protiv“. HDZu još uvijek nisam oprostio sva sranja koja su napravili u vladanju državom 90-tih tako da još neko vrijeme uopće ne dolazi u obzir da glasam za HDZ. Jednostavno su nagomilali previše „duga“, a srećom po mene (jer se inače ovakav stav ne bi mogao braniti !) rezultati su im u najbolju ruku za -2 (ili 3.2 od 10) tako da sam po tom pitanju miran.

Što znači da ćemo za nekog od oporbe. Ali, ZA KOGA ???

Jerbo, ako ćemo iskreno :-), ne pamtim vladavinu koalicije kao neku (u političkom smislu) idilu na zemlji. Granted, imali su zajebanu „petu kolonu“ ;-) (za Sanadera NEĆU NIKADA glasati zbog sranja koje je izvodio na splitskoj Rivi a kad je došao na vlast okrenijo u rikverc – a vidi i flip-floping o pitanju je li privatni dug također dio duga države) i nije im bilo lako. Ipak, bilo je (značajno ! – s obzirom na uvjete) bolje nego što je to odradio HDZ u ovom mandatu.

Ali, opet nismo puno bliže, jer za koga točno glasati ???

SDP, HNS, HSP, HSS, HSLS, DC ???

Pa ajmo redom.

HSP ćemo ODMAH eliminirati !!! Tončiju Tadiću ocjena +5. Legenda hrvatske politike, ali avaj, u krivoj stranci. Riješili su se (donekle !) ustaške prtljage i ideologije, sad se još samo trebaju riješiti Džapića. Ipak, njima nužno osnova mora biti Bog i Domovina, a to mene baš i ne pali (ja sam naime, domoljub koji misli da najveće dobro svojoj domovini čini kad o njoj kritički djeluje/piše).

HSLS !? I don't think so ! Đurđa Adlešić je imala uzlet na prošlim predsjedničkim izborima kad je zvučala razumnije od većine i govorila prave stvari. Ali, avaj, prostituiranje za mrvice vlasti je posve uništilo kredibilitet te nekad velike hrvatske stranke. 0 bodova.

HSS !? Odeeeeeeeee. Baza polako izumire, a ideje su smiješne. A i Friščić također. Koketiranje s HDZom, pokušaji nekog „srednjeg kursa“, a koji se svode na „prodati ćemo se najboljem ponuđaču“ i posvemašnja bezidejnost kako riješiti probleme hrvatskog agrara ... Debakl. Stjepan Radić se sto posto okreće u grobu ...

DC !? Eeeeeee. Vesna :-). Daklem 'vako, da ne brljam previše – Zvone Radikalni bi bio presretan da vidi Vesnu Škare-Ožbolt kao ministricu pravosuđa. Ali, DC kao stranka pati od problema „a joj, oni su mali, pa ako njima dam glas možda propadne – ma idem ja ipak za xyz“ i objektivno će taj problem teško riješiti. Ne znam, možda smisle koju catchy ideju za ove izbore, ali za sada DC = Vesna. Uz ponešto Joška Morića.
E da, tu je i glasnogovornica Miu Erak koju sam zapamtio iz Globusa od prije par godina kad je pobijedila na hrvatskom natjecanju Mrs. Globe ;-))) (je, je, priznajen - I have a soft spot for beautiful women :-). Ali svejedno, tanko je to.
A tu si i kritičari koji kažu „imala je priliku, di su rezultati“ ili „lako je sad pričati, što nisi kad si mogla“. Eh, to donekle stoji, ali Vesna zna sistem, sada je puuuno iskusnija (a možda je to i negativno ;-) i govori prave stvari. I'll give you a second chance ... Ali ipak neću glasati za DC :-).

I tako mic po mic, spade knjiga na dva slova. SDP i HNS. Pošteno, a i znali ste od početka da će to tako završiti.

I sad treba odlučiti. Da bi bila razumna, racionalno utemeljena i sukladna statusu autora :-) odluka bi se trebala bazirati na činjenicama i nužnim sastojkom svakog procesa biranja – kriterijima. Pa tako kad biram moje favorite na natjecanju za misice, kriteriji su jasni ko dan – lice, cice, guzice i +2 boda ako je plavuša :-). To je bilo lako (i nadam se da se nitko nije ofendija ;-).

A što bi bili kriteriji za odabir političkih stranaka ?

Jedan mogući bi bio „što oni mogu učiniti za mene“. Ali, ja sam strogo protiv tako egoističnog i kratkoročnog gledanja na stvar iako u biti to tako jest, i tako će i biti (a HDZ želi za svih učiniti sve – pa bih, npr. prihvaćanjem takvog stava i ja bio „obvezan“ glasati za HDZ, jer asti sto, pa taman u kolovozu stiže povećanje plaće za prosvjetu i visoko školstvo a i obećali su 50 % povećanja kroz 5 godina :-) - zašto bih se ja sekirao što država ide u helać).

Ja ću kod ovog odabira stoga ipak krenuti drugim putem. Pa da vidimo koliko smo „ideološki kompatibilni“. Koliko se slažem s njihovim stavovima o uređenju društva, ekonomije i politike u cjelini.

I TU ZAPADAM U PROBLEME !!!

Jer sam u gadnoj poziciji.

Ekonomski - čvrsti konzervativac (Milton Friedman, Ronald Reagan, Margaret Thatcher – jel treba išta više dodati ?!).

Socijalno - apsolutni liberal.

Englezi/Amerikanci bi rekli – libertarian. A Hrvati ? Liberal je od libertariana sto svjetlosnih godina :-) (iako treba dodati i da se pojam liberal u Americi u odnosu na Evropu shvaća ponešto drugačije). Pa molim prijedloge jezičnih stručnjaka. A suštinski bi se moja filozofija mogla jednostavo opisati kao „live and let live“.

Ipak, da ne bi cijeli ovaj post bio previše „strateški“, onako u oblacima (ko manje više svi do sada objavljeni dijelovi izbornih programa hrvatskih političkih stranaka ;-), evo i konkretnih (taktičkih) želja Zvone Radikalnog.

Najprije, ekonomija:

Small government – osnovni postulat „Zvonine ekonomske misli“. Država se treba što manje petljati u „transakcije“ među svojim građanima. Potreba za raznoraznim regulatornim agencijama u modernom društvu je evidentna, ali kako je to (ne)organizirano kod nas je po meni blagi užas. Napuhana birokracija na svim nivoima, koja je k tome još i neefikasna. Srezati, srezati, srezati ...

Manje porezno opterećenje – smanjiti poreze sve dok udio države u BDPu ne padne na 40 posto (e to se zove wishful thinking). Do 13.6. (hej !!!) smo radili „za druge“ (odnosno za državu) i to je apsolutno neprihvatljivo.

Subvencije – ELIMINIRATI !!! SVE !!! Bez ostatka. Brodogradilišta, poljoprivreda, sve. Ako ne mo'š preživjeti na tržištu, bavi se nečim drugim. Zašto bi drugi radili za tvoju plaću ako stvaraš gubitke !!??

Liberalizacija tržišta rada – u svjetlu činjenice da (velika ?) većina Hrvata sanja o „sigurnom“ poslu na neodređeno vrijeme na državnim jaslama, ovo je dosta osjetljiva tema. Ponekad mi se čini da Hrvate lijepo opisuje ona „jebala bi se a da joj ne uđe“. Svi bi lijep i siguran posao, s dobrom plaćom i dugim godišnjim odmorom. E PA NE MOŽE !!! Triba radit !!! A radnik koji na svom poslu nema nikakve ili skoro nikakve pokazatelje uspješnosti obavljanja tog posla i kojemu se ne može dati otkaz (znači, manje više svi u državnim službama – ili sam u krivu ?) e taj radnik će zabušavati. Plain and simple. I tu je Zvone Radikalni doista radikalan. Jer, kad se sjetim koliko sam se naslušao priča o ljudima koji su imali problem kako dati otkaz lošim radnicima (i to u privatim firmama !!!) američki bezdušni sistem značajno dobiva na privlačnosti. Ali, to „pokriva“ samo privatnike, i ostaje problem reguliranja ugovora o radu ljudi koji su zaposleni u javnim službama.
To je dosta nezgodan problem :-(. Jer, npr. direktor nekog državnog zavoda/uprave je politički imenovan, to nije „njegova“ firma i veliko je pitanje koliko se povjerenja može imati u njegovu „kadrovsku politiku“ (na osnovu dosadašnjih iskustava, minimalno).

Deregulacija – ideja Hitroreza me je oduševila kad se pojavila. Realizacija, koliko čitam, baš i ne pruža razloge za oduševljenje. Šteta, ali možda nije bio sav trud uzalud. A gargantuanske gomile propisa – to bi tribalo sve zapalit. I sve bi i dalje funkcioniralo :-). Šalu na stranu, ideja Hitroreza je odlična i tu nemam što dodati a tko ju može provesti, to je već sasvim drugo pitanje.

Demografska politika (in memoriam don Ante Bakovića – pače, je li još živ ?) – Zvone Radikalni voli dicu, ima ih već dvoje prekrasnih i odvija se „borba“ za treće ;-) (a konačni cilj je 4). Stoga je meni osobno državna demografska politika sasvim nebitna. Ali, za državu u cjelini, stvar je prilično jednostavna – triba potrošit više para !!! Kad smo uštedjeli na subvencijama, ovdje se možemo rastrošiti. Pa recimo u Zagrebu uvedena pomoć za treće dijete u godišnjem iznosu od 9.000 kn do 5-6 godine života (zapamtio sam ukupno nešto preko 50.000 kn) bi po meni mnogima mogla biti make-or-break faktor kod odluke o trećem djetetu. O vrtićima (i cjelodnevnom boravku u školi !!!) da ne pričam. Žena mi radi kao pedagog u vrtiću pa sam prilično dobro upućen. FALI IH !!! Na listi čekanja po 70-ero djece. A oni bi spičkali 200-300 milijuna eura na neki most. Prioriteti, gospodo, prioriteti !!!

Informatizacija – to mi je struka (hm, jel' bih trebao sad svima nabijati na nos doktorat iz računarskih znanosti ili ne – hm, ipak neću ;-) i ja sam KONSTERNIRAN !!! IT tehnologija pruža tolike mogućnosti eliminiranja nepotrebne papirologije i obilaženja šaltera a mi se vučemo ko puževi. U Estoniji se nedavno moglo preko interneta glasati na izborima !!! A mi ? Loše, loše, loše. Kažu da se na nekim e-indeksima polako pomičemo, ali ne vidim to baš ja ...

A u pogledu „društvenog uređenja“, be prepared for a jolly ride ...

No representation without taxation – dakle, Hrvati u BiH imaju svoju državu i nek glasaju i odlučuju o svojim problemima a mi što živimo u Hrvatskoj i snosimo posljedice u Saboru donesenih zakona ćemo odlučivati sami za sebe. Ovaj princip (koji sam malo izvrnuo i koji u originalu glasi „No taxation without representation“) je stoljetni temelj demokracije i argumenti za njega podjednako vrijede u oba smjera (a evo i povezane male digresije na koju sam naletio guglajući :-). Stvar je kristalno jasna svakom pametnome, a HDZovska demagogija je u biti samo branjenje svog biračkog tijela (i pripadajućih zastupničkih mjesta !!!).

Legalizacija prostitucije – kad može Njemačka, što ne bi mogla i Hrvatska. Prostituciju nitko nikad neće iskorijeniti i ona je tu da ostane. Pa što se onda ne bi regulirala na zadovoljstvo svih zainteresiranih stranaka (osim potencijalno makroa, ali siguran sam da bi se i oni snašli u novom poretku ;-)

Dekriminalizacija i legalizacija marihuane – tu su stvari za mene radikalno jednostavne. Ako želim (ja ili bilo tko drugi, nebitno je) zapalit joint u miru svoje sobe, ili možda zajedno sa svojim prijateljima ;-), NEMA MI TKO REĆI DA TO NE SMIJEM UČINITI. Nikog ne smetam, nikog ne diram. A svi oni koji misle da imaju neko bogomdano pravo reći da to ne smijem, mogu slobodno odjebati.
A isto tako i oni „napredniji“ što u ovoj diskusiji počnu povlačiti pitanje heroina (kao, svi su počeli s travom – aha, i svi alkoholičari su počeli s pivom i vinom) ili recimo utjecaja na djecu (kojima je danas trava kao nedostupna – mo'š misliti). Moj život, moj odabir - i nikome, ni državi ni Ani Lovrin ni Lion Queen ne dajem za pravo da mi to zabranjuju.

Legalizacija istospolnih brakova – i tu je sve čisto. Seksualna orijentacija ne bi smjela biti faktor diskriminacije i što se mene tiče, država ne bi trebala raditi nikakvu razliku između Ante i Ane u odnosu na Marina i Stjepana (ili Anitu i Lanu). Ili preciznije, partnerima u istospolnim bračnim zajednicama u interakciji s državom pripadaju sva prava kao partnerima u heteroseksualim brakovima (porezi, nasljedstva, ...). Zašto je to jedino ispravno (s legalističkog gledišta baziranog na ustavnoj jednakosti) meni je kristalno jasno. Ali, mnogima nije. E da, ostaje pitanje djece, odnosno smiju li homoseksualni parovi usvajati djecu. Uf, tough one ! Kod mene osobno, the jury is still out ...

Vjeronauk VAN IZ ŠKOLA – ne šljivim nikakav ugovor s Vatikanom. Ni 2 procentualna postotka !!! Vjeronauk u školi (na ovakav način kako se to radi u Hrvatskoj) je totalni nonsens, budalaština, perverzija nejednakosti, tiranije većine i živući svjedok primitivizma i zaostalosti našeg društva. I pull no barrels here, so be warned !!!
Pod broj jedan – učenje vjeronauka u školi daje tom vjeronauku legitimitet kakav on ni u kojem slučaju ne zaslužuje. Drugo, dok u Hrvatskoj postoji i jedno jedino dijete koje zbog takvog odabira svojih roditelja sate vjeronauka provodi samo u knjižnici (ili još gore švrljajući po hodniku), radi se o evidentnom kršenju Ustavnih prava i tu je za mene diskusija gotova.
Ukoliko bi mi netko mogao garantirati da će djeca koja ne idu na vjeronauk imati u vrijeme kad ostali idu na vjeronauk mogućnost pohađanja drugih fakultativnih programa (npr. dodatni sati informatike, stranog jezika, ili možda predmet zvan Religijska kultura/povijest) onda bih donekle mogao živjeti s „tiranijom većine“. U ovoj državi je to nemoguće provesti u ikakvom razumnom roku, i stoga vjeronauk treba istjerati iz škole. Odmah !!! Crkva će se već snaći, bez brige.

Obrazovanje – kad bi mi netko dao mogućnost da svakom građaninu Hrvatske u glavu usadim jednu ideju (stravična pomisao, slažem se :-) dalo bi se o tome misliti ali kod obrazovanja ni trenutka. Osnovna činjenica je da obrazovanje košta. Ukoliko će to u cijelosti financirati država, onda će to biti nedovoljno, loše organizirano i ne-responsivno na potrebe studenata („poklonjenom konju se ne gleda u zube“ !!!). Stoga na području obrazovanja imam u biti samo jedan red line – a to su školarine na fakultetima.
Studenti bi apsolutno morali participirati u troškovima svog školovanja (i idealno bi bilo da pri tome nigdje ne vide nikakve kune već se studentski kredit i njegovo kasnije otplaćivanje obrađuje automatski od strane neke agencije – sve što treba je potpis na jedan ugovor na početku studija !!!) jer u konačnici bi im to znanje trebalo donijeti višu cijenu na tržištu rada pa bi bilo pošteno da dio „vrate“. A ako ne, što su onda studirali ?
Doduše, slažem se ja da bi bilo lijepo da svi mogu studirati ono što vole, „za svoj gušt“ bez razmišljanja o kasnijim financijskim posljedicama takvog odabira, ali nažalost, mi nemamo para ko Švedska da možemo subvencionirati takav izbor.

I eto tako.

Dođoh do kraja. Potrajalo je. A još nije gotovo jerbo je sve ovo bila predigra za glavnu stvar – ODLUKU !!!

Ali sad sam malo iscrpljen, bez šuga i čeka me barem pola sata manualenja (a bome je potrajalo i cijeli sat) dok ovo prebacim iz Worda i postam na svoj blog i pollitika.com (uf, rađe bi sad malo lopatu u ruke i miješalicu za beton nego kucati href, strong, em i slično ... :-).

Stoga će ODLUKA morati pričekati novi post ...

Komentari

Mogu se sloziti s tobom u

Mogu se sloziti s tobom u puno stvari. Poznavanje ekonomije ti je slaba tocka (Reagan i Thatcherica, jao). No kud to sve vodi? Da nam objavis odluku kako ces glasati za SDP? Nema veze sa nicim sto si naveo u ovom textu. Shvati da postenog a dovoljno sposobnog politicara trenutno u hr nemamo. I gotovo.

Tko je glasao

SDP !!!??? Hm, malo si

SDP !!!??? Hm, malo si omašio :-).
A ovo Poznavanje ekonomije ti je slaba tocka (Reagan i Thatcherica, jao) mi baš nije jasno.
De pojasni ...

Tko je glasao

Pošto me tata odmračio,

Pošto me tata odmračio, evo mene opet :)

Shvatio si da mi se svidja tvoj text, za razliku od
većine textova na ovom webu o zatucanim ustašama i partizanima, te bahatim sdpovcima i hdzovcima.
Napokon nešto konstruktivno i konkretno.

Ako te zanima političko-ekonomski smjer koji
ja podržavam, poslaću ti kompletan text HNSovog
odbora, a ovdje u prilogu donosim samo prvu stranicu sažetka.

Pošto sam malo gledao tvoj web i vidim da
naginješ HNSu, molim te nemoj. Razočarat ćeš
se kao i ja i moj prijatelj.
On je isto tako bio jako dobar sa Bancem i na
njegov nagovor prešao u LS (kad je Banac postao
predsjednik). Ali problem je sa Bancem, što je
totalno loš operativac i čovjek bez odlučnosti.
A i njegove kombinacije s Račanom su mi se smučile.

***prilog
HRVATSKA NARODNA STRANKA
ODBOR ZA RAZVOJ I EKONOMSKA PITANJA

Zagreb, 14.6.2001.g
29.1.2002.g
20.2.2002.g

TEMELJNA KONCEPCIJA I OSNOVE STRATEGIJE RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE
(Sažetak)

Vrlo veliki ekonomski i socijalni problemi posebice upućuju na potrebu utvrđivanje takve koncepcije i strategije razvitka Republike Hrvatske, koja bi konačno preokrenula dosadašnji nepovoljni trend u brži privredni i socijalni razvoj. Načelno, svaka organizirana država bi trebala imati nacionalni koncept i strategiju razvitka bez obzira da li ima ili nema velike ekonomske i socijalne probleme. Neke države već primjenju drugu generaciju strategije razvitka, jer su prvobitne realizirale, kao npr.Republika Irska. Vrijeme protiče, a Hrvatska i dalje djeluje u kaotičnom sustavu u kojem vrlo često državna tijela i institucije donose kratkoročne i dugoročne mjere, koje su međusobno suprotne, što je jedan od uzroka sadašnjeg teškog stanja, a posljedica su činjenice da Hrvatska nema vlastitu koncepciju i strategiju razvitka.
Hrvatska narodna stranka bi trebala imati posebnu misiju u Hrvatskoj na ovom području, jer u nazivu stranke i u svojoj politici ima atribut “narodne stranke”, tj. treba postavljati i boriti se za takav koncept vladanja i razvitka, koji bi trebao biti sazdan u interesu svih grupacija naroda, a ne samo u interesu jedne ili nekoliko grupacija (npr. ne samo u interesu uvoznika i bankaraca).
U ovom materijalu navodi se samo vrlo skraćeni pristup kakva bi trebala biti koncepcija i strategija razvitka, a detaljniji sadržaj, izrada, provedba i kontrola provedbe napisana je u širem materijalu, koji je u prilogu ovog Sažetka.

Tko je glasao

account mu je privremeno

account mu je privremeno blokiran dok ne dobijem obećanje da će se držati pravila ponašanja

Tko je glasao

Geneza i razvoj našeg

Geneza i razvoj našeg kapitala, o oporezivanju čije dobiti je rječ, je puno složenija nego što i sami vlasnici znaju i nego što svi znamo, bitno složenija od drugih tranzicijskih zemalja (pa i Rusije) a i od američkog Enrona, pa je od oporezivanja vjerojatno aktualnije da se sve teže kontrolira živi dio te arheologije (npr. aktualni Konstruktor, ZABA i razno). U tom smislu je moguće da vlasnici krupnijih mreža kapitala mole i brifiraju i Jurčića i razne da se proba nešto učiniti oko reda i sigurnosti, više nego što su ruski kapitalisti molili Putina (uzalud). Neki vid oporezivanja bi bio neki vid legalizacije i neke stvarne točke na i na tranziciju, oslobađanje kapitala iz društvenih i državnih okova, što sustavno i prilično masovno teče od sedamdesetih na ovamo. To bi bilo logično i raznim javnim pojavama je to sve jače izraženo.

Međutim, i ako jeste tako, kao i u uvođenju reda i legalizacije u nepokretnoj građevnoj imovini, još se ne vidi da i "uvođenje reda" i "liberalizacija" proizvode vjerojatno još više novog nereda, jer se i to radi desetljećima. Prvi problem je da su snage oslobođenog kapitala u našim uvjetima ne samo erotski sklone poslovanju s državom, nego bez nje patološki ne mogu obavljati niti obične nužne radnje. To ima puno više sličnosti sa istočnom Njemačkom nego s drugim područjima, a tamo ne da se razbistrilo nego se komplicira. Treba uzeti u obzir da smo mi još dodatno bitno kompliciraniji i iskusniji igrači.

Složeni znaci ukazuju da će, bilo kako bilo, ovaj put pa na dalje biti sve bolje i bolje, jer više neće moći ići po ad hoc odabranim točkama nego u širinu, bitno šire i zanimljivije nego kod tih diletanata sa zapada i istoka, od kojih svakodnevno preslikavamo (Mao - neka cjeta stotinu cvjetova i neka se sto škola natječe).

Tko je glasao

U tom smislu je moguće da

U tom smislu je moguće da vlasnici krupnijih mreža kapitala mole i brifiraju i Jurčića i razne da se proba nešto učiniti oko reda i sigurnosti, više nego što su ruski kapitalisti molili Putina (uzalud). Neki vid oporezivanja bi bio neki vid legalizacije i neke stvarne točke na i na tranziciju, oslobađanje kapitala iz društvenih i državnih okova, što sustavno i prilično masovno teče od sedamdesetih na ovamo. Posve je moguce da si u pravu. U danasnjem Poslovnom dnevniku (tocnije njegovom dvotjednom dodatku Investitoru) izasao je zgodan clanak o oporezivanju kapitalne dobiti. Moguce je da se radi o "zrtvi figure" da se preduhitre odredeni zahtjevi koji bi se onda mogli pojaviti nekontrolirano, a mozda je to i u sluzbi burzovnih igara kako bi se podigle sveukupne cijene. Mozda je uzrok ovolikom rastu od pocetka godine upravo cinjenica da bi se porez mogao uvest, pa smo malo narasli i za ubuduce vrijeme kad poreza bude. Onda ekipa proda, na sto neplati porez. Onda se uvede porez, cijene padnu na realniji nivo i zatim isti taj novac ponovo ude i pocne placati porez na dobit. Dakle vec su ove najave blagotvorno djelovale na imaoce kapitala, a dakako da ce nacini i mjere neposrednog oproezivanja dodatno blagotvorno djelovati na imaoce bez obzira sto od toga uopce bude. Dio ce se zasigurno preusmjeriti na susjedna trzista gdje poreza jos nema, a mogucnosti i bez toga jos vece nego kod nas.
S obzirom da se pored uvodenja poreza u neko dogledno vrijeme ocekuje i skidanje uzdi sa ogranicenja obveznim mirovinskim fondovima, te ce se i njima omoguciti veca ulaganja u domace dionice. Na taj nacin ce iz nasih ukupnih mirovina vjerojatno na slican nacin po sistemu jednakosti placati odredeni porez (ili ce to ici bez poreza?). Time ce mozda nase kapitalizirane buduce mirovine pored toga sto su bile uskracene punim jedrima ucestvovati u bumu trzista koje smo dozivjeli (min 70% od pocetka godine naspram mrsavih mirovinskih 5-6% godinje) jos doci kao glavna potpora kad se ti porezi jednog dana uvedu i rast bude znatno manji (ako ga i bude). Za to vrijeme spekulantski kapital vec ce 1xx puta iskonzumirati sva ta dogadanja i vjesti koje ce uslijediti.

Tko je glasao

Slažem se u skoro

Slažem se u skoro svemu.

Kako stvari sada stoje glasati ću za SDP. Smjena vlasti po meni ima veći prioritet od bilo koje pojedinačne točke političkog programa, a mislim da SDP ima najviše šanse da zamijeni HDZ.

Međutim ako ustraju na svom po najavama iznimno lošem gospodarskom programu, neće dobiti moj glas. Nadam se da će ga popraviti prije službene verzije.

Simun.info

Tko je glasao

Osobno bih potpisao vise

Osobno bih potpisao vise manje sve programe svih parlamentarnih stranaka kada bi postojala volja da se ti programi realiaziraju, pa cak i one od konzervativaca (a i ja sam neki cisci liberal po svjetonazoru).

Tako mi se cini da nije problem u deklarativnim zalaganjima, jer se u tom slucaju problem drustva svodi na gay brakove, da ili ne i slicne politicke IRELEVANTNOSTI, dok se temeljni problemi zapostavljaju, sto je jako lose.

Zato bih osobno glasao za onu stranku, preciznije, podrazao bih onu stranku koja bi KONACNO utvrdila drustvene prioritete, te demonstrirala volju koja je potrebna da se ti prioriteti ostvare.

A to je ukratko, uvodjenje reda u ovu zemlju.

Tko je glasao

posve su mi neprobavljivi

posve su mi neprobavljivi ovi argumenti da bi oporezivanje kapitalne dobiti bio udar na životni standard građana. mislim da je jasno usmjerenje na one tipa luke rajića koji je zahvaljujući nepostojanju tog poreza uštedio 200000 kn. HDZ protiveći se tom porezu štiti krupni kapital i one koji zarađuju stotine tisuća na takvim transakcijama, a to kamuflira pričicama da štiti ove građane koji su kupili par dionica INE. to su puste pričice. osim toga, kako netko može imati obraza reći da se time ugrožava životni standard tih osoba, a s druge strane su naravno uobičajeni drugi porezi kojima se ugrožava isti taj standard istih tih građana. neporezivi dio dohotka je 1600 i oporezovati ono dalje je naravno posve prirodno i prihvatljivo je da ugrožava životni standard, ali ako bi se išlo oporezovati dobit koju je netko dobio od dionice u koju je doduše uložio svoj novac, ali ne i svoj znoj i vrijeme 8 h dnevno cijeli mjesec, e onda je to udar na životni standard. nije li to licemjerno? dakle dohodak od rada je prirodno oporezivati, a dohodak od dionice nije. svašta.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

U principu se slažem s

U principu se slažem s pristupom problemu. Imam primjedbu po pitanju tržišta, odnosno konzervativne ekonomije. Naime, pričati o tome u Hrvatskoj je čista teorija. Kod nas nikad nije bila jača dogovorna ekonomija. Nema tržišta. Sve se rješava doovorom. Nema veze kako je posao obavljen, nije važna ni cjena, važno je da smo se dogovorili.
S druge strane, ne vidim nigdje neke strategije, a kamo li konsenzusa oko iste, pa da barem u natruhama znamo gdje bi htjeli biti za 10-20 godina, ako ne i dalje, te neke današnje odluke prilagodimo tim ciljevima. Ova priča najviše pogađa obrazovanje, jer su njihovi rezltati vidljivi za 10-ak godina.

Tko je glasao

Dobro si sročio teme i

Dobro si sročio teme i ciljeve jednog ispravnog pravca, klasičng liberalizma (ili libertarian) i ideje "markets work, governments dont" koja je potrebna Hrvatskoj da se otrese starih okova socijalizma i državnog utopizma.
Sad bi sljedeći korak bio primjena tih ideja na pojedinačne sektore i probleme gospodarstva i pokazati ljudima zašto je to ispravno i bolje za njih. Svodi se na osobni interes i uspijeh ljudi sa jednakim šansama za sve, pa tako treba i pristupiti objašnjavanju javnosti.

Tko je glasao

Potrudio si se. Svaka

Potrudio si se. Svaka čast!
Većinu teksta bih mirne duše potpisao. Malo me te školarine muče, ali...ne možemo biti identični. Sve ostalo, kapa dolje.

Kako bi bilo da pošalješ mail s ovim tekstom svim strankama. I ostaviš im kućice u kojima će označavati ono iz tvog posta s čim se slažu i ono s čim se ne slažu. Ako da zašto da i ako ne zašto ne. I kako.
Zbrojiš pluseve i minuse i gdje je najveći rezultat u plus, eto pobjednika i dobitnika tvog glasa.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ja sam skuzio da ovdje jos

Ja sam skuzio da ovdje jos uvijek prolazi eksploatacija prosjecno nisko obrazovanog glasaca, sto blesavijom demagogijom. Zato se taj politicki konj koji pobjedjuje koristi i dalje za utrke. Uz neminovno kaskanje za ostatkom Europe, sa visim prosjekom i jasnijim pogledom na problematiku. Uz to je i zanimljiva podjela glasaca na skupinu sasvim ogranicenih i onih drugih,relativno svjesnih, vremena i prostora u elementarnom shvacanju pojma -drzava. O tome sam danas drljao na blogu da te ne gnjavim sa copy/paste....Uostalom, ako moze Estonija, onda...

Tko je glasao

@cell, nikada nisam rekla da

@cell, nikada nisam rekla da se kajem što tudiram to što studiram niti ne daj bože da me netko na to natjerao. iskreno, reći ću ti u čemu je stvar. smatram da imam izvrsne predispozicije i spremna sam i sposobna odskočiti od prosjeka.
ono što sam htjela reći (a što si ti posve zanemario) je činjenica da želimo biti društvo znanja i znatno povećati broj visokoobrazovanih, otvarati kvalitetna radna mjesta itd, a istovremeno u svojoj okolini vidimo od čega se bolje živi. znam nekoliko parova koji su visokoobrazovani i nekoliko onih koji imaju SSS ili čak ni to i pogađaš li tko bolje živi? želim reći da nam se ciljevi i realnost razilaze i dok se to ne korigira, imat ćemo na jl.hr članak po kojem nam fali 1200 specijalista, a i o drugim bi se zanimanjima mogle izbaciti visoke brojke.
ako hrvatska nastavi "proizvoditi" radnike koji jesu vrijedni i pošteni (bez zamjerke!), ali niskoobrazovani i usmjereni na zanimanja u kojima nikako ne možemo biti konkurentni, nikad se nećemo odlijepiti od ovog gospodarskog živog pijeska u kojem se nalazimo svih ovih godina.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

SDP je najavio porez na

SDP je najavio porez na kapitalnu dobit i imovinu.
Jurcic je pricao i konkretnije o stopama koje bi se primjenile.
Bilo je govora oko 40%, a za daytrading jos drasticnije (mozda i 60%).
S obzirom da dobro zaradujem od investiranja sto ukljucuje i dugorocne investicije, ali i daytrading vrlo sam na cisto za koga glasati.
Jos vise od te odredene neizvjesnosti, jer cu od nje na kraju krajeva opet dobro zaraditi (racunam na jednokratnih 10-15%), vise me brine princip posezanja za stvarima koje poticu najnize strasti za predizborne svrhe jer sada mene ostrasceni antiglobalisti, ljevicari i ini imaju promatrati na nacin da zadovolje svoje najnize sladostrasne emocije (sistem susjed krava crkla), a smatram da to ne zavredujem i da je to stetno i jalovo. Stvarno to nece biti "zasluzena kazna" i ove ce emocije ponovo ostati neizrealizirane kao i mnoge prije nje (kad smo bili branitelji, ratni profiteri, ...), jedino sto ce mi otjerati kapital tamo gdje ga bas emocionalno i ne bi volio vidjeti, no sto je tu je.
Da se razumijemo ni HDZ tu nije nikakav andeo, to sto oni rade takoder ima vrlo tuznih i deprimirajucih ucinaka na ovo moje podrucje o kojem pricam, jer na zalost predmet polemike uopce nije ono bitno vec s obzirom da se nogarmo ispod stola na vrlo plitkoj (citaj stetnoj) razini onda mi ne ostaje nego ovo sto velim.
Ja razumijem da je to nuznost, ali u principu dogada se to da se sadrzaj politicke borbe toliko pojednostavljuje i banalizira da bi u arenu mogao uvuci najsire slojeve, umjesto da se sadrzaji politicke borbe zadrzi koliko toliko u skladu sa stvarnoscu, a da se sudionici dodatno ili educiraju ili pripreme za njihovo konzumiranje pa da ima nekakve svrhe cijelo to kazaliste.
Ja tu vidim veliku odgovornost vas ljevicara i SDP jugneda jer vazite kao intelektualniji od onih nabrijanih desnicara. Umjesto da kad vec tako dobro stojite na kladionicama ove svoje uzdizete i zahtijevate nesto tocniji opis sadrzaja koje misle donijeti vi stalno "Kiro prosviro" i ni makac dalje.
Uzdravlje!

PS Jos se vise plasim ako SDP dobije, a ne ispuni svoja porezna predizborna obecanja ili ako tu sta smulja, to ce one emocije o kojima govorim duplirati, kao na kockarskom aparatu.

Tko je glasao

Ne razumijem također zašto

Ne razumijem također zašto smatraš da je itko nabrijan na tebe ili valjda ljude koji trguju na burzi, tome nisam vidio nikakvog razloga. Ljudi su nabrijani na neravnopravno oporezivanje, jer stvarno nije fer da ljudi koji jedva preživljavaju, (mnogi poduzetnici npr.) od svoje i plaće svojih radnika moraju izdvajati i po 40% za državu (novac zarađen radom!), a da ljudi koji imaju sasvim dovoljno za život ne plaćaju ništa na novac zarađen novčanim špekulacijama.

Ako ćeš glasati isključivo motiviran time, neka te, no nemoj taj svoj isključivo sebično motiviran stav mjenjati za realan stav ili ispravan, na način da prikazuješ Jurčićeve prijedloge kao nenormalne.

Nisi ti centar svijeta, i ne zadovoljavaju "ostrasceni antiglobalisti, ljevicari i ini" na tebi svoje "najnize sladostrasne emocije". Odvratna ti je ta rečenica kako god je tumačio. Ako razgovaraš sa ljevičarima (ne sa običnim ljudima koji misle da su ljevičari jer će glasat za SDP) onda ćeš shvatit da njih uglavnom ne motiviraju takve sladostrasne emocije, nego prije želja za malo više jednakosti za one koji nemaju...

Tko je glasao

A SDP će donijeti tu

A SDP će donijeti tu jednakost? Pričaš gluposti. Uostalom tu jednakost na koju ti vjerovatno misliš smo jednom već isprobali. Ne, hvala.

Tko je glasao

Ovakav "progresivizam":Ljudi

Ovakav "progresivizam":Ljudi su nabrijani na neravnopravno oporezivanje, jer stvarno nije fer da ljudi koji jedva preživljavaju, (mnogi poduzetnici npr.) od svoje i plaće svojih radnika moraju izdvajati i po 40% za državu (novac zarađen radom!), a da ljudi koji imaju sasvim dovoljno za život ne plaćaju ništa na novac zarađen novčanim špekulacijama.
će NAS STAJATI GLAVE.
Speaking of facts, u Hrvatskoj je na snazi sasvim lijepo progresivni zakon o oporezivanju dohotka (kol'ko je ono max. marginalna stopa, 45 % - bogati, skoro pola !!!).
A ovaj tvoj "argument" je samo tipično robinhood-ovsko (and I am being nice here) "uzmi bogatima da bi dao siromašnima".
Pođi na cronomy blog pa vidi tamo malo hard facts.
A što se tiče poreza na kapitalnu dobit, ima ju većina država na svijetu, pa će je imati i Hrvatska. Ali ja osobno mislim da možda još nije pravo vrijeme. Jer utaman su i mase počele "igrati na burzi" (a oni su pravi špekulanti i u većini slučajeva ne mogu ući u kategoriju dugoročnog investitora), izvučeni su šoldi iz čarapa, i sad bi im ti opalio porez.
Čačić je u pravu kad kaže da nam je financijsko tržište u zamahu i da to treba iskoristiti (doduše, kako i neće biti s toliko kredita !!! ;-) - stoga, taj porez treba put on hold (recimo, 2-3 godine).

Tko je glasao

Čekaj malo, kakav

Čekaj malo, kakav progresivizam? Lakše s tim žutim naslovima, molit ću.

Ja sam objašnjavao čovjeku da nije nitko nabrijan na njega nego ljudi podržavaju taj jurčićev stav zbog želje za bilo kakvim oporezivanjem takve vrste zarade. Nisam navodio NIKAKVE stope oporezivanja. Toliko si mogao pročitati. Kakav onda progresivizam?

Nemoj bit prepotentan, jer nisi uspio ostati dosljedan u dvije rečenice zaredom. Ako je moj stav robin hudovski, onda je većina država u svijetu robin hoodovska također:

"A ovaj tvoj "argument" je samo tipično robinhood-ovsko (and I am being nice here) "uzmi bogatima da bi dao siromašnima"."
"A što se tiče poreza na kapitalnu dobit, ima ju većina država na svijetu, pa će je imati i Hrvatska."

Tko je glasao

Dam ti jedan bod na sintaksu

Dam ti jedan bod na sintaksu (u stvari pola boda, jer je uvođenje ovakvog poreza samo po sebi progresivno s obzirom da bogatiji igraju na burzi). Ali, tehnički si u pravu jer se nikakve stope doista nisu spominjale.

I to bi sve bilo u redu, ali mi nije jasan kraj komentara. Pšrepotentan !? O kakvoj prepotenciji pričaš ??? I doista mi nije jasno vađenje ova dva citata da bi se pokazala neka moja "nedosljednost" (wtf !?) kad je dovoljno pročitati cijeli moj komentar i sve je jasno.

Ili možda nije ?

Tko je glasao

Nece nas stajati glave, ali

Nece nas stajati glave, ali ce nam zapapriti i ono na sto ja ciljam uskovitlati hard feelings pasivne vecine nad pokretackom manjinom.
Zelimo privuci ne samo strani kapital vec i razne druge tehnologije, ..., i umjesto da govorimo o rasterecenjima raznorazne vrste mi o uvodenju.
Nece to utjecati niti ima sanse sredivati stvari po pitanjima jednakosti ili nejednakosti, niti ce tajkuna sprijeciti u bilo cemu.
Nama razvijeno financijsko trziste jako treba. To je nevjerojatno, ali to je jedan takav katalizator tranzicije da bi se i dobro informirani cybernaut iznenadio kada bi to malo analizirao. Mi smo imali jednu (u biti dibidus) vrlo korisnu stvar da smo donedavno imali zakonsku obavezu kotiranja firmi na burzi. Koliko god je to bilo trapavo i smjesno to je ipak primoralo mnoge vlasnike, vodstva i dr na jedno sasma drugo ponasanje. No danas stvari su se dodatno razvile.Danas se mogu dogoditi stvari npr IPKK (Kandid) gdje frajer preko burze posve nenajavljeno opcoj audijenciji za dan dva tri proda 170Mkn ko iz topa. Sve se slisti u keks. Viro u 27 sekundi stotine milijuna kuna, sad Magma.

Tko je glasao

Zašto nam treba jako

Zašto nam treba jako tržište kapitala? Jurčić s pravom pita čemu olakšice, odnosno potpuna porezna sloboda za trgovanje vrijednosnicama, kad hrvatsko gospodarstvo od toga nema nikakve koristi. Dionice rastu gotovo isključivo na špekulativnoj osnovi dok istovremeno fundamenti izdavača ne opravdavaju niti 10 posto tog rasta.
Tvrtke gotovo isključivo rast financiraju kapitalom dobivenim od banaka (čast izuzecima tipa Magma), a na neumjerenom bujanju cijena zarađuju tipovi koji imaju višak kapitala i koje bi u svakoj socijalno pravednoj državi trebalo prve, a ne zadnje lupiti po džepu.

Tko je glasao

Ne vjeruje da je Jurčić

Ne vjeruje da je Jurčić rekao da Hrvatsko gospodarstvo nema nikakve koristi od tržišta kapitala i špekuliranja cijenama. Ne vjerujem jer bi to bila malo porazna izreka za jednog ekonomista. Politički ima vrlo zvučan populistički odjek.

Cijena kapitala (imovine) se određuje na tržištu kapitala i upravo sa trgovanjem na burzi se ta cijena dovodi bliže temeljnoj vrijednosti kapitala. Takva ispravna cijena kapitala je vrlo bitna za ispravno alociranje investicija.
To što se tvrtke uglavnom zadužuju kod banaka ne znači da je to najbolji način ili da tako mora ostati. Uostalom, takvo zaduživanje, kod nas barem, povećava vanjski dug. Zato bi bio imperativ da se traže izvore financiranja na domaćem tržištu kapitala i da ono služi u razvoju, ne da se tako nešto oteža i poskupi. Ajmo razmisliti što će se dogoditi kad SDP sa svojim porezima to oteža i poskupi?

Tko je glasao

Jurčić o porezu na

Jurčić o porezu na kapitalnu dobit za Business.hr
Ne samo da je rekao nego je i potpuno u pravu.
Tržišna kapitalizacija hrvatskih tvrtki mjerena na špekulativnom tržištu kakvo je trenutno hrvatsko, ali i tržišta u okruženju, nema veze s vezom.
Pogledaj za primjer dionicu Vira ili Luke Rijeka i sve je jasno.
Što bi bilo kad bi bilo u to ne želim ulaziti. Situacija je takva da hrvatski BDP i tržište kapitala imaju korelaciju ravnu nuli.

Tko je glasao

Ljubo je prosviro i to kako

Ljubo je prosviro i to kako kaze neplanirano.

Tko je glasao

I to sad znači da u

I to sad znači da u budućnosti neće imati korelaciju? Ili da razvoj tržišta treba usporiti, poskupiti? Ili da pošto sada tržište kapitala nije bitno za razvoj, ne treba ga iskoristiti kao veliku polugu razvoja, već kao veliki izvor poreznih prihoda da si država puni džep?

Tržište kapitala jest špekulativno svugdje, nije to samo Hrvatsko, a porezima će se malo postići da se to spriječi. Nema ništa loše ili "krivo" u pozicijskim špekulacijama, čak dapače potrebno je.
Jurčić je mogao spomenuti u tom intervju u business.hr da je maksimalna stopa poreza na kapitalnu dobit (realiziranu u jednoj godini) u Americi 15%, dok je maksimala stopa na dohodak 35%. Drugačije stopa poreza na kapitalnu dobit tamo, ali šta da Jurčić zna kad ne ispunjava porez u americi. Bitno da sije populizam po Hrvatskoj.

I da, kapitalna dobit nisu samo dionice. To je isto dio populističke retorike koju Jurčić priča. Porez je to prvenstveno na štednju.

Tko je glasao

Ne vjerujem jer bi to bila

Ne vjerujem jer bi to bila malo porazna izreka za jednog ekonomista. malo je off, ali kolegica Jurciceva po imenu Dragica Zgrebec je u Otvorenom u polemici s Polancecom zatrazila pazi sad da javno objavi strukturu vlasnistva LRH.
Polancec je dakako bio sokiran, a nije to ni eskalirao. Ta provala je za mene jaca od Kirinovih. Ne treba ni spomenuti da je g-da Dragica pazi sad potpredsjednica Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Hrvatskog sabora. Inace struktura se nalazi na www.sda.hr i ima kasnjenje od tri dana.

Tko je glasao

Heh, napokon se netko sjetio

Heh, napokon se netko sjetio da mi imamo i porez na dohodak. Bit će da oni koji ga ne ispunjavaju, a najvjerojatnije ne spadaju u 45% razred, su potpuno zaboravili na taj porez.

Jedino, "mase koje su počele igrati na burzi" jesu uglavnom dugoročni investitori. Kod nas vladaju fondovi koji nisu jednodnevni spekulanti, a javnost će upravo ulagati svoju štednju u te fondove. Neće se još upuštati samostalno u igranje sa dionicama na dnevnoj bazi.

Tko je glasao

Bepo, point taken :-), jerbo

Bepo, point taken :-), jerbo se posve slažem da je velika većina ulagala u fondove a koji definitivno nisu spekulatni.
Ali, ono što mene brine je razlog ulaganja. Naime, svi očekuju okrenuti quick buck.
Sto mu debeljuškastih praščića, imam par kolegica na poslu koje o burzi, dionicama i investicijama (da ne pričamo o "naprednijim" dijelovima ekonomske teorije) nemaju blage veze, ali zato uredno svako jutro na limun.hr, pa je priča o indeksima postala top tema (uuu, danas smo pali za 2 %, ili aaa, jesi vidijo, porasto mi indeks u 7 dana za 5 %).
Dobro je da postoje i takvi investitori (bolje nego da su šoldi u čarapama), ali oni su vrlo plašljiva vrsta !!! I uvođenje poreza bi ih poprilično preplašilo (i odagnalo s burze) ali bome i naljutilo !!!

Tko je glasao

Cijenjeni prof Jurcic je kad

Cijenjeni prof Jurcic je kad je iznosio vise detalja o svojim planovima vrlo "nabrijano" najavio da ce drasticno oporezovati spekulantske transakcije. To je bilo doista vrlo nabrijano, cak i kad zanemarim predizborni ambijent. Em narod ne zna da je to sto se naziva spekulantski posve uobicajeno i normalno i em da rizik koji se preuzima i znanje s kojim se to radi doista vrijedi i nije bas lako postici.
Gledano ekonomski nije Jurcicev prijedlog nenormalan, vec stetan. Dok se mi trudimo postici vecu likvidnost, potezom pera bi se to okrenulo. On je relativno ogranicenih kapaciteta jer se njime nece ni prikupiti nesto previse novca, a postao je broj jedan bas zbog emocija koje je uskovitlao. Inteligentan je Jurcic, iskoristio je situaciju sa prodajom Ine da zametne vrlo izgledanu i dost-dugo samoodrzivu psiho-emocionalnu zvrcku.
Naime mediji su za vrijeme tog procesa vrlo ljigavo popratili proces upisa. Izdvojio bih tu notorni R101 koji se doslovno u svom urbano-seljackom stilu rugao umirovljenicima, Globus, Slobodna Dalmacija (Frenki Lausic),... Dolazili su nam komentari kako umirovljenici obijaju saltere banaka, neznajuci u sto se uvlace i ukratko sve je prikazano u vrlo negativisticnom tonu spram ljudi koji su upisivali dionice.
Znam gomilu ljudi koji su mislili, ali to zbog negativne promocije nisu uspjeli ucinili.
Enormni rast od 100% u kratkom roku odradio je svoje i nema tko ce me ubijediti da to nije izazvalo prilicno burne emocije koje izazovu i puno manji postoci razlika kod nasih ljudi, a na ciju je tako otvorenu ranu zasjelo prvo na brzinu uclanjeno ime cijenjenog simpaticnog hercegovackog profesora.

Tko je glasao

Legitimno je da oni koji će

Legitimno je da oni koji će se naći pogođeni uvođenjem novoga poreza protiv istog negoduju. I za to će pronaći milijun i jedan razlog. Ipak, broj onih koji se bave trgovinom vrijednosnicama u odnosu na broj stanovnika nije velik.

Svo građanstvo na ovaj ili onaj način plaća poreze, barem PDV. Tako i onaj koji prima socijalnu pomoć plati porez kad kupi kruh ili štogod drugoga. Porezi su neminovnost jer država bez njih ne funkcionira.

Usporedim li činjenicu da se porez na dohodak plaća na sve iznad (mislim) 1.600,00kn s onom da onaj tko zarađuje stotine tisuća ili milijune kuna na kupoprodaji vrijednosnica na tu kapitalnu dobit ne plaća ništa, ne dvojim da je Jurčićev porez opravdan, pa i nužan.

Jurčić još nigdje nije rekao da li će se porez plaćati na svaki iznos kapitalne dobiti ili će postojati neki neoporezivi iznos. Nadalje, nije rekao ni da li će stopa biti jedinstvena ili po razredima.

Plašenje naroda da će za trgovinu s nekoliko dionica INE, kupovini kojih ih je "mudro" pripustila Sanaderova vlada, plaćati visoki porez, čisto je politikantstvo onih koji se iza sitnih dioničara skrivaju.
U ovom su slučaju sitni dioničari tek kulisa za prave igrače, odnosno zaštitu njihovih financijskih interesa.

Na kraju krajeva, Jurčić će prije izbora objasniti i te detalje, pa ako birači među kojima ima i sitnih i krupnih dioničara odluče da to ne treba, neće birati SDP.

Ukoliko pak većina birača zaključi da je pravedno da država za potrebe zdravstva, školstva, umirovljenika ili čega sve ne, uzme dio i dobiti ostvarene na trgovanju vrednosnicama, birat će SDP.
Princip je jasan, birači će odlučiti koji ima je model oporezivanja prihvatljiviji.

Mene osobno taj novi porez neće pogoditi. No, već sama pomisao da bi razni mešetari mogli biti obavezani da dio dobiti daju za potrebe socijale, zdravstva ili obrazovanja čini me zadovoljnim.

Pa i sretnim jer je to znak da nade za socijalno i na drugi način pravednije društvo ima.

B-52

Tko je glasao

Podržavam ideju

Podržavam ideju oporezivanja burzovnih transakcija, bez obzira jesu li spekulativne ili ne. Jednostavno, ako plaćamo porez na sve ostala transakcije, zašto ne i za te. S druge strane, ako se na rad plaća porez, zašto ne i za burzovni prihod. Princip jednakosti, zagarantiran Ustavom.
Jednako me tako zanima tko će i koliki porez platiti za ovu transakciju u Dinamu oko da Silve, ili kako se već zove.

Tko je glasao

Postoji mali detalj zbog

Postoji mali detalj zbog kojeg za sada ne mogu poistvjetiti te dvije stvari. Naime, ulaganje predstavlja rizik, iliti, ako je covjek u gubitku, hoce li mu drzava platiti za to? Kod rada taj problem ne postoji.

Tko je glasao

u redu, a ako investicija

u redu, a ako investicija bude isplativa, hoće li on državi platiti za to? loše postavljanje stvari. osim toga, rad je u našim okolnostima itekako rizik. zašto? koliko je neisplaćenih plaća? puno više nego što bi bilo normalno. i pokriva li država te neisplaćene plaće? naravno da ne (niti bi trebala!). osim toga, znam za slučaj da radniku ne želi država dati povrat poreza jer njegov BIVŠI poslodavac nije platio svoj porez (ali platio je doprinose i sve ostalo).

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Mislim da smo malo pobrkali

Mislim da smo malo pobrkali lončiće. Ne plaća se porez na vrijednost i imanje dionica. Prijedlog se odnosi, kako sam ja shvatila, samo na burzovne transakcije. Dakle kad dođe do kupovine dionica. Ako dionica ne mjenja vlasnika, bez obzira da li joj vrijednost raste ili pada, vlasnik ne plaća porez. Tako da ovdje se ne priča o tome da li je vlasnik izgubio ili dobio, jednostavno, zbila se kupoprodajna transakcje, i na to se plaća porez. Osnovica je vrijednost dionice u transakciji.
A možda mi je nešto i promaklo.
Što se rizika tiče, on je svuda oko nas, jedino se banke i osiguranja bave njime ozbiljno. Kad radite, rizik je da li će vam gazda isplatiti plaću za vaš rad. Da li će firma postojati i slijedeći mjesec i slične stvari.

Tko je glasao

Porez bi se plaćao na dobit

Porez bi se plaćao na dobit ostvarenu burzovnim transakcijama ili štednjom i slično. Dakle, tek ako netko ulaganjem svog novca stvori dodatnu vrijednost na tu dodatnu vrijednost plaća porez. Ako pak izgubi na tržištu kapitala nikom ništa.

Tko je glasao

Da se razumijemo porez ce

Da se razumijemo porez ce vjerojatno biti uveden u nekom vremenu. I do sada se o njemu znalo pricati. Razni su oblici i modeli placanja i njegove primjene. Negdje se stimuliraju dulja ulaganja pa cak i oslobodenje nakon nekog vremena.
Kod nas je likvidnost vrlo slaba, trziste je vrlo plitko (karikirano ali s par sto tisuca kuna mozes upravljati nekom dionicom) i ono sto je jos vaznije trziste je tek u nastanku. Drzava ima veliki interes potpomagati ga i razvijati sto god vise moze. Od toga imamo koristi svi.
Ako se i bude definirao nekakav oblik poreza, na transakcije tipa Dukat to ce ici debelo na stetu tih tvrtki i mnogih ostalih malih ukljucenih u to (cesto radnici) jer se sve te stvari ionako dogovaraju. Osobno sam kod Dukata pretrpio izvjesni gubitak jer je Luka po mojim procjenama dogovorio prenisku cijenu vjerujem zbog brzine cijele price. Ocekivao sam nesto visu cijenu no Luka je ocigledno zurio. Sada ce vjerujem sacekati izbore, ako SDP uvede porez sve ce cijene opaliti dolje, a vec je i pocelo. Sa svoje 2.1 milijarde kuna moze uletiti gdje god bude htio (vec je osnovao svoje brokere) i dok se ekipa sa porezom jos i ne snade on ce vec biti u pozitivi desetke posto. Umjesto da on plati on ce jos i zaraditi na ovim prenemaganjima. Na mlijeku nije mogao zaraditi ni priblizno toliko i bez da ga itko gnjavi i dosaduje.

Tko je glasao

Ak izgubi onda bi bilo

Ak izgubi onda bi bilo korektno to kod prijave za porez upisat ko rashod.

Tko je glasao

Naravno, u godini u kojoj

Naravno, u godini u kojoj netko ulaganjem kapitala ukupno više izgubi nego zaradi platit će nula kuna poreza. Jurčić je tu bio savršeno jasan.

Tko je glasao

Dobr znači onima koji imaju

Dobr znači onima koji imaju dosta novcih ide u susret.

Jel je razmislil o tome da mladi kad sklapaju brakove i udomljavaju se (namještaj) možeju izdatke otpisat od poreza ili barem kamatnu stopu ak to zameju na kredit.

Tko je glasao

U mandatu koalicijske vlade

U mandatu koalicijske vlade je bilo niz sličnih poreznih olakšica, za svaku do iznosa od 12.500,00kn. Dakle, broj olakšica puta taj iznos, neograničeno.

Nakon promjene vlasti, Sanader ih je sve ukinuo, odnosno zbroj svih olakšica ograničio na taj iznos, maksimalno.

B-52

Tko je glasao

Pa kaj sam opet nekaj krivo

Pa kaj sam opet nekaj krivo rekel. Ja sam samo pital jel je Jurčić razmislil o olakšicama za mlade i nisam pital jel je to kod HDZ-a ili je bilo kod koalicije.

Tko je glasao

E je..ga sad, ili moraš

E je..ga sad, ili moraš preuzet neku stranku ili osnovati svoju, a to bi onda bila milijun i neka, i opet sve uzalud.
No sve u svemu se slažem sa tobom oko mogućeg izbora mad asi mogao pomenuti i penziće kao jedine koji ne taje da su čista interesna skupina, kao što su i svi ostali, no to nastoje (bezuspješno) sakriti. Ono na ćemu će narod nakon slijedećih izbora biti zahvalan internetu je konačno polagano ali vrlo efikasno razotkrivanje i u realnom svjetlu predstavljanje svih kvazifolkpolitičara. Naravno nekih više (KIRO tj. uglavnom HDZ-ovih, a nekih nešto manje. Ako bi se kojim slučajem dogodilo da na ovim izborim aopet pobijedi HDZ što naprosto po zdravom razumu i logici smatram nemogućim, no ipak ako bi, onda nam definitivno nema spasa, možda i ne toliko što možda HDZ nama želi loše, već naprosto zato jer su nesposbni da bilo što pozitivno naprave za Hrvatasku.
Uostalom, zar nije preko svake mjere dobra ukusa u vladi imati osobe za koje sam siguran da su (oprosti mi bože) blago retardirane osobe.
Zanimljivo je da i za upravljanje vozilom moraš proči psihotest, a za upravljati državom ...... ništa

Tko je glasao

Molim te registriraj stranku

Molim te registriraj stranku kako bih imao za koga glasovati :).
Problem prostitucije legalizacijom ne bi bio problem. Davatelji usluge u posao ulaze svojom voljom, imali bi zaštitu i status. Kupci veću sigurnost.
Mislim da moramo dozvoliti da svatko odabere posao koji će radit. To nam garantira i Ustav.
Bojim se da oni koji to rade uživaju u svom poslu i ni u kojem slučaju ne žele raditi nešto drugo.
Ne treba mješati prostituciju pod prisilom, to svakako treba sprijećiti, a legalizacija bi i tome puno pomogla.
Osobno veći su mi problem "sportaši" tipa boksaći koji se mlate, nanose povrede da bi mi "uživali" u tome. Oni su to odabrali i čine dobrovoljno, pa neka uživaju.
Kod mene dileme nema, ja sam za ljubav a ne za rat.

Tko je glasao

dodatak: što se tiče

dodatak: što se tiče legalizacije prostitucije, kako bi milanović rekao: pojma nemam. najbolje je detaljno proučiti komparativnu praksu pa vidjeti koji su kod njih bili plusevi i minusi. iskreno, nisam baš upućena u prostituciju :). možda bi trebalo konzultirati struku :). mislim da je definitivno da svaki način ima jasne prednosti i mane, treba samo odvagnuti što će se žrtvovati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

tko bi rekao, Zvone

tko bi rekao, Zvone RADIKALNI, a ja bi se u svemu skoro do kraja složila s njime. jedino mi nije probavljivo ovo za studente i školarine. stipendiranje za one najbolje mora postojati, a osim toga oko sebe vidimo da bolje zarađuju neki obrtnici i sl, nego ljudi koji su završili faks. Npr, ja ću kad završim faks s magisterijem raditi 2,3,5 godina kao pripravnik za plaću koja je trenutno 3500 kn. to mi je trn u oku!! u gradu u kojem je prosječna plaća 5500 raditi za 3500 i još onda po mogućnosti plaćati kredit za školarinu?! slično (ili još gore!) možemo prepisati i za npt medicinare. moramo se odlučiti hoćemo li biti društvo znanja i poticati visoko obrazovanje ili ćemo biti društvo koje će poticati konobarenje, frizeraje, pseudopoduzetništvo itd.
sve drugo stoji, a osobito bih naglasila ono za ukidanje subvencija! 0,9% BDP-a nam odlazi na borodgradlišta a zašto? zato da bi se kupio socijalni mir i da se u nečijem mandatu ne bi povećao broj nezaposlenih. ako moja firma jednog dana bude poslovala s gubitkom, hoće li ga država krpati? i ako moj proizvod ne bude na tržištu mogao postići cijenu koju si ja zacrtam, hoće lid država za svaki nadoplatiti par kuna? čisto sumnjam. jednokratne subvencije za restrukturaciju i amen jednom zauvijek takvom "poslovanju". neka svaki poljoprivrednik i svako brodogradilište izrade detaljni plan kako će se restrukturirati pa ako plan valja, neka im država da lovu da to isfinanciraju. ako ni nakon toga ne mogu opstati - ključ u bravu. dovoljno su ih dugo drugi građani uzdržavali!

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

"Npr, ja ću kad završim

"Npr, ja ću kad završim faks s magisterijem raditi 2,3,5 godina kao pripravnik za plaću koja je trenutno 3500 kn. to mi je trn u oku!! u gradu u kojem je prosječna plaća 5500 raditi za 3500 i još onda po mogućnosti plaćati kredit za školarinu?!"

- ni u jednoj struci kao početnik nećeš dobiti puno i značajno više
- ako ti ne odgovara - promjeni faks i struku
- inače, što se tiče zemlje znanja i medicinara , tu se slažem, ali nitko te nije tjerao studirati ono gdje nisu velike plaće, natjerala si se sama
- obrtnici imaju velika primanja jer rade svoj posao i znaj uto unovčiti. uvođenjem regulative i kontrole kvalitete te zaštite potrošača to bi trebalo tako i ostati. ako ne želiš platiti uslugu - uradi sam. i da, nisam obrtnik. ;)
Cell.Bloger.Hr

Tko je glasao

Potpisujem sve, osim

Potpisujem sve, osim legalizacije prostitucije. Prema tomu što si naveo neće Ti biti teško izabrati.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

U svim kulturnim zemljama

U svim kulturnim zemljama gdje je prostitucija legalizirana se prostitutke najmanje zloupotrebljavaju i zaštičene su relativno dobro.Prostitucije je bilo uvjek i bilo bu je dok ima ljudskog roda. Onaj ko je protiv legalizacije ne želi tim ženama dobro i zato baš kaj si žena si zavrjedila negativnu ocjenu.

Tko je glasao

Malo filozofiranja: Ako

Malo filozofiranja:
Ako zakoni propisuju davanje novčanih odšteta za razne emocionalne gubitke, duševne boli, čak i za pretrpljene gubitke najmilijih, je li time legaliziran princip „novac za osjećaje“, je li time priznato da novac može pomoći baš u svakoj nevolji? Zašto bi bio toliki problem ako se kupuje malo nečije „pažnje“ i ublaže se, nakratko, „duševne boli“?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci