Tagovi

Kakvi ljudi nemaju mjesta među serboslavskim parazitima? Evo jedan konkretan primjer.

Dobroslav Paraga

Komunističke vlasti uhićuju ga 1980. zbog potpisivanja peticije za amnestiju političkih zatvorenika. Osuđen je na četiri godine zatvora. Kaznu je služio u Lepoglavi i na Golom otoku. Zbog mučenja i zlostavljanja u zatvoru 1986. podiže tužbu protiv SFRJ.

Rođen je u Zagrebu 9. prosinca 1960. kao jedno od četvoro djece Smiljana i Arne. U Zagrebu završava osnovnu školu i gimnaziju te upisuje studij prava i laičke teologije. Komunističke vlasti uhićuju ga 1980. zbog potpisivanja peticije za amnestiju političkih zatvorenika. Osuđen je na četiri godine zatvora. Kaznu je služio u Lepoglavi i na Golom otoku.

1986. pozvan je na odsluženje vojnog roka u bivšoj JNA u kaznenoj jedinici u Kninu. Njegovog najboljeg prijatelja Ernesta Brajdera Udba je likvidirala bacivši ga kroz prozor s četvrtog kata zgrade u Novom Zagrebu.

Zbog mučenja i zlostavljanja u zatvoru 1986. podiže tužbu protiv SFRJ. Potom počinje pisati o montiranim političkim procesima u slovenskoj Novoj Reviji i ljubljanskoj Mladini. Slovenci mu izdaju putovnicu s kojom putuje u Njemačku ali i druge zapadne zemlje gdje govori o problemima političkih zatvorenika.

U Torontu je organizirao i protujugoslavenske demonstracije. U američkom je Kongresu ishodio Rezoluciju br. 169 kojom se traži bezuvjetna amnestija političkih zatvorenika u SFRJ i slobodno udruživanje građana.

S demokratkim promjenama u Hrvatskoj, Paraga 25.veljače 1990. obnavlja Hrvatsku stranku prava. Na prvim izborima nastupa u sklopu Hrvatskog bloka s HDZ-om Franje Tuđmana. Početkom Domovinskog rata osniva HOS (Hrvatske obrambene snage). Javna promocija tih snaga održana je 10. rujna 1991. na Trgu bana Jelačića u središtu Zagreba. Tjedan dana kasnije HOS-ovci zauzimaju Starčevićev dom u Zagrebu a ispred zgrade postavljaju top.

21. rujna na povratku sa stranačkog skupa ubijen je Ante Paradžik, bliski Paragin surandik. Paraga je u zadnji trenutak odustao od tog putovanja.

Nakon pada Vukovara policija je provela pretres u sjedištu HSP-a gdje je pronašla velike količine oružja i streljiva. Uhitila je Paragu, Antu Prkačina i Milu Dedakovića Jastreba pod optužbom za terorizam, rušenje demokratski izabrane vlasti i osnivanje paravojnih postrojbi.

Paraga počinje štrajk glađu i nakon 26 dana u pritvoru odlukom Vrhovnog suda pušten je na slobodu jer je zahtjev za provođenjem istrage nad njim odbijen.

Saborski je zastupnik od 1992. do 1995. U travnju 1993. odlazi u SAD gdje govori ružnu stranu istine o situaciji u Hrvatskoj i prvom predsjedniku Tuđmanu i time otvara mogućnost vodstvu RH da budu pozvani u SAD.
Dolazi do raskola u stranci. Anto Đapić sa svojim pristašama traži izvanredni sabor. Paraga to odbija i isključuje Đapića, koji onda organizira u Kutini izvanredni sabor na kojem postaje predsjednik HSP-a.

HDZovo Ministarstvo uprave presuđuje njemu u korist, te se Paragin HSP preimenuje u HSP 1861. (Kadija te tuži, kadija ti sudi)

1997. Paraga podnosi Haaškom sudu prijavu protiv Franje Tuđmana i Gojka Šuška zbog hrvatske politike prema BiH, (navodnih) političkih ubojstava na temelju dokaza i osnove za sumnju, itd. HDZovo državno odvjetništvo optužilo ga je za širenje lažnih vijesti. 2000. godine tužbe podnosi protiv Vice Vukojevića, Smiljka Sokola i Hrvoja Šarinića. Dosada je podnio oko 20 kaznenih prijava.

Oženjen je, a sa suprugom Nevenkom ima sina i dvije kćeri. Za sebe tvrdi da je profesionalni političar, ne posjeduje dionice, ali zajedno s dvije sestre i bratom „posjeduje“ mnoge nekretnine koje su komunističke vlasti nacionalizirale.

A za drugi dio dnevnika dajem ovu snimku:

https://youtu.be/hUoIRPYGs4w

Tko vlada u (S)RH?

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci