Tagovi

Kako znati da je netko dobar Srbin ili Cenzura na HRT-u na velika vrata

Vijeće HRT-a je danas zatražilo nečiju odgovornost (vjerojatno ciljaju na direktoricu programa Tanju Šimić) jer je u Piramidi prošli tjedan gostovao Rade Leskovac i po njima vrijeđao "nacionalne" ili već koje osjećaje. Presudu će donijeti 25.4 kako je to oštrim tonom poručio predsjednik Vijeća Ljevak.
Nisam još pogledao emisiju, a vjerojatno niti neću jer nije problem u emisiji, nego principima.
Prvo HRT nije nacionalna niti državna radiotelevizija, nego javna televizija za sve koju svi mi plaćamo. Dakle ako je plaćaju svi građani Hrvatske imaju pravo na njoj gostovati dok ne krše Zakon o HRT-u ili bilo koji drugi hrvatski zakon.
I umjesto da Vijeće raspravlja o tome, je li došlo do kršenja zakona tijekom tog nastupa, govorilo se o tome da takva osoba nije smjela doći na televiziju. Kako će to nekakav urednik unaprijed odrediti tko je dobar, a tko loš gost na malom ekranu, tko to hoće, a tko neće vrijeđati nacionalne interese (btw ima li Hrvatska definirano što su to njezini nacionalni interesi), branitelje itd. Gosti mogu samo biti zanimljivi ili nezanimljivi hrvatskoj javnosti, odnosno gledateljima i ništa ni više ni manje. Za sve vrijede isti zakoni, bez obzira na nacionalnost.
Ovako ispada da opet uvodimo podobnost po ne znam kojim kriterijima, pa ćemo imati dobre Srbe, dobre Hrvate - pa će valjda netko po kriteriju on nije četnik ili ustaša nekog puštati na HTV.
Ako gledamo s aspekta javnosti, ako postoji stranka koja ne priznaje ovu državu čiji predsjednik kaže da bi se opet borio protiv ove države, a što sve pripisuju da je rekao Rade Leskovac, to je zanimljiva informacija za javnost. Ako je sve zakonito, radi se o slobodi govora, malo širokoj, ali to je to. Pa u SAD-u su se godinama svađali oko toga je li spaljivanje američke zastave sloboda govora zar ne?

Komentari

Kolega tek sam pročitao

Kolega tek sam pročitao ovaj komentar, ali sam siguran da i ja imam mnogo toga oko ćega se u pukoj budućnosti budemo slagali.
Stoga iskreno o toj TV kući moramo stvarno mnogo pisati jer se i tu događaju čudne stvari, ovaj mi se dnevnik dopao, tako da polako potvrđujem svoja razmišljanja.

Tko je glasao

Našao sam jedan zabavni

Našao sam jedan zabavni video o liku i dijelu našeg Rade Leskovca:

Tko je glasao

Sasvim je jasno da će Rade

Sasvim je jasno da će Rade opet okrenuti priču na svoju ugroženost. Da se podsjetimo, radi se o ministru u Vladi i predsjedniku Srpske Radikalne stranke za "RSK" te jednom od bliskih suradnika vojvode Šešelja koji je trenutno u Haagu s kojim je u suradnji vodio rat na području Podunavlja. Tamo je bio Vukovar ako se sjećate. Ta ista Radikalna stranka i dan danas u svom programu dijelove Hrvatske smatra srpskim teritorijem.

Rekoh, žalosna je činjenica da je amnestiran itko iz te garniture političara. Još žalosnija je činjenica da mu se danas daje javni prostor na nacionalnoj televiziji i da ga još neki brane pod plaštem "slobode govora", tako da on slobodno može relativizirati krivnju za rat u Hrvatskoj.

U stvari je puno tragičnija ova zadnja činjenica, da postoje ljudi koji su spremni prihvatiti te relativizacije i mijenjanje povijesti i na taj način stvarati uvjete da se sve to ponovi. Očito nismo ništa naučili do sad.

Tko je glasao

Pa što onda? Nije li upravo

Pa što onda? Nije li upravo cilj bilo koga tko želi pokazati istinu (o Domovinskom ratu ili bilo čemu) sučeliti se s onima koji tvrde drugačije i predočiti argumente kojima će obrazložiti svoj stav i pobiti tuđi?

Zamislimo se sad samo nad tvrdnjom "tako da on slobodno može relativizirati krivnju za rat u Hrvatskoj" - ako krivnju može, tako lako i jednostavno, relativizirati jedan predsjednik SRS za "RSK", deklarirani ekstremist, ako mu zaista ne mogu suprotstaviti argumente, pa kakvo to mišljenje o Domovinskom ratu i Hrvaskoj imaju oni koji ga žele ušutkati (i još važnije, na temelju čega)?

Domovinski rat je dio hrvatske povijesti, i kao takav nosi hrpu isprepletenih konotacija, no njegov značaj se ne pokazuje "svetinjama" nego činjenicama. Jednako kao i sve ostalo, dio Domovinskog rata jest i amnestija srpske pobune i to kao ključan uvjet mira kojeg je Hrvatska prihvatila.

Tko je glasao

Whatever, stara kuko

Whatever, stara kuko blogerska,
1. Rade nema blagog pojma šta je ugroženost. Rade je uvijek bio u većini. Rade nije bio tu kada su padale granate. Rade nije bio tu kada su svi srbi bili petokolonaši. Rade nije bio tu kada se povjerenje teškom mukom ponovo gradilo. Rade je došao sad, kada stvari polako sjedaju na svoje mjesto. Rade dolazi unositi nemir. I sumnju. Stvari su daleko od idealnog, ali napreduju. A likovi kao Rade su definitivno prepreka suradnji, suživotu i prosperitetu općenito.
2.Osoba koja o svjetskom zlatu vaterpolista može reći samo to da je Ratko Rudić srbin nije za napredak. To je činjenica koja se šuti. Svi je znaju, ali se šuti. Jer, samo prešućena ona donosi napredak u odnosima. Drugim riječima, jedan srbin iz hrvatske je zapeo iz petnih žila za svoju domovinu, i domovina ga slavi, i ćuti. To je poruka. To je normalno, i tako to treba da bude. Uvijek će biti kretena koji će to potencirati, ali njih treba ignorirati.
3.A najveće dno dna su novinari koji ga zovu u emisije (ovo mu nije prva na nekoj od nacionalnoih televizija) da bi podigli gledanost, a time i tenzije, jer pozivajući njega u emisiju možda dižete gledanost, ali tenzije gotovo sigurno.

Tko je glasao

Pa, štovani Akrape, vidim

Pa, štovani Akrape, vidim da pratite moj blogerski rad :)

Slažem se u svemu s vama, osim u tome da kretene treba ignorirati. Ignorirali smo mi već jednom raznorazne kretene pa smo se našli usred rata. Tko se opeče, i na hladno puše, a ovo Radino istupanje baš i nije hladno.

Mislim da ne treba naglašavati, ali evo za zapisnik,ja sam za apsolutnu slobodu govora i uvažavanje nacionalnih manjina, ali to nije privilegija onih koji su svojim djelovanjem dokazali da nisu vrijedni toga. Šta je preslano ni mački nije drago.

Tko je glasao

Nebitan ispravak - Ratko

Nebitan ispravak - Ratko Rudić je po nacionalnosti Hrvat a napadan je od Antuna Vrdoljaka i sličnih jer je bio istaknuti igrač beogradskog Partizana i selektor SFRJ reprezentacije. Isti Vrdoljak je bio, vjerojatno i ostao, jako dobri suradnik Veljka Kneževića i raznih, to je pravila za njih podjela plijena uz janjetinu a po drugima pljuju.

Ovaj ispravak više radi ovog drugog a za ostalo je nebitno. Usput je često bilo smješno i kod najupućenijih. Npr. pred rat su se u Esplanadi djelile novinarske nagrade za SFRJ. istaknuti beogradski novinar, a i drugi, razmjenjuju zahvale i zjave. Za sve je Lazo Goluža Srbin (a Hrvat), Oliver Mlakar Hrvat (a Slovenac) i tako redom, u pohvalu sve pogrešno, što dodatno pokazuje da nema veze tko je šta nego šta radi. U tom smislu je Antun Vrdoljak je sve i svašta a prvenstveno muljator. On i Leskovac bi se našli, ako već nisu.

Tko je glasao

Postovani Akrap. Problem je

Postovani Akrap. Problem je u tome sto se glas Srba iz Hrvatske koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom i ponosno nastavili zivjeti i pridonositi za dobrobit svih ne cuje dovoljno. Oni su samozatajni i povuceni i ponekad ih je stid reci sto su i tko su. A stid ih je prije svega zbog Leskovca i slicnih njemu. No mozda je ponekad potrebno dici svoj glas i reci da takvi kao Rade pripadaju otpatcima srpskog naroda pod stavkom Momcilo Djujic i ostali, a Prso, Rapajic, i Rudic te recimo Pero Kvrgic i mnogi drugi su pravi predstavnici Srba iz Hrvatske. Licemjerna izjava da on protiv Hrvatske nema nista izmedju redova govori o Hrvatskoj koja se vidi s tornja katedrale kako su nam to znali prijetiti. No s druge strane on je ravnopravni gradjanin Hrvatske protiv kojeg se ne vodi nikakav postupak i nitko mu ne moze zabraniti da govori dok ne vrijedja vjerski etnicki i rasno. Ono sto je rekao u piramidi benigno je u odnosu na njegovu izjavu iz Otvorenog. Ja osobno bio bih mu spreman sve oprostiti kad bi rekao gdje su pokopani nasi najblizi koji su nakon pada Vukovara netragom nestali a on sigurno zna.

Tko je glasao

prije svega oprostite na

prije svega oprostite na ovoj hiperaktivnosti, ali očito je da me je tema taknula u žicu...
bosancero,
nema potrebe da se naš glas nešto posebno čuje, naime, ja kad glasam uredno odbijam obojeni listić i biram onaj na kojem predpostavljam glasaš i ti. mi smo normalni građani ove države kao i svi drugi.
što se ograđivanja tiče, to i učinih nekoliko komentara niže, prilično decidirano, vjerovatno ti se nije dalo baš sve čitat.
u vezi stida - nema ga. ne krijem što sam, ni što mislim. kao čovjeka me ne određuje kako sam rođen, već kako živim. oni koji su pogrešili neka plate - za to sam uvijek.

Tko je glasao

Mozda nisam najbolje

Mozda nisam najbolje objasnio ono sto mislim. Naime za vrijeme drugog svjetskog rata na podrucju zapadne slavonije osnovana je protucetnicka partizanska brigada pod imenom Hajduk Veljko. Cilj te brigade bio je sprijeciti prodor cetnika preko Save a brigadu su sacinjavali iskljucivo Srbi. Danas bi takodjer trebali Srbi reci sto misle o Leskovcu i pokazati upravo ono sto ti pises. On cini Srbima najvise zla jer podgrijava stereotip koji je izgradjen a koji nije ispravan. No ti si svjestan toga no eto u javnosti se cuje glas onakvih kao sto je Leskovac a ne cuje se glas takvih kao sto si ti. To je velika steta.

Tko je glasao

Nisam gledao Piramidu, ali o

Nisam gledao Piramidu, ali o Leskovcu znam dovoljno za sljedeće:

Bio je on sve to i nitko mi ne može relativizirati ili mijenjati povijest jer sam je doživio (u sebe imam puno povjerenje).

Katastrofalna je činjenica pristanak na amnestiju tih i takvih. Amnestija za "male" je dobra, ali za "velike" je greška.

Tu je grešku počinio Tuđman i garnitura onih koji bi sad mijenjali i relativizirali kojekakve činjenice iz onog doba. I kad se dio garniture zgraža, ne mislim na branitelje jer mi amnestije dijelili nismo, i animira čak, pa im kriva TV.

Ne dame i gospodo, krivi su sami jer da pogriješili nisu, ovoga zasigurno ne bi bilo.

Može se sad, baš kao i tad govoriti o amnestiji kao uvjetu za političke ustupke i slično. Samo, kad se amnestija jednom da, nije moguće prozivati osobu zbog onog za što je amnestirana.

B-52

Tko je glasao

Amnestija je imala daleko

Amnestija je imala daleko dublje međunarodne konotacije i definitivno nije bila greška (a pogotovo ne Tukijeva koji se dok je mogao borio protiv nje). Malo ću pokušati razložiti činjenice vezane uz nju, a kako sam se malo kasno uključio ovo mi se čini zgodnim mjestom.

Amnestirana je, u cijelosti, srpska pobuna u Hrvatskoj. Hrvatska je to prihvatila kao ključni element mirovnog sporazuma kojim je završen Domovinski rat. Ciljevi Domovinskog rata su bili osamostaljenje Hrvatske od SFRJ i očuvanje teritorijane cjelovitosti RH, te je taj mir pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice koji je potvrdio oba cilja povoljan kraj rata za Hrvatsku. Međunarodna zajednica je bila pokrovitelj tog mira, i Hrvatska je trebala pokazati kako je sposobna i spremna biti moderna civilizirana država današnjice.

To je značilo da svi hrvatski državljani, uključujući i pobunjene Srbe, po okončanju rata imaju sva građanska prava (uključujući i posebna manjinska). Sam čin pobune je amnestiran, bez obzira na to je li neka pojedina osoba bila "veiki" ili "mali" pobunjenik, izuzetak od amnestije su ratni zločini. Prva i neposredna posljedica takve amnestije jest da je međunarodna zajednica smatrala kako je makar dio argumentacije hrvatskih Srba za pobunu vjerodostojan (a palež nakon Oluje nije bio beznačajan kod takvog zaključka), te je samim tim i ta pobuna dobila politički legitimitet. Istovremeno, počinjeni zločini i politički idiotizam (odbijanje plana Z4 kao konačan primjer toga) pobunjenih Srba, zajedno sa hrvatskim prihvaćanjem međunarodnih normi doveli su do potpunog kraha pobune kojeg je upravo tim mirovnim sporazumom potvrdila međunarodna zajednica.

Hrvatska je danas neovisna i cjelovita, sa zajamčenim punim građanskim pravima svim svojim državljanima. Hrvatska je prihvatila odgovornost za zločne počinjene u Domovinskom ratu i prihvaća povratak izbjeglih državljana srpske nacionalnosti. Nesumnjivo je kako će se jedan dio hrvatskih Srba politički organizirati, neki vjerojatno i sa radikalnim nacionalnim stavovima - i to je njihovo pravo. Imaju i mnoga druga prava, jezik, pismo, kultura - Srbi su značajna nacionalna manjina u Hrvatskoj. To je sve neposredna posljedica i mirovnog sporazuma i amnestije kao njegovog sastavnog dijela. No tu je sad vidljiva druga neposredna posljedica amnestije, hrvatski Srbi svoja prava ostvaruju neograničeno na području cijele RH i nemaju političko-pravnih osnova za teritorijalnom autonomijom - koliko li se bivših funkcionera "RSK" danas kaje zbog odbijanja plana Z4?

Tko je glasao

U pravcu u kojem zamišljam

U pravcu u kojem zamišljam kretanje Lijepe naše (zajedničke naravno) Srbi ne bi trebali imati osjećaj potrebe za političko-pravnim osnovama za teritorijalnom autonomijom. Hrvatska bi trebala biti mjesto dobrog življenja svih njenih građana, nezavisno od nacionalnosti, vjerske pripadnosti i slično. Preduvjete za to imamo. Budućnost ne treba graditi na potenciranju razlika, već isključivo na govoru i razmišljanju o zajedničkom prosperitetu. Pa ne možemo nikud iz svoje zajedničke kuće. To je i ovo poraće dokazalo. Ljudi se jednostavno žele vratiti svojim kućama.

Kako je rat ostavio duboke brazde u ljudskim životima, bilo kakvo talasanje radikalnog tipa ne doprinosi zacjeljivanju ožiljaka.

Nasuprot tome, Akrapov način izražavanja itekako doprinosi širenju mira, poštivanja i povjerenja. Stoga je to čovjek koji bi trebao govoriti na JAVNOJ televiziji i kojeg je trebalo pozvati u emisiju. Takvoj televiziji bih vrlo rado plaćala porez zvan tv-pristojba. Televiziji koja bi potencirala zajednički suživot svih građana Lijepe naše, a ne toj koja potencira mržnju, razlike i nerazumijevanje.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Da bi riječ rek`o. Ja

Da bi riječ rek`o.

Ja amnestiju kao takvu niti ne dovodim u pitanje jer se ona i tako ne odnosi na ratne zločine, a bila je nužna u smislu koji je naveden.

Međutim, gruba podjela pobunjenika koju sam pod navodnicima i za potrebe komentara napisao, odnosila se zapravo na ovo:

Problem je u ratnim zločinima i njihovim počiniteljima. Ja ratni zločin niti ne temeljim na samom činu pobune, odnosno sudjelovanjem u njoj već na vrlo konkretnim zločinima koji se daju dokazati i za koje je moguće pokretati postupke, na isti način i na temelju iste definicije kako se radi i u postupcima prema počiniteljima s naše strane.

Dakle, ne samo neposredni izvršitelji nego i osobe koje su znale a nisu poduzele za sprečavanje ili kažnjavanje, kao i one koje su naredile ili poticale. Tu ne trebaju biti svi iz političke hijerarhije pobunjenih Srba, ali neki od njih su zauzimali značajne funkcije u njihovom "državnom aparatu" i koji su imali manji ili veći, ali ipak neposredan utjecaj na dijelove njihove vojske i policije koji su zločine činili.

Kako se odgovornost za zločin postavlja i propituje sa strane Haaga i dovodi do visokih političkih razina, tako bi se, primjenjujući iste kriterije, odgovornost mogla propitivati i u slučaju Leskovca i sličnih. Ono ako već ne da se kazne (ako odgovornost ne postoji ili se ne može dokazati), onda barem da se ona ispita u svim slučajevima u kojima pravosuđe, pa i naša javnost, smatra da postoji osnovana sumnja da bi odgovornost mogla postojati.

Ako bi se učinilo barem to, bitno bi se smanjile tenzije o kojima se piše i govori, a uloga određenog broja problematiziranih pojedinaca bi bila znatno bolje rasvijetljena i tako prestala biti temelj i hranjivo za beskonačna politička prepucavanja i zametak nečega što ne želimo da se ikad ponovi.
Radije bih da bude zametak onoga što može poslužiti za nadvladavanje starih podjela, odnosno kao temelj za izgradnju društva međusobnog povjerenja svih i svakoga, oslobođenog prošlosti i okrenutog budućnosti.

B-52

Tko je glasao

E. Apsurdno je da pojedinci

E.

Apsurdno je da pojedinci koji su huskali bezglave mase na zlocin budu abolirani.

Tko je glasao

Komentar Akrapa je pošten i

Komentar Akrapa je pošten i jasan. Leskovac (ali ne samo Leskovac) šteti prije svega Srbima i sebi samom. Ne možeš živjeti u državi koju prije i iznad svega prezireš. A on, očito, tako misli o Hrvatskoj. No, to je druga tema. Ako su za oružanu pobunu amnestirani svi koji su ju podigli (među njima i Rade Leskovac i Stanimirović), onda su amnestirani. I to je gotovo. Tko ih je amnestirao i kako i to se zna. A na TV može govoriti svatko tko ima što reći, ako to nije protuzakonito. Kad to prestane biti temeljno načelo javne televizije, samo je pitanje vremena kad će se protegnuti na "kvarne Hrvate", pa na "neposlušne Hrvate" i onda na sve koji ne odgovaraju kriterijima onog tko postavlja kriterije.

nvuljanic

Tko je glasao

Da li to znači da bi po

Da li to znači da bi po tvojoj logici i Hitlera i Göbbelsa trebalo pustiti da govore na JAVNOJ televiziji!

Televizija je javna zato jer je plaća javnost, u želji da širi toleranciju, mir i razumijevanje. A ne radikalizam, netoleranciju i mržnju. Za to postoje privatne televizije. Nitko Leskovcu ne brani da na svojoj privatnoj prćiji priča što god želi. To je demokracija i sloboda govora koju nitko ne brani. Ali televizija koja je financirana iz novca poreznih obveznika ne bi smjela ostavljati gorak okus onome tko je financira. Ok, nemam ništa protiv da HTV ugošćava Radu Leskovca, ali tražim svoje demokratsko pravo da ja to ne plaćam! Želim svoju slobodu i demokraciju! Ne može Radina sloboda govora ići nauštrb moje slobode i demokracije. Bar tako piše u Ustavu Lijepe naše.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ispada da želiš plaćati

ispada da želiš plaćati samo one koji ti govore ono što želiš čuti?

zastrašujuće li zamisli

Tko je glasao

Radije pročitaj moj post

Radije pročitaj moj post "Napisao Lion Queen u Sub, 14/04/2007 - 11:11." gore pa iskomentiraj, jer je ovo što si napisao prilično zastrašujuće od tebe, jer proizlazi zaključak da bi ti pustio i Hitlera i Göbbelsa da propagiraju svoj nacizam na javnoj televiziji, ako sam te dobro razumjela.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

postoji zakon koji bi

postoji zakon koji bi spriječio goebelsa ili hitlera da govore na televiziji, no ne postoji slični zakon koji bi spriječio ovog srpskog provokatora, radikala ili kako god ga željeli nazvati i to je krucijalna razlika

ja samo postavljam pitanje tko je taj koji povlači crtu? zašto nešto što je dozvoljeno nije prihvatljivo? da li je problem u zakonu ili prihvatljivosti/neprihvatljivosti pojedinaca, tko je taj koji određuje tko je podoban da bude na javnoj televiziji a tko nije i na temelju kojih kriterija?

demokracija je i da slušamo ono što često ne želimo čuti i dok to ne ograničava moje slobode i dok me fizički ne ugrožava spreman sam to tolerirati koliko god mi to bolno bilo (eto gledam sanadera već godinama i doktor mi kaže da će nakon studenog i meni biti bolje i da mi lijekovi više neće biti potrebni :)

moje je mišljenje da ne biti voljan saslušati suprotnu stranu nije dobro i da nema napretka ako se zatvorimo u ljušturu vlastitih stavova, ako razmišljaš na taj način objektivno gledano nisi daleko od onoga što taj srbin predstavlja, ti si jing a on je jang; da bi on bio provokator potrebni su mu ljudi poput tebe

ja (a i naš novopridošli akrap) ne želimo biti dio te priče ni na koji način

Tko je glasao

Ono što ti u svom umu nisi

Ono što ti u svom umu nisi sposoban shvatiti jest da je um tog lika isto što i um i Hitlera i Göbbelsa i da razlike nema, bez obzira je li netko donio ovakav ili onakav zakon. Zašto još uvijek nema zakona, valjda zato što su nam saborski zastupnici niškoristi? Jer nasjedaju na priče o "demokraciji", koju im plasiraju upravo oni koji o demokraciji pojma nemaju.

Demokracija nije ono što vodi u rat, već ono što vodi u mir.

A taj čovjek na JAVNOJ televiziji, koja bi se imala zvati hrvatskom, svojim stavovima vodi u rat. Očigledno.

A rat je negacija demokracije. Rat je negacija demokracije. Rat je nesloboda.

Stoga ne tražim da se tebi ukine pravo gledati smeće koje želiš gledati, već tražim SVOJU SLOBODU da ne plaćam smeće koje TI želiš gledati. Neka svatko plaća ono što želi. Za mene je to smisao demokracije i slobode. Ostalo je NAMETNUTO i kao takvo neće biti dugog vijeka.

Imaj sva prava ovog svijeta, ali ne ograničavaj moje pravo da plaćam što hoću, gledam što hoću i slušam koga ja hoću.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

koji je slijedeći korak?

koji je slijedeći korak? kada se promijeni vlast u studenom onda će biti "ne ograničavaj moje pravo da plaćam porez kome ja hoću"?

tv pristojba je zakonom propisana kategorija, piši pisma uredništvu, vijeću HRTa i vijeću za elektronske medije

ja plaćam svaki mjesec neke pristojbe za HGK i smatram ih parazitima ovog društva, ali nemam opciju stati jer mi to nitko ne pruža, tako niti tebi za TV

Tko je glasao

neće...neće se ništa

neće...neće se ništa dogoditi u studenom :))

što se tiče HGK, isto mislimo.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ja bi predložio mraku da

Ja bi predložio mraku da organizira kladionicu - idemo svi dogovorimo se za ulog - pa idemo lupati sto će biti u studenome - slažete se? Lako ovako... ajmo vidjeti tko ce na koga uložiti:-)

Tko je glasao

zanimljivo, nije li čudno

zanimljivo, nije li čudno da oni koji su amnestirali ovog lika su ujedno isti oni kojima smeta njegova pojava na televiziji?

Tko je glasao

E jebiga sad, ja ga nisam

E jebiga sad, ja ga nisam amnestirao. Kao što ni ti vjerojatno ne pristaješ da se u tvoje ime silovanje naziva rukovanjem i još niz primjera. Ako ga je politika amnestirala, to ne znači da običnim građanima ne bi trebala smetati njegova pojava na televiziji, ne zato što je Srbin, nego što i dalje širi ideje koje su i dovele do rata.

Ali meni je on sasvim jasan. Nisu mi jasni ovi liberali koji skaču ko opareni na kojekakav "govor mržnje", a ispred nosa ne vide četničku propagandu i to oblače u štit slobode govora. A samim tim srozavaju ideal slobode govora trpajući tu nešto što ne spada.

Tko je glasao

ajde jedno protupitanje koje

ajde jedno protupitanje koje nitko nije postavio

koji je ispravni stav prema tom čovjeku?

mislim, ne možeš ga staviti u zatvor zbog verbalnog delikta, čovjek ima valjda domovnicu i ne možeš ga deportirati, da li ga treba izolirati?
ili možda jednakim trudom treba pronaći ljude poput akrapa koji će ga razotkriti i postaviti se kao alternativa srbima kao manjini?

koja je ispravna taktika?

Tko je glasao

U idealnom slučaju taj

U idealnom slučaju taj čovjek ne bi ni imao domovnicu, niti bi bio u Hrvatskoj, osim ako je to u Lepoglavi. Kao što rekoh, po zakonima RH, vođenje oružane pobune (a rekli smo da se radi o ministru i vođi radikalne stranke) je kazneno djelo.

Kako su okolnosti drugačije zbog raznih razloga, takvim osobama u najmanju ruku ne treba davati javni prostor ništa manje od onih koji bi u njemu veličali druge autoritarne režime kao što je bio ustaški, nacistički, fašistički... Jer ako pomalo zaboravljamo, pod vodstvom R. Leskovca i te "RSK" ubijeni su deseci tisuća ljudi, a stotine tisuća su protjerane iz domova, jedan grad je sravnjen sa zemljom, a drugi gradovi su konstantno granatirani po civilnim ciljevima.

Ako ćemo stvarno ići do apsurda, i ako ćemo jednom ministru vlade RSK davati javni prostor na HRT, koga vraga predsjednik te vlade radi u Haagu? Šta je on toliko skrivio? Pozovimo ga u Otvoreno kod Bage pa nek nam on malo govori o svojim stavovima.

Tko je glasao

Po toj logici Stanimirović

Po toj logici Stanimirović ne bi sjedio u Saboru i bio koalicijski partner HDZ-a - vidite sto znaci imati dvostruke kriterije?

Tko je glasao

Da, upravo tako. HDZ ima

Da, upravo tako. HDZ ima dvostruke kriterije i to što koaliraju s takvima je njihova sramota.

Tko je glasao

taktika? nasmijat se (kroz

taktika?
nasmijat se (kroz suze, hehe), i ići dalje.
takvih marginalaca je uvijek bilo, smijao sam se svojevremeno i, recimo, Mladenu Schwartzu (valjda se tako piše), razlika je samo što mi je u slučaju Leskovca i smješno, i neugodno.
samo im ne treba davati medijski prostor, jer ga ničim nisu zaslužili. Leskovac se čak i predstavlja kao nekakav vođa podunavskih srba, dakle ni on sam se ne osjeća predstavnikom svih srba kao manjine u hrvatskoj, te ga se kao takvog ne može i ne smije pozivati i smatrati relevantnim predstavnikom srpske nacionalne manjine.
njegov stav je osobne prirode, i ja mu ne osporavam pravo na njega, ali ga treba tako i tretirati, a ne ga smatrati službenim stavom srba u hrvatskoj, jer to definitivno nije istina.

Tko je glasao

Što danas kaže prozvani -

Što danas kaže prozvani - stvari se zanimljivo razvijaju - prenosim HIHU

Leskovac: Vijeće je izmislilo prisustvo mržnje i netrpeljivosti u mom nastupu u 'Piramidi'

ZAGREB - Predsjednik Partije podunavskih Srba Rade Leskovac priopćio je danas da nikada nije bio protiv države Hrvatske, ali da je za slobodu mišljenja i govora te ocijenio da su reakcije na njegovo gostovanje u prošlotjednoj emisiji "Piramida" na HTV-u pokazale da je stupanj političke i svake druge tolerancije u Hrvatskoj daleko od demokratskih i europskih standarda.

Izjave Rade Leskovca o Domovinskom ratu izazvale su negodovanje braniteljskih udruga, a Programsko vijeće HRT-a zatražilo je preispitivanje odgovornosti direktorice programa HTV-a Tanje Šimić jer nije vodila računa o zaštiti nacionalnih interesa, poglavito vezanih uz Domovinski rat, profesionalnim mjerilima i etičkim načelima te o tome da se na HTV-u ne smije koristiti govor mržnje i netrpeljivosti.

"Nikada nisam bio protiv države Hrvatske, ni početkom devedestih godina niti sam to danas, ali sam onda bio i danas sam protiv svakog političkog sistema i atmosfere u kojoj pojedinac strahuje zbog svog mišljenja i svog nacionalnog i vjerskog uvjerenja", kaže u priopćenju Leskovac koji smatra da je za njegove oponente sporno njegovo političko uvjerenje i pravo da javno govori o svom nacionalnom podrijetlu.

"Za sve što bi se eventualno dogodilo meni i mojoj porodici u slijedećim danima odgovornost snosi Programsko vijeće HRT-a jer se spustilo na nivo najnižeg podaničkog dodvoravanja izmislivši prisustvo mržnje i netrpeljivosti u mom nastupu u 'Piramidi'", zaključuje Leskovac.

Zbog njegovih izjava, među ostalim da Hrvatska nije pravna i demokratska država te da Srbi u Hrvatskoj i BiH nisu krivi za nedavni rat, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zatražili su od HRT-a javnu ispriku, a predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak najavio je da će pokrenuti inicijativu za smjenu pojedinih ljudi ako od Ravnateljstva HRT-a ne dobije jasan odgovor o odgovornosti zbog propusta u "Piramidi".

(Hina)

Tko je glasao

kao srbinu koji živi u, i

kao srbinu koji živi u, i živi za, i živi sa svojom domovinom Hrvatskom, diže mi se kosa na glavi od likova kao što je rade leskovac. bruka i sramota za srbe.
stvarno ne znam koji je to lik i otkud on kao nekakav samozvani vođa hrvatskih srba. srbima je bilo, i još uvijek je, teško živjeti u hrvatskoj, što je razumljivo na našu burnu prošlost, nasreću stvari svakim danom idu na bolje, a likovi poput gore navedenog miniraju tu borbu koja nije nimalo laka.
uglavnom, želim vam reći da stav dotičnog, nije stav srba u hrvatskoj, i ujedno apelirati na odgovorne da medijski prostor ne raspoređuju po nacionalnom ključu (tipa 9 hrvata, 1 srbin), nego po mozgu (tipa 10 pametnih, pa koji god bili).
hvala.

Tko je glasao

Ovo je definitivno najbolji

Ovo je definitivno najbolji komentar koji sam pročitala na Pollitika.com. I dobivaš za njega 4000 zvjezdica. Tebe treba klonirati i pravilno rasporediti po cijelom svijetu pa nigdje ne bi bilo rata.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ako je televizija javna onda

Ako je televizija javna onda mora percipirati svoju javnost.

Ukoliko televizija vrijeđa nacionalne osjećaje određenog dijela javnosti (a tom emisijom je povrijedila, jer su se ljudi pobunili) onda to više nije javna televizija, već televizija druge grupe ljudi, koji su željeli izvrijeđati osjećaje prve grupe ljudi.

Stoga to više nije javna televizija, već privatna pod krinkom javnosti, i prema tome treba ju financirati ta grupa ljudi, koja je faktično iskorištava u svoje svrhe.

Stoga držim da treba ukinuti zakon o porezu zvanom tv-pristojba.

Pa neka svatko gleda i plaća televiziju koja njemu paše i na njoj neka drži svoju slobodu govora. Na takav način svatko će imati pravo na svoju slobodu govora, ali će i drugi imati pravo da ne financira tuđu slobodu govora.

Stoga neka svatko sam financira svoju slobodu govora i tada nitko neće imati ništa protiv toga!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Jos malo o cenzuri na

Jos malo o cenzuri na HRT-u

Dobro autocenzurirani mediji
Boris PAVELIĆ - Novi list
Odavna je već deplasirano grditi Vladu zato što njezin glasnogovornik medijima propisuje što će objavljivati: pa i sam je Ratko Maček jučer – premda, dakako, sa suprotnim značenjem – precizno opisao takve postupke u vremenu kad politička vlast nema više nikakve moći nad medijima: »To je besmislena glupost kakva se rijetko čuje«. I bezopasna, valja dodati; jer otkad su mediji osvojili slobodu od vlasti – a za to je, priznajmo, zaslužan Ivica Račan – nema tog političara koji može cenzurirati medije. Osim u jednom slučaju: ako medij sam ne pristane.
I u tome je istinska ozbiljnost smiješne zgode u kojoj je znameniti Vladin glasnogovornik u četvrtak ujutro razgovarao s urednikom Hrvatskoga radija i od njega uspješno zatražio da se ne objavljuje kako je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt od Australije zatražila Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, nego da se narodu lijepo kaže da je to učinila »vlada koju vodi HDZ«. Urednik – nismo uspjeli ustanoviti koji, jer glavni urednik Vladimir Kumbrija to nije želio suvislo objasniti – spremno je na to pristao, pa je kasnije objavljivano da je izručenje tražila – »hrvatska Vlada«. Lijep šlagvort za podsjećanje na ono o čemu se u Hrvatskoj više uopće ne govori: na tvrdu autocenzuru u javnim medijima, naročito Hrvatskome radiju, koja perpetuira atavističko poslušništvo najnižega ranga, kao da su Tito ili Tuđman u naponu snage. I, što je najgore, takvo »novinarstvo« biva obilno nagrađivano pohvalama sa saborske govornice, hraneći vlastitu štetnu taštinu odobravanjem onih kojima i ne treba ništa drugo do mediji koji mašu repom. Teško je, međutim, dokučiti način kojim razbucati taj uhljebljeni dio javnoga servisa, u kojemu tavore oni što mikrofon smatraju štitom, a ne sredstvom za govorenje istine.

Tko je glasao

Oko Radeta Leskovca prije

Oko Radeta Leskovca prije svega bi se trebalo pozabaviti drzavno odvjetnistvo. No ako je slobodan covjek i protiv njega se ne vodi nikakva istraga on slobodno moze gostovati u raznim emisijama i iznositi svoje stavove. Kao iritantan sugovornik koji podize gledanost medija on je svakako zanimljiv. Dok god ne iznosi vrijedjanja na vjerskoj, rasnoj ili etnickoj osnovi on slobodno moze govoriti i iznositi svoje stavove. Drugo je pitanje da li se preko tih stavova zrcali nas odnos prema srpskoj etnickoj skupini to jest da li se preko tih stavova produbljuje jaz i nepovjerenje u one srbe koji su ostali zivjeti u Republici Hrvatskoj i sumnja prema njihovim namjerama. Stoga sam misljenja da Leskovac prije svega steti Srbima.

Tko je glasao

Radetom se neće baviti

Radetom se neće baviti državno odvjetništvo dijelom i zbog ovakvih stavova iznesenih u ovom tekstu. Iako je sama činjenica da je netko bio dio Vlade nekakve separatističke tvorevine dovoljna za to. Inače, volio bih da mi se dojavi kad će u najgledanijem terminu u Britaniji gostovati čelnik militantnog krila IRA-e ili u Španjolskoj čelnik ETA-e te pogledajte sjede li možda oni u njihovim parlamentima.

Vidim da je Marija Lugarić pozitivno ocijenila ovaj tekst, eto, bar znamo da SDP nema problema s takvim pojavama.

Tko je glasao

Pročitah ja ovdje da se

Pročitah ja ovdje da se tekstovi ocjenjuju temeljem argumentacija, a ne temeljem sviđanja ili nesviđanja navoda iz teksta.

Mislim da je autor teksta iznio teze i valjano ih argumentirao - to je, valjda, za strelicu gore?

I nisam bas skuzila s kojim pojavama mi to, po tvom navodu, u SDP-u nemamo problema?

Tko je glasao

E pa onda pročitajte ponovo

E pa onda pročitajte ponovo moje komentare na tekst, koji pokazuju da je argumentacija itekako manjkava. Ako ćemo već braniti slobodu govoru ministara "RSK", onda nema razloga da i Milan Martić ne dođe u Piramidu, a može i kapetan Dragan, ako ga izruče. Mislim, ovo je demokratska država, jel, neka svi govore što žele.

Tko je glasao

Parafrazirat ću jedan citat

Parafrazirat ću jedan citat jer ne znam kako se zove njegov autor, ali je i tako važniji sadržaj. Uopće se ne slažem s tobom, ali ću dati i posljednji atom svoje snage i energije da kežš što misliš! Riječ je bila o jednom crnačkom aktivistu koji je branio pravo slobode govora velikog meštra KKK.

Bit slobode govora je da svatko, ali baš svatko, može reći što misli. Pa čak i kada govori protiv nekih zakonskih odredaba. I dok god ostaje samo na riječima, a ne pretvara ih u djela, svatko ima pravo reći što misli.

No, sloboda implicira i odgovornost, odnosno svijest o javno izgovorenoj riječi. Ne kažem da treba postojati autocenzura, ali mora postojati svijest o snazi/težini izgovorene riječi.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Bit slobode govora je da

Bit slobode govora je da svatko, ali baš svatko, može reći što misli. Pa čak i kada govori protiv nekih zakonskih odredaba.

Tu se ne slazemo. Postoji zakon po kojem oni koji rjecju sire rasnu i vjersku mrznju trebaju odgovarati pred zakonom. Hitler i Gebels da su ostali kojim slucajem zivi sigurno ne bi imali prilike braniti svoje stavove jer bi bili osudjeni.
Rade Leskovac nije sudjeni i osudjivan. On je drzavljanin Republike Hrvatske kao i svaki drugi. dok god u svojim istupima ne krsi zakon ima pravo govoriti. U trenutku kad prekrsi zakone treba biti za to sankcioniran. No postoji druga stvar oko njega. On je bio jedan od celnika SRS-a za istocnu Slavoniju. Obzirom da su i pripadnici "Leve sudoperice" bili takodjer pripadnici SRS-a te isto tako i oni koji su ubili oko 50 stanovnika Antina su takodjer bili pripadnici SRS-a Rade Leskovac bi nam mogao pruziti dosta korisnih informacija oko tih dogadjaja. Njega bi trebalo pozvati na televiziju sa pitanjima gdje su nasi najmiliji koje jos trazimo a on prema svojim funkcijama koje je imao sigurno zna sto se i gdje dogodilo.

Tko je glasao

No, no... nećemo sad i

No, no... nećemo sad i izmišljati citate kako nam paše :)

Nije riječ ni o kakvom crnačkom aktivistu, nego o poznatom Voltaireovom citatu za kojeg je sporno da li ga je izrekao ili je samo bit njegove filozofije.
Do sad ste govorili da se može pričati svašta dok se ne krši zakon. Sad već idemo do toga da se može govoriti i protiv nekih zakonskih odredbi. Polako, doć ćemo mi do toga da i četnici mogu na HRT. :)

Ako je svemu tome tako, ja ne vidim u čemu je problem s "Jasenovcem i Gradiškom starom"? Ili ustaškom ikonografijom na prosvjedima na Rivi, recimo? Može li se onda na javnoj televiziji veličati ustaški režim, holokaust i slično? Čemu onda sintagma "govor mržnje" ako svaki govor treba biti slobodan?
Dajte ljudi, uozbiljite se, molim vas. Sloboda i demokracija nisu jednako anarhija.

Tko je glasao

Zakon je jasan ne bi trebalo

Zakon je jasan ne bi trebalo biti četnikovanja, ustaša i sl., pa ni Hitlera i ostalih jer je zakonom ograničeno širenje takvih ideja. Kada bi policija na svaku prijavu reagirala kao što je svojevremeno dola T-Zobixu zbog parodije sa svastikom i T-Comom imali bi bolju državu. Ali nisu kriteriji za sve isti, kako za ustaše, tako i za četnike. A ne bi trebalo biti ni jednih ni drugih, već bi trebali biti u onoj kategoriji zameo ih vjetar i ne ponovilo se... To su zakonske kategorije, ali govorimo ovdje po pretpostavkom da nisu povrijeđene, jer se nitko od za to nadležnih nije očitovao. Ako je tako onda govorimo o slobodi govora...

Tko je glasao

He,he, Ima jedna stranica na

He,he,
Ima jedna stranica na kojoj se raspravlja o autoru te sentence na kojoj se najviše vezuje za - mog miljenika Voltairea, a kad sam na nju naletio čudom sam se čudio, jer je vrlo medarna izreka za naše vrijeme!
Daklem pogledaj
The Columbia World of Quotations. 1996.
NUMBER: 63040
QUOTATION: I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.
ATTRIBUTION: Voltaire [François Marie Arouet] (1694–1778), French philosopher, author.
[note: the first part of the following sentence is missing in the online original]
what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write.”
Real name François Marie Arouet.

Voltaire i njegova razmišljanja su ustvari ugrađena u Francusku revoluciju koja je i danas temelj modernog društva, pa odatle začuđujuća svježina te misli.

Tko je glasao

Što se sve danas neće

Što se sve danas neće gurati pod slobodu govora i zaštitu ugroženih manjina... Dotični gospodin je bio nekakav funkcioner u "RSK" i poznat je po izjavama tipa da bi opet ratovao protiv Hrvatske. I u Piramidi je izjavljivao slične stvari, ja jednostano to nisam mogao slušati pa sam prebacio program. Činjenica da na hrvatskoj javnoj televiziji mogu nastupati i takve stavove iznositi vođe oružane pobune protiv te iste države je porazna. No, opet neki od njih sjede i u Saboru. G. Stanimirović je vukovarsku bolnicu nazivao "poslednjim ustaškim uporištem" i također bio funkcioner "RSK", a danas prima obilnu državnu plaću. Pa sad, ako oružana pobuna, stvaranje paradržave nije kršenje zakona, onda OK. Dajmo im cjelovečernji talk-show u kojem će govorit o tome kako bi opet ratovali protiv Hrvatske.

A vi koji smatrate to slobodom govora im držite stranu.

Tko je glasao

Pridruzujem se lionici pa i

Pridruzujem se lionici pa i sam dajem 4000 bodova Akrapu. A glede Leskovca, on samo koristi svoje pravo koje mu demokratska Hrvatska daje. Medjutim kada netko medju hrvatskim prognanicima rijec prozbori o pojavama koje ne idu pod kapu "demokratima", pravo im se nijece. Tada se takav dokazuje kao "suvisni balast sposoban za kriticko razmisljanje" i poistovjecuje se sa "nacistima".
Zivjeli.

Tko je glasao

Ne bih o politicarima-iako

Ne bih o politicarima-iako bi ovo trebao biti komentar na post o politicaru. Ono sto je stvarno mjerodavno u svijetu nacionalno sarenih lego kockica kojima slazete ljudsko drustvo su mali, obicni ljudi, kockice od kojih gradite i bazu i krov-a njih se u ovom ratu manipuliralo do te mjere da su i sami na kraju vjerovali u sve sto rade. A neki od njih i nisu bas bili budalasti- indoktrinaciji je svak podlozan, posebno ako se rabi neko od pouzdanih oruda u nasem podneblju i mentalitetu - religiozno, nacionalno. Mali ljudi su oni koji moraju nastaviti zivjeti u drukcijem okruzenju i snositi posljedice losih odluka svojih politicara. Imala sam radnu kolegicu srpkinju- nazovimo je Rada-cak i nismo bile nesto bliske, samo smo sjedile skupa u uredu. Inace je tvrtka bila jedna od onih u koje su ljude dovodili prije rata po partijskom kljucu-vecinski, sav inzinjerski kadar je bio povezan po srpskoj liniji. Kad je dosao novi direktor 1988. godine(potomak mijesane obitelji s isto takvom suprugom), odjednom su se vrata otvorila za cijelu jednu plejadu mladih inzinjera koji su dobili u tom razdoblju posao i koji su ispalo je svi bili hrvati. I ja sam bila dio te grupe. Projektni biro gdje su sjedili skoro sami hrvati ostatak srpskog inzinjerskog kadra je nazivao ustasko gnijezdo, te 1991. godine. Sjedeci medu nama, jedina srpkinja kolegica Rada je samo sutjela. Kad je rat poceo, cijela njena obitelj je odlucila NIKUD ne ici- otac - stara partizancina, mati, tri rastavljene-single sestre i njihovo dvoje zenske djece. Nedugo nakon pocetka ratnih djelovanja granata je ubila Radinu majku i jednu sestru na cesti u autu. Drugu ozbiljno ranila. Nakon toga je Rada pocela pricati - kako je vec pola godine prije prvih ratnih djelovanja i balvana cijela obitelj bila pod pritiskom rodbine i prijatelja da prebjegne iz Osijeka, kako je organizacija tekla i kako su im sve manje govorili o icemu kad su shvatili da imaju drukciji stav - kasnije su je nazivali telefonom i oslovljavali ustaskom kurvom i prijetili da je prva na redu kad udu u grad. Bojala se i srba i hrvata u to doba i nije se usudila ikom ista govoriti - ratna histerija je bila u punom jeku. Djeca iz ulice nakon sto se rat primirio su im redovno kamenjem gadala kucu i roletne su im bile totalno unistene, stakala vise nije niti bilo, dok je autom prolazila s posla nije bila rijetkost da dobije kamen i u auto - to sam osobno vidjela. To je kratki krak - zavrsetak male ulice u kojoj su zivjeli iskljucivo srbi, a u tih petnaestak kuca su nakon sto su ugrozeni odbjegli uselili hrvati prognanici. Cinjenica je da zena ni po kojem kriteriju nije bila recimo vezana za ista u Osijeku, obitelj je imala kud jer ostatak rodbine je zivio u Novom Sadu i bilo joj je ponudeno da tamo i radi u nekoj firmi jer je dosta muskaraca iz te firme povuceno u rezervu pa im je trebalo strucne radne snage - a ostala je u Osijeku i provela je cijeli rat sjedeci za stolom kraj mene i iduci svaki dan na posao pod granatama. Obicavala je reci - tu sam se rodila, ja drugdje nemam mjesto koje mi je dom. Rijeci ja doduse rijetko uzimam zdravo za gotovo-svak moze pricati! Ali njena djela su dokazala da misli ozbiljno-i to je ono sto ja cijenim. Oni koji su tih ratnih mjeseci bili u Osijeku znaju kako je bilo ici na posao i znaju da je navodno u gradu zajedno s vojskom ostalo cca 20.000 ljudi. Nepotrebno je napomenuti kakvom je tretmanu bila kao srpkinja izlozena nakon rata i koliko dugo nije mogla dobiti posao, prezivljavali su svakako. Plus sto je stari-mnoooogo mator cica - prolupao i poceo pricati svoje partizanske price svakom tko bi i ne bi htio slusati i znao izaci na ulicu i vikati na djecu kad bi ovi poceli gruvati kamenjem po prozorima. Pa ti sacuvaj zdrav razum! I sad - ja bih rekla da su po pitanjima suzivota napravili vise mali ljudi - srbi koji su odlucili casno s nama hrvatima podijeliti teret rata i poratnog doba nego lazljivi prevrtljivi politicar Leskovac ... Mislim - koga uopce zanima sto on ima za reci ???

Tko je glasao

Svaka čast na ovoj

Svaka čast na ovoj priči...

Tko je glasao

Ti ljudi zasluzuju orden za

Ti ljudi zasluzuju orden za patriotizam.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci