Tagovi

Kako zeznuti Vladu (Kratki priručnik):

Isplati li se zeznuti Vladu? Pa očito isplati!. Da li je nemoralno podvaliti Vladi? Pa nije dokle god se ona ponaša tako, da za javnost čini jedno, a u tajnosti drugo!.

Ta demokracija je! Vidite što se događa i tamo gdje vlast odlično funkcionira, gdje je čvrsto utemeljena. Vlast se u vladanju uvijek rukovodeći općim i zajedničkim, što se ne poklapa redovito s pojedinačnim. Za svoje, pojedinačno se uvijek treba znati i moći izboriti, pronaći elemente općeg u pojedinačnom. A u hrvatskoj neurotičnoj situaciji, u kojoj je vlada u vladanje udrobila više pojedinačnog nego općeg, izgubila se ta ravnoteža interesa, pa se vlast već duže vremena valja ulicama, dubeći na „lijevoj nozi“ opasno se ljulja.

Dva Vladina privatizacijska (Opatija i Hvar) projekta su propala i završila se rješenjima za vlast manje-više neprihvatljivima ( tj. da dijelove tvrtki koje se prodaju dijeli s lokalnim političkim zajednicama)a neki čekaju rješenje koje neče također biti lagano (hoteli Maestral ali i drugi hoteli). U svakom zlu ima klica korisnoga: u krajnjoj liniji bilo je krajnje vrijeme doživljavati da država nije samo onaj uski sloj povlaštene administrativne aristokracije u visoko centraliziranom državnom vrhu, nego da je država i ono na nižim razinama (tj. u lokalnim zajednicama- županijama, gradovima, općinama, sutra možda i gradskim kotarevima ili seoskim zajednicama). Decentralizaciji nema alternative, koliko god se državni vrh trudio sačuvati taj slatki monopol. Njima ovaj „ružni i nepoželjni“ kurs nije po volji, ali će se taj sudbinski predodređeni i burni proces (koji definitivno destabilizira povlašteni državni vrh), dovršiti tek kad se shvati i u politički život uvede spoznaja da smo država i mi pojedinci.

Trenutno se vodi vrlo živahan rat između centralne i periferne vlasti, a što znači da postojeći centralizirani koncept doživljava svoj krah. Ne samo zato što se negdje u „gornjim sferama“ griješilo i kompromitiralo (uglavnom radi materijalnih interesa koji su uvijek u raskoraku između općeg i osobnog) nego i zato što demokraciji nema ni alternativa ni limita; i zato što demokracija u prvom redu znači odgovornost. Monopol nad polugama centralne (ili centralizirane) države je do sada značio kontrolu „podzemnih“ novčanih tokova, i njihovo proizvoljno preusmjeravanje. Za nas obične građane i porezne obveznike (koji plaćaju svu tu kombinatoriku) boj između centra i periferija površno gledajući možda neće odmah značiti prevelike promjene. Ipak, proces razvlašćivanja centralne države je dragocjen hvalevrijedan smjer, koji širi spoznaju da više ništa nije vječno ni zadano, da se sve može mijenjati. I, na nižim razinama je uvid javnosti mnogo prisutniji; tamo se sve tajne znaju. U tim činjenicama leži zametak onog drugog politički i razvojno pravednijeg i transparentnijeg koncepta. Ovo do sada što se događalo je apsurdno: da se javni poslovi štite tajnim ugovorima i dogovorima.

U mome postu „Pobuna pučana“ sam 12/01/2007 zapisao:

Raspad sistema:
Sada imamo raspad sistema. Kad čujete da je netko tamo u HFP-u smijenjen, znači da je samo žrtvovan radi nekih viših interesa i plaćen da šuti (jer Hrvatski fond za privatizaciju nije samostalna ustanova nego je dio Vlade - u njemu odlučuje o svemu Upravni odbor a to je naravno - Vlada). Tako ukliješten HFP je postao potpuno nemoćan, tamo se već odavna ništa ne prodaje, a i kad stidljivo bilo što pokušaju rezultira skandalom i blokadom (putem telefonskih sjednica Vlade). Tako je bilo s opatijskim hotelima, s Hotelima Maestral, sada sa Sunčanim Hvarom. Sutra će isto biti s Hotelima Korčula, Hotelima Orebić, Hotelima Podgora isl.

Eto, u pravo to se događa u najnovijem razvoju događaja, jer se demokracija i javni poslovi ne mogu proizvoljno dozirati: Za to se i događa da je Vladi prisjela nagodba s Hvarom , i da zbog Hvara sada 7 gradova traži dionice .

„Potpredsjednik Vlade Damir Polančec isključuje primjenu hvarskog modela na ostale jedinice lokalne samouprave osim u slučajevima kad postoje neriješeni imovinsko-pravni sporovi“

To je samo jasna poruka da se Vlada neće predavati bez borbe, jer to znači da se oni neće odreći bogatih dijelova kolača (za državni proračun i osobne probitke). To opet dalje znači da se nastavlja rat za „svoj“ dio kolača onih koje je vlast bila marginalizirala. Pa i treba se boriti, zar ne?!

I znati izboriti! Zato dajem nekoliko uputa kako zajebati Vladu.

1. Upute za lokalne vlasti u rukama oporbenih snaga:
Kako je ponašanje vlasti općenito, a naročito u privatizaciji sporno i puno „maća“ (najviše zato što je cijela ovako zamišljena neprincipijelna i pljačkaška privatizacija sporna sama po sebi), otkrijte neki događaj, ugovor ili bilo koji sporni dokument, nađite načina da ga lansirate u javnost (ako ne u novinstvu, koje je dobrim dijelom kontrolirano ili samokontrolirano upotrijebite neobuzdane blogove). Dalje će se stvari odvijati same od sebe, samo pametno kanalizirajte razvoj situacije. U pregovorima s Vladom budite uporni i nemilosrdni. Za nositelja akcije izaberite ljude s najmanje kompromitirajućeg masla na glavi ( jer „oni gore“, s rukama na svim polugama vlasti, imaju u rukama sve tajne, i budite sigurni da se neće libiti da ih upotrijebe).

2. Upute za lokalne vlasti u rukama vladajućih snaga:
Vama je nažalost mnogo teže, i malo se može pomoći, jer ste izgubljeni u Scilama i Haribdama vladajućih odnosa. Ako se upustite u „hvarsko-opatijsku avanturu“ slijedi vam stranačka stega, prijetnje gubicima političkih funkcija, unosnih sinekura, a računajte i na ucjenjivanje (nečim što samo vi i oni znate - a vi jedni o drugima znate jako mnogo, zar ne!?). Ne očajavajte, ima izlaza! Dogovorite se s istomišljenicima iz „blizanačke oporbe“, pa ih kroz kontrolirane krize lokalne vlasti usisajte u sfere odlučivanja. Ako se stvari povoljno riješe, lako će „sveci podijeliti blago“. Interesi su vječni – kao i dijamanti!

3. Uputa za nas koji nismo ni jedno ni drugo:
Nama, koji ovaj „teatar apsurda“ gledamo sa strane, ostaje vesela spoznaja da Vlast koja umjesto da vlada ucjenjuje, ili koja se svojim apsurdnim ponašanjem dovela u situaciju da ju se ucjenjuje -nije više dugog vijeka, pa se udobno možemo početi pripremati za promjene. Ali, ne takve promjene u kojima bismo birali neke druge „blizance“, nego iskoristimo tu jedinstvenu priliku, u kojoj se „vlast valja ulicama“, pa da pokušamo izboriti neko bolje političko ozračje, jedan drugi djelotvorniji, transparentniji i pravedniji model.

Jest da je sve ovo imalo komično-satirički prizvuk, ali se možda baš i nisam samo šalio. „Pamet u se, puče hrvatski!“ da parafraziram dobrog starog Marina Držića.

Komentari

Ja bih samo dodao da je

Ja bih samo dodao da je cijela situacija sa sunčanim hvarom otvorena radi tajnoga ugovora, dok se stvar razvila u smjeru prebacivanja 25% + 1 dionice lokalnoj samoupravi.

Obzirom na način kako se sve skupa događalo, osobito uzevši u obzir aktere priče i njihovo ponašanje o prošlosti - sasvim je sigurno da im je ovih 25% uletilo kao poklon vlade da zašute, jer se na temeljno pitanje, a to je otkuda tajni ugovor i da li on doista definira odnose onako kako pišu u objavljenom dokumentu, ni danas nije odgovorilo.

Od vlade nismo dobili ugovor jednostavno zato što je ovaj koji je objavljen autentičan, no umjesto da tražimo osobu koja je skrivila tako nepovoljan ugovor, vladajući su sve skupa okrenuli u veliku pobjedu lokalne samouprave i premijera.

Tko je glasao

U potpunosti se slažem s

U potpunosti se slažem s tim da je gradska vlast Hvara ovih 25% + 1 dionicu dobila ne svojom zaslugom i stjecajem okolnosti.

Da je višegodišnji imovinsko-pravni spor rješavan u suradnji i kroz pregovore s vladom, primjedbi ne bih imao. Ovako, ostaje samo uvjerenje da je navedena transakcija dogovorena i ekspresno realizirana zbog nastojanja Vlade da skrene pozornost s netransparentne privatizacije Sunčanog Hvara.

Dodatno me čudi jedna stvar. Zašto naši novinari nemaju refleks onih u bijelome svijetu? Tamo je problem od političara dobiti neku konkretnu izjavu jer kad se ista jednom da, novinari na njoj jašu sve dok se ne otkrije i najmanja pojedinost.

Kod nas, čak i u uvjetima kad potpredsjednik vlade javno, putem TV-a, obeća objavu ugovora s Orcom, i to ne napravi, novinari se ponašaju kao da ovo vrlo konkretno obećanje uopće nije dano.

Zašto se Polančeca svaki dan u novinskim naslovima ne pita drži li što do svoje riječi i da li je svjestan da će u javnosti ispasti lažac koji bi trebao dati ostavku?

Zašto novinari to ne rade? Zašto amnestiraju Polančeca?

B-52

Tko je glasao

nije ti to ponašanje

nije ti to ponašanje limitirano na Polančeca nego općenito na novinare i bilo koje članove ne samo vlade nego i na drugim razinama

nama nažalost nedostaje brdo takvih progresivnih i istraživačkih novinara, baš kao što nam nedostaje i medija i urednika koji bi takve stvari potom i objavljivali

mediji su glasnogovornici javnosti i korektiv/nadzorni odbor političara - no baš kao što je kod nas totalno sterilizirano pravosuđe i npr. sindikalni pokret, na isti način je totalno neutralizirana i medijska scena

Tko je glasao

Nisam ni mislio da se

Nisam ni mislio da se spomenuto ponašanje odnosi samo na Polančeca. On je samo jedan od mnogih primjera.

Istraživačko novinarstvo nam je na niskim granama, ali ipak, zahvaljujući šačici (rekao bih) entuzijasta, sve više toga dospijeva u javnost. Nisu svi ni sposobni za novinare istraživače.

Za dio novinarskog posla na koji sam ukazao (hvatanje političara za konkretnu riječ) nije čak ni potrebno da novinar bude istraživač. Dovoljno je da sjedi u naslonjaču, prati (i dokumentira - snima) javne nastupe političara i potom iz proziva ukoliko ne naprave to što govore. Takvim bi pisanjem daleko više senzibilizirali našu često apatičnu javnost.

Dakle, novinarstvo bi napravilo veliki iskorak već time što bi počelo primjenjivati osnovni novinarski kodeks, odnosno doista informirati javnost. To znači da se priča prati, razvija i nikako ne dopusti da manipulacijama političara padne u zaborav dok se stvar ne raščisti.

To je ujedno i moralna obveza svakog novinara i njegova odgovornost prema građanima (javnosti) kojih je on neke vrste glas. Za novinarsko ponašanje suprotno navedenom ne nalazim prihvatljivo opravdanje.

B-52

Tko je glasao

Oko velikog novca dodatno

Oko velikog novca dodatno sustavno djeluju dvije razine prakse medija i drugih.

Najefikasnije je normalno odsustvo svjesti o matičnom velikom novcu, obzirom da novinari, politolozi, sociolozi i drugi imaju iskustva sa manjim do srednjim novcem i iznimnim velikim (ratni itd.). To nije njihov teren, pa se ni pojedinci ne bave time.

Druga razina je magični uticaj velikog novca na iste, od privlačnosti do straha, to je viša razina stvari a ostalo je Balkan.

Veliki novac se kod nas svjetski drži, brojke su svjetske, nema bitnih konklikata, nitko ne pita za 10 % više manje, sitna škripanja se pristojno razrješe.

Tko je glasao

Da, ovaj post je išao u

Da, ovaj post je išao u smislu uopćavanja problema, ne čak ni to da li je poklon od 25+1 dionica bilo kupovanje šutnje nego protiv voluntarističke prakse općenito. Treba znati da ovaj slučaj nije završen, kao što nije završen ni onaj opatijski - jer ostaje eklatantna činjenica da HFP nije više proveo nijednu privatizaciju poslije opatijske muljaže. Evidentno postoji blokada jednog važnog segmenta gospodarske, dakle i ukupne društvene transformacije u Hrvatskoj

Demokracija se u osnovi svodi na propisane procedure i njihovo provođenje u praksi, poštovanje procedura je zaštitni mehanizam demokracije. Tako ni satovi nisu "vic" sam za sebe nego nepoštivanje propisanih procedura oko kontrole imovine ljudi na političkim funkcijama; ili taj glupi slučaj s biografijama političkih ljudi u Hrvata. Ništa nije ni glupo ni beznačajno kad se ruše propisane procedure u pravnoj državi.

Pitanje procedura je i temelj pravosuđa gdje skoro svakodnevno imamo kršenje procedura. A to je onda pitanje morala kao zakona iznad svakog zakona i pravosuđa i drugih stupova vlasti - koji određuje i sve ono što nije u zakonima zapisano ali se podrazumijeva. Zato nemoralni ljudi ne mogu biti u strukturama vlasti.

A onda se postavlja pitanje ukupnog ponašanja ljudi na odgovornim pozicijama koji kršenjem najsitnijih propisanih procedura ustvari iskazuju opće nepoštovanje sustava unutar kojeg obavljaju najodgovornije funkcije. To predstavlja ustvari rušenje institucija države kojoj su na čelu ili u vrhu vlasti, ono najopasnije destruiranje iznutra.

Do Antonia di Pietra sam slučajno došao slijedeći jedan post o Moralnosti, u kojem ga kolege u vladi proglašavaju moralnim teretom samo zato što insistira da se otkrije i kazni onaj koji je izigrao propisanu proceduru oko donošenja jednog benignog amandmana Fuda (o produžavanju rokova zastare za knjigovodstvene prekršaje). Za Di Pietra je to opasno kršenje procedura a ne benigno produžavanje rokova u knjihovodstvenom zakonu. I pretplatih se na njegove postove!

Tko je glasao

Zaradio sam negativan bod,

Zaradio sam negativan bod, ali bez zlih namjera, uvijek je na vrijeme se popraviti!!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci