Tagovi

Kako su pederi rusili komunizam i slicne stvari

Medju manje poznate podatke spada i onaj da je prvi festival gej i lezbijskog filma u Europi bio odrzan u Jugoslaviji 1984 godine. Odrzao se u Ljubljani u Cankarjevom domu i na ljubljanskom filozofskom fakultetu.
Iste godine je u Ljubljani s radom poceo i prvi gej klub u socijalistickoj dijelu Europe. Drugovima iz SK se takva aktivnost nije svidjela, o protu-revolucionarnim snagama se raspravljalo i u lokalnim komunistickim komitetima sirom Jugoslavije i pravilo nacrte kako zaustaviti reakcionarne pederske snage.
Srecom, lokalni slovenski savez komunista se htio napraviti naprednijim od ostatka tadasnje drzave i tolerirao odredjena reakcionarna ponasanja. Do 1986. godine. Festival je trebao prikazati prvi film 25. svibnja. Ocita provokacija. A ime festival je promijenjeno u kongres gej i lezbijskog filma. Jos veca provokacija.
Dosla je direktiva iz Beograda da takvo nedolicno ponasanje treba svim sredstvima sprijeciti. Ljubljanski komitet SK nije imao pojma sto napraviti i domislio se genijalnog rijesenja- kongres mora biti otkazan iz zdravstvenih razloga- naime zbog moguce epidemije AIDS-a u Ljubljani zbog odrzavanja festivala. Kongres nije otkazan,vec se samo premjestio u podzemlje- odrzan je u podrumima nekoliko fakulteta bez znanja partije, a posjetitelji i posjetiteljice su dobili posebne lozinke s kojima su ulazili u prostorije u kojima su se odrzavale projekcije.
Slijedece godine je na Rabu odrzan prvi medjunarodni lezbijski kamp s goscama iz cijele zapadne Europe gdje se dva tjedna raspravljalo o razlicitim pitanjima feminizma. Rapski komitet SK za kamp doznaje prekasno da bi ga sprijecio i on se svejedno odrzao uz republicke komunisticke proteste.
Ljubljansko drustvo Magnus, clanovi kojeg su bili i mnogi danasnji hrvatski gradjani, je redovno komentiralo i javno kritiziralo politiku tadasnje SKJ.
Znam da se sve ove stvari danas cine dosta smijesne, medjutim one su se dogadjale u godinama dok je vecina (starijih) clanova danasnjih 'konzervativnih' stranaka ili veselo citala svoj tjedni primjerak 'Komunista' ili spavala dubokim visegodisnjim snom.
Ovo pisem vise kao informaciju nekima koji misle da je svijet poceo osnivanjem HDZ-a 1989.

A sada par rijeci o Splitu.
Split je grad u kojem je kolektivitet izuzetno vazan. Zbog toga su orjunasi u Splitu bili uvijek najjaci na prostoru danasnje drzave, a grad je ronio suze kad je brod s mrtvim kraljem Aleksandrom iz Marseillea doplovio u luku. Iz istog razloga je grad imao i postotkovno jedan izmedju najvecih udjela u clanstvu SKH. Gradjani su iskreno oplakivali i smrt kralja Aleksandra, Tita i Tudjmana. Dakle, grad koji ne stvara dogadjaje, vec im se prikljucuje kasnije s zestionom koja izostaje u drugim sredinama.
Tako je moguce da gradonacelnik postane covjek koji je prekrsio sve Bozje zapovjedi, a izbore dobije i ponavljajuci floskule o katolickom i tradicionalnom gradu.
Eto, tako bih mogao reci da dok su se pederi i lezbijke u nekim sredinama vec pocetkom osamdesetih borili protiv komunizma, grad je spavao snom poznate crvene utvrde.
Dok su se u Rijeci ili Zagrebu razvijale razlicite subkulture i vladao novi val, u Splitu se od crvenog Peristila dalje nije nista dogadjalo. Ako bi se slucajno tko i usudio obuci u crno ili nesto neobicnije, bio bi proglasen narkomanom od starijih, a vrlo vjerojatno pretucen od onih mladjih.

Zbog takvog odnosa prema vecini razlicitog, grad je gubio intelektualnu supstancu. Dobrom dijelu mladih je prvi cilj bio ili upisati se na fakultet u Zagrebu ili se preseliti u Zagreb nakon diplomiranja u Splitu.
Onda se pocnemo vrtiti u krug- nema kreativnih radnih mjesta jer gradu nedostaje sira intelektualna elita, ako nema kreativnih radnih mjesta i ono intelektualne elite sto je ostalo razmislja samo o odlasku. Grad usprkos jednom od najvisih nataliteta u Hrvatskoj i odredjenom doseljavanju iz drugih dijelova Dalmacije i BH, godisnje gubi vise od tisucu stanovnika.
I tako se netko sjeti odrzati gej prajd u Splitu. Uz sve teorije zavjere o ulozi Sorosa, nizozemske kraljice i slicno, gej prajd je u Splitu odrzan jer se radi o drugom najvecem hrvatskom gradu. Sto onda vjerojatno znaci da ima i drugu najvecu LGBT zajednicu u Hrvatskoj. Split kao grad zasluzuje prajd. Da podsjeti one koji to znaju i ne znaju da zive u gradu, zajednici razlicitih.

Prajd je uspio jer se o LGBT zajednici u Splitu prvi put uopce pocelo govoriti. Do potpune vidljivosti i pretvaranja prajda u sveopcu zabavu na Rivi ce proci jos mnogo godina. Ali jednom se moralo poceti.

Policija nije napravila ono sto je morala- zastitila gradjane. Nije bilo tako tesko- grad je bio prepun grafita i najava neprijavljenog kontra-skupa. Svi mjeraci kukuruza su morali od negdje donijeti i kamenje. Kamenja na Rivi nema. Dakle, mogla je da je htjela. Ali ocito nije htjela. Vjerojatno je mentalni sklop splitskog vodstva policije blizi onima koji mjere kukuruz na Rivi nego onima koji se zele prosetati i svojim gradom. Srecom zakonodavstvo o govoru mrznje (zbog priblizavanja EU:) postoji, a sad postoje i ljudi koji se nece libiti napraviti pritisak da se konacno upotrijebi. tako i tu ocekujem pomak na bolje. Slijedece godine ce biti bolje pripremljeni.

Na prajdovima u zapadnoeuropskim (i nekim iz 'tranzicijske Europe) gradovima obicno sudjeluju i lokalni policajci i gradonacelnici. Trebalo je dvadesetak godina borbe da dodje do toga. Siguran sam da ce u Splitu ici brze:) Znaci, prajd 2030 u Splitu s gradonacelnikom kao glavnim govornikom i nacelnikom policijske ispostave na celu povorke, a LGBT policajcima i policajkama u koloni.

Tagovi

Komentari

zasto gej ponos?

autora dnevnika koji je jedini otvoreno deklarirani homoseksualac na pollitiki, molim lijepo da mi kaze - zasto se te njihove parade zovu "gej ponos"?
upitah to nekolicinu ljudi, ali nisu znali odgovor, a ja kao znatizeljna osoba... opet nikako da to odgonetnem.

Tko je glasao

Vidim da "ovaj" ne odgovara

Vidim da "ovaj" ne odgovara pa se trpam.... :):):):)
"Ponos" jer su valjda na pola puta do hemafrodita: može jebati partnera a i on njega.
Znači, više vrijede od tebe ili mene pa su eto ponosni na taj "zajeb prirode".
Još samo da im "ozakone" maternicu....

Tko je glasao

MASA:

Kada se nečija sloboda izražavanja, kretanja pa i života neposredno ugrozi konkretnom snagom klerofašistićke i patrijarhalne ideologije i "morala", čemu smo mogli svjedočiti na Rivi, solidariziranje i uzajamna pomoć/obrana zadaća je ne samo nas kao slobodara, nego i svih nas kao ljudi. Šutnja i ignoriranje, kao u slučaju tihe većine u slučaju splitske Parade, u mnogim slučajevima ušutkane i zbog straha "ulivenog u kosti", postavlja nas u nezahvalnu poziciju suukrivnje, ako ni zbog čega drugog onda zbog toleriranja klerofašističke i patrijarhalne ideologije/nasilja i "morala" koji se ne protive samo slobodi pedera i lezbijki, nego i slobodi uopće. Iste te ideologije opravdavale su minule ratove, etnička čišćenja i logore; iste te ideologije opravdavale su primitivnu akumulaciju kapitala (pljačkanje i privatizaciju firmi, itd.) a svoje "gurue" postavile kao novu (ekonomsku, moralnu i simboličku) elitu u novoj klasnoj (i ideološkoj) kompoziciji. Iste te ideologije i danas legitimiraju status quo (kako seksualni, tako i onaj ekonomski). Kako je to sadržajno primijetio jedan anonimni transparent minulih narodnih demonstracija - "Dok ste zastavu ljubili, Hrvatsku ste opljačkali!" Upravo se ovime može opisati uloga tih ideologija u novoj klasnoj kompoziciji.
http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/zajedno-i-solidarno-za-seks...

Tko je glasao

Ernesto

Zamolio bi te da bar neke od tvrdnji potkrijepiš izvorima (link ili naslov nekog djela)
Komunisti su bili izrijekom bili protiv homosexualnih radnji
http://www.jutarnji.hr/-cinite-protuprirodni-blud-koji-podriva-same-teme...
do 80tih su bile zakonski kažnjive, tako da me jako čudi ovaj festival u Ljubljani. Možeš li potkrijepiti nečim?
Sukladno tome sve bivše komunističke zemlje (i SFRJ također) obračunalvale su se vrlo radikalno s tom bolešču (to je prema tada važećim kriterijima WHO bila bolest).

P.S.
Glede toga moram napomenuti jednu zanimljivost glede toga odnosa (komunizam(antifašizam)-homoseksualizam). Naime glede tog progona posebno su u tome prednjačili drugovi Castro, Ernesto "Che" Guevara (doduše Castro se pokajao zbog toga Che nije http://www.depo.ba/mediji/progon-homoseksualaca-bio-je-velika-pogreska ) i ostali "velikani". Istina Castro se jednostavno opravdao da su to "bila takva vremena"
Ne bi to posebno isticao no zanimljivo mi je bilo vidjeti na maici jednog sudionika Ernestov lik i natpis "victoria siempre".

->Pointer

Tko je glasao

Homoseksualnost u Hrvatskoj

Homoseksualnost u Hrvatskoj (i Sloveniji) je dekriminalizirana 1976, ubrzo nakon donosenja (kon)federalnog ustava 1974. Tada su republike dobile pravo donijeti vlastito kazneno zakonodavstvo, i buduci da su hrvatski komunisti bili liberalniji od ostatka drzave odlucili su se na legalizaciju slijedeci trendove u zapdnoj Europi (u Srbiji, CG, Makedoniji i BH je ostala kazneno djelo do devedesetih.
Odnos komunizma nije bas tako jednoznacan (kao sto nista na svijetu nije)- SSSR ju je legalizirao vec pocetkom dvadesetih, kasnije ju je Staljin ucinio kaznenim djelom. Cehoslovacka i Istocna Njemacka su u tom pogledu bile posebno liberalne i Istocna Njemacka je krajem osamdesetih cak kazneno kaznjavala neke zlocine iz mrznje prema homoseksualcima.
Castro je homoseksualce zatvarao, a kasnije promijenio misljenje (i zakon) jer mu je kcerka lezbijka. Itd itd. ovo je izuzetno siroka toma o kojoj bi se moglo pisati i pisati, ali predlazem ti da procitas nesto o povijesti gay pokreta.

Tko je glasao

Kako?

Da ne ulazimo u detalji, u gotovo svim komunističkim zamljama homoseksualizam se kažnjavao i bio zakonski opisan i inkriminiran (linkovi u prvoj replici). Ajmo konkretno za SFRJ;
Tako da mi je čudno, ako je dekriminaliziran 1976. kako si sam napisao kako se mogao održavati festival gej filma 1948!?
Možeš li mi objasniti taj paradoks? Malo sam googlao i nisam našao na nikakavu referencu da se takav festival i održao!
Unaprijed hvala, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

festival 1948

Pa nije se bas odrzavao u vrijeme Komiterne i Golog otoka:)
Festival je jos uvijek ziv, mislim da ce ove godine biti 27. po redu. Mozes otici i pogledati. Ako te zanima, proguglaj ljubljana gay and lesbian film festival i zgodovina gejevskega in lezbicnega gibanja, pa nadjes i referncu:)

Tko je glasao

pointer,

Tako da mi je čudno, ako je dekriminaliziran 1976. kako si sam napisao kako se mogao održavati festival gej filma 1948!?

kako si uspio pročitati da je 1948. kad piše 1984, godina?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Što je (s)rušila ova sijeda žena?

Ili “Draga, ne budi peder!”

One se ljube javno ovih dana.

Oni se grle javno ovih godina.

Borut Pahor s 26 leti je postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.

Jadranka Kosor je tih godina, prema vlastizoj biografiji, bila političko ništa a potom je ušla u HDZ.

 

 

 

Točno je da komunizma u Europi više nema. U nekim državama postoje komunističke partije.

Tko je glasao

idemo na pride u subotu?

idemo na pride u subotu?

Tko je glasao

ja ću doći...

... ali ću se praviti kao da sam tamo slučajno, s biciklom :)

Tko je glasao

Tokarski stroj

za drvo

Napravio jedan 20 bejzbol palica i na njima napisao "PEDEROMLAT".
Donio u centar mjesta i prodao sve u roku 1 h.
Što ti je nos za biznis.

@ Zap

ja bum kupcima skrenul pažnju na bicikliste.

hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

nekima su vječno balvani u glavi

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/133953/Zasto-sutra-idemo-na-Zagre...
Da, taj prvi zagrebački pride bio je isti kao ovaj prvi splitski. Ali reakcije nisu bile niti približno iste. Danas su mediji puni izjava uglednika koji se zgražaju nad primitivizmom, tada su bili puni izjava uglednika zgroženih 'promocijom nemorala'. Ta razlika u tretmanu istih događaja govori nam koliko ova današnja Hrvatska nije ista kao ona od prije deset godina. Koliko se društvo promijenilo.
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=142516
u paradi će od političara biti: Holy, Adlešić, Pusić, Čačić, Lučin...Srb je rekao da neće doći (ovaj put)

Tko je glasao

@drvo

Ne kužim što ti je ovo trebalo.

Tko je glasao

U ovim raspravama

@zap

o pederima

negdje si usput izgubio smisao za humor.

Ajd dobro.

Šala stari,šala.

Moja reakcija na tvoje da ćeš se praviti da si kao slučajno na biciklu.

Inače,valjda si već skužio da sam ja protiv bilo kakvog nasilja.

Osim ako se baš ne mora.

sve dobro...

Tko je glasao

eh...

... par puta me napadalo, pa pušem i na hladno...

Tko je glasao

nije neka navala

Skviki, jesi li ti u Zg?

Tko je glasao

Brojček, Svakak da sam tu. Ak

Brojček,

Svakak da sam tu.

Ak hočeš bum te nazval, a ak trebaš zaštitu na prosvjedu bum došel, no nemoj od mene očekivat da bum nosli tangice.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ovo je najbolji dokaz da je

Ovo je najbolji dokaz da je fra Ćirko u pravu . Ovim prajdistima ništa nije sveto . Gori su od komunista. Komunisti se nikad nisu usudili stavit petokraku na ovi kip.

Tko je glasao

kad kuvaš, onda je dobro razne stvari koje pašu umišat

možemo govorit da imamo pedere na vlasti (u onom grubom smislu korištenja pojma)
ali to ova dica šta bi prošetala sa druge strane duge nisu
pa ih ne moš uspoređivat sa vladajućim.
I komunistima su umitnici opiturali Peristil preko noći u crveno

tako da moš to gledat kao jednu umjetničku intervenciju prilagođenu trenutku a koja nije trajno i stvarno uništila Meštrovičev uradak, ka šta nije ni Peristil onda uništila crvena boja

Tko je glasao

To je vjerojatno noga

To je vjerojatno noga nekakvog pedera iz starog Rima.

Tko je glasao

nix od toga

to je noga Meštrovićevog Grgura Ninskog u Splitu
a ovaj palac je izlizan zato što se vjeruje da ako ga dotakneš ispunit će ti se neka želja

Tko je glasao

Ne radi ti palac više želje .

Ne radi ti palac više želje . laštim ga već deset godin sa jednom željom da se probudim i vrati se komunizam, al ne pomaže. Izgubija san više svaku nadu u čuda i svisnuću ka pas o tuge u ovom kapitalizmu.

Tko je glasao

tommy

je li istina ono što je Dežulović napisao - da splitski policajci pitaju mangupe: "Jel' tako i u Londonu šaraš po Dioklecijanovoj palači?"

Tko je glasao

A zakej Grga nosi rimske

A zakej Grga nosi rimske sandale, kaj nije živjel parsto godina poslje propasti tog carstva?

Tko je glasao

Je,

ali tu je bio komunizam, pa je vladala nestašica "najkica" i "konversica".

Tko je glasao

pa živio je par sto godina

prije nego se pojavio lak za nokte
p.s.
u Starom Rimu nije poznato postojanje laka za nokte

Tko je glasao

Ma kaj, naravno da je bilo poznato! :)

u Starom Rimu nije poznato postojanje laka za nokteTeško da bi Rimljani tako nešto mogli propustiti. :) Guglanjem za "nail polish history" nađe se puno tekstova.

Egyptians used nail color to signify social order, with shades of red at the top. Queen Nefertiti, the wife of the king Akhenaton, colored her fingernails and toenails ruby red; Cleopatra favored crimson. Women of lower rank who colored their nails were permitted only pale colors.

Tko je glasao

to je bila kana i pigmenti

to je bila kana i pigmenti ubačeni u nju a ne lak

Tko je glasao

:))

Skviki, jesi li ti u Zg?

skviki ide na love parade u stuttgart...tamo je siguran da ga nitko neće kamenovat :)))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ne sviđa mi se

Ne sviđa mi se naslov:)...Kako braniš Crkvu:)...Tipično:)))Vojnik Crkve:))))...Crkvi je najveći neprijatelj ideja komunizma,zar ne?Pa ti iz redova SK,ti kaj su se dizali na zadnje noge na spomen homoseksualaca, oni su postali prvoborci HDZ-ea ili kod "tamo daleko",Miloševićevi "oslobodioci" Juge.Dakle,takvi su rušili taj naš pokušaj socijalizma i za to postoje materijalni dokazi na njihovim debelim bankarskim računima i nekretninama.U pretvorbi i privatizaciji.Oni koji su tolerirali homoseksualnost iz redova SK,nisu se mogli iz moralnih i humanističkih razloga prekaputariti pa su ih prve smjenili.Neki su,doslovce pišali od straha pred novim "gazdama" u novim odjelima.Dakle,smjenjeni su na ne baš na lijepi i kulturni način.Prvo su došli na red pravi idejni komunisti,pa zatim one izjave lojalnosti koje su trebali potpisati oni "sumnjivih" krvnih zrnaca,a homoseksualci im dođu malo-malo na red tako da izžive svoju sadističku prirodu...Dakle,odgovori,kako se zove takav društveni sistem?

Inače,ostatak dnevnika je OK:)

Tko je glasao

ivkov

Mislim da pedere treba ostaviti na miru a i oni nas neka se organizuju i paradiraju van domena naselja i prohodnica( ulica) da djeca negledaju njihove strasti jer mi moramo zaštiti mladu populaciju a sve ostalo je pi.... DIM.,što se tiče crkve to je posebna priča.

Tko je glasao

farsa države koja to nije

Misleći o svemu što je top tema hrvacke demokracije ovih zadnjih dana padam u depresiju i očaj.
Da se razumimo, stvarno me ta homoseksualna gupa ljudi ne tangira ni malo, ne osićam nikakvu ni moralnu ni materijalnu opasnost od iste . Ovih zadnjih dana mi se nametnula u pameti ono ka objekt manipulacije subjekta to jes vladajućeg europskog i domaćeg smeća.
Digla se cila frka oko tamo neke parade grupe ljudi koja se osjeća zakinuta u nekim ljudskim pravima. Priznali mi to ili ne, koliko je meni poznato ne sićam se da je u hrvackoj ijedan pripadnik te skupine ubijen , u splitu za moga života nijedan nije siguro.
O nijednom zakonu ja i moji debilni sugrađani ne odlučujemo barenko dvista godina. Ne dajemo mi niti ukidamo ikome zakonska prava. Mi nismo u stanju ni sebi dat osnovna ljudska prava .
Koi je ondak cilj jedne ugrožene skupine ljudi doć u split i tražiti od nas nešto što ni mi nemamo ?
Koi je cilj grupe , koja je očito podržavana od vladajućih škovaca , doć u grad koji je do temelja opljačkan ? Sve što je u ovom gradu opljačkano, opljačkano je od strane i po upustvu tog negativno selektiranog europski navođenog smeća.
Sad se cila halabuka digla oko nekoliko lakše ozlijeđenih u toj izmanipuliranoj skupini prajdista, koi u splitu koi ne odlučuje o ničemu traže nešto.
Sabor i vlada donose zakone a ne splićani . Zašto ti prajdisti ne drže parade ispred sabora a ne na splickoj rivi ? Zašto taj rufijan od pravnika , koi dobro zna ko donosi zakone i odlučuje u ovoj kvazi državi , govori da split daje ružnu sliku hrvacke ? Zar on i ona štraca od vladarke ne pružaju svima nama jasnu sliku smrdljivih lopova i manipulatora.

Sad je problem u hrvackoj nekoliko lakših ozljeda, nekoliko fašistički pozdrava a nije problem svekolika katastrofa i propast ovoga puka.
Najveća farsa je što su oni koji u sebi nemaju ni elementarne prisutnosti poštenja i karaktera najglasniji i ka najzgroženiji . Tako slušamo po cile dane lopine iz europe i našeg ,, moralnog ,, presjednika sa brošjerom kako nam drži moralno uljudbene predike.
Slušati takve izjave koje puši ovaj debilni hrvacki puk, čitajući ove dizertacije o splitskom slučaju čovik se zapita imali ijednog čovika u hrvackoj koi kuži ovu dječju igru vladajućeg smeća.

Najbolnije je u svemu tome što se josipović,mudrinić,kerum,jadranka i ostalo slugansko smeće na svu tu glupost ovog puka podlo cerekaju.

Tko je glasao

hvala na tekstu!

Prvi dio je zanimljiv, nešto mi je mutno bilo u sjećanju o tome, ali u ono doba se tom temom nisam zanimao. Mogao bi se zapravo prenijeti na povijest.net.

Oni koji su "na-strani", stranci, problem su svakom kolektivitetu. A pretpostavljam da se mogu naći i primjeri izrazitog individualizma u Splitu. to je nekakva dijalektika, suprotnosti dolaze zajedno. Mediteranski temperament valjda, sve je radikalnije nego kod nas na sjeveru. Naravno, takve se stvari kroz povijest mijenjaju, ali relativno sporo, ne u jednoj generaciji ("povijest mentaliteta").

Tko je glasao

,

Mediteranski temperament valjda, sve je radikalnije nego kod nas na sjeveru.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Zagreb_Pride

"
29. lipnja. 2002. u Zagrebu je održan prvi LGBTIQ Pride - Gay Pride Zagreb 2002 - "Iskorak Kontra predrasuda"., kojim se željelo upozoriti javnost na sustavnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava seksualnih manjina u Hrvatskoj. Po prvi puta su pripadnici LGBTIQ populacije zajednički istupili u javnosti. Usprkos tome što je sama manifestacija bila miroljubivog karaktera na skup je bačen suzavac, a za vrijeme i poslije manifestacije povrijeđene su i maltretirane 32 osobe.
Uhićeno je 27 osoba, a nitko nikada nije bio procesuiran za kazneno vandalizma i napada suzavcem, iako je policija sve snimala kamerama.
"

Tko je glasao

@Robot: Ovo je bio argument za nešto? :)

Joj baš ti hvala, što si me upoznao s činjeicom da je prvi Gay Pride u Zagrebu bio 2002.. Nisam pojma imao. :(( I kaj veliš, neki su čak i napadnuti, ma nemrem bilivit...

Tako je to, kad jaje pokušava podučavat kokoš. :))

Tko je glasao

upm

dupli post ( :0)

Tko je glasao

rugala se...

Mediteranski temperament valjda, sve je radikalnije nego kod nas na sjeveru.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Zagreb_Pride

"
29. lipnja. 2002. u Zagrebu je održan prvi LGBTIQ Pride - Gay Pride Zagreb 2002 - "Iskorak Kontra predrasuda"., kojim se željelo upozoriti javnost na sustavnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava seksualnih manjina u Hrvatskoj. Po prvi puta su pripadnici LGBTIQ populacije zajednički istupili u javnosti. Usprkos tome što je sama manifestacija bila miroljubivog karaktera na skup je bačen suzavac, a za vrijeme i poslije manifestacije povrijeđene su i maltretirane 32 osobe.
Uhićeno je 27 osoba, a nitko nikada nije bio procesuiran za kazneno vandalizma i napada suzavcem, iako je policija sve snimala kamerama.
"

Tko je glasao

@Martin Komunisti i homoseksualnost?

Ako ti nije teško da li bi nam naveo još neke primjere da su članovi SK u Jugi režali na homoseksualce? Do neke godine odnosi među homoseksualcima su bili kriminalizirani ali, koliko se sjećam, upravo su u Jugoslaviji, među prvim zemljama u Evropi, dekriminalizirani.
I k tome, homoseksualna scena je u Zagrebu postojala i prije ovih "prajdova", isto tako uz turizam, dolaskom stranaca, homići, kako smo ih tada zvali, bili su sve vidljiviji i organiziraniji. Osamdesetih godina na Rabu u mjestu Rab, žena i ja znali smo lokale u kojima su se okupljali homoseksualci i ne sjećam se da je to ikoga smetalo?? Jedan naš znanac, Rabljanin, nije skrivao svoju istospolnu orijentaciju i nije nam se žalio da ima problema u svakodnevnom životu!
Ovaj antihomoseksualni val tumačim kroz dva temeljna uzroka:
1.neizlazak iz duboke i teške ekonomske krize u kojoj se Hrvatska nalazi, a koja je plodno tlo za sve desničarijske ispade, koje bi rezolutni ljevičari nazvali "klerofašizam"; ja sam u ocjeni toga antihumanog, kontrahomoseksulanog trenda malo blaži!
2.djelovanje Crkve koja širi tezu da je homoseksualnost bolest - na tu budalaštinu nalijepili su se kockasti i ini, to se radi već desetlejćima, i ovo što imamo posljedica je i toga; pa zar nije sad skoro Benedikt XVI u Hrvatskoj osudio istospolne zajednice?
A da to i nije u Spltu sasvim bezazleno svjedoči i ovaj niz skorih događaja: antisemitske parole-grafiti, formirana svastika od navijača na Poljudu za vrijeme utakmice Hrvatska-Gruzija,sada ovaj izljev nasilja i mržnje prema, u osnovi, bezazlenim grupicama homoseksualaca.
I kako volim povijesne paralele, ne treba zaboraviti da je Htler u odabiru svojih neprijatelja išao, otprilike, ovim redom:
1.Židovi,
2.Romi(Cigani),
3.Slaveni
3.komunisti,
4.homoseksualci,
5.psihički bolesnici
6.hendikepirana djeca i invalidi,
7.Jehovini svjedoci
...........................
Naravno, nasuprot njima zdravi, visoki, fizički jaki tipovi nordijskog izgleda, žene kao one koje za Fuehrera i "Deutschland ueber alles", rađaju djecu... Svaki njemački čistokrvni par prilikom vjenčanja dobiva na poklon Hitlerov "Mein Kampf"...
U koncentracijskim logorima postojale su posebne oznake za vrste zatočenika, tako je postojala i posebna oznaka za homoseksualce.
Sapienti sat!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hitler

Nije baš tako. Hitler Slavene nije smatrao neprijateljima uopće.
Nije ih smatrao istina sebi (Germanskim narodima) ravnim, no radi razbijanja laži o nacizmu mogu dobiti samo "-" i kazneni progon.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

Hitler je toliko volio Slavene da je zamislio "Drang nach Osten" i "Lebensraum" (životni prostor" pokušao naći na Istoku, udarivši prvo na Poljsku (1939.) i kasnije na SSSR (1941.). Hvala Hašemu, nisi čitao "Mein Kampf" - ima tamo još mnogo "izljeva ljubavi" prema slavenskim narodima. Posebno je zanimljiv opis rasprava u bečkom parlamentu gdje H. ludi što se tamo koriste i - slavenski jezici!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

LJubo Ruben Weiss, Pa i

LJubo Ruben Weiss,

Pa i K.Marx nije imal bolje mišljenje o Slavenima, a predpostavljam da znaš kaj je on bil.

Tko je glasao

Realno gledano obojica su

Realno gledano obojica su bili u pravu.

Tko je glasao

Tommy

ja mislim da ti nisi čovjek! Ti si neka masonska organizacija, neki templarski red, ili tako nešto! Obožavam te!

Tko je glasao

Ljubo,

ja sam to mislila kao kompliment! U smislu: Tommy nije ljudska jedinka, nego neki nad-osobni glas... Veoma volim njegove komentare. A što je on zapravo - to me ne zanima!

:))

Tko je glasao

oko te ko pita reci da si ti iz splita

Split posljednji klero- fašističko- komunističko teritorij u slobodnoj demokrackoj uljudbenoj humanističkoj europi.

Tko je glasao

O homoseksualnosti su

O homoseksualnosti su razlicite razine komunista dosta raspravljale, i razmisljanja su bila razlicita- ali najuvrijezenije je bilo ono da je to produkt kapitalizma i burzoaznog nacina razmisljanja, i zbog toga treba ostati kaznjiva. U petdesetim godinama se na zapadu isto tako govorilo o homoseksualnosti kao produktu socijalizma. Homoseksualci nadjeni u koncentracijskim logorima su jedina kategorija stanovnistva u Njemackoj koja je samo prebacena u obicne zatvore jer je to bilo kazneno djelo i prema zakonima okupacijskih vlasti, a kasnije i onih Zapadne Njemacke. Na zapadu je vecinom dekriminalizirana sredinom i krajem sestdesetih, a u Jugoslaviji je dekriminalizirana samo u Hrvatskoj i Sloveniji 1976. U ostalim djelovima bivse drzave tek prije desetak godina. Krajem sedamdesetih je o homoseksualnosti u mainstream hrvatskim medijima poceo pisati poznati seksolog Marijan Kosicek tako je pocelo neutralnog izvjescivanja i prestala je biti percipirana kao problem.
Na Jadranu postoje tocke okupljanaja homoseksualaca vec od kraja tridesetih godina proslog stoljeca, i za Hrvatsku bi se tesko reklo da je bila vise ili manje homofobna od ostatka Europe. Percepcija u odnosu na ostatk Europe se u stvari mijenja tek zadnjih dvadesetak godina tako da bi tesko govorili o nekom 'tradicionalnom ponasanju'.

Tko je glasao

Percepcija u odnosu na ostatk

Percepcija u odnosu na ostatk Europe se u stvari mijenja tek zadnjih dvadesetak godina tako da bi tesko govorili o nekom 'tradicionalnom ponasanju'.

upravo tako, ta percepcija se drasticno promjenila na gore kad je vladajuca ideologija u skladu sa kolektivnom (ne)svjescu, podrzana od strane licemjerne crkve..pocela zagovarati teoriju o zdravom kolektivitetu (narodu!)!
kao sto su to zagovarale i sve totalitarne, a pogotovo fasisticke ideologije.

Tko je glasao

kojim zakonom je diskriminiran homoseksualac ?

Molija bi da mi neko reče kojim su to zakonom diskriminirani homoseksualni ljudi u hrvackoj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci