Tagovi

Kako smo poveć... ovaj... smanjili nezaposlenost? Ili zaposlenost? Ili...

Ovih dana čitamo velike naslove – o smanjenju nezaposlenosti:

"Premijerka je predstavila najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje pokazuju da je krajem travnja (2011.) broj evidentiranih nezaposlenih osoba bio 308.869 (...) Premijerka je ocijenila da toliki pad nezaposlenosti nije posljedica samo sezonskih trendova, odnosno zbog turističke sezone, već i aktivnih mjera zapošljavanja." (izvor: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kosor-nezaposlenost-pada-ne-samo-zbog...)

Ovakve i slične hvalospjeve sami sebi počeli su prenositi i brojni drugi državni dužnosnici, posebno inzistirajući da se podaci uspoređuju s prošlim mjesecom, a ne s prošlom godinom. Sve to je potpuno nekritički prenijela većina novinara – i eto nam novog vala euforije i optimizma.

Zagrebimo malo ispod površine i pogledajmo pažljivije te brojke, pogotovo aktivne mjere zapošljavanja (pri čemu se obično misli na smanjenje nezaposlenosti, a ne na zapošljavanje – što uopće nije isti pojam). Pogledajmo osnovne brojke.

Nezaposleni u travnju 2010. - 308.675; u travnju 2011. - 308.869. Ne zvuči loše. Plus minus jednako. No, onda pogledamo malo bolje razloge brisanja iz evidencije nezaposlenih u travnju 2011. (http://www.hzz.hr/docslike/Nezaposlenost-Analiza_travanj_2011.pdf) i uočimo da je 8.203 osoba izbrisano upravo u mjesecu... popisivanja stanovništva! Budući to nikako nije sezonski posao – pridodajmo ih broju evidentirano nezaposlenih i dobivamo 317.072. I gle, u godini dana imamo porast od 2,7% evidentirane nezaposlenosti. Porast! Usprkos aktivnim mjerama zapošljavanja (stvarno me zanima kakve će biti izjave kada se ovih 8203 osobe vrate u evidenciju nakon šest mjeseci – na koliko su "izbrisani" zbog rada na popisu).

No, možda smo samo zluradi? Možda je broj nezaposlenih porastao zbog nečega drugoga? Pogledajmo zato podatke o zaposlenima (a i o umirovljenicima). (www.mirovinsko.hr)

Zaposleni u travnju 2010. – 1.506.000; u travnju 2011. – 1.484.000. Pad od 1,46% ili 22.000 radnih mjesta (to je šezdeset radnih mjesta svaki dan). A kako stojimo s brojem umirovljenika?

Umirovljenici u travnju 2010. – 1.184.000; u travnju 2011. – 1.207.000. Porast od 1,94% ili 23.000 umirovljenika.

Ako se želimo dodatno iznervirati možemo pomnožiti prosječnu uplatu u mirovinski fond 1.000,00 kn mjesečno x 12 mjeseci x 22.000 radnih mjesta (cca 264 miliona kn godišnje). A onda pomnožimo i 2.100,00 kn (prosječna mirovina) x 12 mjeseci x 23.000 novih umirovljenika (cca 580 miliona kn godišnje). Zbrojeno iznosi 844 miliona kn godišnje. Za toliko je "opterećeniji" mirovinski fond u godinu dana.

Tu je i tablica nacrtana iz podataka do kojih sam uspio doći – odnos broja zaposlenih (plavo polje) i umirovljenika (crveno polje) – u svim mjesecima pod imenom "travanj". Što će biti kada se plavo i crveno polje izjednače?

Dakle, koji bi bili brojčani pokazatelji aktivnih mjera zapošljavanja unazad godinu dana?

Broj nezaposlenih: identičan (dodamo li brisane popisivače – porast od 8.397 ili 2,7%)
Broj zaposlenih: pad od 22.000 ili 1,46%
Broj umirovljenika: porast od 23.000 ili 1,94%

Jesu li to dobri rezultati?

Komentari

još jedan bitan podatak glede zvanične statistike

jest da su i svi nezaposleni koji su na nekoj edukaciji (evo npr. u Zg za zaštitara preko HZZ-a koja traje cijela 3 tjedna! (i uključuje čak jednu vježbu uporabe vatrenog oružja (sic!)) -BRISANI IZ EVIDENCIJE NEZAPOSLENIH IAKO ĆE SE VEĆ NAKON 3-4 TJEDNA TAMO OPET VRATITI! Takvih je u RH nekoliko tisuća.

HZZ ne traži nezaposlenima radno mjesto već frizira statistiku prema zahtjevima vladajuće klike i gradi Potemkinova sela za (uglavnom) nezainteresiranu javnost.

Tko je glasao

HZZ

Bitno da svaki zaposlenik u RH iz plaće preko doprinosa za zapošljavanje financira ovaj vrlo koristan zavod, kojemu je glavna svrha izgleda - zadnjih godina - prikrivanje stvarnog stanja o broju nezaposlenih.

Jedini je problem što je broj zaposlenih puno transparentniji.

Tko je glasao

Neka raste sve što treba da raste,

industrijska proizvodnja travanj/travanj :

- 2011/2010 + 2,7 % (neka raste sve što treba da raste)

- 2010/2009 - 6,6%

- 2009/2008 - 7,1%

Tko je glasao

rasti rasti...

Vjerojatno se misli i na ovo:

"To je najveći zabilježeni rast do sada i to je dobar pokazatelj, a očekujemo još i podatke za trgovinu na malo. Što se turizma tiče, dobit je u travnju bila veća za 22 posto u odnosu na travanj prošle godine. Neka raste i dalje sve što treba rasti!"

http://www.nacional.hr/clanak/109429/sdp-ove-zastupnice-kritizirale-gosp...

Budući uopće ne razumijem što znači pojam "dobit" u tom kontekstu, budući se dobit računa isključivo na kraju godine, zaboljela me glava :)

Tko je glasao

dnevnik mi je manjkav...

... nisam niti znao da toliko stvari raste:

DRŽAVNA revizija o izvršenju proračuna za 2010. godinu utvrdila je da se Vlada Jadranke Kosor u prošloj godini zadužila više nego je što smjela po zakonu. Naime, revizorsko izvješće navodi kako su primici od zaduživanja u 2010. godini veći za 192 milijuna kuna od iznosa koji je utvrđen zakonom.

Revizija je utvrdila i nedostatke kod izdavanja državnih jamstava pa su tako došli do podatka da je godišnja vrijednost novih financijskih jamstava trebala biti teška 4,9 milijardi kuna, a izdano je 8 milijardi kuna što je za 3,1 milijardi kuna odnosno 64,1 posto više u odnosu na zakonom utvrđenu vrijednost.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/revizija-utvrdila-jos-jedan-neuspjeh-...

Tko je glasao

hehe upravo ide jos jedno

hehe upravo ide jos jedno zaduzenje 192mil.. za HAC ... hahahha na ovaj podatak o prezaduzenosti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i kaj to sad znaci da smo na

i kaj to sad znaci da smo na 89,11% industrijske proizvodnje iz 2008?

super.. raste ..

a jos treba uzeti u obzir svu onu koja je od 2008 do sad nestala, pa nikad vise nece rasti.. no Jaca ce vjerojatno naglasiti kako ta nece padati.

super sto je smanjena i raznovrsnost.. jer se nece vracati ono sto je nestalo. jer ni ona nece vise padati, ako pitamo Jacu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Smješak molim

Ovaj tekst, odnosno analizu, možemo gledati u 3 ponešto isprepletena nivoa:

1. Nivo premijerke koja u svakom svom nastupu potvrđuje da je samo tužno oličenje najnižeg populizma i nekvalitete koja traje. Mislim da je i više nego očito da nije to ono što nam treba i ako se zadržimo na njenom nivou gomoljika možemo samo reći da "sere krumpire!".

2. Nivo novinarstva koje jednostavno predstavlja PR mašineriju svojih vlasnika i nikakve veze nema s temeljima njihove profesije informiranjem. Naravno da govorim o informiranju koje nije čisto Copy-Paste političarskih govora već ima u sebi kritičnost koja će ući u analizu informacije i kroz tu analizu provjeriti istinitost. Vjerujem da bi se premijerka ili bilo tko drugi dobro pazio od ovakvog populizma kad bi u novinama pod normalno osvanuli tekstovi kao što je ovaj analitički dnevnik.

3. Nivo naroda oliti glasača koji su na kraju ti koji održavaju na životu takve političke aktere i gdje unatoč svim gadarijama i zapravo su glavni krivci. Meni nikako nije jasno što je u glavama onih 30% koji i dalje zaokružuju postojeće stanje i time daju do znanja da su zadovoljni ovime što imamo.

Eto, kad sve to pogledam nešto mi se čini da tu nema baš neke nade i možda nam upravo papa u predstojećoj vizitaciji donese bar malo nade i toliko potrebitog prosvijetljenja. Malo je skupo, ali ako nam to donese vrijedilo je svake lipe.

leddevet

Tko je glasao

1.. 2.. 3.. izgubljeni

1. Da su to barem krumpiri! :)

2. Iskreno - i meni bude žao što - u danu kada premijerka ima konferenciju - svi internet portali prenesu doslovce isti tekst, a novine to - više-manje sljedeći dan objave u tiskanom izdanju. Da stvar bude ljepše - to nisu nikakvi tajni podaci. OK, HZZ ima na webu podatke za samo godinu i nešto unazad, ali HZMO ima desetogodišnje podatke koji su vrlo dobri za analiziranje. Da li će se ikada dogoditi u ovoj zemlji da na sljedećoj konferenciji za novinare neki od njih PITA recimo o ovoj temi koju sam tu analizirao? Nažalost, čisto sumnjam. I to je prilično strašno.

3. To moraš pitati nekog psihoanalitičara mislim. Ideja da su to oni koji su "na državnim jaslama" jednostavno ne drži vodu i nije istinita, čak mislim da je skoro pa totalno obrnuta. Ne znam uzrok tome :)

Tko je glasao

3. Meni je potpuno jasno

3. Meni je potpuno jasno zasto ekipa glasa za HDZ kada im je alternativa SDP. Recimo, isti su po pitanju lazljivosti i prevrtljvosti, te ekonomske i medjunarodne politike, jedino sto je HDZ nesto rabijatniji u nastupu, pa onda pase onima koji su malo rabijatnijega duha, dok su ovi SDPovci malo vece sonje, pa su blizi onima malo sonjastijega duha.

Da imamo neku suvislu alternativu, sve bi bilo drukcije, ali kao sto dobro znamo (ok, mi neki koji se bavimo analizom procesa nesto duze), nemamo. I to je to. Ne znam. Nisam psihoanaliticar, a sve je poslozeno sasvim korektno.

Tko je glasao

Jasno i masno

Meni je potpuno jasno zasto ekipa glasa za HDZ kada im je alternativa SDP
Ovi koji glasaju za HDZ sigurno ne glasaju jer im je alternativa SDP. Oni tako glasaju isključivo jer su tako glasali svaki svaki put i jer se boje možebitnih babaroga, crvenih i zelenih vragova.. Zapravo glasaju jer su konzervativci u pravom smislu riječi. Oni SDP vide kao KPH puni tvrdih komunista tipa onih koje nalazimo u HDZ-u.

Problem je da se promjena političke preferencije percipira primarno kao priznanje vlastite greške pri prethodnim glasanjima i bolje nego priznati grešku ustrajemo u grešci. Umjesto da rješavamo probleme i priznamo po onoj čuvenoj Rojsovoj "Da peder sam!" pravimo se da se ništa nije desilo i da su analni problemi čisto slučajni i samoprolazne naravi.

Neviđenje suvisle alternative, koju ti stalno spominješ, se odnosi prvenstveno na one koji ne izlaze na izbore i ti su oni koji ne vide razliku između HDZ-a i SDP-a i bilo koje danas dostupne opcije.

leddevet

Tko je glasao

suvisla alternativa...

... možda su oni koji ne izlaze na izbore oni koji gledaju državnu televiziju, čuju da aktivne mjere zapošljavanja daju rezultate i onda pomisle "ah, dakle sve je u redu, ovi svi se bune bezveze, foteljaši jedni!"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci