Tagovi

Kako se riješiti prerkomjermog deficita, bez suvišnih zašto!

Procedure prekomjernog deficita ima se ispoštovati! Pa nismo tek tako članica EU. Malo smo se zaigrali pa upali u prevelike minuse, pa se treba posložiti, uozbiljiti i pokazati da smo zreli i ravnopravni.
I eto, treba nastaviti rezati, kljaštriti, taracati, reakli bi u Dalmaciji. Samo kome? Gdje je još ostalo što za otkinuti.
Zdravstvo je u "masterplanu" za koji se ne zna kako će teći i što će se dogoditi. Navodno, nemamo dosta domaće pameti pa su nam masterplan radili stranci. Koji su, kako je to uobičajeno, miljama daleko od razumijevanja domaćeg konteksta, mentaliteta i problema..
Plan je da što je moguće više bolesnika leži u tzv. dnevnim bolnicama. Ono, nema noćenja. Noćiti mogu samo oni koji su priključeni na aparate koji se ne mogu nositi doma. Ostali, marš doma! Doznaje se da će povećati i cijene pregleda. Onih najbanalnijih. Tako vas sada samo posjet doktoru košta 25 kuna, slikanje jednog zuba - 14 kuna i td. To sve u "javnim ustanovama". Pitam se čemu izdvajanje za zdravstvo? Ni s "dopunskim" niste sasmim u free zoni!
Nadrapali su i prosvjetari. Miniistar-buldožer zaključio je da je previše škola i da se prosvjetari bahate i dobivaju plaću za rad s nekoliko klinaca na miljama udaljenim otocima, u planinskim zabitima i krajevima koji su svako malo izolirani zbog poplava.
Živciraju ga školice u svakom selu, na svakom otočiću...
Koji k... se to sve ne pospaja u jednu školu i svi neka putuju. Treba pootpuštati sve domare, tete kuharice i čistačice...računovođe i tajnice. Ostat će samo ravnatelji i najnužniji učitelji. Valjda oni od zdravstvenog odgoj, vjeronauka i hrvatskog jezika. Za ostalo će se razmisliti.
Ma bravo, lipi moji!
Predlažem da se sve javne institucije ukinu i da se organizira jedna centralna
e-škola. Samo da gospodin Lučin i "radna grupa" apliciraju projekt "Tablet svakom djetetu" i da im to plati EU. Problem riješen!
Neće trebati nikakvo osoblje, ni zgrade, samo ravnatelji, a njih će se, prema stranačkom cjeniku, moći bolje platiti.
Ni bolnice nisu problem. Neka djeca s tabletom, u cilju međugeneracijske solidarnosti, starijima sve rješavanju e-putem. Dijagnozu, terrapijiu, a ako je nešto za intervenciju, po prethodno navedenom modelu. Dnevna ili noćna bolnica.
Ma riješit ćemo se mi preklomjernog deficita makar se morali riješiti većine građana.

Komentari

Zapravo jednostavno, a opet

Zapravo jednostavno, a opet komplicirano.

Zdrav razum govori da država treba manje trošiti, a s druge strane vidimo da je regulacija prekomplicirana i da se zbog propisa gotovo ničim čovjek i ne može baviti legalno, dakle treba ukinuti i pojednostavniti propise i pravilnike. Prilično sam siguran da bi takvi potezi, i bez nekakvih dodatnih investicijskih tsunamija, polako ali sigurno obrnuli smjer kretanja gospodarstva u pozitivu. To je jednostavni dio.

Komplicirani dio čine interesne skupine koje neće dozvoliti ovakav razvoj situacije. To su svi oni koji su na državnoj sisi (ili bi tamo željeli biti) i oni čiji se poslovi štite političkom silom da im se netko ne ubaci u "biznis" ili im je politika izmislila poslove (energetski certifikatlije su samo posljednji primjer toga) koji zapravo nikom ne trebaju ali nas država sve prisiljava da ih plaćamo. Ekipa si je zadnjim rebalansom još i povećala proračun. I tako dalje i tako dalje...

Dakle sve te interesne skupine neće dozvoliti nikakvu stvarnu promjenu osim onih kozmetičkih (postotak simo-tamo, neči člančić zakona i pravilnika) a koji samo održavaju promjene u odnosima moći.

Problem je u tome što mnogi od onih koji su nezadovoljni nisu nezadovoljni sustavom, već svojom pozicijom u njemu, pa posljedično tome ne bi mijenjali sustav nego bi samo da se i njima da malo više "sise".

Sve dok je situacija u glavama takva, nema izgleda za bilo kakve pozitivne promjene, tako da ćemo vjerojatno morati pričekati potpuni raspad sustava i trenutak kad ne bude bilo više novaca za plaće stvarnih vladara Hrvatske - državnih zaposlenika.

I ne, pri tome ne mislim na liječnike, medicinske sestre, profesore i druge koji obavljaju koristan posao (nažalost pod državnom paskom) i koji su u pravilu prvi na udaru kad vlast želi stvoriti dojam promjena u društvu, već na pravu pravcatu nepatvorenu birokraciju, na državnom nivou i u lokalnoj samoupravi te kojekakvim agencijama, uhljebe što premeću papire, vrše kojekakve navodno nužne kontrole, donose nam "mišljenja" i tome slično. O njima se slabo govori a oni su čuvari postojećeg močvarnog poretka i snažno se opiru bilo kome tko želi nešto stvarno mijenjati. Kozmetičke korekcije da, promjene na listama dobitnika i gubitnika da, dodatna zarada sa strane ako nekome omogućiš nešto ispod stola - da, ali stvarne promjene - nikako!

To je mračno mjesto u koje se nijedna vlast ne usuđuje dirati (čak i ako to poželi) - ima li stvarno još takvih naivaca koji se pitaju a zašto mi imamo toliko općina, zašto toliko nepotrebnih agencija, zašto nam za pokretanje poslova trebaju tolike dozvole, zašto to traje toliko dugo... i na kraju ono ultimativno glupo pitanje: pa zašto smo toliko nesposobni da nam ekonomija pada?

Ako je ova misao suviše uznemirujuća za vašu socijalističku dušu, uvijek se možete utješiti nekim od popularnih krivaca za naše probleme: neoliberalizmom, kapitalizmom, tajkunima, stranim centrima moći, plavim gušterima sa Siriusa... svejedno je.

Tko je glasao

hm

kratak zaključak: mrtav rvat, dobar rvat, howgh! em ne troši ništa, em će past koja kunica za posmrtnu pripomoć humanitaraca kjegaja, josipovića i to...
profesor

Tko je glasao

ovak ne ide

@Falkuša
Možemo mi redlagati kaj očemo ali kad ONI ne žele
PRIMJER
20. 03. 2014. u 13 sati i 52 minute na poreznu upravu u Zagrebu Avenija Dubrovnik 32 donio sam ugovor o o najmu (sa slobodno ugovorenom najamninom). Iznajmio sam jednu sobu u stanu ženinoj prijateljici i ne želim imati probleme zbog 80 - 100 kn mjesečno
poreza. Dođemo žena i ja na šalter i pitamo gdje ugovor predati, službenici nam ljubazno odgovore da šalteri za najam stanova i soba rade samo do 13 sati i 30 minuta.
znači od 8 - 13,30. I sad budi pametan. Država ne želi ubrati porez, ( jer to je sitnica) .
Svima ostalima od trgovačkih centara dopuštaju da rade dokle hoće a država svojim institucijama smanjuje radno vrijeme, da se siromaki ne "pretrgnu od posla".
I kak možeš smanjit deficit ? Sitnice život znače. Proračunu uskraćuju mojih 100 kn, a meni nabijaju 40 kuna za još jednu rundu Pisarovina- Zagreb.
Da se posereš od muke.

Tko je glasao

kao bene

falkuša,

ti zajebavaš, a vlada ima ozbiljan problem. Deficit.
Vlada koja zna dijeliti novce, ali niti zna kako zaraditi, niti zna ko zna.
I sad takvu vladu sile da svoje umijeće dijeljenja tuđih novaca, reducira, skrati doživljaj, još je i hvale kao benu, dobro ste to napravili, slavko, odlično zamišljeno rajko,
jer
savjete nam daju ljudi kojima smo dužni
zato
savjetima je glavni cilj da vratimo što više, i vraćamo što duže
i
oko toga se lako složiti s hrvatskom vladom

neke stvari oko štednje trebat će napraviti
trošimo više nego možemo
ali
najvažnije je novce stvoriti, zaraditi,
ljude zaposliti
a
tek poslije raspravljati o podjeli

ključni problem
(a gale je jedan novi i zanimljiv detalj točno locirao na stampedo ambicioznih potencijalnih uhljeba u svaku novu stranku)
što
podobni, za razliku od sposobnih
ne znaju novce zaraditi
a čine ključni element svake postojeće
a vrlo moguće i svake nove stranke
osim
ako se stranka, što je izuzetno teško, u startu, od načela, ne odrekne od političkog upravljanja bilo čime, čime bi na neki način, mogli upravljati sposobni

luka

Tko je glasao

Imao bi bolje rješenje kako se riješiti prerkomjermog deficita

Zokija i cijelokupnu svitu koja čini vladu skupa s uvaženim saborskim zastupnicima i pripadajućom im bagažom pratećih parazita bi trebalo na mjesec dana (najbolji termin je vrijeme uobićajene ljetne stanke) poslati na čišćenje minskih polja. Time bi se uvelike riješio problem zaostalih mina i explicitno riješili prerkomjermog deficita, bez suvišnih zašto.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ha, čuj...

kakvo nam je stanje u bolnicama i rodilištima, a s obzirom kakvo će tek biti, pobjeći čim prije iz bolničke ustanove u koju te je nevolja nagnala čini mi se kao dobra ideja, prije nego te zaskoči kakva MRSA i slično. Ostojić ima vizionarski plan, navijam da se pacijenti isporučuju dok su još pod anestezijom...

Ovo s tabletima bi ti se moglo i ostvariti - već dugo nisu kupovali poštenog HW i SW od dvorskih dobavljača, bit će da su ovi već pomalo postali nervozni, te da povećavaju pritisak... Dvorski dobavljač limuzina je zadovoljen, dvorski dobavljač jabuka za škole isto tako, sad slijede ostali.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci