Tagovi

Kako se pokušava negirati HDZ-ovsko uništenje banaka 1990-ih

Jedan moj fb prijatelj, slobodnotržištarac, pada u trans nad veličanstvenošću znanstvenih dometa dvojice... hm, ljudi, koji nakon 15 godina obznanjuju koliko je čudesno mudra bila ekonomska politika HDZ-a u Tuđmanovo doba, a to ne samo da narod nije shvatio, nego i nijedan ekonomist koji se tom temom bavio dosad.

Šonje i Škegro razbili mit o trošku sanacije banaka

Borislav Škegro je jedna od naodvratnijih ljudskih spodoba koje se uopće može zamisliti, jedan od glavnih stratega masovne pljačke civilnoga društva od strane države, odnosno vrhuške jednog populističkog, razbojničkog političkog pokreta. NEŠTO MALO ispod Hitlera, Staljina ili Hanibala Lectora. Gnjusna kreatura, koja vrijedi manje od gomile rigotine njegove težine.

Tko govno dira, i sam se zasmrdi. Velimir Šonje, sudjelujući s tom kreaturom u bilo čemu, pokazuje da je kao znanstvenik nula posto relevantan. Ne radi se tu čak ni ideologiji, to nije eliminatorsko načelo (ekonomija nije egzaktna znanost, ne može se bez ideologije), nego o stavljanju u službu danas oporbene političke stranke, koja se nastoji vratiti na vlast, i interesa krupnog kapitala koji stoji iza nje.

Predbacio mi je, spomenuti fb prijatelj, da dajem sud, a da navodni znanstveni rad nisam pročitao. Ne, nisam, ni ne namjeravam. Pokorno priznajem, da financije ne razumijem i ne mogu donijeti svoj sud. Ali vidio sam kako su na tu temu pisali dosad razni profesori i doktori ekonomije. Koje sad drug Škegro, vinovnik katastrofe, problašava malim bulji-bulji kretenčićima.

I smatram sasvim opravdanim, slijediti u donošenju prosudbi i etičko načelno. Čovjek koji je među najzaslužnijim za tadašnji krah bankarskog sustava, koji nije bio izazvan ni ratom ni nekim međunarodnim događajima na globalnom financijskom tržištu (kao slom "Azijskih tigrova" koji se u to doba dogodio), nego isključivo posljedica ekonomske strategije etatizacije pa zatim podjele plijena (ne, nije to bila "privatizacija", nego prvo etatizacija, pa onda podjela zabadava politički podobnima i vještima!), sad piše kako je sve to zapravo bilo sitnica!?

Pa ne, eto, na osnovu etičke predrasude, ne želim trošiti vrijeme da to čitam. To bi trebala biti njegova obrana na sudu, pa nek se sud time bavi a ne mi obični ljudi.

Nasuprot ovom licemjerstvu i demagogiji, ovo je mali dio priče (otkriveno 2005.),.jedan noviji tekst (siječanj o.g.):

Zaboravili smo: Sanacija banaka koštala nas je 13 milijardi dolara

»Tako ovih dana gotovo nitko ne spominje trošak sanacije domaćih banaka "spašenih" krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina. A te su troškove, podsjećam, platili svi hrvatski porezni obveznici. Ukupni troškovi ozdravljenja hrvatskih banaka iznosili su, prema izjavi tadašnjeg guvernera HNB-a Marka Škreba, 5,5 milijardi USD. Ovdje odmah valja naglasiti da je riječ samo o glavnici unutarnjeg javnoga duga i da će se ukupni troškovi sanacije banaka, kada se glavnici pribroje kamate, više nego udvostručiti (zbog kamatne stope i roka otplate), a kada im se još pribroje međunarodne obveze, odnosno obveze po refinanciranim deviznim kreditima (samo je glavnica kredita Privredne banke koji su preneseni na DAB, prema Pariškom i Londonskom klubu iznosila 847 USD), vjerojatno kretati na razini oko 13 milijardi USD, kaže profesor Gordan Družić u jednom od svojih radova. (...) Banke su potom privatizirane za mršavih 5,4 milijarde kuna, a 26 banaka i štedionica završilo je u stečaju. Država je iz toga naplatila manje od milijardu kuna. Samo 7 posto uloženog novca u sanacije vratilo se u proračun.«

Ali taj Goran Družić je jelte jedna komunjara, nije on prava poštena Rvatina kao naš drug Boro Š.!

Ovo je dio priče - tekst je iz 2005.:

Krivci kolapsa hrvatskog bankarstva

»Sedam godina od afere Dubrovačka banka Nacional je došao u posjed internih dokumenata Hrvatske narodne banke (HNB) i Državne agencije za sanaciju banaka (DAB), koji otkrivaju da su tadašnji čelnici tih institucija na krajnje sumnjiv način iskoristili aferu kako bi na teret poreznih obveznika prebacili sve dugove Globus grupe Miroslava Kutle i nekih drugih tvrtki prema Dubrovačkoj banci, te stvorili preduvjete za bespotrebno podržavljenje i naknadnu, ponovnu prodaju dubrovačkih hotela.«

Pa malo dalje, i malo dalje u prošlost od "Dubrovačke banke2, uz malo surfanja danas (ne prenosim ono što sam proteklih godina spremio na svoj hard disk). Ovdje je dio rada čiji autor je doc.dr. Vladimir Sajter, s Ekonomskog fakulteta u Osijeku

4. Krizne situacije u bankovnom sustavu Republike Hrvatske

Ovo je iz 1996, ne radi se dakle o nekom "nasljeđu socijalizma", koje je riješila ranija "linearna sanacija banaka" 1991. (druga je priča tadašnja velika inflacija).

»Zbog lošeg poslovanja 1996. je godine javno priznata neučinkovitost tri od četiri najveće banke, te je donesena odluka o njihovoj sanaciji. Banke su zabilježile gubitke višestruko veće od kapitala (...) Kod sve tri banke postojala je iznimno velika koncentracija loših plasmana, a preko 90% njih se odnosilo na plasmane velikim poduzećima u državnom vlasništvu. Opći i administrativni troškovi koji u ukupnim rashodima hrvatskih banaka na kraju 1996. godine imaju udio od čak 35% također su dobar pokazatelj lošeg stanja bankovnog sustava u Hrvatskoj u tom razdoblju.«

E sad, autor ipak smatra kako su te sanacije bile »primarno zbog naslijeđa loše aktive i problema izvanredne ratne situacije«, pa neka bude (iako se može produljiti analiza pitanjem a kako su ipak ta poduzeća dobivala tolike kredite i je li baš samo rat nužno učinio situaciju "izvanrednom") ali odmah nastavlja:

»ne iz razloga strukturnog nepridržavanja dobrih poslovnih običaja u bankarstvu, a što je bio slučaj kod slomova banaka u krizi 1998. godine.« Nakon toga dolazi poglavlje o toj krizi 1998. - tu je u središtu gore spomenuta Dubrovačka banka.

Ne da mi se više citirati, koga zanima, neka pogleda. A takvih studija ima još puno.

Komentari

Fanatično sljepilo

Zoran Oštrić - Sub, 02/05/2015 - 22:02
"...Zamjerili su mi pak, da spomenutu studiju tandema Škergro-Šonje nisam čitao. Nisam, ni ne namjeravam..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Gospodine Oštrić

Vjerojatno je HDZ uskoro na vlasti; veli narod sa rogatim se ne treba bosti.
Ne znam tko Vas je ovoliko isprovocirao; Engelsova izjava o Hrvatima.
Dr. Sanader je prije izjavio da mi plaćamo oko 1 milijardu eura ili kuna za oružje (nazad).
Moćan je to loby i ne želim da imate moje iskustvo od 1988 do danas.
Odmorite se i bit će sve OK.
V. Rošić

PS. Ipak hvala za otvoreno mišljenje i važne informacije...

Tko je glasao

BŠ je to što kažeš, a ti si

BŠ je to što kažeš, a ti si jedna tako ugodna, tolerantna, ne samo letimično nego istinski načitana i produhovljena tankoćutna osoba s izuzetno istančanim osjećajem za pravednost, nadasve posvećena općoj dobrobiti spreman svoja i nakon ohoho godina mladalačka pleća podmetnuti kod svakog pitanja u kojem je ugroženo opće ljudsko, a da i ne spominjemo okolišno dostojanstvo.
Šalu na stranu. Istina boli i teško se probija, ali tako je to s istinom.

Tko je glasao

Meni nije jasno

zašto se likovi poput njega ne zavuku u mišju rupu i budu sretni što nisu na robiji, naprotiv, broje i dalje lovu iz svojih nekakvih "kvestos fondova", nego još i nadalje imaju potrebu svako malo javno se proseravat - zar njima doista nikad nije dosta?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zašto bi se Škegro trebao

zašto bi se Škegro trebao zavući u mišju rupu?
nije lako biti ministar financija u državi u kojoj svi imaju neka"stečena prava" još od Franje Josipa, u kojoj svi misle da trebaju učestvovati u raspodjeli kolača, a nitko ne zna zaraditi ni kunu, u zemlji u kojoj se famozno društveno vlasništvo raspalo kao kula od karata, a najveća i najbolja poduzeća su korištena za financiranje ratnih troškova.
Čovjek je odradio koliko je mogao, ostao je zapamćen kao arogantan tip koji nema previše smisla za bezvezno trajbanje novca u smislu civilnog društva i NGO-a, državne kulture, državnog sporta i sličnog yugo-bulšita.

Tko je glasao

u kojoj svi misle da trebaju

u kojoj svi misle da trebaju učestvovati u raspodjeli kolača
Dok su oni na vrhu, dijeleći što nisu uništili od nasljeđa socijalizma, dobro znali da samo mali broj može dobiti veće komade kolača, a ostalima se može bacit i poneka mrvica.

u zemlji u kojoj se famozno društveno vlasništvo raspalo kao kula od karata
Aha. Oprosti, krivo spojeno. Misliom sam da da govorimo o događajima u stvarnoj zemlji Hrvatskoj 1990-ih, a ne o nekim Star Trek. :-) Tada se nije "raspalo" društveno vlasništvo, nego je prvo progašeno državnim (etatizacija, vraćanje na 1945.), a zatim razgrabljeno.

ostao je zapamćen kao arogantan tip koji nema previše smisla za bezvezno trajbanje novca u smislu civilnog društva i NGO-a
Daaa, to građansko društvo, fakat, bilo je par tipova koji su nešto gnjavili 1990-ih. :-) Je, njihovo trošenje novca je zaista bil ostrašan problem u Hrvatskoj 1990-ih, a naravno, danas bi Hrvatska cvala da ti paraziti iz sportskih klubova, udruga proizašlih iz domovinskog rata, humanitarnih udruga, folklornih ansambala ne troše nebrojene milijarde koje su zaradili naši dobri kapitalisti. ;-)

Tko je glasao

pollitika.com je otvoreni

pollitika.com je otvoreni sajt za razmjenu mišljenja na načelu slobodnog izbora teme dnevnika i komentara. Nema admina pa je potrebno usvojiti određenu razinu tolerancije prema sugovornicima na pollitiki.com, ali isto tako i prema osobama o kojima se piše.
Tvoj način izražavanja o Škegri, posebno na nekim mjestima gdje si si dozvolio vulgarna vrijeđanja čovjeka, te diskvalificira za daljnu diskusiju na ovom dnevniku. Preporučio bih ti da dnevnik korigiraš..

Tko je glasao

Zoran Buha u epizodi protiv Šonje i Škegre

Zoran Buha, bombom i golim tijelom na neprijateljske ideološki bunker zvani Boris Škego.

Hlad odlična preporuka, ali ipak dobro je da je iskazano.
Boris Škegr je doista temelj kontraideološke konstrukcije koja je zapravo pogubna za Hrvatsku.
Nema kriterija kad popljuješ vrlinu i kad zapravo niti ne znaš što vrlina jest.
Nije Škegr vrlina, ali zbog potrebe ideologije, zaprvo zbog potrebe utmeljenja suprotne ideologije Škegr je postao ta vrsta simbola koji je u njezinom temelju.
Ta ideologija uvjerili smo se i uvjeravamo se svakog dana nema ništa, ama baš ništa za ponuditi osim potpune laži.
Kada bi se Škegru razmatralo na običan način drugačiji od ovog kojeg ističem stvar uopće ne bi bila ni mrvicu interesantna, a ovako je ta rasprava o i potreba o vrijeđanju Škegre ključna. Premda to zapravo nisu uopće vrijeđanja Škegre kao osobe, koliko god tako mogu izgledati, zapravo se i isključivo i grozničavo brani vlastita potpuno lažna slika o svijetu.
To može samo ideologija, onaj najgori njezin dio, jer inače ni ideologija nije loša sama po sebi nego kad se ovako manifestira.

Tko je glasao

Škegro kakav je da je jedini

Škegro kakav je da je jedini je digao jednu tvornicu u Vinkovcima. Još uvijek nisam potpuno upoznat sa njegovim radom , ali se može reći da je udvostručio proizvodnju, maknuo pijavice sa strane i zaposlio dosta mladih ljudi.

Siguran sam da se nije pojavio Spačva bi danas bila pokojna , a Puljiz i ekipa bi izašli sa milijunskim otpremninama ...

Justice for all !

Tko je glasao

Nije HDZ uništio banke nego

Nije HDZ uništio banke nego elite izvana uz blagoslov HDZ-a i SDP-a (i njihovih satelita...) ... Ja nemogu vjerovati da još i dan danas ljudi vjeruju da je 200 bogatih obitelji Tuđman izmislio , ne ljudi to je izmišljeno puno prije vani i samo prenešeno na Hrvatsku... Bit je bila da te obitelji služe onima iznad vani...

http://www.forbes.com/families/

HDZ i SDP (i njihovi sateliti...) su jednostavno sluge , namjesnici ljudi izvana i sam Tuđman je bio jedno vrijeme diktator kada se usprostavio politici prodaje zemlje. Ljudi koji su vodili hrvatske banke su dobili zeleno svjetlo za pljačku odozgora i doslovno samo što nisu krali novac iz trezora. Kako je oboljevao i gubio se pored svojih Juda (cijela ekipa oko njega...) tako je polako dopuštao prodaju i uništenje banaka... I u njegovoj obitelji su se pokušali okoristiti , ali puno više su se okoristili kasnije predsjednici svih tih prodanih banaka ... Npr. Frano Luković i slični...

Vrijeme dolazi da napokon te pijavice , sluge i moderne janičare otpilimo i krenemo se okretati budućnosti , jer ako to ne uradimo kraj nam se bliži...

Justice for all !

Tko je glasao

@busola:

Ovo o čemu govorimo događalo se 1996.-1998, dakle SDP tu nije imao nikakvog udjela. Zna se tko je tada vladao u Hrvatskoj. Naravno, poneki iz oporbe su u svemu sudjelovali, odnosno, tako stvoreni bogataši su kasnije i drugu stranu podržavali. Ali HDZ je taj koji je to provodio.

Program HDZ-a je bio: svu društvenu imovinu prvo proglasiti državnom imovinom (etatizacija, ekspropirjacija, pljačka građanskoga društva od strane države), te zatim podjela plijena politički podobnim pojedincima (nekima puno, mnogima positno). To je bio program koji su Tuđman i HDZ zastupali i provodili. Nema tu nikakvih tajni. Bespredmetno je sad pričati o nekakvim misterioznim "familijama" iz inozemstva. Nisu mogli prisiliti vladu da baš tako provodi privatizaciju Milton Friedman je rekao da tvornice treba dati radnicima, pa onda tek pokrenuti tržište. Slovenija i Češka su imale drugačije modele, i manje potresa.

Tko je glasao

kad je društvena imovina

kad je društvena imovina proglašena državnom? Kad je, recimo, Tvornica duhana Rovinj, ili Pliva bila u državnom vlasništvu?
Koliko se sjećam pretvorba je dozvoljavala upis dionica zaposlenicima i bivšim zaposlenicima već u samom procesu pretvorbe u privatna poduzeća. Zašto to nije uspjelo, to je sada druga priča, ali nikakve "eksproprijacije" nije bilo.
Slovenija ima više državnog vlasništva nego Hrvatska, o managerskim kreditima da i ne govorimo. Oni su i doveli do toga da je Agrokor mogao kupiti Merkator, jer su odluku o tome donosile strane banke da bi zaštitle svoje plasmane nakon katastrofalne slovenske tajkunizacije.
Prošlogodišnja sanacija slovenskih banaka od strane države je koštala daleko više nego u Hrvatskoj.
Češka se odlučila za kuponsku privatizaciju, i ona je dovela do masovnog tunelarenja imovine, u kojoj je učestvovalo preko 250 privatizacijskih fondova. Hrvatski tajkuni su kikiriki u odnosu na današnje češke tajkune. Nije Čehe spasila pametna privatizacija nego njemačka industrija automobila.
Tvornice radnicima, rekao je nitko drugi nego Friedman, baš. U kuponskoj privatizaciji radnici su dobili tvornice, pa su ih treći dan prodali nekom PIF-u za bagatelu.

Tko je glasao

Ah da, vidim u čemu je problem. Pobrkani sajtovi :-)

kad je društvena imovina proglašena državnom?
Krivo spojeno: vidi, na ovom sajtu pričamo o hrvatskoj politici, pa i o povijesti u tom kontekstu. Za rfantasy priče postoje drugi sajtovi!

Prošlogodišnja sanacija slovenskih banaka od strane države je koštala daleko više nego u Hrvatskoj.
i opet, krivo spojeno: govorimo o sustavnom uništavanju hrvatske ekonomije 1990-ih, a događaji u Sloveniji 2014. nemaju s time veze.

Tko je glasao

Ovo o čemu govorimo događalo

Ovo o čemu govorimo događalo se 1996.-1998, dakle SDP tu nije imao nikakvog udjela. Zna se tko je tada vladao u Hrvatskoj. Naravno, poneki iz oporbe su u svemu sudjelovali, odnosno, tako stvoreni bogataši su kasnije i drugu stranu podržavali. Ali HDZ je taj koji je to provodio.

Daj ne pričaj gluposti , SDP nikada nije tužio, praktički kasnije nije vodio istrage, niti je vodio prosvjede protiv uništenja banaka... Pametnome dosta , a ti dalje se slizuj sa tim ološom...

Još ćeš reći da SDP nije krenuo prodavati HT , INA-u i slične firme...

Justice for all !

Tko je glasao

busola:

Sve u redu - pričaš svoju priču, kao navijen, navijaš za HDZ, to je tvoje pravo.

Problem je kad se takav diskurs, mješavina histerije i propagande, suoči sa drugim svijetom, koji ja propagiram, naime potragom za objekti vnom istinom.

Da, da, znam - tebi je nezamislivo da tako nešto na svijetu postoji.

Citiraš pasus u kojiem kažem da su se ove sanacije banaka događale 1996.-1998. (što je činenica), i da je tada HDZ bio na vlasti (što je činjenica), iako su i neki iz oporbe sudjelovalji (vjerojatno nije sporno).

I onda, urijenjen u svoju osobnu fikaciju, tvrdiš da su to "gluposti". I kreneš na nešto drugo, što se događalo kasnije. Što ja naravno ne sporim.

No, naprosto znam da je u tvom svijetu nezamilsio va netko nije "slizan". Sve u redu, znam da su ljudi kao ti česti.

Što mislim o SDP-u, jasno sam napisao: SDP zaslužuje nestati s političke scene

Tko je glasao

Sve u redu - pričaš svoju

Sve u redu - pričaš svoju priču, kao navijen, navijaš za HDZ, to je tvoje pravo

Ne ja samo kažem da HDZ kao i SDP su sudjelovali u uništenju hrvatskih banaka... Šta je npr. Linić radio u Rijeci , misliš da SDP i npr. IDS nisu znali šta Hypo banka radi u Istri...

DA 1996-1998 HDZ je vodio uništavanje banaka, ali niti jednim primjerom im se nije protivio SDP ... Imaš saborske sjednice i transkripte , pa čitaj ...

Justice for all !

Tko je glasao

Ma u redu je, druže Busola,

Ma u redu je, druže Busola, postoji velika vjerojatnost da će tvoji opet doći na vlast i moći ćete haračiti kako ste navikli, ne moraš se toliko oko toga inatiti ovdje u beznačajnom internet kafiću, kakvih tisuće ima! :-)

Tko je glasao

Zalaziti u neki kafic i svako

Zalaziti u neki kafic i svako malo isticati kako je nevazan kao i sva ekipa koja tu nesto kometira, malo je uvrnuto. Koji je uopce znacenje prenosenja tekstova u bilo koji taj bezvezni kafic, medju sve te "bezvezne"sugovornike.
Kad je Ljubo umro citav, me dan tuga drzala,pa i sutra za kukljicu kog sam manje pratila,a sve to tu kao bezveze i nevazno.E pa nije, nitko kog i virtualno poznas nije nevazan.

Tko je glasao

Zalaziti u neki kafic i svako

Zalaziti u neki kafic i svako malo isticati kako je nevazan kao i sva ekipa koja tu nesto kometira, malo je uvrnuto
Politički je nevažan. Ja znam da sam politički nevažan. Ipak, moje tekstove pročitqa par desetaka, ljudi, ponekad par stotina, i to nije nevažno.

Tko je glasao

Osim toga...

... prvo si napisao eksplicitno da »Nije HDZ uništio banke nego elite izvana«. Sada kažeš da je ipak HDZ na prvom mjestu, ali je i SDP sudjelovao. Što se ja slažem.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci