Tagovi

Kako se plaća porez na nekretnine i aute?

Želio bi da mi netko tko se u to malo bolje razumije objasni kako funkcionira to s porezma na nekretnine kod banaka.

Ako ti netko npr. daruje auto onda moraš platiti i neki porez. Znači postao si vlasnik auta i platio si porez.
Ako banka zaplijeni auto je li i ona mora platiti taj porez kad je postala vlasnik auta?
Slično i sa stanom, ako banka zaplijeni stan plaća li porez?

Ako npr. netko kupi auto i onda mu ga u roku od godine dana banka zaplijeni i proda nekom drugom tko tu plaća porez? I prvi vlasnik i banka i drugi vlasnik ili samo prvi i drugi vlasnik? Plaća li ga i banka u trenutku kad postane vlasnik auta?
Plaćaju li porez samo oni koji koriste auto, a oslobađa se onoga kome je to tek kaptal i ne koristi ga u poslovanju ili privatno?

Isto tako i sa stanovima, plaćaju li porez samo oni koji žive u njima, a oni kojima je to tek kapital, imovina su oslobođeni ili kako to ide?

Ako banke plaćaju porez kad postanu vlasnik zaplijenjenog stana ili auta onda bi mogli odigrati igricu, tako da ljudi ne plaćaju rate pa im zaplijene stan, pa onda netko drugi kupi stan i ne plaća rate pa opet zaplijena banke i plaćanje poreza, ubrzo bi bankari vidjeli da je jefrinije smanjiti kamate nego plaćati poreze, a i cijene nekretnina bi pale.

Komentari

proba

proba

Tko je glasao

Svaka kupoprodaja čak i

Svaka kupoprodaja čak i darovanje ako nije u prvom koljenu tj. s roditelja na djecu je oporezivo kolikogod puta bila promjena vlasnika.
Banka tek ovršnim postupkom postaje vlasnik nekretnina ili druge imovine koju je preuzela i takvo stjecanje je također oporezivo a osnovica za oporezivanje je visina postignute cijene u ovršnom postupku. Zato banke vrlo često vode duge postupke ovrhe i traže i čekaju kupce kojima najčešće prodaju potraživanje ili se s zainteresiranim kupcem prije ovrhe dogovore o cijeni na koju će pristati tako i u tom slučaju je ovrha samo formalnost, a tako stečena imovina je oporeziva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci