Tagovi

Kako sam želio postati Bosanac

Moja supruga je iz Šuice. Šuica je glasovito mjesto pokraj kojeg su se smjestila čak tri nešto manje poznata: Kupres, Tomislavgrad(Duvno) i Livno. Ima tome sigurno već 10 godina, rat je upravo bio završio, još je postojala HZ Herceg-Bosna kad samo moja supruga i ja odlučili otići u Šuicu, posjetiti punicu i najmlađeg šogora i šogoricu. A kako smo krenuli na put 11.lipnja bili je jasno da ćemo u Šuici biti i 13. lipnja t.j. na sv. Antu, dan kada se u Šuici posebno slavi.

Tema dana u kafićima, pred crkvom itd. bila jest: gdje se prijaviti u Hrvatskoj, kod koga i kako doći do putovnice. No to zadnje bar nije bilo teško jer je Čiro Grubišić u Mostaru "štancao" hrvatske putovnice. I za divno čudo, svi, ama baš svi, možda tu i tamo iznimka, već su bili negdje prijavljeni, u Zagrebu, Splitu, Rijeci itd.

Dobro, ako se oni svi mogu prijavljivati tamo, zašto se ja ne bi mogao prijaviti ovdje, upitao sam mog šogora koji je tada radio u državnoj službi. Ali to nije moguće ti si Zagrebčanin. Kako nije moguće, i što znaći to da sam Zagrebčanin, pa vi svi niste Zagrebčani ali vam je normalno da ste prijavljeni u Zagrebu. Zašto obratan slučaj ne bi bio moguć. Ne može to, ma kud ti uvijek... Od mog šogora dakle barem u ovoj stvari nije trebalo očekivati pomoć. Odputio sam se u policijsku postaju u Tomislavgrad. Odmah sam rekao da se želim prijaviti. Vaše papire, rekao je neki mladi policajac. A kad je glasno rekao, pa vi ste iz Zagreba, svi u prostoriji su digli glave i gledali u mene kao u čudovište. E, vama Zagrebčanima padaju svakakvi vicevi na pamet, čuo sam ja za to. Eto vam vaši papiri. Ali čovječe, stvarno se želim prijaviti u Šuici. Pa zar se ovdje kod vas ne kaže odatle si od kud ti je i žena. Dakle, ja sam iz Šuice. Nema načina, nemože a ako se želite žaliti idite u Livno. Krenuo sam u Livno. Tamo u nečemu što je bila mješavina između Uprave grada Livna i Ispostave uprave HZ Herceg Bosna nisu imali odjel za strance. Na koncu sam dospio nekom načelniku. Pogledao je moje papire, vrtio glavom i upitao, a gdje bi se vi gospodine htjeli prijaviti. Pa u Šuici, moja žena je od tamo. E, ovi iz Duvna samo gledaju kako da podvale nama Livnjacima. Kako da vas ovdje prijavimo, na temelju čega? Odmah sam ga pitao, pa zar niste vi prijavljeni u Hrvatskoj? Jesam, reče, i svi moji. Pa što onda priječi da se ja prijavim ovdje. Nema zakona, nema propisa, nema ovdje nikoga tko odlučuje o takvim zahtjevima. Vratite se vi u vaš Zagreb.

Krenuo sam opet iz Livna put Šuice. Vozio sam šogorov auto s Tomislavgradskim registracijama (onda su još postojale). Na izlasku iz Livna ugledao sam starog fratra kako natovaren prtljagom klipše uz brijeg prema Gorici. Stao sam i ponudio mu da ga povezem. Prvi njegov komentar je bio, a otkad vi Duvnjaci tako ljubazni prema nama Livnjacima. Odustao sam tog trenutka od pokušaja postati Bosanac.

Komentari

oduvijek su mi bili

oduvijek su mi bili zanimljivi dvostruki kriteriji. mislim da u svemu treba tražiti ratio, pa tako i u prebivalištu i u državljanstvu i u pravu glasa. ratio pripadaš državi u kojoj živiš, ti i država u kojoj živiš imate isprepletene sudbine jer ti na nju utječeš (radom, privređivanjem, evo ovim portalom, samim time što postojiš), a ona na tebe utječe (zakonima, transferima, općom klimom u društvu). tvoja sudbina neodjeljiva je od države u kojoj živiš. druge krajeve svijeta možeda možeš voljeti jer su ti od tamo preci, jer si se tamo zaljubio, jer si tamo odrastao, jer si tamo bio na maturalcu, jer tamo želiš otići, ali to je u svakom slučaju znatno drugačije od onoga što ti znači država u kojoj živiš. ako se guraš u neku drugu državu ili si željan bilo kakve moći (pa onda koristiš onu koju građanin ima kada dođu izbori) ili ideš za nekom koristi (socijalni transferi).

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sjajno, koješta se vidi iz

Sjajno, koješta se vidi iz ovog malog teksta. I kakvi smo i kako nas vide stranci (a bez obzira što si poštovana publika mislila, Šuica je meni inozemstvo i tamo žive stranci, možda hrvatske nacionalnosti, ali svejedno stranci) i po čemu su to stranci drugačiji od nas. A je li Vam možda palo na pamet zašto su svi ti ljudi prijavljeni u Hrvatskoj i zašto im je strahovito čudno da se netko iz Hrvatske želi prijaviti u, recimo, Šuici? Da se tu radi samo o političkom pravu, pravu glasa i slično, čovjek bi rekao - OK, patrioti. Ali znam previše slučajeva kad se prava svode na socijalna i slična, pa onda i patriotizam bude malo sumnjiv. Dakle, dečki i cure glasaju u Hrvatskoj, prijavljeni su u Hrvatskoj, socijalna prava (zdravstveno, dječji doplatak i sl.) prikupljaju u Hrvatskoj, a žive u BiH. I oni su najveći hrvatski patrioti, a ja sam ksenofobičan. Pa, dobro, jesam,

nvuljanic

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci