Tagovi

Kako sam upoznao današnjeg Papu

O Katoličkoj crkvi, o biskupima i svećenicima a pogotovo o vjernicima postoji mnoštvo predrasuda čak i u tzv. katoličkim zemljama a pogotovo u zemljama Islama i nekih drugih denominacija.

No postoje i ozbiljni razlozi za kritiku. Protiv kritike nisam nikad ništa imao. Jedino me smeta kad je ona neodmjerena i uvredljiva. Ako je nešto meni sveto, zašto bi netko kome to nije sveto, morao vrijeđati? Postoji i kulturan i pristojan način kritike kojeg bi se trebalo gotovo uvijek pridržavati – a pogotovo u stvarima poput vjere. Kad bi netko na blogu napisao samo dio onoga što se piše o katolicima recimo o Židovima odmah bi zaradio neugodan epitet antisemite a u Austriji i Njemačkoj bi mogao završiti i u zatvoru.

No htio sam pisati o Papi.

Radio sam u Muenchenu kao orguljaš i zborovođa na jednoj župi. Bilo je to stalno i dobro plaćeno radno mjesto. Ali ja sam bio podređen Uredu za crkvenu glazbu Nadbiskupije Muenchen-Freising a ne mjesnom župniku. Bio je tada običaj da se crkveni glazbenici iz raznih krajeva Njemačke sastanu u Velikom tjednu i to u ponedjeljak i utorak, jer na te dane nema posebnih događanja pa su crkveni glazbenici uglavnom slobodni. Sudjelovao sam na jednom takvom seminaru u jednom katoličkom Centru za sastanke u blizini Regensburga a jedan od predavača je bio i brat današnjeg Pape Georg Ratzinger, svećenik i glazbenik, tada još voditelj nadaleko poznatog dječačkog zbora Regensburger Domspatzen.

Igrom slučaja sjedili smo za stolom Georg Ratzinger i ja zajedno, upoznali se i bio sam mu vrlo zanimljiv jer sam dolazio iz komunističke zemlje ali i zato što sam imao neke različite poglede na crkvenu glazbu od uobičajenih. Na svršetku seminara, pri razlazu, pozvao me je Georg Ratzinger u svoju kuću na kavu i kolače, kako je rekao, da nastavimo razgovore a i tako me put vodi kroz Regensburg. I tako sam završio u jednoj omanjoj kući na kat, na kavi kod svećenika Ratzingera. Sjedili smo u kuhinji i pili kavu. Odjednom se čulo da netko ulazi u kuću. „A, to je moj brat“, rekao je glazbenik Ratzinger. Ja na to nisam reagirao jer tko zna koliko ima Ratzingera. Ali, kad je taj brat ušao u kuhinju da se pozdravi s prisutnima odmah sam ga prepoznao: bio je to kardinal Ratzinger. Mislim da tada više nije bio muenchenski nadbiskup nego već na dužnosti u Vatikanu.

Pristojnost bi nalagala, vjerojatno, da se odmah pokupim. No nisam. Nisam mogao izdržati a da kardinalu Ratzingeru ne spomenem kako sam poznavao kardinala Franju Šepera, kako sam ga vidio kad je bio u zatvoru i kako je bio vjeroučitelj mojoj mami. Upoznao sam vrlo ljubaznog, otvorenog i srdačnog (dok je glazbenik Ratzinger bio više zatvoren i rezerviran) budućeg Papu. Nisam više nikad poslije vidio Georga Ratzingera jer me je životni put odveo daleko od crkvene glazbe. Ali, barem se mogu hvaliti da sam upoznao jednog budućeg Papu. Kod nas katolika i to puno znači.

Taj susret s kardinalom Ratzingerom i njegov način ophođenja s ljudima doveo je do toga da sam pročitao gotovo sve njegove knjige, isključivo na njemačkom. Pa sam tako pročitao i njegovu najnoviju knjigu „Jesus von Nazareth“ daleko prije nego što se pojavilo hrvatsko izdanje.

Komentari

Moram priznati da nakon

Moram priznati da nakon Ivana Pavla II svatko bi imao težak zadatak da barem djelom uspije ono što je uspio Ivan Pavao II. Mislim da te emocije dijele svi vjernici, ali su i ateisti i agnostici priznavali veličinu i karizmu pokojnog pape. Ovaj papa je nekako prerigidan, a i napada znanost. Ivan Pavao II je spajao religije i nije mu bio problem "kleknuti" bilo gdje. Što se tiče kritike i religije, ima zanimljiva knjiga od Dawkinsa " Iluzija o Bogu " s kojom se većinom ne slažem da bude jasno odmah prije nego me kritiziraju svi na pollitici, ali također ima i nekoliko zanimljivih razmišljanja pa tko ima vremena i volje.... Meni se svidio dio kada objašnjava kako se svi naljute kad je religija u pitanju i kada kažu da je to "sveto" i prema tome o tome nema daljnje priče.

Tko je glasao

Ivan Pavao II. je imao

Ivan Pavao II. je imao četvrt stoljeća da uspije u mnogo toga. papa Ratzi je tek preko 2 godine tu. Sumnjam da će imati vremena koliko i prethodnik, pa je prema tome u prilično lošoj startnoj poziciju. U konačnici, povijest će ih ocijeniti (jednog već prilično dobro ocjenjuje). Drago mi je da i pape čine korake unaprijed i da se drže većeg dijela onog što propovijedaju (za razliku od nekih u povijesti).

Tko je glasao

Ovaj papa je nekako

Ovaj papa je nekako prerigidan, a i napada znanost.
Još negdje na proljeće smo imali jaku raspravu na pollitika.com na ovu temu. Novi Papa kao takav i novi Papa u odnosu na prethodnika.
Bez želje da sad opet ulazim u raspravu u kojoj sam tada bio, samo ću opet izreći svoje mišljenje i svoj dojam o Benediktu XVI.
Ovaj Papa je puno bolji od svog prethodnika. Ivan Pavao II jeste bio karizmatična osoba blagog pogleda. Također je bio Slaven te time bliži nama Hrvatima. Isto tako, mnogo je učinio za Hrvatsku i njeno priznanje.
Ivan Pavao II je bio strašno konzervativan, ali se jako, jako dobro snalazio s medijima i uspijevao svoju konzervativnost prikriti likom dobrodušnog starčića.
Benedikt XVI se ne snalazi s medijima(a ni mediji njega ne vole pretjerano) kao njegov prethodnik, ali je puno liberalniji. Početak rasprave o upotrebi prezervativa, nezamisliva za vrijeme Ivana Pavla II, je samo jedna od stvari u tom smijeru.
Ono što se meni kod njega svidjelo je njegova aktualnost. Benedikt XVI ne čeka, poput mnogih svojih prethodnika, da neka tema više ne bude aktualna. On progovara sad i odmah. Na primjer, nije čekao da izbori kod nas prođu. U jeku najžešće rasprave između Mesića i biskupa, on se oglasio i tražio od svećenstva da se ne miješa u kampanju.
Također se odmah suprotstavio Bushu i tražio prekid humanitarne katastrofe u Iraku. Niti jednu od ove dvije stvari njegov prethodnik ne bi napravio. Bar ne dok su aktualne.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

U Crkvi vlada staro pravilo

U Crkvi vlada staro pravilo da samo vrlo konzervativan Papa može donjeti liberalne promjene. Jer ako je liberalan i donaša liberalne promjene odmah će ga proglasiti neopreznim, naglim i eksperimentima sklonim liberalom. Konzervativni Papa se toga ne mora bojati.

Tko je glasao

Pa mogao si još malo

Pa mogao si još malo opisati susret i Josepha :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci