Tagovi

Kako razmišlja puk hrvatski (ili: U kakvoj zemlji želite živjeti?)

Svašta sam htjela komentirati ovih dana, ali iz razno-raznih razloga nisam stigla. Uostalom, za većinu je blagdansko vrijeme vrijeme radosti i veselja, pa zašto opterećivati veselje ne baš blistavom sadašnjošću?

Htjela sam napraviti i pregled najvažnijih političkih događaja, ali - who cares - baš me briga što je bilo, to se ionako ne može promijeniti, ajmo mi gledati prema naprijed (optimistica u meni je apsolutno nepokolebljiva)!

Nego, zahvaljujući dobroj duši dobila sam e-mailom rezultate redovitog Pulsovog istraživanja Crobarometar za prosinac 2006. godine. (Neki od dijelova ovog posta bit će copy-paste iz izvještaja, u postu posebno označeno - da ne bi ispalo da se pravim pametna!)

Pa da vidimo kakvi idemo u novu, 2007. godinu. Prema Puls-ovu Crobarometru, 66,2% građana smatra da se stvari u Hrvatskoj kreću u lošem smjeru. Broj onih koji smatraju da se stvari u zemlji kreću u dobrom smjeru ostao je na istoj razini kao u studenom (oko 21%).
Međutim, u prosincu je došlo do dodatnog pada podrške radu Vlade. Naime, u studenom je odluke i poteze Vlade podržavalo oko 25% birača, dok je ovaj postotak u prosincu pao na oko 20%, što je statistički značajna promjena. Ono što je posebno zanimljivo jest pad podrške radu Vlade među biračima HDZ-a. Naime, u studenom je preko 60% birača HDZ-a uglavnom podržavalo poteze i odluke Vlade Ive Sanadera, dok je ovaj postotak u prosincu pao na ispod 50%. Upravo se ovim padom podrške među vlastitim biračima može objasniti najveći dio pada ukupne podrške radu Vlade. E sad, ako im vlastiti birači ne vjeruju, kako da im vjerujemo mi koji ih nikada nismo birali?

Što se stranačkih preferencija tiče, za HDZ bi glasalo 21,3% birača i biračica, za SDP 16,1%, za HSS 10,0%, HNS 9,3%, HSP 8,2%, HSU 6,4%, HSLS 5,4%, DC 2,7%, IDS 2,3%, HDSSB 2 %... ostalo je fakat sitno. Neodlučnih je 13,7%. Već spomenuti Puls interpretira to ovako:Rejtinzi stranaka u prosincu nisu donijeli značajnije promjene u odnosu na studeni. Međutim, to znači da promjene koje su uočene u studenom, a koja su se prije svega sastojala od značajnog pada rejtinga SDP-a i porasta rejtinga HNS-a, više ne mogu interpretirana kao slučajna oscilacija. Rezultati prosinačkog istraživanja su potvrdili da se radi o značajnom i stabilnom trendu. Naime, rejting SDP-a se u prosincu nije vratio na razinu na kojoj je bio u listopadu nego se zadržao na istoj razini kao u studenom. Zapravo, rejting SDP-a je u prosincu opao za oko 1% u odnosu na studeni, međutim ta promjena nije statistički značajna. No važnija informacija od tog pada jest činjenica da se SDP nije oporavio od pada u studenom. S druge strane, rejting HNS-a se u prosincu zadržao na istoj razini kao u studenom, uz statistički beznačajan blagi rast.
Što se ostalih stranaka tiče, također nije bio značajnijih promjena. Neznatno su se smanjili rejtinzi HSS-a, HSP-a i HSU-a, a blago se povećao i broj neodlučnih.

Od ostalih rezultata, čini mi se značajnim spomenuti fakat značajan pad dojma koji na puk naš Hrvatski ostavlja premijer dr. Ivo. Dok je u studenom pozitivan dojam o njemu imalo 44% građana, u prosincu pozitivan i donekle pozitivan dojam ima njih samo 34%.

I dalje najvećim problemima u zemlji, naš narod smatra nezaposlenost i mito i korupciju.

Ulazak u EU podržava 41,3%, a ulazak u NATO 31,6% građana i građanki...

Ima tu još podataka, ali vas time neću daviti. Ionako, pametni ste vi i znate misliti svojom glavom, pa u razmišljanju o novogodišnjim odlukama mućnite malo glavom i promislite u kakvoj Hrvatskoj želite/hoćete/možete živjeti...

I za kraj, dva mala detaljića koja nisu baš za post, ali ih ne želim propustiti spomenuti.

Sjećate se kad sam nedavno pisala oko toga kako je
Vlada prestala objavljivati tekstove akata o kojima odlučuje? E, došao je odgovor od Ratka Mačeka, glasnogovornika Vlade i HDZ-a (ja pročitala to u Jutarnjem; sad, ma kako god tražila ne mogu naći link na članak, možda ga i nema elektronički...). Prepričano: Maček tvrdi da je server pun i da na njemu nema više mjesta. Ni za jedan tekst, ni za jednu fotografiju... Malo mi je to lejm isprika jer mi nekako elementrana logika govori kako bih ja privremeno izbrisala staru arhivu (od prije 4,5 godina npr.) ili tako nešto slično. Njima, očito, nije stalo da javnost zna i ima informaciju... U istom članku Maček najavljuje i video streaming sjenica Vlade kad naprave nove web stranice. Mene samo zanima kako će streamat telefonske sjednice Vlade (to naše demokratsko čedo), kojih je, ako se dobro sjećam bilo ove godine čak trećina od ukupnih sjednica Vlade! O ovome je pisao i cnn blog.

Drugi detalj: pisala sam već o slučaju Glavaš. I pokušavala sam pratiti razvoj događaja. Napisala čak i četiri update-a. Sad službeno izjavljujem da više to ne mogu pratiti! Ova je sad promijenila iskaz, liječnici su ustvrdili da je Glavaš nesposoban za pratiti što se događa, čeka se odluka suca... Ja to više ne pratim. U svakom slučaju, čini mi se da sam bila na dobrom tragu kada sam cijeli slučaj nazvala opasnim presedanom. Vidjet ćemo za koju godinicu kako će se sve to raspetljati...

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci