Tagovi

Kako pratiti medije do izbora?

Približavanjem izbora primjetno je znatno "zagađenje" svih medija, pa i interneta. Odnosno, moglo bi se reći da je internet najzagađeniji baš pred izbore.

U "normalno" vrijeme po internetu čitamo svakakve vijesti, komentare i mišljenja, istinite i poluistinite, komentari se pretvaraju u uobičajeni "chat" između dvojice (ili više) komentatora koji obično prerasta u obično prepucavanje (vulgarnost je tu prije pravilo nego izuzetak) i nakon dva-tri odgovora gube svaki smisao (a često nemaju ni veze sa sadržajem članka). O pismenosti (tj. brige za pismenost) neću ni govoriti.

Međutim, sve je to normalno, jer internet je takav medij i bilo bi loše da nije. Omogućava prikupljanje raznih informacija na jednom mjestu i pomaže nam da izvučemo ispravne zaključke (naravno, to vrijedi za one koji su za to sposobni i kojima je to cilj). A i teško ga je kontrolirati. Iako i tu ima izuzetaka i nekih "loših", ali i opasnih pokušaja (vukovarac.net).

A što se onda mijenja pred izbore? Mnogo toga: pojavljuju se sadržaji naručeni od pojedinih političkih struja (stranaka), pojavljuju se neki komentatori "niotkud" i uporno brane/hvale jednu stranu, a pljuvaju drugu, ostavljaju komentare posvuda gdje ima smisla i gdje nema, nastojeći tako obezvrijediti činjenice koje govore protiv njihovog "ljubimca". Ali i to je normalno i legitimno. Problemi nastaju kada se primijeti da neki komentari "nestaju" iako u potpunosti odgovaraju pravilima "struke" (dakle, nisu pisani velikim slovima, nemaju gomilu interpunkcija, ne vrijeđaju nikoga itd.) pa se može naslutiti da je (pogotovo u malim mjestima) "netko" nazvao urednika portala i "nešto" mu sugerirao. Također nestaju i cijeli članci. Kada se stranačko osoblje, stranačkim novcem, angažira za internetsku promidžbu svoje stranke i svojih kandidata, to je u potpunosti u redu - problem nastaje kada se angažiraju djelatnici lokalne uprave da "surfaju" po internetskim portalima (većinom u radno vrijeme) i kada se novcem iz gradskih/općinskih proračuna financiraju reklame po medijima (iako je to, čini mi se, postala uobičajena praksa).

Ovakvi primjeri sve su očitiji u Dubrovniku (vjerojatno nije izuzetak). Gradonačelnica Šuica je inače poznata po tome da prati razvoj tehnologije (još da ima dobre savjetnike...; i malo joj ekonomija "šepa") i modernih metoda oglašavanja (imamo studij medija na lokalnom sveučilištu), a pravi je velemajstor u copy-paste metodi Sanaderovog spina (sentimentalne priče oko Mosta, odabir "mladih lavova" za pomoćnike, omalovažavanje i negiranje činjenica, neizmjerna bahatost...). Međutim, njezin protukandidat, g. Andro Vlahušić, također nije od jučer, i njegove medijske vještine nimalo ne zaostaju (možda je malo manje beskrupulozan, ali to može biti zbog toga što (još) nije na vlasti) tako da će medijsko prepucavanje biti vrlo zanimljivo, a najvažnije je da će većini medija biti lakše prebroditi barem slijedeća 3-4 mjeseca ovog kriznog razdoblja...

A u svom ovom medijskom "bućkurišu" mora se priznati da je pollitika.com jedan od rijetkih koji je količinu medijskog otpada sveo na minimum!

Komentari

perica, perica, kakav otpad,

perica, perica, kakav otpad, kakvo žutilo...na pollitika.com nema medijskog otpada; ako se tu i tamo netko zaigra i krene "zažutit" neku temu uglavnom ga/ju se brzo dovede u red. Žuto nikad nije bila dominanta farbica na pollitika.com.

svaki osviješteni Hrvatić, kada DOISTA želi znati „u kojem grmu zeko zapraff čuči“ obavezno svrati na pollitika.com: ovdje će naći prave informacije, argumentirane stavove i klinički hladne (čit. objektivne) analize hrvatske svakodnevnice; a nađe se tu i zbilja genijalnih uradaka; Frederic i njegove antologijske ekonomske analize i procjene; Ap i njegove studije o genezi politike i mafije u Hrvata od Kardelja, Milke Planinc do danas; Mrak čiji je glavni zadatak promptno nabaciti aktualnu stvar na ražalj pa onda kreće temeljito pečenje (čit. diskusija) s lijeve i desne strane i iz centra; Zvone Radikalni, majstor za sve teme u svezi Inerneta, blogova i slobode riječi; Smogismogi i Opinioniuris za legal stuff iliti pravne stvari: sve afere iz pravnog resora i stvari u svezi s pravnom državom, a što, znamo, Hrvatska nije, tumače na način da i najgluplji od nas - premda takvih ovdje nema:)) - mora razumijeti, itd.

Btw. glede i u svezi s izborima, kao što je i G-news rekao, sad će novinari i medijski gazde utržit malo veću lovicu; jer, vijesti o izborima proizvodit će se ko' na traci, premašivat' će se norma, kreće masovna prepisivačina, pametovanje brojnih "stručnjaka" kolumnista i komentatora, ovo, ono...

a na web site www. lokalniizbori.com Krešimir Macan i njegova agilna ekipica objavljuju sve naslove iz medija, TV including, tak' da ne lutaš a pogotovo ne bacaš lovicu na novine.

Drugom prilikom ću ti obradit još neke delegate s pollitika.com vrijedne pažnje, imam sad tu nekog posla..

CC

Tko je glasao

Obožavam medije, pogotovo

Obožavam medije, pogotovo žute,
lovu zarađuju, dal lažu il šute...

Tko je glasao

Tiskani mediji imaju jednu

Tiskani mediji imaju jednu od rijetkih prilika malo popuniti kasice na racun izbora.A poslije...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci