Tagovi

Kako povećati konkurentnost i pokrenuti investicijske cikluse

Svi znamo da naša proizvodnja nije konkurentna na svjetskom tržištu. Naši kapitalisti imaju prevelike troškove da bi ponudili svoje proizvode po svjetski konkurentnim cijenama.
Kapitalist treba platiti ženi manikuru i novu bundu, djeca moraju u Aspen i Šladming, treba platiti i troškove jahti i kurbi koje dovedu na te jahte.
Gdje su tek drugi troškovi: tartufi i skupa vina polokani i požderani u skupim restoranima, troškovi za odvjetnike koji moraju dokazati da su pješaci sami krivi što si ih svojim skupim autom zgazio na pješačkom prijelazu. Kao da nije dosta što su svojim tijelom i krvlju upropastili sasvim novo auto i sada naš kapitalist mora krenuti u novi investicijski ciklus po autosalonima.

Kad vidimo koliko su opterećeni naši kapitalisti pitamo se imaju li oni uopće mogućnosti isplatiti plaće, a ipak nekako nađu novce da uza sve druge troškove isplate i plaće radnicima.
I kada su tako dobri zar ih ne bi trebalo nagraditi i rasteretit malo u pogledu troškova za plaće.
Mislim, gdje drugdje da štede? Probajte vi svojoj napaćenoj ženi uskratiti to sitno zadovoljstvo da si kupi i 500-ti par cipela, smognite vi svome djetetu reći da ove godine za njega nema novog BMW-a, već će morati voziti onaj stari od prošle godine. A što je tek s kurbama? Na njima se ne može štedjeti, tko ne plati kurbu platiti će doktora, kaže stara narodna.

Zato mislim da je najrazumnije štedjeti na troškovima za radnike i to tako da se smanje doprinosi za zdravstvo za nekih sedam posto.

Troškovi bi se nadoknadili iz poreza na imovinu, s time da to ne znači da bi s imali veće poreze i da bi se umjesto iz doprinosa na plaću, zdravstvo financiralo iz neto plaće radnika i tako ga rasteretilo novca.
Ne, porez na imovinu bi ustvari bio sadašnji komunalni doprinos, samo što novce od komunalnog moramo sada trošiti za održavanje komunalne infrastrukrure. Pretvaranjem komunalnog doprinosa u porez na imovinu ne bi se tim novcem financiralo održavanje komunalne infrastrukture već zdravstvo, a komunalna infrastruktura bi lijepo propadala sve dok se netko ne sjeti da bi to bilo dobro privatizirati i rasprodati nekome tko je u nju spreman i uložiti i tako pokrenuti novi investicijski ciklus.

Naravno, porez na imovinu će oporezovati više one koji imaju puno imovine što će pomoći kapitalistima da se još više obogate.
primjer:
Imate 40 000 radnika i smanjenjem doprinosa na zdravstveno uštedite 400 kn po radniku to je 16 000 000 mjesečno uštede. Zar mislite da će biti i toliki mjesečni iznos poreza na imovinu?
Neće, u krajnjoj liniji možete svoj dvorac preimenovati u hotel i onda to više nije imovina nego sredstvo za rad, a to ne možemo oporezovati, mislim cilj nam je veća konkurentnost.
Druga stvar jest ta da kupovanje dvorca/hotela može biti predstavljeno kao reinvestiranje dobiti, a tu dobit ne bi trebalo oporezivati zbog konkurentnosti i pokretanja investicijskuh ciklusa ulaganja u dvorce.
A onih 16 000 000 kn mjesečno su sasvim dovoljne za sve zdravstvene potrebe obitelji našeg kapitalista i još ostane para za povećanje konkurentnosti i invecticijske cikluse.

Pošto će se količina novca iz doprinosa za zdravstveno smanjiti, a pitanje je hoće li se od poreza na imovinu prikupiti dovoljno i hoće će se on stvarno koristiti za zdravstvo ili negdje gdje vlast misli da je potrebnije, moglo bi se dogoditi da ne bude dovoljno novca za zdravstvo što je dobro jer će to dovesti do potrebe za privatizacijom zdravstva i privatnih ulaganja u zdravstveni sustav što će pokrenuti konkurentnost i novi investicijski ciklus u zdravstvu.

Genijalno!

Tagovi

Komentari

Zasto nas svi farbaju?

notice by Luna on Friday, September 9, 2011 at 10:53pm

Pa zato sto zelimo biti u bojama. Toliko smo glupi da nam trebaju umjetne boje kako bi bili sretni. Ili smo naprosto lijeni i tesko nam se samima ofarbati pa koristimo besplatnu stranacku snagu. Koja konacno radi udarnicki. U ovom ciklusu cak par mjeseci prije izbora, za razliku od ranije gdje je farbanje krace trajalo. To je zbog sveopce situacije. Kriza mijenja ponasanje stranaka. Oni, kao duboko svjesni gradani reagiraju na krizu pravovremeno. Jer trebati ce ipak par slojeva boje da se prekrija sva cad i jad i cemer koji se stvorio proteklih godina.

Zasto ne izdvajam stranke? Pa zato sto sve farbaju. HDZ je ranije poceo, istina, jer za njegova zagadenja treba i nova zbuka. Nesto im slabo ide pa su presli nakon zbuke na tapete, a sad ih jos farbaju. Malo generalima, malo Srbima, dodatak Slovenaca kad se vidjelo da je prejednolicno. Bosanci se ne diraju. Zeleno nije prihvatljivo. Ali braniteljske boje jesu, bar one papirnate, HVIDRa-ine, koja je jucer krenula na ispomoc drzeci kante sa bojom glavnoj molerici, Jadranki.

Friscic je odustao od zamolbi da kao pomagac odradi drzanje lojtri i presao na farbanje fasade. Tako da kuca ipak ne bi izgledala HDZ-ovski jednolicna. Ali bu to sarena fasada, kak se i dolikuje seoskom veseljaku. Svaki cosek svoje farbe. U juznom buju mu pomogli Jambrek i Kerum, dva brata junacka. U sjeveroistocnom HDSSBovci s kojima se on razme vec neko vreme, a zajedno glume kak se ne vole sa HDZ-om jer nas oni farbaju sam crno/crveno. Vu Koprivnici se je nasel sa Hercegovcem Jurcicem i HDZ-ovim penzicima, te oni kak svi kak rodeni podravci sire naivu na sve strane. Eto novih jahaca HDZ-ove najnovije konjice.. I to bogmec jakih igraca. I farbaca, se razme..

Onda imamo Milanovica, koji ne farba. Osim neke tajne prostorije jer ga se rijetko vidi. Mislim da je sad u Grckoj, tamo je toplije. Ili tako negdje. Jakovcic se zmislil da ipak ne bu farbal jako vec samo malo, pa sad glumi molera u Puli i farba novine. Linic je pofarbal i SDP i Milanovica i dobio novu predradnicku funkciju. Cacic je sav u frci sa svoji farbanjima, ali tu i tamo poplanira neko farbanje jer se ne usudi reci ono kaj treba i kaj mu je na pameti. Dogovoril se sa Milanovicem da ce se praviti kako nema ideja. To za svaki slucaj, jer ne bi bilo zgodno da da se skuzi kak su oba farbenblind i krivo posloze dnevni boravak. Tak da malo zapinju sa tim farbanjem. Ali krenuti ce oni kad tad. Makar farbati klupice po parkovima jer to je stvarno najnuznije u ovom trenutku gradu Zagrebu, kad se vec nitko iz vrha drzave to nije sjetio zadnjih dvadeset godina. I vodu buju narodu dali. Da ne bi netko mislilo kako im je namjera narod zedan preko vode prepeljati. Jasno je da buju nas prvo napili, ili bar to probaju. Jos da oglusimo, oslepimo, raspametimo se i vidjeti cemo sasvim svjetlu i prekrasno obojanu kucu koja je svima u masti odmah, makar ce se ona farbati jos neko vrijeme.. Jer bitna je vizija. Sam je problem kaj ju ne vidimo.

Lesar je jos jedan od nadobunih prodavaca crvene farbe. Sve kaj pofarba u crveno furt apsisa i nekak se prevec liberalno ponasa pa menja boju vec kako koji dan. No sigurno je da se ne bu zmesal sa hdz-zastitnim lakom.

Ne znam kaj se jos nudi osim raznih HSP-ova.. Od kojih su skoro svi odavno pofarbali "SP" prek "DZ", ali svako malo probije staro van, pa moraju popravljati. Nekak se jos drzi HSP bez dodataka pa bi oni onak neprimjetno mogli do seljaka, da se vlasi ne dosjete.

Kosor, gospon, a ne gospoda, krenuli su u neke nebulozne akcije sa farbanjem poduzetnika. A ovi su vec svi tak pofarbani da jedva diseju. Sam im jos jedna stranka fali kojoj buju mecenu morali glumiti. A kaj ces, takav je zivot. Budisi naprosto nije sudeno da postane majstor, kak segrt j evec par puta propal, i par majstora sa sobom zbog genskog kamena u glavi sa sobom potopil.

Eto ceka nas stvarno puno farbe. Svaki dan sve vise. Lijepo vas prosim da se svaki dan stusirate i sperete sa sebe sve kaj su vas uspjeli namazati da sutra opet mozete otvorenih ociju gledati kak vas mazeju. I smijati im se i rugati. Jer i oni z nas bedake delaju, pa kaj ne bi mi z njih to isto radili.

Bitno je samo da na kraju, kako god bilo i koliko god farbe po nama prolili ne izaberemo hdzeove jahace apokalipse kako god se u tom trenutku zvali, friscic, jurcic, ili bandic.. svi su oni ipak samo vlaisavljevic, a jedino sto zele je postati kosor.

Jezerinac sprema svadbu u novoj plavoj kapelici, vojnoj naravno. Onoj koja ce uskoro biti pokraj stolne vojne crkve velicine katedrale. Nema veze sto ce Kosor dobiti puno muzeka, pardon muzeva, jer nema potrebe uvijek s epo zakonu ponasati, zar ne?

Nama, pofarbanima, koji se jos uspijemo svaki dan skobeljati i preprati od tolikih boja preostaje jedino nadati se da ce biti jos gradana sa dostatno tekuce vode. Taman da stignu progledati do izbora i izabrati nekaj kaj nije hdz.

Onda ih treba stisnuti za j.. da to ne postanu. I oduzeti im sve pemzlice i dati kramp u ruke odmah. Jer ovo stvarno vise nema smisla. Pretjerali su svi.

Moleri iz Sabora trebaju prekvalifikaciju. A neki i sivo bijelu obleku, na straftne.

http://www.facebook.com/notes/lun-midghnight-king/zasto-nas-svi-farbaju/...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bruto plaća

Budući da se kod nas obično (u ugovorima o radu) ugovara tzv. bruto I. - smanjenjem nekih doprinosa raste neto plaća, a smanjenjem drugih - neto plaća ostaje netaknuta.

Čisto da bude jasnije.

Bruto I. = neto plaća + porez i prirez (koji ovise o prebivalištu) + doprinosi za mirovinsko

Dakle - na neto plaću direktno utječu odluke o mirovinskim doprinosima (koji su već dugo fiksirani), te odluka o osobnom odbitku (koji se često podiže za predizborne svrhe) - jer to direktno utječe na neto primanja.

Zatim dolaze doprinosi za zdravstveno, ozljedu na radu i zapošljavanje - koji padaju na teret poslodavca. Njihovim smanjenjem se utječe na cijenu rada - ali ne i na neto primanja (doduše, neki bi poslodavac mogao reći: OK, sada si mi "jeftiniji", pa ću ti podignuti bruto I.). Eto, čisto kao pojašnjenje.

Tko je glasao

ako se uvede porez na imovinu

ako se uvede porez na imovinu tada ćeš ga plaćati iz svoje neto plaće.

ako se smanje doprinosi za zdravstveno, a manjak se nadoknadi porezom na imovinu znači da će radnik taj porez plaćati iz svoje neto plaće, odnosno manjak iz doprinosa za zdravstvo će se nadoknađivati id neto plaće plaćanjem poreza na imovinu.

ovo ide ne kuku kapitalistima jer će oni vjeroatno plaćati manje poreza na imovinu nego što su prije izdvajali za doprinose za zdravstvo.

Tko je glasao

ako se uvede porez na imovinu

ako se uvede porez na imovinu tada ćeš ga plaćati iz svoje neto plaće.

Ovakvo zaključivanje dokazuje apsurdnost i nepotrebnu kompliciranost isplatnog sistema s pojmovima "netto, "brutto 1" i "brutto 2".

U "normalnim" okolnostima postoji nešto što uposlenik zove "plaća", a poslodavac "trošak rada". To su potpuno identične veličine. Nakon isplate cjelokupne plaće (akontativno dio radniku a dio državi, na temelju procjene očekivanih godišnjih prihoda), poslodavac nema više s time nema nikakve veze. Na kraju godine porezna uprava, djelomično na temelju automatski proslijedjenih podataka, a dijelom na temelju dopuna i ispravaka koje porezni obveznik sam unosi u prijavu, zbraja sve oporezive prihode dotičnoga (plaća, renta, dividenda itd.) i obračunava poreze i ostala davanja za proteklu poreznu godinu. Porez na imovinu ulazi u taj obračun kao i bilo koji drugi porez ili doprinos.

The Observer

Tko je glasao

čitam i pitam se o kojim ti

čitam i pitam se o kojim ti to kapitalistima pričaš.
je ne znam gdje se ti voziš i kojim putevima ti hodaš.

nadalje, pitam se odakle si uopće iskopao taj koncept smanjenja doprinosa za zdravstveno i nadomještavanja istih porezom na imovinu. tko uopće o tome priča? kakva je to uopće suluda kombinacija? nadomještati kruške jabukama.
onda temeljem te postavke koju si iskopao niotkud dalje razvijaš matematičku kalkulaciju koliko bi sve te silne kapitaliste koštao jedan, a koliko drugi model, naravno uz zaključak kako je porez na imovinu bolji za, gle čuda, one koji imaju više imovine.

nego, magarče, imam lošu vijest za tebe.
u RH ima 350 000 nezaposlenih.
250 000 ljudi zaposleno je u javnom sektoru.
preko milijun građana je maloljetno.
milijun i 150 000 građana su umirovljenici.
pitanje --- koliko ima ostalih?! to je pravi problem.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

na toliki broj nezaposlenih,

na toliki broj nezaposlenih, umirovljenih i zaposlenih u državnom sektoru je blagotvoran učinak imala privatizacija, strani investitori i naša malda kapitalistčka klasa.

koliko su otkaza podijelili odkad je privatizirana pliva, ina, ht, bagat, sas...

ah, ne za to je kriva država, jadni kapitalisti kapitalisti nisu za ništa krivi.

otkazi, rasprodaja imovine, i prebacivanje tereta na državu i građane, to je uglavnom sve što se vidi od naših kapitalista.

sad kada su sredili tvornice sada su se okomili na javni sektor. kao što su nam popravili stanje u industriji tako se spremaju popraviti i stanje u javnom sektoru i to bez srama najavljuju. Te ima previše zaposlenih, te trebalo bi prodati nepotrebnu imovinu, zgrade, polja i šume, te višak radnika bi se mogao poslati dijelom u mirovinu, a dijelom na burzu, pa neka im tamo država plati neko prekvalificiranje...

Tko je glasao

skometiral je kukuriku

skometiral je kukuriku predizborni pamflet.. tuzno, ali istinito..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sdp već nekih 5 godina pušta

sdp već nekih 5 godina pušta probne balone oko smanjenja doprinosa za zdravstvo i uvođenja poreza na imovinu. ali koliko znam nikada nisu rekli kako bi to izveli i o kojim se točno postotcima/ciframa radi. s obzirom na to koliko dugo vrte priču čisto na teoretskom nivou, jasno je da je to jedna od onih trlababalan koša.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

S.Linić u intervjuu u Globusu

S.Linić u intervjuu u Globusu je laprdao ono što sam ja komentirao, a i drugdje moglo nešto načuti o tim pregenijalnim sdpejskim idejama.

Tko je glasao

Najbolje je rasteretiti te

Najbolje je rasteretiti te tvoje kapitaliste od kapitala, zatim te pare prozderati i polokati a onda otici u pecine.
Treba stati na kraj onima koji izdrzavaju one koji rade u birokraciji.
Kancelarija je put do srece!
Inace citam da su najkonkurentnije dvije drzave na svijetu:
1. Svicarska
2. Singapur
Koliko im lose ide, najbolje pokazuje podatak da mi imamo vise pretplatnika na mobilne telefone po glavi stanovnika nego obje ove zaostale drzave.

Malo karikiram naravno ;) ali zapravo odgovor je jednostavan:

1. otpustiti i skinuti sa mirovina 150.000 izmisljenih umirovljenika i birokrata
2. dijelom ustedjenog novca dati stimulacije po zaposlenom za strane investitore koji ce raditi za izvoz
3. dio uloziti u prekvalifikacije i tecajeve za radna mjesta koja se traze
4. malo dignuti mirovine
5. smanjiti pdv na 20%
6, rasformirati 400 jedinica uprave i papirologiju staviti na internet
7, one koji budu kocili investitore otpustiti ili takve opcine ostaviti bez prihoda iz budjeta, jer im ocito ne treba ni novaca ni radnih mjesta za razliku od nekih drugih
8. ukinuti HGK i pogotovo prisilnu clanarinu za nista
9. dati autoceste na koncesiju na 30 godina
10. uloziti u zeljeznicu a dakako i razjuriti silan visak tamo i drugim javnim firmama

Buduci da to ovdje nece provesti ni jedna stranka dok sve ne raznesu, na kraju ce doci MMF.
EU je jos gora opcija jer trenutno nizozemski premijer inzistira da se nesposobnim drzavama uvede staratelj za kontrolu trosenja budjeta a tko bude muljao da ga se ostavi bez para od EU.
Pare od EU su nasa zadnja karta u ovoj igri.
Hrvatska je drzava bankrotirala prije 2-3 godine i od tada dise jedino uz pomoc 26 mld kuna kredita svake godine da bi uopce bilo mirovina!
To nemoj zaboraviti!
Paradoksaln bi nase rusenje kreditnog ratinga do razine "junka" mozda bila i odlicna alternativa daljnjim namjerama besmislenog zaduzivanja i neprovodjenja reformi.
Sa "junk" ishodom na dulji rok i godinom dvije odgode.
Lose vijesti iz povjesti:
27.02.2006. PREMA najnovijim podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka, vanjski dug Hrvatske je potkraj 2005. iznosio čak 25,5 milijardi eura, što je za 2,7 milijardi eura odnosno gotovo 12 posto više od kraja 2004. godine.
Novi podaci koje je objavila HNB još jednom su zorno pokazali da velik dio hrvatskog društva živi “na kredit”, pa mnogi opravdano postavljaju pitanje hoćemo li se i kada rješiti nagomilanih dugova.

Zadivljujuci napredak:

08.07.2011. Ukupan bi inozemni dug Hrvatske na kraju 2011. mogao iznositi 47,1 milijardu eura. Očekivani relativni pokazatelji inozemne zaduženosti za 2011. godinu - inozemni dug jednak 100,5 posto BDP-a, odnosno 254,2 posto izvoza robe i usluga - Hrvatsku i nadalje izdvajaju kao visoko zaduženu zemlju, pri čemu je kreditna ocjena države na samom dnu ljestvice koja obuhvaća investicijski rang, napominju iz HNB-a .
Očekuju da bi krajem 2012. inozemni dug mogao iznositi oko 49,4 milijardi eura ili 101 posto BDP-a, pri čemu će rastu duga najviše pridonijeti ostali domaći sektori i država.
Iz HNB-a napominju kako je kriza naglasila strukturne probleme hrvatskoga gospodarstva.
Analiza potencijalnog rasta i prevladavajući konsenzus analitičara upućuju na to da dosezanje pretkriznih stopa rasta BDP-a tijekom sljedećih nekoliko godina neće biti moguće, a rast će biti vrlo spor ako se ne provedu duboke strukturne reforme, upozoravaju iz HNB-a.
Smatraju da je smanjenje javnog sektora nužan uvjet za uspješan razvoj gospodarstva u idućim godinama, a fiskalna konsolidacija na razini opće države ključna je za smanjenje vanjskih makroekonomskih rizika i za poboljšanje uvjeta financiranja cijeloga gospodarstva.
Potrebno je stoga revitalizirati i produbiti reforme iz Programa gospodarskog oporavka, uključujući i one koje se odnose na funkcioniranje javne uprave, upravljanje državnom imovinom, reformu pravosuđa, sustav socijalnog osiguranja, kao i one u području radnog zakonodavstva od kojih se brzo odustalo. Time bi se poboljšala poslovna klima i smanjila uključenost široko definirane države u gospodarstvo, zaključuju u HNB-u.

Tko je glasao

Ne znam što je to s

Ne znam što je to s kapitalistima.

sebe predstavljaju kao snalažljive sposobne ljude koji snagom volje i svojom inovativnošću preskaču sve prepreke i vode svijet u bolju budućnost, a kad treba nešto odraditi onda se ponašaju kao bezidejni mekušci. svaki teret im je pretežak, svaka regulacija prevelika prepreka, sve im smeta i sve ih žulja i najmanji povjetarac ih može ubiti. i naravno stalno traže pomoć i olakšice od države. pad od jedan posto već predstavlja katastrofu.
nejsmiješniji su oni vlasnici hotela koji su njinjali da ih se osloboti tv pretplate jer ima je to pretežak teret. da, nakon što potroše par sto milijuna kuna u kupnju hotela oni njinjaju zbog par ticuća kuna pretplate.
pojnašaju se kao ona srpska pička od generala mladića, najprije je godinama glumio vojničinu, naređivao razaranja i klanja, a sad ga stežu lisičine i boliha ovo i ono i sve mu smeta. vjerojatno mu je i krevet neudoban i ima zanokticu, stalno nešto njinja i cmizdri, a tu je i karađić koji stalno cmizdri, histerizra i inati se kao razmaženo derište.

takvi su i naši bankarski i kapitalistički okupatori, kad su u poziciji moći onda nemaju milosti a čim ih malo stisne počme cmizdrenje i prenemaganja i inaćenja. (buuuuuuuuuu ako ne dobijem olakšice idem odlazim iz hrvatske, buuuuu meni je teško, buuuuuuu....)

Tko je glasao

takvi su i naši bankarski i

takvi su i naši bankarski i kapitalistički okupatori, kad su u poziciji moći onda nemaju milosti a čim ih malo stisne počme cmizdrenje i prenemaganja i inaćenja. (buuuuuuuuuu ako ne dobijem olakšice idem odlazim iz hrvatske, buuuuu meni je teško, buuuuuuu....)

Jedan genijalac je pokusao prodati maslinovo ulje "pravo domace i to nase a zna se da je sve nase ako ne najpametnije onda najbolje na svijetu", za samo 105 kuna. Tip se nasmijao i pokazao mu skladiste tek ocarinjenog spanjolskog koje ce u maloprodaji kostati maksimalno 45 kuna.
Ne znam tko place ali kad bi se trebao kladiti tko ce vise prodati tipovao bi na ovoga sa jeftinijom robom. Ti tzv. kapitalisti kojih je 3% medju krupnijm poduzetnicima a ostalo su djecica samoupravljackih direktora, ce sigurno prodati vise dok imaju uho na bilu trzista.
Nije to njihova odluka nego odluka kupaca aka ponude i potraznje.
Svijet u kojem taj neki kapitalist revolverom prisiljava kupca da kupi nesto suludo preskupo je imaginaran i teorijski razbucan.
Zaradu odredjuje kupac ili ono zlo koje se zove zakon trzista.
Nema tog tvog kapitalista koji ce prezivjeti sa nekonkurentnom robom.
Nisu svi iz brodogradilista koja drzava zadnjih 10 godina spasava od nekonkurentnosti bacanjem silnih milijardi kuna i zaduzujuci se u inozemstvu.
Ja bi to druze zatvorio za 3,12 minuta bez suvisnih "ali i zasto".
A od opcinica bi ukinuo prvo za 4,03 min one koje nisu primjetile da im se uz starih 211 kuca nakotilo jos ilegalnih 600.
I tako metla, toljaga, pa obrnutim redom i uskoro RRD ( red rad & disciplina) daje rezutate.

Tko je glasao

Opet ga ti pilaš...

G-news, daj mi samo reci koji bi to naš domaći proizvod mogao ikako biti jeftiniji od uvozne robe?

Odjeća, obuća, hrana, namještaj, građevinski materijal.... sve, ali baš sve je jeftinije iz uvoza.

Što se konkretnog primjera tiče (maslinovo ulje), imaš i našeg ulja od cca 65 kuna. Misliš li ipak da bi trebalo domaće maslinarstvo pustiti da propadne (nakon što je država godinama dijelila poticaje i besplatne sadnice), s obzirom da je španjolsko jeftinije? Pa tako i sve ove gore nabrojene industrije?

Što bismo mi uopće trebali proizvoditi? Ispada - ništa! Čak su i moja djeca već prestara da ih usmjerim na RRD, tj. na hiperproduktivni dječji rad u tekstilnoj industriji za 1 dolar dnevno...

(genijalan mi je tvoj globalistički neoliberalni duh)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Najbolje da nastavimo

Najbolje da nastavimo proizvoditi filozofe raznih profila, novinare i sl jako konkurentne kadrove.

U Zagrebu brzo do posla stomatolozi, u Splitu građevinari
U Osijeku je samo 11 % inženjerki ratarstva u šest mjeseci našlo posao, a njihovih muških kolega 70 %. U Zagrebu su najsporije do posla dolazile pejsažne arhitektice (10 %), filozofkinje (12 %), politologinje (16 %), novinari (17 %), grafički tehnolozi (13 %) i inženjeri prometa (18 %). U Rijeci se samo 18 % muškaraca pravnika zaposli u šest mjeseci, za razliku od liječnika kojih se zaposli 71 % ili inženjera građevine 56 %. Za razliku od kolegica koje su završile matematiku i informatiku te ih 78 % odmah nađe posao, na višegodišnje su čekanje osuđene Riječanke koje su završile sanitarni smjer (20 % ih nađe posao), pravnice (22 %), ekonomistice (26 %), psihologinje (30 %) i menadžerice u hotelijerstvu (36 %). Muškarcima u Splitu najrizičnije je studirati marketing (25 %), financije (29 %), fizičku kulturu (29 %) i ekonomiju (31 %). S druge strane, 8 od 10 inženjera građevinarstva i strojarstva odmah ulazi u svijet rada, a kod žena se po brzini zapošljavanja izdvajaju stomatologinje i profesorice književnosti.

Ono sto se trazi ima perspektivu a sto ne, jednstavno nema.
Ove uporne sto studiraju kod nas besperspektivne fakultete, trziste ne treba u ovim suludim kolicinama.
Izvjesno je da da ce ih jos 4-5 godina najmanje trebati i jos manje.
Naprosto nema para ni sad a biti ce ih jos manje nekoliko godina.
Sutra kad krenes u trgovinu treba ti kruh ili pekara. Strucnjak za marketing ti ne treba.To je zato jer si zlocesti kapitalista.
Salim se ;)
To je zato jer se kao svi normalni ljudi odlucujes za ono sto tebi treba a ne ono sto ti netko tvrdi da ti treba.
Ovakva je situacija do nekog nivoa identicna i u dosta EU drzava, samo sto su one taj problem uocile i pokusavaju ga rijesiti.
Kod nas se o ovome prica godinama ali nitko nista ne radi.

Tko je glasao

Jeftini uvoz

nije jeftini uvoz nego precijenjena kuna Bigulica i da slobodno tržište zaista ne postoji već samo "rigged" neoliberalna igra.

G-news komentar sam plusirao jer zaista sve ono što je napisao Hrvatska bi morala provesti naravno ne preko noći
i ne preko koljena.

Situacija u kojoj 700 T ljudi trpi neoliberalni kuluk u kojeg uključujem i svoju malenkost i koji bi morali proizvesti dovoljno
dodane vrijednosti da namiri i 4 milijuna ostatka stanovništva je matematički i ekonomski neodrživa.

Svjetski sustav je namještena igra u kojoj veća riba jede manju međutim očekivati da će točkica na karti kakva je Hrvatska
promijeniti taj sustav koji btw ide dovraga jest iluzija.Puno pametnije je tražiti neku nišu u kojoj se možemo primiriti
dok se globalna situacija ne stiša te urediti vlastitu kuću kako bi mogli napredovati nakon oluje.

Nemam pojma da li je takvo što uopće više moguće s obzirom na godine katastrofalne uprave i lopovluka ali
jednom ćemo morati početi dovoditi vlastitu kuću u red "što košta da košta" ili će to netko drugi učiniti za nas i
uz to nas još pretvoriti u roblje.

Reanimator

Tko je glasao

Naravni zakon tržišta - naravno!

Nisi mi objasnio s čim se u mojem komentaru ne slažeš, a ne razumijem (s obzirom na tvoj komentar) s čime se zapravo u G-newsovom komentaru slažeš, jel' možda ovo:
Zaradu odredjuje kupac ili ono zlo koje se zove zakon trzista.
Nema tog tvog kapitalista koji ce prezivjeti sa nekonkurentnom robom.

Da bi potom sam rekao "da slobodno tržište zaista ne postoji već samo "rigged" neoliberalna igra."

Teško je napadati vjernika, jer on jednostavno - vjeruje. Danas je najjača vjera upravo ona u zakon tržišta, dignuta na razinu prirodnog zakona. Prije će se dovesti u pitanje postojanje Isusa, Darwinova teorije evolucije ili pravo na slobodan izbor bilo kojeg tipa, nego taj neprikosnoveni Bog - zakon tržišta!

Tak' da mi se u ovo vruće poslijepodne niti ne da ...

Postavit ću ti samo (retoričko) pitanje - koji k... opće služi država?! Ona definitivno ne služi onome čemu sam ja mislila da služi, a to je osigurati okvire u kojima bi njezini stanovnici mogli (pre)živjeti , od svoga rada u svojoj zemlji. Fu*k, ne može, zbog zakona tržišta!

Pa da završim - MMF odmah - nek' ovha počne!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Komentarom

sam jednostavno htio ukazati da iako se ne slažem sa svim G-ovim stavovima sa onih 10 točaka koje je pobrojao se svakako slažem.

Iz principa ne minusiram niti jedan komentar ili dnevnik koji se bavi gospodarsko-političkom problematikom bez obzira na osobni stav jer
mislim da je to izuzetno važno.

Da je sustav nepravedan to je neosporno,da su pravila igre namještena od velikih igrača u korist njih samih takodje neosporno,ali
da mala točkica može mijenjati pravila to niti u ludilu,pravila se mogu saviti (da je pameti) ali ne i slomiti bez gadnih posljedica.

Bez ljutnje ali ako onih 10 točaka iz G-ovog komentara RH ne provede onda je MMF i kako vrlo dobro zaključuješ ovrha na nacionalnoj razini neumitna.

Reanimator

Tko je glasao

Gle, G-news obično razborito

Gle, G-news obično razborito zbori, osim kad počne pisati floskule tipa "da si bio maljiv i kopao, tvoj bi krumpir bio jeftiniji od onog egipatskog, a sad eto ostaje ti samo cmizdrit jer te je pobijedio - zakon tržišta".

Nije u pravu niti kad priziva MMF, jer MMF nikada nije spasio niti jednu ekonomiju (pa tako neće niti našu), on jedino provede efikasne mjere kojima omogući da se vjerovnici manje ili više uspješno naplate. Njihovi klijenti nisu nacionalne ekonomije, već financijski kapital.

Nije niti magarac sasvim u pravu, bacajući drvlje i kamenje na kapitaliste, zaboravljajući da je kapitalu inherentan rast i širenje ("prirodan zakon";) ili običnim rječnikom rečeno - pohlepa.

Država je kriva, jer nije u stanju tu pohlepu obuzdati i staviti u okvire prihvatljvog kompromisa, kad već, je li, nitko i ne pomišlja o suštinskoj promjeni cijelog tog nakaradnog sistema.

Mi jesmo jedna mala točkica, ali u okviru svojih granica formalno smo suvereni i mogli bismo napraviti više da se samozaštitimo. Osim toga, takvih točkica, sa sličnim problemima, postoji sve više, potrebno je te točkice početi povezivati, možda bi se ukazala neka sasvim nova slika.

Spominješ prejaku kunu - ona neće uskoro pasti, sve dok ne bude morala. Na braniku jake kune sad ne stoje samo uvoznici, već i svi oni koji su se zadužili, od države, preko poduzetnika, do samih građana. Pad kune nikome ne odgovara, a imaš tu još i "domoljubni" populistički moment gdje se jaka nacionalna valuta trpa u isti koš sa svim ostalim jakim nacionalnim i inim obilježjima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bez brige @Bigulice,

što se tiče MMf-a i ECB-a sve manje zemlje sada
mogu od njih očekivati samo savjete. Što se tiče
kredita za "restrukturalizaciju", tj. za izvlačenje iz
dužničkog gliba imaju prednost veliki. Mi i ostale
manje zemlje ćemo se morati sami poigrati s time.
Zakasnilo se. Izloženosti koju financijske kuće
imaju kod Italije, Španjolske, Francuske.... čine
moguće gubitke u Grčkoj, Irskoj, Portugalu, Belgiji
u nas, Mađarskoj i sličnima, skoro zanemarivim
A naplatit će se prije ili kasnije.
Desi li se da padne netko velik, povući će cijeli
globalni sustav . Ti će im biti prioritet, sada je
to ozbiljno.

Tko je glasao

A Amerika?!

Ponekad je dobro biti samo točkica ;)

Što se tiče "velikih", očekujem jedan ogroman bailout, ništa drugo niti ima smisla niti je moguće... Ako/kad se to dogodi, svi će se pitati na kojim je osnovama taj dug uopće nastao i kako to da je najednom nestao... Sve bi se moglo stubokom promijeniti...

Ili neki puno crnji scenarij, koji mi se ne da niti zamišljati... Ali u njega ipak ne vjerujem

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Amerika ?

Amerika je još uvijek etalon po kojem se svi ostali
ravnaju. Kako god apsurdno izgleda po svem onom
što znamo. Još drže guvernal oni....i još dugo će.

Tko je glasao

hmmmmmmmm da. kapitalizmu je

hmmmmmmmm da. kapitalizmu je inherentna pohlepa. da, pa zašto onda ne bacati drvlje i kamenje po njemu, ako netko svrhu svoga postojanja vidi u rastu i širenju.

kako to da što su se opredijelili za pohlepu, stalan rast i širenj može nekoga opravdavati.
zar bi profesionalne ubojice opravdavalo što su se opredijelili svoj život ubijanju ljudi.
pa bi neprofesionalni ubojice (amateri) bili zločinci jer su izdali svoj humanizam i moralne zakone koje zastupaju dok bi profesionalnim ubojicama bilo to oprošteno zato jer oni niti ne "moraliziraju" o svetosti života.

Tko je glasao

Pohlepa

je na žalost inherentna (gotovo) svima, posebno zapadnoj civilizaciji. Kapitalisti jedino svoju pohlepu znaju i mogu bolje realizirati...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, ali to ih i dalje ne

da, ali to ih i dalje ne opravdava.

Tko je glasao

da, on brblja o nekakvom

da, on brblja o nekakvom tržištu i slobodi tržišta, a to ne postoji.
pogledaj samo sada primjer švicarske, zašto oni nisu pustili da tržište i sloboda tržišta određuju tečaj franka, nego se upliću u slobodu tržišta. naravno, zato jer da bi franak bio slobodan sve drugo bi počelo propadati.
dok se od afričkih uzgajivača pamuka zahtjeva sloboda tržišta i zabrana subvencioniranja seljaka dotle amerikanci visoko subvencioniraju svoju proizvodnju pamuka.
onako kao bogate liberalne kapitalističke zemlje oslobađaju tržište, tako oslobađaju i irak i afganistan i sve drugo.

druga stvar kod g-newsa kao i drugih kojima paše kapitalizam ponašaju kao da oni jedini znaju što je ekonomija i kako se što radi u gospodarstvu, isto kao što liberali misle da jedino oni znaju što je to sloboda i tolerancija, kao što desničari misle da samo oni znaju što je to domoljubje.

Tko je glasao

Mislim da vise nece cmizdriti

Mislim da vise nece cmizdriti jer smo ih uspjesno otjerali, a ako su sto postigli onda smo si to prisvojili kao da jucer nismo bili glavni kocnicari.
Evo jednog nedavnog primjera kojem smo svjedocili i na ovom blogu. On sam za sebe najbolje govori.
Sjeti se tu sitnozubanskog jamranja protiv Orca i Suncanog Hvara.
Mediokriteti i lokalni ridikuli su koristii pocetak krize da bi otjerali Orco.
Nisu nista napravili jer su opcinski stakori kojih ima da se deratizacija temeljito napravi, su kroz place pozderali novac.
Danas je Orco najbolja turisticka tvrtka u Hrvatskoj i postize najbolji prihod/po gostu.
Istodobno lokalci i ovaj dolje koji prima pohvalu su bili glavni kocnicari uz cinejnicu da su osim hajke na Orco ( podrav Fredericu i VSO ma gdje bili) ostavili Hvar 20 godina bez manjeg aerodroma, pristanista i najobicnije - plaze.
Zato "nasi" Sucuraj i Jelsa kontinuirano propadaju.
Pouka je da se svaki mediokritet ne treba petljati u poslove koje elementarno razumije.
Kad je bolestan nitko ne ide veterinaru nego lijecniku.
A u ostao se svi kuze kao dr. opce prakse.
Na obali gdje je sezona 3 mjeseca ( 15.6.- 15.9. ) jednostavno se mora imati kvalitetniju ponudu i vece cijene da bi se prezivio ostatak godine, imalo za amortizaciju i na kraju ostvarilo nekakav da oprostis na izrazu - profit.
Turizam je industrija a ne Caritas.
A da se ovako radi na Brijunima to bi bilo OK za ljude bez posla, i Fazanu, Istru opcenito ali sve se radi da to ostane besplatno politicko odmaraliste koje im mi placamo.
Tu lijece debele guzice koje su nazuljali sjedeci u Saboru 2-3 dana u mjesecu.
A mi se onda cudimo kako ih za sve nas boli dupe...

http://www.vecernji.hr/vijesti/hvar-nakon-12-godina-sampion-vecernjakove...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci