Tagovi

Kako od gov... napraviti pitu?!

Hrvatska je super zemlja! Osim što ima prekrasno more, super lijepu, čak bih rekao, fenomenalnu Slavoniju i prekrasnu Istru. Ne želim omalovažiti ili zaboraviti niti jedan hrvatski kraj. I ovom mi prilikom posebno na um pada Međimurje. Prekrasan kraj sa zanimljivjim ljudima, super klopom i čudnim govorom. I baš taj i takav kraj, odlučio je posjetiti naš premijer Ivo Sanader.

Od svih mjesta odabrao je Prelog i tvrtku "Heplast-PIPE". Na sva je zvona, uz dvostruku obavijest, najavljeno da će naš Ivo obići uspješnu, malu tvrtku i govorom otvoriti liniju za proizvodnju cijevi za infrastrukturne sustave (vodovod, odvodnja, plin). Na prvi pogled bi se reklo, čista poduzetničko-politička čarolija. Mala tvrtka koja uspješno posluje i proizvodi, u suradnji sa sličnom tvrtkom, pokreće novi posao i proširuje ponude. Fenomenalno! I onda, kvaka 22.

Tvrtka "Heplast-PIPE" nema uporabnu dozvolu za anex zgrade u kojem se nalazi novi proizvodni pogon. I ne, nije tu informaciju iskopao netko od novinara. Nego je dojavljena iz Vlade RH, uz obavijest da naš Ivo, ipak, neće doći u posjet tvrtki "Heplast-PIPE". I većina je medija, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini, objavila priču kako Sanader neće govorom otvoriti novu proizvodnu liniju u tvrtki "Heplast-PIPE".

HAAALOOO! O čemu mi pričamo?! Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader NEĆE otvoriti pogon neke tvrtke jer nema uporabnu dozvolu. Čini li se samo meni ili je nešto potpuno kvarno u našoj Lijepoj?! Kao 1. novinare je na dolazak u tvrtku "Heplast-PIPE", a može se zvati i bilo kako drugačije, pozvao Ured Vlade RH za odnose s javnošću. Znači da je naš Ivo jako dobro znao gdje i zašto ide. Nije bio slučaj da je naš Ivo šetao po Hrvatskoj, naišao na skupinu građana, pozdravio i pitao što se radi. Oni mu odgovorili da se otvara novi proizvodni pogon i on ga odlučio otvoriti. I u zadnji čas doznao da nemaju sve potrebne dozvole pa je odustao.

Ne, naš je Ivo, preko ureda Ratka Mačeka (kojem, 'nako usput, ne vjerujem da se zove Ratko Maček - op.a.) pozvao sve medije da prisustvuju nejgovom govoru kojim otvara novi proizvodni pogon. Ako njegove/naše službe nisu uspjele, prije slanja poziva, utvrditi je li riječ o poptuno zakonski sređenoj situaciji, nisu nikoga trebale zvati da dolaze na otvaranje. Ako su znali da je dozvola u pitanju, trebali su naglasiti da će premijer ići tamo ako se srede papiri, a u konačnici što, uopće, premijer s nekoliko ministara ima raditi na otvaranju novog pogona neke tvrtke?!

Meni se, pak, kao 2. nameće pitanje, kakav je to gazda tvrtke koja nema sve potrebne papire, koji zove našeg Ivu da mu otvara novi pogon?! Političari, posebno visokoexponirani, obično idu u goste prijateljima ili onima koji su im postali prijatelji zahvaljujući masnim polozima na stranačke račune. Nije li, ovom prigodom, stranački podupiratelj poslužio kako bi naš Ivo i njegov Ratko zavrtjeli, odnosno zaspinali priču o tome kako je premijer lagalist i kako otvara samo konzerve kojima nije istekao rok trajanja, pardon građevine, tvrtke ili pogone koji imaju sve potrebne papire.

Već se neko vrijeme, od objave Ivice Račana da je bolestan i da se povlači, naš Ivo u defanzivi. Jer jednostavno ne zna kako bi se postavio, budući da mu je glavni neprijatelj u outu. Kako bi pokazao da ne tolerira izvrdavanje obaveza, čini mi se, da je naš Ivo, uz pomoć svoga spin doktora Mačeka, od gov... napravio pitu. I pokazao se u svjetlu legaliste koji se bori za posjedovanje svih papira.

Da stvari baš i nisu takve, može vas podsjetiti slučaj pristaništa u Prapratnom. Koje je godinama stajalo nedovršeno/neotvoreno zbog bahatosti Hrvatskih cesta. Kada se zahuktala kampanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Sanader ga je slavodobitno došao otvoriti. I otvorio ga je. Nakon što su Ceste vlasnicima zemljišta, preko kojega su prešli bez njihova dopuštenja, platili 50 € za četvorni metar. A prije toga su se godinama s njima sudili jer su im nudili 60 kuna za kvadrat. S dolaskom našeg Ive Sanader cijena je zemljišta skočila 6 puta. I Hrvatske su ju ceste platile. Pa vi vidite hoćete li ugostiti našega premijera Ivu!

Komentari

meni se prije cini da su

meni se prije cini da su skuzili da im takav "gaf" nebi bio dobar, bar ne sada kad imaju problema s kosoricom, kad im murja vjezba gadjanje na gradjanima, kad se kuha oko seksa ...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Gdje će se službeno

Gdje će se službeno kretati i što službeno (slavodobitno) otvoriti, za premijera utvrđuje protokol. To je služba koja i tek kako robuje detaljima, više ili manje opravdano.

Abeceda posla navedene službe, posebice ukoliko služi premijeru koji se zauzima za pravnu i svaku drugu državu u kojoj ne smije biti gradnje bez odgovarajućih dozvola, bila je da navedenu stvar provjeri. Ponavljam, ako služi premijeru kojem.....

Ako pak premijerova opredijeljenost za navedeno i nije previše poznata njegovom protokolu, a hrvatskoj javnosti sigurno nije, onda se stvar može promatrati i drukčije.

Može biti da se radi o klasičnom spinu koji navodi autor, ali i ne mora. Može biti da je premijer, odnosno njegova služba, planirao uobičajeno, a u zadnji čas doznao da je stvar provaljena i da netko tko zna da se gradi bez dozvole, tu činjenicu namjerava premijeru nabiti na nos.
Saznavši za navedeno, akteri mijenjaju prvotnu odluku i pokušavaju je okrenuti u svoju korist.

Iz sjećanja izvlačim početak gradnje autoceste Sisak -Velika Gorica, iste one koju je gotovo ista ekipa uz lokalnog Šukera slavodobitno započinjala graditi baš pred ponovljene lokalne izbore.
Obustavivši tokove novca nakon što su izgubili izbore, isto su pravdali nedostatkom odgovarajućih papira.
Dakle, kad su trebali glasovi, istog premijera papiri nisu previše opterećivali. A ni njegov protokol.

Godina je kakva jest, izborna dakako, a glasovi u Međimurju su nasušna potreba. Zato ne vjerujem da se i ovaj puta premijer opterećivao dozvolama.

No, ako ga je netko provalio.....

B-52

Tko je glasao

Ovo su počeci prakse

Ovo su počeci prakse uvažavanja osnovnog reda u Hrvatskoj, uključujući zakonitost, nakon cca 65 godina. Uz premijera je bila ministrica Matulović Dropulić, u čiji resor spada pitanje zakonitosti gradnje, koja je dugo na javnim funkcijama drukčije afirmirana sa sada se, dovedena u situaciju kad više njezina dugogodišnja praksa ne može doći do izražaja, poentira na banalnostima. Premijer to koristi za bitnije pitanje početka reda i sa ništa značajno je za dva koplja iznad konkurencije. Ovako nešto je bilo nedohvatljivo još za bivšu koalicijsku Vladu (ministar Kovačević je retorički grmio i zašutio), zato što pretežni dio nema nikakve predodžbe o takvim osnovnim stvarima a onaj malobrojni upućen u takve trivijalnosti tim iznimno manipulira.

U Hrvatskoj su političari proteklih desetljeća otvorili najviše 1 % zakonito završenih većih gradnji a i to veoma nezakonito isforsirano. Npr. dionice auto-puta su otvarane pod izdanim dozvolama u kojima nije bilo najelementarnijih djelova.

Predmetna investicijska gradnja i prozvodnja je školski primjer onog što je Hrvatskoj potrebno i primjereno. Na tržištu Hrvatske hara sekundarna kakvoća cijevi i manipulacija time je dosegla maksimum nakon desetljeća kontinuiteta. Predmetni pogon i još neki već stasali povezani pogoni u Međimurju (Tehnix i drugi) su jedini u stanju i bitno će izmjeniti situaciju. Radi se o najvitalnijim pitanjima u Hrvatskoj i Vlada samo nedovoljno pomaže takve projekte.

Za ceste su bivša Vlada i saziv Sabora ozakonili izuzeće od imovinsko-pravnog rješenja za gradnju, pa se od tada zakonito gradi preko tuđeg i naknadno rješava obeštećenje vlasnika prema tržišnim cijenama, prvenstveno nagodbom a izuzetno sudskim odlukama u sporu. Kontinuirano rastu cijene zemljišta i opisani tijek sa zemljištem je potpuno logičan i u redu. Npr. bivša vlast je na potpuno pogrešnoj trasi auto ceste iznad Šibenika, preko šume privatnog zemljišta visoke kakvoće i kroz naselja, što je i bio razlog te trase a ne preko idealane druge u državnom vlasništvu, stvorila nepotrebni trošak od cca 300 milijuna kuna i trajno blokirala zaleđe skučenog Šibenika.

Ovo su u ovakvim pitanjima značajni plusevi za sadašnju Vladu, blizu neke objektivne trojke, za razliku od čvrstih nedovoljan 1 dosadašnjih Vlada.

Tko je glasao

Neću reći da sam totalno

Neću reći da sam totalno zbunjen tvojim napisom, ali je, ako ćemo već cjepati dlake, Ivica Račan, kao premijer, prednjačio u nastojanju da se ishoduju sve potrebne dozvole prije otvaranja nekog objekta. Čak se događalo da je Radimir Čačić, kao ministar, nešto i otvorio, ali se Račanu nije moglo dogoditi da prereže vrpcu na objektu koji nije imao sve potrebne papire. Osim toga, unatpč velikoj želji i potrebi da pokaže kako je realizirao veliki hrvatski san, spajanjem autocestom Zagreb i Split, Ivica Račan nije otvorio dionice koje su završene za njegova mandata. To su, prilično neuobičajeno na hrvatskoj političko/građevinskoj sceni, učinili klinci.

A što se, pak, tiče proizvodnje cijevi za bilo što ili bilo koje druge proizvodnje u Hrvatskoj, Vladin je posao da osigura okruženje u kojem će se jednostavnije i bolje poslovati. Tko će se i kako u tome pronaći, nije posao Vlade i njenog čelnog čovjeka. S ulaskom u demokratski politički sustav napustili smo dogovornu i prešli u tržišnu ekonomiju. Koja se vodi pravilom najboljeg ponuđača, a ne ne domaćeg ili stranog. Mene kao poreznoga obveznika zanima da se moji novci, koje su ubrali i pohranili u Državnu riznicu, troše na najkvalitetnije usluge i instalacije. Hoće li proizvođač cijevi biti domaći ili strani sasvim je irelevantno. Važno je da se novac troši transparentno, da je za njega kupljena najkvalitetnija roba i da se proračunski novac ne ukrcava u neuspješna državna ili privatna domaća poduzeća.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Tvoje informacije stoje kao

Tvoje informacije stoje kao medijske i političke u smislu da je Račan pokazivao neke znakove za redom. Međutim taj red s dozvolama je izgledao ovako.

Ministar Kovačević je potrošio cijeli mandat na praktične i zakonske pokušaje i na koncu nije bilo ništa. Tj. sama Vlada se sustavno sprječavala bilo kakv red i veoma neugledna gospođa MM Dropulić sada jeftino na tome odlično poentira. Odnos je je 1:100 između Vlada.

Na primjeru auto-cesta. Za tunel, koji je najozbiljnija stvar, treba izdati građevinsku dozvolu i na kraju gradnje uporabnu. Tunel se već radi i projekti za građevinsku dozvolu se rade, tako da na pregled dolaze samo opći djelovi, isti i bez ičeg konkretnog, čak i općih djelova. S velikim kašnjenjem se daju dozvole, bez nekih pregleda i s takvim projektima, što uz najveću korupciju ne prolazi niti za neki reklamni pano i slično a za obiteljsku kuću ni u teoriji.
Neke dionice se otvore bez uporabne dozvole. Izborna je kampanja i za neke se neće bez uporabne, jer je to Račan htio. Uporabna se izdaje bez najelementarnijih djelova.
Prema dostupnim dokumentima se za NDH i do 1955. boljševici nisu tako usudili.
Takva praksa je začeta nakon 1971.g. Račan je u tom smislu uredan i ti si uredan. Ovdje je auto-cestom rukovodio Čačić u smislu da kaže Stanku Kovaču, a ovaj naviknut da mu isto naredi čuveni Žarko Čikara to po navici izvrši. I svi izvrše, jer na koncu navike slome i najodlučnije. Nije zanemariv doprinos ni onih koji su HDZ, Jure Radića i Petra Đukana, ali i to su ljudi iz istog laboratorija. Motiv zarade i interesa izvrši takvu želju premijera, pogotovu što se potpisuje i plaća sve kako zatražiš, čak dobiješ i nagrade. Pa kako ne bi izvršio želju.
Ti si jednostavno, kao i većina, indoktriniran. Ako upitaš nekog od armije profesionalaca i ako uspiješ da ti pričaju, svaki bi mogao desetak dana o još gorem, jer se ovo ne tretira kao najgore zbog šire podrške projektu i jer odgovara praksi.

I sam osobno nemam šta posebno zamjeriti Račanu i Čačiću oko dozvola. Račan nema pojma ni o čemu i tako egzistira desetljećima ali pomalo napreduje i postaje bitan zbog loše konkurencije. Čačić je u ogromnim interesima pa, kad su to radili svi, pa nije i on zadnji diletant.

Puno ozbiljnije su krivi za trasu iznad Šibenika, za slikanje na televiziji "presjekli smo gordijski čvor u Karlovcu" i za cca 30 % veće troškove, što će ostaviti trajne ozbiljne posljedice, uz ostalo što će izazivati sve više i više, uz drugo slično, pa i svijest koje smo budale bili i nismo ih spriječili a moglo se je itd.

Sve u vezi proizvodnje pa i ove ipak stoji obrnuto jer zbiljski svijet nije zasnovan na deklaracijama pa i premijeri najvećih globalističkih zemalja moraju doći na nešto bitno u njihovoj zemlji ili ih nema. Ambasadori moraju zastupati interese poslova svojih državljana i o kojima misle sve najgore, ili ih nema. Kineski trgovci u Zagrebu imaju poticaje svoje zemlje.
Hrvatska je, uz to, ruinirana dezorjentiranim praksama, tako da nema izbora.

Tko je glasao

Ponovit ću da ne bih htio

Ponovit ću da ne bih htio cjepidlačiti, ali baš je Božo "Bombaš" Kovačević, kao ministar zaštite okoliša i prostornoga uređenja počeo s rušenjima i sređivanjima stanja u prostoru. Marina Matulović Dropulić samo je nastavila posao koji je Božo jako dobro započeo. Mislim da se svi sjećaju sedmerokatnice u Gračanima, a koja je trebala biti samo katnica, prve kuće koju je tadašnji ministar Kovačević srušio. I primjerom pokazao da se moraju poštovati dozvole. Odnosno, da se moraju ishodovati svi potrebni papiri kako bi se objekt legalizirao. Ne želim ulaiziti u to tko je koga pritiskao, jer Božo je prestao sa svojim poslom zbog odlaska u Moskvu, na mjesto veleposlanika, i to zahvaljujući stranačkom kolegi Zlatku Kramariću koji ga je želio maknuti iz utrke za čelo LSa, ali je činjenica da je Vlada RH kojom je predsjedao Ivica Račan počela sređivati prostor u Hrvatskoj, neki će reći najvrednije što ova zemlja ima.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Moram paziti na mjeru zbog

Moram paziti na mjeru zbog profesionalnih i osobnih poznavanja te radi izbjegavanja prevelike reklame za nekoga, ali je pitanje složeno.

Boži i LS-u je dano ministarstvo o kojem on nema pojma, kao što je sam rekao. On se je kao političar i afirmirao po retorici načela i zakonitosti i stvarno je pokušavao, kao i Banac, s kojim se on pozna od osamdesetih (Gordogan). Ostalo je nešto rušenja i retorike, ali sve takvo da sadašnja ekipa banalno trijumfira i to zna pola javnosti. Osim njihove nesposobnosti, još više je do izražaja dolazila sustavna opstrukcija. I Račan tu nije bezazlen, jer je to po njegovoj mjeri - LS mu je nebitan a pokriva tu retoriku sa nekoliko rušenja, taman da ih drži na uzici i ne izgubi niti jedan glas a gradi se. Cijeli mandat su bezuspješno izrađivali zakon i na kraju ga donijeli sa rokom važenja nekoliko mjeseci nakon izbora. Sjećaš li se kako nije dolazilo u obzir da se išta poduzima oko nekoliko zgrada Euroherca (Zadar ... ), što je Božo pokušavao. Sjećaš li se kako je paralelno bilo intenzivno da je Croatia osiguranje za prodaju strateškom partneru iako rade skupu zgradu, najskuplju u Hrvatskoj. Znaš li gdje sada radi direktor dr Ćurković, Linićev i Račanov kadar?
Sjećaš li se Čačićeve retorike da su nesposobni, što je nailazilo na dobar prijem publike, kad mu nisu izdali dozvolu odmah bez ikakvih projekata, koji su već debelo plaćeni njegovim partnerima Đukanu i Radiću (IGH/HDZ).
Sjeća li kako je izblamiran Šime Lučin, koji ni dana nije uspio biti u kabinetu a uvučen je u stvar da bračni par Sobol nije ni sag bio u stanju realizirati zakonito.
Nikad se nije manje pazilo na zakonitost i nikad nije tako javno blamiran dio iste vlasti.
Banac je doživio opći javni linč, kao potpuni blam, što im je logički sjelo nakon puno bitnije kampanje s Budišom, u kojoj je bio bitni akter.

Ako uporediš Račan, Čačić, Mesić, Linić i javnost te Budiša, Bože Kovačević, Banac, koje ti asocijacije padaju na prvu? Da li imaš predodžbu o odnosu fizičkih uticaja tadašnje Vlade i sadašnje na red ? Šta misliš zašto je 30 % birača, koje je krajem 1999.g. glasalo odlučno protiv HDZ-a, odlučilo dati glas njima krajem 2003.g? Pa nije valjda radi Žužula, Dropulićke, Luke Bebića itd. ili plakata, pored Čačićevih plakata.

Nenamjerno ili namjerno, izražavaš neke navike koje bi mogle izazvati isto. Meni nije stalo do odnosa stranaka oko ovoga, čiji je domet od ispod ikakvog kriterija do bitno ispod donjeg nivoa hrvatskog graditeljstva, nego do početka bilo čega oko toga. U koliko SDP i HNS dobiju vlast i krenu po starom, što bi se moglo desiti, ovo su pitanja na kojima će prvo prartner a potom i zbilja rasturiti račanovski SDP. Presjednik Mesić tome može samo pomoći, i ako se bude trudio protiv. Od SDP-a je za to osposobljen jedino Bandić, koji sa svojima radi više od 70 % bez dozvola, jer misli da se radi samo o 10 %, a taj rezultat drugi mogu sanjati i ne hvali se da je apsolutno uredan.

Tko je glasao

Nije da sam totalno

Nije da sam totalno neupućen u politička događanja u Republici Hrvatskoj od početka 1990.tih do danas, ali sam se poptuno izgubio u tvom komentaru. Ne shvaćam što si htio reći. Možda nisam dovoljno dug da bih razumio, ali kužim da je Vlada RH kojom je predsjedao Ivica Račan napravila jedini i do sada ozbiljan zaokret ove zemlje u pravom smjeru. Činjenica je da su previše kalkurila i da nisu odradili sav posao koji je društvo od njih očekivalo, ali da su napravili puno više od sadašnje vlade, uopće se ne može sporiti.

Prema nekim pokazateljima, kao što je produženje rokova plaćanja u HZZOa prema veledrogerijama, nagomilanim dugovima cjelokupnog zdravstvenog sustava, muljanja s povratom duga umirovljenicima, odnosno sa skrivanjem cca. milijardu i 200 milijuna kredita koji nij ebio uračunat u deficit, pogoršanjem stanja ljudskih prava, nasiljem na ulicama i stadionima, netransparentnosi rada državne uprave, prije svega Vlade i mogao bih nabrajati u nedogled, ova nas je Vlada, kojom predsjeda Ivo Sanader, vratila u 1998. To su godine najgore vladavine HDZa.

U skladu s tim, ovoj Vladi mogu odati priznanje za peglanje hrvatskog ugleda u međunarodnim okvirima, prije svega lociranjem, a kasnije uhićenjem i izručenjem Ante Gotovine te slanjem u Haag generala/zapovjednika HVO. Ostalo je samo vrijem u kojem Republika Hrvatska samo stoji na mjestu.

A što se tiče izbora 2003. spin je odradio svoje. Za razliku od Ivice Račana, Ivo Sanader je od riječi do riječi slušao svog političkog savjetnika PJ Maru i odnio izbornu pobjedu. Kojoj se, ipak, nije nadao. Mislim da je više želio biti jak u oporbi i Račana natjerati da odradio posao koji se mora napraviti prije ulaska u EU, a da on, Sanader, bude čovjek koji je RH uveo u EU.

Koliko je napravila Vlada Ive sanadera, najbolje govori podatak da je rast na razini 4,7 % što je razina jednaka onoj iz 1998. Kažu da je prirodni rast, bez ikakvih inetrvencija između 2 i 2 i pol posto. Ova Vlada je samo živjela na valu onoga što je učinila prethodna. Koja je, za razliku od sadašnje vladajuće garniture, imala sama unutar sebe kontolne mehanizme kroz koalicijske partnere.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Govoriš dobro za klasični

Govoriš dobro za klasični stranački govor.
Tako se je govorilo u kampanji 2003.g. i paralelno pratilo stvari koje ja nabrajam, pa se je zbog toga 30 % birača moralo odlučiti na rizik nepoznatog HDZ-a, protiv tako navodno uspješne Vlade a ne radi neke kampanje HDZ-a.
Sada će se možda opet dobar dio birača odlučiti protiv ove Vlade.

Dakle, jedno gledaju i vide stranačke i druge opcije a sasvim nešto drugo oni koji gledaju to sve skupa nestranački.
Nestranački rečeno, mislim da će stranke SDP i HNS zaglibiti i ako dobiju većinsku podršku sa stranačkim gledanjem i govorom. To im može biti opasno i po izbore, ako se nekim čudom HDZ minimalno sredi i nestranački skromno počne obećavati i moliti za milost.

Imam dojam da će situacija biti sve nemilosrdnija te da je u strankama veliki nerad. Za neke znam da klasično blefiraju a da veći dio dana igraju igrice. Evo, u jednoj raspravi ja izložim valjda više od 10-tak stranački plaćenih profesionalaca. Mogu reći da sam obavio svoje.

Sve najbolje tebi i stranci i svim strankama.

Tko je glasao

Budući da mi profesionalni

Budući da mi profesionalni angažma ne dopušta predstaviti se jer još uvijek živimo u Banan Republici Hrvatskoj gdje se svaka kritika smatra napadom na osobu i stvari se procijenju na razini našh i vašin, mogu ti samo reći da sa "fulao ceo fudbal". Nisam stranački angažiran, iako s naklonošću gledam na SDP. A zbog posla, odnosno analitike, od 1998. sustavno pratim rad Vlada RH. Tako da vrlo utemeljeno mogu govoriti što je i kako koja od 4 Vlade koje sam pratio, radila ili nije radila.

Vlada Ive Sanader je jedna od najinertnijih i najneradišnijih vlada u posljednjih 9 godina. Osim što proizvodi probleme koje, onda, sama riješava. Jedna od sitnih primjera je prošla sjednica Hrvatskog sabora, završena prije nekoliko tjedana. Od 48 točaka dnevnoga reda, 27 su bili prijedlozi oporbenih zastupnika, 16 točaka je bilo tehničkog karaktera (ugovori, izvješća i slične stvari), a samo 5 točaka su bile zakonske inicijative Vlade RH.

To bi bilo skorz ok da smo mi sređena zemlja u kojoj svi sustavi funkcioniraju sami od sebe. No, Banana Republika Hrvatska je, na žalost, još uvijek tranzicijska zemlja koja samo u ovoj godini mora uskladiti 56 zakona s Pravnom stečevinom Europske Unije. da ne govorim o podzakonskim aktima i svemu ostalom što se mora napraviti na putu reformi koje se moraju odraditi.

A što se, pak, tiče izbora na kojima je pobjedio Ivo Sanader, na mom blogu možeš pogledati jamstvenu karticu njega i njegove stranke. I slobodno usporediti s onim što je njegova Vlada napravila u pokretanju Hrvatske. Pitanje je samo u kojem smjeru?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Sada bolje uočavama

Sada bolje uočavama objektivne razlike.

Postoji puno različitih škola gledanja i zaključivanja. Ja već dugo radim sa pretjerano šarolikom količinom tih škola, od kojih većina ima sasvim drukčija iskustva sa politikom od svih javnih predodžbi. Jedna od deformacija jest da malo šta od politike uzimamo ozbiljno, a još manje kao takvo, u prvom redu zbog iskustva. Profesionalno težište mi uključuje sintezu te zbrke, kao nužni dio za tekuće poslovanje. Mi slični gotovo nikad ne sazovemo sastanak i napravimo premalo ili ništa od uobičajenih tragova rada, do čeg je došlo kao protuteža dugoj praksi prekomjernog o istom. Tako objektivno dolazi do veoma različitih praksi i pregleda o istom. najuspješniji zameću tragove a bleferi ih maksimalno produciraju. Npr. s nekim takvim trivijalnim sličnim iskustvima Čačić bez problema manipulira situacijom.

U pogledu teme, i ako nema aktivnosti u tvom i drugim pregledima, mi znamo da trivijalna gđa Dropulić na trivijalni način nadmašuje bivšu Vladu za puno puta, od aktivnosti do zakonitosti i koncepcije. To je za posebnu temu, veoma glupo radi historijata osobe, ali je tako. Također, profesionalci znaju da Kalmeta koji oko nastavka auto-ceste zna i radi jako malo, i uz druga područja proširenog resora ne radi ništa bitno lošije od Čačića, obzirom da impresivni Čačićev rad na autocesti sadrži više od 90 % čisto nešto drugo.

Pitanje praćenja je još složenije od pitanja tko ga prati, obzirom da je naša zbilja takva da je ni bog nije u stanju pratiti. Sam sam već kao mlad vodio javnosti veoma izložene složene poslove od velikog interesa te javnosti. Gotovo svi zaključci su otpadali, jer ni sam nisam znao šta ću i kako napraviti u idućem koraku, pa zatim kako će teći u više smjerova, pa tko da onda to prati i zna. Iskusni su već tada znali da je to normala.

Predmetna tema s dozvolama spada u teme o kojima su svi javni pregledi nevjerodostojni. To će se sve bolje vidjeti jer će se još razvijati i biti značajnije nego što se očekuje, pa se nemoj iznenaditi da glavnina političkih pitanja bude potisnuta u drugi plan od ovakvih. S tim pitanjima se veoma muči Njemačka u istočnim djelovima, pa i time kako stvari stoje, a gdje bi mi dobro znali situaciju.

Ne da nemam povjerenje u tvoje i bilo čije dobro praćenje stvari. Ja sam naprosto dio šire prakse koja naprosto zna da puno toga jednostavno nije ni minimalno sagledivo, često i stvari koje mi najbolje znamo, jer nemamo vremena za bolje preglede i analize prezbrkane zbilje. Za to se moramo služiti hipotezama i sintezama, podaci ne pomažu.

Evo na primjeru varijanti trasa iznad Šibenika. Renomirani stručnjaci su bezuspješno uvjeravali u bolju trasu. Trasa koja je trebala ići pravac od mosta preko Krke, po horizontalnom državnom zemljištu skoro do Splita, je vjerojatno najidealniji dio auto-puta. Skrenuta je uz najveće zavrzlame na auto-cesti kroz kanjon sa selima koja su predgrađe skučenog Šibenika, sve radi zarade na otkupu zemlje. To je još luđe nego u Karlovcu kroz grad, obzirom da je u Karlovcu već bilo započeto te obzirom da ipak nije skučen kao Šibenik te obzirom da je to namjestilo par vještih tipova. Gdje su pogrješili svi ti koji su uvjeravali? Pouzdavali su se da Vlade nešto znaju i rade, da misle, da će projektant ipak profesionalno postupiti, te da će spriječiti očiglednu i veliku glupost, onu koju znaju svi, pa i laici. Čačić je odgovorio da nema vremena i da će to strateški ugroziti stvar, što je bila očigledna glupost samo iz razloga blic blefiranja. Račan se je slikao kad je saopćeno da je Vlada presjekla gordijske čvorove i preuzeo povijesnu odgovornost, što je Nikica Valentić bio u stanju više puta dnevno.
Takve stvari su u praksi redovna pojava. Gdje bi došli da se prepostavlja da će politika, vlast i moral struke funkcionirati, od podataka do odluka. Nigdje ništa ne bi bilo napravljeno u redu niti funkcioniralo, kao bolnica u Blatu i slično. Takvo bi bilo sve. Već odavno su redovne prepostavke obrnuto, ne pouzdaj se u to, to je najnevjerodostojniji dio društva, u ključnim trenucima ih moraš nekako udaljiti i eliminirati iz odluka i slično. Tako funkcionira većinska Hrvatska i zahvaljući tome stojimo puno bolje nego što je objektivno.

Ja ću mnoge teme morati tvrditi veoma suprotno, jer sam samo dio bitno šireg miljea koji sa tim naprosto mora profesionalno baratati kao s činjenicama, jer mora rješavati mnoge stvari i mnoge probleme koje izaziva politika. To se od takvih struktura uvažava.

Zaključno, ovdje si potpuno pogrešno oslikao i zaključio o stvari koju obrađuješ.
Najgore je što sam se opet morao upregnuti u prilog ispravnijoj taktici SDP-a a ta je, znamo da prošli put nije bilo uspješno, da nismo bili dorasli pitanjima pregleda i poimanja te igre, pa i oko reda i razvoja, zato smo se ovaj put puno bolje pripremili i molimo da nam date priliku itd. To tim više što se od partnera Čačića i Vesne Pusić to ne može očekivati, jer su već krenuli da ne samo sve znaju i mogu nego da već jesu. Pomogao sam i više od mogućeg. Kraj s moje strane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci