Tagovi

Kako nas sve pljačkaju – slučaj HZZO!

Još prije dvije godine sam na stranicama Pollitike pisao o ogromnom odljevu državnog novca koji se po odluci Ministarstva zdravstva, a u sklopu “javno-privatnog partnerstva”, isplaćuje privatnoj zdrastvenoj ustanovi Medikol za njene ugovorne radiloške preglede bolničkih pacijenata.
Ovih dana o tome su konačno počeli pisati hrvatski mediji i koliko je meni poznato, od prošle sedmice centralu HZZO-a u Margaretskoj češlja i Uskok po nalogu Državnog odvjetništva u potrazi za svim računima koje je HZZO od 2007g.platio toj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Na početku, ukratko o onome što i sami možete isčitati danas u Jutarnjem listu!:)

Ugovor između Medikola i Ministarstva zdravstva sklopljen je 2007g i potpisali su ga tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić te vlasnik Medikola( bar onaj javni!) Ivan Rajković.
Ugovorom sklopljenim na deset godina Rajkovićeva privatna poliklinika se obavezala instalirati svojih pet PET/CT uređaja po hrvatskim bolnicama(Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), po modelu da Medikol kupi te uređaje, bolnice da daju svoj prostor i pacijente za te preglede, a HZZO da Medikolu plati sve te preglede.
Od pet ugovorenih uređaja do danas su u hrvatskim bolnicama montirana svega tri(Vinogradska bolnica u Zagrebu, KBC-Split i Rijeka) u koje je Medikol (po iskazu njegovog vlasnika) uložio oko 15 milijuna eura, zajedno sa uređenjem bolničkih prostora u kojima se nalaze ti uredjaji.
Prvi uredjaj je kupljen krajem 2007g. i za njega je Medikol uprihodio 3 milijuna kuna(studeni i prosinac).
U 2008g je postavljen jos jedan uredjaj i za njih dva je u toj godini Medikol uprihodio 42 milijuna kuna.
U 2009g. na tri uredjaja Medikol je uprihodio 76 milijuna kuna, da bi u 2010 g. na ta tri uredjaja uprihodio čak 110 milijuna kuna!?
Ako uzmemo prosjek od ona dva prva mjeseca iz 2007g.(1,5 milijuna kuna mjesečno) po kojemu ispada da je jedan uređaj trebao godisnje nositi 18 milijuna kuna prihoda Medikolu, jasno se vidi da je toj privatnoj zdrastvenoj ustanovi naglo krenulo na bolje kad je čelnu funkciju hrvatskog zdravstva zasjeo Lički liječnički lobi(Milinović i Jurković), jer je po isplaćenom novcu u 2010g(recesijskoj godini) po svakom tom PET/CT uređaju isplačeno čak 36 milijuna kuna godišnje!
Konkretno, samo u 2010g. Rajkovićevu Medikolu je isplačen gotovo cijeli iznos koji je on uložio u kupovinu tih uređaja, zajedno sa troškovima uređenja bolničkih prostora u kojima se oni nalaze.
Naravno, pod uvjetom da prihvatimo istinitom Rajkovićevu izjavu da je stvarno toliko novaca u to uloženo!:)
HZZO, odnosno Ministarstvo zdravstva Darka Milinovića, u svega četiri godine je Medikolu isplatilo 231 mijun kuna državnog(našeg) novca, kroz projekt "javno-privatnog" partnerstva, što je više nego dvostruko od uloženog novca Medikola.
Naravno, postavlja se sad par logičkih pitanja?
Zbog čega Ministarstvo zdravstva nije išlo u vlastitu nabavu tih uređaja, već je nabavu tih uređaja prepustilo privatniku koji je samo iz prihoda od prva dva uredjaja kupio treći i koji je samo nakon dvije godine vratio sav uložen novac od ta tri uređaja, da bi u 2010 g. uprihodio čistih 110 milijuna kuna?
Po modelu "Milinović&Jurković" do isteka tog ugovora, Medikol bi samo na ta tri uređaja zaradio cca. 800 milijuna kuna?
Zašto je HZZO svaki taj pregled plačao Medikolu 9000 kuna, što je znatno skuplje nego da se te pacijente slalo u Sloveniju, Austriju ili u neku od država iz našeg okruženja?
Da ne duljim..i bedastom je više nego jasno da je Milinovićevo blebetanje o skraćenoj listi čekanja bilo samo puko agitiranje za njegovog skrivenog poslovnog partnera(Medikol) preko kojeg se još jednom iskazalo da je hrvatski model "javno-privatnog partnerstva" samo puki model pljačke državnog novca preko odabranih privatnika koji taj opljačkani novac kasnije dijele sa onima koji im omogućuju tu pljačku!
Zašto jos uvijek trpimo te lopove?

Komentari

Ko se nije skrio magarac je bio...

Rajković tvrdi da je svemu kriv povampireni rvacki jal...

Tko je glasao

taj Milinović je zapravo diletant

toliko si detaljno ušao u sve podatke, svaka čast....kad pogledam cifre zaključim da je taj ministar zbilja najobičniji diletant.
Prvo stvorila se silna buka, a proporcionalna pljačketina nije ni za zub onoj u građevinarstvu koja prolazi glatko. Ili onoj koja je priprema za građenje – projektiranje.

On je zbilja nespretni diletant prema maherima koji sada u ovo vrijeme uspjevaju izvlačiti za nešto a4 papira sa idejnim projektom za lokacijsku dozvolu 58 000 000 (pedesetosammiliona) kuna za odbačeni projekt garaže za Trg maršalaTita. U ostale svete radnje gdje je samo nebo granica a tiču se građevinarstva se neću petljati, ima većih stručnjaka

Koji su razlozi zašto nemao (tradicionalno) ni pokušaja isražiteljskom novinarstvu:

1. šire društvo ne zanima, jer su cifre tolike da ljudi ne mogu uspostaviti relaciju u stvarnom životu i apstraktna su znanja uopće o cijenama u raznim dijelovima složenog procesa koji obuhvaća gradnja
2. šire društvo ne želi zapravo podatke jer zna da to služi za idilu na kojoj živi trećina društva a zove se: "oni kradu i nama bar nešto dadu" pa se razvija parazitizam i simbioza toga do daske
3. radi se o ciframa boli glava i iluzorno je očekivati da neće stići nemoralna ponuda
4. radi se o dubokoj krimogenoj premreženosti svih stupova društva kao posebnom vidu osiguravanja totalitarne moći pa su upute: „ne diraj se u taj dio“ cijena je najviša
5. radi sve o svemu gore nabrojanom zajedno

Tko je glasao

Ugovor je javan, ali vam ga

Ugovor je javan, ali vam ga necu pokazati

..kao iz topa, ispalio je jucer milinovic na konferenciji za novinare?!:))
u "obrani" malverzacije koju je sa medikolom napravio licki brlog iz ksaverske, uz pomoc ravnatelja hzzo, osjeca se blagi napredak u argumentaciji(ako se to uopce moze tako nazvati) o tome zasto je hrvatsko javno zdravstvo u tri godine za preglede na tri ptc/ct uredjaja isplatilo medikolu novaca u vrijednosti od deset tih uredjaja, dok je ravnateljima javnih bolnica sustavno odbijalo nabavu tih uredjaja pod obrazlozenjem da su previse skupi(2,5 milijuna eura sa pdv-om) za javno zdravstvo.
za razliku od strizrepa koji je javno na televiziji lagao o tome kako niti jedan klinicki bolnicki centar nije podnio molbu za kupnju tog uredjaja(u cemu ga je ostojic argumentirano demantirao) trecerazredni licki ginekolog, kojeg je samo politika a ne znanje naplavila na mjesto ministra zdravstva, najprije se "branio kako on ne zna dali su bolnicki centri imali takve zahtjeve, da bi nakon prespavane noci u kojoj je i on (valjda?) shvatio apsurdnost takve izjave, jucer izjavio.."kako u njegovom mandatu nije bilo takvog zahtjeva"!?
naravno, laze i milinovic kad to tvrdi, jer je u 2009g. ,u njegovom mandatu, klincki bolnicki centar u rijeci poslao takav zahtjev ministarstvu zdravstva i umjesto svog aparata, u ozujku te godine dobilo medikolov pet/ct uredjaj!
bez obzira sto strizrep i milinovic bezocno lazu da je ministarstvo sklopilo ugovore sa medikolom samo zbog toga sto ravnatelji bolnica u hrvatskoj nisu te aparate ni trazili, vise je nego jasno da su se ignorirali svi ti zahtjevi, kako bi se preko medikola izvela ova pljacka.
zanimljivo u svemu ovome da je to, da je bivsi ravnatelj hzzo-a vjenceslav bergman, nakon smjene bio pod istragom jer je u 2007g. kupio odjednom cetiri stana u zagrebu!?
da podsjetim, te godine je sklopljen ugovor sa medikolom!;)
u ovom prebacivanju odgovornosti sa milinovica na ljubicica(ministarska razina) i sa strizrepa na bergmana(razina hzzo-a), se jasno vidi da su ljubicic i bergman (uz pomoc strizrepa koji je tad bio pomocnik ravnatelja hzzo-a osmislili ovaj kriminal(po nekim indicijama po nalogu sanadera), da bi ga nakon njihove smjene milinovic, jurkovic i strizrep do maksimuma razradili.
btw, u svoj ovoj prici tajanstveno je utihnio drazen jurkovic, milinoviceva desna ruka i drzavni tajnik u ministarsvu zdrastva, te predsjednik upravnog vijeca hzzo-a i sigurno ucesnik u ovom kriminalu!?:)
nakon obecanja da ce podnijeti ostavku ukoliko se pokaze da je polovica pacijenata bila bezpotrebno ozracena kao sto to tvrde hrvatski radiolozi, milinovic je obecao formirati povjerenstvo za ispitivanje tih navoda, kako bi, valjda, dao tu ostavku!?:)
po mojim saznanjima, milinovic vec danas u startu te ideje ima velikih problema sa lijecnicima koji iz moralnih principa odbijaju uci u to njegovo kvazipovjerenstvo, ali o svemu tome cu ipak nakon zavrsetka rada tog "povjerenstva" i nakon zavrsetka uskokove istrage.
u nekom novom dnevniku!:)

Tko je glasao

Današnji update

Ne stignem čitati sve komentare do navečer, pa me ispričajte ukoliko ponavljam već napisano :)

Danas je Jutarnji list objavio da ima u posjedu dva zapisnika sa sastanaka Povjerenstva za radiologiju na Ministarstvu zdravstva. Jedan je sastanak održan u ožujku 2008., drugi u lipnju 2008.. Na oba sastanka članovi povjerenstva upoznali su Milinovića sa situacijom s PET CT.

Dakle, ukoliko Jutarnji stvarno posjeduje zapisnike tada je;
1. LAŽ da Milinović nije ništa znao (njegova je tvrdnja bila da nije bio upoznat sa situacijom),
2. još je jedna LAŽ njegova izjava da profesorica Štern Padovan laže tvrdeći da je upoznat sa situacijom.

Naime na oba je sastanka, osim Milinovića, bilo niz radiologa, a među njima i profesorica.

Tko je glasao

u medijskim natpisima se malo

u medijskim natpisima se malo govori o velikoj dozi radijacije kod dijagnostike pet/ct uredjajima i treba reci kako je kod samog snimanja klasicnim ct-om zracenje od.. 25 mGy za abdomenalne organe, pa do 50 mgy kod snimanja glave.
ispitivanja su pokazala da kolicina od 100 mGy (dva pregleda glave) izaziva pojavu radijacijskog karcinoma od 1 tumora na 20 000 pregleda.
jedan veliki problem kod medikola je u tome sto je prije snimanja na pet/ct uredjajima bilo potrebno izvrsiti ct- cijelog tijela(!?) za sto im je hzzo placao dodatnih 1800 kuna(cijena obicnog ct pregleda pomnozena sa 3!).
kod zracenja cijelog tijela samo jedan pregled stvara vrijednost daleko vecu od 100 mgy-a.
na zalost ni to nije sve, jer prije same dijagnostike na pet/ct-u, pacijentu se intravenozno (zajedno sa glukozom) ubrizgava radioaktivni izotop, tako da to zracenje na jednom pregledu kod medikola ima vrijednost od 25 milisilverta, sto prevedeno znaci..ima isti ucinak kao da se na klasicnim rendgenu ozracite 625 puta!
da, 625 puta..da ne mislite da je pogreska!
kad zbrojimo oni 100 mGy od ct-a, sasvim je jasno da su pregledi na pet/ct-u jako opasni za zdravlje i da se na takve uredjaje salju samo oni pacijenti za koje se opravdano sumnja na maligna oboljenja.
na zalost, pojedini pacijenti su slani i do deset puta na te medikolove preglede, a neslavni rekorder je jedan pacijent sa cak 13 takvih pregleda!
ako se dokaze da su pacijenti slani na te aparate samo radi kriminala ove zdravstvene bande, za sve one koji su bezrazlozno slani na te preglede postoji mogucnost da sudskim utuzivanjem debelo naplate tim lopovima, taj njihov kriminal.
ako je to uopce i neka utjeha za oduzeto zdravlje i zivot!?

Tko je glasao

Na ovom linku su

Na ovom linku su vjerodostojni podaci (na engleskom) o izlozenosti pacijenta radijaciji prilikom PET/CT skeniranja:

http://rpop.iaea.org/RPOP/RPoP/Content/InformationFor/HealthProfessional...

The Observer

Tko je glasao

ispitivanja su pokazala da

ispitivanja su pokazala da kolicina od 100 mGy (dva pregleda glave) izaziva pojavu radijacijskog karcinoma od 1 tumora na 20 000 pregleda.
jedan veliki problem kod medikola je u tome sto je prije snimanja na pet/ct uredjajima bilo potrebno izvrsiti ct- cijelog tijela(!?) kod zracenja cijelog tijela samo jedan pregled stvara vrijednost daleko vecu od 100 mgy-a

edi, znaš li možda jesu li pacijenti koji su trebali napraviti npr. samo pet/ct glave u Medikolu morali raditi i ct cijelog organizma iako npr. za to nije bilo indikacija ili preporuke nekog specijalista npr. onkologa?

je li ta pet/ct pretraga bila uvjetovana kao kod trgovaca ("kupiš dva dobiješ tri") ili je ipak radi preciznije dijagnostike potrebno napraviti obje pretrage?

shiky je ranije napisao da se dijagnoza jednako kavalitetno može utvrditi i MR uredjajem koji je praktički bezopasan za razliku od ova dva ( pet/ct-ct) i kojih pretpostavljam naše bolnice imaju u dovoljnom broju?!
možda bi stoga bilo zgodno vidjeti je li i u kolikoj mjeri opao broj pregleda u bolnicama ovim uredjajem nakon što su nabavili pet/ct.
pretpostavljam i da je cijena pregleda mr-om znatno jeftinija od pregleda pet/ct-om ili čak i samo ct-om?

Tko je glasao

Pojašnjenja i dileme

@krrrrekani,
"da se dijagnoza jednako kavalitetno može utvrditi i MR uredjajem koji je praktički bezopasan"
MR, CT i pet su različite tehnologije koje se primjenjuju u medicini, svaka unutar određenog indikacijskog područja i svaka sa svojim prednostima, odnosno nedostatcima. Kod pet ct-a je riječ o kombinaciji dvaju od njih kako bi se dobio bolji prikaz.
Principijelno, MR (vrlo detaljno) i CT (manje detaljno) se koriste za dijagnostiku specifičnih dijelova tijela (npr. samo trbuh ili samo jetra ili samo mozak), dok pet tehnologija prikazuje grubu sliku cijelog tijela sa približnim mjestima pojačanog nakupljanja radiofarmaka. Zbog toga se pet kombinira sa ct-om kako bi prikaz bio finiji.
Međutim, temeljni problem pet tehnologije, sa ili bez ct-a, su lažno pozitivni nalazi, odnosno što se ne može razlikovati npr. metastaza od upale. Dakle, netko tko nema metastazu može se proglasiti da ju ima sa svim posljedicama u smislu započinjanja onkološke terapije (kemo- ili radioterapija).
E sad, drugi problem je što onkološka terapija nije bezazlena, odnosno ima svoje ozbiljne i vrlo česte nuspojave pa narušava kvalitetu života.
Treće i po meni najvažnije je to da su rezultati liječenja onkološkom sistemskom terapijom (znači, kemo- i radioterapijom) općenito dosta slabi u svijetu, pa tako i kod nas. Stoga se, opet po meni, postavlja etičko pitanje koliko vrijedi informacija da netko ima metastaze svugdje po tijelu pri čemu se relativno malo može učiniti u smislu značajnog produljenja života, a svakako po cijenu narušavanja kvalitete tog istog ostatka života? Još jednostavnije, što je bolje odabrati u situaciji kada se zna da nećeš dočekati duboku starost:
1. da li živjeti kraće npr. 5-10 godina, ali na isti slobodan način kako si do tada živio
ili
2. živjeti 5-10 godina dulje, ali uz mučnine, povraćanja, gubitak kose i stalna odlaženja na pretrage i terapije?

Tko je glasao

@shiky zahvaljujem na

@shiky
zahvaljujem na pojašnjenjima oko primjene ovih različitih tehnika. Dileme glede samog liječenja mnogih za sada neizlječivih bolesti ostat će sve dok se za iste ne pronađu učinkoviti lijekovi, a odluka hoće li se ili neće liječiti postojećim slabo učinkovitim metodama mislim da treba ostati na samom bolesniku.
Većina bolesnih se nada izlječenju bez obzira koliko bili bolesni i poput utopljenika hvataju se za svaku slamku spasa što dakako nečasnim ljudima medju doktorima daje priliku za zaradu na njihovoj muci.
Ova afera s Medikolom tako pored korupcije u vrhu zdravstvenog sustava i pogodovanja određenim podobnim elitama, otvara i pitanje etike i morala mnogih liječnika što je kod nas tabu tema o kojoj nerado govore i same žrtve.
Zato mislim da će se prašina oko svega vrlo brzo slegnuti.

Tko je glasao

Upravo tako, etika

@krrrrekani,

To je baš to što sam namjeravao istaknuti uz jednu nadopunu. Iako je ponašanje u skladu s najvišom razinom etičnosti obveza liječnika već po definiciji, zar za ostale građane RH ne vrijedi niti elementarna pravila?
Drugim riječima, smije li netko tko nije liječnik iskorištavati bolesne ljude? Zar je on manje kriv?

Tko je glasao

shiky, zasto je medikol

shiky, zasto je medikol koristio fragmentarno ct snimanje cijelog tijela (i naplacivao to kao cijenu tri ct- pregleda) i to ne u sklopu pet/ct obrade, vec posebno( i prije) na ct-u!?
ima li to uopce smisla?

Tko je glasao

@edi3, Uz sve moguće ograde,

@edi3,

Uz sve moguće ograde, jer ne raspolažem detaljnim informacijama, evo mojeg viđenja situacije:
1. "i naplacivao to kao cijenu tri ct- pregleda" - CT "cijelog tijela" se vjerojatno odnosi na glavu, prsni koš i trbuh. Uobičajeno je da se to naplaćuje kao tri ct pretrage, djelomice zbog toga što očitanje nalaza rade uže specijalizirani radiolozi po navedenim regijama tijela, ali su ipak značajniji administrativni razlozi (koji i meni nisu baš najjasniji). Dakle, ja bih takvu naplatu prihvatio kao nebitnu
2. "zasto je medikol koristio fragmentarno ct snimanje cijelog tijela i to ne u sklopu pet/ct obrade, vec posebno( i prije) na ct-u!?"
Mogu samo nagađati, ali da ipak pokušam... Ukoliko su kod standardnog CT-a (prije pet ct-a), aplicirali kontrast za krvne žile, to bi se donekle moglo opravdati, ali samo donekle. Naime, na ovaj način bi se specifično prikazala krvna opskrba metastaze ili tumora pa bi se dobila bolja informacija o prokrvljenosti. S praktičnog stanovišta, međutim, takva informacija mi se doima suvišnom, jer radiofarmak se ionako nakuplja u metastazi putem struje krvi.
Druga mogućnost je bolje mapiranje metastaze kroz tehniku nalik na superpoziciju. Za ovo pogledaj link gdje se takva mogućnost spominje, ali samo za "neke ustanove": http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=PET
Također sam na webu našao link u kojemu dr Balenović iz Medikola ne spominje potrebu da se napravi klasični CT prije pet ct-a http://www.hlk.hr/1362

Tko je glasao

krrrrekani, koliko znam (a to

krrrrekani, koliko znam (a to je pouzdano) svaki pet/ct pregled kod medikola bio je popracen sa sa ct-pregledom cijelog tijela koji je hzzo placao sa 1800(kao tri pojedinacna ct-pregleda)
ne postoji samo pet/ct glave, vec se na pregledu kod tog uredjaja skenira cijelo tijelo!:)
dali je prije pet/ct obrade bilo potrebno izvrsiti najprije taj ct cijelog tijela i ako je, zasto to nije napravljeno na bolnickim ct-uredjajima vec na uredjajima medikola za koji je hzzo placao tih 1800 kuna, to bi ipak trebali definirati radiolozi i istrazna tijela.
cinjenica je da se ta obrada u medikolu radila.

Tko je glasao

u svemu ovome treba i

u svemu ovome treba i provjeriti koji su sve pacijenti slani na te pet/ct preglede, jer za samo preventivno slanje(tipa, aj' da vidim imam li sto) nema nikakvog opravdanja trositi toliki proracunski novac.
za takve stvari se placa iz vlastitog djepa i jeftinije je za to otici u klagenfurt ili budimpestu jer tamo su ti pregledi jeftiniji, nego li u medikol!
u austriji je pet/ct pregled 1000 eura, a u budimpesti 1500 americkih dolara.

Tko je glasao

Mislim da je na samom početku

Mislim da je na samom početku Milinović objašnjavao kako je pretraga u Austriji koštala 1600 eura + troškovi puta, no to u ovoj priči je po meni potpuno nebitno.
Svakako je poželjno bilo imati barem jedan takav uredjaj u RH da se ljudi ne moraju maltretirati po stranim zemljama ( niti znaju svi strani jezik) i nitko me ne može razuvjeriti da HZZO nije imalo 3 ili 5 milijuna eura da puno ranije i u vlastitoj režiji nabavi barem jedan uredjaj ( koliko ono milijardi se svake godine slije u HZZO kroz doprinose?).
Ovdje je očito da se ovaj posao ČUVAO za odabranog ili za onoga tko najviše podmaže da taj posao dobije. Ako je točno da je Hebrangov kum iduće godine kad je ugovor sklopljen, kupio čak 4 nekretnine, sve je jasno i nema potrebe puno filozofirati.

Sada bi bilo potrebno izvršiti pritisak da se objave sve privatne firme ( svi medikoli) koji su s hzz-om poslovali na isti ili sličan način.

Jel netko do sada možda pogledao ukupnu krvnu sliku Medikola ( fin. izvješća na FINI) pa da se vidi koliki udio u prihodima imaju poslovi od jpp-a, a koliko su zaradili samostalno?!
I tako za sve odabrane. apsolutni JOT. ;)

Tko je glasao

iz medikola bezocno lazu kad

iz medikola bezocno lazu kad govore da taj pregled vani kosta 3000 eura!

Tko je glasao

laži

Inače, ne znam jesi li vidio jučer u tisku izjavu Medicola kojom optužuju Hebranga, začetnika "neosnovanih" napada na Medicol.
Kao razlog napada navode: nisu prošli Hebrangovi Shimatzu uređaji pa se sada Hebrang revanšira.

He he he toliko o tome da ne postoji sukob na relaciji Hebrang - Milinović ;)

Tko je glasao

u svakom slucaju 2007g. je za

u svakom slucaju 2007g. je za pet/ct preglede u austriji hzzo platio svega 400 000 kuna (ne, nije ispustena nikakva nula!), a u tri i pol godine je medikolu isplaceno tih 230 milijuna kuna.
mislim da je ovo ipak kljucan podatak za istragu o toj pljacki!:)

Tko je glasao

zasto se u ovoj predizbornoj

zasto se u ovoj predizbornoj godini uopce dogodila ova afera sa medikolom koja ce milinovica sigurno stajati "glave"!?:)
bilo bi apsurdno za ocekivati da se nije i prije znalo za tu malverzaciju sa medikolom.
milinovica se ocito zeli rijesiti jadranka kosor, preko andije hebranga koji nikad nije oprostio sanaderu i milinovicevu svoju marginalizaciju u zdravstvu i kako je jadranka kosor svjesna da ce ove izbore sigurno izgubiti, ova afera oko medikola je samo odraz unutarstranackog obracuna u hdz-u jer kad kosorica izgubi izbore, milinovic je sigurno taj koji bi pokusao uskociti na njeno mjesto!:)

Tko je glasao

Ne čisti Jadranka kadrove i

Ne čisti Jadranka kadrove i konkurenciju u HDZ-u već Karamarko krči put prema vrhu HDZ-a.

Tko je glasao

Vrlo oštroumno!

Sad kad si to napisao - čini mi se kao da se to zapravo podrazumijeva !

Ako još skine i Kalmetu, neću joj ni zamjeriti ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

protiv kalmete ima toliko

protiv kalmete ima toliko dokaznih materijala da bi ga i skolarac mogao skinuti, ali kako on nema nikakvih ambicija da preuzme kraljicin tron..nista od toga, sto se jadranke kosor tice!:)

Tko je glasao

a licano ko' licani, opet ce

a licano ko' licani, opet ce bez obzira na to svoj glas dati hdz-u.
nedavno mi je prijatelj iz like rekao..-jebi ga, kad bi i ukinuli hdz, ovi moji licani bi opet glasali za njega-!:))

Tko je glasao

edi3,

na zalost, pojedini pacijenti su slani i do deset puta na te medikolove preglede, a neslavni rekorder je jedan pacijent sa cak 13 takvih pregleda!

25 mSv x 13 pregleda je 325 mSv...to je jednaka doza koju jedan radnik u nuklearki primi za 6 i pol godina...budući da je maximalna dopuštena godišnja doza 50 mSv...ovo je stvarno idiotizam da se jednog čovjeka šalje 13 puta na CT pregled :((

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

janus, pretpostavljam da je

janus, pretpostavljam da je osoba na kojoj je izvrsen toliki broj snimanja danas mrtva i da su ta snimanja napravljena kod nje jer je maligno oboljenje vec tad uzelo maha da mu(joj) nije bilo vise pomoci, a da su sva ta snimanja opravdavana time kako mu se zeljelo pomoci i da je zbog pracenja te bolesti bilo potrebno toliki broj snimanja.
naravno, motiv je bio sasvim drugi.
ovo su samo moje ((logicne) pretpostavke, jer sumnjam da bi tolikom broju zracenja izvrgli osobu kod koje se samo tragalo za malignim oboljenjem ili postoperativnim metastazama, a da ta osoba vec apriori nije bila otpisana.
iskreno se nadam da ce uskokovi istrazitelji pomno istraziti sve ovakve slucajeve visestrukog zracenja, koji su i nama laicima cudni.
lijecnici vrlo dobro znaju da za ovolikim brojem zracenja nad jednim pacijentom nema nikakve medicinske opravdanosti i da je tih 140 000 kuna iz javnog zdravstva bilo upucano samo da bi medikol imao koristi.
naravno..i njegovi pokrovitelji.
no, podatak o pacijentima koji su bili toliko puta ozraceni je u svakom slucaju tocan.

Tko je glasao

Možda bi tim ljudima trebalo

Možda bi tim ljudima trebalo predložiti da se organiziraju i zajednički potraže pravdu? Oštećene su javne financije, ali su oštećeni i oni.

nemesis

Tko je glasao

da, u svakom slucaju bi ti

da, u svakom slucaju bi ti pacijenti trebali napraviti udrugu i zdruzenim snagama tuziti odgovorne.

Tko je glasao

a za njima

SVI porezni obveznici - narod protiv ministarstva zdravstva

Tko je glasao

upravo sam dobio informaciju

upravo sam dobio informaciju da su i kbc osijek, te zagrebacki jordanovac u periodu 2008 -9g. zatrazili odobrenje od milinovicevog ministarstva za kupnju pet/ct uredjaja i da je taj njihov zahtjev tad odbijen!:)

Tko je glasao

Znaš što...

Cijela ta spika o tome je li netko tražio pet/ct uređaj ili nije je zapravo posve irelevantna i služi jedino tome da se muti voda i skreće pažnja s bitnog, a to bi po meni bilo: da li se cijena te usluge prenapuhano formirala, te da li se zbog izvlačenja love iz HZZO-a ljude nepotrebno i po njih štetno slalo na te pretrage...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulice zasto bi taj podatak

bigulice zasto bi taj podatak bio irelevantan?
svatko tko zna da je hzzo medikolu placao sa novcima iz javnog zdravstva sa razlogom ce postaviti pitanje o tome zasto hzzo nije financirao javne bolnice da nabave te uredjaje, vec je kroz isplate medikolu visestruko(tri puta) isplatio te uredjaje koji ce ostati privatni?
mnogi i znaju odgovor na to!:)
milinovic i strizrep taj kompromitirajuci podatak sad nastoje marginalizirati kroz lazi da je krivnja u ravnateljima bolnica koji nisu trazili te uredjaje, sto je uvreda za elementarnu pamet onoga tko se imalo razumije u sve ovo.
kakvi pobogu ravnatelji, zar su oni islacivali te puste milijune medikolu i zar oni trebaju razmisljati dali se to isplati javnom zdravstvu, ili je isplativije da samo javno zdravstvo nabavi svoje uredjaje?
tko o tome treba razmisljati, ravnatelji bolnica ili ministarstvo zdravstva i hzzo?
tko kroji zdrastvenu politiku u jednoj drzavi, ravnatelji bolnica ili ministri, drzavni tajnici i ravnatelj hzzo?
sto je najgore, ravnatelji bolnica su trazili te uredjaje ali im ih milinovic nije htio dati, jer mu je ocito bilo isplativija ova igra sa medikolom!
dokazi o tome da su ravnatelji bolnica trazili od milinovica te uredjaje su vrlo bitni u svemu ovome, jer jasno indiciraju da se radi o obicnoj pljacki javnog zdravstva!

Tko je glasao

veceras sam cuo zanimljiv

veceras sam cuo zanimljiv podatak o tome tko je kuharu ivanu rajkovicu omogucio ovu kuhinju sa medikolom!
podatak je od osobe koja je medju poznatim likovima istrazivackog novinarstva i bez pretjerivanja, prva u obradi zdravstvenih malverzacija .
definitivno je potvrdjeno da je rajkovic proguran po zelji ive sanadera, a da iza njega stoje i jedna utjecajna osoba iz crkve.
inace nisam sklon ovakvim pausalnim izjavama, pa cu vam uskoro reci i ime te osobe koja je zblizila sanadera sa rajkovicem!:)

Tko je glasao

Gle, naravno da se slažem sa

Gle, naravno da se slažem sa svim navedenim. Irelevantnost se sastoji u tome da bi i svakom idiotu trebalo biti jasno da bi jedno javno zdravstvo trebalo procijeniti svoje potrebe, pa tako i za tim uređajima, te ih shodno tim potrebama i mogućnostima i nabaviti - tj. da za investicije takvog tipa ne treba niti očekivati, a pogotovo ih ne uvjetovati nakakvim zahtjevima nekakvih ravnatelja... Mislim da je ovo lamentiranje o zahtjevima samo izgovor kojim se skreće tema.

Naravno da bi bilo logično, čak i ako prethodna teza ne važi i ako je sve "nevino" po pitanju tih zahtjeva, da se preduhitri plan privatne ustanove i nabave vlastiti uređaji, ako je to u interesu javnog zdravstva, a prema tvrdnjama koje ti iznosiš, očigledno - je. Dakle, po mom mišljenju, bilo tih zahtjeva ili ne bilo, odgovornost je u ministarstvu.

Pažnja se usmjerava na nekakve formalne, "nenamjerne", slučajne propuste, umjesto da bude jasno kako se radi o lopovluku, a u slučaju nepotrebnih izlaganja ionako teško bolesnih ljudi prekomjernom štetnom zračenju - i o zločinu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

slazem se sa tobom, uz

slazem se sa tobom, uz napomenu da bi sto hitnije trebalo ukinuti ovakvo nakaradno "javno-privatno" partnerstvo u zdravstvu kojim se samo izvlace milijuni iz javnog zdravstva i koji ce to javno zdravstvo svesti na onu tragicnu makedonsko-kosovsku pricu u kojoj je to zdravstvo danas potpuno devastirano.
ako se medikol ne sprijeci(a i ostali koji se slepaju samo uz javno zdravstvo) sutra ce takvi poput njega(sa nasim novcima) skupiti i sav kvalitetan kadar iz javnog zdravstva, te privatnicima omoguciti da oni odredjuju pravila igre sa javnim zdravstvom koja ce sve nas daleko vise kostati nego danas.
javno zdravstvo nije business vec socijalna komponenta, a te komponente kod privatnika nema.

Tko je glasao

Korupcija - Hrvatska 24:4

Taksativno razbijena fama o 'žestokoj borbi protiv korupcije'

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-pravi-semafor-borbe-protiv...

Po svemu sudeći, uz blagoslov Vlade pljačkat će nas i dalje

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-stede-u-drzavnoj-hrvatskoj-posta...

Tko je glasao

Percepcija

Glavno da postoji "percepcija borbe protiv korupcije"!

Samo da je začepiti najveće rupe iz kojih curi naša lova, već bismo imali značajan gospodarski oporavak... I prije racionalizacije i bolnih rezova, kojih se svi pribojavaju. Ponekad mi se najavljivanje tih bolnih rezova čini samo kao još jednim načinom da se kroz određene rupe odlije još više novaca...

Ovo s HPB-om je sramotno, pa onda silne otpremnine koje se isplaćuju neuspješnim menadžerima državnih poduzeća - ma fuj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Zašto jos uvijek trpimo te

"Zašto jos uvijek trpimo te lopove?"

pitanje ti je djetinjasto i neozbiljno... pa odgovor se zna vec poprilicno vremena -

- ZATO STO STE/SMO RETARDIRANI SLABICI PA IH I ZASLUZILI!

*SVAKI SLABIC IMA SVOGA TIRANINA*

Tko je glasao

rekordni broj 'pregleda' u Medikolu

"Jedan od stručnjaka čiji je iskaz USKOK već uzeo u sklopu istrage, slikovito je opisao kako se brojke ne poklapaju. Ako je HZZO odobrio da se na modernom PET/CT uređaju Medikola samo u Zagrebu godišnje obradi 4500 pacijenata, to bi značilo da obrađuju 18 pacijenata na dan.

To nije moguće jer je svugdje drugdje, prema iskazu tog stručnjaka, prosjek 6-7 pacijenata na dan. Čak i ako je točna informacija iz Medikola - da su u 2010. na tri PET/CT skenera u Zagrebu, Splitu i Rijeci obradili 6000, a ne 9000 pacijenata, koliko im je dopuštao HZZO - to je iznad prosjeka pacijenata koji se dnevno mogu pregledati."

http://www.jutarnji.hr/rat-u-hdz-u--andrija-hebrang-napada-darka-milinov...

brojke su stvarno fantastične - izgleda da su u medikolu 'radili' 24 h dnevno

Tko je glasao

11 000 ugovornih pregleda, a

11 000 ugovornih pregleda, a ne 9000!
ostalo, sve pet!:)

Tko je glasao

Nekakva akcija Pollitika.com?

Nekakva akcija Pollitika.com? A gdje je crkva? (nisam mogla odoljeti!)

http://www.24sata.hr/sudbine/ena-15-bori-se-protiv-raka-prodaje-laptop-d...

Tko je glasao

jer si mi već prije dao ausvajs za ubacivanje sa strane

kometara koji nisu direktno vezani na temu dnevnika (alalim ti šefe ;)
nemrem odoljet (neki su naši probili mitski obruč ;)

http://www.jutarnji.hr/prosvjednici-napokon-na-markovom-trgu/935038/

Tko je glasao

vid ovo ;)

"Moj ured zaprimio je dopise zabrinutih građana i poduzetnika iz Hrvatske i regije, uključujući europske kompanije, o raširenoj zlouporabi prava privatnog vlasništva u Hrvatskoj i odsutnosti vladavine prava. Sudeći prema brojnim pismima i upitima koje sam primio, ta se pitanja moraju razriješiti prije zatvaranja Poglavlja 23. "

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno--europarlamentarac-helmer...

Tko je glasao

samo naprijed nausikaya, a

samo naprijed nausikaya, a pogotovo kad su prosvjedi u pitanju!
btw. imam jednu ideju..na dan kad nema prosvjeda trebalo bi organizirati te male skupine koje zakon ne tretira kao javno okupljanje, ali da to traje satima...jedni odu, drugi odmah dodju..i tako satima!?
znam da je ideja ok, al' tko ce to organizirati!?:)

Tko je glasao

to i je boljka ovakvih prosvjeda bez vođe

ideja je dobra al tko će organizirat dežurstva, straže i smjene?

Iako mislim da bi bilo najbolje da imamo konstantne 'sit-in' prosvjede gdje se skupi ekipa i sjedne na izlazu iz gornjeg grada gdje nam 'elita' izlazi iz sabora u svojim službenim kolima. Da viš koja bi se graja digla da kasne na svoje partijske sastanke jer na svakom izlazu s gornjeg grada na kolniku sjedi par stotina ljudi i ne mrda! Ono red preferansa, red šnapsa, čovječe ne ljuti se i vrijeme prolazi. Onda bi ih murja (vjerojatno jako nerado) morala privodit a koja bi to tek 'reklama' za HDZ bila i kod EU, moš si mislit!

eto, dajem prijedlog u dobre ruke ;)

p.s. dodatni napor koji se može uložit jest da svatko složi mejl nekom EU parlamentarcu na engleskom o nekoj on-going travestiji iz pravosuđa i da im do znanja kako stvarno funkcionira pravosuđe u RH. I da se lijepo potpiše i moli dotičnog da nam ne zatvore to poglavlje dok se stvari doista i ne promijene - zbiljski a ne deklarativno. Pa kad bi skupila koja tisuća takvih mejlova, voljela bi vidjet kak bi Jaca žmirkala i stiskala čeljust dok i nama i njima (EU) pokušava prodat muda pod bubrege. ;)

Tko je glasao

veceras u trecem dnevniku

veceras u trecem dnevniku hrt-a sucelice se tihomir strizrep i ranko ostojic po pitanju afere sa medikolom!
siroti strizrep, kao sto sam vec rekao..ona dva polupismena licanina (milinovic i jurkovic) ce njega samog sad sigurno gurnuti u tu vatru!:)
strizrep je inace ravnatelj hzzo-a i po mojim saznanjima u zavod je dosao kao mladi lijecnik iz zlatara po preporuci jarnjaka prije par godina, da bi ubrzo nakon specijalizacije(opet ginekologija!:) po politickoj liniji zasjeo na celo hzzo.
ne mislim da je on ista bolji od jurkovica i milinovica i ne mislim da on nije imao svoj privatni interes u cijeloj ovoj prici (dapache, ljigav je kao i ona dvojica), ali me smeta kad kreatori tog lopovluka, jurkovic i milinovic sad njega samog tjeraju da opravda tu njihovu lopovstinu.
no, nadam se da ce danasnje cjelodnevno instruiranje strizrepa na ksaveru u lickom brlogu dade milinovica ipak uroditi nekim plodom!?
ako ne vec plodom, onda barem korom od banane!:)

Tko je glasao

ginekolog

opet ginekologija!:)

ginekolog do ginekologa i evo piz......

Tko je glasao

najnovije vezano za medikol i

najnovije vezano za medikol i hzzo!
po pisanju danasnjeg jutarnjeg lista uskok istrazuje 40 lijecnika koji su radili za medikol (pausalno na ustrb radnog vremena u javnom zdrastvu, kako i prilici u drzavi kao sto je nasa!) i koji su masovno bez utemeljenog medicinskog razloga, slali pacijente na te medikolove uredjaje.
naravno, poanta tog masovnog slanja na te dijagnosticke postupke nije bila u prevenciji zdravlja pacijenata, vec u sluzbi nelegalne zarade medikola kojemu je hzzo uredno placao to koristenje njegovih uredjaja.
policija istrazuje dali je stvarno napravljeno tih 11 000 godisnje ugovorenih pregleda hzzzo-a sa medikolom, jer ako lijecnici nisu slali pacijente na to masovno snimanje tad je jedina preostala opcija ta da se medikolu placalo po laznim fakturama.
ako su lijecnici to radili, tad su svjesno krsili lijecnicku etiku(sto podlijeze progonu po kaznenom zakonu) radi medikolovog profita, jer svako takvo snimanje na tim uredjajima ozracuje pacijenta sa visokom dozom radijacije.
po smjernicama svjetske zdrastvene organizacije preporuceni pregledi na tim uredjajima se krecu oko 1000 pacijenata na milion stanovnika godisnje, sto prevedeno na hrvatske prilike znaci da je hzzo mogao godisnje ugovoriti (za cijelu hrvatsku!) najvise 4400 takvih pregleda na uredjajima medikola a ne 11 000 (bez onih 2000 koji su vec ugovoreni za osijek kad se ptc/ct tamo montira. !
koliki su razmjeri te pljacke najbolje se vidi po gornjim brojkama, jer svaki pregled viska koji je placen sa 9000 kuna treba samo pomnoziti sa 8600 i u toj brojci treba traziti nelegalnu zaradu koju je rajcevic sigurno dijelio sa trecerazrednom lickom lijecnickom ekipom predvodjenom darkom milinovicem!
drazen jurkovic i darko milinovic ne mogu sad svu krivnju za taj kriminal svaliti samo na ledja tihomira strizrepa, zadnjeg u hranidbenom lancu tog lopovluka, jer bez odobrenja ministarstva zadravstva(milinovica&jurkovica) hzoo nije mogao sklopiti sa medikolom toliki broj ugovorenih pregleda godisnje!

Tko je glasao

po smjernicama svjetske

po smjernicama svjetske zdrastvene organizacije preporuceni pregledi na tim uredjajima se krecu oko 1000 pacijenata na milion stanovnika godisnje, sto prevedeno na hrvatske prilike znaci da je hzzo mogao godisnje ugovoriti (za cijelu hrvatsku!) najvise 4400 takvih pregleda

Smjernice su jedno, a praksa je drugo. Potreban kapacitet PET/CT skenera u pojedinim zemljama ovisi o raznim faktorima - učestalosti pojave malignih bolesti, kulturi, ulaganjima u zdravstvo, itd.

Tako npr. Britanski NHS se davne 2005. godine ograničio na kapacitet od 800 PET/CT pregleda na milijun stanovnika, ali je već tada konstatirano da će potrebe sigurno brzo rasti.

Istovremeno, Francuska je donijela odluku da se uspostavi mreža od 75 PET/CT skenera. Uz nominalni kapacitet 2-2500 pregleda po uredjau godišnje, i 66 milijuna stanovnika, taj broj osigurava kapacitet od 2200 - 2800 skenova godišnje na milijun stanovnika.

U Danskoj su 2006 godine procijenili potrebe u 2010 godini za 19000-38000 PET/CT pregleda godišnje, što uz 5.5 milijuna stanovnika znači 3500 - 7000 skenova na miljun stanovnika!!

Meni se čini da nije pravi problem u broju pregleda (ako su stvarno bili potrebni i stvarno obavljeni), nego u pitanju zašto to sve ide u privatnoj režiji i zašto su takve cijene. Interesantno bi bilo vidjeti pravu kalkulaciju s iskazanim profitom po svakom pregledu, i usporediti to s troškom kojega generira optimalno iskorišteni skener u javnoj režiji.

The Observer

Tko je glasao

preporuka je jedno, a praksa

preporuka je jedno, a praksa je stvarno nesto drugo, ali ne treba zanemariti ni to da se ta preporuka ne radi napamet, vec da je pracena odredjenim parametrima!:)
bet, ako je preporuka svjetske zdrastvene organizacije da se na milijun ljudi obavi tisucu takvih pretraga godisnje, sumnjam da su hrvati bash toliko van tih tumornih standarda pa da im je potrebno cak tri puta vise takvih pregleda u godinu dana!?
mozda ja i grijesim, jer sudeci po tome koliki prag tolerancije imamo prema ovim vladajucim idiotima, mozda stvarno svi mi imamo te metastaze na mozgu!?:))
salu na stranu, vratimo se temi!
hzzo je u 2010g. izdao 11 000 ugovorenih pregleda na pet/ct uredjajima medikola, s time da se planiralo povecati taj broj pregleda na cak 13 000 tisuca da se kojim slucajem uspjelo naci prostor i u osijeku!
znaci, hzzo je procjenio da je hrvatskoj potreban trostruko veci broj pregleda na tim uredjajima nego sto to preporuca svjetska zdrastvena organizacija!?
nije li to u najmanju ruku cudno, tim vise sto se svaki pregled placa 9000 kuna?
jos jedna bitna stvar u svoj ovoj prici je ta da medikol u sklopu svojih klinika u bolnicama ima i obican ct uredjaj (kao i te bolnice), ali da svaki pregled pet/ct uredjajem medikol uvjetuje i sa ct-om cijelog tijela pacijenta, koji se naravno ne obavlja na bolnickim uredjajima koji leze neiskoristeni u susjednim sobama, vec na uredjajima medikola i da za svaki takav pregled hzzo placa jod dodatnih 1800 medikolu!
mozda ce se neki upuceni zacuditi od kud tolika cijena za obican ct pregled, jer znaju da se ct uredjaj koristi parcijalno(po organima) i da takav pregled hzzo inace placa 800 kuna?
jos jednom, na medikolovom ct-u(nemojte brkati taj uredjaj sa pet/ct uredjajem) se obavlja kompletni ct cijelog tijela za sto hzzo isplacuje taj trostruko veci iznos!
kad zbrojimo onig 9000 kuna, sa tih 1800, jednostavnom matematikom dobijemo 10800 kuna za taj radioloski pregled u medikolu.
bet, ako sve ovo iscitas, mislim da ces vrlo lako odustati od toga da u ovolikom broju ugovorenih pregleda koje je hzzo izdao medikolu ne lezi glavni korupcijski zec u ovoj prici!?:)
inace, 11 000 tisuca pregleda je hzzo ugovorio sa medikolom na svega tri postavljena uredjaja, a ugovorom je predvidjeno cak 5!
kad se postavi onaj u osijeku i peti u zagrebu..presisacemo i tu danasku po tom broju pregleda!:))
kad svemu ovome dodam podatak(koji strizrep i milinovic cuvaju kao zmija svoju nogu) da je u 2006 g., prije pojave tih pet/ct medikolovih uredjaja, hzzo platio sveukupno 500 odlazaka na lijecenje van hrvatske (u kojima su i sve operacije srca u njemackoj i sire bolestine koje se kod nas ne lijece )..i medju kojima su i ti pregledi u austriji (volim vas, ali vam tocan podatak o samim pet/ct pregledima ipak ja necu reci) i koji su kostali tisucu eura, za razliku od medikolovih koji nas danas kostaju 10800 kuna, onda ce vam valjda biti jasni razmjeri te pljacke!
troskovi javnog zdravstva za te pet/ct uredjaje su samo na godisnjoj razini, ni manje ni vise, nego dvjesto puta veci!:)
mozda zbog podizanja razine hrvatskih zdravstvenih standarda!?
ma hajte!:)))

Tko je glasao

Ma ne tvrdim ja da je u ovoj

Ma ne tvrdim ja da je u ovoj priči sve (ili bilo što9 pošteno, samo upozoravam da je agumentacija osnovana na usporedbi apsolutnog broja obavljenih (ili naplaćenih) pregleda, u odnosu na preporuke, kao temeljni dokaz korupcije i kriminala, neprimjerena. Jer, kao što sam napisao, stvarnost je takva da "popularnost" upotrebe PET/CT skenera u dijagnostici malignih bolesti raste i učestalost pretraga brzo raste. tako da su kriteriji što je razumno i potrebno a što nije, prilično rastezljivi.

Sasvim je druga stvar ekstremno nagli porast broja pregleda koje HZZO spremno i ne pitajući za cijenu plaća privatnoj tvrtci u ritmu kako ova povećava svoj kapacitet. I sve to vrijeme duboke krize. Hrvatska mora da je jedinstven primjer zemlje koja tako radikalno povećava javni zdravstveni standard (u ovom segmentu), dok istovremeno balansira na rubu ekonomske provalije.

Postoji li uopće javno dostupan i raspravljen dokument strategije razvoja PET/CT dijagnostike u Hrvatskoj, s izračunom potreba i s ekonomskim računicama za alternativne model razvoja? Ili je sve to u diskreciji resornog ministra, koji eto, odabranima može namjestiti "zlatnu koku" na zajednički račun?

Stvar je u tome da je koktel javnih novaca i privatnih pružatelja zdravstvenih usluga izuzetno otrovna kombinacija čak i u zemljama koje se hvale malom ili nepostojećom korupcijom, a kamo li ne u korupcijom prožetom društvu kakvo je Hrvatsko.

I zato treba jasno i glasno reći: u trenutnim okolnostima, Hrvatska jednostavno nije spremna za takve kombinacije, jer se one neminovno izrodjavaju u mehanizme nekontroliranog pretakanja javnih novaca u privatne džepove. Privatne zdravstvene usluge treba držati strogo odvojeno i daleko od javnih blagajni, a dogovoreni standard usluga (ma kako visok ili nizak bio) provoditi untar javnih zdravstvrnih ustanova.

I tako do nekih boljih vremena.

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci