Tagovi

Kako nam je Bechtel osvanuo (pao s neba...) ?

..

Bechtel je osvanuo 03.04.1998. Naprosto pao s neba. Tako je bar izgledalo.

Dosli Ameri izgraditi Hrvatsku, jer im je to bas najprece u zivotu... Tudman ih je primio, Radic potpisao bazni ugovor, Bechtel se "pobrinuo" za financiranje, citaj: nasao tko ce "povoljno" kreditirati..
Matesa nam je lijepo objasnio kako je to vrlo strateski projekt. Jer ce se stvoriti novi put u kontekstu "promjena" ( citaj: obilaska Srbije) u "ovim" prostorima (citaj: Balkanu) koji ce voditi u Grcku, Tursku.. sve preko Crne Gore i Albanije i bla bla ... i Italije na kraju (ta Italija je stvarno najinteresantnija strateski, opkolili bi je ulaskom sa dvije strane, to ne bi mogao nitko osim Hrvatske).
Radic ni ostali vrhovnici nisu nikom objasnili da su si tu cestu zamislili preko Bosne. I to sa Hrvatskim financiranjem. Preko Siska do Banja Luke, pa ravno dole... Liku u zaborav... jako cudan odabir zar ne? Od "drzavostvoritelja"... No stvar je ipak bila jednostavna...

Bechtel je americka firma koja u pravilu radi po svugdje u svijetu nakon sto US Army preruje neku zemlju. Hrvatska nije taj slucaj, ali je zato, iskorak u angazmanu poticaj na razmisljanje o razlogu i nacinu Bechtelovog dolaska.

U svakom slucaju, Bechtel je firma koja je u uskoj vezi sa americkom administracijom. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su, ili su htjeli, ili jesu, smjestiti sto vise svojih baza. Napr. u Bihacu.. ili u ostalim pogodnim podrucjima, na mjestima gdje je JNA imala, tada vec napustene, "baze". Dobre prometnice su jedan od uvjeta "spremista" ako ono nije domicilno. JNA ih nije nuzno trebala u tom smislu, jer je bila "kod kuce". US Army i NATO u BiH, naravno trebaju. Autoputevi i solidne siroke ceste, nuzne su i za opskrbu i za mobilnost. Pogotovo kao "spojnica" bazama na Kosovu, u nekoj buducnosti, sa ove, zapadne strane..

Bechtel je pomogao "sredivanju americkih" kredita, koji su logicno, morali sluziti i "US interesima" na Balkanu. Zasto bi ih inace "sredivali" ? I tako je prvotna trasa hrvatskog autoputa najveci smisao imala u spoju Banja Luke i ostalih "BiH" krajeva sa svijetom, ali na zapadu..

No, idemo se ipak vratiti razlogu Bechtelovog osvanuca u Hrvatskoj, zemlji koju nije prethodno "spasavala" US Army ..

Postoji jedan americki odvjetnik, Rivkin, koji je usao u citav bussines sa Hrvatskom 1996 godine, na preporuku "poznatog" hrvatskog "lobista", Miomira Zuzula, tadasnjeg veleposlanika Hrvatske u US. Ministarstvo Vanjskih poslova je na prijedlog hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, a uz Tudmanovu suglasnost, potpisalo ugovor o lobistickim poslovima sa Rivkinom. Rivkin se tada bavio 'ekolosko-energetskim' problemima, sto je i inace bila njegova specijalizacija. Time je taj ugovor trebao biti zavrsen i suradnja prekinuta.

No nije. Rivkin je i dalje ostao na platnoj listi Hrvatske. Nasao je 'zivotnog' klijenta, pa smo Rivkina od tada sreli u mnogim "hrvatsko-americkim bussinesima". Enron (Zdenka Gast) i HEP su izgleda usli u posao (izuzetno nepovoljan ugovor za HEP), da bi se Franji osigurala audijencija kod Clintona. Nikad nije doslo do tog susreta.

Nastavilo se sa Rivkinovim zastupanjem Hrvatske pred Haskim Tribunalom, koji je bio suludi promasaj.

Cak su americki odvjetnici ostajali zapanjeni Rivkinovim ponasanjem i savjetima. Markica Rebic i Rivkin su u tom periodu postali "dobri" prijatelji, te se cesto druzili. Cini se kako su zajednicki "objasnili" Franji Tudmanu kako se sprema Haska optuznica osobno protiv njega, pa bi stoga bilo bolje bojkotirati suradnju. Od panike, ili straha, Tudman je dao Rivkinu podrsku u tom poslu, makar je Franjo prethodno potpisao sporazum HR–ICTY. Rivkin je raznim potezima blokirao suradnju Hrvatske i ICTY-ja. Zatim je pokrenuo optuznicu protiv Jugoslavije, kao potez koji je trebao osigurati zastitu, blokadu ICTY-jevog djelovanja u Hrvatskoj.

No ta optuznica je predana sasvim drugom sudu, uz to potpuno nemusto, neprofesionalno, bez slozenih dokaza. Obzirom da se tu radi o sasvim drugom sudu, kao takva, ta optuznica nije ni mogla utjecati na Haske postupke. Svi Rivkinovi potezi su za Hrvatsku bili kontraproduktivni, toliko losi da je Hrvatska 1999 bila ne samom rubu sankcija.

To je doba kad je Gotovini zabranjeno davanje izjave pred Haskim sudom. Sve zbog Tudmanovog osobnog straha od tog istog suda.

Sad se ponovo vracamo Bechtel-u. Bechtel je samo jos jedna Tudmanova zelja za "kupovinom" jakog saveznika. Bechtel je mito. Bechtel je jedan od Rivkinovih klijenata. Zato se nije pitalo koliko kosta "gradenje". Franjo Tudman je mislio na taj nacin, vrlo financijski, pribliziti se "supersili" koja bi to trebala shvatiti uz, naravno Rilkinovu podrsku, pa pomoci da on osobno ne bude izveden pred sud. Rivkin je za njega predstavljao spoj sa "svemocnim". Njegov glavni covjek za "ino-stvari". Meni se cini kako u to doba, Tudman, skoro pa uopce nije vise mogao razumno funkcionirati.

Hrvatska i hrvatski narod je samo placao Rivkina, basnoslovno. U tome nitko nije vidio problem, jer "drzavno" jest za trosenje. Franjo je dobio "osjecaj" zastite. Ostali iz okoline su znali da imaju dva stita, Franju i Gotovinu. Znali su kako ih nitko nece pitati o "investicijama", jer sve je, zna se, u drzavnom interesu, koji "smrtnici" ne mogu shvatiti.

Gotovina nije znao da i on spada u plan zastite "drzavnih velikana" i "drzavnih poslova", no mnogima je bilo jasno jos onda. Odmah nakon sto mu je izdana zabrana izjave pred Haskim sudom, postao je samo "potrosna roba" za postizanje "vecih" ciljeva.

U cijeloj toj konstrukciji spojilo se jako puno osoba, Osim Tudmana, Rivkina, Miomira Zuzula, Zdenke Gast, Zvonimira Separovica, Ljerku Mintas-Hodak, Juru Radica, pa Markicu Rebica, Mercepa, Ivica Pasalica...

Sve u svemu, danas imamo poznate posljedice Tudman-Suskove egocentricno-financijske alijanse. Ili stvarnu okosnicu "nekog-pothvata" (sami zamijeniti nekog, sa odgovarajucom rijeci). Puno, jos jako aktivnih, pozadinaca (sive eminencije) sa "velikim|" financijskim interesima.

Danas imamo Gotovinu, vjerojatno dobrog ratnika, ali covjeka jako lose civilne prosudbe. Covjeka, koji je dozvolio da ga HDZ-vladajuci brane, bez obzira sto su upleteni u sve afere tipa "Bechtel". Covjeka koji se oslonio na one, koji su sa margine uzdigli njegovog vlastitog odvjetnika, kojem je Rebic "sredio" prvi najam stana u Haagu. Covjeka kojeg je Nobilo istjerao iz tima kao cinkarosa, covjeka koji je odmah nakon toga Furundiju strpao nesposobnoscu u zatvor. Covjeka kojeg su "oni" proglasili "uvazenim odvjetnikom" i Haskim zastupnikom, da stiti "njihove" interese. Ili bar meni tako izgleda.

Danas imamo Gotovinu koji je osudom postao "najveci stit" svih onih koji su imali iskrivljenu politicku percepciju, a ujedno vodili "velike" bussinese. Stit onih koji su sa Tudmanom bajali povijest, na i oko salveta.

Danas imamo i neprimjetnog bivseg, Racanovog ministra pravosuda, koji je na jedvite jade spasio potpuni fjasko tuzbe protiv Jugoslavije.

Imamo ipak izmijenjen ugovor sa Enronom, autocestu kroz Liku, umjesto kroz Bosnu, ponistenje ugovora s Bechtelom za ZG-SI, raskrinkanu aferu oko novog "dalmatinskog' sporazuma sa Bechtelom....

Sve su "spasili" oni lijevi, teskom mukom.. Spasavali oni, koje danas prozivaju zbog Gotovine.

Optuzeni od onih koji maskirajuci svoje stare poslove, i dalje upotrebljavaju zivi "Gotovinin-Stit". Sve te lose sporazume su sanirali oni, cija vlast je pala od laznih "vikaca" sa Gotovininom slikom ispred sebe.

Gotovina je kljuc koji bi mogao otkljucati mnogo toga mracnoga u dvadeset godisnjoj povijesti Hrvatske.

Danas imamo Mesica, kojeg neki zovu izdajnikom zbog transkripata, onog koji je vrlo vjerojatno svojim tadasnjim potezima izvukao Stipetica i Ademija. Pomogao Blaskicu. Mozda bi uspio i Gotovinu, samo da je ovaj na vrijeme shvatio.

No ja ne bih osudivala njegov bijeg. Markica Rebic mu je objasnjavao, vjerojatno jos neki tog tipa, sto mu se "sprema". Njegov desnicarska dusa nije mogla percipirati realnost u tom trenutku, bar se meni cini tako, pa je pobjegao. Zrtvovan je, zna se, za koga.

Danas imamo ponovno aktivirane, neke i jako glasne, Sacica, M. Tudmana, Rebica ... koje nitko ne povezuje sa Haskim sudom, makar su prvu 'turu' Hazana (Kordic, Viteska ekipa) oni spakirali. I zadnju dobro usosili. O ovom sto se Gotovini "nevidljivog" spakiralo, ne treba ni govoriti...

Danas imamo HDZ-Vladu, koja je pred par godina zeljela obnoviti suradnju sa Rivkinom, sa Bechtelom.. uz, nevjerojatno, Zuzuluvo pomoc... I nista se nije promijenilo. Gotovinu i dalje obilato koriste kao stit za sve svoje "Bechtel" i ostale bussinese, ukljucujuci i zamagljivanje opce istine o domovinskom ratu, stvarnim braniteljima i svakako, svojim mutnim poslovima.

Mi danas nemamo nista.

A tako ce i ostati ako oni koji su nas do ovog doveli ne budu kaznjeni.

.
.
.
.
.
http://lunoprof.bloger.hr
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je samo moja prica, moje misljenje, iz procitanog, videnog i dozivljenog.. Nekom osobnom logikom slozene i povezane cinjenice.
Ako ima gresaka, a vi znate dodatne cinjenice, stavite link, napisite u komentaru.

link 1 : http://www.bechtel.com/1998-04-03.html
link 2 : http://www.hrt.hr/arhiv/99/07/12/HRT0017.html
link 3 : http://www.hrt.hr/arhiv/2000/03/17/HRT0005.html
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000322/novosti1.htm
http://www.nacional.hr/clanak/10173/enron-skandal-koji-moze-unistiti-busha
http://cadial.hidra.hr/searchdoc.php?query=azbest&searchText=on&searchTi...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/racan-vlada-lagala-javnost-krijuci-da...
http://www.monitor.hr/clanci/hrvatska-duguje-rivkinu-milijun-dolara/8075/

http://www.monitor.hr/clanci/autocestom-zagreb-split-do-2004-godine-u-pl...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/racan-i-cacic-pozvali-vladu-da-u-sluc...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/appelt-bechtel-je-ostao-duzan-preko-1...
http://www.nacional.hr/clanak/15738/vander-jagt-radi-za-davida-rivkina

http://www.balkanpeace.org/index.php?index=/content/balkans/croatia/cro0...
http://www.nacional.hr/clanak/10807/vraca-li-zuzul-rivkina-krivca-za-slu...

http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&add...
http://www.ex-yupress.com/feral/feral233.html

markica rebic
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040807/sdmagazin01.asp
http://www.slobodnadalmacija.hr/Linkovi/Forum/tabid/183/afv/topic/aff/60...

intervev stipetic
http://www.ex-yupress.com/feral/feral233.html

http://www.nacional.hr/clanak/10271/tudmanovi-transkripti-su-valjan-doka...

http://www.forum.hr/showthread.php?t=208167&page=12
http://www.jutarnji.hr/haaska-prica/219102/

http://www.novilist.hr/hr/Komentari/Kolumne/Trn-u-peti-Natase-Bozic/Neug...

Komentari

Možda malo nategnuto u nekim detaljima,

ali kao "prati lovu da vidiš kud te vodi" jako ok razmišljanje.

Tko je glasao

@plavi patuljak

pa u stvari nisam bas nesto zmisljala.. osim sto nigdje nisam vidjela iskazanu namjeru US za cestovnom infrastrukturom prema vojnim bazama. samo to je cisti zakljucak... ostalo su manje vise povezane poznate i polupoznate cinjenice..

autocesta je trebala ici kroz bosnu, to je na jedvite jade promijenjeno... ameri su na tome dosta inzistirali..

u stvari ne znam na sto si mislio, ali bas me zanima. mozda sam neke cinjenice krivo povezala, ili bi ti drugce. ajd reci..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci