Tagovi

Kako na krilima antihaške histerije izrasti od "europskog sluge" u "stameni oslonac razočaranih Hrvata"

Hrvatska je opet ispala žrtva međunarodne zajednice i premijer će biti taj koji će joj vratiti dostojanstvo / Prodaja dionica HT-a ciljala je na razum, ali Haški sud i Domovinski rat udaraju na strasti hrvatskih građana / I opozicija je osula paljbu po presudi, zaključujući da se time ruši vjerodostojnost Haaga. Jasno, u ovakvoj klimi drugo se ne može ni reći / Upravo to je Sanaderu trebalo da svoje skeptične birače uvjeri kako ih nije izdao i da je od doista legitimni nasljednik Franje Tuđmana / Hloverka je maknula politiku s ekrana, a stavila HDZ-ovca - Momentum je važna stvar u kampanji / Nažalost, čini se da će u ovim izborima strasti opet igrati glavnu ulogu. A to nikad nije bila dobra vijest.
Pitate se kako je Ivo Sanader postao glavni lik u ovoj tužnoj priči o haškim presudama trojici oficira JNA? Pa jednostavno: počela je predizborna kampanja. A najnovije dizanje antihaške histerije, ovoga puta sa Sanaderom u ulozi pozitivca, palo je šefu HDZ-a kao "kec na desetku" za mobiliziranje birača. Ovoga puta premijer nije negativac koji izručuje naše heroje, već osoba koja prkosno traži raspravu u UN-u zbog "sramotne" presude Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću zbog ubojstva vukovarskih ranjenika. Ovoga puta Sanader je iz "europskog sluge" koji "kleči pred svjetskim moćnicima" izdajući hrvatski nacionalni interes, preko noći izrastao u stameni oslonac tisućama razočaranih i gnjevnih Hrvata. Hrvatska je opet ispala žrtva međunarodne zajednice i premijer će biti taj koji će joj vratiti dostojanstvo. Ili barem dati rame za plakanje.

Fantastičan "spin" Ratka Mačeka: Medijima nije bitan sadržaj presude, već gordi lik doktora Ive
Probuđene nacionalne strasti dale su savršeni predizborni vjetar u leđa stranci koja se takvim manipulacijama oduvijek hranila. Prodaja dionica HT-a ciljala je na razum, ali Haški sud i Domovinski rat udaraju na strasti hrvatskih građana. I to je za HDZ uvijek bila dobitnička formula.
Zato su televizija večer nakon izricanja presude i novine dan kasnije bile pune Sanadera. Njegove prkosne izjave prodavale su imidž državnika, a njegov nagli odlazak u Vukovar imidž političara koji pati i moli sa svojim građanima. Nije više bilo bitno što stoji u presudi, koji su argumenti za oslobađanje dvojice od trojice oficira JNA, je li to bila greška Tužiteljstva u produciranju dokaza koji su poduprli optužnicu ili šlampavost sudaca koji su nedovoljno dobro protumačili dokaze...? Sve to palo je u drugi plan. Zasjenio ih je gordi, autoritativni lik doktora Ive.
"A što reći, i ja sam zanijemio kad sam čuo odluku iz Haaga, nisam mogao vjerovati, tražio sam provjeru, a kako je onda njima u Vukovaru. Moramo ići i gotovo, moraju znati ljudi da nisu sami", objašnjavao je Sanader novinarki Jutarnjeg lista u ekskluzivnoj reportaži iz Vladinog zrakoplova one noći kad je Sanader hrlio u Vukovar. Novinarski opis premijerova herojskog lika govorio je više od svega: "Sanader je bio vidno umoran, oči su mu bile crvene i otečene, na nogama je od sedam, prvo sjednica užeg Kabineta, potom sjednica Vlade, pa svečano primanje za načelnike policijskih uprava u povodu blagdana Sv. Mihovila i još pet popodnevnih sastanaka, do vijesti iz Haaga". Onda ministar Šuker "za volanom juri za automobilom osiguranja", a Kosorica i Sanader "gase mobitele na kojima su dosad razgovarali, nastupa muk".

Nakon svih presuda srpskim zločincima - zavjera?
Doista, Ratko Maček obavio je svoj posao. Kao i Blairov spin doktor Alastair Campbell one noći kad je poginula princeza Diana. Reportaža je osvanula na duplerici Jutarnjeg, s fotografijama Sanadera kako na Ovčari polaže krunicu koju mu je darovao Sveti Otac u Rimu, dok je čvrsto na dnu stranice stisnuto kratko obrazloženje presude trojici oficira.
U njoj otprilike stoji kako nisu pronađeni čvrsti dokazi da su Šljivančanin i Radić doista sudjelovali u masakru ranjenika iz vukovarske bolnice, dok je Mrkšić za zapovjednu odgovornost dobio 20 godina zatvora, navodno u skladu sa zakonodavstvom Hrvatske koja predviđa toliku kaznu. Zločine su počinile paravojne formacije pod zapovjedništvom Gorana Hadžića, dok oficirima JNA nije suđeno za razaranje Vukovara, već samo za Ovčaru. Ali odjednom, Hrvatska je ustala na noge i zatražila gašenje Haaškog suda, progovorila o zavjeri međunarodne zajednice, šalju se prosvjedna pisma UN-u, a čak je i predsjednik Mesić odjednom odustao od komentiranja sudskih presuda, iako je prije sedam godina, na dan objave 45-godišnje kazne za Tihomira Blaškića, novinarima izjavio da je toliku kaznu vjerojatno zaslužio. I opozicija je osula paljbu po presudi, zaključujući da se time ruši vjerodostojnost Haaga. Jasno, u ovakvoj klimi drugo se ne može ni reći.
I to je upravo ona politička klima koja Sanaderu najbolje odgovara. Nakon svih presuda srpskim zločincima, odjednom se sumnja da je Haag ovom presudom odigrao političku ulogu - premda nije rečeno kakvu. Zar su sucima možda dragi ti optuženi srpski oficiri? Zar su ih oslobodili kako bi namjerno razbjesnili hrvatsku javnost, a smirili srpsku koja je odavno digla ruke od oficira? Ili je to možda još neka dublja svjetska zavjera koja - po nekim komentarima - ima veze s propalim uhićenjem Karadžića i tko zna čime još?

Hoće li novi domoljubni zanos odrediti kampanju?
I eto ga, preko noći se zaboravlja da je Sanader uhitio onoga u koga se javno kleo, generala Gotovinu, i onoga kojeg je proglašavao budućnošću HDZ-a, Branimira Glavaša. A (privremeno) u drugi plan padaju svi oni KIM-ovi, Brodospliti, Verone i tko zna što još. O visokom vanjskom dugu i sličnim pokazateljima ionako se nije govorilo. Na početku kampanje dogodilo se ono što je Sanaderu najviše trebalo: iz boce je probuđen iracionalni domoljubni zanos čiji će nositelj biti on, a ne netko od njegovih protivnika s desnice. Upravo to mu je trebalo da svoje skeptične birače (a među neodlučnima trenutno je najviše HDZ-ovaca) uvjeri kako ih nije izdao i da je od doista legitimni nasljednik Franje Tuđmana.
I tako, sve kockice polako sjedaju na svoje mjesto. Hloverka je maknula politiku s ekrana, a stavila HDZ-ovca, javni sukob s pravašima zavest će umjerene birače, a njihovo rasturanje izazvati prelijevanje glasova prema HDZ-u. U ovakvoj klimi nacionalne tragedije i žalovanja i opozicija je zamuknula: bilo bi politički glupo plivati protiv nacionalne struje i davati neke trijezne komentare haške presude, dok su sve ostale teme nestale s horizonta. I trebat će još neko vrijeme da ponovno isplivaju. Momentum je važna stvar u kampanji, a opozicija ga ovime gubi. Ton kampanje postavlja se na njezinu početku i HDZ je, zahvaljujući ovakvoj antihaškoj histeriji, dobio priliku da ga sam odredi. Nažalost, čini se da će u ovim izborima strasti opet igrati glavnu ulogu. A to nikad nije bila dobra vijest.

Komentari

današnji sanaderov govor

današnji sanaderov govor potvrda je poante ovog članka. uobičajeno bučno i "odlučno" osuđivanje oporbe (ovaj puta poimence) što nije tamo uz njega pokazala je svakome tko ima malo soli u glavi da sanader ima za cilj i ovaj slučaj iskoristiti za svoju promidžbu.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pitate se kako je Ivo

Pitate se kako je Ivo Sanader postao glavni lik u ovoj tužnoj priči o haškim presudama trojici oficira JNA? Pa jednostavno: počela je predizborna kampanja. A najnovije dizanje antihaške histerije, ovoga puta sa Sanaderom u ulozi pozitivca, palo je šefu HDZ-a kao "kec na desetku"

Seronjo, reći ću tebi što sam rekao i mraku na jednom drugom postu. Kako se usuđuješ vrijeđati Vukovarske žrtve i raditi ovakve kontrukcije oko cijelog slučaja...

Da se Ivo Sanader nije pojavio u Vukovaru poljuvali bi da se nije pojavio, kad se pojavio onda orgijate po vukovarskim žrtvama na ovaj način..

Drugi film, jadni ste Čačićevi sluge...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Ova presuda je Sanaderu

Ova presuda je Sanaderu doista došla ko "kec na desetku" (štogod to značilo), i da Sanader nije smio ići u Vukovar, to je dno dna.

Isti taj Sanader prije dvije godine umjesto da je otišao u Vukovar je otišao na operu u Veronu, Sanaderovo ponašanje je kranje licemjerno, bezobrazno i pretvarati te jadne ljude u svoje predizborne argumente je krajnje degutantno, moralno neprihvatljivo i općenito gadljivo.

Sram ga bilo.

Tko je glasao

U emisiji Nedjeljom u dva je

U emisiji Nedjeljom u dva je Ljubo Jurčić dao odličan komentar toga i cijelog Sanaderovog prenemaganja oko presude.

Dok netko ne stavi video, važno je istaći da Jurčić otvara pitanje odgovornosti Vladinog ureda za suradnju s haaškim sudom i ukupnog Vladinog odnosa prema procesima koji se tamo vode, kako sudjelovanja u prikupljanju i prosljeđivanju dokaza tužiteljstvu tako i pomaganja obranama optuženika iz Hrvatske.

Smatram da Sanaderov cirkus nema za cilj samo skupiti koji politički bod nego i preventivno djelovati upravo prema opravdanim pitanjima koja mu se počinju upućivati.

Jurčić je počeo a na hrvatskoj je javnosti da nastavi s propitivanjem.

B-52

Tko je glasao

Gledal sam i ja, dal je

Gledal sam i ja, dal je dobru sliku o sebi. Samo se pitam a kaj je u to sve vrjeme oporba u saboru pogurala u pitanju prikupljanja dokaza.
Ljubu Jurčića buju SDP-ovci skurili, izgleda pre pošteno i u stranki ima puno svakakvih.
No živi bili i vidli.

Tko je glasao

i sada me zanima hoćeš li

i sada me zanima hoćeš li glasati za Jurčića i njegov program ili za nekog drugog, da li ga to što je prepošten diskvalificira?

Tko je glasao

Mrak, ovo je preveč osobno

Mrak, ovo je preveč osobno pitanje i moj glas mi je svetinja.

Tko je glasao

Seronja se nije trebalo

Seronja se nije trebalo napisat.

I ja sam tog mišljenja da bi ga napali u slučaju ne dolaska u Vukovar.

Tko je glasao

Sve je u redo što pišeš

Sve je u redo što pišeš iako malo tko trenutno razmišlja na taj način. O Sanaderovom prenemaganju u Vukovaru sam pisao ovdje.

Ali sam pisao i o odjecima presude MIlanu Martiću.

Tamo sam naveo sljedeću Hebrangovu tvrdnju:

On ide toliko daleko da hrvatsku (biračku) javnost upoznaje kako i HDZ-ova vlada ima dio zasluga za ovu i ovakvu presudu. „Mi smo lobirali i to je rezultat“, samozadovoljno nam poručuje Hebrang valjda se nadajući da će birači najesen honorirati taj njihov trud. Višnja Starešina je izrazila sumnju u Sanaderovo lobiranje jer da ona koja pomno prati rad suda, nema takve informacije. Ali zato ima Hebrang. On nas poučava da se lobiranje radi „ispod stola“ i da je zato normalno da to nitko ne zna.

Pozivam čitatelje da se podsjete ovoga jer se nameću pitanja koja će se svakako postaviti HDZ-u kad se strasti malo stišaju.

Ako je HDZ lobirao za Martićevu presudu, zašto za ovu nije???

Ako je lobirao i za "vukovarsku trojku", zašto je presuda sramotn niska???

Možda su lagali tada a lažu i sada, prilagođavajući izjave potrebama predizborne kampanje???

Ova pitanja opravdavaju ono koje sam postavio u članku o lešinarima nad Vukovarom, "Može li HDZ pasti još niže?".

Gledajući Sanaderovo i prenemaganje njegovih suradnika (Kosorica), odgovor može biti samo potvrdan.

B-52

Tko je glasao

A što mogu drugo napisati

A što mogu drugo napisati nego da se slažem sa svime što ste napisali. U mojem komentaru ja samo nagađam. Nisam ni veliki ni mali prorok.

Tko je glasao

Ne mogu pogađati koliko će

Ne mogu pogađati koliko će "novi Sanader" koji je sad odjednom protiv Haaga uspjeti preveslati birače žedne preko vode samo na temelju ove presude i "strasti" u birača koje je ona navodno probudila. Ipak mislim da Haag neće na ovim izborima igrati bitnu ulogu. Imam osjećaj (a ne anketu) da ljudima pomalo biva manje važno što se događa u Haagu a više ih zanima što će se dogoditi ovdje, u Hrvatskoj. Kako ćemo živjeti u iduće četiri ili osam godina to će, po mom mišljenju, određivati ishod izbora. A Haag će biti brzo zaboravljen kao i helikopter u Vukovaru ili Kupska sa svojim jezerima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci