Tagovi

Kako laje finski pas?

Čitam jutros blog Coulisses de Bruxelles (2011. bio proglašen najboljim blogom s političkim temama u EU) i ne mogu vjerovati svojim očima dokle je stigla očito ničim sputana "kreativnost" briselskih birokrata na masnim plaćama (sjetimo se samo one nedavne priče o ravnim i krivim krastavcima).

Naime, nakon dvogodišnje javne rasprave, u srijedu istječe rok da Europska komisija izglasa prijedlog direktive o – pazi sad – "usklađivanju životinjskoga glasanja u stripovima". Kao što svatko normalan znade, kad se glasa pas, u "oblačiću" iznad njega piše, ovisno o državljanstvu stripa i psa, "ouah ouah", "bao bao", "wuf wuf", "guau guau", itd., odn. na hrvatskom "vau vau". A to, kao što je oštar birokratski um odmah dobro učio, predstavlja probleme u izdavanju stripa na drugim jezicima - prevođenju glasanja životinja, to više što je ono katkad neujednačeno i unutar samih pojedinih jezika. Što znači da treba precrtavati i taj "oblačić", umjesto da se ostavi izvorni, što povećava troškove koji bi se mogli smanjiti.

Mislite da je to prvoaprilski štos? Michel Barnier, povjerenik za unutarnje tržište, brani se ovako: "Strip je jedan od rijetkih sektora koji su izmakli krizi. Valja dakle favorizirati razvoj kulturne ekonomije i ukloniti sve prepreke u unutarnjem tržištu Europske unije. Pas može lajati "ouah ouah" ili "wuf wuf" na sva 23 službena jezika EU, to ne bi smjelo biti predmetom nacionalnih trzavica".

Riječ je o aktivnosti proizašloj iz Zelene knjige o uklanjanju prepreka kulturnoj ekonomiji, i to bi trebala biti prva direktiva od nekoliko njih (koje bi obuhvatile valjda i ostale životinje).

No pitanje je hoće li direktiva "proći", jer se jedan broj povjerenika načelno protivi toj harmonizaciji: misli naime da bi se otišlo predaleko i dalo argumenata euroskepticima, koji već i sad tvrde da se Bruxelles miješa u previše toga.

Nadalje, Androulla Vassiliou, povjerenica za kulturu, i Viviane Reding, potpredsjednica nadležna za pravosuđe i temeljna prava, protive se toj direktivi zbog kršenja načela prava na višejezičnost.

Njih dvije zapravo tako neizravno sumnjiče Joséa Manuela Barrosa da na taj način želi pogodovati zaključenju sporazuma o slobodnoj razmjeni sa Sjedinjenim Državama, prije no što mu istekne mandat iduće godine, kako bi stekao simpatije anglosaksonskih izdavača koji već dosta vremena negoduju protiv "netarifnih prepreka razmjeni" (Barroso naime reflektira na novi međunarodni mandat, neki kažu i glavnoga tajnika UN-a, pa bi mu naklonost anglosaksonskih izdavača itekako odgovarala).

No to je po svoj prilici pretjerano – Amerikanci naprosto ne uvoze toliko stripova.

Henry Kissinger navodno je svojedobno upitao "Znate li možda vi kako se glasa pas u Europi? Dosta je bilo te kakofonije, ako žele /Europska unija, op. p./ da ih se shvaća ozbiljno".

Ako zaista to jeste upitao, onda je to, pored onoga "Znate li možda vi telefonski broj te Evropske unije?", zaista antologijsko pitanje - upozorenje da bi se Europska komisija morala ozbiljnije pozabaviti putovima izlaska iz krize, a ne se baviti glupostima.

Više obavijesti ovdje.

Komentari

prosek i info-dez ........ informacije

pa sad ti reci tko je tu vau vau bez veze.. oni ili oni?

Nigdje u pristupnom sporazumu RH i EU, a niti u bilo kojem drugom važećem službenom dokumentu ne postoji nikakva preuzeta obveza iz koje bi proizlazilo da se od 1. srpnja 2013. u Hrvatskoj mora prestati s proizvodnjom prošeka, odnosno s označavanjem proizvoda nazivom prošek. Činjenica je da nitko Republici Hrvatskoj u pregovorima s EU nije ni postavio takav zahtjev." Ovaj citat samo je izvadak iz vrlo opširnog dopisa koji je voditelj radne skupine za pristupne pregovore s EU za poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj - Miroslav Božić krajem prošlog tjedna poslao na desetak mjerodavnih adresa (među ostalim i potpredsjednicima Vlade Nevenu Mimici i Vesni Pusić te ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini) i čiju presliku Poslovni dnevnik ima na raspolaganju.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojeg je otišao prije godinu dana, ističe u spomenutom dopisu, da je iz "moralnih i profesionalnih razloga" morao reagirati i opovrgnuti informaciju koja je 25. ožujka objavljena na webu Ministarstva poljoprivrede (prenijeli je svi mediji) i u kojoj je stajalo - "Ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja 2013. naziv prošek neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv prošek da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište, kako na domaće, tako i na vanjsko, vino pod nazivom prošek." Jesu li u Vladi nakon pozorna isčitavanja Božićeva dopisa p(r)ozvali resornog ministra Jakovinu na očitovanje zbog ovog gafa i činjenice da je netko iz njegova tima radi neznanja nepotrebno uzrokovao paniku među vinarima, odnosno je li Jakovina sankcionirao osobu koja je zaslužna za objavu potpuno promašene informacije jučer nismo uspjeli doznati. Da se nešto na tom tragu preko vikenda ipak događalo svjedoči podatak o nestanku info naputka o prošeku s weba Ministarstva

http://www.poslovni.hr/hrvatska/eu-nije-hrvatskoj-zabranio-prosek-236170

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja bih svim protivnicima EU

Ja bih svim protivnicima EU savjetovao da malo prouče ovu direktivu, pa da možemo diskutirati s pravim za i protiv argumentima, a ne samo paušalno optuživati EU za glupost.

PS. Izgleda da će usvajanje biti odgodjeno za 01.04.2015.

The Observer

Tko je glasao

Direktiva čini se propala

PS. Izgleda da će usvajanje biti odgodjeno za 01.04.2015.

Čini se zaista da je direktiva stavljena na led.

Naravno, pitanje je je li to zato što je u Komisiji prevladala protu-neoliberalna struja ili su novonastale okolnosti (pregovori Srbija-Kosovo?) dovele do odgode, pa se može dogoditi da se i prije vrati na stol.

Tako će o njoj odlučivati nova Komisija, a onda se možemo nadati da će i naši eurozastupnici u međuvremenu dovoljno lobirati da se takve stvari ni ne stavljaju na dnevni red.

Tko je glasao

ne, do odgode je doveo još

ne, do odgode je doveo još jedan mnogo teži i važniji problem - zaštita europskog hrčka ( european hamster, Cricetus cricetus). Neke članice Europske unije, a među njima i buduća članica Hrvatska, nisu poduzele odgovarajuće mjere za zaštitu europskog hrčka. Zato je najviši sud Europske unije, Court of Justice iz Luksemburga primjerno presudio protiv Francuske u svojoj presudi od 9.lipnja 2011 godine i zaprijetio kaznom od 24.6 milijuna eurona, ako zemlja ne provede efikasne mjere zaštite hrčka. Izgleda da će slična sudbina zadesiti i Hrvatsku.

Tko je glasao

Habitat

Iz obrazloženja presude vidi se da se Francuska nije dovoljno potvrdila da europski hrčak ima efikasno zaštićen habitat, pogotovo u Alsaceu: nedovoljno se sije lucerna i ozime žitarice, baš kao u RH.

To je već res iudicata, tako da bismo i mi mogli platiti ekvivalentnu kaznu, koja se računa prema BDP-u. Ovako otprilike, to bi u našem primjeru iznosilo oko 2,5 do 3 milijuna eura, koji bi se mogli korisnije utrošiti umjesto na plaćanje globe.

Moje je pitanje jesu li naši budući eurozastupnici svjesni te presude?

Tko je glasao

cuj.. kak se tam kod ostrica

cuj.. kak se tam kod ostrica prica...

izgleda da je "lobi" koji navija za "preskakaca ograda"... na dobrom putu... pa ce sve biti rjeseno ucas.. komunikacija aaaaaaaaaaaaaaa... a mozda dode i do vau miau...

mozda se i "kotac" pocne eu-zastupnicki vrtiti u nedostatku zanimljivijih dogadanja i aktivnosti.. pa ce se i hrcki bolje osjecati u drustvu sa parlamentarcima..

na resetke naviklim parlamentarcima, onima koji se hiceju "nutri".. tak da ni hrckima vise polja i livade nece biti habitat vec mogu svi zajedno na kolut u resetkice..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Za istač

Ti se šališ, a stvari ozbiljne. Pročitajj presudu.

Tko zna što se može dogoditi ako i ova direktiva o prikazivanju laveža pasa u stripovima završi na sudu, možda ćemo biti prisiljeni pisati "wow wow" umjesto "vau vau", premda će nam jezik biti služben jezik Unije.

Tko je glasao

psece skole stranih jezika

meni ti je svejedno kak se pise.. ja razmisljam u slikama..

a kak mi se cini uskoro bi ti eu-pesi mogli otvoriti i skole stranih jezika... vidi kak je ovaj covjek dobrog izgovora..
sam mi smeta ta postapalica s kojom se stalno hrabri, good boy... morati ce ipak jos vjezbati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...meni se čini da nam se

...meni se čini da nam se dalmatineri odavno glasaju s wow-wow...

Tko je glasao

pojmovnik

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Opće je poznato (samo

Opće je poznato (samo nažalost ljudi se većinom uvjeravaju u drugo...) da je birokratski aparat nenormalno jak , a posebno na Zapadu. Iz birokratskog aparata su izrasle mnoge "nevladine" udruge kojima je gubljenje vremena na trivijalnim stvarima sasvim normalna pojava.

Ovo je samo jedan od tužnih primjera u kakve mi pijavice upadamo , a normalno je da te pijavice nekoga moraju eksplotirati pa zato od EU ne očekujem ništa samo muku i namete kako bi se nahranile ovakve budale.

Ironija je što moderni kapitalizam zaziva rad i uspjeh , a najveće plaće imaju baš najveći neradnici i prodavači magle. Nekada je na novčanici bivše države bio ponosni radnik Alija Sirotanović

http://www.youtube.com/watch?v=mQY9zpza9lE

a danas me ne bi čudilo da budu Severina, Mamić i slični...

Da citiram komentar :

Nekad smo imali uzore u ljudima koji su mnogo radili i posteno zaradjivali za zivot, a danas su nam uzor kriminalci, pjevaljke i sponzoruse

Inače da napomenem ovo je samo jedna od glupavih nenormalnosti bolesnog današnjeg neoliberalnog svijeta u kojem najbanalniji poslovi kancelarijski nose ogromne plaće , dok onakvi ko Alija danas rade za PUNO PUNO MANJE.

Najžešće mi je bilo kada je Michael Moore u jednom svom dokumentarcu išao snimati šta rade ovi na Wall Streetu i kada je došao do formula kako burzovni mešetari prate kretanja i daju analize ustanovio je da ni sami oni ne znaju izračunati kretanja cijena dionica putem tih formula .(vjerovatno ni sami Einstain, Tales, Pitagora i ostali veliki matematičari nebi to mogli izračunati...)

Nelogika i birokracija postaju ZAŠTITNICi u biti LOPOVLUKA I ISISIVANJA NOVACA na uštrub radništva. Nažalost u tom smjeru se i najviše rade u parlametnima , bankama , sudovima. Što glupljom temom se baviti to bolje !...

Justice for all !

Tko je glasao
Tko je glasao

Laje kako odrede u Bundestagu

Naime, nakon dvogodišnje javne rasprave, u srijedu istječe rok da Europska komisija izglasa prijedlog direktive o – pazi sad – "usklađivanju životinjskoga glasanja u stripovima". Mislim da su taj rok produljili do poslije ulaska RH u EU, kako ne bi imali problema oko ponovnoga usklađivanja "zajedničkih smjernica o lajanju pasa u EU".
Iako, znaju da se, bilo tko izabrani, unaprijed slaže, jer RH "pipl mast trast as" apsolutno "trast dem". Ipak zbog demokratskih tradicija, dozvolit će hrvatskim građanima da preko svojih trast dem zastupnika, daju svoj glas o psećem lajanju.

Zbog demokratske tradicije u RH, vjerujem kako će se u njoj potaknuti javna rasprava o lajanju pasa i očuvanju tradicijskoga pasjega lajanja u RH.

Budući da cijenim tu tradiciju, unaprijed dajem svoj prijedlog: " Au, .. au, auuu", a hrvatski predstavnici mogli bi ga predstaviti i na ćirilici i promociju svoga prijedloga održati u Vukovaru.

Mislim da je to dobro, jer tada bi došlo do suzbijanja rodne razlike između pasjega i ljudskoga glasanja u EU.

Budući da "Au,...au, auuu " ljudsko glasanje već odjekuje kroz EU, mogao bi u oblačićima iznad crtanih likova, i pasa, i ljudi, biti jedinstveni tekst "Au,...au, auuu".
Možda stare članice Grčka, i ostale pigsovaste zemlje + još neke imaju bolje prijedloge, ali nema veze, već će Merkelica i ostali goniči odrediti putem slične objave poput ove: naša brlja-voda mora se privatizirati, jer moramo vašu odprivatizirati od svih, pa i vaših pasa.

Dakle, rješenje problema pasjega laveža i ljudskoga daveža očekujem u zakonima koje će donijeti Bundestag, nešto poput:
In Dojčland, kerovi mast lajati "heil, heil, heil".

Nakon toga Merkel će tražiti usklađivanja zakonodavstava i svi će psi morati lajati u svojim oblačićima"Heil, heil, heil", dok će im istodobno crtači morati nacrtati dignutu lijevu, ili desnu, prednju ili zadnju, ili obje, ili jednu lijevu drugu desnu nogu.

Tko je glasao

...još jedna nedorečenost u

...još jedna nedorečenost u zakonodavstvu EU...koju će naravno morati privesti efikasno kraju.
Nisam nigdje primjetio da je proveden popis stanovništva (pasjeg) e da bi se moglo govoriti o službenom lajanju. Sve priče kojima nas uvjeravaju već desetljeće da se podatcima dobivenim od veterinara može odrediti postotak manjina među psima ne drže vodu...
...koliko ima džukela među njima bez porijekla? tzv. apatrida...koliko pekinezera...to su oni mali što ne vide svjetlo dana u javnosti pa se o njima niti ne zna...a azijskog su podrijetla i strašno popularni, možda ih je preko 10%...pa šar pei, pa ši cu, tibetski terijer (tibetski španijel se može voditi kao pas iz mješanog braka, valjda) pa meksički bezdlaki pas xoloitzcuintli, dobro, on se služi latinskim lajanjem valjda
...i nepregledno mnogo drugih doseljenih vrsta.
...i kako poštivati njihova prava da budu predstavljeni u stripu s vlastitim manjinskim lajanjem ako nitko ne zna koliko ih je?...a ne može se znati i ne može se kvalificirano odlučivati o zakonima s time u svezi bez jednog solidnog općeg popisa psećeg stanovništva.
...znao sam ja i govorijo sam vam da ta briselska bagra nema respekta prema manjinama... sve bi oni samo većincima servirali...

Tko je glasao

google šovinizam

Budući da besposlen pop i jariće krsti, otkrio sam i veliku EUgoogle ujdurmu. Provucite kroz gugl-prevoditelj frazu "vau vau" - šokirat će vas rezultat! Čak i u jednoj bugarskoj i rumunskoj (tako tvrdi google) prijevod glasi "wow wow"... tek ako kliknete na neku ne-EU zemlju, poput Rusije, dobit ćete "vau vau" na ćirilici.

Tko je glasao

...vidiš ti to...nije to

...vidiš ti to...nije to slučajno...
Boj za ravnopravnost manjinskog laveža i pisma tek počinje, i bit će dug i težak...

Tko je glasao

Neće bit problema

Kako je LOL zamijenio hahaha, tako će i vauvau biti jednostavno zamijeniti s BOL (Barking Out Loud)...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...pola posla...

hmm?
...znači ostaje samo problem službenog pisma?

Tko je glasao

Grčka slova ?

Grčka slova ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

rimske brojke

rimske brojke

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Malo kinologije

blisko temi.
Hrvatska ima 6 autohtonih i međunarodno priznatih pasmina pasa.

Istarske goniče ,kratkodlakog i oštrodlakog osporavali su nam Talijani i Slovenci.
Posavskog goniča osporavali su Slovenci ,a manje Srbi.
Dalmatinera -Talijani.

Neki više neki manje.

Uglavnom , zalaganjem tadašnjeg vodstva kinološkog saveza ,prevazišle su se prepreke.

Može se kad se hoće.

Čudo jedno oko čega se sve države mogu sporiti.

sve dobro...

Tko je glasao

Na sajtu Kinološkoga saveza

Na sajtu Kinološkoga saveza navedeno je sedam autohtonih pasmina:

1. hrvatski ovčar, 2. tornjak, 3. dalmatinski pas, 4. istarski gonič kratke dlake, 5. istarski gonič oštre dlake, 6. posavski gonič i 7. mali međimurski pas.

Ne piše je li Savez poduzeo potrebne korake za međunarodnu zaštitu laveža "vau vau" u stripu.

Tko je glasao

M da

Mali međimurski je kasnije priznat plus ove dvije pasmine koje veliš.

Međutim ja sam se osvrnuo samo na lovačke pse za koje su nam pravili probleme ,poznato mi je da su Bosanci nešto brundali oko Tornjaka .

Lovački su mi u zoni interesa pa otud moja mala nepreciznost.

Kad sam već uzeo riječ ;) moram reći da ni psi ne govore uvijek istim jezikom ,hehe.

Naime ,mali terijer kad goni divljač više keveće tj.štekti i to bi se pisalo kev,kev,zar ne.

Gonič ide AV AV
Njemački ovčar kaže VAU VAU ,a Doga kaže VRUF .

Znači tim birokratskim izmišljotinama se čak ograničava sloboda autora stripa da naglasi da li je riječ o krupnom ili sitnom psu.

Mislim da bi kod njih odgovarala ona o besposlenom popu koji jariće krsti.

sve dobro...

Tko je glasao

Dalmatinska zagora

U dalmatinskoj zagori sve čuke se glasaju sa

Av-Vlav-Av-Vlav (Brzo) :):):)

Tko je glasao

Mali terijeri su britanska

Mali terijeri su britanska pasmina sa zasticenim geografskim porijeklom tako da im je dozvoljeno lajat iskljucivo na engleskom (i velskom u dvojezicnom podrucju), a gonit mogu samo cistokrvne britanske lisice i jazavce. U slucaju da pisnu na stranom jeziku ili se zaustave kraj jazbine lisice stranog porijekla, ostaju bez vecere.

Tko je glasao

Besposlen pop i jarići

Znači tim birokratskim izmišljotinama se čak ograničava sloboda autora stripa da naglasi da li je riječ o krupnom ili sitnom psu.

Tako je. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto Viviane Reding, potpredsjednica nadležna za pravosuđe i temeljna prava ne prihvaća glasati za tu direktivu. No vjerojatno će je uvjeriti da pravo na slobodu izražavanja nije narušeno - interesi su tu veliki i prevladat će ono što zagovaraju neoliberalniji članovi Komisije, s Barrosom na čelu.

Tko je glasao

a čuj...

Svatko štiti svoje... i ti bi šizio da si direktor Kraša pa da vidiš tuđu Bajaderu (ok, to je trgovačka a ne regionalna marka).

Ali upravo je Vindija s tim imala strašnih problema - i sve su promijenili... pa više nije gorgonzola nego "a la gorgonzola"

http://80.87.241.4:8080/webTrgovina/imagesArtikli/112774%20-%20SIR%20A%2...

Tko je glasao

Svatko štiti svoje... i ti bi

Svatko štiti svoje... i ti bi šizio da si direktor Kraša pa da vidiš tuđu Bajaderu (ok, to je trgovačka a ne regionalna marka).

Opća glupost kada se zna da većina imena proizvoda su na Zapadu pokupljena iz različitih plemenskih jezika i uzrečica (normalno plemena nemogu tužiti tu bagru...). DA ne pričam o npr. glazbi, raznim reklamama i svemu ostalom. Za pijavice sa Zapada ne bi me čudilo da patentiraju pravo na zrak ... , ali u zadnje vrijeme im i ne ide u pljački tako dobro...:)

http://dalje.com/hr-svijet/indijski-sud-odbacio-zahtjev-novartisa-za-zas...

Da vam dam jedan primjer : sjetim se sada Michael Moora kada je išao sa Amerima na Kubu po njihove lijekove i kada je Amerikanka ronila suze da lijek koji pije u SAD-u za 200$ na Kubi košta 5 centi i nikako joj nije bilo jasno kako tu uspijevaju :)

http://www.youtube.com/watch?v=7ncoFQdBIvU

Justice for all !

Tko je glasao

Bajadera koja sjedi

Plaća im je 10 centi? :)

Tko je glasao

Plaća im je 10 centi?

Plaća im je 10 centi? :)

Plaća Kubancima nije ni potrebna za osnovne životne potrepštine , ni za lijekove... To je ono što je tebi neshvatljivo.

Inače plaća Kubanaca je 19$ i zamisli ironije stranci su skužili da sa tom lovom se može živjeti solidno (izostavi luksuz...) - od tud i veliki turizam... Danas je postalo moderno da razni zagovornici Zapada idu u takve zemlje živjeti u mirovini pa je npr. Vijetnam (isto i Kuba...) postao vrlo zanimljivo odredište za živjeti za protivnike komunizma :) To me izrazito čudi kada znam da ima zemalja ko što su Libija, Egipat, Irak , Afganistan gdje su zapadnjaci donijeli slobodu ali nikako eto ne vole da odu živjeti više tamo :)

Justice for all !

Tko je glasao

Ovdje se radi o

Ovdje se radi o poljoprivrednim proizvodima (ili pasmama) tipicnim za regiju. Je li istarska malvazija hrvatska, slovenska ili talijanska? Odgovor je- i jedno i drugo i trece. Ili nesto baranjsko- je li hrvatsko ili madzarsko? Nesto srijemsko- je li hrvatsko ili srpsko? Sve te regije koje su danas podijeljene drzavnim granicama su postojale prije nego sto su iste potegnute 1918 ili kasnije i dijele i zajednicku (u ovom slucaju)gastronomsku tradiciju.

Tko je glasao

Tako je i drugdje gdje

Tako je i drugdje gdje državne granice presijecaju prirodno zaokružene zemljopisne cjeline: španjolski gazpacho je jelo istoga recepta kao i portugalski gaspacho, samo su razdvojeni granicom. Kao i prekmurska gibanica i međimurska gibanica...

Tko je glasao

Da. No to vrijedi kad je

Da. No to vrijedi kad je proizvod jednak ili sličan. Mi ne bismo mogli napisati na boci "à la prošek", jer je riječ o posve drugačijem sadržaju.

Tko je glasao

Jel se ovdje ocjenjuje

Jel se ovdje ocjenjuje prvoaprilska šala ili...?

The Observer

Tko je glasao

Hm...

Ovisi, čita li tko do kraja tekst. :-)

Tko je glasao

Ja u pravilu čitam do kraja,

Ja u pravilu čitam do kraja, ali linkove na EU-direktive ne otvaram;-))

The Observer

Tko je glasao

Razumijem. A čini mi se da

Razumijem.

A čini mi se da ih ni Zoran Oštrić ne otvara. :-)

Tko je glasao

Ili već zna sve o ovoj

Ili već zna sve o ovoj direktivi.

The Observer

Tko je glasao

ili se ljudi jer argus

ili se ljudi jer argus zlostavlja i iskorištava finske pse za prvotravanjske šale.

magarac nadasve

Tko je glasao

možda

dotični voli šalu na stranu.

ukinimo pluseve

Tko je glasao

Fini psi iz finske ionako

Fini psi iz finske ionako nisu tema komentara nego prosek prsut jezik i birokracija. :)

Ono sto je zabavno jest da u moru gluposti ova ne zvuci nestvarno. Zato i jest dobar stos.

Tko je glasao

nije

bitno kako pas laje, bitno je da karavane prolaze.

Tko je glasao

Jezični problemi

EU fakat ima velikih problema s jezikom :) Mislim da mnogi to nisu niti pretpostavljali prilikom osnivanja.

Jedan od tipičnih - kao primjer... recimo da se neko tijelo sastane i kaže "Zavodi za zapošljavanje dužni su, po smjernicama EU, kada netko završi tu i tu školu - imati pravo na ... doškolovanje u trajanju od godine dana". I to zvuči super.

Onda ispadne da je pojam "Zavod za zapošljavanje" nemoguće prevesti na 20% jezika u EU - jer isti uopće nemaju ustanove točno tog tipa. Riječ "ta i ta škola" u svakoj zemlji znači drukčije, negdje osmo, negdje deveto, negdje četvero, negdje trogodišnja... Tako da treba pet summita da se uopće uskladi početna terminologija, ona koja kreće iz centra.

Tada slijedi drugi val problema. EU objavi nekoliko dokumenata o tome. U RH (recimo) prva dva dokumenta prevede jedno tijelo, a druga dva drugo, treće treći... i naravno, zbog nepostojana jedinstvenog pojmovnika - svako tijelo prevede na svoj način - što je u terminima "cjeloživotnog usavršavanja učenika srednjih škola zbog potreba fleksigurnosti" put u totalnu kakofoniju.

Kako onda izgledaju izvješća koje zemlje članice - na temelju takvih dokumenata... nakon prijevoda... pošalju u "centralu" - ne treba niti razmišljati.

A opet - mrzio bih EU da iznistira na jednom službenom jeziku ili tako nešto... nitko joj tada ne bi htio niti pristupiti. Uglavnom, dnevnik je odličan primjer katastrofalnog birokratiziranja.

Tko je glasao

Birokracija

A još kad se nađu "stručnjaci" koji nisu u stanju, jedni objasniti, a drugi razumjeti, da je prošek u potpuno istom odnosu s prosecco kao pršut u odnosu na prosciutto...

Tko je glasao

ah...

Išao sam čačkati po tome, ispada da je riječ "prosecco" zaštićena tek 2009.... kako im je uspjelo za to dobiti "geografsko područje" boktepitaj.

No, da budem iskren, ja ne kužim kako smo mi uspjeli zaštititi "čvarak" - a navodno jesmo. Sad samo mi u EU imamo čvarke :)

Tko je glasao

Talijanski "prosecco" i

Talijanski "prosecco" i hrvatski "prošek" su dva potpuno različita proizvoda: prvi je suho ili vrlo suho pjenušavo vino, neka vrsta talijanskog šampanjca, Ovaj naš prošek je slatko desertno vino. Proizvode se iz sasvim različitih sorti i na različiti način. Niti etimološki dvije riječi nisu istog porijekla, i značajno se razlikuju: prva ma 8 slova, druga 6, od čega se samo 4 nalaze u obje riječi.

Kulturološki, svaki od ta dva proizvoda ima svoj značaj i autohtonost, i to se ne može poništiti zbog sličnosti imena.

Argument o sličnosti imena je vrlo tanak, i jasno je da su Talijani bitku dobili bez borbe jer očigledno je netko naš samo slegnuo ramenima, bez da ga je štrajfnula pomisao o implikacijama.

U krajnjem slučaju, moglo se je registrirati ime "Dalmatinski prošek" ili neštoi slično, što niti u ludilu ne bi bilo zbunjujuće (u odnosu na registrirana talijanska imena ‘Prosecco’, ‘Conegliano Valdobbiadene — Prosecco’, ‘Colli Asolani
— Prosecco’ i ‘Asolo — Prosecco’.

Stvar bi bila smiješna da nije tragična.

The Observer

Tko je glasao

Netočno

Niti etimološki dvije riječi nisu istog porijekla, i značajno se razlikuju: prva ma 8 slova, druga 6, od čega se samo 4 nalaze u obje riječi.

Netočno: etimološki su prošek i prosecco potpuno iste riječi i obje su derivati latinskoga seccare, s prefiksom pro.

A naravno da je prosecco vrst pjenušavoga talijanskoga vina, a prošek desertno vino, slično desertnim vinima koje se proizvode u raznim vinorodnim područjima, kao što su portsko vino, madeira, sherry/jerez, itd.

Dva su osnovna postupka proizvodnje desertnih vina. Izvorni način proizvodnje prošeka je prosušivanje grožđa, pa potom muljanje i fermentacija, a npr. portsko vino pravi se presijecanjem fermentacije mošta rakijom od istog grožđa.

Tko je glasao

Kao što si i naveo, riječ

Kao što si i naveo, riječ prošek uključuje način prerade groždja (seccare = sušiti).

Riječ prosecco u vezi s talijanskim pjenušcem izvorno označava sortu groždja od koje se proizvodi vino prosecco, a ime je dobilo (vjerojatno) po selu Prosecco u pokrajini Trieste. dakle, Nema veze s načinom proizvodnje, gdje nikakvo sušenje groždja ne ulazi u process.

Osim toga, Talijani su u vezi promjene statusa vina iz kategorije DOC (kontrolirano prijeklo) u višu kategoriju DOCG (garantirano kontrolirano porijeklo) napravili trik kojim su sortu nazvali starim sinonimom "glera", a ime prosecco DOCG su dali užem području na kojem se ta sorta uzgaja (Prosecco di Conegliano e Valdobbiadine).

Gdje ti tu vidiš etimološku jednakost?

The Observer

Tko je glasao

U stvari je to zanimljivo jer

U stvari je to zanimljivo jer bi ukazivalo da prosek i prosecco etimoloski nemaju veze s latinskim. U slucaju sela Prosecco se radi o selu na Krasu pokraj Trsta oduvijek naseljenom iskljucivo slavenskim (odnosno slovenskim) stanovnistvom. Slovensko ime sela je Prosek (bez kvacice) i dolazi od rijeci prosijek- dio posijecene sume gdje je nastalo selo. Ukoliko je teorija da je pice prosecco nazvano po selu tocno (a vjerujem da jest jer se u regiji pocelo proizvoditi), to bi znacilo da je rijec prosecco u talijanskom slavenskog porijekla, a nakon te talijanizacije se vratila slavenizirana u hrvatski i slovenski kao prosek (s kvacicom). Medjutim, prosek iz hrvatske i slovenske istre je jednak talijanskom proseccu, a dalmatinski prosek je razlicit. Mozda dalmatinski prosek ima latinsko porijeklo i nema veze s talijanskim proseccom i istarskim prosekom? Vrlo vjerojatno jer je o dalmatinskom proseku pisao vec Hektorovic.
Inace, stvar pokazuje koliko su glupe ove geografske zastite u srednjoeuropskom prostoru. Buduci da su sva podrucja bila dijelom istih drzavnih tvorevina sve do 1918, radi se samo o tome tko ce biti brzi kod zastite. Pa sad talijanska Furlanija i Goricka mogu koristiti ime prosecco, a slovenske iste pokrajine ili hrvatska Istra ne mogu. Uskoro mozemo vjerojatno ocekivat i austrijsku zastitu beckog odreska.

Tko je glasao

Da, zanimljive stvari izlaze

Da, zanimljive stvari izlaze na površinu kad se malo zagrebe.

No, čini mi se ta slavenska veza furlanskog prosecca (tj. da nema veze s latinskim seccare) podupire moju teoriju o potpunoj etimološkoj različitosti dvaju riječi. Iako proseka (prosjek, prosjeka) postoji kao toponimski pojam i u Dalmaciji (ali i drugdje u Hrvatskoj), ne vidim kako bi ona imala veze s nekakvom šumskom prosjekom, dok se talijanski korijen riječ prošek ( s obzirom na sušenje groždja i na prisutnost Talijana na tome području) nameće kao sasvim vjerojatan.

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci