Tagovi

Kako kupiti stan u Zagrebu

Kupujete nekretninu u Hrvatskoj?

Nije mi posao niti zanimanje trgovina nekretninama. Tek želja pomoći nećaku u tražbi stana u Zagrebu, uz višak slobodnog vremena, omogućila mi je iskustvo posljednjih mjeseci i dobar pregled na trenutnom tržištu nekretnina.
Ako želite kupiti stan primjerice u Zagrebu odmah se odlučite na jedan od suprostavljenih pristupa:
A.) Starogradnja
- Kupnja bez posrednika (samostalno traženje),
- Kupnja putem posrednika.
B.) Novogradnja

A.) Starogradnja
Kupnja bez posrednika, ako je javno oglašena, odmah vas svrsta u „rizičnu skupinu“. Hrpe poziva u nevrijeme na objavljeni telefonski broj ili linkovi i ponude agencija zatrpat će vaš inbox. Isto se događa i potencijalnom prodavatelju. Na koncu shvatite da i provizija nije veliko zlo prema komunikacijskom mobingu.

Ok. Odlučili ste se na posrednike.
A sada ste ušli u zamku, ujedno i početak shvaćanja zašto je tržište nekretnina blokirano.

„Centar grada, atraktivna lokacija, vlasnički čisto, prizemlje, klima, centralno, internet, savršeno za poslovne ljude“ – vrište oglasi po linkovima koje nude posrednici.

I tako idem gledati na desetke stanova. Niti jedan nije odgovarao objavljenoj ponudi agencija, a tipična nesuglasja su bila do komičnih razmjera:

1.) Objavi se da je stan u prizemlju, a stan je u prerađenom podrumu. Ulazim sa „agentom“ (koji perverzan naziv) u zgradu, a on ide dole, a ja gore.
„Kud ćeš“? velim ja njemu.
„Pa u prizemlje“ – kaže agent.
„A di je onda podrum“? – pitam ja njega.
„Nema ga“.
I tako. Naime prizemlje (razizemlje) označava razinu ulaza sa ulične ulazne strane, međutim agencije dvorišnu stranu koja je za etažu niža od ulične, označavaju „prizemljem“. Lažu u oglasu.
2.) Stan 32m2 oglašava se. Idem pogledati, mjerim, a stan je 25m2.
„Gdje je razlika“? - pitam.
"Niste računali balkon od 7m2" – veli agent.
A balkon otvoreni sa strehom od salonita koja kvadratura se uzela kao da je u parketima umjesto koeficijenta umanjenja 25%.
3.) Stan 37m2. Vlasnički čist kaže agencija. Kad ono hipoteka na stanu prešućena u oglasu.
„Adio agente“- velim.
„Ček malo. Potpišite da sam vam pokazao stan." - veli agent
„No way, u Hrvatskoj ne potpisujem ništa“.
4.) Naplaćujemo proviziju samo 2% veli agencija (PDV na 2% prešute ili sramežljivo objave).
„Naplaćujete od prodavatelja također“?
„Da“ – veli agent.
I sad računam:
2,5% jedna provizija + 2,5% druga provizija + 5% porez na promet nekretnina, svaku istaknutu cijenu čini za kupca okvirno 10% većom.
5.) Stan u fazi raspadanja. Cijena povoljna u oglasu. Isplati se kupiti, jer adaptacijom sami sebe kreditirate i prilagođavate osobnom ukusu. Gledam ZK, kad stan uopće nije u cijelosti otkupljen.
„A tko će platiti razliku otkupa“?
„Pa vi“ – veli agent.
I to je bilo prešućeno.
6.) Sunce sije sa balkona stana u oglasu. Prekrasno. Snimka je naime iz susjedovnog stana.

B) Novogradnja

Gradnja je i profit. Nije sporno ni sa ekonomskog ni moralnog osnova. Ali ako u jednom kratkom razdoblju rast cijena nekretnina omogućuje profit od 50% (input/output), onda se teško odviknuti od toga. Sada stanovi zjape prazni. Investitori koji su i sami uzeli kredit, ne mogu ga otplatiti jer nitko ne kupuje. Banke ako i steknu ovrhom nekretninu i dalje drže istu povijesnu cijenu.

C) Trend cijena nekretnina u bliskoj budućnosti

Baš danas. Po treći put, obznanjuje se uvođenje poreza na nekretninu. Tržište nekretnina psihološki reagira kao neka burza. Neminovan je pad cijena i prije formalnog stupanja na snagu Zakona. Kapital traži sigurnost, kojeg ne može dobiti u nepredvidljivim okolnostima nepredvidljivih političara. Što sad? Investitori, banke i vlasnici drže nerealnu cijenu nekretnine, nitko ne kupuje, agencije nemaju od koga uzeti proviziju, Država ne dobija 5% poreza. Lock out!

D) Odustali ste od kupnje, imate novac, a ne želite kupiti precijenjeni stan. Unajmite ga, a novac oročite. Ukazuje se kao logičan zaključak. Figa! Uvest će i porez na kamate. Obzirom na predvidivu kamatnu stopu na oročenje u vrijeme uvođenja poreza na kamate (u najboljem slučaju 1,5%) uz pripadni porez na kamate (10-20%), na koncu godine, dobit ćete Đoku.
Sitnice kao energetski certifikati ne spominjem kao neki čindbenik u cijeni.
Možda uvedu i taksu na kučni broj.

Zato mislim da tradicija građana ka vlasništvu stana odlazi polako u povijest. Najam je tipičan oblik stanovanja u EU, ne zbog siromaštva građana, već zbog racionalnosti i mobilnosti/fleksibilnosti radnog mjesta. Hrvati su sesilni narod. Gdje stanujem, tu mi je i posao.
Tržište nekretninama nikad neće više biti kao što je bilo do 2007/8 godine, niti će ikada dosegnuti te cijene. Dijelom zbog nedostatka kupaca, ali većim dijelom zbog otriježnjenja nakon primitivne ekonomske logike „kupi jeftino – prodaj skuplje“.
Ili kako se nekada u restoranima govorilo: „Jedi brže – cijene rastu“.

Tagovi

Komentari

Novogradnja

definitivno bi se odlučila za novogradnju jer slušajući raznorazne primjere kupovine starih stanova to donosi puno više problema i papirologije, dok u novo izgrađenim stanovima ipak možemo biti sigurni da su instalacije nove itd..

Tko je glasao

Pape mi kupija stan u Zagrebu

Odlični su vam dosadašnji komentari. Gotovo istovjetni u pristupu. Znači, nisam poseban.
Za novoosnovane obitelji jedino rješenje je i najbolje rješenje - kupiti posjed sa izgrađenim objektom u blizini Zagreba komunikacijski povezan željeznicom. Nameće se relacija Zagreb - Zabok i Zagreb - Harmica - Klanjec. Postojeća gradska željeznica (ili u projektu). Jeftino, čak i podcijenjeno. Za cijenu garsonijere u Zagrebu - cijela mala kuća u cvijeću i američkim travnjakom. A u Zagreb stignete brže nego od Črnomerca do Dubrave.

Nu ovdje se radi o klasičnoj "dalmatinskoj formuli". Roditelji sa mora skupe nešto od rentanja apartmana, pa žele uložiti u stan u Zagrebu za studiranje sina. Neka mještani vide da se ima. Rentanje za studenta je za "neuspješne".

Tko je glasao

neka vide

@Tonči Majica
Gospodine Tonči. Dnevnik primjeren današnjem stanju na tržištu. No do danas mi nije jasno kome odgovaraju agencije za promet nekretninama (mislim na privatne) . Zakon kaže što se mije a što nesmije prodavati, s obzirom na razne certifikate. Tko se toga u agencijama drži samo Bog zna.
Od svega je najbolji ovaj Vaš komentar koji govori o našem mentalitetu. Uz ispriku, što se radi o vašem nećaku , mladi se "dalmoš"( to jest pape) suočio s problemom visokih cijena neadekvatnih stanova. Bezobrazni Zagrepčanci traže lovu kao da je Jarun more.
No problem će se riješiti a preplaćeni stan će ti isti platiti na ljeto kada povise cijene rentanja apartmana. Naći će se stan, garsonjera. Nije to samo za studije. To je za cijeli život. Jer neće mali natrag u Dalmaciju. Valja se zaposlit nakon studija. Mijenjat za veći stan kada se oženi.
Priča poznata od 70-tih pa nadalje.

Tko je glasao

No do danas mi nije jasno

No do danas mi nije jasno kome odgovaraju agencije za promet nekretninama (mislim na privatne) .

Jedna od bizarnosti hrvatskog tržišta nekretnina jest da "agencije" u jednom predmetu, usprkos zakonskim odredbama, često "zastupaju" obje strane i to naplaćuju od obje strane u poslu. To se događa na temelju nesvjesnog potpisivanja "ugovora", maskiranog kao izjava da je "agent" kupcu pokazao nekretninu.

Bizarnost je u činjenici da uključene stranke imaju suprotne interese (prodavač hoće prodati što skuplje, a kupac kupiti što povoljnije), pa mi nikako nije jasno kako "agencija" može jahati na dva konja istovremeno, bez da se ogriješi o sukob interesa.

Normalno je da prodavač angažira "agenciju" za reklamu, pravne i ostale aspekte prodaje i da plati za tu uslugu. Kupac može, ali i ne mora, angažirati svog "agenta" (građevinskog stručnjaka, odvjetnika), potpuno neovisnog od prodavačevog agenta, i platiti za tu uslugu.

The Observer

Tko je glasao

Sigurno je jedino da me

Sigurno je jedino da me odvjetnik neće koštati ništa. :-)
Inače sukob interesa, na koji opravdano ukazujete je očigledan, posebice u fazi uknjižbe vlasništva i mogućih skrivenih pravnih mana na stanu.
Mislim da bi trebalo propisati solidarnu odgovornost agencije za pravne mane, iako po prirodi pravnog posla to proizlazi. Moguće je u ugovoru o agencijskom zastupanju ugovoriti takvu solidarnu odgovornost, ali mislim da bi svaka agencija pokaza vam vrata kod takvog prijedloga.

Tko je glasao

Zbog sukoba interesa, ovdje

Zbog sukoba interesa, ovdje gdje živim (Danska), konstrukcija s jednom "agencijom" kao zastupnikom kupca i prodavatelja je izričito zakonom zabranjena.

Jasno je da nijedna agencija neće pristati na solidarnu odgovornost. To je razumljivo, zbog velikih vrijednosti s kojima barataju i potencijalno ogromnog iznosa liability. Zato postoji institut "osiguranja pri promjeni vlasništva". Takva osiguranja obavezno po zakonu, prodaju "agencije" (u ime osiguravajućih društava) svojim klijentima (prodavateljima), kao dio troškova prodaje. U slučaju bilo kakvog spora u vidu skrivenih nedostataka (vlasničko-pravnih ili fizičkih), oštećenu stranu podmiruje osiguranje, na temelju ispostavljenog zahtjeva. U slučaju spora (potpunog ili djelomičnog odbijanja zahtjeva za naknadu nedostataka), prije suda predmet ide na posebno arbitražno tijelo osnovano od strane osiguravajućih društava.

The Observer

Tko je glasao

Odlično rješenje

Previše inteligentno i sofisticirano za hrvatsko podneblje i pravnu tradiciju.
Nevezano, prije 1990. ugovori o kupoprodaji stanova, sadržavali su najviše 6-7 članaka (uz clausula intabuli). Danas su na razini beletristike. Stvari su sociološke i demagoške naravi. Bona fidae ugovornih stranaka se nekada pretpostavljala. Danas se pri sklapanju ugovora pretpostavlja loša namjera, pa se bezbrojnim ugovornim člancima stranke osiguravaju. A i onda se ne zna, da li će netko po vezi 30 sekundi prije kupca podnijeti zahtjev za uknjižbu dvostruko prodanog stana (slučaj Malešević).
Zapravo, jedan segment ljudskog življenja (kupi/prodaj) je devastiran u osnovi glede čestitosti pravnog posla.
Danas je rizik nešto kupiti u Hrvatskoj.

Tko je glasao

...

... dodajmo tu i spremnost prodavatelja stana da s desetak agencija potpiše "ekskluzivni ugovor o zastupanju", da se ZK baza - iz tehničkih razloga - ne vidi u realnom vremenu već se na web stavlja jednom dnevno - i dobijemo potpunu nesigurnost.

Tko je glasao

ne bi trebalo kupiti kod normalnog najma

kad bi u u cijeloj Hrvatskoj, pa i u Zagrebu postojao sistem najma stanova , kakakav jesvuda vani u svijetu tvoji prijatelji bi mogli birati da će unajmiti stan ili će ga kupiti. obzirom kako je sadašnji najam stanova tipa oderi onoga kjemu iznajmljuješ isplati se više kuptiti stan. vani je obrnuto - najam stanova je po pristojnoj lovi tako da i oni koji bi si mogli priuštiti kupnju stana ili vile radije iznajme stan. razlog je jednostavna - popravak sve vodovodnih i drugih instalacija plaća najmodavatelj. u nekim slučajvim se ide tako daleko da onaj koji je iznajmio stan plaća i popravak prozora. ali mi smo nažalost na Balkanu iako se prsimo kako smo u EU.

w. ;)

Tko je glasao

Računica...

Naravno, valja imati u vidu isplati li se imati kućicu inače, a kamo li za studenta, a porez na nekretnine dolazi . Kod nas je vlasništvo nad stanom ili kućom precijenjena kategorija,više statusni simbol nego li zaista potreba,obzirom da većina ljudi doista nema financijska primanja da bi to mogla financirati kroz kredite. Slično pokazuje i tržište auta-samo 28.000 prodanih prošle godine, dakle 5-6 puta manje od najboljih vremena. Vrijeme je za stati na loptu ,da ne bi bilo po onoj "Zabranjenog pušenja"-da se karijera završi u nižerazrednom Vratniku.

Tko je glasao

Siguran krov nad glavom za

Siguran krov nad glavom za sve građane trebala bi biti jedna od temeljnih politika svake države. Nije toliko važno radi li se o vlasništvu ili o najmu, ali je važno da je dugoročno sigurno, jer siguran vlastiti dom je okvir za sve ostale aspekte života - posao, roditeljstvo, starost...

Naravno da i vlasništvo i najam imaju niz prednosti i mana, pa je najbolje kada postoje obje mogućnosti na izbor - ovisno o temperamentu, životnoj dobi, ekonomskom statusu, itd.

Problemi s najmom nastaju u neuređenoj situaciji, kada su najmoprimci stavljeni na milost i nemilost iznajmljivača i kada ne postoji dugoročna sigurnost.

Problemi s vlasništvom nastaju kada krov nad glavom postane predmetom špekulacije i iluzije o dobroj zaradi izvan objektivno očekivanog prosječnog profita na uloženi kapital u obliku "besplatnog" stanovanja. S obzirom na lihvarsko hipotekarsko tržište u Hrvatskoj, ta iluzija je na više nego klimavim nogama.

Može se reći da je hrvatska država teško podbacila u svojoj obvezi izraženoj u prvoj rečenici ovog komentara. Podržavljenje i privatizacija javnog stambenog fonda gotovo su potpuno eliminirali kategoriju neprofitnog stambenog najma, a uspostava hipotekarskog tržišta po bankarskim premisama, stavila je sve one koji trebaju stambeni prostor u položaj ucijenjenih, s jedinom alternativom lihvarskim hipotekama u privatnom najmu pod nesigurnim uvjetima.

Ali nije samo stambena politika u "debalansu". Hrvatska je zemlja ekstrema na mnogim područjima. Iako je relativno siromašna (daleko ispod EU prosjeka po BNPu), rekorder je po vlasništvu gradjana nad vlastitim stanom, uz relativno nisku privatnu zaduženost. Imamo najviše autocesta po stanovniku, a vjerojatno najmanji broj željezničkik putnika. Imamo rekordni deficit u robnoj razmjeni i među najvećima stopu nezaposlenosti i najnepovoljniji omjer umirovljenika i zaposlenih, a istovremeno relativno veliku privatnu štednju. Imamo jednu od najviših stopa poreza na rad, a prihod i od rentijerstva (nekretnine, kamate, kapitalna dobit) se ne oporezuju...

The Observer

Tko je glasao

Mala primjedba na odličan komentar

Zakupodavac/Najmodavac plaća porez na ugovorenu cijenu zakupa/najma.
Ako je prijavio, naravno.
Navodno da 90% najma (privatni subjekti) nije prijavljeno.
Kod zakupa je teže utajiti, jer se radi o ugovoru sa poslovnim subjektom, gdje uvidom u knjige vidljiv je iskazani trošak zakupa.

Tko je glasao

nepotrebno vlasništvo

ne znam zbog čega se je od osamostaljenje Hrvatske forsiralo privatno vlasništvo nad stanom. mnogi su išli u otkups tana jer im se nudilo kupovina nekretnine ispod njene stvarne tržoišne cijene. mnogim građevinskim poduzetnicima je gradjna stambenih objekata poslužila za pranje novca dobivenog ijekom rata prodajom oružja. umjesto da se grade stanovi za najam i prodaju gradili su se samo za prodaju. ljudi koji su željeli do stana imali su samo dvije solucije da plaćaju skupo podstanarstvo ili da dignu kredit kako bi kupili neku stambenu površinu. na taj način su se vezivali na jedno mjesto. to je došlo do izražaja kod posla. ako je netko izgubio posao teško je mogao otići u drugo mejst gdje je imao posao zbog jednostavnog razloga a to je stan za koji je plaćao kredit.i otići tamo gdje će plaćati skupo podstanarstvo. očito je takva politika odgovarala raznim muljatorima koji na laki način dolazili do poprilične love na koju nisu plaćali porez. stanogradnja je došla u krizu i umjesto da se odmah ide u najam stanova građevisnki poduzetnici su održavali viskoku cijenu kvadrata uz pomoć države.
svuda u noralnim državama dobar dio stanova se unajmljuju. ljudima je puno lakše plaćati najam jer onda nisu vezani za jedno mjesto i lakše im je preći u drugo za boljim poslom.
politika koja ide za tim da se što više izmuszu građani sada daje svoje rezultate - kupovna moć građana koja je sve slabija zbog gramzivih građevinskih poduzetnika i trgovačkog lobija dovodi do toga da mnogi mali poduzetnici i obrtnici propadaju umjesto da se razvijaju i zapošljavaju nove ljude.. a stanovi i lokali zjape prazni.

w. ;)

Tko je glasao

Zagreb sa tim stanovima je

Zagreb sa tim stanovima je najveća prijevara u građevinskom biznisu. Žalim mlade ljude koji odvoje veći dio svog života da bi otplatili neki smješni stan za kojeg bi u drugim krajevima Hrvatske mogli kupiti kuću. Razumijem potražnja je :) Joj kada je moja sestra oko toga pametovala Zagreb ili Vinkovci stan (a ona i šogor imaju kuću i to idealnu...) , a ja rekao bolje ne troši lovu na gluposti... Najžešće je bilo kada je ona meni objašnjavala kako se zarađuje od toga i rentanja :)

Po meni najbolja opcija za mlade (koji rade u Zagrebu...) je kuća ili stan u blizini Zagreba (Samobor , bliži dio Zagorja, Dugo Selo, Sesvete - ionako autom si brže nekada na poslu nego da ideš iz nekog zagrebačkog kvarta...) Centar i uži dio grada je jednostavno za mlade ljude preskup za ono što dobiju, a uz to ne kužim npr. mlade obitelji da im je slađe gužvati se po centru sa djecom nego na periferiji gdje djeca stvarno mogu uživat.

Moj grad je idealan za život takav (polagan , a moderan...) samo pojela ga mafija. A isto su gradili glupave stanove razne firme bez plana i programa... Nadam se da ćemo uskrsnuti ko Phoenix , jer stvarno život u kojem možeš praktički na posao pješke ili na biciklu, a ništa ti ne fali u gradu je po meni idealan.

Najam je pljačka modernog društva naspram čovjeka. Život je npr. ono što su živjeli Libijci za Gadafija , a ne da svaki dan misliš šta ako dobijem otkaz i ubrzo se ne zaposlim...?

Ulagati u stanove i kuće kakva glupost modernog kapitalističkog svijeta koji želi paru ni iz čega... Sjedni i rentaj ...

Justice for all !

Tko je glasao

NE ŽURITI ,KONZULTIRATI SE S STRUČNJACIMA

U svakom slučaju, uzeti stručnjaka (arhitektu,ing.građevine) s sobom da pregleda eventulni stan za kupovinu te da i svoju procjenu vrijednosti. Vrijednost starogradnje/nekretnine uključuje izračun na bazi: toliko kođta stan, a toliko je potrebno ulaganje, druge nema. iz osobna iskustva mislim da su bolji stariji stanovi, novogradnja je vezana za dosta mućki s materijalima,izolacijom,kvalitetom okova,prozora i sl, pa često račun ispadne skuplji nego li što se čovjek nadao.Porez,otkup, arhitekte i odvjetnika treba uračunati u ukupan proračun za kupnju.
Dosta ih nema uređene papire (en.certifikat da i ne spominjemo), stoga je odvjetnik s dobrim vezama za SVJEŽI vlasnički list nužan.Mislim da su stanovi još uvijek,obzirom na stupanj uređenja,izolaciju, grijanje/hlađenje,itd., kod nas precijenjeni još uvijek 20-30 %, zato i ne bih žurio s kupnjom, prije bih išao na osiguran najam (recimo,banke već nude slične opcije, ako se radi o dugoročnim najmovima),valja se malo raspitati, ne žuriti.

Tko je glasao

iz prve ruke...

... svakome bih savjetovao neposredan kontakt s prodavateljem, ali samo s onima koji detaljno i pošteno opišu nekretninu, naravno - uz pratnju odvjetnika. Mogućnost online provjere vlasničkog lista + pogled preko google-mapsa omogućuje da se cca 95% posjeta stvarnoj nekretnini nikada niti ne dogodi - jedostavno nisu potrebni.

To, naravno, ako se želi u relativno kratkom roku kupiti stan. Ako želi provoditi vikende u gledanju nekretnina koje veze nemaju s onim što traži, onda bih ponudio agencijsko posredovanje :)

Danas, kada postoji strašan "ovršni pritisak" na nekretnine - tjera prodavatelje na dumping cijena (što je dobro za kupca). Postojanje servisa tipa "go-home" koji prate oglase te vrijeme objave, razdoblje prodaje i promjenu cijene daju super mogućnost za određivanje realne cijene kvadrata u nekom kvartu. Mogućnost lupanja "kešom po stolu" ruši cijenu dodatnih 10-15% u samom startu. Itd.

Uglavnom, ako maknemo na stranu porez na nekretnine, idealno vrijeme za kupnju, tko ima i želi.

Tko je glasao

ako nije hitno, bolje malko odmoriti

bar tri razloga za pričekti:

- legalizacija uz novi Zakon o gradnji donosi raznim sitnim i propalim garđevinskim poduzetnicima mikro šanse - i već to istražuju - male placeve u izgrađenim centralnim dijelovima za male gradnje i u njima uvijek tražene mini stanove.... nakon krize prizemljeni, idu oprezno

- kod trgovine je valjda nagli zastoj i zbog energetskih certifikata

- u Zg je tek 5% riješenih legalizacija... a velika većina vlasnika hoće ih tržiti

Tko je glasao

Energetski certifikati kao i

Energetski certifikati kao i vlastito parking mjesto su mi jako bitni faktori kod kupovine nekretnina...ali, da, zastoj je i komplikacije se događaju zbog gore navedenih razloga.
prodaja stanova Zagreb

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci