Tagovi

Kako je Rad-man postao Super-man

Nevjerojatno, ali moram se složiti s Premjerovom umotvorinom, kada kaže da je Hrvatska "zemlja paradoksa".
Kako u suprotnom objasniti to da se na ćelu HRT-a nalazi osoba u najmanju ruku upitnog patriotizma?

Ovim izborom, ponovo, već ne znam po koji puta dovodi se u pitanje zdrav razum naših političara, poglavito HDZ-a, koji su svojevremeno u Hrvatskom Saboru skinuli s dnevnog reda donošenje lustracijskog zakona.
U cijeloj ovoj farsi, Milanović je zapravo najmanje kriv, jer od početka nije bio sklon Radmanu, ali se povukao, jer je dotićni bio izbor Josipovića. Cijela je priča tragikomična.

Tko je Goran Radman?

Iz njegove službene biografije to se ne može iščitati, jer Goran Radman u svojoj biografiji vješto skriva period socijalističke Jugoslavije i svoje visoke funkcije u toj komunističkoj diktaturi. Umjesto toga, on izvodi svojevrstan trik sa biografijom te stalno inzistira na svojoj vezi sa Microsoftom. No, i to valja demistificirati. Naime, njegova veza s Microsoftom tanjušna je i posve nebitna te ne nadmašuje relaciju koje se, primjerice, uspostavljaju između neke kineske tvornice plastičnih igračaka i njezina zastupnika za Hrvatsku ili jugoistočnu Europu. K tome, “Microsoft Hrvatska” nije nikakav svjetski div, nego obična d.o.o. firmica s pedesetak zaposlenika, koja je sitna i u usporedbi s manjim hrvatskim tvrtkama.
Naime, radi istine, moram napisati da je G. R. bio jedan od najviše rangiranih funkcionera u SFRJ i ako išta može simbolizirati, onda je to samo i jedino propala država. On je bio predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i u Beogradu je, na stadionu JNA, nakon što je Veseli Diktator umro, nastavio primati njegovu štafetu. Za rad u Microsoftovoj filijali u Zagrebu taj podatak i ne mora biti bitan, u slobodnome društvu ima mjesta za sve, no G. R.
izabran je na jednu od najvažnijih i najutjecajnijih političkih pozicija u zemlji, što vodeća funkcija na HRT-u svakako jest, onda je to pogubno zanemarivati.

Ima još zanimljivih stvari u biografiji novog šerifa s Prisavlja kao recimo sljedeće:

Goran Radman, ravnatelj HRT-a bio je suradnik KOS-a, piše Hrvatski list . U tekstu se poziva na dokumentaciju SZUP-a (Službe za zaštitu ustavnog poretka) iz 1994. godine. Radi se o iskazu koji je SZUP-u dao Radenko Radojčić agent KOS-a, Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije.

Radenko Radojčić spominje dva puta Gorana Radmana. Evo prvog citata: 'Goran Radman – bivši generalni direktor RTV Zagreb, bio je izvršni sekretar CK SKH. Isto tako, kada je došao na funkciju u CK SKH, bile su prisutne vrlo utemeljene konstatacije da je suradnik vojne službe sigurnosti. Ovo utoliko više, što mu je i otac oficir JNA. Pritisak u kadrovskoj kombinaciji da prijeđe za generalnog direktora RTV vršio je direktor odašiljačkih veza RTV-a, ne mogu se sjetiti imena, koji je isto tako bio suradnik službe vojne sigurnosti. Zato je Radman postao generalni direktor RTV Zagreb'.' U nastavku iskaza ponovo spominje Radmana: 'Da je navodni dio CK SKH bio vezan uz službe sigurnosti bivše JNA, i to kroz osobe koje sam nabrojao, Družić, Dimitrović, Radman i dr.' Uvid u Radojčićev iskaz rasvjetljava strelovitu karijeru mladog partijca Gorana Radmana koji je napredovao do visoke i vrlo važne pozicije generalnog direktora tadašnje RTV Zagreb.

Uz ostalo Radojčić je opisao poznate KOS-ove operacije 'Opera' i 'Labrador'. U operaciji 'Labrador' uz ostalo su bilo podmetanje bombe pred Židovskom općinom u Zagrebu 19. kolovoza 1991. godine i teroristička akcija miniranja židovskih grobova na Mirogoju kako bi se mladu Hrvatsku prikazalo kao antisemitsku državu, kao nasljednika ustaške NDH-a. "Opera"
je označavala Odjeljenje za propagandni rat. U ekipi koja je izvodila akcije kodnog imena 'Opera' bilo je 13 obavještajaca iz sastava KOS-a Ratnog zrakoplovstva JNA. Obavljali su razne psihološko-propagandne aktivnosti protiv Hrvatske početkom Domovinskog rata. U okviru te operacije iskorištena je i televizija kako bi se snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije
plasirale kao srpske žrtve hrvatskih zločina. U ovom je kontekstu angažman Gorana Radmana kao suradnika KOS-a postaje za hrvatsku javnost daleko zanimljiviji i ako ništa drugo, onda bi barem nekakvo očitovanje samog Radmana o svemu ovome bilo stvar političke pristojnosti.
Možemo sumnjati u navode Radojčićevog iskaza SZUP-u 1994. godine. Međutim to su stvari s kojima se nije lako šaliti, a osobito lagati jer to uvijek ima posljedice redovito neugodne za onoga tko ih izgovori. Osim toga tu je i iskaz Mustafe Čandića iz 2002. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu koji se poklapa sa onim što je Radojčić ispričao
istražiteljima SZUP-a. Pa sad ako je i Mustafa lagao pred Međunarodnim sudom u Haagu, a onda kome više i što možemo vjerovati? Na drugoj strani ako promotrimo trag koji iza sebe ostavljaju prozvani ljudi u Radojčićevom iskazu, a osobito medijski djelatnici lako je raspoznati jugoslavensko ozračje koje se oko njih širi. Nedjeljno gostovanje bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića kod Ace Stankovića u prvom tjednu Radmanovog mandata je možda sasvim slučajno. Ali i premijer Milanović tvrdi kako je Hrvatska slučajna država! I to još tvrdi pred europskim auditorijem pa kako mu onda ne bi vjerovali . U Hrvatskoj je sve slučajno. Pa su tako i bivši saboteri hrvatske državnosti slučajno preuzeli vodeće nomenklature ovoga društva. Stoga bi mogli zaključiti kako vijest da je Goran Radman bio suradnik KOS-a uopće i nije vijest. Vijest bi bilo kad bi netko ustvrdio da Radman nije bio suradnik KOS-a!

Kao glavni argument za izbor Gorana Radmana na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a figuriralo je njegovo iskustvo u upravljanju javnom televizijom, kao i njegova kasnija vrlo uspješna poslovna karijera. No, on je bio šef televizije u nekom posve drugom vremenu, koje je vrlo teško uspoređivati s današnjim. Kad je 1987. postao generalni direktor Televizije Zagreb, Radman je imao samo 27 godina. Važio je za mladog lava komunističke nomenklature, za kojega se vjerovalo da će unijeti duh modernosti u beznadno birokratizirane strukture.

Da nebi bilo da pričamo u vjetar, vjeran sebi, odmah je promjenio statut HRT-a, novim statutom HRT-a ravnatelj Goran Radman praktički je razvlastio Nadzorni odbor te stavio pod potpuni nadzor program javne televizije.Iz statuta je izbačen raniji članak 17. stavak 3. koji je davao jake nadzorne ovlasti NO, nalažući upravi HRT-a da kod traženja suglasnosti za sve akte pred NO ili Programskim vijećem HRT-a, pismeno garantira zakonitost i odsustvo sukoba interesa,
te pismenu garanciju da je cjelovito informirao nadzorna tijela o svojim namjerama.

Osim toga vidljivi su i potezi "kojih je javna televizija gladna".

Kako prenosi Večernji list: „Nakon dolaska Gorana Radmana na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a počelo se šuškati kako bi on volio na Prisavlju opet vidjeti neke ljude s kojima je surađivao kad je isti posao obavljao krajem 80-ih godina, prije svega urednika i voditelja Sašu Miloševića“.

Nitko ne spori da je Saša Milošević dobar novinar, ali spori da nije želio samostalnu i slobodnu Republiku Hrvatsku.
Na temelju pouzdanih podataka, Saša (Aleksandar) Milošević je povlačenjem s novinarske pozicije stavio se na raspolaganje ometanja oslobađanja i obrane Republike Hrvatske.

Kao član Helsinškog odbora Milošević je u prosincu 1993. bio „mozak operacije“ protiv oslobađanja Zadarskog zaleđa i odlaska hrvatskih vojnika na područje BiH, onih koji su tamo rođeni i koji su branili taj prostor. Na njihovoj krvi, njihovu stradanju, vraća se Saša Milošević?!?

Zar je to samostalna i demokratska Hrvatska.
Pametnom je dovoljno pogledati izvješća tadašnjih antihrvatskih medija poput Ferala, Novog lista….

Zar se može dozvoliti da se ovakvi tipovi vraćaju u medijski prostor, kada će netko konačno tome stati na kraj? Nije li vrijeme, naposljetku da se konačno donese zakon o lustraciji koji će ovakve slućajeve svesti na najmanju moguću mjeru?

Pozdrav,
Molotov

Komentari

Iz dnevnika: Tko je Goran

Iz dnevnika:
Tko je Goran Radman? Iz njegove službene biografije to se ne može iščitati, jer Goran Radman u svojoj biografiji vješto skriva period socijalističke Jugoslavije i svoje visoke funkcije u toj komunističkoj diktaturi.

Iz biografije (službena biografija predana Hrvatskom Saboru povodom kandidature za mjesto ravnatelja HRT-a) - www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=22129 - prenosim samo ono što se odnosi na razdoblje SFRJ.

1975-1980 Fakultet političkih znanosti

Sport: 1970-1981, igrač košarke (KK Industromontaža), odbojke (AOK Mladost i OOK Novi Zagreb),

Politika: 1972-1988. aktivist i rukovoditelj SSO, SK

Novinarstvo: 1975-1992. suradnik, novinar, urednik i glavni urednik (Studentski list, Polet, Pitanja, Solidarnost, Svijet medija)

Predsjednik OO Međunarodna godina omladine - 1985.
Član delegacije SFRJ na Generalnoj skupištini UN-a - 1985.
Potpredsjednik OO Univerzijade - 1987.
JRT programski odbor 1988.-1990.
Programsko vijeće za televiziju 1988.-1990.
Eurosong izvršni producent 1990.

Fakat je dobro sakrio svoje podatke :)

Tko je glasao

Idealno

Ovo je fakat idealna biografija jednog ravnatelja HTV, bez mrlje, ma super, neka Vam ga. Sve u skladu s politikom "suočavanja s prošlošću". Još da nam se vrati Saša Milošević gdje bi nam bio kraj? Možda još samo Lazanski, da on bi bio potreban, pa da sve bude potaman.

Tko je glasao

Registar hrvatskih branitelja

Radman Goran 1957 --> 97 dana borbenog sektora (MORH)

Tko je glasao

Borac, sve u šesnaest,

Pa jebote, treba mu dati orden narodnog herija ili partizansku spomenicu, fakat je zaslužio, čovjek se pretrgao.
A Vama čudno što je bilo 500 000 branitelja? Samo, kako će na sastanak u Beograd, jadni Ujo?
Nešto me ipak čudi, zašto to nije naveo u biografiji, da se ne srami možda?

Tko je glasao

ajmo sad tupit do preksutra

Čak mu i u službenoj biografiji lijepo samozatajno piše 1995. - Branitelj.

A ti sad pričaj kako skriva podatke, kako bježi iz zemlje, skriva pare, kako ovo i ono. Možeš ti imati privatno mišljenje kakvo god želiš o njemu - ali ovo je rijetko pristojna i otvorena biografija. Da ne spominjem kvalitetu iste.

Tebi i onima na dušu koji su (opet) veselo pljuvali osobu pod imenom i prezimenom bez da su potrošiti pet minuta truda pronaći javne podatke o njemu. Fakat ste face.

Tko je glasao

Radman

Čovjek koji je bio predodređen za najviše političke funkcije u Jugi.
Sve je vodilo prema tome.
Njegov nestanak sa javne scene dolazi sa političkim previranjima krajem osamdesetih.
Nisam siguren ali mislim da nije bio poslije politički aktivan.
Kao takav sigurno nije bio nesposoban kadar jer se i tada vodilo o kvalitetama pojedinaca koji su išli naprijed u političkoj nomenkaturi do najviših mjesta.

Vidim da ovdje ima prijepora o njegovom sudjelovanju u Domovinskom ratu.
Napisati ću svoje mišljenje.

Vjerojatno se nije javio dragovoljno.
Čekao je mobilizaciju.
Vjerojatno je mobiliziran za vrijeme "Oluje". (ili poslije nje).
Ne mislim da je izbjegavao mobilizaciju.

Prije vjerujem da se ramišljalo o tome dali ga uopće mobilizirati.
Osobno ga nikada, apsolutno nikada nebi mobilizirao.
Za to postoji više razloga.
Jedan od tih razolga je i taj da mu se nešto ne dogodi.
Da mu se nešto dogodilo tko zna kako bi se to u javnosti tumačilo.
Dakle više štete nego koristi.
Ni mnogi drugi politčari nisu bili mobilizirani.
Možda po koji i to na kratko kao i neki oporbeni novinari.
Dosta takvih se plašilo da im se "slučajno" na terenima nebi nešto dogodilo:):):)

Dakle u pitanju nije nekakva njegova firma koja zapošljava toliko i toliko ljudi i koja pridonosi na drugi način obrani zemlje.

Mislim da su službe za procjenu ljudskih resursa (važnijih pojedinaca) dobro pocijenile i nisu ga dizali pod "oružje".

Da se dragovoljno prijavio to bi bila druga stvar.
Vjerojatno bi i nakon toga bio brzo skinut kao i dosta drugih.
Njegova stvar.

O njemu sada nemam pojma. Ne mogu procjeniti koliko je dobar kadar za mjesto na koje je izabran.
To će se ubrzo pokazati.
Pogotovo izborom kadrova.
Ako bude onako kako Molotov piše mislim da neće biti dobro.

Tko je glasao

Da

Prijatelju, poanta nije u tome, kao što neki žele prikazati, da li je on bio ovo ili ono, poanta je pitanje:

Da li čovijek koji ima takvu komunističku prošlost gdje je bio četvrti ili peti čovjek bivše nomenklature, može u današnjoj Hrvatskoj obnašati ovako odgovornu dužnost. Poanta je i pitanje, dali je trebalo izvršiti lustraciju i bivšim visokim dužnosnicima bivše države zabraniti javno djelovanje i rad u novoj državi koja im nije i onako bila potaman.
Poanta je i u tome da su ovu državu preuzeli bivši KOS-ovci, UDBA-ši i ini "provjereni kadrovi" dobro raspoređeni u razne stranke i na razne visoke pozicije. Samo, sada je još i gore, jer su im se pridružili i kolege iz nekih zapadnih agentura, provodeći u djelo opću nakanu integracije i globalizacije. Nakon prestanka hladnog rata, našli su novog neprijatelja - terorizam, pa su po principu stare maxime "Proleteri svih zemalja ujedinite se" proveli u djelo maximu "Agenti svih zemalja ujedinite se". Zbog toga i još nekih stvari svugdje u svijetu na odgovorne dužnosti nastupaju oni koji na bilo koji način imaju vezu s agentskim ekspoziturama, a na te dužnosti ih predlažu i imenuju opet drugi "provjereni kadrovi" u konkretnom slućaju, što se tiče Radmana, tu je ulogu odigrao Josipović. Nadam se da ti ne moram obrazlagati njegovu "provjerenost" i "provjerenost" njegove obitelji.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov

Na ovaj tvoj komentar bi se mogli napisati traktati. O lustraciji je ovdje pisano više puta.
Ništa ovdje nije moglo biti napravljeno bez Manolića, Perkovića i ostalih. O Zdravku Mustaću i njegovom radu će se tek čuti.
Nisu oni preuzeli ovu zemlju nego su oni od početaka involvirani na razne načine u njenome stvaranju. Tu je i Drvo dosta u pravu.
Samo ko će odvojiti žito od kukolja.
Može li se zaboraviti njihovo djelovanje za vrijeme SFRJ na osnovu rada i možebitnih zasluga u Domovinskom ratu, pa sve do danas?
Ja osobno ne zaboravljam njihov prijašnji rad.
Ali tko sam ja da me se pita?

Što se tiće Radmana on mi je bio skriven od devedesetih pa sve do danas.
Zaista nemam pojma o nekm njegovom političkom radu od tada.(nije mi bio predmet interesa)
Ne znam ni kakva su mu razmišljanja danas.
Ako je istinito ovo sa Sašom Miloševićem onda mi ni malo nije drago.
Saznat ćemo uskoro.

Tko je glasao

Rad

Nisi dobro pročitao, ja sam napisao, zabrana JAVNOG RADA, nisam napisao SVAKOG RADA.

Tko je glasao

Molotov

Kad bi bio siguran da je Radman od kraja osamdesetih radio bilo što protivno interesu Hrvatske sigurno bi mu zabranio JAVNI RAD. To je u svakoj normalnoj zemlji najstrože zabranjeno.
Nek to netko napravi u SAD-u pokusa najveće kazne.
Naše obavještajne službe su morale nači bilo što kompromitirajuće po Radmana ali javnost sa tim nije upoznata.
Radojčić je mogao kompromitirati bilo koga.
Sjetimo se Božićevog tjednika i popisa ljudi koji su tamo izašli kao suradnici ili djelatnici ondašnjih tajnih službi.
Tu je bilo svega i svačega ali i definitivno potpuno čistih ljudi koji nisu surađivali sa nikakvim službama. Samo su u datom trenutku smetali postoječoj političkoj nomenklaturi te ih se nastojalo na svaki način maknuti iz javnosti.
Da ne kažem i nešto gore što im se moglo dogoditi tim javnim pozivom na linč.
Osobno sam svjedok tih događaja. Mislim da znaš o ćemu se radi.

Tko je glasao

@Molotov, @Grdilin

Oprostite što se uplićem u vaš razgovor.

Ne razumijem naime kako možete imati te stavove. Pa mi smo tako malo društvo, s vrlo skromnim postotkom obrazovanih, unutar toga skromnih postotkom onih koji se hoće angažirati u politici kao borbi za javno dobro ili općenito na javnim poslovima, unutar tih pak s još skromnijim postotkom onih koji su uspješni.

Kako ćemo napredovati, ako ljude ne okupljamo, nego ih guramo od sebe? Pa svakoga se može diskvalificirati, pogotovo na temelju takvih nejasnih kriterija. Ako isključimo one koji su imali funkcije za vrijeme Jugoslavije, one koji su radili u saveznim organima uprave, koji su radili u republičkim organima uprave, one koji su bili u zatvoru (potencijalno vrbovanje), one koji su radili u vojsci i sekretarijatima narodne obrane, one kojima su i očevi ili djedovi to isto bili ili radili ili bili partizani ili ustaše, itd., pa tko će ostati da upravlja javnim poslovima u ovom društvu i državi i inače tako skromnih kadrovskih kapaciteta?

Nemojte se ljutiti, ali naprosto vas ne razumijem.

Tko je glasao

Argus

Ne znam što ti nije jasno.
Jednostavno postoje ljudi koji su cijelo vrijeme radili protiv interesa ove zemlje.
U to možeš ubrojiti i ratne profitere kojih i ti zasigurno poznaješ.
Ili ne?
O političkim neprijateljima da ne govorim. (ne neistomišljenicima)

Tko je glasao

Argus, Kako ćemo napredovati,

Argus,

Kako ćemo napredovati, ako ljude ne okupljamo, nego ih guramo od sebe? Pa svakoga se može diskvalificirati, pogotovo na temelju takvih nejasnih kriterija. Ako isključimo one koji su imali funkcije za vrijeme Jugoslavije, one koji su radili u saveznim organima uprave, koji su radili u republičkim organima uprave, one koji su bili u zatvoru (potencijalno vrbovanje), one koji su radili u vojsci i sekretarijatima narodne obrane, one kojima su i očevi ili djedovi to isto bili ili radili ili bili partizani ili ustaše, itd., pa tko će ostati da upravlja javnim poslovima u ovom društvu i državi i inače tako skromnih kadrovskih kapaciteta?

Daj ti nama ukaži na te napredke, od kad je Radman došao na vrh HTV-a i šta se je poboljšalo u odnosu na prijašnje vodstvo.

Tko je glasao

Pitanje i odgovor

Na Vaše pitanje, cijenjeni kolega, imam samo jedan odgovor: Mladi, školovani, ničim opterećeni kadrovi, kojima je stalo do boljitka ove zemlje i njih samih, a ne samo do njihove guzice.

Jednom su mi neki pametnjakovići rekli : Tko će zamjeniti Tuđmana? Nemamo nikog.
Znate što sam im odgovorio? Ako nas 4,5 mil Hrvata u domaji i otprilike isto toliko iz dijaspore, nemamo čovjeka koji će ga zamjeniti, predlažem da svi kupimo pištolj i pucamo si u glavu.

Mislim da shvaćate apsurd Vašeg komentara.

Tko je glasao

@argus.. a sto su dobro

@argus.. a sto su dobro donjeli ovi dosadasnji kadrovi "sa iskustvom upravljanja" i minulim radom "javnih i drustveno podobnih" radnika?

Stvarno ne vidim problem da se svima da otkaz i da nastupe oni bez tih karakteristika..

Naprosto ne razumijem sto vas muci?

Drzava nije bas dobrog zdravlja, javna poduzeca kaslju kao da imaju zadnji stadij tuberkoluze, drzavne sluzbe pune malih bakterijica i nametnika, javne sluzbe bujaju kao gljive poslije kise...

Sto mislite da bi se uopce moglo dogoditi da svi sa gore navedenim karakteristikama naprosto odu i da ih zamijene iskljucivo oni bez njih?

I da ti novi, odabrani bez kadrovskog kljuca, budu najlosiji moguci, koja je razlika? I koja j euopce vjerojatnost da bi "novi" izvuceni iz druge vrece mogli biti slabijeg rezultata od ovih dosadasnjih kadrova?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Komentar trućtraćanje i sam sebi svrhom...

Naime, ne radi se o nekakvom potrčku, "bakterijici i nametniku", već se radi o Goranu Radmanu, osobi respektabilnog CVja, s iskustvom vođenja RTV kuće iz vremena prepoznatim kao "zlatna", te menadžerskim iskustvom iz zahtjevne kompleksne organizacije.

Ili konkretno, tko je od osoba koje su se natjecale za mjesto ravnatelja bio tvoj favorit i zašto?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

niti jedan.. nemam neki

niti jedan.. nemam neki interes za tu javnu kucu... ni ne gledam televiziju... pa sto me briga tko je tamo sef?

to ako trazis moje osobno misljenje bas o HTV-u...

a sto se tice samog "sefovanja" po svim javnik kucama, onaj gornji komentar je taj koji kaze sto mislim..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hrvatska politika

prepuna je bivših udbaša i kosovaca.

Možemo se samo nadati da ne rade za srbijansku službu, a to ako je bio jugoslovenski neki špijun ( bilo tko ne samo Radman) pa kod raspada Yuge zauzeo pravu ,hrvatsku stranu mislim da ga to eskulpira .

Imali smo rat i lustracija tada ne bi bila dobra .

sve dobro...

Tko je glasao

A što smo još u

Drvosjek, a što smo još u ratu, ili smo u stvari rat izgubili?

Tko je glasao

Imaš novi rat

ako kreneš tim idejama na kojima temeljiš ovaj dnevnik.

Što misliš da bi oni sjedili skrštenih ruku i mirno gledali kako im oduzimaš stečene pozicije.

Rat smo dobili. Natjerali smo bivše orjunaše ,komuniste,yugonostalgičare etc. da žele i sanjaju Kune , da stavljaju ruku na srce kad svira himna.

Hrvatski partizani (poput mog ćaće) ukoliko moraju birati između nekih drugih ( u ovom slučaju hrvatskih interesa) ili nekih drugih ,bilo kojih , biraju hrvatske interese.

Pogledaj , jedan @Feniks ovdje na našem nevelikom forumu ,osvjedočeni orjunaš i yugosloven u stanju je i Ivu Josipovića maltene proglasiti ustašom.

Josipovićev ćaća je bio dio nomenklature u onoj državi.

Ovo kod nas je tipična podjela na ljevicu i desnicu i to je dobro. To je demokracija. Za to smo se borili.

Osobno više volim Srbe nego Mađare npr., ali yebi ga ,život ide svojim tokom iliti tijekom.

Da nije bilo te proklete velikosrpske politike , mi bi živjeli u slozi i izobilju.

Znači ,rat smo dobili i to 100 % . Dobili smo ono o čemu smo maštali ,a ti sada neskromno dnevnopolitičke probleme bi rješavao radikalno.

Izbaciti novorođenče s prljavom vodom ...

Dok bi se mi međusobno mlatili ,velikosrbi bi trljali ruke kao u slučaju sukoba Muslimana i Hrvata u BiH.

Onda bi se pokušali nametnuti kao "spasioci " ili već nešto i od toga izvući korist.

sve dobro...

Tko je glasao

Pa .......

Zar je rat trajao i 96' ? Pa zar smo mi jedina zemlja koja nije provela nikakav vid lustracije? Zar je to bilo nepotrebno? Znam da to nekima nije odgovaralo jer su partijske knjižice zamjenili nekim drugima.

Tko je glasao

pa...

... ovaj evidentno nije zamijenio nikakve knjižice.

Tko je glasao

Do koje

razine bi lustrirao ,gdje bi se zaustavio.

Kako bi lustrirao recimo operativca SDB bivše SRH koji je odmah po raspadu SFRJ-ot prihvatio i prigrlio Hrvatsku.

Operativci KOS-a koji su bili Hrvati i počeli raditi za Hrvatsku.

Piloti ,časnici /oficiri ,milicioneri /policajci.

Komunisti ,pa se rasporedili u druge stranke.

Naravno ,mnogi zaista nisu željeli raspad Yuge ali ih nitko nije pitao za želje i pozdrave. Prihvatili i prilagodili se.

Da naša tzv. desnica nije bila tako nepoštena i kradljiva ne bi zazivala lustracije

sve dobro...

Tko je glasao

Lustracija

Tko kaže o zaustavljanju ili nezaustavljanju? Kolega, nismo valjda toliko naivni? Pa zna se što se određuje zakonom o lustraciji. Takvi koji su bili visokopozicionirani u nomenklaturi bivše države nebi se mogli natjecati za određena radna mjesta, nebi se mogli baviti politikom, niti bi mogli trovati našu djecu u školama i na fakultetima. Pa nije to zakon vojne hunte, niti progon vještica. Oni koji su se dokazali u ratu ili miru, zavrijedili poštovanje ne spadaju u te kategorije. Lustracija nije samo za partijce, već za sve one koji su se ogriješili o hrvatski narod i državu, a tu ima svega i svačega, od čistaćice do svećenika.

Tko je glasao

Znači

ti bi i mene zahvatio jer sam bio član nekadašnjih nomenklatura ,slijedom toga zahvatio bi i moju djecu jer im je djed bio partizan, a otac pripadnik nekadašnjih nomenklatura,

Iako sam od prvog dana bio za hrvatsku državu ,iako sam prolijevao krva za istu.

Gdje bi podvukao crtu.

Ogriješio se o hrvatsku državu ,kako kažeš. Dobro i......?

Tko bi bio taj sudac koji bi odredio tko se više ili manje ogriješio. Kad je grijeh protiv države Hrvatske prestao a kada je počeo.

Dolazimo tada u fazu progona vještica ,neku vrst staljinizma bilo po socijalnoj ,ideološkoj ili nacionalnoj osnovi.

Uglavnom, to bi se izrodilo u zlo jer sve revolucije na kraju jedu svoju djecu.

Nama to ne treba , ne zbog mene osobno nego zbog pstalih.

Ovi na koje ti aludiraš bi se usprotivili i eto ti zla. Hrvati bi se uzajamno istrebljivali po nekoj nejasnoj ,fluidnoj crti ,a tome bi se radovali samo naši neprijatelji ,kojih zasigurno ima.

Nama je potrebno što više jedinstva a što manje podijela. Ovaj tvoj dnevnik ide na podijele.

sve dobro...

Tko je glasao

Cijenjeni kolega,

Slažem se sVama, zaista je to lov na vještice, a što je vidljivo iz primjera Poljske, Češke, Slovačke i inih koji su proveli lustraciju u manjem ili većem obuhvatu.

Tko je glasao

Zanimljiv je ovaj tvoj stav...

kako bi lustracija zahvatila i tvoju djecu, s obzirom na djeda partizana. Ovim se dosta dobro objašnjava što raznorazni "molotovi" o lustraciji misle, tj. kako je shvaćaju. Hmm, izgleda da im "rehabilitacija" nije bila dovoljna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znam @Bigi

kako ti to shvaćaš.

Međutim , svojim stavom ja potencijalno branim i tebe.

Lustracijom ,koju je btw kod nas nemoguće sprovesti i čega je FT bio svjestan ,poslije nekih neupitnih na red bi došli i takvi poput tebe koji su ,recimo nekad pisali da je generalima mjesto u HAG-u , propagirali hrvatsku genocidnost i tsl.

Na kraju bi na red možda došli i ovakvi poput mene.

Možda zbog toga što nisam dopustio ,tamo gdje sam mogao spriječiti rušenje srpskih kuća ,ubijanje civila ili šamaranje zarobljenika. To je staza kojoj se ne nazire kraj.

Mješani brakovi i polutani bili bi odmah na redu ,drugi.

sve dobro...

Tko je glasao

Etničko čišćenje

(zijev, to smo već imali...) - dakle, etničko čišćenje, a ne genocid.

A što se tiče generala u Haagu (zijev, i to smo već imali) - da, imam o tome "izdvojeno mišljenje".

Ja se nikakve lustracije ne bojim, pa čak niti takve za koju misliš da bi "potencijalno branio mene".

Mislim da takvi poput Radmana, koji nisu bili prisiljeni napraviti ono "ili se prikloni, ili se pokloni, ili se ukloni" (ili tako nekako), najviše idu na živce ovim wannabe lustratorima...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, Pozdrav od

Bigulica,

Pozdrav od Alzheimer-a.
Nedugo se je na ovim stranicama napadalo Miroslava Tuđmana i to na osnovi njegova oca i ostalih članova obitelji.

Njemu se osobno nije niš moglo predbacit, pa ajde da ga blatimo preko obitelji.

Tko je glasao

skviki

Tko je glasao

strani agent

Čovjek (Radman) je lijepo ostao u RH, iako je rat trajao otvorio je informatičku tvrtku za RAZVOJ domaćeg poslovnog softvera, zapošljavao preko 100 informatičkih progamera, na kraju uspio razviti Diglas - domaći računovodstveno-poslovni sustav za srednje i velike tvrtke - no, kako je pripadao "lijevima i poraženima" imao je blagih problema u prodaji - pa su se gotovo sve državne firme okrenule uvoznim rješenjima. Dan danas desetak velikih tvrtki koristi taj program za svoje poslovanje... a to sve je po meni više negoli neobičan put jednog špijuna.

Tko je glasao

yugo

jebote, pa zar ti mislis kako su neki inteligentni ko pastrva pa ne kuze da je taj imbecil mogao poceti informaticki biznis bas zato sto je imao "podlogu" svoj rad za jugoslovenske obavjestajne sluzbe! vjerujem kako je sve godine po zadatku cekao povoljan trenutak da opet zasjedne na celo rtz, tj. hrt, ovaj puta je to odradio yusipovic, isto tako po zadatku...

Kitz

Tko je glasao

statuz sa fejzbuka

"šta mi je juko manit sino došo izgostjone ma bijo je bjesan ko guja ljutica veli da je ivci safronta došo neki nečak i mislili svi da je fin mladič pa poprićali šnjime ovažnim stvarima orvatstvu i udbi i kako puno udbinih plačenika ima a un njima veli da šta im je i saćim se oni to glođžu i da kakova udba da toga nema i šta troše vrjeme narvatstvo kad nam država več tako dugo postoji ma veli juko da je pomanito i da nemore vijerovat da ivca ima udbinog plačenika zanečaka ali pokazali su mu šta ga iđže"

Tko je glasao

Opravdanja

Sve su to samo opravdanja i ništa drugo, činjenice su činjenice i ništa ih ne može opravdati. Što Vama znači to što je dotični "ostao u Hrvatskoj"? Što je razvijao firmu, dok su drugi ginuli? Ja to zovem ratnim profiterstvom.

Tko je glasao

daj daj...

A kad je to našoj vojsci falilo ljudstva? Ti bi čovjeka koji je sposoban napraviti domaću firmu za proizvodnju softvera (dakle mogućnost smanjenja uvoza i ovisnosti o tuđem), plaćao doprinose za sto i više ljudi u ratnim godinama (a firma je novoosnovana - nije pretvorena) stavio da nosi pušku?

Ako TO zoveš ratnim profiterstvom, onda nije čudo da pametni bježe iz Hrvatske.

Tko je glasao

Hm.....

Interesantan prigovor, znači li to da je dotični vrijedniji od onog koji je uzeo pušku, zato što je osigurao svoju egzistenciju, dok su drugi krvarili? Takvih je bilo koliko hoćete, što zbog kukavičluka, što zbog boravljenja u zapečku, dok se vidi tko će pobjediti, u živoj nadi da će to ipak biti "osloboditelji" iz Beograda.
"Pametni bježe iz Hrvatske" jer je država u banani ili moraju prebaciti van pokradeno, a za to su djelomično krivi i ovakvi kakav je Vaš pulen.

Tko je glasao

a zašto blatiš čovjeka?

Jel bio tu? Jesu li ga moblizirali? Očito nisu. Jel iznio bogatstvo ili je sada ravnatelj HRT-a?

Nigdje nisam rekao da je vrijedniji - ali ne kužim kako bi ti vodio rat bez logistike... što je trebalo, svi zaposleni uzeti puške i ... što? Jak mu je zapećak, "bivši crveni" u firmi s prijavljenom adresom... ajde molim te.

Zapovjedniče, ajd nemoj ti meni govoriti tko je moj pulen, može? Glupo mi je da blatiš čovjeka bezveze.

Tko je glasao

zaphod

samnom je u JNA (Mostar-sjeverni logor)sluzio Marko Denona.Ne znam je li to ovaj politicar sa Paga(i ova "moj" je bio sa Paga)ali znam 100% da ga,po njegovim vojnickim sposobnostima, nebih uzeo u svoju jedinicu ni po koju cijenu.izvanredan covjek i strucnjak ali jednostavno nije za vojsku.i zato mislim da si u pravu,a ovi kao molotov bi bas takve na prvu crtu.toliko o pameti "zapovjednika".

Tko je glasao

Hm..........

Eto, javio se kolega pjevac, Vi sve znate, a pogotovo kakav sam ja bio zapovjednik. Onda smo opet na osobnom, uvijek ispočetka, a deklarirate se kao demokrat? Da nije tragično, bilo bi smješno.

Tko je glasao

evo ti ponovo sto kazes...

evo ti ponovo sto kazes... malo je zeznuto kad napises... naprosto ostane pa je tesko reci "nisam rekao"... cak ni uz pomoc odnosno pokusaj diskreditacije sugovornika tesko mogu proci takve pizdarije od spinova... malo vise misli.. ovo je stvarno priglupo sto radis..

@zaphod: Ti bi čovjeka koji je sposoban napraviti domaću firmu za proizvodnju softvera (dakle mogućnost smanjenja uvoza i ovisnosti o tuđem), plaćao doprinose za sto i više ljudi u ratnim godinama (a firma je novoosnovana - nije pretvorena) stavio da nosi pušku?

i to jos potkrepljujes ovakvim pitanjem, ma bljak...
A kad je to našoj vojsci falilo ljudstva?

a onda u drugom komentaru..

@zaphod: Nigdje nisam rekao da je vrijedniji - ali ne kužim kako bi ti vodio rat bez logistike... što je trebalo, svi zaposleni uzeti puške i ... što? Jak mu je zapećak, "bivši crveni" u firmi s prijavljenom adresom...

a kakvu je to on logistiku vodil razvijajuci svoj privatan biznis kako si rekao u prvom komentaru
@zaphod: Čovjek je logistički pomogao tako da je zapošljavao više od 100 programera, razvijao domaći softver i plaćao doprinos i porez od kojeg se kupovala nafta za tenkove i plaće za tekstilni kombinat zagreb koji je šio uniforme za HV.

jel te nije sram? .... ma nije, dzon obraz je malo za reci kad se neko uguzuje negdje... za to treba imati i zeludac i creva...

oces jos sranja koje si napisao .. a koje jasno govori kako difenrenciras ljude na one koje vrijedi cuvati i one za koje nije bitno sto ce im se dogoditi...
@zaphod: Mogu shvatiti da ti se čovjek ne sviđa, a ne mogu vjerovati da si tako loš strateg i da bi njega mobilizirao, osim u slučaju krajnje nužde.

kakve to nuzde? pa pobogu jesi li normalan? ... za ovo sto pises zadnje vrijeme ako dobijas samo sicu... ...............

ma gadljivo... fakat

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sića

Dobijem 15 kn po kraćem komentaru, a 25 ako je dulji... a ti?

Tko je glasao

yugo

definitivno sljakas za sitnu lovu, ja za svaki komentar dobijem vrecu kukuruza, i to okrunjenog, a za onaj moj "dnevnik" dobio sam prikolicu secerne repe...
predji na nasu stranu, za transfer dobijas 72 djevice...
;~)

Kitz

Tko je glasao

vjerujem ti... makar mi se

vjerujem ti... makar mi se cini da si mozda preplacen..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ha...

... pa jesam, ali nemoj to njima reći.

A ti? Nećeš valjda reći da sve ovo radiš besplatno?

Tko je glasao

A sto to radim? podrzavam

A sto to radim?

podrzavam "veliku bojnu" protiv RKC? ili propagiram zdravstveni odgoj u ime Vladajucih a posebno ministra Jovanovica? ZAMP? Naprasno uvodenje cirilice u Vukovaru kako bi se skrile sve malverzacije sa popisom stanovnistva i zakonima, odnosno pomazem kako bi se stekao krivi dojam o "opcem razmisljanju" gradana? Podrzavam visoko oporezivanje da bi politicari "imali"? Ili podrzavam bacanje novaca u vjetar preko izmisljanja bespotrebnih opterecenja gradana napr. u skolstvu? Podrzavam "udrugasenje" i sva drzavno-drustvena izdvajanja novca koje nemamo da bi "razvijali" kulturu tj. kulturne podobne grupacije, LGBT projekte i tribine, cuvanje pingvina i ostale osnovne stvari u jednom drustvu? Izmisljam "vaznosti" odredenih a odabranih osoba u ovom trenutku?

i sve to na sasvim "znastvenoj bazi" citirajuci "south park" analize i ostale relevantne naucne filmove i casopise?

@zap zberi se... nije tesko povezati konce... kao ni interese.. ma kakva god bila satisfkacija za podrsku dogadanjima i pojavama koje su principijelno protivne civilnom drustvu i najobicnijim ljudskim slobodama...
kao sto ni takva podrska ne proizlazi iz "seretskog odnosa" i "loker" pristupa... "zagrebacke ulicne intelektualne elite" ali se vrlo cesto tako kamuflira...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Ja ne znam s čime se hrane oni koji odjednom dobiju impuls da ovako s visoka vrijeđaju druge, imputirajući im sve živo što im padne na pamet.

Uvijek sam ljude procjenjivao prema tome kako reagiraju na mišljenja koja nisu identična njihovima. I različito reagiraju. A način reakcije "ti si plaćen", "to sigurno govoriš iz interesa" i slično smatram prilično dobrim dokazom totalne neinteligencije sugovornika i njegovom nesposobnošću da u raspravi sudjeluje argumentima, pa pribjegava jeftinom vrijeđanju i diskreditiranju.

No, samo ti nastavi, već dugo ideš tom stazom i lijepo ti ide.

Tko je glasao

svatko svojom stazom

svatko svojom stazom kroci.... vazno je samo da znamo koja je to

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Logistika

Mobilizirali? Kakve to ima veze, pa to je samo papir, ni mene nisu mobilizirali pa sam se odazvao pozivu savijesti. Očito da neki takve savijesti nisu imali. Da se razumijemo, sve što sam napisao u dnevniku je ISTINA, ako je to blaćenje, duboko se ispričavam.
Na kraju, cijenjeni kolega, ja ne znam koga je on logistički pomogao, ali pretpostavljam da je to bio netko na razini općinskog ureda za narodnu obranu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci