Tagovi

Kako je Luka Rajić od Dukata napravio dukate

Dukat, hrvatska mljekarska industrija

U srijedu kasno popodne posljednji dnevni sastanak prekinuo mi je email časopisa Banka koji je ukratko rekao da je Luka Rajić prodao Dukat francuskom Lactalisu (iako čini mi se ovo nije točan podatak, jer obzirom na značajni tržišni udio Dukata i Lactalisa, ova kupovina je vjerojatno predmet odobrenja agencije za zaštitu tržišnog natjecanja). Luka je Dukat prodao za impresivnih 2 milijarde kuna (i kusur). Impresivno.

(Usput, u nizu novinarskih izvješća čuo sam kako i dalje barataju imenom tvrtke LURA dok je u stvarnosti, Lura relativno nedavno promijenila ime u Dukat. Isto tako, Rajić je u nekoliko navrata radio javnu ponudu za dionice Dukata i nekako sumnjičim da nije prodao baš sve dionice i da mu je ostalo nekoliko postotaka, vjerojatno manje od 4%.)

Ne bih sada diskutirao o tome kako je Luka Rajić došao dokle je došao; klasične priče o njemu kao vozaču viličara, kasnije kamiona, uvoz sira tim svojim kamionom, te lagan kupovanje Dukatovih dionica (tamo početkom devedesetih kada se ta cijela pretvorbena igra događala prilično često sam putovao u inozemstvo i znao sam redovito kupivati ciglice ementalera od po kilu koje su tada koštale oko 10 maraka ili po naški nekih 35-40kn - indikativno je da ciglica sira niti danas kod nas ne košta toliko) . Kako god bilo, Luka Rajić je neprijeporni vlasnik Dukata i dok mnogi ukazuju na disproporciju njegove školske spreme, pozicije i bogatstva koje je stekao, sve do današnjeg dana se nije u javnosti pokazao niti jedan jedini dokaz (ili čak naznaka istoga) koja bi govorila o tome da je Rajić stekao Dukat na nezakonit način (samog Rajića se spominje kao jednog od egzekutora akcije prijevoza jugoslavenskih dinara u bosnu i zamjenu za konvertibilnu valutu i to ga stavlja direktno u kontest s primjerice Hrvojem Petračem, no objektivno - čovjek je dosada bio sterilno i pasterizirano čist, a njegova priča o Dukatu je homogenizirana do krajnosti).

U četvrtak ujutro vozio sam se na jedan sastanak i morao sam stati na kiosk kupiti neke sitnice, a tamo me dočekala ogromna naslovnica Večernjeg lista koja je na sebi imala sliku Luke Rajića i cijena po kojoj je prodao Dukat. No, mene je u stvari razveselio podnaslov koji je ukratko rekao (ne sjećam se točne formulacije) “i Rajić neće platiti niti lipe poreza hrvatskoj državi”. Prije svega tri tjedna o tome uopće ne bi razgovarali da oporezivanje kapitalne dobiti nije spomenuo SDPov Ljubo Jurčić. Naravno, svi su se obrušili na SDP i Ljubu, no nitko nije očekivao ovako školski primjer tako brzo. Ako vam do prodaje Dukata nije bio jasan koncept kapitalne dobiti onda sada sasvim sigurno je (ono što su svi naravno propustili učiniti u toj diskusiji je uzeti razliku cijene kao osnovicu za izračun dobiti, jer je Rajić ipak nešto platio taj Dukat, zar ne?).

Kritičari poreza su glasni, no 2 milijarde su 2 milijarde, zar ne? Po trenutnom zakonu Luka Rajić može staviti pare u kofer i odvesti se do Švicarske to live happily ever after. No ako malo bolje razmislite 2 milijarde kuna je novac koji će ove godine isplatiti T-HT kao dividendu, i kako je krenulo bez imalo razmišljanja će taj novac neki knjigovođa poslati u Njemačku (gdje će na taj novac platiti porez, jer su to u hrvatskoj propustili učiniti) , a kao bottom line mogu ponuditi Željka Keruma koji je svoju dobit iskoristio da si kupi Maybacha. Da postoji porez na kapitalnu dobit, tada bi se Željko možda vozio u malo manjem autu?

No, ono što je zanimljivo u cijeloj priči (barem meni), je tekst koji ste mogli pročitati u praktički svim novinama a koji govori o našem navodnom podpredsjedniku vlade za gospodarstvo Damiru Polančecu koji je početkom due dilligenca Lactalisa razgovarao s Rajićem te mu nudio da Dukat kupi hrvatski konzorcij. Priča o hrvatskom konzorciju koji kupuje sve i svašta je već u nekoliko navrata bila lansirana u javnosti no nikada se taj konzorcij nije materijalizirao, a i u slučajevima kada se to i dogodilo, to je više bio paravan kako bi netko stekao odgovarajuću političku podršku kako bi stekao vlasniptvo koje je potom s vremenom polako i sigurno prenešena u ruke stvarnih vlasnika (ako vam nije jasno o čemu govorim, bacite pogled na knjige dionica ili poslovnih udjela u primjerice vipnetu ili nekim od nacionalnih televizija).

Ono što je zanimljivo je da se u tim pričama praktički uvijek pojavljuju isti likovi, od kojih bi večeras izdvojio Agrokor kao jednog od “reketara” hrvatske maloprodaje. Agrokor, tj. bolje rečeno Konzum kao maloprodajni dio Agrokorovog imperija, poslao je danas priopćenje kako raskida suradnju s Dukatom. Ovo nije prvi puta da je Dukat “na ledu” u Agrokoru, no razlozi su ovoga puta doista smiješni, jer kako kaže Todorić, još im se iz Lactalisa nitko nije javio. Ne znam kako vama, no osim što Agrokor posluje s Dukatom a ne Lactalisom, a obzirom da je uprava i dalje identična i nepromijenjena, a gore spomenuta agencija se nije još izjasnila - meni se ovaj potez čini kao neviješti pokušaj da se Rajiću pomrse računi u prodaji (ako je to još moguće napraviti), a sve skupa mi se čini kao prozirni diktat s Markovog trga na kojem se Petar Čobanković (inače vrlo simpatičan ministar poljoprivrede) izletio s idejom o preispitivanju zakonitosti prodaje Dukata. Kao da se o tome nešto može razgovarati? Dakle, ako je postojao trenutak kada se mogla uočiti sprega države i Agrokora (koji je toliko velik i toliko zadužen da je definitivno partner ove države) onda je to danas.

Usput rečeno, kada smo već na Agrokoru i njihovom iznenađenom i uvrijeđenom stajalištu, vrijedi spomenuti i njihovu alijansu sa srpskom Deltom o kojoj pak Agrokor nije nikoga pitao nego je jednostavno poslao priopćenje (nešto sitno o Delti možete pročitati ovdje i ovdje). A odmah potom i o planovima da Delta kupi neku od mesnih industrija u hrvatskoj (a vidi čuda, ima ih Agrokor na raspolaganju) - ne sjećam se da nas je netko to pitao?

Poantu priče izvucite sami.

Komentari

U primjeru

U primjeru Dukata,nekadašnje "Zagrebačke mljekare", ne radi se o prodaji imovine,nego o nezakonitoj pretvorbi, jer su pogoni izgrađeni novcima Unicefa, namjenjeno za raspodjelu mljeka i prerađevina djeci po školama i domovima u posljeratnoj Narodnoj Republici Hrvatskoj.

vezano za temu; http://blade777.blog.hr/2008/08/index.html#dan17

Tko je glasao

Moram biti iskren da uopće

Moram biti iskren da uopće ne razumijem vas SDPovce. Ni zastupnika Nenada Stazića, ni mraka. Umjesto da poentirate na tome kako HDZ nema pojma što je to tržišno gospodarstvo, kako su bez i malo osvrtanja preko ramena na nacionalne interse prodali državne udjele u Plivi i INAi te kako, do izbora, planiraju napraviti inicijalnu javnu ponudu T-HTovih dionica i da prodaju demagogiju o pravu prvokupa zemljišta na i samih otoka jer ne zanm odakle novci državi za takve poteze, vi se bavite tkos e kome i na koji način javio oko prodaje Dukata te tko se s tim trebao složiti, koga Luka Rajić treba ili ne treba sponzorirati.

Bilo kojem površnom promatraču političkih događanja u zemlji, jasno je da HDZova Vlada nema nikakve ideje što bi i kako s nacionalnim gospodarstvom, što u konačnici i nije Vladin posao, osim da u njega pokuša ukrcati što više novaca. Činjenica je da nema slobodnoga tržišta, ali napadati SDPove ciljeve gospodarske politike s pozicije o državnom intervencionizmu je prilično diletantski. Jer samo u spašavanje brodogradilišta, Vlada našeg Ive Sanadera ukrcat će 3 i pol milijarde kuna. Umjesto da napravi strategiju restrukturiranja i, ako ne ide drugačije, ugasi brodogradilišta. Jer su preveliki teret za porezne obveznike. Čini se da SDP mora ponovno doći na vlast i povući bolne poteze, posebno u liberalizaciji tržišta rada i smanjenju državnog uplitanja u gospodarstvo da bi smo se riješili neokomunističke politike našega Ive Sanadera i HDZa. I to mi se sviđa!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

ja nisam SDPovac, niti sam

ja nisam SDPovac, niti sam SDPov glasnogovornik da bi u ime partije mogao donositi bilo što, ja sam samo napisao da otvoreno simpatiziram SDP no to nikako ne znači da se ravnam po SDPu ili još opakije, da se SDP ravna po meni na bilo koji način ili da moja riječ (pisana ili izgovorena) ima ikakve težine za bilo koga osim mene samoga

ja pišem ono što me volja i ono što je meni u tom času relevantno; svojevrsni tok misli ili događaja

sada kada smo to raščistili, da se vratimo na originalno pitanje, a u konkretnom slučaju meni je zanimljiv taj slijed događanja i reakcija kojima se vlada našla nešto uvrijeđenom jer je se nije kontaktiralo ili nije imala prste u donošenju odluke (kao što sam pročitao na jutarnjem, može biti da nije bilo nijedne jače opere u zadnje vrijeme pa se ekipa nije mogla naći - pojma nemam da li Rajić sluša operu)

što se tiče nesposobnosti vlade HDZa da vodi gospodarstvo to je bolesno očigledno, prateći samo njihovu zakonodavnu aktivnost kroz posljednje tri godine sasvim je jasno da oni uopće ne znaju kuda idu i da ono što u stvari rade je jedan ogromni crisis management i da se sanader u stvari istaknuo samo u situacijama krize odlučno rješavajući problem najčešće na način da ga je vratio u prvobitno stanje

prodaja državne imovine je zanimljivi problem i tu nije totalno čista niti prethodna vlada a još manje ova - da li postoji stvarna potreba za privatizacijom u ovome času nisam 100% siguran, iako s druge strane svako okolišanje i čekanje restrukturiranja ovih giganata je dugoročno štetno - može li država iznjedriti snage i to odraditi sama kada kod kazana ima toliko gladnih, nisam siguran - ali isto tako mi je jasno da će uz minimum truda bilo koji ulagač postići spektakularne rezultate

Tko je glasao

Za SDP je problem

Za SDP je problem poentiranja nad HDZ-om i to što dosad nije stajao nešto bitno različito niti bolje i u jednoj točki od "nema pojma što je to tržišno gospodarstvo, kako su bez i malo osvrtanja preko ramena na nacionalne interese prodali državne udjele u Plivi i INAi te kako, do izbora, planiraju napraviti inicijalnu javnu ponudu T-HTovih dionica i da prodaju demagogiju o pravu prvokupa zemljišta na i samih otoka". Sada je prilika za promjene i zato treba komparirati.

SDP tek sada najavljuju korektive tržišnog gospodarstva a dosad je, izravno rečeno, i Todorić bio odličan primjer a Štrok vrhunski i sve kao bez ikakvog intervencionizma. Sada su odmah napadnuti, pa je sve skupa naoko zbrka a jasno je sve.
SDP je prodao ključne udjele u Plivi i INI, usput smo izgubili i Maju Brinar, za nedopustivo malo para a sadašnji HDZ tu bitno bolje stoji jer je pomoću HANFA bitno iskočio ispred SDP-a i time prisilio SDP da bitno kasnije najavljuje Jurčićev program. SDP-ova agencija pandan Hanfi je ključ velikikih manipulacija na financijskom tržištu (osiguranja, fondovi, eksplozija Hypo) a na primjeru SDP Croatia osiguranja (Linić, dr Ćurković, dr Barbić) je sve skupa školski gore nego išta dosad u Hrvatskoj. To su ujedno i dalje utezi na sdpovskim nogama.
Za otoke je bolja i demagogija za početak nego ništa. Usput, komesar gđa Dropulić nije nikakva demagogija neko nešto konkretno, kao Jekaterina Furcova i Gromiko. Njet nije ništa, to je konkretna poltika. Ali sada tu imai te kakvog materijala za kritiku ali nešto drugo (1 u 100, 100 u ništa) a ne demagogija.

Da se ne radi o središnjim takmičarskim temama ne bih se ubacivao.

Tko je glasao

Meni nije jasno na koji

Meni nije jasno na koji način ti zamišljaš da država može biti vlasnik u tržišnom gospodarstvu? Da je država bila dobar vlasnik i gospodarstvenik, ne bi Jugoslavija bila propala. Dakle, moraš se odlučiti da li si za tržišni princip gospodarenja, ili za plansko-dirigirani državni princip? Da li želiš vratiti samoupravljanje? Mislim da sam već ovdje napisala da tržišni princip gospodarenja nije oprečan samoupravljanju. Skupi se vas dvadeset radnika, svaki uplati po 1000 kn temeljnog kapitala, izaberete međusobno direktora tj. člana uprave, koji će vas voditi, a vi ćete njemu samoupravno naređivati što da radi. Sastanak radničkog savjeta jedan put mjesečno, čistačica kao predsjednik radničkog savjeta. U čemu je problem? Ja ga ne vidim. Meni je veći problem to da se od običnih državnih službenika, koji rade za minimalne plaće, koje im gospodarstvo može udijeliti porezima, očekuje da će uspješno upravljati velikim korporacijama tipa INE, T-coma i slično. Pa zdrav razum govori da je to nemoguće! Uostalom, dok smo imali državne monopole i cijene njihovih roba i usluga bile su monopolističke, otkad je društvo odletjelo na tržište, a pojavili se konkurenti i cijene su pale. Isti zaključak važi i za banke. Svi kukaju kako su banke u rukama stranaca. Ali gospodo draga, dok su banke bile hrvatske, kamatne stope su se kretale na razini 15%, a kad su se u tržišnu utakmicu uključile strane banke, pale kamatne stope i na 5% (primjerice za vozila i slično). Meni nije jasno tko može kukati za kamatnom stopom od 15%?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

vjerujem da ako pogledaš

vjerujem da ako pogledaš moj matični blog http://mrak.org da ćeš se vrlo brzo uvjeriti kako sam ja vrlo jasno za malenu i efikasnu državu odnosno privatizaciju apsolutno svega što nije "core business" države

što se tiče kamatnih stopa, ja bih rekao da je pad kamatnih stopa koincidirao s odlaskom HDZove vlade a ne prodajom banaka koje su bile u stranim rukama i prije toga (dok se za neke uopće nije niti znalo čije su)

Tko je glasao

Ne bi se štel mešati, kak

Ne bi se štel mešati, kak bi rekel Jarnjak, ali ta oštra podjela države na političku organizaciju i privatno tržišno gospodarstvi nigdje ne postoji, pa čak ni u najrazcijenijim zemljama zapada koje bismo možda poželjeli uzeti kao uzor. Ima stvari koje niti jedna država ne ispušta ispod kokontrole, bilo da osniva vlastite tvrtke bilo da s nekim pojedincima ima deal.

Kao što sam več rekao negdje, fetišiziranje i simplificiranje privatnog vlasništva u gospodarstvu je neopravdano i neprihvatljivo. Na sreću, vlasništvo kao takovo nije uopće presudno, nego način orgnazacije poslovanja. Može i općina, grad Županija, država osnovati firmu, ali ju voditi na moderan društveno i tržišno prihvatljiv i odgovoran način.

Država to ponegdje mora napraviti, tamo gdje postoji mnopol koji se ne može izbjeći kao recimo komunalne usluge. Hoće li vlasnik Lactalisa ili netko sličan uzeti skupljanje smeća po Zagrebu, a to uopće nije loš posao. Svakako ne. Ili gradski prijevoz umjesto ZET-a, pa da vam samostalno opali kartu. Ma hajte molim Vas. Ili da ne prođe cijena koju misle pa da prestanu voziti. Moderno društvo je danas toliko razvijeno i ispreleteno javnim uslugama da bi se riskirao kaos.

Hrana je osjetljiva, puno toga je pod subvencijama, pa vulgarnom privatnom ponšanju nema mjesta.

Tko je glasao

Koliko je meni poznato,

Koliko je meni poznato, najgora stvar koju drzava moze uciniti jeste prepustiti monopol nad vitalnim resursima privatniku kojeg ce rzumljivo interesirati iskljucivo profit, a sto se vrlo jednostavno realizira kroz nelojalnu monopolisticku poziciju.

Mozemo svi sada baciti oko na DT i cinjenicu da je hrvatska telekomunikacijska struktura potpuno nazadovala, te da se gradjani moraju svakodnevno buniti, da bi dobili i najmanju kvalitetu usluge.

Sve u svemu, iza ove price sumnjam da stoji mudrost prepustanja kapitala slobodnom trzistu (sto i je bit kvalitete privatne usluge), vec prije svega krpanje proracuna kroz jednu krajnje neodgovornu politiku.

Da zakljucim. Vitalna drzavna infrastruktura mora ostati pod direktnom kontrolom, ako ne i vlasnistvom drzave. Cisto za primjer, Norveska je crpljenje nafte svela na drzavni monopol, a nekako mi se cini da je takva politka neusporedivo zrelija od politike Nigerije, pa cak i samomg SADa.

Drugi je par opanaka odgovornost drzavnih sluzbenika, ali je i ovdje krajnje neozbilno izjednacavati ideju drzavnog vlasnistva sa jednim uskim kontekstom koji nije poznavao ideju odgovornog drustvenog djelovanja, sto je pak bila posljedica grabeskog mentaliteta nase politicke kulture.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ova kupovina ne potpada pod

Ova kupovina ne potpada pod ingerenciju Agencije jer Lactalis praktički nema udjela na hrvatskom tržištu sa svojim proizvodima, a i ako se Agencija i uplete izvana će vrlo brzo doći pec po prstima pogotovo zato jer postoji presedan kupovine Iskona koji je "prošao lišo".

Upravo ova reakcija "na prvu loptu" pokazuje daleko više nego sve prethodne afere i "afere" na stanje naše politike. Što li će biti sa "malim partnerima i kooperantima" - koga je briga? Što se njih tiče ništa se (makar nominalno) nije ni promijenilo - posao je posao i ako se Dukatu isplatilo do sada poslovati s njima, poslovati će i dalje. Postoji samo jedna realna motivacija za socijalnu odgovornost tvrtki, a to je da je biti neodgovoran neisplativo. Svaki političar koji je od devedesete naovamo sjedio u vladi ili Saboru i propustio stvoriti takve uvjete (...or die trying) odgovoran je za svaku posljedicu. Ako dođe do otpuštanja, prekida suradnje sa kooperantima (najvjerojatnije onima sa po dvije krave) to nije ni problem niti krivnja ni Luke Rajića ni Lactalisa nego upravo te naše svete kaste.

A što se tiče Ljube Jurčića i poreza na kapitalnu dobit - meni se čini očitim kako bi to mogla biti glavna motivacija da se prodaja obavi sada. Prije nego što HDZ shvati što je to i progura to na brzinu.

Tko je glasao

zar ne postoji neka odredba

zar ne postoji neka odredba da ako je prihod tvrtke veći od 1mlrd kuna da je automatski pod ingerencijom agencije, upravo to je bilo korišteno kao argument zašto iskon transakcija nije pod ingerencijom?

Tko je glasao

Agencija je objavila

Agencija je objavila reakciju na cijelu priču, i ona će te možda iznenaditi :)

Ukratko, Lactalis ima manje od 100 milja kuna na hrvatskom tržištu i tu (kako ja vidim potpuno logično) ni ne može biti nedopuštene koncentracije. Ugrubo (brojke vadim iz repa, ako netko zna točne pliz neka ih navede) 50% udjela na tržištu plus 0,malo% udjela na tržištu je i dalje 50% udjela na tržištu.

Daleko zanimljivija reakcija Agencije je na Agrokorov potez - oni su takvim raskidom ugovora bez opravdanog razloga u sukobu sa zakonom i prijete im kaznom u iznosu od 10% ukupnog prihoda. Moram još jednom naglasiti prihoda, ne dobiti.

Gotovo za ne povjerovati, kao da u ovoj zemlji zaista i može funkcionirati tržišno gospodarstvo...

Tko je glasao

Ah, tvoj mi je komentar

Ah, tvoj mi je komentar uljepsao dan ... zapravo dan mi je uljepsao link kojeg si doneo, ali necemo sad cjepidlaciti oko toga ...

Naprijed agencija!

(uh koji los poklik)

neutrino

Tko je glasao

pročitao sam tekst i da,

pročitao sam tekst i da, sve je sada jasno, a najava teške artiljerije koliko god neuvjerljivo zvučala je dobrodošla

može biti da se ekipa iz AZTNa osilila baš kao i HANFA nakon Samodolovog manevra prošle godine

stvari se miču s mrtve točke, pa makar i deklarativno

Tko je glasao

Tajna dobro funkcionirajuće

Tajna dobro funkcionirajuće države su nezavisni watchdogs. Još kad im se umjesto samo desni daju i zubi (koji u tržišnoj ekonomiji znače samo jedno - pravo da te opizdim po novčaniku tako da to osjetiš) onda se stvari vrlo brzo miču s mrtve točke.

Njih je nažalost premalo i ja bi ih htio vidjeti više i za druga područja (mediji, transport, policija, itd.). Pa da vidiš discipline među bahatim članovima plemena kad zalaje pas čuvar koji misli svojom tvrdoglavom glavom i ima oštre zube na kojima se odražava znak novca!

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Mozes li malo pojasniti kako

Mozes li malo pojasniti kako bi ostvario NEZAVISNE watchdogs?*

Odnosno, tko bi te NEZAVISNE placao i tko bi ih kontrolirao?

Tko je glasao

Neovisnost nekog tijela ne

Neovisnost nekog tijela ne ovisi jedino o financiranju, to je pretjerano simplificiranje. Osim financija, neovisnost ovisi i o transparentnosti pravila i procedura, sastavu i pluralizmu, metodologiji imenovanja i razrješenja, itd. Izvori financiranja mogu biti raznoliki, ovisni o situaciji: neke watchdogove bez problema može financirati budžet bez sukoba interesa, no preduvjet je privatizacija (recimo, privatiziraš HŽ, podijeliš koncesije za linije privatnicima i uvedeš watchdoga koja će izricati kazne firmama koje npr. imaju određeni postotak kašnjenja vlakova mjesečno, itd.). Osim državnih, izvori financiranja mogu biti vrlo izdašni fondovi EU, vlastiti prihodi i fondovi, posebni porezi/prirezi i njihovi fondovi, zaklade i fondacije...

Par linkova za egzemplifikaciju:
Postwatch
Ofcom
Advertising Standards Authority

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

todorić se ljuti na

todorić se ljuti na rajića. pa, naravno da se ljuti, jer, kidne li rajić u švicu, onda će hdz od njega, todorića, tražiti da pojača donacije.

Tko je glasao

ah, sad znam zbog čega je,

ah, sad znam zbog čega je, za trećejanuarske vladavine, propalo brodogradilište "viktor lenac"! a baš sam se bila pitala kako je jedno od rijetkih perspektivnih brodogradilišta na jadranu moglo tako iznenada propasti! izgleda da je sdp vreća bez dna, kad je prije sebe odvukao u propast svoje brodogradilište. no, hvala Bogu, sanader ga je ipak uspio oživjeti prije nego li je konačno propalo.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Osoba ili osobe koje stoje

Osoba ili osobe koje stoje iza nicka Lion Queen me totalno zbunjuju. Jer u jednom odgovoru su za tržišna načela i liberalni pristup gospodarstvu, a u drugom su slučaju za državni intervencionizam. No, pokušajmo razgovarati argumentima, a ne floskulama. Samo činjenično točni podaci mogu, u sferi blga, govoriti umjesto imena i prezimena osobe/a kaja/e ih iznosi/.

Brodogradilište "Viktor Lenac" nije dovedeno na rub propasti zbog pogrešne SDPove gospodarske politike, nego zbog velikih apetita privatnih vlasnika. Koji su remontno brodogradilište s perspektivom htjeli pretvoriti u proizvodno brodogradilište bez perspektive. Ko što su i ostala hrvatska brodogradilišta.

Osim što, uglavnom grade brodove s manjom dodanom vrijednošću, tankere, a ne cruisere, hrvatska brodogradilišta rade brodove po narudžbi, a ne iz kataloga. Tako da, gotovo, svaki put moraju brod raditi od projekta.

U čemu je onda SDPova greška? Vjerujem da su me ovdje neki već označili SDPovcem, što i nije daleko od istine, ali kao osoba koja misli svaojom glavom, smatram da je Ivica Račan pogriješio jer je išao spašavati privatno brodogradilište državnim novcem protiv tržišne logike. Zašto je to činio?

Malim dijelom zbog prijateljskih odnosa s Vrhovnikom, a puno većim dijelom zbog radnika i kooperanata koji se, ranijim odlaskom u stečaj, nikada ne bi naplatili. Što se i dogodilo kada je naš Ivo Sanader, čarobnim potezom, odnosno državnom intervencijom, "Lenac" izvukao iz stečaja. I vratio ga u područje remontne brodogradnje.

Da ne bi ispalo da to radi samo Ivica Račan, državnim novcem spašava privatnu tvrtku, isto je učinila američka Vlada spašavajući "General Motors", talijanska Vlada hitajući u pomoć "Fiatu" i Vlada našeg Ive Sanadera pomažući "Varteksu". A odakle je ono Ratko Maček?!

I na koncu, mislim da bih mogao najmanje 5 dana pisati o tvrtkama koje su HDZ i njegove Vlade upropastile i otjerale u stečaj. Pretvarajući društveno, znači svih nas, u državno, a onda u privatno vlasništvo. Sjetimo se Miroslava Kutle!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

apsolutno SVAKO

apsolutno SVAKO brodogradilište u hrvatskoj je propalo dosada po nekoliko puta (u odnosu na lenac koji je propao samo jednom), čisto usporedbe radi kako bi dobili relaciju, u času guranja lenca u stečaj država je te iste godine ulupala 2.4mlrd kuna u sanacije drugih brodogradilišta

stečaj lenca je bio preduvjet njegovog oživljavanja, tako da je za objektivnu diskusiju važno dogovoriti se tko je bio taj koji je otpisao tih 320mil kuna, da li je to bila "trećejanuarska" vlada ili je to bio ivo sanader, ja bih rekao ovo drugo

usput rečeno, dobio sam par stotina stranica o lencu i čekam vremena da to pretvorim u neki suvisli tekst

Tko je glasao

S tom malom razlikom, koju

S tom malom razlikom, koju si sasvim slučajno zaboravio napisati, a ta je da su sva ostala brodogradilišta bila u državnim rukama, tj. u hrvatskom vlasništvu, dok je Viktor Lenac bio u privatnim rukama i to u talijanskom vlasništvu, a kojeg je, tko zna iz kojih privatnih razloga, protežirala vrhuška SDP-a, pa me ne bi čudilo, da je iza talijanskog kapitala zapravo stajao izbjegli kapital riječke vlasti nakon rasula Riječke banke! U svakom slučaju, iza ta dva, vjerojatno povezana slučaja, stoje velebne vile na Pećinama i u Aleji kostrenskih bogat(robij)aša!

My Soul

Tko je glasao

Zvjezdice za odlično

Zvjezdice za odlično pitanje SDP-u.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci