Tagovi

Kako je HDZ otkrio Internet, pardon Jubito...

Pozdrav Internet bojni HDZ-a na čelu s legendarnim Obradom Kosovcem - vjerujem da će ipak prevagnuti njegovo televizijsko iskustvo (ako slučajno nije angažiran, dajte ga angažirajte, čovjek zna svoj posao) i da će sljedeći uradci biti nešto originalniji i bolji (a i zanimljiviji) - dotad nam ostaje Kiro. Koga svrbi taj se češe i naravno tema je Zoran Milanović, novi predsjednik SDP-a, a zašto ne trebamo posebno objašnjavati - dosta je tekstova na tu temu na pollitici.

Ne znam što će na ovo reći kolege novinari čije je mailove danas zatrpalo s ovim zna se odakle dolaze uradcima - u svakom slučaju HDZ je krenuo prvi s prljavom kampanjom na Jubito - kako će imperija uzvratiti udarac, saznat ćemo vjerojatno jako brzo. U svakom slučaju pratimo korak sa svijetom, kampanja na Internetu i Jubitu je krenula punom parom - vidim da nam do studenoga neće biti dosadno.

Komentari

A tu su i dva nova uratka

A tu su i dva nova uratka druge strane:-) tko god to bio... Ako ništa drugo ovi koji drukaju za HDZ imaju sve pjesmice, pa se pitam tko je na kraju jugonostalgičar:-)

Tko je glasao

Sad više nije fora. Stvar

Sad više nije fora. Stvar je provaljena i profurana. Malo demode. Morajubiti inovativniji. A i rekacije iz SDP-a su hladne. Ipak ti propagandisti moraju znati mjeru.

Tko je glasao

Sad više nije fora. Stvar

Sad više nije fora. Stvar je provaljena i profurana. Malo demode. Moraju biti inovativniji. A i rekacije iz SDP-a su hladne. Ipak ti propagandisti moraju znati mjeru.

Tko je glasao

nda... čini mi se da će

nda... čini mi se da će sada uslijediti štancanje takvih nekakvih filmića, a sve u svrhu kakofonije... tipično za HDZ, dignimo toliku dreku da se na kraju od buke ne čuje ništa

Tko je glasao

Evo dijela ja ne znam od

Evo dijela ja ne znam od strane HDZ-a - tko drugom jamu kopa... U svakom slučaju postalo je zanimljivo biti on line...

Tko je glasao

Zbilja je postalo

Zbilja je postalo zanimljivo. Bar nama ženama. Ovaj Livaković je prezgodan. hehehe, 50% biračkog tijela čine žene. Moram ovaj jubitu-uradak spremiti za pokazivanje svojim frendicama:)) emisija nam je promakla, ali jubitu-isječak neće, yesssssss (gledajuć ženskim okom, Pančić kraj Livakovića nema nikakve šanse!)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a gledajte kako bi

a gledajte kako bi znao...kako bi znao, ja to doista ovaj nisam imao pojma, za mene je to bilo jedno iznenađenje mogu reći šok kad mi je to njegova supruga javila. prema toma apsolutno o tome ja ništa nisam znao...čujte ja ne mogu biti prorok.

baš me zanima jel to uobičajena praksa da supruge vozača zovu ministre.

Pa kako bi znao, kako?
Pa nisi prorok :))))))))))

Tko je glasao

Krenule su lađe, na neki

Krenule su lađe, na neki dalek put. Nije loše što novoizabrani predsjednik SDP-a u odgovorima na pitanja koristi dosta "ne znam", "ne mogu vam na to odmah odgovoriti", što ne može i ne stiže odgovoriti na brojne upadice i pitanja. Iako bi dobro bilo da zna minimalne odgovore na neka pitanja, nezaobilazna, o kojima napamet odgovore imaju skoro svi političari i medijski akteri, puno značajnije pitanje je da li će početi promjena takve prakse, čime će postati vidljivije da se radi o ogromnom neredu i impresivnoj tradiciji sposobnosti da se taj nered još više uzneredi.

Preslikavanje političkih situacija velikih zemalja sa nekom drugom zbiljom nije ispravna transplantacija, pa ni ostalih tzv. bivših socijalističkih zemalja od kojih smo u bitno složenijoj zbilji. Kontinuitet impresivnih javnih političkih i drugih znanja odgovara nogometnim klubovima, čija ekstaza počinje i završava u pretkvalifikacijama evropskih takmičenja. U tom smislu su za SDP i za druge stranke veoma rizični dio profesorske i medijske snage te impresivno sposobni pojedinci, koji nekoliko desetljeća skreću pažnju kao jedino šekspirijansko kazalište u Africi, u Najrobiju, kojim se pomoću nešto otpada iz Evrope manipulira pažnjom cijelog kontinenta.

Za Milanovića (pa i druge) u našim uvjetima težište nije na vođenju stranke, ogromnom radu, dokazivanju i sposobnostima, nego više u tome da izbjegne glavninu tih opterećenja i minimalno petlja oko neizbježnih točki i procesa puzenja (preobražaj njegova prethodnika u završnoj pojavi na sceni). Najbolji primjer je kako je Veco Holjevac uspio u Zagrebu šezdesetih a ključno je kako pustiti impresivnu tehnologiju da kliza, umjesto da te usisa. I onako je pitanje trenutka kad će fizika takvih poslova prijeći u globalni grč i minimalizam uhvatiti pobjednički ritam. Mladi karijeristi nešto bistrije glave bi, zadržavajući malo pažnje na globalu, morali ponešto uspjeti na šansama koje se otvaraju u tom beskrajnom nadmudrivanju.

U navedenom smislu bi bilo odlično da Milanović uspije duhom slabosti iz montiranog uratka doraditi svoju političku igru a da inicijativu oko velikih sposobnosti i osobnosti prepusti velikim igračima. Ako je sam u dvojbi oko toga i ne vidi drugog savjetnika nakon Račana, radi skraćenja stvari mu možda ne bi škodilo malo tehnološkog razgovora sa Račanovom kopijom Piculom, povrtlarom Budišom, nesposobnim i iritirajućim Radošom i sličnim gubitnicima,

Tko je glasao

HDZ-u bi više odgovaralo da

HDZ-u bi više odgovaralo da se Milanović koristio frazama kakve rabi Stipe Mesić skoro 8 godina: pravna država, funkcioniranje institucija sistema, transparentnost, antifašizam i trlababalan. Osobno, mislim da se ljudima svidjela Milanovićeva iskrenost. Tek je pobijedio u SDP-u. Što je već trebao izići s manifestom. Pa nije Hitler. Očito smo bili navikli na Hitlere koji samouvjereno mantraju gluposti, pa su zato doimaju ozbiljnim vođama. Naravno da Tuđman uvijek imao spreman odgovor o čemu god ga se pitalo. Itekakav odgovor. Mesić ima vic ako nema odgovora i da dalje ne nabrajam.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Pametne osobe podsmjeh prema

Pametne osobe podsmjeh prema sebi mogu pretvoriti u prednost pa tako bi i Milanovic moga oreci:
Ja pojma nemam ali znam tko ima pojma a vi niti imate pojma niti znate one koji imaju pojma. I onda bi trebao uzeti statisticke godisnjake i prezentirati napredak Hrvatske u odnosu na regiju.

Tko je glasao

konteksta radi, ako niste

konteksta radi, ako niste vidjeli cijelu emisiju:

Tko je glasao

A šta bi bilo da o kiri

A šta bi bilo da o kiri puste cijelu emisiju. ha ahahahahahaa bilo bi još smješnije nego isječci s jubitoa

Tko je glasao

A koji bi gust bio da

A koji bi gust bio da Stankovic ugosti Kirina nedjeljom u dva. To bi bilo vrlo zanimljivo.

Tko je glasao

Ma Stanković bi puno dao da

Ma Stanković bi puno dao da ga ugosti, al` nema šanse, ovome zabranilo.

B-52

Tko je glasao

Bio Kirin kod Stankovića

Bio Kirin kod Stankovića još davno...

Tko je glasao

A kaj misliš kakav bi tek

A kaj misliš kakav bi tek gušt bil kad bi Stanković pozval Bagu i Latina, pa još Galića.

Tko je glasao

Taman cetiri za belu.

Taman cetiri za belu.

Tko je glasao

Kak bi bilo da ti nama par

Kak bi bilo da ti nama par emisija s onim Bagom postaviš tu i mi fino o tome diskutiramo i to Live.

Tko je glasao

koje emisije s

koje emisije s bagom
uploadao sam ih ukupno 10ak do sada
pretražite na video.google.com

Tko je glasao

A ha,samo desetak a kaj je s

A ha,samo desetak a kaj je s ostalima. Kaj nisu možda pasale u okvir.

Tko je glasao

ja sam stavio one koje mene

ja sam stavio one koje mene zanimaju, ti reci koja je tebi zanimljiva i ako nam se interesi poklapaju nema problema

Tko je glasao

Ako se primaju zahtjevi,

Ako se primaju zahtjevi, rado bi vidio onu nedavnu o internet bloganju (u kontekstu Kiro prosviro).

HTV bi stvarno trebao takve emisije (otvoreno, ned u 2, i sl.) stavljat na net, a ne samo Dnevnik (a i tamo bi tehnologiju trebao srediti - valjda najjadniji flash streaming koji sam vidio).

Tko je glasao

Ja ne pišem svaki dan ono

Ja ne pišem svaki dan ono kaj gledam i delam. Bog mi je dal relativno dobru memoriju i moč zapažanja. Koji je koji i kad bil nemrem reč i to sam več i rekel. Inteligentan si čovjek i dobro znaš kaj sam htel. I isto tolko pameti imam da znam tvoje interese.

Tko je glasao

Čačić-Jurčić-Polančec

Čačić-Jurčić-Polančec si htel Skviki ak mene memorija sluzi kaj ne?

Tko je glasao

Neznam, ja sam star i

Neznam, ja sam star i senilan. No mrak dobro zna kaj dela.

Tko je glasao

Ma sad hoćeš da idem

Ma sad hoćeš da idem gledati komentare kaj si tražil? Bum, mislim da je pod onim postom Polančec...

Tko je glasao

Evo nakon povratka s puta

Evo nakon povratka s puta čitam post i komentare. Prije nisam ni vidio nove uratke.

Ja mislim da je ovo super, samo se pitam sljedeće:

Nije li kontraproduktivno za HDZ da je krenuo navodno parirati SDP-u. Ta nema niti jednog dokaza da iza JU-BI-TO stoji SDP.

Niti u jednom ovdašnjem kometaru nisam našao nekoga, bez obzira koju stranu preferira, tko dvoji o tome stoji li HDZ iza najnovijih uradaka.

Mislim da je to porazno za HDZ jer se uratke gleda kao jalnuški pokušaj da se protivniku uradi šteta.

A to zna biti kontraproduktivno. Ne treba potcjenjivati internetsku javnost. Što HDZ ovim uratcima čini.

B-52

Tko je glasao

Sorry, ali mali ispravak, za

Sorry, ali mali ispravak, za početak ja nisam 100% siguran da je iza ova dva spota direktno HDZ. Moguće, čak i vjerojatno, no moguće je i da su urađeni i po narudžbi nekog drugog. Nema ni jednog dokaza da iza "Nemam pojma" stoji HDZ - iako je percepcija (pogotovo u komentarima na YouTube) jasno takva, to samo po sebi nije dokaz.

Drugo, koliko god SDP negirao autorstvo nad Kiro serijalom, on ga je koristio kao politički relevantan uradak. Nakon odlaska iz Sabora, SDP se ne može ograditi od net kampanje, i to ne samo one u rukavicama koje vodi kroz svoje nickove. Bijesprvi vrlo vjerojatno nema veze (ili nije imao) sa SDPom, no to je potpuno svjedno da li je on član, aktivist, simpatizer ili samo nezadovoljni građanin - SDP se smijao Kiri kao i svi mi.

Treće, ovi uratci, zapravo prvi, nije potcjenjivački i ima svoju vrijednost u političkim odnosima (najveću kao "balans" za "neutralnost" medija). Drugo, sjeti se i na ovim stranicama frustracija "anonimnih korisnika" oko toga "zašto bijesprvi to ne napravi i o..., da pokaže da je neutralan" - ovo je konsolidiralo bazu (metodom "i mi konja za trku imamo").

I za kraj (kad se već ne slažem, onda ajmo skroz :) - ovo nije kontraproduktivno. Bez obzira na povezanost sa ova dva "serijala" (da ih uvjetno tako nazovem) i SDP i HDZ sada moraju aktivno sudjelovati u jubito-wars on a server far far away... I to je dobro za sve nas - mi smo doma na netu, političari nisu.

Tko je glasao

Ma sve pet, ja sam sinoć po

Ma sve pet, ja sam sinoć po povratku s puta tek prvi put ovdje vidio klipiće, a komentirao sam "da čitajući komentare" ne dvojim kako se smatra da iza svega stoji HDZ. Inače, u svemu podržavam tvoju analizu.

Kontraproduktivnim klipiće smatram zato što sugeriraju nešto za što javnost zna da nije istina, za razliku od onih koji ismijavaju Kirinov ograničeni intelekt.

I sam si rekao da iza "nemam pojma" slijedi odgovor iz kojeg se vidi da Milanović i tek kako ima pojma a da mu je ismijavani izraz tek uvod u sasvim solidno pojašnjenje.

Zato mi ovaj nemušti pokušaj da se Milanovića prikaže bezveznjakom djeluje kontraproduktivno jer ni najvatreniji pristaše kancelara neće prihvatiti sugestiju da je Milanović SDP-ov pandan njihovom Kirinu.

B-52

Tko je glasao

Problem sa ad hominem

Problem sa ad hominem napadom jest upravo taj da je on perceptivni a ne nužno i utemeljen. Upravo zato ono "što javnost zna da nije istina" postaje meta takvih napada - uz dovoljno ponavljanja fraze (to je zapravo mema - vrlo jako propagandno oružje ako se dobro koristi, a ovo je primjer dobrog korištenja) cilj je postaviti dilemu u javnost (metoda "di ima dima ima i vatre").

A ovi filmovi (pogotovo još ova dva novija) nisu u formi prikazivanja Milanovića bezveznjakom poput Kirina. Iako je to dosta česta reakcija, ako tako gledaš na njih opasno ih potcjenjuješ. Njihova je poruka daleko dublja i opakija, i upravo na temelju novih spotova je vidljivo kako je osnova stvoriti percepciju Milanovića kao "komunjare", protiv Crkve (odnosno vjere) i još k tome nesposobnog. Upravo ovo sa "komunjarom" - naročito identifikacija s Titom je bitna u ovom pristupu, zato jer je praktički trivijalno za pretpostaviti kako će sljedeća generacija filmova, nakon reakcije SDPa na ove (ma kakva ona bila) uključivati Milanovića kao središnju osobu neokomunističkog obračuna s Crkvom. Ovo je daleko više od pokušaja da ga se proglasi bezveznjakom.

Što misliš, kome će u kampanji koristiti uplitanje Milanovića u rasprave o pitanjima da li bi sudio Stepincu ili da li su više zločina počinili ustaše ili partizani? I hoće li to imati utjecaja na recimo one glasače koji će 16. biti na koncertu u Maksimiru? Ili na one koje zanima Hrvatska danas i ide im na živce rasprava o koljačima od pred preko pola stoljeća? A ovi filmovi otvaraju upravo ta pitanja - svedemo li kampanju u jednom trenutku na po jedno pitanje svakom kandidatu, to pitanje za Milanovića ne smije biti "jeste li vi novi Tito" ako želi dobiti izbore. Upravo sam se zato i raspisao jer smatram kako je previše reakcija na prvu loptu "to je njihov Kiro prosviro" - ovi su daleko promišljeniji, pripremljeniji i usmjereniji za to i prekvalitetni (pogotovo prvi iz priče) da bi ih bilo mudro otpisati kao kontraproduktivne.

Tko je glasao

To je dio Sanaderove

To je dio Sanaderove lustracijske predizborne strategije koju priprema u suradnji s Bozanićem, policijom i državnim odvjetništvom. Nije slučajno Bozanić na Bleiburgu osudio partizanske zločine. Prema mojim informacijama, policija dovršava predistražne radnje o partizanskim zločinima u Kočevskom rogu. Nije samo sigurno je li obavljen razgovor sa Sanaderovim ocem koji je jedan od preživjelih ustaša pokolja koji je izvršila 11 dalmatinska brigada. Čak i Žarko Puhovski podupire procesuiranje Sime Dubajića koji se hvalio klanjima u Kočevskom rogu. Međutim, nije Dubajić jedini odgovoran. Ima i preživjelih Hrvata iz 11 dalmatinske brigade kojima bi se mogla utvrditi odgovornost.

Međutim, ne znam kako bi to sve moglo naštetiti Milanoviću i
SDP-u. Ta je Sanaderova strategija prije svega usmjerena vraćanju povjerenja desnog biračkog tijela HDZ-u koje je frustrirano prije svega činjenicom da nitko za partizanske i
zločine UDBA-e nije odgovarao, te Sanaderovom ulogom u izručenju Gotovine, procesuiranju Glavaša...

Prema popisu odgovornih za kočevski rog kojim ja raspolažem, tamo se ne nalazi nitko od Milanovićeve rodbine.
Dakle, Milanović je u cijeloj lustracijskoj priči, tek simbolička meta.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ta nema niti jednog dokaza

Ta nema niti jednog dokaza da iza JU-BI-TO stoji SDP.

Nisam znala da vjeruješ u male zelene u hrvatskoj politici. Jer su još samo oni mogli napraviti takve uratke.

Ah, kako se sad izvlačite...te kontraproduktivno, te ovakvo te onakvo...niste o kontraproduktivnosti razmišljali onda kad ste ismijavali ministra koji dobro radi svoj posao iako mu govorništvo nije jača strana.....ali kako se ono po vašem veli: došla cica na kolica

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Izvlačenje od čega?

Izvlačenje od čega? HDZ-ova "otkrića" da je Milanović glup kao Kirin?

Ne budi smješna, čak ni ti iskreno ne vjeruješ da među političarima postoji netko čiji je intelekt ograničen kao Kirinov, a da zauzima toliko važnu poziciju. Možda HDZ doista nema što boljeg za ponuditi, ali ima tko ima.

B-52

Tko je glasao

Milanović je vrhunac

Milanović je vrhunac sdp-ovske inteligencije. Odlučnom "možda" svog prethodnika, pridodao je odlučno "ne znam" i odlučno "ne mogu".

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Za početak, oba ova videa

Za početak, oba ova videa su legitimno sredstvo političke borbe, tim više što su i najavljeni (Kiro dok je gledao servere) kao takvi. Autori (ili dio autora) su im različiti, kako i po stilu tako i po poruci svakog filma.

Drugi je lakši za analizu jer se svodi na petlju iste poruke koja bi trebala usporediti Milanovića s Brozom. Uz to je i vidno slabije kvalitete i na njega je utrošeno daleko manje truda. Sama temeljna usporedba oba subjekta, u intenciji filma, ima naglasak njihove identifikacije. Osim što je to negativno samo jednom relativno malom dijelu biračkog tijela koje ionako ne bi ni pod kojim okolnostima dalo glas Milanoviću (da se razumijemo, manjina su i birači koji bi takvu usporedbu doživjeli kao nešto pozitivno, većini je to isprazno jednostavno zato jer ih zaista nije briga za Tileta) - to je i na psihološkom dijelu urađeno traljavo jer su njih dvojica suprotstavljeni (Milanović je iz desnog, Tito iz lijevog poluprofila). Milanović u tom videu zapravo poručuje gledatelju da se neće predati Titu... Najzanimljivija stvar u cijelom videu je što iako je uploadan gotovo istovremeno kad i prvi (najstariji komentari su u trenutku pisanja oko 8 sati stari), koristi u najavi Zoran "Nemam pojma" Milanović - iako taj nadimak nema nikakve veze samim filmom ili njegovom porukom. O tome više u zaključku.

Prvi film je daleko, daleko kvalitetniji i pripremljeniji. Tehnika je poznata, uči se od kada postoji upotreba medija u političke svrhe. Kod nas najpoznatiji slučaj upotrebe te "tehnike" je KOSov film sa Martinom Špegeljem u glavnoj ulozi. Ukratko, tehnika se svodi na to da ako posjeduješ dovoljno dugu snimku subjekta tada je gotovo trivijalno posložiti izjave u višestruko kraćem formatu ("kompresija" je ugrubo "sati u minute") tako da prenese poruku koja odgovara autoru/naručitelju iako ne mora odražavati konkretan stav subjekta. Manji problem u konkretnoj primjeni jest taj što je izvor (Stankovićeva emisija) javan, gledan i nedavan - tako da ovaj film evocira sjećanje kod gledatelja na stvarni kontekst (ukoliko su gledali emisiju) i tu pada u vodu (opet ću raspravu ostaviti za zaključak, prvo da odradim tehničke detalje).

Najznačajniji plus ovog filma (ne samo pred onim drugim, nego i samostalno kao politpropagandnog uratka), nije samo u profesionalnom montažerskom poslu (mrak je primjetio, ali to ne zahtjeva neku pretjerano bijesnu opremu nego dobro računalo i Adobe Premiere, ostalo je isto kao i Kiro) - psihologija videa je jaaaako dobra (ili loša, ovisi s koje strane politike stojite :). Prije svega, izbor glazbe je sugestivan i daje ton Milanovićevim izjavama o neznanju i predstavlja ga kao "nasljeđe prošlih vremena" i "kotačića partije" što mu se, ako ništa drugo po godinama ne može pripisati. Tome je posvećen i kompletan tekstualni uvod, koji zaključuje sa pomno izabranom fotografijom u kojem je subjektu izbličeno lice i naglašen motiv - nadimak "Nemam pojma". Cijeli taj komad traje 30 sekundi od 1:50 videa i onda se nastavlja točno 40 sekundi citata sa "ne znam" značenjem, u kojem se povremeno, bez obzira na izgovor, umontirava Stanković u klasičnoj pozi ograđivanja sa rukama prekriženim na prsima i time se daje direktna poruka gledatelju da se treba ograditi od takvih izjava. Na 1:10 u videu ide najbrilijantniji potez političke poruke: "Ne idem u crkvu. Nemam odgovora. Nisam vjernik, nemam pojma." Odmah nakon toga je tekstualni break i jedini Stankovićev tekst u kojem iznosi sažetak ad hominem kritike na njega i Ljubu Jurčića, kojeg direktno isto time povezuje sa "ne znam" što opet naglašava tekst, ponovljena slika (koja je i pogodna za jeftini plakat) te crvena zvijezda za kraj koja asocijativno ponavlja poruku s početka. Psihološki i tehnički, fantastično odrađeno, bez imalo intelektualizma u pristupu ali i bez banaliziranja.

Osnovni problem videa sam naglasio, javnost i recentnost originalnog materijala i bio bi daleko efektniji da se pojavio u rujnu, kada sjećanje na samu emisiju ne bi bilo "živo". Ovo je očiti trade-off, i to kao posljedica političke nužnosti - sada će bilo koji mainstream medij, ako radi prilog o političkim blogovima morati uključiti i "Nemam pojma" uz "Kiro prosviro" zbog "objektivnosti". Iako je mema tog nadimka bitna, daleko su bitnije ove dvije skrivene poruke - uplitanje vjere u političku poruku i izjednačavanje njega sa "komunističkim nasljeđem" za što nema realnih osnova. Drugi film tu poruku nosi toliko brutalno i loše da ju zapravo pobija, no ta dva filma imaju zajedničku tu memu koja se želi plasirati - nadimak "Nemam pojma". Ovaj drugi video (po ulogiravanju uploadera je vidljivo da im je to i vjerojatna kronologija uploada) bi trebao biti "gluplji brat" prvoga, jer kako se mema (koja u tom drugom filmu nema nikakvo uporište) ponavlja to je solidna indicija zajedničkog naručitelja a kratak rok između pojavljivanja (nevezan uz same događaje, prošlo je više od tjedan dana od oba od kud su ulomci uzeti) ukazuje i na to da je za upload trebalo odobrenje naručitelja. Imajući u vidu složenost psiholoških poruka u prvome, logično je za pretpostaviti da je banalnost drugog namjerna kako bi naglasio prvi.

I Milanović i SDP se trebaju očitovati o tome, a to će im oboma zapravo i biti najveći test jesu li spremni za takvu kampanju. Potpuno je nebitno stoji li iza ovoga HDZ, neka grupa članova, Pašalić, Glavaš ili bilo tko drugi kome bi odgovarao (zašto ne i Čačić) direktan sukob SDPa sa HDZom oko, za veliku većinnu birača sporedne stvari kao što je internet. Pogotovo jer je SDP pokazao u "preko servera" raspletu da može jako brzopleto reagirati - a to je upravo ono što si u ovome ne može priuštiti. Svi znamo kako je Kiro prošao u takvoj situaciji, samo je dao građe za novi nastavak.

SDP mora adresirati direktno pitanja koja su ovdje nametnuta. Memu "nemam pojma" možda sa istupima "Mi znamo" ili bilo čim sličnim, no svakako bez referenciranja na sam spot. Što se Crkve tiče, i Milanović i SDP sada moraju zauzeti jasan i nedvosmislen stav odnosu prema Crkvi prije nego to učini Crkva - i tu moraju biti dosljedni. A na komunističko nasljeđe ne smije biti reakcije, čak ni naglašavanja toga kako je on premlad za to - upravo zato jer će to hraniti memu.

Što se HDZa tiče, ako su zaista autori ovoga, bravo. Ako nije HDZ, bravo na kvadrat. Prljava kampanja je potpuno legalna i legitimna, i treba se znati nositi s njom (a i prljavost je štono bi se reklo "in the eye of the beholder"), tako da se na te primjedbe zapravo ne treba obazirati. Problem sa ovim je u realnoj disproporciji upotrebljivog materijala ukoliko se SDP suzdrži i ne odigra "na prvu loptu", a i u tome što je redefiniran "fair game". HDZ sad ne smije otvoreno stati iza toga, ali kako je netko spomenuo, ako nije zauzet angažirati Kosovca za još ovakvih radova jer sad je kutija otvorena i ne smiju stati. A ako se Milanović pokaže kao tvrd orah, SDP ima drugog materijala, pogotovo u formi gradonačelnika...

Tko je glasao

Ovo je izvrsna analiza, s

Ovo je izvrsna analiza, s tim sto se zbilja mora priznati da recenici "Nemam pojma." nije nikako mjesto u politickom vokabularu - sto god, ali to ne. Ali mogu to i shvatiti - covjek lagati nije htio, a govoreci poraznu istinu nitko jos izbore nije dobio, stoga mu je vjerovatno u datom trenutku nemampojma izbor bio najprihvatljiviji.
Sad je na PR-u SDP-a da napravi iduci korak, ako su pametni vec cijeli niz ljudi vjerovatno radi na osmisljavanju svega - od boje kravate do stava za crkvu i izjasnjavanja o svemu drugom...

Tko je glasao

Upravo u tome i jest glavna

Upravo u tome i jest glavna snaga ovakvih filmića - subjekt ne može negirati sam sebe, a svi pokušaji "van konteksta" su samo građa za novi film. Zanima me ima li Milanović dovoljno duha da pokuša sam izokrenuti "nemam pojma" u svoj moto - serija spotova gdje on pročita problem i onda mu netko od njegovih objasni stav SDPa o tome. Za primjer, "Nastavnici žele bolje uvjete rada, učenici manje gradiva, a svi mi trebamo više znanja nego što nam školstvo sada nudi. Mare, pomozi molim te, nemam pojma kako to riješiti." i tada Marija Lugarić (bez sad da radim konotacije ali ipak izgleda - i za jubito a kamo li za tv - daleko bolje od Flege) da SDPove pointe za obrazovanje...

PRovci vjerujem da su radili i treću smjenu, no stav oko Crkve, "komunističkog nasljeđa" i pogotovo meme "nemam pojma" treba ipak biti politička a ne PR odluka. I najiskrenije, jako bi volio saznati tko će biti uključen u donošenje tih odluka, odnosno još zanimljivije tko neće...

Tko je glasao

;) (sorry svima na off

;) (sorry svima na off topicu)

Tko je glasao

Ovo je očiti trade-off, i

Ovo je očiti trade-off, i to kao posljedica političke nužnosti - sada će bilo koji mainstream medij, ako radi prilog o političkim blogovima morati uključiti i "Nemam pojma" uz "Kiro prosviro" zbog "objektivnosti".

Da, to je prije svega pritisak na Mislava Bagu i onog dečka iz "Poligrafa". Goran Milić će to, samoinicijativno, uvrstiti kao vijest u sutrašnji "Dnevnik". Dam se kladit ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ako ne uvrsti, razočarat

Ako ne uvrsti, razočarat će me :)

Tko je glasao

I ? Jel' bilo ?

I ? Jel' bilo ?

Tko je glasao

Koliko sam ja vidio od

Koliko sam ja vidio od Dnevnika nije:-(

Tko je glasao

Milićev dnevnik je po meni

Milićev dnevnik je po meni pravi brainwash... "sve je super i ništa se ne dešava i nema nikakvih problema" osim kad se desi nešto što ne možeš ni uz najbolju ignoranciju odignorirati kao što je doček Busha u Tirani ili kakav pokolj u Iraku.

Tko je glasao

E, ovi jubitu uradci su mi

E, ovi jubitu uradci su mi osvježili dan.
Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada. ili
Sve se vraća sve se plaća.

Ne znam što će na ovo reći kolege novinari čije je mailove danas zatrpalo s ovim zna se odakle dolaze uradcima - u svakom slučaju HDZ je krenuo prvi s prljavom kampanjom na Jubito

Nevjerojatna količina licemjerja i dvoličnosti u ovako malo teksta. Naime, zna se dobro da HDZ nije prvi krenuo s jubitu-uradcima, već se zna da su jubitu-uradci proizašli iz SDP-ove kuhinje. Dakle SDP je prvi krenuo s prljavom kampanjom
A sad je dobio što je tražio. Koštat će ga to u studenom.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

već se zna da su

već se zna da su jubitu-uradci proizašli iz SDP-ove kuhinje

Eto, tipičan hadezeovski um kojega toliko užasava zastrašujuća ideja da to nije djelo sdp-a da uporno ponavlja u sebi i ispisuje na ploču svoje duše...to je napravio sdp, to je napravio sdp, to je napravio sdp. :-)

Tko je glasao

već se zna da su

već se zna da su jubitu-uradci proizašli iz SDP-ove kuhinje
Kako se zna? Kiro rekao?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pitaj Bosančerosa neka ti

Pitaj Bosančerosa neka ti objasni kako se zaključuje. On zna zaključiti i bez da mu netko kaže. Zaključio profesiju, naciju skoro je i ime izrekao. Pitaj njega, on SVE zna.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Evo pitajte me. Kako se

Evo pitajte me. Kako se zakljucuje?
Intelektualac i vrsni poznavatelj hakerskih vjestina Kiro je provjerio preko servera i utvrdio pa poslije porekao da je SDP zasluzan za njegovo ismijavanje i onda vrli HDZ-jci to ponavljaju kao mantru.
No s takvom kampanjom bilo tko da krene nece daleko dogurati. Ljudima je dosta podmetanja klipova. Narod zeli cuti na koji nacin ce poceti zivjeti bolje i dobijati dostojne nadnice za svoj rad.

Tko je glasao

ah, pričaš li ti to o

ah, pričaš li ti to o nadnicama. ah, možda će o nadnicama misliti socijalno-"osjetljivi" sdp-ovci, poput Linića, koji je svojevremeno rekao: "Vlada će ustrajati na izmjenama zakona o radu bez obzira na generalni štrajk"....ajde, čitaj malo, ako si zaboravio.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mozda hoce a mozda i nece.

Mozda hoce a mozda i nece. To ovaj puta ne znam i ocekujem da se stranke oko toga izjasne pa i tvoji o kojima toliko lamentiras.
Za sada koliko primjecujem u zadnjih 4 godine minimalna nadnica se nije povecala niti su smanjeni porezi na niza primanja. Tako da je HDZ dalje unaprijedio tekovine SDP-a.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci