Tagovi

Kako ih nije sram?

Iskreno, nije mi jasno čemu napad na ministra Vargu. Očito je nekakvim svojim postupkom dirnuo u neko osinje gnijezdo. Traženje buba po uredu i slične stvari, pokazuju da se Varga nečega boji, a da ima razloga, pokazuju sve veći napadi na njega. Njegov odlazak službenim automobilom na privatni odmor i uz to korištenje službenog vozača, nije uopće iznenađujuće. I oko toga se ne bi trebalo uznemiravati.

Ono oko čega se trebamo uznemiravati su reakcije njegovih kolega političara. Primjerice, Maras i drugi kažu otprilike ovako kao i ja. Ima čovjek pravo koristiti službeno vozilo. Zakon mu to dopušta. Samo, ja sam ironičan, a Maras je smrtno ozbiljan. Ja govorim ovo jer mislim da je iza ovih napada neka korist nekih lobija ili pojedinaca, a Maras je uvjeren da je to Vargino pravo. I Marasovo.
S druge strane je Pusićka. Ona kaže da to Varga nije smio ni trebao napraviti. Nažalost, sekunda u kojoj sam pomislio da ima nade za hrvatske političare je prošla. I vratila se zbilja. A ta je da iste te "povlastice" koristi i Pusićka. Ili Stazić. Ili gomila sličnih ministara i saborskih zastupnika i državnih dužnosnika.
I nikome od njih to ništa nije čudno. Dapače. Mi svi kojima je to nemoralno i bezobrazno smo glupi i stoka, a oni su pametni. I nema tu srama.

Zašto kažem da ovaj slučaj s Vargom i nije tako kritičan? Zato jer su kritičnije druge povlastice koje političari imaju.
Primjerice, nedavno je u večernjem bio članak o saborskim zastupnicima i njihovim plaćama. Najskuplji je Josip Đakić, čuveni borac za braniteljska prava. Prima lola oko 30 000 kuna. Ali nije čak ni to problem, nego je problem što je on za istu stvar nekoliko puta plaćen. Primjer: prima i putne troškove za putovanje od doma do Zagreba, pa stanarinu u Zagrebu (2500 kn), paušal (1000 kuna), režije za stan (500 kn), naknadu za odvojen život (1000 kn), itd. A ako netko od njih nema službeni automobli te koristi svoj automobil u službene svrhe, cijena takvog angažmana je 2 kune po kilometru. Đakića sam naveo kao primjer, jer je primjer povlaštenog branitelja, ali ovakva primanja imaju svi saborski zastupnici.

Istovremeno, njihovi zaposlenici, tj. ostala sirotinja koja radi u državnoj službi i po kojoj mediji znaju često "prati" prima samo jednu od ovih stavki po jednoj osnovi. Ako putuješ svaki dan, imaš samo pravo na putne troškove. Ne možeš imati i službeni automobil na to. Ne možeš primati novac za iznajmljivanje stana. Ako primaš novce za stanarinu, onda ne možeš imati i naknadu za odvojeni život. Itd., itd., Putni troškovi za državne namještenike, ili za profesore i učitelje iznose 0,75 kuna po kilometru. Istovremeno, saborski zastupnici i državni dužnosnici šibaju po 2 kune.
Ovo je samo jedan mali dio beneficija koje su državni dužnosnici i političari sami sebi sredili da ih mi moramo plaćati. Vargino korištenje automobila je samo vrh ledenog brijega. Ono što upada u oči je količina bezobrazluka koji oni imaju. Zamislite sad situaciju u kojoj jedan od tih povlaštenih volova pregovara sa sindikatom učitelja, recimo, i nateže se s njima hoće li putni troškovi biti kunu ili 0,75, a istovremeno sam diže 2 kune pa plus plus i puta puta....i tako dalje.
Svaki od njih prima ono što je zabranio drugima da koriste. To je sramota, ali njih nije sram. Tu nema nikakvog srama. Nama istovremeno prodaju nekakve floskule i demagogiju. I predsjednički kandidati i ministri, svi pričaju ono što mi želimo čuti, a mi, ovce, svaka gledamo u svojeg čobana i blejimo za njim.
Svaki od njih oko sebe prikupi svoje ljude koji će napadati suprotni tabor. Ako počneš prosvjedovati, boriti se za neka svoja prava, boriti se za nešto u što vjeruješ, odmah te napadnu i po svaku cijenu nastoje diskreditirati. I nikad im ne nedostaje pomoćnika koji će stati na njihovu stranu.
I sad ostaje pitanje iz naslova na koje treba odogovoriti. Kako ih nije sram? Sad pljuju po Vargi a još gore su se okoristili nego on. I sve po zakonu i pravilnicima, sve po PS-u.
Pa jednostavno ih nije sram.
Ima jedna stara poslovica koja dobor opisuje ovu situaciju, maloje vulgarna i kaže:
"Briga prasicu što joj se pička vidi."

Ima li pomoći? Nema. Jer je uvijek bilo tako.

Komentari

Ne znam na koga aludiraš s

Ne znam na koga aludiraš s pitanjem "kako ih nije sram", pretpostavljam na ostale državne dužnosnike (npr. Vesna Pusić ili poneki uvaženi saborski zastupnik). I slažem se, kako ih nije sram? Kako ih nije sram ne komentirati svog kolegu, već uopće biti u poziciji da im je on kolega.

Komentirati jednu bahatost na Varga način je sasvim nepotrebno i bespredmetno. Ne razlikuje se puno od bahatosti na Sanader način, Čačić način, Milanović način... Sve bahate isfrustrirane hodajuće veličine bez pokrića.

Državni dužnosnici, saborski zastupnici, ministri i ostali imaju visoke plaće i velike beneficije. Neopravdano. Neopravdano u situaciji u kojoj se država nalazi. Neopravdano s obzirom da ne rade ništa da situaciju promijene i poprave. Neopravdano s obzirom da su uvelike krivi što je društvo uopće došlo u takvu situaciju.

I skoro da bih se usudio reći da su njihova visoka primanja zapravo NAKNADA ZA SRAM. Da sam na njihovom mjestu, ja bih se sramio hodati po cesti, nosio bih kamuflaže kakve je nosio pokojni Michael Jackson. Ali njih nije sram. Jer oni srama nemaju. Ako su ga ikad i imali, on je čarobnom rukom odnesen onog momenta kad im je čarobna guzica sjela u čarobnu fotelju.

Njihova deviza glasi: Srama nemam, obraz ne posjedujem!

Tko je glasao

Aludiram na sve te

Aludiram na sve te dužnosnike, ministre, saborske zastupnike i čitavu ergelu onih koji sebi uzimaju povlastice, čuvaju ih, a drugima ne daju ni najmanje. I onda se prave Toše, nakon svega.

Tko je glasao

razlikuje se sram od srama kad branitelj drpa nama

tad se nitko ne crveni
neka drpa blago meni

Tko je glasao

Varga, branitelj?

Varga, branitelj?

Tko je glasao

Dok sam još imao sreće i

Dok sam još imao sreće i radio, nalazio sam se, ponekad u situaciji da mi od poslodavca, MORH-a, zatreba rješavanje nekih radnih prava. Primjerice, odvojeni život. Tu je sistem jednostavan, napišeš zahtjev i priložiš nekoliko potvrda. Da ne putuješ svaki dan doma, da ti je kilometraža veća od 100 km, tvoj zapovjednik napiše isto, da na toj relaciji nema vojnog prijevoza itd...I onda čekaš 3 do 6 mjeseci. I stigne ti odbijenica. U odbijenici piše da nemaš pravo na to po članku tom i tom pravilnika tog i tog. Pročitaš navedeni članak, a u njemu fino piše da imaš pravo. PA ti ponovo napišeš žalbu na rješenje. I onda čekaš još jedno 3 do 6 mjeseci i napokon dobiješ pozitivno rješen odgovor.

Saborski zastupnik sve to ne treba. Jer sve beneficije vec ima samim time što je u Saboru. I nema potreba za kojekakvim zahtjevima, rješenjima, i objašnjenjima da na nešto nema pravo. Pravo se samo po sebi podrazumijeva.

Tko je glasao

Pitati nakon

Pitati nakon 24. godine vlasti ljude negativne selekcije, da li ih je sram, nije previše pametno, jer njih nikad nije bilo sram pljačkati zakonima i toleriranjem kriminala, a kamo li naplaćivati kilometre po povlaštenoj, po nama plaćenoj cifri. Ne, Oni nemaju srama, i nikad ga nisu imali, pa čak uopće ne misle da bi ih za bilo što učinjeno građanima, trebalo biti zlo. Oni su osvojili pljen, i tako se ponašaju već drugog dana nakon proglašenja samostalne države. Tako su se ponašali i komunisti pod navodnicima iza 1945, a čvrsta jezgra koja je osmislila ovu državu su upravo tzv. komunisti, samo što su tek iza 1991. pokazali kakvi su kao ljudi, bezobzirni i zli prema većini. Sjeme njihovo u ovoj zadnjoj vlasti je samo nastavak i razarajuće tkivo, kojeg se očito demokratski nećemo moći riješiti, jer su najbolje pokazali kakvi su prema inicijativi UIO za promijenu izbornih zakona, gdje su zajednički s drugovima iz HDZ-a zatvorili mogućnost da se demokracijom mijenja vlast.

Tko je glasao

Ma pitanje je više bilo

Ma pitanje je više bilo retoričko. Ono što mene čudi u čitavoj ovoj priči je: Zašto mi to toleriramo? Zašto šutimo? Zašto se halabuka digla sad oko VArge? Da je neki drugi ministar u pitanju, uvjeren sam da se za ovo ne bi ni znalo.
Pristalica sam toga da ljudi na položajima imaju neke privilegije, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo je čisti bezobrazluk.
U svojem radnom vijeku, u vojsci, imao sam zapovjednika kojeg su ulovili kako koristi službeni auto u privatne svrhe. Dobio je stegovnu prijavu i 20 posto do plaće na 3 mjeseca, čini mi se. Njega su ulovili, ali je vjerojatno bila gomila drugih koje nikad nisu ulovili i koji su korištenje službenog vozila za sve potrebe smatrali kao da je to njihovo pravo.

I sad dolazimo do nove dimenzije, one kad počneš smatrati da je čitava država otvorena tebi za korištenje. Pa zaposliš gomilu poslušnika i rodbine na izmišljena mjesta. Pa uzmešno novce od javnih tvrtki kako bi si financirao stranku ili kampanju, pa daješ partijskim kandidatima zastavu s kninske tvrđave, itd, itd.....
Ništa od toga oni ne kriju. Slobodno upitajte Sabor za plaće i ostala primanja saborskih zastupnika. Oni vam fino pošalju spisak članaka i zakona po kojima sve to mogu primati i krtko objašnjenje što sve primaju. Strava.

Tko je glasao

Kvaliteta koja traje

Zašto mi to toleriramo?
U onoj vojsci sam neke sadnice namijenjene pošumljavanju kasarne tijekom noći prebacivao preko žice svom kapetanu kome je to trebalo za vikendicu. Eto, kralo se i to nemalo i svima je to bilo nekako normalno.

Ošla Juga i došla Hrvatska i dođe u moj ured neki oficir da se raspita što treba od opreme jer, eto, njegov sin kreće na studije na isti moj fakultet. Nabrojim ja tako njemu i krenem objašnjavati gdje je to najpametnije nabaviti, a on me zaustavi jer nije imao nikakvu namjeru to kupiti nego jednostavno kod sljedeće nabavke opreme malčice "podebljati" popis.

Eto, krade se i svima je to i dalje normalno.

Doduše meni se ipak zgadilo najviše upravo to da je to njemu bilo normalno i ništa čega bi se trebalo sramiti. Navodno se hrvatski za oficire kaže časnik. Baš!

leddevet

Tko je glasao

Radi se o sitnicama, ali je

Radi se o sitnicama, ali je zastrašujuće kako neki ljudi shvaćaju da su te sitnice njihovo pravo. I onda te sitnice rastu kako se na položaju raste. Kad se dočepaš vlasti, samu državu počinješ promatrati kao svoj feud. Sve je tvoje, a stoka nek crkava. Nikad ti en pada na pamet da si ti servis građana. Padne ti na jezik, ali ne dolazi u glavu.
I još strašnije, situacija s Vargom je njihov proizvod, najvjerojatnije. Oni su čitavu priču i doveli u javnost. Opet neki koji guraju svoje interese na uštrb društvenoig interesa.

Tko je glasao

fuck it Wet

ja moran bit malo "zloćest"
pa sam spominješ đakića, tu zadriglu bahatu spodobu, kojem je i sin kreten zaštićen ko panda od zakona, siledžiju, pijančinu i lažnog pisača ratnog puta iz još lažnijih postrojbi.
pa kako to da ti dečki i djevojčice iz savske o njemu ni riječ... a on je lider HVIDRE stoljećima pa valjda i njihov. i onda ne valja nitko kome nije jasno šta oni hoće, smjenjivati tajnice, a đakić je ok, profiterčina koji se deblja i sebe i svoj novčanik tobože brinuć se za njih?
i nije politika koja upravlja s njima? nego glupost ? ili sam ja stvarno skroz prolupa, što mi i pppppetra kaže :)))
profesor

Tko je glasao

Profesore, pitanje Đakića ni

Profesore, pitanje Đakića ni meni nije jasno. Gledam nekidan sjednicu Odbora za veterane i Đakić kaže kako je baš sad razgovarao s Mrsićem i kako će Mrsić odustati od zakona ako se prosvjednici povuku. A Ronko isto sluša razgovor i kaže kako to nije istina. Mrsić kaže kako Đakić laže. Ali nitko ne pita, od prosvjednika: Đakiću, zašto lažeš?
Možda je krivo razumio razgovor, ali čisto sumnjam.
Meni se čini da je Đakić dovoljno moćan i jak i da ga nije lako maknuti. Zadarska HVIDRA je pokušala prije nekoliko godina, međutim nisu uspjeli. Onda su se odcijepili od hrvatske HVIDRE i to im je bilo jedino rješenje. Đakića nema na prosvjedima, ne zato što ih ne bi podržavao, već upravo zato da prosvjedi ne bi bili partijski.
Prosvjednici iz Savske, po mojem skromnom mišljenju, trebaju trenutno Đakića,jer je on predsjednik saborskog odbora za veterane.
Mislim da je to već praktična politika, tj. kako doći do cilja kroz "institucije". Trenutno su samo dvioje raspoložene za razgovor: Leko i Odbor.

I mala napomena...Đakić ej predsjednik HVIDRA-e, a u to spada i udruga "100%". Specijjalna policija i gardijske postrojbe nemaju veze s njim, a oni su uz 100% nositelji prosvjeda.

Tko je glasao

najprije

ispričavam se na spamanju s ovom prišipetljom, gdje god što napišem evo je sa svojim budalaštinama :( zarolaj slobodno.
htio sam reći da, kao što i ti primjećuješ, đakić predstavlja krimen koji im se spočitava (dobronamjerno ili zlonamerno, svejedno). kako bi on mogao biti značajan ako je većina protiv njega, a zato ima razloga i previše. ako žele jasne ciljeve, ili biti nepolitični, trebaju tog uhljeba odjebati i to najoštrije i najjavnije. mislim da bi time napravili značajan pomak u pozitivnom smjeru. neka se ugledaju na generala gotovinu.
to je moje mišljenje.
profesor

Tko je glasao

Memorandumaško pisanje ti je

Memorandumaško pisanje ti je zanat ili zadužbina- svejedno!

Tko je glasao

glup, gluplji, ppetra!

@ppetra ohani malo, stećenu titulu ti nitko više ne može oduzeti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

zanat nije

kao tebi isprobavanje arkana :) no, bar mogla maloga slati u školu... ili si se plašila da ne postane pametniji od tebe :)
profesor

Tko je glasao

Ne projiciraj drugima svoje

Ne projiciraj drugima svoje snove o Arkanu i dekicama!

Tko je glasao

hm

a ja čujo da si ti sa arkanom dekice močila. daj argumente da nisi :)))))))
profesor

Tko je glasao

Čuo si i za ZZP, širio

Čuo si i za ZZP, širio "istinu o njemu", a pokazalo se samo kako si lažov!

Tko je glasao

Za razliku od siromašne naše

Za razliku od siromašne naše gdje su službeni automobili sredstvo mita, sredstvo za koje bi neki i "mater prodali" Šveđani to rade drugačije
NAJBOLJI POSLODAVAC Pobjednik je tvrtka koja nema tajnica ni službenih auta, svi su ravnopravni

Tko je glasao

Kultura korištenja službenih

Kultura korištenja službenih dobara (automobili, kreditne kartice, telefoni,..) je svugdje u Skandinaviji strogo regulirana. Korištenje u privatne svrhe je prekršaj i kriminal, osim u rijetkim slučajevima (npr. u slučaju premijera zbog sigurnosnih razloga i zaštite).

U Danskoj svi članovi Vlade imaju na raspolaganju automobil sa šoferom u režimu 24/7. No, to vrijedi isključivo za službene potrebe i svaka otkrivena zloupotreba postaje prvorazredni skandal. Pojedinačni slučajevi se spominju po medijima godinama nakon što su otkriveni i predstavljaju primjere "trulosti" pojedinih političara.

Osim ministara, og svih političara u zemlji, službene automobile imaju još i 2-3 gradonačelnika najvećih gradova, i to na bazi dijeljenja s kolegama.

Firme uopće ne posjeduju automobile za prijevoz zaposlenika, čak i ako se radi o trgovačkim putnicima. U firmama postoji aranžman "firmabil" (u prijevodu "poslovni auto"), gdje firma daje automobil (obično u leasingu) na neograničeno raspolaganje zaposleniku kao dio paketa plaće. Korisnik automobila plaća značajan porez na ime prava korištenja tog automobila u privatne svrhe. Visina poreza je takva da de radi o nijansama i osobnim preferencama da li se to pojedincu isplati u odnosu da si kupi vlastiti auto i da ima nešto veću plaću.

The Observer

Tko je glasao

Po hrvatskom zakonu svi

Po hrvatskom zakonu svi osobni automobili Kao i vezani troskovi oporezuju se Kao neka vrst luksuza tj reprezentacija.. Ne prizna se pdv, i svasta nesto Jos porezno je nepriznato za sva poduzeca..
do nedavno se 30% oporezivalo Kao neposlovni trisak, sad mislim da je Jos drasticnije..

dakle i mi placamo porez Na privatnu upotrebu automobila i to bez obzira da Li se on tako upotrebljava Ili ne, cime Su privatne firme u praksi ostecene a javnim ustanpvama i poduzecima, tj korisnicima sluzbenih automobila u privatne svrhe omoguceno da imaju znatno veci prihod, tj placu a da se to ne vidi, Kao i da ne moraju placati osobni porez u skladu sa stvarnim prihodom.
Koji je posce jasan svakome tko troskove svog auta placa iz svoje nego place

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

GPS

Danas je sasvim normalno da svako službeno vozilo ima u sebi ugrađen GPS.
Pomoću njega je moguća kontrola u svakom trenutku.
Konačno je i to počelo u nekim našim državnim firmama.
Ne samo radi kontrole mogučih marifetluka nego radi puno drugih stvari.

Tko je glasao

Korištenje u privatne svrhe

Korištenje u privatne svrhe je prekršaj i kriminal, osim u rijetkim slučajevima (npr. u slučaju premijera zbog sigurnosnih razloga i zaštite).
a da li je regulirano "korištenje u privatne svrhe", što je uopće privatna svrha?
tko je "vlasnik" službenog vozila, tko održava vozni park, na čijem platnom spisku su službeni vozači, tko je odgovoran za stanje vozila ( vozač, ili ministar?), tko ovjerava i kontrolira kilometražu i utrošak goriva, gdje su ključevi od vozila kad završi radno vrijeme....

Tko je glasao

Godinama sam imao službeni

Godinama sam imao službeni auto koje sam koristio privatno bez plaćanja bilo čega do 3000 kilometara godišnje. Za taj sam auto plaćao porez i osiguranje što mi je bilo refundirano Imao sam i posebnu klauzulu u ugovoru o radu da je gubitak vozačke dozvole razlog za otkaz. Svaki mjesec je očitavana kilometraža i utvrđena razlika između kilometrae pokrivene radnim nalozima i privatne vožnje Nikada nisam imao problema štoviše onih 3000 kilometara sam rijetko iskoristi Prema tome sve se može regulirati i spriječiti zlouporaba

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Vlasnici ministarskih

Vlasnici ministarskih automobila su pojedina ministarstva, odnosno administrativne uprave koje iza njih stoje. Šoferi su zaposlenici tih ministarstava/uprava. Pretpostavljam da šoferi referiraju nekoj odgovornoj osobi u ministarstvu u vezi s kilometražom, viženim turama i slično. Ta odgovorna osoba u dogovoru sa šoferom brine da je auto servisiran, odnosno da se pošanje na servis prema potrebi.

Ne znam gdje su ključevi i vozilo izvan radnog vremena - pretpostavljam u nekoj garaži.

Korištenje ministarskih automobila regulirano je naputkom Ministarstva financija. Evo brzi prijevod:

Ministar je visoki politički i upravni dužnosnik i odgovara parlamentu. Ministar je u načelu uvijek u službi.

Stoga, u različitim situacijama se zahtijeva da ministar ima ministarski automobil, a time i imaju dobre i sigurne prometne i komunikacijske opcije.

To vrijedi i ako ministar ima manje obveze tijekom dana. Ovdje je razumno za obavljanje ministarske dužnosti de se vrijeme za prijevoz što više skrati, pa se ministarski automobil može za te potrebe koristiti.

Korištenje ministarskih automobila je posebno regulirano u okružnici Ministarstva financija od 16. lipnja 2003. o državnim službenim vozilima. U svjetlu postojeće prakse u području smjernica može se naputak sažeti kako slijedi:

• Ministarski automobili su službeni automobili sa vozačima. Ministar ne smije sam voziti ministarski automobil.

• Ministar automobili smije se koristiti za službene potrebe. Koncept službene potrebe mora se shvatiti u najširem smislu, a uključuje sve potrebe koje nisu potpuno privatne. Kao primjeri službene potrebe uključuju vožnju na posao is posla, vožnje na sastanke i aranžmane službenog ili reprezentativnog karaktera, kao i vožnje u vezi s ministrovim političkim radom, uključujući i političke sastanke i stranačke skupove.

• Ministar ima fleksibilnost u posebnim slučajevima korištenja ministarskog automobila izvan nje. Ako, na primjer u pregovorima ili drugim kritičnim procesima dođe do potrebe prisutnosti ministra, može se koristiti ministarski automobil da se ministra doveze s obiteljskog slavlja, iz vikendice ili slično.

• Ministar može u razdoblju izborne kampanje, koristiti ministarski automobil u istoj mjeri kao i u drugim prilikama.

• Ministar može koristiti ministarski automobil za male potrebe povezane s vožnjom na posao i s posla ili neke druge službene vožnje, na primjer, ako ministar treba djecu uzeti iz vrtića ili kupiti namirnice. Ministar može koristiti ministarska automobil za male praktične potrebe (liječnik, zubar, frizer, banke, itd), ako je to opravdano u odnosu na druge obveze i ako se to dogodi s vremena na vrijeme kada su automobil i vozač općenito dostupni.

Automobil Ministar može u posebnim slučajevima se koristi i šire od onoga što slijedi iz gore navedenih smjernica, ako se to dogodi kao dio zaštite koju provodi tajna policija.

Korištenje ministarskog automobila po ovim smjernicama regulirano je Zakonom o porezima § 9c. 7 . St. 8, gdje se propisuje da se ministar ne oporezuje za te vožnje, ali i da nema pravo na poreznu olakšicu na ime transporta na posao.

Točka 3.2 posebno regulira vožnju supružnika ministra, itd
Ishodište je u smislu da je to dozvoljeno u situacijama kada Ministarstvo plaća troškove sudjelovanja supružnika, kada taj na taj način pridonosi uspješnosti reprezentativnih dužnosti ministra. To primjerice može biti slučaj kada je službeni poziv za ministra plus supružnika, ili poseban poziv za supružnika.

Isto vrijedi i za vožnju bračnog druga u ministarskom automobilu bez ministra.

Ministar može dopustiti da se njegovog/njezinog supružnika doveze ministarskim automobilom kada nazočnost supružnika pridonosi ministrovoj reprezentativnoj dužnosti. To je primjerice slučaj kada je službeni poziv na ministra plus supružnika - primjerice na posebne državne događaje, gala nastup u Kraljevskom kazalištu i slično.

The Observer

Tko je glasao

Dansko ministarstvo se zaista

Dansko ministarstvo se zaista potrudilo regulirati upotrebu službenih vozila. To treba samo prepisati.
Osobno mislim da je najbolje rješenje da sva državna službena vozila (osim vojnih) za prijevoz visokih državnih činovnika budu u "vlasništvu" ministarstva unutrašnjih poslova, a da vozači budu zaposlenici istog ministarstva. Tako se najlakše provodi određena politika upotrebe takvih automobila, zajednički se planira nabavka, plansko održavanje, osiguravanje vozila, čuvanje i garažiranje, a isto tako i escort zaštićenih osoba, ako je potrebno.
Ministar unutrašnjih poslova je odgovoran trezoru za trošene proračunskog novca za državni vozni park, a kontrola svih troškova voznog parka je na jednom mjestu i vrlo jednostavna.
Na pojedina ministarstva trebaju spadati samo troškovi goriva i to strogo u skladu s odobrenim putnim nalozima za vozila.
Svaki vozač "zadužuje" automobil i odgovoran je za količinu potrošenog goriva u odnosu na prijeđenu kilometražu. Svako poslijepodne zaključuje se stanje na brojčaniku prijeđenih kilometara, ključ automobila se pohranjuje u ormarić i odlazi se doma kako tko zna i umije. Sutra ujutro stanje na brojčaniku mora biti identično onome od dana prije.
Troškovi voznog parka su vrlo visoki, i to je jedna od pozicija proračuna gdje se mogu napraviti značajne uštede. Samo treba pokazati volju.
I, kako bi rekao sadašnji/bivši gradonačelnik: povjerenje je krasna stvar, ali kontrola je još bolja.

Tko je glasao

Za nešto prepisati, treba, uz

Za nešto prepisati, treba, uz ostalo, i s prepisanim se slagati.

Hrvatski političari se očigledno ne slažu s ovakvim ili sličnim režimom, jer da se slažu, već bi nešto u tome stilu i proveli. Nije to atomska fizika.

Dobar primjer koji bi počeo "od glave" imao bi vrijednost ne samo zbog konkretne uštede, nego kao primjer regularnosti i pravednosti.

The Observer

Tko je glasao

Putni troškovi za državne

Putni troškovi za državne namještenike, ili za profesore i učitelje iznose 0,75 kuna po kilometru

Putujem već 3,5 mjeseca iz Rijeke u Pulu. ( profesor ). Po HAKU-u tj. njegovoj karti od moje ulice u Rijeci do Pule ima u jednoj varijanti 106,5 km, a u drugoj (preko tunela) 108 km. U svakom slučaju preko 100 km, a to onda znači ne 0,75 lipa po km već 0,65 lipa po km !

Ali, pazi sad ! - ne na razliku preko 100 km, već na svih 106,5 km dobijem 0,65 lipa !!

Uvijek ostanem iznenađen nedorečenošću ili domišljatosti tih individua koje uvijek ostavljaju "backdoor" - sebi za korist, a drugima za štetu... već prema tome gdje pripadaš ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Mudro su to složili, Antuntun matematika

100 km = 75 kuna

106,5 km = 69.225 kuna

Ovako nam je sve. :)

Da imaš još sto, dvjesto kilometara više vjerojatno bi ti njima još morao platiti. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

ne na razliku preko 100 km,

ne na razliku preko 100 km, već na svih 106,5 km dobijem 0,65 lipa

U ovakvoj odredbi se ne može naći nikakav dublji smisao osim bezgranične gluposti onoga tko ju je propisao.

The Observer

Tko je glasao

Prije bih rekao, -

Prije bih rekao, - nepromišljenost, površnost, namjerne dubioze koje se onda mogu po volji primjenjivati što je posebna specijalnost naših zakonodavaca. Naknadne dopune, uredbe, tumačenja, izmjene, što sve već ne ... dovoljno je samo pratiti promjene predstečajnog zakona ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci