Tagovi

Kako i zasto je nastala EU ?. Primjer za buduce balkansko pomirenje?.

Bio jednom jedan njemacki Kancelar koji je rekao slijedece:

HRVATSKA CE 2007 BITI CLANICA EU !.
http://www.morgenpost.de/printarchiv/politik/article479866/Schroeder_Kro...

Hrvati, jedan veoma extreman narod na isto tako extremno cudnom zemljopisnom podrucju zvanom Zapadni Balkan, narod koji je medju svojim brojnim i svjetski poznatim extremima narocito poznat po svojoj extremnoj lakovjernosti - to je i povjerovao.
A kako i ne bi ?.
Vjerovao je taj narod i u jos fantasticnije price koje su mu u njegovoj dugoj povijesti ispricane, kako ne bi i ono sto pjevuse glasnice jednog tako "mocnog vladara", njima ionako "od stoljeca sedmog" prijateljskog naroda ?. (Ja sam poznavao neke deklice koje su svoj virginitet izgubile zbog vjerovanja u jos smjesnije price, zasto bi sirota nasa Virgo Croatia bila tamo neki izuzetak ?)
Ne samo sto je proslo vec vise od desetljeca kako je nasa Djevica obescascena (ucinile su to jos prije i jos vece barabe od bivseg Jusosa i lijevog advokata Schrödera !) a ona jos uvijek sjedi sama i ostavljena u svom tijesnom sobicku prepunom gladne i razplakane djecice sto joj ostadose od brojnih silovanja i manje nasilnih obljuba od strane bjelosvjetskih hohstaplera, ne samo sto joj se cijelo zapadnobalkansko selo smije, nego ona jos uvijek vjeruje i ceka... "Boze moj, ludo k'o i svako zensko !", rekli bi jednom prije stari i jos stariji ljudi. (Starost je i mudrost. Evo, i ja sam isto jedan dokaz za istinost te (hypo)these...)
Sto i koga ceka nasa bljedunjava Virginia ?.
Pristup u Vrt Eden, i na babilonske lonce pune mesa i kupusa ?. Ne samo to.
U raj zemaljski, u kojem, u miru i slozi, Nevino Jagnje (Francia iliti Marianne) lezi u krilu Mocnog Lava (Germanie iliti Okrutnog Teutona) i mirno spava ?. ( Simbol le Grande Nation je zapravo mali pjetao, a Zemlje Pjesnika i Filozofa je veliki orao, ali, necemo sad u takve sitnice...)
Da. Tamo stremi nasa bosonoga seljancica. I vodi svojom malom rucicom nestasnu sestricu Serbiu. Pa da i oni zive u miru i ljubavi kao i druga dva vec spomenuta "povijesna i smrtna neprijatelja" !.
(Tako otprilike sve to zamisljaju gore spomenuti filii croatiae. Tako su ih njihova mati i bezbrojni odgajatelji [sirocad bez oca odgaja cijelo selo...] za taj veliki dogodjaj - inicijaciju ! - i pripremali...)

HOSANA I HALELUJA ! ! !.

Djecu ne valja razocarati, pa to ne zelim ni ja. Pogotovo zato sto mi je njihova mati, sirota, naivna Croatia, jos uvijek draga... Bez obzira sto dopusta da joj svatko podize suknjicu... Ali, sto ces, mislim, "siroto zensko..."

But, Whatever !. Bitch or Lady - my Country !.

Ali, sto ako djeca ipak zapitaju: Kako je i zasto nastao taj Garden Eden iliti Europska Unija ?.
Sto im onda reci ?. Istinu ?. I o "Velokoj mrznji" koja se pretvorila u "Veliku ljubav", ono sto nam mora biti uzor za nase ponovno "bratstvo i jedinstvo " !?.

Nema nam druge - mora se.

No, necemo bas "od stoljeca sedmog", ali ipak moramo spomenuti godinu 1870 i Francusko- Njemacki rat. Koji je zavrsio "apsenjem" francuskog kralja i krunjenjem njemackog Cara u Versailles-u. (ime tog grada treba dobro zapamtiti...). Dovoljan razlog za mrznju kod Francuza. Cak ni Waterloo nesto prije nije bio razlog za ljubav...
I tako, novo Njemacko carstvo je do pocetka novog stoljeca toliko gospodarski (ergo - i vojno) ojacalo da je, uz mrznju i zavist Pariza, zabrinulo i Great British Empire. Pogotovo kad je pocelo osvajati kolonije i graditi vlastitu trgovacku i ratnu Flotu. Vrag je odnio salu i "Trouble & Unheil" su bili neizbjezni.
To da je tada i zbog toga London prvi puta u svojoj povijesti (?) sklopio polutajni vojni savez sa Parizom - protiv Njemacke, dok je Pariz vec bio "sljubljen" sa Moskvom - Njemacka je bila u potpunom okruzenju i igra je mogla poceti. Gavrilo Princip, Sarajevo i cijeli taj "kram" mozemo preskociti. Poznato je.
No, 1917 Rusija je kolabirala (with a little help from Germania...) i Njemacka je na zapadnoj bojisnici pred vojnom pobjedom !. Kako je i zasto u tom trenutku u igru uskocila USA, to je jedna duga i zamrsena prica. Koja i nije za ponekog maloljetnika koji bi zalutao na ovu internetsku poljanu. Zato i preskacemo.

Sa dolaskom "Texsas boys", zeljnih slavne smrti u ravnicama Flandrije, Njemacka je morala pristati na "castan mir bez pobjednika" koji joj je Wilson sa svojih cuvenih "14 tocaka" ponudio. No, 1918 su u Njemacku dosli isti oni zli duhovi koje je ona sama dopremila u Rusiju godinu dana prije, i pomocu socijalnih nemira i pokusaja krvavih boljsevickih revolucija - njena vojna i gospodarska moc je razrusena. Nakon Churchillove (!!) pomorske blokade 1919 i stotine tisuca umrlih od gladi - morala je potpisati bezuvjetnu kapitulaciju, placanje ratnih odsteta u iznosu kojeg nikako nije mogla ispuniti... teritorijalno okupirana i drasticno "srezana".

Cuveni "Versajski ugovor (diktat)" ni ne treba pojasnjavati.

Mrznja i razlog za nju su time presli na njemacku stranu. Jedno ime koje je mnogima suspektno cak i u aritmetickoj formi ili skraceno kao slova na automobilskim tablicama, pojavilo se na krvavom i zadimljenom njemackom politickom nebu. Sto je slijedilo, kako i zasto - to je opet tema koja nije za svacije usi. Pogotovo za nevinu djecicu koja bi mogla zaviriti na ovu stranicu. Preskacemo !.

Kako je zavrsila Druga runda "Europskog tridesetogodisnjeg gradjanskog rata" je isto svima poznato. Poznato je i to da su Rusi (SSSR) na jednoj a Ameri, Briti i Francuzi na drugoj strani ovaj put potpuno okupirali njemacko "Reliquie reliquiarum". Da su Francuzi ovaj put dali jos veceg oduska svojoj "svetoj osveti" i potamanili mnogo i pravih i krivih Nijemaca, da su, slicno Rusima, vise od 2 000 000 zarobljenika dugo vremena koristili kao roblje u svojem gospodarstvu, demontirali (kao i Britanci i Rusi, pa cak i Amerikanci !) i odvezli sva industrijska postrojenja koja su im se ucinila korisnim - to je isto poznato.
Poznato je i to da Nijemci nisu smjeli imati niti svoju vlast, pogotove ne zakonodavnu, da je sve to provodio "Kontrollrat" ( Saveznicko nadzorno vijece) jeste isto tako poznato.
No, pocetkom Hladnog rata uloga kakve-takve Njemacke (njenog zapadnog dijela!) dobiva novo znacenje i na zahtjev "pravih gospodara" - USA - biva osnovana BRD.
Da bi se prehranilo stanovnistvo i otklonili potencijalni socijalni nemiri, moralo se lokalnim vlastima prepustiti i upravljanje gospodarstvom. Ali, to je znacilo da Francuska mora prestati sa daljnjim pljackanjem njemackih sirovina, prije svega Ugljena i Celika !.

Sto ciniti ??.

"Spasonosno rjesenje" je pronasao tadasnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman (tipicno francusko ime, rekao bih, no meni francuska kultura nije bas najbolje poznata...) sa idejom tzv. Montanunion, iliti "Zajednice za ugljen i celik". Tako si Francuska osigurava sebi i dalje iskoristavanje visokokvalitetnog rurskog ugljena, pruzajuci "sirokogrudno" i Njemackoj priliku da se koristi i losim francuskim ugljenom, kojeg je i onako imala/ima u malim kolicinama.Tu je, naravno, morala pristupiti i Italija, da bi i ona "omastila brk" na buducoj trpezi !.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Coal_and_Steel_Community
http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Gemeinschaft_f%C3%BCr_Kohl...

To da je Njemacka i dalje imala vezane ruke u donosenju vaznih politickih i strateskih gospodarskih odluka je isto poznato. Da je BEZPOGOVORNO MORALA PRISTATI na ponudjeno je logicno. I ne samo to i ne samo tada. Za sve svoje buduce odluke njena "Vlast" je morala najprije dobiti pristanak "Kontrolnog vijeca",a nakon jos snaznijeg vezivanja za Francusku kroz "Europsko zajednicko trziste" i "Euratom" - sto je isto MORALA PRIHVATITI. Sto joj je drugo i preostajalo !.
I sva ta buduca "europska ujedinjenja" imala su i imaju jedan jedini cilj: Onemoguciti Njemacku da se ujedini, gospodarski i vojno toliko ojaca da bi opet potegla pitanje svoje stvarne krivnje za obadva Svjetska rata, povrat svojih oduzetih teritorija i sve ono sto uz to dolazi.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union
http://de.wikipedia.org/wiki/Eu#Gr.C3.BCndungsmitglieder

Dakle: Zasto je nastala EU ?. Zaista iz iskrene ljubavi medju ravnopravnim Drzavama (narodima) i zelje za mirom ?.

Ili zbog "strateskih intresa" nekih svjetskih i europskih Sila ?. Prosudimo sami.

Kakve to veze ima sa Francusko-Njemackim"pomirenjem" ?.

Nu, ako jedna strana (Francuska) diktira sve uvjete pod kojima se to "pomirenje" MORA odvijati, a druga strana (Njemacka) na sve to MORA pristati - kakvo je to iskreno i ravnopravno pomirenje ??.
Ako Francuska i ostali pisu povijest svojih odnosa koja se u njemackim skolama MORA uciti, sto je to ?. Ako se u njemackim srednjim skolama (u zapadnom dijelu cak i u ponekim osnovnim) forsira ucenje francuskog jezika, a u francuskim je njemacki jezik velika rijetkost - na sto to lici ?. Ako zajednicki gospodarski projekt "AIRBUS" (nesto od tako velike vojne vaznosti sama Njemacka ionako ne smije imati/graditi !) upadne u probleme - Francuska ce diktirati (cinila je !) koja ce postrojenja biti ugasena a koja ne. Da se moraju gasiti njemacka - tko to smije "potegnuti" iz straha da se "najveci prijatelj" ne razljuti ?.
Je li to stvarno i skreno pomirenje ?.

Treba li isti ili slican scenario primjeniti i pri planiranom "pomirenju" izmedju Hrvatske i Srbije ???!. (Tocnije bi bilo pitati: Trebali nastaviti sa tim scenarijem, jer mi se cini da se on vec uvelike provodi...)
Preostaje nam samo da ponavljamo dobro poznatu mantru, u raznim varijacijama:

Zivjela Francusko-Njemacka iskrena ljubav i pomirenje !.

Zivjela Europska Unija, kao bratska zajednica slobodnih i ravnopravnih naroda !.

And, Last but not least:

ZIVJELA BUDUCA "POMIRENA" ZAJEDNICA BALKANSKIH NARODA ! !.!

(Naravno, "izmirena" na "francusko-njemacki nacin"...)

Komentari

bogu bozije, caru carevo

Mnogi od vas razmisljaju na visokom nivou, tako da vas mnogi ljudi na nizoj razini ne mogu da shvate. Ali vjerovatno, niste puno drugciji od onih koje nazivate stoka sitnog zuba. Mislite da se mozete oduprt onome sto vam odozgor narede. Ne sigurno niste ustanju, i vi ste ti koji po mehanizmu cula kazala (napisal / procitala) funkcionirate. Samo kod vas zavisi tko je sta rekao. Istinski pobjednici uvjek bili su oni koji su uspjeli od svjih ruku i svog truda da zive. Kroz tu neovisnost, sami bez ikoga ustanju su da stvore i naprave sebi svoj svakidasnji kurh. Time postaju neovisni od gospodara / dobrocinitelja koji svom silom pokusavaj da im oduzmu to sto su oni ustanju iz dana u dan da naprave ( Ovi drugi isto tako iz dana u dan na tom uspjevaju ) . Mislim da na taj nacin funkcionira svaka zajednica, pocevsi od obitelji pa na vise, uvjek je nko nekome na jaslama. Uvodni tekst po mom misljenju u potpunosti oslikava momentalnu situaciju, samo sto kao mali narod nismo ustanju to stanje da promjenimo. Nismo jer u nasem drustvu nema mnogo onih koji su sposobni sami sebi da stvore kruh svaki dan. Svi su nekom na jaslama, a drzava svima nama.

Tko je glasao

da je barem Hrvatska sama,

da je barem Hrvatska sama, ostavljena, i zaboravljena, svima bi nam bolje bilo. Projekt EU i "europske integracije" spominjao se kao ČINJENICA i prije nego je itko od stoke sitnog zuba za njega čuo, još u tridesetima, pod tim istim imenom u knjižici pod nazivom

Handbook_Of_The_Soviet_Union-American_Russian_Chamber_Of_Commerce-1935-636pgs-SOV-POL_ECO[1].sml

str. 50

i prije toga naravno od strane Karla Marxa.. kako je povijest dosadna, sve se uvijek zna unaprijed..

In the past two years, both at Geneva
and London, the Soviet delegates have proposed a general nonaggression
pact, with a definition of aggression, as a supplement
to the Kellogg treaty. This definition was accepted in principle
by the Committee on Security at Geneva . In addition, at the
League of Nations Commission for the study of European
Union, May, 1931,
and again at the London Economic Conference,
June, 1933, the Soviet delegation offered an international
draft protocol on economic non-aggression, paralleling
the Kellogg Pact in the economic field .

i to je samo jedna knjižica na koju naletih u potrazi za nečim drugim..

p.s. zanimljivo kako ovo izgleda nikome nije neki "relevantan podatak"..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

To je zaista strašno, himbeno i nemoralno...

... što su htjeli ti pokvareni komunjarei!

the Soviet delegates have proposed a general nonaggression
pact, with a definition of aggression, as a supplement
to the Kellogg treaty. This definition was accepted in principle
by the Committee on Security at Geneva

Zamisli strave, groze, gnjusa i sramote, što su htjeli: opći pakt protiv agresije!!! :(

Na svu sreću, pojavila se drugačija vizija Nove Europe! Koju su naravno pravi Hrvati svim srcem prigrlili. Da bi se ta ideja obranila, slate su hrvatske trupe u obrambeni rat pred Staljingradom. To nama treba, a ne tamo nekakvi europski parlamenti i sudovi za, fuj, ljudska prava!! Naka svaki Hrvat zauvijek kao inspiraciju u srcu nosi slijedeće riječi iz pisma u domovinu jednog legionara:

“veseli nas što vidimo da ima u našoj nam miloj domovini ko
se sjeća na nas, koji smo se uputili u daleki svet da damo svoje živote na oltar
u prvom redu za našu dragu nam državu Hrvatsku i za našeg Poglavnika i za
osnutak nove Europe”

E da, onda su nas odmah primili u Novi europski poredak, uz samo nekoliko sitnih uvjeta, a danas nas toliko podjebavaju... :((

Tko je glasao

To je zaista strašno, himbeno

To je zaista strašno, himbeno i nemoralno...
.
... što su htjeli ti pokvareni komunjarei!

Sto su to oni zaista htjeli ?.

Sto ako su htjeli u miru pokopati sve one milijune nesretnika koje su na razno razne nacine umorili ?. One koje su pred zid stavili, nagankom sasjekli, kundakom zatukli, metkom u potiljak poljubili ... i uzivati u plodovima tog svog zlog cina, o kojem su toliko hvalospjeva srocili ?. I onu (ne samo) ukrajinsku djecu koja su od gladi ugasnula, a vlastita ih braca i roditelji nakon toga pojeli nisu, e da bi sami barem jos koji dan prezivjeli...

Ne, Sovjetski Sojuz zaista nije imao namjeru ratovati ni sa blizim ni sa daljnjim susjedima. A i zasto bi?.

Njegovi tvorci su smislili jedan sasvim drugaciji nacin unistavanja protivnika. A on se moze najbolje predociti slikom jednog ludjaka koji je odlucio unistiti svoje protivnike, a u sebi nosi smrtonosni ebola-virus. Zasto bi taj opasni ludjak tukao i mlatio bilo koga kad on svoju smrtonosnu infekciju najbolje i naj efikasnije prenosi upravo "bratskim zagrljajem" i "strasnim poljupcem" ?!. Zasto on to zlo ne bi sirio putem svojih diplomata (kao u Njemackoj, npr.) ili "boraca za pravdu i radnicke slobode" kao u Madjarskoj (Bela Kun), u Austriji (mnoga imena koja je lako pronaci) u Bavarskoj ("sovjetska revolucija"), Poljskoj (gdje je cak i Roza Luxemburg marljivo pripremala berbu "mesa za salatu"...)...

Zamisli strave, groze, gnjusa i sramote, što su htjeli: opći pakt protiv agresije!!! :(

Zasto bi oni prolijevali svoju krv, ako su bili sigurni da ce im "Svjetska revolucija" (Kominterna !!) ionako sve donijeti na pladnju ?. (Ipak su pokusali u Spanjolskoj, ali su se morali povoci podvijena repa. Razbijeni nosevi, prerezani grkljani i razbijene glave su pripadale tudjim budalama... kojih je i sa Balkana bila povelika gomila... i to im je bilo jako korisno iskustvo.)

Na svu sreću, pojavila se drugačija vizija Nove Europe! Koju su naravno pravi Hrvati svim srcem prigrlili.
Pa da. Krivi Hrvati su pronosili svoju slavu kamenim krsem Andaluzije, Katalonije i drugih hrvatskih krajeva.
To nama treba, a ne tamo nekakvi europski parlamenti i sudovi za, fuj, ljudska prava!!
Tako je !. Za "Europski parlament i za ljudska prava" su "pravi Hrvati" ginuli na ulicama svoje rodne Barcelone (sa poklikom: "Za Staljina !", na usnama ), klali fratre, "popove" i redovnice" (kao i desetak godina poslije !), sve dok nam nasa "ljudska prava" nisu izborili.
Naka svaki Hrvat zauvijek kao inspiraciju u srcu nosi slijedeće riječi iz pisma u domovinu jednog legionara:
“veseli nas što vidimo da ima u našoj nam miloj domovini ko
se sjeća na nas, koji smo se uputili u daleki svet da damo svoje živote na oltar
u prvom redu za našu dragu nam državu Hrvatsku i za našeg Poglavnika i za
osnutak nove Europe”

Glupi i nepismeni bokci horvatski !. A mogli su zamoliti svojega "politkoma" da u njihovo ime sklopi jos jednu odu "Velikom i ljubljenom Vodji Josifu Visarionovicu ...kako se ono zvase ?) ! ! !.
Mislim, onako kako se poslije nekom drugom piasalo od 1941 do 1980. Onako kako mu je, na kraju krajeva, pisao i cijenjeni komentator @Z.O.

Kome ?.

Onome koji nas je vec "cetrdesetpete" uveo u "Novi europski poredak", bez ikakvih uvjeta, ..."a danas nas ipak toliko podjebavaju... :(("

Sram ih bilo !.

Tko je glasao

djugasvili

J.V.Djugasvili-Staljin.
u prijevodu bi Djugasvili bio "Mali Židov" ili "židovljev sin".
O tome pola Rusa nema pojma.

grdi

Tko je glasao

Staljin je potomak židova

Staljin je potomak židova protjeranih iz Portugala u Đugu.
Tako je i uzeo "ime" Đugašvili; a Staljin zapravo znači - čelik.
U svom životu je koristio više od 20 imena.

Tko je glasao

@Yodan:

Sto ako su htjeli u miru pokopati sve one milijune nesretnika koje su na razno razne nacine umorili ?Je, istina, kao što svi znamo, SSSR je podlo napao i pokrenu oagresivni rat protiv miroljubive Njemačke, koju toliko ljubiš, iz čista mira ubijali njemačke, talijanske, rumunjske i hrvatske vojnike, koji su branili svoju domovinu kod Staljingrada protiv agresora. :)

(Postoji naravno jedna sitna razlika prema sudjelovanju ljudi iz tadašnje Jugoslavije u Španjolskom građanskom ratu - naime, oni su tamo bili na poziv i u obrani legalne španjolske vlade. Dobar rezultat je bio da je na taj način je hrvatska vojska od 1941., koja se borila protiv okupatora i njegovih domaćih slugu, dobila iskusne vojnike i zapovjednike. Zahvaljujući njima, imamo državu!)

Među svim ovim zapjenjenim desničarima okolo po hrvatskom internetu, mora naravno biti mjesta i za jednog otvorenog nacista, kao što si ti. :(

(Postoji naravno još jedna sitna razlika među nama, naime ja nikada nikakve ode nisam pisao Titu, iako se slažem s većinskim mišljenjem među Hrvatima da je on najveći Hrvat 20. stoljeća - nikad nisam bio ni član KP - za razliku od nemalog broja velikih Hrvatina u ovih 20 godina, koji su doživjeli "obraćenje".)

Tko je glasao
Tko je glasao

@Antifa rides again! (alias Z.O.)

Je, istina, kao što svi znamo, SSSR je podlo napao i pokrenu oagresivni rat protiv miroljubive Njemačke, koju toliko ljubiš, iz čista mira ubijali njemačke, talijanske, rumunjske i hrvatske vojnike, koji su branili svoju domovinu kod Staljingrada protiv agresora. :)

Je, je !. Upravo tako kako nam kaze "socijalni slucaj" koji se u to razumije onoliko koliko i Marica u zakrivljenost svoje omiljene igracke. I bolje bi i korisnije bilo da skuplja prazne PET-boce po kontejnerima (i tako barem svojim vlastitim rukama zaradjuje kruh svoj svagdasnji) umjesto da po internetu lovi "naciste" (o cemu razumije isto onoliko koliko i vec spomenuta Marica !) ufajuci se da ce mu tako kapnuti koja para...

Sirotko Tupic njeguje taj svoj "antifasizam" kao sto su neki nekada ( jos uvijek ?) njegovali "Cargo-cult" i vjeruje da ce ponavljanje starih ocuclanih mantri (o "podlom napadu na miroljubivi SSSR", "neo-nacizmu" i "ustasluku"...) na njegov tanjur opet, kao nekada prije, scauberat jednu masnu pecenu koku...

Svaka daljnja diskusija sa takvim "znalcima" za mene je isuvise smijesna. Argumenti prikladni djecjem uzrastu ili u najboljem slucaju razini jednog "Sonderschüler" nikoga vise ne imponiraju, pa ni mene.
Kad nas "Sonderschüler" probavi barem 1/2 duzinskog metra povijesne literature koja se bavi tom problematikom na razini odraslih i ozbiljnih ljudi, onda - mozda...

Ako bi onda ikakva diskusija bila i potrebna...

Toliko za tu individuu.

Zasto bi se, uostalom, jedan "otvoreni nacist" i bavio jednim gnjilim socijalnim Slucajem ?. Neka se njime bavi njegova "Rote Hilfe !".

Bye, bye, Looser !. For Now & Forever !.

Tko je glasao

Zorane

Koliko ja znam u Španjolsku se dobrovoljno javio veliki broj komunista.

Isto tako je veliki broj poslije najebao na Golom otoku.

grdi

Tko je glasao

p.s. zanimljivo kako ovo

p.s. zanimljivo kako ovo izgleda nikome nije neki "relevantan podatak"..

Ma nije da bas nikoga ne zanima, ali...

Osim u toj brosuri koju si nam ponudio, ja nadjoh jos samo ovo:

http://www.unog.ch/80256EDD006B8954/%28httpAssets%29/3DA94AAFEB9E8E76C1256F340047BB52/$file/sdn_chronology.pdf
i tu opet samo ovo
.
1930
13 May-7 June International Conference for the Unification of Laws relating to Bills of
Exchange, Promissory Notes and Cheques.
23 Sept. First Session of the Commission of Enquiry for European Union.
30 Sept. Creation of the Nansen International Office for Refugees.

i onda nigdje vise !.

Koliko ja razumijem, 23.09.1930. Liga Naroda je osnovala nekakvu Istraznu Komisiju za Europsku Uniju ?. (Ako sam to dobro razumio i preveo...)

Sto bi to u ono doba moglo biti tj. Europska unija, i zasto o njoj vise nema rijeci, ni prije ni poslije, to bi nam sada ti trebao pojasniti.

Ili je to nesto povezano sa ovom Paneuropskom unijom ??.

http://de.wikipedia.org/wiki/Paneuropa-Union
i ovim tipom:
http://de.wikipedia.org/wiki/Richard_Nikolaus_Graf_von_Coudenhove-Kalergi

Tko je glasao

Pa ako uzmemo u obzir

Pa ako uzmemo u obzir današnji odnos UN-a, MMF-a i EU, te WB (IBRD) ja bih rekao da je to upravo ova EU koju danas imamo,a ne da o njoj nema riječi
http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system#International_Bank_for...

Što se tiče paneuropske unije i EU, to je bit će kao Liga nacija i UN, jedno te isto. Svjetska i regionalna vlada, što nas opet vraća sve do Marxa. Svjetska vlada i "trgovačke" regije.. NEOVISNO o tzv. kapitalizmu i komunizmu

Ono što ja tu vidim je jedan te isti plan zadnjih 150 godina. Kolika li je vjerojatnost da danas imamo upravo to? 0%, osim ako nije "nešto drugo" u pitanju.

We must build a kind of United States of Europe!
by SirWinston Churchill

An address at the University of Zurich, 19 September 1946

Mr. President, Ladies and Gentlemen,

I AM HONOURED to-day by being received in your ancient university and by the adress which had been given to me on your behalf and which I greatly value.

I wish to speak to you to-day about the tragedy of Europe. This noble continent, comprising on the whole the fairest and the most cultivated regions of the earth, enjoying a temperate and equable climate, is the home of all the great parent races of the western world. It is the fountain of Christian faith and Christian ethics. It is the origin of most of the culture, the arts, philosophy and science both of ancient and modern time. If Europe were once united in the sharing of its common inheritance, there would be no limit to the happiness, to the prosperity and the glory which its three or four million people would enjoy. Yet it is from Europe that have sprung that series of frightful nationalistic quarrels, originated by the Teutonic nations in their rise to power, which we have seen in this twentieth century and even in our own lifetime, wreck the peace and mar the prospects of all mankind.

And what is the plight to which Europe has been reduced? Some of the smaller States have indeed made a good recovery, but over wide areas a vast quivering mass of tormented, hungry, care-worn and bewildered human beings gape at the ruins of their cities and their homes, and scan the dark horizons for the approach of some new peril, tyranny or terror. Among the victors there is a babel of voices; among the vanquished the sullen silence of despair. That is all that Europeans, grouped in so many ancient states and nations, that is all that the Germanic races have got by tearing each other to pieces and spreading havoc far and wide. Indeed but for the fact that the great Republic across the Atlantic Ocean has at length realised that the ruin or enslavement of Europe would involve their own fate as well, and has stretched out hands of succour and of guidance, but for that the Dark Ages would have returned in all their cruelty and squalor. Gentlemen, they may still return.

Yet all the while there is a remedy which, if it were generally and spontaneously adopted by the great majority of people in many lands, would as if by a miracle transform the whole scene, and would in a few years make all Europe, or the greater part of it, as free and as happy as Switzerland is to-day. What is this sovereign remedy? It is to re-create the European Family, or as much of it as we can, and to provide it with a structure under which it can dwell in peace, in safety and in freedom. We must build a kind of United States of Europe. In this way only will hundreds of millions of toilers be able to regain the simple joys and hopes which make life worth living. The process is simple. All that is needed is the resolve of hundreds of millions of men and women to do right instead of wrong and to gain as their reward blessing instead of cursing.

Much work, Ladies and Gentlemen, has been done upon this task by the exertions of the Pan-European Union which owes so much to Count Coudenhove-Kalergi and which commanded the services of the famous French patriot and statesman Aristide Briand. There is also that immense body of doctrine and procedure, which was brought into being amid high hopes after the first world war. I mean the League of Nations. The League of Nations did not fail because of its principles or conceptions. It failed because these principles were deserted by those States who had brought it into being. It failed because the governments of those days feared to face the facts, and act while time remained. This disaster must not be repeated. There is therefore much knowledge and material with which to build; and also bitter dear bought experience to stir the builders.

I was very glad to read in the newspapers two days ago that my friend President Truman had expressed his interest and sympathy with this great design. There is no reason why a regional organization of Europe should in any way conflict with the world organization of the United Nations. On the contrary, I believe that the larger synthesis will only survive if it is founded upon coherent natural groupings. There is already a natural grouping in the western hemisphere. We British have our own Commonwealth of Nations. These do not weaken, on the contrary they strengthen, the world organization. They are in fact its main support. And why should there not be a European group which could give a sense of enlarged patriotism and common citizenship to the distracted peoples of this turbulent and mighty continent? And why should it not take its rightful place with other great groupings and help to shape the onward destinies of men? In order that this should be accomplished there must be an act of faith in which millions of families speaking many languages must consciously take part.

We all know that the two world wars through which we have passed arose out of the vain passion of a newly-united Germany to play the dominating part in the world. In this last struggle crimes and massacres have been committed for which there is no parallel since the invasion of the Mongols in the fourteenth century and no equal at any time in human history. The guilty must be punished. Germany must be deprived of the power to rearm and make another aggressive war. But when all this has been done, as it will be done, as it is being done, then there must be an end to retribution. There must be what Mr. Gladstone many years ago called “a blessed act of oblivion”. We must all turn our backs upon the horrors of the past. We must look to the future. We cannot afford to drag forward across the years that are to come the hatreds and revenges which have sprung from the injuries of the past. If Europe is to be saved from infinite misery, and indeed from final doom, there must be this act of faith in the European Family and this act of oblivion against all the crimes and follies of the past. Can the free peoples of Europe rise to the height of these resolves of the soul and of the instincts of the spirit of man? If they can, the wrongs and injuries which have been inflicted will have been washed away on all sides by the miseries which have been endured. Is there any need for further floods of agony? Is the only lesson of history to be that mankind is unteachable? Let there be justice, mercy and freedom. The peoples have only to will it, and all will achieve their hearts’ desire.

I am now going to say something that will astonish you. The first step in the re-creation of the European Family must be a partnership between France and Germany. In this way only can France recover the moral and cultural leadership of Europe. There can be no revival of Europe without a spiritually great France and a spiritually great Germany. The structure of the United States of Europe, if well and truly built, will be such as to make the material strength of a single state less important. Small nations will count as much as large ones and gain their honour by their contribution to the common cause. The ancient states and principalities of Germany, freely joined together for mutual convenience in a federal system, might take their individual places among the United States of Europe. I shall not try to make a detailed programme for hundreds of millions of people who want to be happy and free, prosperous and safe, who wish to enjoy the four freedoms of which the great President Roosevelt spoke, and live in accordance with the principles embodied in the Atlantic Charter. If this is their wish, if this is the wish of the Europeans in so many lands, they have only to say so, and means can certainly be found, and machinery erected, to carry that wish to full fruition. But I must give you a warning. Time may be short. At present there is a breathing-space. The cannons have ceased firing. The fighting has stopped; but the dangers have not stopped. If we are to form the United States of Europe, or whatever name it may take, we must begin now.

In these present days we dwell strangely and precariously under the shield, and I will even say protection, of the atomic bomb. The atomic bomb is still only in the hands of a state and nation which we know will never use it except in the cause of right and freedom. But it may well be that in a few years this awful agency of destruction will be widespread and the catastrophe following from its use by several warring nations will not only bring to an end all that we call civilisation, but may possibly desintegrate the globe itself.

I must now sum up the propositions which are before you. Our constant aim must be to build and fortify the strength of the United Nations Organization. Under and within that world concept we must re-create the European Family in a regional structure called, it may be, the United States of Europe. And the first practical step would be to form a Council of Europe. If at first all the States of Europe are not wiliing or able to join the Union, we must nevertheless proceed to assemble and combine those who will and those who can. The salvation of the common people of every race and of every land from war or servitude must be established on solid foundations and must be guarded by the readiness of all men and women to die rather than submit to tyranny. In all this urgent work, France and Germany must take the lead together. Great Britain, the British Commonwealth of Nations, mighty America and I trust Soviet Russia-for then indeed all would be well-must be the friends and sponsors of the new Europe and must champion its right to live and shine.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Sir Winston !.

We must build a kind of United States of Europe!
by SirWinston Churchill

Ah, nas dragi Sir Winston !. I to 1946, nakon sto je uspio razrusiti 3/4 Europe i unistiti The Great British Empire !.

Mogao bih i ja citirati jednog drugog njegovog suvremenika, kojeg je Sir Winston veoma cijenio, a koji o Europi (mislim da je to bilo negdje 1935...) govori veoma slicno...

No, citirati tog covjeka nije uobicajeno pa to ne cu ni uciniti. Ali Sir Winstona se smije i pozeljno je:

http://www.amazon.de/Churchill-Emrys-Hughes/dp/B0000BJN9E

Churchill (1937):
"Sollte unser Land einmal besiegt werden, so hoffe ich, daß wir einen Vorkämpfer des gleichen Schlages [wie Hitler] finden, der imstande ist, unseren Mut neu zu beleben und uns auf den Platz zurückzuführen, der uns unter den Nationen gebührt."

Za one koji ne vladaju njemackim jezikom:

"Ako bi nasa zemlja jednog dana bila porazena, onda se nadam da i mi budemo nasli jednog takvog borca kao sto je on (Hitler), koji je u stanju ponovo ozivjeti nasu hrabrost i dovesti nas ponovno na ono mjesto koje nam medju Narodima (Nacijama) i pripada." (Churchill, 1937.) Stranica 138, navedene knjige.

Churchill 1946-e nije u mnogocemu onaj iz godine 1937...

Primjerice:

"Njemacka postaje premocna, mi ju morama razbiti."

"Ako (kad) Njemacko gospodarstvo postane prejako, ono se mora razbiti (unistiti). Njemacka mora opet biti porazena, ali ovaj put potpuno."
(Rekao Heinrich-u Brüning-u, bivsem njemackom kancelaru, jos davne 1934 !)

"Ovaj rat je engleski rat, a njegov cilj je unistenje Njemacke."

i ovo:

"Da smo mi to htjeli, mogli smo bez ispaljenog metka sprijeciti izbijanje rata. Ali, mi to nismo htjeli."
(1945)

Liga naroda, Paneuropska unija (izmedju dva rata)... Churchill i "Breton Woods System" nakon WW2, sve to mogu biti samo glumci na otvorenoj sceni...

But,

who is the men behind the courteins?.

moze se netko zapitati...

Tko je glasao

Yodan, Kad mi je Harddisk na

Yodan,

Kad mi je Harddisk na PC-u otkazal, sam izgubil puno dokumenata, pa i sljedeči.

U engleskom parlamentu je jedan Lord izrekao. Imal sam i isječak iz njemačkih novina gdje se i ukazuje na izvor, no neznam više gdje mi je.

Posijat čemo sjeme mržnje u na kontinentu i onda imamo laganu igru.

Tko je glasao

Skviki, ja bih tu tippovao na

Skviki,

ja bih tu tippovao na Lorda Vansitarta...

On je bio na britanskoj strani ono sto je bio Goebbels na njemackoj.

Sa malom razlikom: prema njemu je Goebbels bio samo obican "segrt" !.

Sudeci po majstorstvu i ucinkovitosti.

Ali, eto, "Goebbi" je danas simbol Zla, a Lord je cijenjeni engleski Lord...

Tko je glasao

@yodan Kakva Kroatien??

Nisam u onom broju IZABRNIH koji su razumjeli ovaj dnevnik.To može samo mozak Jelenske, bez genetske greške i još nekoliko... Ne razumijem dvije stvari:
l. kako oni koji ne razumiju dnevnik daju mu relativno masovno PLUS,
2. kada bih ja ovako oslikao svoju domovinu, što bi neki mislili o meni:
-------------------
...a ona jos uvijek (Kroatien, napomena Lj.R.W.) sjedi sama i ostavljena u svom tijesnom sobicku prepunom gladne i razplakane djecice sto joj ostadose od brojnih silovanja i manje nasilnih obljuba od strane bjelosvjetskih hohstaplera, ne samo sto joj se cijelo zapadnobalkansko selo smije, nego ona jos uvijek vjeruje i ceka... "Boze moj, ludo k'o i svako zensko !", rekli bi jednom prije stari i jos stariji ljudi. --------------------------------------------------------------
Prepotentna hrvatska pokondirena tikva, da uz to pozicije njemačkih revizionista i autsajdera. Tako se ne piše ni blizu a kamoli u Merkelinu Kanzleramtu.
EU nije Eldorado, obećana, mesijanska zemlja, ali je to jedini savez baziran ne samo na osovini Njemačka-Francuska nego na EKONOMSKOM INTERESU više moćnih i snažnih evropskih država. To je jedini način da se parira konkurenciji - USA i azijskom bloku (Kina, Indija..Japan). EU ne odgovara yodanu i yodanima jer se u njoj ne može nacionalističko-šovinističi tamburati, što se prohtjelo Haideru i Austriji, pa su za to platili packama.
A pomirenje i povezivanje država jugoistočne Evrope, srećim, yodan i yodanisti, neće zaustaviti.
I prestani koristiti zastarjeli i pogrdni geopolitički pojam BALKAN nastao u njemačkoj geopolitičkoj školi između dva svjetska rata.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Etikete su nama svima priljepljene, nekada su se šivale, danas?

2. kada bih Vi ovako oslikao svoju domovinu, što bi neki mislili o Vama?

Odgovor nije potreban, kužimo da je to retorično pitanje.

No, ono što meni osobno smeta kao osobi sa 101 ad hoc etiketa priljepljene na čelu od strane drugih je to što neki smiju se otvoreno žaliti, uperiti prst na druge i to je "prihvatljivo" dok drugi ako ne dao dragi Bog pomisli na to da kaže istinu odmah je ..... (da ne nabrajamo) ali u najblažu ruku možemo reči ad hoc "izoliran i odbačen". (ad hoc šikaniranje itd... nečemo spominjati).

Interesantna stvar je kako u jednoj državi u kojoj sam se osječao kao stranac nisam imao pojma tko je koje vjere, nacionalnog ili genetskog podrijetla, tko je kakve političke orijentacije ili bilo što drugo po ćemu brendiramo ljudska bića u mojoj novoj (staroj) domovini.

Koliko vidim i dalje u svim krajevima ovog svijeta važi jedna dobra ne tako stara narodna iz te moje nekadašnje domovine, a koja glasi:
"Money talks, BS walks" !
U drugim riječima, novac = moć, tko želi moć mora osigurati da ima više novaca od onoga protiv kojeg se natječe.
Kako će to učiniti je stvar koja može biti smišljena i kao što najstariji mudraci ovog svita znaju bolje od svih ostali smrtnika, takvi planovi se mogu kovati stolječima a da ne spomenemo desetlječa......

Sir Winnie je definitvno je ostavio svoj trag na sve nas, kao i mnogo drugih iz tog razdoblja, koliko su uspjeli se izboriti za kasicu prasicu je drugi par opanaka, jer ta borba je postojala kud i kamo prije njih, i nastavit će se još kud i kamo nakon što naša čukununučad budu napustili ovaj svit!

Sve u svemu, ono što bi neki mislili o Vama sigurno nije ništa više, a ni manje korektno kao što ljudi misle o drugima po pitanju mnogo toga, pravednosti u ovome svijetu nema, kada je ljudska zloba i plitkost u pitanju..... i za razliku od nekada sada smo svi na meti, zlo ne bira!

LP

Jakša
Aborigenius, mortus Croaticum.

Obrisan

Tko je glasao

Ljubo-Ruben-Weiss, A

Ljubo-Ruben-Weiss,

A pomirenje i povezivanje država jugoistočne Evrope, srećim, yodan i yodanisti, neće zaustaviti.
I prestani koristiti zastarjeli i pogrdni geopolitički pojam BALKAN nastao u njemačkoj geopolitičkoj školi između dva svjetska rata.

Ponovo ne isteine sa tvoje strane, no več smo se na to naučili.

Za tvoju informaciju, naziv za taj dio Evrope je došel od: pedagoga, geografa i germanista Johann-a August-a Zeune.
Preuzel je jednostavno turski naziv za mračne šume, jel su Turci Bugarsku i sve zapadno od nje tak nazivali.

Taj čovjek je živel u 18 i 19 stolječu.

Tko je glasao

trolati se - ne trollati !.

@LJ.R.W

Kad me vec tako uporno vuces za rukav, bilo bi doista nepristojno kad ti ne bih rekao rijec dvije.

I jedan savjet dao. Najprije savjet:

Ako zelis diskutirati sa ozbiljnim ljudima onda mnoge i mnoge knjige trebas PROCITATI - ne ih PRODAVATI ! !..

Nisu one napisane, tiskane i uvezane da bi ti & co na njima bogatstvo zgrtali. O, NE !. One su pisane i gradjene da ih se cita i tako sa ozbiljnim ljudima o njima i pomocu njih razgovarati moze.

Das ist ein Kulturgut höchster Klasse !.

Da si ti procitao i samo 2-3 stranice neke pametne knjige onda bi bio u stanju i razumjeti ono sto tako djetinjasto citiras...

Nisi - ne razumijes.

Zato se ostavi coravoga posla i ne provociraj uzaludno.

Ako se dobro sjecam, ti si "reinkarnacija" jednog "übler Geselle" sa kojim sam ja vec prije pokusavao civilizirano komunicirati. Nista pametnog od toga nastalo nije.

Dakle, ne trollaj, nego se trolaj

Tko je glasao

@yodan Ti nisi patriot, ti si štetočina...

Ponavljam dio tvog dnevnika:
--------------------------------------
....gladne i razplakane djecice sto joj ostadose od brojnih silovanja i manje nasilnih obljuba od strane bjelosvjetskih hohstaplera, ne samo sto joj se cijelo zapadnobalkansko selo smije, nego ona jos uvijek vjeruje i ceka... "Boze moj, ludo k'o i svako zensko !"...
Ima u Hrvatskoj i gladne i rasplakane djece, ali ona nisu nastala tako što je Hrvatska SILOVANA i obljubljena od strane bjelosvjetskih hohštaplera.. kako nesuvislo pišeš.
"Ludo ko svako žensko.." je sramotan seksistički upis. Ako tako pišu hrvatski intelektualci u Njemačkoj, teško ovoj Hrvatskoj.
I ako si ti, iz velike udaljenosti, uzeo sebi u zadatak da nas prosvjećuješ i huckaš protiv EU, onda ću ja, iako ponešto rezerviran prema EU, biti prvi za EU. Da se sretnemo negdje u tuđini, možda u Njemačkoj, jer ti ovamo ne dolaziš niti imaš namjeru. Kada bi bio dobronamjerno ovdje, pisao bi i o odgovornosti domaćih hohštaplera, koji su, ZAJEDNO sa svjetskim, učinili razna zla Hrvatskoj, od rasprodaje obiteljskog srebra do laži kojima su desetljećima obmanjiivali hrvatski narod i druge građane " lijepe naše".
Ali, sve će to doći na svoje mjesto, budi siguran, i bez tvog dociranja.
A savjet meni objesi mačku o rep: da si ti toliko napisao i objavio koliko ja, već bi tražio Nobelovu nagradu. Dakle, ne samo da sam prodavao knjige,nego pisao i objavljivao.. što se za tebe ne bi moglo reći, pored ostaloga i zato jer ti ni imena i prezimena nitko ne zna.
Da o vrijeđanju i potcjenjivanju domovine, ne govorimo...I ti si upravo jedan od hohštaplera jer oslobađaš kradeze i druge odgovornosti za stanje u Hrvatskoj. Ima nas više koji te prepoznajemo. hohštaplerom, jedino nisi bjelosvjetski. Običan, mali sijač dezinformacija, lažni domoljub i ženomrzac.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ich bin ein...stetocinja !,

@LJ.R.W

Eto, cak i moje (po tvome misljenju - nakaradno!) poimanje morala i uljudjenosti nalaze mi da ti se ipak zahvalim za ovaj tvoj humoristicki prilog !.

Zaista si me nasmijao!.

Kako i ne bi, kad pises:

@yodan Ti nisi patriot, ti si štetočina...

Iz porodice glodavaca ili pak kukaca ?. Sto mogu kad je nasa "vrsta" tako jako raspostranjena...
Ponavljam dio tvog dnevnika:......Ima u Hrvatskoj i gladne i rasplakane djece, ali ona nisu nastala tako što je Hrvatska SILOVANA i obljubljena od strane bjelosvjetskih hohštaplera.. kako nesuvislo pišeš.

Ja zaboravih da ti uzimas doslovno sve ono sto procitas na nekoj "tarabi".... Sjeti se Muje i onoga sto se njemu desilo sa tom "tarabom" !.

Ludo ko svako žensko.." je sramotan seksistički upis.

Sto mogu?. Za razliku od tebe, ja volim zene i sve sto uz to ide...

Ako tako pišu hrvatski intelektualci u Njemačkoj, teško ovoj Hrvatskoj.

Zar si zaboravio da ja nisam "intelektualac" i ne mogu znati kako, sto i o cemu pisu ti tvoji "hrvatski intelektualci u Njemackoj" ?. Pa ja sam "ustasoid" i jos mnogo gore !. Zaboravi si sto si nekad govorio ?. Kao Adenauer ?.

Da se sretnemo negdje u tuđini, možda u Njemačkoj, jer ti ovamo ne dolaziš niti imaš namjeru.

Gar keine schlechte Idee !. Ali, samo ako ti placas jelo i pice. Ja sve potrosim na (znas kakvu) "propagandu"...

Kada bi bio dobronamjerno ovdje, pisao bi i o odgovornosti domaćih hohštaplera, koji su, ZAJEDNO sa svjetskim, učinili razna zla Hrvatskoj, od rasprodaje obiteljskog srebra do laži kojima su desetljećima obmanjiivali hrvatski narod i druge građane " lijepe naše".

Niti sam dobronamjeran (to i sam znas!) niti mogu pisati protiv "domacih hohstaplera" ako sam i sam jos veci Hohstapler. Daj malo logike !.

Ali, sve će to doći na svoje mjesto, budi siguran, i bez tvog dociranja.

Kako bih ja u to mogao posumnjati !?. Dok si ti tu cak ni ovakvi kao ja ne mogu Hrvatskoj nastetiti. Dokazano, zar ne?.

A savjet meni objesi mačku o rep: da si ti toliko napisao i objavio koliko ja, već bi tražio Nobelovu nagradu

Ma, doci ce i Nobelova nagrada, bez brige !, Ti si jos mlad i mi cekamo da zavrsis svoj "gigantski opus". Inace ti budemo morali Nobela 2x dodijeliti...

Dakle, ne samo da sam prodavao knjige,nego pisao i objavljivao.. što se za tebe ne bi moglo reći, pored ostaloga i zato jer ti ni imena i prezimena nitko ne zna.

Moje ime ?. Pa tko zna ime jednog termita (stetocinje!), pa ipak sa svojim "Gemeinschaft" ucini neizmjernu stetu, a i sagradi i mravinjak visine jedne dvokatnice ?.

Da o vrijeđanju i potcjenjivanju domovine, ne govorimo...

Ako vrijedjam, vrijedjam ipak "MOJU DOMOVINU". Zasto bi to tebi moralo smetati ?. Ti si njen GRADJANIN, pa ju ipak ne postujes, a ja sam njen SIN. To je velika razlika. Ne vrijedjam onu u kojoj sam, poput tebe, njen gradjanin. Jasno ?. Meni jeste...

I ti si upravo jedan od hohštaplera jer oslobađaš kradeze i druge odgovornosti za stanje u Hrvatskoj. Ima nas više koji te prepoznajemo. hohštaplerom, jedino nisi bjelosvjetski.

Da, da... reci im da strpljivo cekaju dok ja ne dodjem i oslobodim sve zatvorenike koje si ti "uzaptio".

Halleluja, The Saviour will come... someday !.

Običan, mali sijač dezinformacija

Ja ih sijem, ti ih zanjes. Ausbeuter, du !.

lažni domoljub i ženomrzac.

Ako i "lazni" - ipak Domoljub !. "Zenomrzac" ?.

Pa, sad u mojim godinama i s obzirom da su me u mladosti cesto na prosjacki stap dovodile... morao bih o tome razmisliti...

Zadovoljan ?.

Tko je glasao

@yodan Ja sem Varaždinec, Varaždinec, domovine sin...

Ima jedna narodna, gdje se spominje domovine sin... Ne, nisi ti taj, yodane, ti si izgubljeni hrvatski sin, odmetnut u tuđinu koja te je čvrsto zagrlila. Takve Hrvatine sretao sam po Beču u velikom broju... Toliko su se udarali u prsa junačka i hrvatska, da sam se pobojao za njihov prsni koš...Zvečalo je jakom bukom svuda uokolo od tih zaklinjanja domovini, "sinova domovine". A iskreni i pošteni hrvatski domoljubi skupljali su pomoć Hrvatskoj, šutke je dovozili potrebitima...
Zanimljivi su mi svi oni bili dok nisam saznao da je veći dio isti tren kada im je zakon omogućavao, čak i ranije, predali papire za austrijsko državljanstvo, a evo, ja se i vratio u Hrvatsku, s jednim jedinim državljanstvom, HRVATSKIM...I SILNIM BOGATSTVOM koje sam zgrnuo prodavajući knjige... Sjedim na milijunima eura, stečenih, kao pravi Židov, na izrabljivanju izbjeglica i izbjegličkih nevolja...
Makni prljave ruke ispod haljinice lude ženske - Hrvatske, sram te bilo...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Po ćemu se mjeri nacionalizam? u kilometrima!

Ove koje spominješ sam i sam spomenuo par puta, ne toliko pohvalnim riječima kao što Vi koristite ovdje, več kao dijete takvog okruženja:

Toliko su se udarali u prsa junačka i hrvatska, da sam se pobojao za njihov prsni koš...Zvečalo je jakom bukom svuda uokolo od tih zaklinjanja domovini, "sinova domovine".

Danas sam postao jedan među mnogobrojne stoke sitnog zuba i moram priznati kako su mi se plavoprsati ovdje u RH zgadili deseterostruko puta više od bilo kojeg velikog nacionaliste u tuđini. Tamo sam bio Čovjek, dok sam sada postao ofca za šišanje!

Ono što meni osobno se najviše gadi u tome svemu je ona stara izreka o vukovima, njihove dlake i njihova čud!

Nekim ljudima je još iz biblijski vrimena usađeno u glave da moraju pamptiti zlo i naravno, ne ostati dužni za to:
Deuteronome 25:17-19

"Remember what the Amalekites did to you along the way when you came out of Egypt. When you were weary and worn out, they met you on your journey and cut off all who were lagging behind; they had no fear of God. When the LORD your God gives you rest from all the enemies around you in the land he is giving you to possess as an inheritance, you shall blot out the memory of Amalek from under heaven. Do not forget!"

A nekada se u ime vjere i Boga pravdalo ono isto što i danas neki rade u ime "Nacionalizma" (ili drugi idelogija):

Numbers 31:1-30

The LORD said to Moses, "Take vengeance on the Midianites for the Israelites. After that, you will be gathered to your people." So Moses said to the people, "Arm some of your men to go to war against the Midianites and to carry out the LORD's vengeance on them. Send into battle a thousand men from each of the tribes of Israel." So twelve thousand men armed for battle, a thousand from each tribe, were supplied from the clans of Israel. Moses sent them into battle, a thousand from each tribe, along with Phinehas son of Eleazar, the priest, who took with him articles from the sanctuary and the trumpets for signaling. They fought against Midian, as the LORD commanded Moses, and killed every man. Among their victims were Evi, Rekem, Zur, Hur and Reba—the five kings of Midian.

No kako ne želim da ovo ispadne osobni attack na Vas, tu sebe opisujem, jer sam odrastao pod RKC doktrinom, u kojoj se Biblija dobro proučavala, no kako mi se sve to polako igadi (ne vjera u Boga, več ljudsko zlo koje iskorištava ime Boga) postajem samokritičan u tom smislu, jer je Biblija dio mog odgoja i kulture i vidim kako se i u toj svetoj knjizi pak ljude uči o nekim stvarima koje ne bi nitko mogao pravdati.

Na našu sreču u toj svetoj knjizi postoji 99% dobrote i dobri pouka za razliku od ovih i još nekoliko sitnica koje nas tjeraju na zlo!

PS. Ako ste pomislili da napadam Vas sa ovim citatima, možda je to več nešto vezano za Vas osobno i "ad hoc" osuđivanje! Jer kao što vidite, ovi citati su debelo vezani za moć i bogatstvo, kao i ciljano smaknuće "neprijatelja", čak etničko čisšćenje ako ćemo koristiti današnje terminologije! A ta knjiga sa ovim riječima je trebala meni biti "moralni" temelj u životu..... i u velikom dilu je... no u ovome što sam ovdje citaro defintivno NIJE! i ne vjerujem da je bilo kojem Čovjeku koji se drži svetog pisma.

Pozzzzzzz!

Jakša,
Aborigin, klokan i sve što je povezano stime! Priznam... kao i deva da je slon!

Obrisan

Tko je glasao

i sijeno i slama i blato

plod ozbiljnih ljudi je ovakav svijet

Tko je glasao

Ljubo, eto vidiš, ja sam

Ljubo, eto vidiš, ja sam mislio da i Ti spadaš među te "odabrane"...
Izgleda da sam se zabunio. :):):):)

P.S. Do trenutka kada sam pisao prvi i drugi komentar u komentarima su samo Skviki i poglavito @beatrice12 nagovjestili da razumiju dnevnik.
Žao mi je, tebe do tada nije bilo "upisanog". :):):):)

I ne radi se o mozgu - radi se o znanju!

Tko je glasao

Eto @yodan, "preletjeh"

Eto @yodan, "preletjeh" komentare... i? Paa, bio sam u pravu! 2 ili 3 razumiju.
Nemam više "minusa" pa im ne podijelih ocjene. :):):):)
@Skvikiju čestitam a od @beatrice12 se podrazumijeva da razumije jer je mnoge knjige pročitala, prevela i štampala koje govore činjenice o onom o čemu si Ti samo naslove stavio jer je nemoguće objasniti neobjašnjivo nemislećima.

@yodan, Einstein je navodno rekao slijedeće: Kada na svijetu bude istovremeno živjelo 15 ljudi koji razumiju što je to "teorija relativnosti" čovječanstvo će doživjeti neslućeni uzlet.
Ehhh, da je na ovom portalu 20% ljudi koji razumiju tvoj dnevnik...
Gdje bi nam bio kraj?

Neee, oni još uvijek mantraju kako je lepo bilo živeti s Titom, kako je NDH bila samo i jedino zločin...; kako se četnici nisu borili rame uz rame s "oslobodiocima" i do 1943. a naročito poslije 1943.; -kako su svi koji kažu da vole Hrvatsku - ustaše!!??, itd. itd.

Nema šanse da uopće znaju tko i što je pokrenuo npr. I WW, tko je uzrokovao (namjerno) krizu 30-ih prošlog stoljeća i za čiji račun.. Krizu (+ more krvi) koja ovdje traje od 1918.

Maaa, šta vrijedi..., ne razumiju kako ih vode da budu "vođe" vođenja Hrvatske u građanski rat.

A Predsjednik? "Ne bojte se..." :):):) ili (:(:(:( ?
Za smijat il za plakat?

Tko je glasao

Ma ofkors @jelenska

Pa kako bi jednakopravan mogao biti onaj hrvat koji želi dobar odnos sa ostatkom svijeta, a u odnosu na onog koji bi se najradije zatvorio u Jasenovac ili Gradišku staru jer su mu ta mjesta nekako pri srcu...
I kako bi išta moao razumijeti bilo tko tko nije hrvat !??
Ne daj Bože da pritom taj netko želi svojim sugrađanima slobodu od okupatroske ( onda fašističke švapske, a danas izrabljivačko kapitalističke ) čizme...
Dobar hrvat može biti samo onaj koji je bio u DR, a posebice onaj dio tih ljudi koji još uvijek nisu počinili suicid kao i onaj dio koji se iz žrtve pljačkaških proustaških nametnika iz inozemstva, prometnuo u rukovodeći-interesno-politički kadar braniteljske populacije...
Još ako pritom sluša Tomsooona pa poslije neka čudna muzika i ljubi oltare onda je to istinski hrvat koji jedini može nešto razumijeti, a s ostatkom u žicu treba !!
O ostalim građanima RH da se i ne govori...
Ipak oni niti nisu hrvati pa sveznalice poput tebe niti ne pomišljaju da bi itko osim ovih koje sam naveo, mogao išta razumijeti, misliti i znati...

Ako sada lažem onda pretpostavljam da ćeš pobrisati sve minuse koje si mi zajedno sa svojom svitom podjelio te da ćeš ući u argumentiranu raspravu po pitanju participacije Radništva u raspodjeli profita i odlučivanju ili pak po pitanju humanosti ideje socijalizma sporam kapitalizma ili eventualno o suradnji sa kinezima, crncima, židovima i tebi omiljenim srbima...

Ili ti smatraš da je kapitalizam super pa Radnici u njemu uživaju sve blagodati katoličkog poslanja i da se nema što raspravljati na spomenute teme !!???

Inače...Kako je prošla operacija sine komesarski !??

Provinciopolis

Tko je glasao

Pa kako bi jednakopravan

Pa kako bi jednakopravan mogao biti onaj hrvat koji želi dobar odnos sa ostatkom svijeta, a u odnosu na onog koji bi se najradije zatvorio u Jasenovac ili Gradišku staru jer su mu ta mjesta nekako pri srcu...
Čovječe, nađi si pod žurno dobrog liječnika.
Psihijatra, psihologa i neuropsihijatra.
P.S. Inače ja ti nisam "sin komesarski"; - ja sam komesar!
Tale ću tek postati... :):):):)

Tko je glasao

@prvncpls Rzmjvnj??

D b rzm št "ydn" zsp jdm, jlnsk hvl, mrš mt mzk bz gntsk gršk.., T j ljp kmplmnt svm nm n plltc, kj n spdm th 4-5 zbrn mzg... Dkl, plltčr, k ns rzm, tk t j krv..., č d Jlnsk ydn...
kk b bl pštn d nm s Ydn, skld s JTM, ljp prdstv mnm prmnm, p jdnm krtkm bgrfjm..? Mžd b t pmgl d g blj rzmjm??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

" doktore" Ljubo

Vidjeli smo kako si se ti ovdje predstavljao pod nadimkom Danimir.
Sram te bilo.
O sebi pisati kao o doktoru,novinaru itd.
Ti denuncijantu jadni koji si ovdje pokušao uništiti i nečije živote spominjuči njihova radna mijesta itd.
Znaš ti dobro na koga mislim.
Da si meni pokušao uništiti na taj način profesionalnu karijeru, a time i porodicu zaista ne znam što bih napravio.
I moram ti reči da nemaš pojma sa kim si se išao na taj način kačiti.
Ja bih se osobno dobro zamislio.
Jebote koji si ti Pinokio.

grdi

Tko je glasao

Da bi razumio što "yodan"

Da bi razumio što "yodan" zasipa jodom, a jelenska hvali, moraš imati mozak bez genetske greške..,
Genetska greška? Ljubo, nije vrag da se nakon više od 100 godina tvoji opet bave eugenikom?

Tko je glasao

@Jelenska

Eugenika je prepuštena naci-doktorima, ala Mengele. Oni su je razvili do "savršenstva".
Inače, koliko se sjećam o genetskoj greški židovskih mozgova, prvi si pisao ti, ne ja. I baš si me ti potaknuo na sastavljanje jedne liste svjetski poznatih Židova, zatim Židova Jugoslavije i na kraju Židova Hrvatske, koji su ostavili traga u razvoju kulture i civilizacije.
Mogao bi to biti najzanimljiviji dnevnik u zadnje vrijeme. Na listi je već oko 80 imena i prezimena... Ali vidiš, takvu listu ću teško objaviti, najviše zbog jednog razloga: da se ne bi pomislilo da zastupam ideju "izabranog naroda".

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

I baš si me ti potaknuo na

I baš si me ti potaknuo na sastavljanje jedne liste svjetski poznatih Židova,...

Popis znacajnih licnosti zidovskog prijekla ?.

To svoje autorstvo stovani Münchausen moze macku o rep objesiti !.

Bit ce da je "Veliki Plagijator" u nekom Atiquariatu isceprkao Bertelsmannov "Lexikon der Weltjudentum" iz godine 1958 (?) - ne da mi se sada usred noci kopati po mojoj biblioteci da bih naveo pravilan naslov...- i jos 2-3 novija, pa ce sada marljivo prepisivati !.

Nadajmo se da ce postivati Copyright...

Tko je glasao

Ljubo

Zar ti nisi jednom ovdje napisao da nema godine na jedan Židov ne dobije Nobelovu nagradu.

Ako sam se prevario ja se ispričavam, ali mislim da nisam.
Upravo tim upisom si zastupio ideju "izabranog naroda"

grdi

Tko je glasao

@grdi Svaki teror u svoje

@grdi
Svaki teror u svoje vrijeme, proći će i ždovski.

Tko je glasao

Ljubo, eugeniku su izmislili

Ljubo, eugeniku su izmislili Ameri (koji Ameri!!??) početkom prošlog stoljeća. Hitleru su je samo uvalili uz hrpu love a on prihvatio.
Uništili su svijet time, do dana današnjega.
Biti će mi drago ako objaviš tu listu.
Židovi su bili prvi oligarsi na svijetu, od vremena kada su si "ufiksali" da su odabrani narod i preodređeni za vladare svijeta.
Eeee, vidiš, ja Ti ne trpim vladare! Ni židovske ni hrvatske!
Ni bilo čije druge.
Ja sam za ovaj "stil" čuvanja doma i Domovine:
http://www.youtube.com/watch?v=c4dXsR_if08

Tko je glasao

@Jelenska Lista Židova??

Nema šanse da je objavim. Pošalji mi preko PP mail adresu, poslat ću ti na nju listu. Inače, ona je nastala ad hoc, i trebalo bi je još malo proširiti. No, i od ove sadašnje liste koju imam, boli glava.
PS: Usput, zmije su mi odvratne životinje, ne mogu ih ni gledati. I nije mi jasno što u domoljubnom videu traže - stečci bogumila???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Odličan dnevnik

Odličan dnevnik @yodan!
Problem je što ima jednu jedinu "grešku": Na ovim stranicama piše i komentira eventualno 5 ili 6 osoba koji su uopće razumjeli o čemu pišeš!
Treba jaaako puno znati i pročitati, i tako barem 40 godina, istovremeno imati barem 50 - 70 godina života življenja na ovim prostorima e da bi nekima "svanulo" te da bi shvatili tvoj dnevnik.
Ovdje prevladavaju "intelektualci" koji su učili iz "Titova šinjela" ili su im predavali učitelji i profesori koje je bira i dan danas uglavnom bira velikosrpska žgadija i KOS/SDB/UDBA.
Dobar dio "čitalaca" i "pisaca" na ovim stranicama pak su četničko/ustaški indoktrinirani do totalne gluhoće i sljepoće.
Ostatak su "uvlačoguzi" domaćoj "političkoj eliti" (moš mislit elite:):):) ) koja je/koji su apsolutno svi do jednoga veleizdajnici i plaćenici stranih banaka, globalnih interesa i vladara i okupatorskih Vlada...
Prema tome, i dalje stojim na motrištu da Ti dnevnik ima "grešku": Razumije ga samo mali broj ovdje nazočnih.

Pišem ovo prije nego li sam "pogledao" komentare.

Tko je glasao

Imam dojam da je @jelenska

ovaj put izostavio vanjske neprijatelje jer se dotakao samo "tuzemstva" tj. "ovih prostora"...

Provinciopolis

Tko je glasao

Šta je @provinciopolis a,

Šta je @provinciopolis a, prepoznaješ se?
I zajebao si se, nisam izostavio ni Moskvu ni London ali sam najprije morao pogledati komentare.
P.S. Šta, večeras si ti "požarni"?
Gdje je ostatak Ohrane?
Što radi Koba?
Pozdrav iz hotela Lux!

Tko je glasao

De se ba nauči hrvatski...

Nije "šta" nego je "što"...
Nemoj se brukat vaka rvatina kolka si...
Primjetili smo neka sumnjiva profašistička dejstva pa rekoh hajde da to malo izantiteroriziram dok je vrijeme...
Ostatak ekipe priprema teren...
Kako komesar ćale !??
ciao Robać

Provinciopolis

Tko je glasao

Šta i što

Ne poznaješ moj kraj a ni način na kojem se u njemu govori. Prema tome, moj "purger", razgledaj se oko sebe.. i osluhni.
Kako komesar ćale !??
Ne razumjiem što želiš kazati?
Ako si mislio na mog oca koji je umro od infarkta, 02.02.1991., u 61-oj godini života, na dan kada su četničko/JNA tenkovi probili "kupreška vrata";
- ako njega zoveš "komesarom" - upozoravam te -nemoj se sa mojim ocem igrati jer ćeš mu upoznati preostale sinove, pa i mene!
Je li ovo prijetnja? Valjda je, nemam pojma!

Meni možeš govoriti, pisati, vrijeđati me kako poželiš, - ali u obitelj mi ne diraj.
Pokušali su to neki 1991. ... i ostali bez glave.

Tko je glasao

@Arowan, ako si već krstio

@Arowan, ako si već krstio zeca budi toliko pažljiv da pripaziš gdje stavljaš minus jer očito nisi pročitao komentar.

Tko je glasao

il sereš il zovem bajića

jel ti to priznaješ ubojstvo?
koliko se sjećam tvog životpisa -- nisi robijao. dakle, ovo je nešto novo.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

griotta

u ratu, neprijateljski vojnik koji je naoružan i puca je legitimna meta i ne vidim ništa sporno da je jelenska ubio onoga koji je pucao ili pokušao pucati na njega...čemu Bajić?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

ni ja u tome ne vidim ništa

ni ja u tome ne vidim ništa sporno i mislim da oko toga rasprave nema,
ali itekako vidim u jelenskinoj dosta širokoj formulaciji da mu je netko 1991. dirnuo u obitelj i ostao bez glave. zvuči poprilično kao odmazda.

to što on misli da nekome treba bajićev privatni broj ili broj njegove suradnice da bi se pokrenuo motor pravne države posve je drugo pitanje.
ja veza i vezica nemam i nije me toga sram (nit me ikad bilo nit će ikad biti), a neki će to istaknuti u svakoj mogućoj prilici jer znaju da bez toga ništa ne bi ni mogli postići. naravno, ni tu uopće nije ništa sporno.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

@griotta, ja stvarno protiv

@griotta, ja stvarno protiv tebe ništa nemam, čak si mi povremeno simpatična jer si djetinje naivna baš kao moja unučica.
Međutim, ako Ti nisi razumjela što znači "napad na moju obitelj 1991. tada Te smatram djetetom i nemoj se uplitati u ono o čemu pojma nemaš.
Dalje: Nigdje ne spominjem nikakvu Bajićevu tajnicu već bivšu pomoćnicu i zamjenicu sa njegove negdašnje funkcije.
Dalje: Ne radi se o nikakvim "vezama i vezicam" već o odnosu između bivših suradnika u određenim segmentima na specifičan način.
Dalje: Ne radi se o nikakvom "hvaljenju" već o određenim činjenicama. Ja ništa ne trebam ništa postići i nisu mi potrebne nikakve veze i vezice ama baš za ništa - sve sam već postigao i to jedino svojim dugogodišnjim i danonoćnim radom
Dalje: "..u svakoj mogućoj prilici..." ? Optužiš me za "ubojstvo" i prijetiš Bajićem? - pa sam Te samo upozorio (dobronamjerno) da se ne uvališ u neprilike; ne one koje bi imala s @jelenska - sačuvaj Bože, nego zbog lažne optužbe i u određenim postupcima za takva što možeš dobiti i 4 godine zatvora. Plus toga, ako si pravnica i to još mlada, pred kojom je valjda karijera, zbog čega da Ti dozvolim "kiks" zbog kojeg ćeš samo Ti imati problem a sigurno ne ja?

Ima ljudi na opvim stranicama koji me privatno poznaju, neki čak i malo bolje. Vjeruj, @jelenska uopće nije pokvaren čovjek, nije zllopamtilo i nikome, ama baš nikome ne želi zlo.
Naravno, to ne znači da je "cvečka" što se ovdje i vidi :).):):;):) , ali jedno je slagati rečenice ovdje a sasvim drugo je činiti nekome ozbiljno zlo.
Nisam taj!

Tko je glasao

Naravno, "nisi taj", ali

Naravno, "nisi taj", ali prije toga kroz cijeli komentar vrlo otvoreno prijetis.
Tako nekako uvijek izgleda razgovor s tobom - red samohvale, red prijetnje. I da, cula sam neke stvari od ljudi koji su te upoznali. Nazalost nisu ni priblizno tako pozitivne kako prikazujes. Vjerujem da to i sam znas. Ili ipak...?
Osnovna razlika izmedju tebe nije dob nego to sto ti zivis za proslost, a ja za buducnost i upravo zbog toga mene se ne moze ni potkupiti ni ucijeniti ni ovakvim ispraznim optuzbama uplasiti.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Tebi netko prijeti @griotta?

Tebi netko prijeti @griotta? Ja sigurno ne pa se ostavi mene.
Što netko misli o meni i koliko me "poznaje" ili ne meni je sasvim svejedno.
Nisam "ni za udaju ni za prodaju..." :):):):):)

Tko je glasao

Maa pusti @janus, nek mala

Maa pusti @janus, nek mala "fiškalka" zove Bajića! :):):):)
To će biti smijeh kao što je bio u MUP-u kada su "pozvali" @mrak-a na razgovor u svezi mojeg dnevnika "Tko bi pucao u Sanadera"
http://pollitika.com/tko-bi-pucao-u-sanadera
i odmah mu rekli da nemaju ništa za ni protiv osobe koja se potpisuje ovdje s @jelenska.
Baš se pitam zašto?

Btw. nešto kasnije... Gdje je ono sad Sanader?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci