Tagovi

Kako glasati na izborima za EP

Izbori u IrakuNa izborima za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja, prvi put će u Hrvatskoj biti primjenjen sustav otvorenih lista. Svaka lista, koju prijavljuje jedna stranka, više stranaka ili grupa građana i građanki, ima 12 imena kandidata/kandidatkinja. Birač ne bira samo listu kojoj će dati glas, nego ima mogućnost da svoj glas da jednome od kandidata/kandidatkinja s te liste (tzv. preferencijalni glas).

Zbog toga "listić" postaje "plahta" velikog formata, jer na njemu su navedena imena 28 lista i 336 kandidata/kandidatkinja; nespretno, ali neizbježno i ne stvara veće probleme.

Glasati možete na tri načina.
1) Zaokružiti samo redni broj ispred liste kojoj dajete glas. Time se odrićete prava na preferencijalni glas.
2) Zaokružiti redni broj liste, te redni broj jednog od kandidata/kandidatkinja s te liste, kojem/kojoj dajete preferencijalni glas.
3) Zaokružiti samo redni broj jednog kandidata/kandidatkinje. Automatski se računa da ste glasovali i za tu listu.

Nemate dva nezavisna glasa, dakle ne možete glasovati za jednu listu i za kandidata/kandidatkinju s druge liste. Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament, takav listić je ipak važeći, ali računa se samo glas za listu, a ne i za pojedinca/pojedinku.

Također, ako pogriješite i zaokružite dva kandidata/kandidatkinje s iste liste, računat će se glas za tu listu, ali preferencijalni glasovi neće se računati.

Mandati se dijele među listama proporcionalno broju osvojenih glasova; tu se ništa ne mijenja.

Dosad su liste bile zatvoreno i glasač je zaokruživao broj ispred jedne od ponuđenih lista. Mandate su osvajali kandidati i kandidatkinje sukladno rednom broju na listi. Ako je neka lista osvojila tri mandata, oni su pripadali kandidatima koji su imali redne brojeve 1, 2 i 3, i njihova imena su bila navedena u izvješću izbornog povjerenstva.

Šansa pojedinaca i pojedinki, koji su na listi, da osvoje mandat, ovisila je isključivo o redoslijedu. A njega u strankama redovno određuje stranačko vodstvo.

Po sustavu otvorenih lista, ako dovoljan broj birača svoj preferencijalni glas da kandidatu/kandidatkinji pod brojem 12, a lista osvaja tri mandata, onda mandate osvajaju broj 1, 2 i 12. U ekstremnom slučaju, mandate mogu osvojiti broj 10, 11 i 12.

Preferencijalni glasovi uračunavaju se, ako neki kandidat/kandidatkinja dobije najmanje 10% glasova, od broja glasova koje je dobila odgovarajuća lista. Ako recimo neka lista dobije 500.000 glasova i prema raspodjeli joj pripadaju tri mandata, gleda se ima li netko više od 50.000 preferencijalnih glasova. Ako je to slučaj, takvi kandidati imaju prednost u dodjeli mandata. Prvo se gleda broj preferencijalnih glasova, a zatim redno mjesto na listi.

Ako se radi o listi jedne stranke, birači mogu svojim glasovima promijeniti redoslijed koji je odredilo stranačko vodstvo, i time donekle pridonijeti smanjivanju centralizacije odlučivanja u strankama. Kandidat ili kandidatkinja, koji nije omiljen kod vostva svoje stranke, može ipak osvojiti mandat; ipak, naravno vodstvo odlučuje, hoće li se uopće pojaviti na listi.

U strankama u zrelijim demokratskim sustavima, često su institucionalizirane frakcije normalna stvar, dok kod nas toga nema (iako ih statuti nekih stranaka načelno omogućuju).

Ako se radi o koalicijskoj listi više stranaka, a kandidat(kinja) stranke koja je vaš prvi izbor je nisko na listi i nema realne šanse po redoslijedu, po ovom sustavu ima ipak šansu osvojiti mandat. To može pridonijeti tome, da koalicijska lista dobije više glasova.

Izbor koji imaju glasači sad je povećan. Ako vam od predloženih 28 lista i 336 kandidata baš nitko nije po volji, možda ipak nešto nije u redu s vašim očekivanjima i kriterijima.

Sistem otvorenih lista, u raznim varijantama, koristi se na izborima za nacionalni parlament u oko 25 zemalja, većinom u Europi, uključujući i Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Treba spomenuti da ovdje pojam "otvorena lista" koristimo u širem smislu, kako se koristi u engleskom jeziku (vidjeti članak "Open list" na wikipediji). Unutar toga razlikuju se varijante s manjim ili većim stupnjem otvorenosti, tj. širine izbora i snage utjecaja birača.

U Izbornom pojmovniku na mrežnom sjedištu izbori.hr,
pojam "otvorena lista" definira se uže i izjednačava sa Free list, "slobodnom listom": sustav u kojem svaki birač ima više glasova, koje može raspodjeliti na kandidate s raznih lista . Ovaj sustav po toj terminologiji nije otvorena, nego "zatvorena neblokirana lista". Na engleskom se koristi i termin "flexible list" (otvorena lista, ali manjeg stupnja otvorenosti). Očita mana sustava slobodne liste je kompliciranost, kako za birače tako i za obradu rezultata, pa se koristi rijetko.

Poveznice:

Zakon o izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (pročišćeni tekst):

Uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o važećim i nevažećim glasačkim listićima

Obavijesti o izborima za EP (Državno izborno povjerenstvo RH)

Electoral systems (opsežni prikaz na engleskom):

Experiences of PR open list system? (ACE - The Electoral Knowledge Network; članak sa zanimljivom diskusijom.)

Komentari

Isto ovo napravit će hrvatske elite

I lijevi i desni su isti, istiiii, istiiiiiiiiiiii, istiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

http://www.advance.hr/vijesti/skandal-na-cipru-kompanija-povezana-s-pred...

Tko je glasao

Nažalost

A još je žalosnije što su to i LaburISTI.

Tko je glasao

Kako ne glasati na izborima za EU parlament

Štovani Zoran Oštrić vam je detaljno objasnio kako glasati za EU parlament a nije vam objasnio zašto glasati , pa ću vam ja objasniti kako ne glasati i zašto ne glasati .

Ne glasati je vrlo jednostavno . Umisto na glasanje odete na rivu , prošećete popijete kavicu i vratite se na obid . Posli obida malo prilegnete i kad se odmorite omak vani opet u điradu sve do ponoći. Vrlo jednostavno je ne glasati.

Zašto ne glasati ? Odgovor je jednostavan i suština je u odluci koju donosi većina .
Odluka koju donosi većina je uvijek najgora moguća odluka . Poznato vam je da karavane kroz pustinju idu određenom brzinom .Ta brzina je brzina najsporije deve . Također i konvoji brodi idu brzinom najsporijeg broda . Kad šetate sa nekim društvom uvik šetate brzinom najsporijega u društvu .
Tako funkcionira i kolektivno pamćenje ,kolektivna inteligencija i sve ostalo u toj sveri.
Dokazi mog komentara

Osvrnite se oko sebe i vidite ko je glasao za hdz . Obično su to imbecilni retaji izuzetno slabog znanja . Hdz je pobijedio nekoliko puta odlukom većine što u potpunosti dokazuje moju teoriju da grupa u donošenju važnik odluka donose onoliko pametnu odluku kolikoje pametan najgluplji od te grupe.

Isto je i sa sdpom . I njih je većina izabrala . Zar ima neko od vas ko misli da je taj izbor neke prosječne pameti hrvackog naroda ?? Ista stvar ka i sa hdzom , izbor debila.

Ako izađete na izbore i glasate , neće proć ni godinu dana, sramiće te sesami sebe
Ne učestvujte u tom cirkusu i falšeti od demokracije imajte malo dostojanstva prema sebi . Ako vas već oni prave budalom nemojte i vi sami sebe praviti budalom .

Ne budite budaletine koje će izaći na izbore i glasati da bi ste dali legalitet smeću hdza i sdpa .

Pa zar će te izać i glasati zato što to traži vlast ?? . I to koja vlast . Vlast kojoj su trenutno najveći problem dadilje i kako ih jebat sa kaznama od petnaes iljed kuna ???

Tko je glasao

Napokon netko normalan

To im ja govorim već tri godine, ne davati legitimitet njihovom plesu sa zvijezdama. Na njihovim izborima vaša opcija nema šanse pobijediti idućih 100 godina...

Tko je glasao

PS - strah kao alibi

Oni nam ciljano prodaju strah - mi ga kupujemo kao alibi nečinjenja!

http://www.24sata.hr/24express/majstori-straha-odakle-nasa-pseca-poslusn...

Tko je glasao

Naša budućnost nije nikada

Naša budućnost nije nikada bila manje predvidjiva, nikada nismo više zavisili od političkih snaga kojima se ne može verovati da će slediti pravila zdravog razuma i sopstvenog interesa snaga koje, prosudene normama drugih vekova, liče na čisto ludilo.
Kao da se stanovništvo podelilo na one koji veruju u ljudsku svemoć (i misle da je sve moguće ako se zna kako da se za to organizuju mase) i na one kojima je nemoć postala ključno život no iskustvo. H.A.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A što će se dogoditi?

Sigurno je da će biti mali odaziv na ove izbore za EU parlament, a jedino što je sigurno da će standardno izaći ljubitelji bratstva i jedinstva kao i hrvatine s druge strane. Znači na "zapadu ništa novo". Ovo nasilno i ubrzano biranje je još jedna smišljena podvala aktualne vlasti prema građanima, slično kao i izbori za ulazak u EU. Za sad treća opcija laburisti vise u zraku, ali bi bilo šteta da Vujanić ode iz Sabora, jer je prilično jasan u onom što govori.Njih dvanajst će se izgubiti u parlamentu EU, kao da ih i nema tamo. Forma.

Tko je glasao

Off topic: O načelu većinskog odlučivanja

Štovani Zoran Oštrić vam je detaljno objasnio kako glasati za EU parlament a nije vam objasnio zašto glasati
Naravno, tema dnevnika je ograničena. Nisam ulazio u "zašto" niti "za koga". Pogotovo nije tema načelo predstavničke demokracije kao takvo.

Odluka koju donosi većina je uvijek najgora moguća odluka .
Baš uvijek? Baš u svim slučajevima, kad se donosi odluka većinom glasova, ona nije samo loša, nego i najgora moguća? Meni to izgleda kao obilno retoričko pretjerivanje.

Vrijedi li to samo za izbore članova političkih predstavničkih tijela, ili po tebi za bilo kakvo glasovanje? Ako nas deset članova, recimo, nege udruge, glasujemo i neka odluka bude izglasana sa 6 glasova "za" i 4 "protiv", ili 9 "za" i jednim suzdržanim - to je po tebi uvijek loše? :-(

moju teoriju da grupa u donošenju važnik odluka donose onoliko pametnu odluku kolikoje pametan najgluplji od te grupe.
To izgleda kao vrlo čudna "teorija", odnosno hipoteza. Pretpostavlja mnogo više od uobičajene zamjerke demokraciji, naime da je demagogija važnija od stručnosti, da najpametniji ne uspijevaju svoje zamisli nametnuti prosječnima (stari Platonov problem odnosa sofosa i sofista). Naprotiv, po tebi, upravo najgluplji uspijevaju zavesti i one prosječne, zaglupiti ih. Očito, to znači da imaju neku neobičnu sposobnost, da su na neki poseban način ipak najpametniji.

Možeš li navesti neke empirijske potkrijepe za tu tezu? Neki dan sam razgovarao o toj temi s jednim Amerikancem, spominjao je istraživanja u kojima su grupama laika i grupama eksperata davali da procijene i predvide neka politička i društvena zbivanja, i laici su bili u prosjeku bolji. Čak, kaže, stručnjaci politolozi koji se bave Europom bolje su predviđali zbivanja u Aziji nego stručnjaci koji se bave Azijom, i obrnuto! Zbunjujuće.

Eksperti su izgleda skloni gledati fragmentarno; svaki od njih pojedinačno svakako jest sposobniji od laika pojedinačno, ali gledajući kolektivno, do izraza dolazi "mudrost masa". Tako glasi naslov knjige Jamesa Surowieckog, koja je izdana i na hrvatskom prije nekoliko godina.

Problem kolektivnog odlučivanja nije time naravno riješen. O tome su napisani tomovi knjiga.

Praktički problem je naravno i koja je praktična alternativa Kako na osobnom, tako i na kolektivnom planu. Osobno, stav "ne bu mene niko jebal!" ili "pametniji popušta" tj. jednostavno neću nikome dati glas, može eventualno pružiti neki osjećaj psihološke satisfakcije, ali ništa u društvu, očito, neće promijeniti.

Politički, koja je alternativa, ako proglasimo da su izbori predstavnika u predstavnička tijela loša stvar, jer nekako pobjeđuju najgluplji? Koji bi to bio princip selekcije političke elite, koji bi omogućio da na vlast dođu najbolji, ili barem prosječni?

Tko je glasao

Mudrost masa

Zanimljiv Hadžijev tekst o toj knjizi ovdje na pollitiki, prije pet godina.

Mudrost masa i političke implikacije

Tko je glasao

Ne brini se ti ništa.

Ne brini se ti ništa. Dosjetili su se oni jadu pa bi i kod nas uvesti kazne za neglasanje, kao u Belgiji, ako ne budemo disciplinirani.

Mogle bi te šetnja, kavica i ručak koštati soma kuna.

Ali ne još na ovim izborima, stoga slobodno guštaj! :-)

Tko je glasao

Off topic:

Pogledajte slikicu gore lijevo. Samo 12 godina nakon što sam prvi put učio html, došao sam do toga da naučim kodove "hspace" i "vspace". Ja sam kao pravda: spor, ali dostižan! ;-)

Tko je glasao

E dobro

da vas sad vidm homofili koliko ste dosljedni,moji favoriti laburisti su za EU na listu JEDINI uvrstili deklariranog homoseksualca koji se godinama bori za prava gay populacije.

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FaIWzT.gif&h=v...

Ukoliko je toliko gay osoba u RH koliko se priča Damir bi trebao dobiti pojedinačno najviše glasova.

Čovjek je ok., po nazorima ,odnosu između rada i kapitala , kritici neoliberalnog kapitalizma ,promoviranju socijalnih prava i dr. je laburist. Poznajem ga ,fin momak. Istinski ljevičar.

Znači ,promovira određenu politiku ,a to što je gay je njegova stvar.

E sad ,to što ga novinari pitaju o njegovoj sklonosti a manje o idejama koje će zastupati i za što će se zalagati ,govori više o tim novinarima nego o njemu.

Očekujem od ovdje nazočnih koji su me proglašavali homofobom ,fašistom ,desničarem i klerikalcem ,te me usrdno minusirali

( naime ,ako sam protiv ideje uvođenja spolnog odgoja još zapravo malim klincima i ako sam protiv gender ideology ne zanači da bih zabranio gay osobama da se UOPĆE bave politikom)

da budu dosljedni pa čovjeku daju svoj glas.

@nemesis ,zaphod ,bigi etc.

sve dobro...

Tko je glasao

Vidiš...

ja baš razmišljam dati glas njemu, ili Lidiji Gajski, ili Pernaru ili... tako nekom liku... Ovaj prvi mi je čak prvi na listi, naravno ne zato što je gay (u EU je to pitanje više manje civilizirano riješeno, osim toga to mi pitanje i nije prioritetno), već zbog drugih stvari koje si i sam nabrojao...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Poštujem

@Bigi

Istaknuo bih još jednu vrlinu koju naročito cijenim a to je ona iskonska HRABROST.

Naime ,lako je biti gay u krugu "modnih mačaka" i na zagrebačkoj špici. U Sisku je ipak to malo brrrrr .

G-đi. Gajski ,također kapa do koljena ,dok Pernarova ekonomska priča mi je malo rupičava.

Ja ću svoj glas dati listi na kojoj je Hršak ,a za ime ,preferenciju se nisam još odlučio.

sve dobro...

Tko je glasao

Pernar se predstavlja

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ssl9Xvip2es

Evo i njegove knjige - http://www.slideshare.net/ipernar/ivan-pernar-kako-je-nastao-novac-v1801 (cijele, besplatno).

Ovo s deložacijama što rade u posljednje vrijeme, čak dok još traju sudski procesi, gdje se ljudi bacaju na ulicu bez da im se osigura čak i nužni smještaj je dno dna - ovo društvo nikad nije tako nisko palo i svatko bi se trebao tome oduprijeti, bez obzira na politički svjetonazor!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I zadnja lista...

Zeleni zajedno - djeluje zanimljivo...

Ajd' Zoki, gukni što znaš o njima :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zeleni zajedno - djeluje

Zeleni zajedno - djeluje zanimljivo...

Ajd' Zoki, gukni što znaš o njima :)
Znam skoro sve. Moj glas nemaju. Ni ja njihov.

Tko je glasao

Sad me vidiš, sam me ne vidiš... :-)

da vas sad vidm homofili koliko ste dosljedni,moji favoriti laburisti su za EU na listu JEDINI uvrstili deklariranog homoseksualca koji se godinama bori za prava gay populacije.

Dr.sc. Damir Hršak (tada je još bio asistent ili docent, danas je profesor, na Mašinskom fakultetu u Sisku) bio je 2001.-2003. predsjednik mikro-stranke Zelena ljevica, kojoj sam ja bio potpredsjednik. Kad smo pripremali osnivanje stranke, on je razgovarao samnom, rekao da se želi kandidirati za predsjednika i da je gay, pa me pitao hoće li mi to biti problem.

Na prvom Gay Prideu u Zagrebu, 2002., obojica smo bili govornici. On je govorio u ime udruge "Iskorak", a ja u ime stranke.

Kasnije smo se politički razišli. On se pasivizirao, a ja sam krenuo u osnivanje nove stranke, "Zeleni za Zagreb". Ostatak "Zelene ljevice" udružio se u "Ljevicu Hrvatske", koja je kasnje također propala. Onda sam se ja pasivizirao, a on se eto aktivirao...

Inače je i aktivni kršćanski vjernik i izjašnjava se, ili se barem tada izjašnjavao, kao kršćanski socijalist.

Ukoliko je toliko gay osoba u RH koliko se priča Damir bi trebao dobiti pojedinačno najviše glasova.
Koješta, pa i oni se međusobno razlikuju u političkim preferencijama kao i heteroseksualci. Ako je netko npr. po uvjerenju liberal, neće glasati za laburiste.

I zašto bi netko, tko je za spolni odgoj u školama (što je sad uvedeno, 99% prihvaćeno kao normalno i više nije tema diskusija) morao glasovati za nekog, na osnovu spolne orijentacije?

Osobno, zaista, možda ću glasovati za njega. Lista laburista je inače jedina, koja osim HDZ-ove i SDP-ove ima realne šanse za osvajanje mandata.

Tko je glasao

gdje je tu logika? euro

gdje je tu logika?

euro parlamentom dominiraju dvije grupacije, euro narodni demokrati i euro socijalni demokrati.Obje grupacije dogovorno igraju ulogu velike koalicije.Treći je ALDE( euro liberali). Njihovom programu ne odgovara nijedna politička strategija u Hrvatskoj.
Prema tome, nemaš šta razmišljati. Ako smatraš da je suvremena njemačka politka oskudice , štednje i uravnoteženih javnih financija dobra, daj svoj glas listi HDZ-u, čija politika bi to trebala biti, ali nije, jer Karamarko još nema nikakvu politiku. Kad uđemo u EU imati će politiku onakvu kakvu kreira njegova politička grupacija EPP.
Ako misliš da se rast i razvoj mogu osigurati fiskalnim stimulusima i deficitnim financiranjem državnog proračunu, glasaj za listu SDP, (iako ni SDP ne vodi takvu politiku), i njihovi glasovi će pripasti euro socijal demokratima.
kakvi laburisti?lesar je domaći dečko iz kvarta, on nikakvu euro komponentu ni političkih savezništva u EU nema.

Tko je glasao

Ne skakavcima!

A ne bi li osnovna logika trebala biti da se glasa za one koji će u EP barem govoriti o hrvatskim interesima? Nje li nas upravo logika priklanjanja ovom ili onom evropskom lobiju dovela do tu gdje jesmo?

Ne, mi ne glasamo ni za evropske pučane ni za evropske scijaliste, odnosno socijaldemokrate. Glasa se za zastupnike hrvatskih interesa koji se nikako ne moraju, pa ni mogu, poklapati sa svim interesima najutjecajnijih evropskih zemalja. Zbog toga je tvoja logika pogrešna.

Uostalom, dvije najveće stranke su već pokazale sposobnost za vođenje vanjske politike. Ne bih volio da se ta i nakon izbora za EP svede na dosadašnje skakanje na svaki mig Njemačke ili SAD-a.

B-52

Tko je glasao

A ne bi li osnovna logika

A ne bi li osnovna logika trebala biti da se glasa za one koji će u EP barem govoriti o hrvatskim interesima?

U pravilu, U EP se ne raspravlja niti se glasa o nacionalnim interesima.

The Observer

Tko je glasao

pretpostavimo da rezultat

pretpostavimo da rezultat ovih izbora bude pobjeda sdp-liste. 12 zastupnika pripada političkoj grupaciji europskih socijaldemokrata, Hannesu Swobodi, Martinu Schulzu i još nekim zvučnim imenina euro soc-demokratskog neba.
U takvom sastavu naša delegacija može imati relevantan ujecaj, razmjerno veličini države i broju delegata. U ovom trenutku, mogla bi kao dio s&d grupacije intervenirati na niz neodmjerenih izjava iz njemačkog CDU o nespremnosti Hrvatske za ulaz u EU, tri mjeseca prije ulaska. Taj udarac ide direktno na Milanovića, kao soc-dem premijera, i socijaldemokratsku vladu Hrvatske, i to zato jer je nakon Europskog vijeća prisustvovao konferenciji " soc internacionale " u Milanu, i tom prilikom dao po njihovom mišljenju mnogo izjava o promašenosti politike štednje, a to CDU uši ne vole slušati.
Pripadnost "velikima" pruža takve mogućnosti. Non-attached members su osuđeni na proceduralni vakuum, i vrlo malu vjerojatnost samostalnih istupa.
Čak i ne znam koji bi to bili posebni hrvatski interesi u legislativnoj funkciji europske unije?
Hrvatski nacionalni interesi se mnogo bolje mogu štititi u izvršnoj dijelu eu birokracije, a za te funkcije mi ovako ne biramo nikoga. Mimicu navodno delegira vlada, a mnogo stvari zavisi i od aktualnih ministara, koji sudjeluju u radu Vijeća ministara. Zato je poželjno da se članovi parlamenta, komisionari i ministri kao članovi Vijeće ministara dobro poznaju, i da su u koordinaciji iz istog centra.

Tko je glasao

Za tebe i za @bet-a Ne znam

Za tebe i za @bet-a

Ne znam kako vi shvaćate hrvatske interese i zašto mislite da se kriz glasanje o EU legislativi oni ne mogu zastupati. Zaboga, pa jednostavno je to. Za ono što nam odgovara glasamo a za ono što ne, ne glasamo. Može li jasnije?

Uostalom, što je loše jednom glasati poput jedne velike grupacije a drugi put, kad nam je nešto drugo u interesu, kao druga velika grupacija?

Meni je, recimo, već navrh glave klimavaca u parlamentu umjesto kojih tamo mogu instalirati robote koji će ruku dizati kako im se iz nekog centra stisne gumb.

Vašom se logikom u EU parlamentu nikada ništa ne bi čulo drugačijeg od onoga što je u interesu dvije najveće grupacije. Pošto nijedna od njih ne uključuje sve hrvatske interese, nema ni logike ni opravdanja da se lancima vežemo za bilo koju od njih. Zašto bi se glasanjem isključivo za SDP ili HDZ unaprijed odrekli prava na različitost? Nije li se EU do sada upravo reklamirala kao zajednica ravnopravnih i različitih koji se udružuju radi ispunjenja zajedničkih interesa. Zajednički interesi ne podrazumijevaju kako posebnih nema ili da ih se unaprijed treba odreći.

Pripadnost "velikima" pruža takve mogućnosti. Non-attached members su osuđeni na proceduralni vakuum, i vrlo malu vjerojatnost samostalnih istupa.

Ohoho, hoćeš reći da EU zastupnik ne može dobiti riječ mimo dva velika kluba?

U suprotnom, što drugo naše zastupnike sprečava da traže riječ i raspravljaju u skladu s hrvatskim interesima?

B-52

Tko je glasao

Hrvatski interesi ne postoje.

Hrvatski interesi ne postoje.

Postoje samo individualni interesi i oni koji svoje individualne interese lobiranjima, silom ili trikovima nameću drugima kao nacionalne.

Mnoge nedoumice i nesuglasice oko "nacionalnih interesa" i "općeg dobra" postoje samo zato jer se mnoga pitanja ne rješavaju na primjereniji način, znači tržištem, privatnim vlasništvom i dobrovoljnim odnosima, nego se radije prenose u sferu političkih spletki, lobiranja i pukog preglasavanja. Mi naprosto moramo smanjiti broj pitanja koja se rješavaju putem politike.

Inače, razmišljam glasati za Piratsku Stranku. Mogli bi u EU parlamentu, shodno mojim interesima, glasati protiv patentnih pritisaka i pritisaka za restrikciju internetskih sloboda i sloboda govora uopće. Na području ekonomije su, nažalost, socijalisti kao i sve druge stranke u Hrvata, ali tu nažalost nema pomoći.

Tko je glasao

Nažalost, tvome su se

Nažalost, tvome su se mišljenju, tom da hrvatski interesi ne postoje, priklanjale i neke hrvatske vlade. Računajući i aktualnu. Pa onda nemamo vlastitu već američku vanjsku politiku, Njemačku tek sporadično.

Duboko sam uvjeren kako bi nam danas bilo bolje da se hrvatska politička elita priklonila mome stavu, tom da ipak postoje autentični hrvatski intersi.

Piratsku stranku podržavam u osnovnom njihovom poslanju.

B-52

Tko je glasao

u Eu parlamentu je upravo

u Eu parlamentu je upravo završila dvogodišnja kampanja reforme CAP-a ( Common agricultural policy). Uz velike razlike mišljenja i stavova političkih grupacija u Parlamentu, prihvaćeno su četiri velika zakonska bloka i 350 amandmana ( bilo ih je 7000), oko tri glavne teme: direktna plaćanja subvencija farmerima i vezanje subvencija uz zelenu inicijativu ( uvjetovanje subvencija organskom proizvodnjom na 7 % površina bez umjetnih gnojiva i pesticida), kvotama za šećer i proizvodnje vina. Radi se o 435 milijardi eura u narednih 7 godina. CAP je najveći korisnik sredstava iz eu proračuna ( 40%). Iako poljoprivreda u europskoj ekonomiji ne igra veliku ulogu, za nas je od primarnog značaja.

I gdje je sada tu naš autentični interes? Ja ne sporim da postoji, ali sporim da ćemo ga moći uspješno interpretirati pojedinačnom inicijativom šačice zastupnika, od kojih svaki ima neke svoje interese, i pripada zasebnoj političkoj opciji.

EU je kraljevstvo procedure. Sve je procedura, procedura i procedura....Sada nakon prihvaćanja u parlamentu počinje usaglašavanje sa Vijećem ministara, komisijom, Europskim vijećem i zemljama članicama. Iza svake inicijative stoje moćni lobiji, interesne grupe, europske federacije i udruženja proizvođača šećera, duhana, vina, ...političke grupacije, korporacije, komisije, ...tu se vrti 10 tisuća milijardi eura.
Umijeće naših ljudi trebalo bi se ogledati u sklapanju političkih savezništva u sklopu neke moćne političke grupacije i gdje se preko njezinog programa mogu interpretirati i gurati naši interesi. Na koncu konca, sve je to kompromis, ali i u kompromisu se može zahvatiti veći i manji dio torte. Individualni, usamljenički nastupi ne padaju na plodno tlo, i ne treba na njih gubiti vrijeme.
Ja ne vidim da netko od naših kanditata uopće spominje svoj angažman oko reforme CAP-a, ali svi su zdušno u nekim marginalnim, općenitim temama, za koje se uopće ne može očekivati da bi mogle doći na dnevni red glavnog legislativnog mehanizma europske unije.
Vuljanić će se zalagati za interese radničke klase, Jakovčić se bori za stanovnike Sl.Broda u slučaju zagađenja iz bosanskobrodske rafinerije ( nije jasno, zašto se ovdje ne bori, nego mora ići u Strasbur), danas ima neki intervju s čovjekom iz Siska, koji misli da je najvažnija tema europske unije problemi spolova, ljudska prava i slične općeljudske teme.
Dobro, kužim ja da je 8000 eurona krasna plaćica, ali ne treba baš sve prepuštati slučaju. Ako nitko drugi, barem HDZ i SDP su mogli do danas istrenirati grupu mladih ljudi za prepoznatljiv rad u parlamentu i dobru suradnju s našim ljudima u ostalim eu strukturama.
Ja imam dojam da nitko od njih nije pročitao ni Lisbon Treaty.

Tko je glasao

Da, mogli su i HDZ i SDP do

Da, mogli su i HDZ i SDP do danas istrenirati kojekoga ali nisu stigli od komunjara i crnokošuljaša. Koji su im izgleda, i jednima i drugima bitniji.

Politička savezništva s moćnim grupacijama i raznim lobijima, da. S tim što ja mislim kako nisu svi moćni i svi lobiji unutar dvije najbrojnije grupacije. Hrvatski interes se i tek kako može zastupati sklapanjem ad hoc savezništava. Ako se čvršće vežemo samo za ovu ili onu grupaciju, prihvaćamo i neke obveze koje nam neće uvijek ići u prilog a nećemo se smjeti protiviti.

Ne znam zašto se okomljavaš na obećanje o štićenju interesa radničke klase. Tvrditi da se ništa od onoga što radi EP ne odnosi na njih mislim da je promašeno. Radi se o ideološkom određenju jednog kandidata i sasvim je normalno da će se on postavljati u skladu sa svojom ideologijom. Meni je puno draža ta nego ove koje nam trenutno serviraju Karamarko i Milanović. Ljudi očito žive u nekim davno prošlim vremenima. Karamarku odgovara jer nema što drugo ponuditi a Milaoviću jer je nesposoban realizirati ono što je obećao.

Ne znam i što ti je sporno kod obrane Brođana od zagađenja. Zalagati se za poštivanje postojećih ograničenja glede zagađivanja zraka ili se zalagati za veću zaštitu okoliša je ne samo normalna već i prilično "in" tema. U svakom slučaju Evropljanima zanimljivija od ustaša i partizana.

Ne vjerujem da bi se HDZ i SDP tamo zalagali za drugo od ovog što demonstriraju kod kuće. A to što demonstriraju je koma. Zato je bolje da u EP pošaljemo neke kojima će važnije biti druge teme i koji će biti vjerodostojniji.

B-52

Tko je glasao

Glasati za sdp ili hdz

je upravo stranački stegovno ,partijskovojnički.

Vidimo da su to dva krila iste ptice -lešinar.

Za laburiste ne znamo kakvi će biti dok im ne damo povjerenje ,ali i po ovoj gesti vidimo da su drugačiji.
Gay osobama je potpuno svejedno ,pa za očekivati je onda da će se odlučiti jer je tajno glasovanje, za sebi blisku osobu ne samo svjetonazorski nego po dokaznoj dugogodišnjoj borbi za njihova prava gdje se osobno izložio i dokazao.

Govorimo znači o preferirajućem glasu. Koliko smo puta pročitali ,e da je nama birati pojedinca.Osobu.

Evo ,svim homofilima ,ako im laburisti nisu dragi ko zna zašto ,stisnu nos i zaokruže osobu.

Upravo si to dobro objasnio u dnevniku ,koliko sam shvatio.

Meni je simpatičan jer je draga osoba ,jer je hrabar ,jer zastupa iste lijeve i socijalne ideje od opće društvene koristi koje su i meni drage , a to što on radi u onih 0,0005 posto života koji otpada na sex ,baš me briga.

Spolni odgoj ,kako veliš da je 99% prihvaćen moram te malo korigirati. Naime ,izbačena je literatura koja se imala smatrati kao metodičko pomagalo ,ne priča se o djevojčicama s penisom i dečkićima s vaginom i uglavnom se radi kao do sada.

sve dobro...

Tko je glasao

Ako je netko npr. po

Ako je netko npr. po uvjerenju liberal, neće glasati za laburiste.
?!

Iako se manje više slažem s motivom za usporedbu...

Tko je glasao

Minus zbog podržavanja Gomore

Ubij me korporativno kroz EU...
Kada faktura dođe na naplatu odgovarat ćete kolega zbog držanja lojtre!!!

http://www.youtube.com/watch?v=HMTkyjKQq_g

Tko je glasao

E sjenka, jesi čudna...

I sama sam skeptična prema EU, ali sam još više skeptična prema tome da ostanemo izvan EU.

Što se tiče EU, njezinih građana i samog EU parlamenta, nadam se da će jednom doći "na moje", tj. da će se artikulirati struja koja će zauzdati ovu neoliberalnu politiku , raskrinkati i svrgnuti korporativne moćnike i oduzeti moć financijskim imperijalistima, te obuzdati bujajuću krvopijnu birokraciju koja postaje samoj sebi svrha.

U to ime ću (ako dakle odustanem od roštiljanja;) baš nastojati glasati za takvog kandidata/listu za koju vjerujem da će, makar u našim malim dosezima, djelovati u tom smjeru.

Nadam se jednoga dana takvoj EU koja će biti zajednica ravnopravnih, slobodnih ljudi koji žive u svojim autohtonim državama otvorenih granica i u kojoj će kretanje ljudi i dobara biti stvar slobodnog izbora, a ne nužde.

Ako se pak stvari ne budu razvijale u tom pravcu, a što će bez sumnje dovesti do propadanja EU kao ideje, vjerujem da će ujedinjene progresivne snage EU u puno većoj mjeri biti u stanju pokrenuti promjene, nego što bi to bile u stanju izolirani pokreti otpora po izoliranim državicama.

Problemi s kojima se srećemo su globalne prirode, pa takav treba biti i otpor.

To jest, mislim da je stav "uvrijeđene frajle" vas eurohejtera posve jalov, pogotovo imajući u vidu da u EU (gotovo sasvim izvjesno) ulazimo.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jako bih voljela da nisam u pravu

Kolegice@,

iako po temeljnom opredjeljenu obje pripadamo u lijevi spektar političke misli u konačnici se razlikujemo po shvaćanju politike kao takve. Vi politiku doživljavate i tumačite kao umjetnost mogućeg i zapravo tvrdite da političke elite jesu koncentrat prosječno dobrih ljudi koji tu i tamo nehotično griješe te da se te greške mogu dugoročno amortizirati postojećim demokratskim alatima. Obzirom da ja vidim da vi zaista vjerujete u taj stav kojeg ovdje prezentirate i ja taj vaš izbor poštujem kao svojevrsnu dogmu socijalno i kulturološki uvjetovanu. Sličan stav gajila sam i ja do 90-tih.
Izvjesne spoznaje tijekom tih ratnih i posebno poratnih godina uvjetovale su nastanak mojeg uvjerenja da je politika u pravilu manipulacija, a samo u izuzetku djelatnost općeg dobra i to u trenucima dodvoravanja biračima kao smokvinom listu demokratskog ustroja.
Kapitalistička i korporatistička demokracija jest politički placebo kako bi se mase držale u stanju klona pod kontrolom matrixa. I to neću više nikome dokazivati jer je to valjda svima jasno... dokaz tome je činjenica da manje od 1% ljudi svijeta posjeduje i eksploatira više od 99% svih raspoloživih i aktiviranih resursa majčice zemlje. I to stanje nije rezultat toga da to ljudi ne znaju jer demokratski sudjeluju u vlastitoj inkviziciji, znaju vrlo dobro poput vas ali se mire poput kuhane žabe jer smatrate da je to nužna neminovnost u bolje sutra step by step...
Problemi s kojima se srećemo su globalne prirode, pa takav treba biti i otpor.
To jest, mislim da je stav "uvrijeđene frajle" vas eurohejtera posve jalov, pogotovo imajući u vidu da u EU (gotovo sasvim izvjesno) ulazimo.

Slažem se da je problem globalne prirode ali ne stoji činjenica da ga je moguće riješiti globalnim alatima (UN, Svjetska banka, MMF...), dapaće uvjerena sam da samo i isključivo kapilarno - plemensko, nacionalno, narodno, državno...može izroditi povod i dinamičku solidarnost među isključenima i marginaliziranima. Ja jesam za evropsku orijentaciju kada su narodi u pitanju međutim EU nema veze s narodima već isključivo s otuđenim korporatističkim elitama kojima EU parlament jeste samo smokvin list. Hrvatski građani uključiv i eurofile na ovom blogu nisu osvjestili poraznu činjenicu da uopće ne znaju što ih čeka u EU (ne znaju što je potpisano!) i bit će veoma iznenađeni (uključiv i vas kolegice) kada faktura koju moraju platiti državljani Hrvatske bude daleko veća no eventualna lova iz EU fondova i drugi benefiti. Tada će biti kasno za kajanje i to je jedini razlog mojeg EU skepticizma. Cijena će biti zastrašujuća i to dobro zapamtite.
Jalovost "uvrijeđene frajle" kako ju vi nazivate postat će vaše (eurofila) prokletstvo još jedno hrvatsko prokletstvo - naroda koji zbog svojeg vodstva izumire brzinom jednog Ivanić Grada na godinu. Kada budete jednog dana objašnjavali svojoj kćeri argumente pro EU stava sjetite se ove napomene. Zbog svoje nemoći da bilo što promijenim u odnosu snaga dobra i zla veoma sam žalosna...

Tko je glasao

Sirotinja bez dostojanstva i pameti

To jest, mislim da je stav "uvrijeđene frajle" vas eurohejtera posve jalov, pogotovo imajući u vidu da u EU (gotovo sasvim izvjesno) ulazimo.

Na ovo vaše naslađivanje našom nemoći promjena trebala bih biti uvrijeđena - u osnovi sam duboko deprimirana ovakvim razmišljanjem jedne majke intelektualke. Naravno vaš stav nije jalov jer kao sirotinja srljamo u maglu gdje mislimo da će nijemci napuniti kesu pa da elite ponovo mogu maznjavati.

http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatska-bez-srednjeg-sloja-u-eu-ulazimo-s...

Tko je glasao

nego, ´di nam je stari @celsou?

...jel´ bio ovdje samo na zamjeni dok su drugi zaduženi za ono što je on samo uskočio kao zamjena, bili po seminarima?
...il´ mu je ukunut honorar pa se naljutijo?
...da se mene pita, rekao bih da je svaku kunu honorara zaslužio...

Tko je glasao

A možda je ostvario i

A možda je ostvario i neplanirani prihod pa otišao na skijanje. Naime, konkurentske stranke su i tek kako imale računa obilato ga nagraditi za trud. :)

B-52

Tko je glasao

Tehničko pitanje...

Koliko se ono zapravo bira predstavnika u EU parlament?

Da li se glasa samo za JEDNOG predstavnika, tj. da li se od birača očekuje da zaokruži samo jednu /listu/pojedinca?

Ako nije jasno pitanje, da pokušam pojasniti:

Recimo, ako se bira 5 predstavnika, meni bi bilo logično da birač ima pravo zaokružiti 5 kandidata, pa i u kombinaciji recimo jedan glas za listu (čime se birač automatski izjašnjava da želi svih 5, bilo kojih, s te liste), ili 5 različitih pojedinaca s različitih lista, ili 5 različitih pojedinaca s 2 liste...

Ovako, ako mene zanima istaknuti pojedinac (za slučaj da se smije zaokružiti samo jedan), to znači da moram pročitati svih tristotinjak i kusur imena... Hmm, možda ću doista roštiljati umjesto glasati...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Glasa se samo za jednog kandidata

Recimo, ako se bira 5 predstavnika, meni bi bilo logično da birač ima pravo zaokružiti 5 kandidata, pa i u kombinaciji recimo jedan glas za listu (čime se birač automatski izjašnjava da želi svih 5, bilo kojih, s te liste), ili 5 različitih pojedinaca s različitih lista, ili 5 različitih pojedinaca s 2 liste..
Spomenuto je u dnevniku: to je sustav "otvorenih lista". Smatra se presolženim, vidio sam da se negdje koristi na lokalnim izborima, na izborima za studentska vijeća sveučilišta i slićno, a i to kad se biraju u jednoj izbornoj jedinici 3 do najviše pet zastupnika. Kad ih se bira 12, to bi bilo presloženo. Prezamorno za birača, koji ima 12 glasova, a teško i za brojanje, trajalo bi danima.

Postoje i razni drugi sustavi. Dao sam poveznicu u dnevniku na sajt gdje ima mnogo informacija. Na wikipediji isto ima članaka o raznim izbornim sustavima.

Tko je glasao

ako dođeš u dilemu da li i

ako dođeš u dilemu da li i kako glasati, baci pogled na zemljopisnu kartu. Tamo negdje u bespućima istočnog Mediterana nalazi se jedan mali otok, zove se Cipar. Podijeljen je na dva dijela. U turskom dijelu je sve normalno. Drugi dio je Europska unija, a taj dio je pred kolapsom.
Možda pomogne.

Tko je glasao

Godinu dana nakon referenduma o EU, opet me iznenađuje...

... kako su eurofobi nesposobni formulirati suvisle argumente i njih se držati.

baci pogled na zemljopisnu kartu. Tamo negdje u bespućima istočnog Mediterana nalazi se jedan mali otok, zove se Cipar. Podijeljen je na dva dijela. U turskom dijelu je sve normalno. Drugi dio je Europska unija, a taj dio je pred kolapsom.

A možda bi, onako iz čiste znatiželje, mogao potražiti i podatke o BDP po stanovniku u oba djela, Human Development Index i drugi pokazateljima razvoja.

Evo recimo i kod nas je krisa, a u Albaniji je normalno, dakle jasno je gdje je bolje... :-)

Kriza kroz koju svijet i dalje prolazi krenula je 2008. iz SAD. Problem eura je taj, što jedinstvena valuta ne može funkcionirati bez jedinstvene mon3etarne politike. Ima i drugih elemenata. U svakom slučaju, Europska unja nije kriva za ovu krizu.

Tko je glasao

ti si izgleda prespavao

ti si izgleda prespavao zadnjih mjesec dana, pa nisi primijetio kako se Euro grupa od 300 milijuna stanovnika obračunala sa svojom članicom, portabl otočkom državicom od milijun stanovnika, koja je do sada kako tako živjela od turizma i financijskih usluga. Demonizirali su je iz svih kalibara, proglasili za bastion ruske praonice novca, opelješili depozite poštenih, malih depozitara, uveli im nekonvertibilnu valutu, zvanu ciparski euro, blokirali bankovne račune, instalirali najnoviji oblik eu-madrac ekonomije... a tek slijedi austerity package.
Na kraju je onaj bizarni Holandez, navodno šef eurogrupe, izjavio na opće zaprepaštenje, da je ciparski model template za rješavanje slijedećih bankarskih kriza u eurozoni, pa ga je cijela EU morala hitno demantirati.
Turski dio Cipra nema takvih problema.Ti još uvijek misliš da je bolje biti građanin EU-Cipra?

Tko je glasao

he, he, blago revoluciji...

Europska unja nije kriva za ovu krizu.
...ovo još nigdje nisam mogao čuti ni pročitati
Evropska Unija nije kriva za krizu Evropske Unije...
....koja odvažna izjava,
S time možeš na contest stand-up komičara...

Tko je glasao

Hvala na komplimentu, ali nisam za zaslužio

Banalna činjenica: za tekuću ekonomsku krizu, da Europska unija kao takva nije nimalo kriva.

Problem je u općim nedostacima svjetskog financijskog sustava (neograničene spekulacije i baloni nakon ukidanja zlatnog standarda 1971.), sposobnosti SAD da i dalje račun za svoju krizu isporuče drugima jer je dolar svjetska rezervna valuta (ovo je međutim možda posljednji put u povijesti da je to uspjelo) i gore spomenutom problem eurozone (ne EU kao takve), jer je jedna valuta, a nije jedinstvena monetarna politika - to ne ide, i neugodno podsjeća na zadnje godine SFRJ.

Zbog posljednjg, sad bi svakako bilo nepromišljeno za Hrvatsku da žuri uvoditi euro. Monopol dolara postepeno slabi, a tu je borba, hoće li u "košari valuta" koji će ga zamijeniti biti i euro (ili samo juan, jen idr.). EU kao cjelina više može napraviti za uvođenje globalnog poreza na financijske transakcije i ukidanje "poreznih rajeva". financijski kapital danas vlada i nad radom i nad industrijskim kapitalom, rezultat je da jedan posto bogatih uzima lavovski dio svih novostvorenih bogastva u posljednjih 40 godina, a bez EU, vladavina bi bila olakšana.

Tko je glasao

...bude li EU kao država još

...bude li EU kao država još u fazi konstituiranja a začeta za svoje članice kao integracija ili Unija po ugovoru iz Maastrichta sa specifičnim pravnim sustavom "sui generis" i novcem i centralnom bankom "sui generis" a priori odbijala mogućnost da Ekonomska i monetarna unija (eng. Economic and Monetary Union - EMU) naziv je procesa harmoniziranja ekonomskih i monetarnih politika država članica EU s ciljem uvođenja zajedničke valute - eura. EMU je uređena Ugovorom iz Mastrichta, koji uređuje harmonizaciju u tri faze:
Prva faza (od 1. srpnja 1990. do 31. prosinca 1993.): slobodno kretanje kapitala među državama članicama, usklađivanje ekonomskih politika i bliža suradnja ekonomskih politika i suradnja između središnjih banaka.
Druga faza (od 1. siječnja 1994. do 31. prosinca 1998.): konvergencija ekonomskih i monetarnih politika država članica (s ciljem osiguravanja stabilnosti cijena i javnih financija), osnivanje Europskoga monetarnog instituta (EMI) i osnivanje Europske središnje banke (ECB).
Treća faza (od 1. siječnja 1999.): nepovratno fiksiranje tečajeva i uvođenje jedinstvene valute na devizna tržišta i u elektronička plaćanja, koja prate uvođenje novčanica i kovanica eura od 1. siječnja 2002. Treća faza EMU-a uvedena je 1999. u 11 država članica, kojima su se kasnije pridružile Grčka i Slovenija. Euro do danas nisu uvele tri stare države članice - Velika Britanija i Danska, koje koriste opt-out klauzulu i Švedska, koja je na referendumu u rujnu 2003. godine odbila uvođenje eura, te deset novih država članica.
....poslije uspješne prve dvije faze treća faza harmonizacije ekonomskih i monetarnih politika ta treća faza nije ispala realističnom...
...ako ekonomija mora trpjeti zbog političke potrebe da se religiozno vjeruje u ispravnost ideje i stoga se inzistira na nepogriješivosti provodilaca ideje, neće biti dobro...
...kao što neće ispasti dobro iskoriste li se strahovi od bijede i siromaštva koristeći ekonomske reforme kao vid pritiska za tješnje približavanje u jednu megadržavu ...s ugrađenim felerom udruživanja s nerealnim očekivanjima i po drugom principu od inicijalnog optimističnog udruživanja iz drugih motiva i pristankom na labavije veze.
...po inicijalnoj ideji EU ne bih ovdje imao niti riječ primjedbe...međutim, život u toj EU mi je prihvatljiv, ali religiozni pristup kojim se mnogi služe ne bi li održali dogmu bezgriješnosti u situaciji kada je očito da to nije taj smjer koji sam potpisivao više puta kao svoj...to je nešto drugo...volio bih da se razumijemo bez dodatnih pojašnjenja...

Tko je glasao

Aha, izgleda da ih se bira 12, ili... ?

Ima li negdje na netu popis tih 336?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ima, na izbori.hr

Ima li negdje na netu popis tih 336?

Zbirna lista i sve ostale informacije

Tko je glasao

Bira ih se 12 sad a na idućim

Bira ih se 12 sad a na idućim redovitim izborima za EP jedan manje.

Glasaš za JEDNU listu a za konkretnog JEDNOG predstavnika je opcijski.

Ako zaokružiš samo ime svog favorita, tvoj glas AUTOMATSKI ide njegovoj listi. Ako nije među prvima, on/ona u okviru svoje liste biva izabran/a samo ako je na svoje ime dobio/la najmanje 10% glasova koje je ostvarila lista. Dobije li 9,9% a predsjednik stranke ga nije smjestio na prvih nekoliko mjesta, može se okušati na sljedećim izborima.

Pretpostavka je da za istaknutog pojedinca znaš i prije izbora, inače baš i nije istaknut, pa odmah tražiš njegovu listu a druge ni ne čitaš jer po zakonu ionako ne možeš dati glas npr. listi SDP-a a kandidatu HDZ-a, makar taj bio i od suhoga zlata.

Roštiljanje na dan izbora je izvrsna opcija, moguća i poslije glasanja. Prije se ne preporuča kako se glasačima ne bi pomutio vid ili pak toliko popravio da vide duplo. :)

B-52

Tko je glasao

opcije...

A možeš uvijek doći s tom plahtom od milion imena nekom članu biračkog odbora i reći nešto kao "Aj mali, reci mi, gdje je tu Mate... ma Mate, kako ga ne znaš... znaš Matu... ili si ti politički Srbin?"

Nadam se da će svaka lista s 12 imena biti otisnuta posebno, te da će ih trebati sve (11 praznih) ubacivati u glasačke kutije te da će iste biti veličine kontejnera za papir :)

Tko je glasao

Da @zap, biti će veličine

Da @zap, biti će veličine kontejnera za smeće... EUropsko smeće.

Tko je glasao

Neće. Sve je na jednom papiru.

Nadam se da će svaka lista s 12 imena biti otisnuta posebno, te da će ih trebati sve (11 praznih) ubacivati u glasačke kutije te da će iste biti veličine kontejnera za papir :)
Spomenuo sam u dnevniku da je to "plahta". Ima negdje na netu slika, pokazali su na tiskici, format otprilike A2 tj .oko 60×40 cm. :-)

A je, i kutije će vjerojatno morati biti veće od uobičajenih.

Može se to pojednostaviti tako, da na listiću piše "Glasam za kandidata broj..." i onda birač napiše broj, a pred sobom ima, u svakom odjeljku za glasanje, popis svih kandidata. Tako su radili, ako sam dobro shvatio, na izborima u Iraku 2009. i 2010.

To bi bilo vjerojatno jednostavnije, i za glasače i za brojenje glasova, a također i potaklo ljude, da preferencijalni glas stvarno i iskoriste.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci