Tagovi

Kako Europa po treći puta gubi nevinost

" Fašisti budućnosti, bit će antifašisti", čuvena je rečenica koju je svojevremeno izrekao debeli Englez s cigarom najpoznatijih inicijala WC. Što se događa? Upravo se to obistinjuje, prvo u Gazi, gdje su učenici na Holokaustu, prestigli svoje naci učitelje, pa onda nešto ranije u Iraku, gdje se na tisuće kilometara od svog teritorija "brani taj isti teritorij", a napose sada, gdje perjanica "antifašizma" u Ukraini suptilnom nacifašističkom tehnikom, već viđenom u Sudetima i Ruru, malo pomalo otima teritorij "bratskom narodu". A, Stara dama? Po običaju šuti. Pa, ne samo to, po starom oprobanom receptu, Europski "demokratski" narodi, čekaju razvoj situacije, čekaju da "Veliki brat" pregazi malog, a da pri tom uštogljeni birokrati ne maknu malim prstom. Osim naricanja o sudbini ukrainskog naroda, Europa ništa ne poduzima. Znamo, mi znamo, kako to ide, doživjeli smo to u Domovinskom ratu, kada su ti isti birokrati čekali tri mjeseca da Milošević "riješi" situaciju, a pri tom su nam još i zabranili uvoz oružja. Da je to tada uspjelo, europski bi birokrati oprali ruke kao Pilat, što će učiniti i u slućaju Ukraine, ako novi ruski car uspije u naumu. Čudim se samo, što Njemačka nije ušla s druge strane, kako bi s braćom Rusima podjelila plijen popola, kao što je to učinila onomad s Poljskom. Vjerojatno bismo za nekoliko godina tada čitali o nekoj ukrainskoj Katinskoj šumi.

Eto, u takvu, kukavičku, EU smo mi ušli, pobjedonosno pričajući o "bratskim", "kulturnim" narodima, prosperitetu i sreći, "zaštiti" NATO snaga i slićnim nebulozama.

A, drugove, koji se još zanose povijesnim bajkama o dobru i zlu, fašizmu i antifašizmu, pozdravljam pozdravom njima tako poznatim, a opet, u novonastaloj situaciji malo izmjenjenim:

SMRT ANTIFAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

Pozdrav
Molotov

Komentari

mali spam namijenjen MKn-u

pa kako možeš dati plus upisu koji obezvrijeđuje Tuđmanove vizionarske težnje da nas upiše u moćni NATO i EU, koje @Molotov ovako, recimo, minorizira :))))
profesor

Tko je glasao

Kako ne bih mogao? Za razliku

Kako ne bih mogao? Za razliku od tebe, meni nije za sve kriv Tuđman.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

SMRT ANTIFAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

SMRT ANTIFAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

mislim da griješiš u

mislim da griješiš u dijagnozi ove situacije, iz jednostavnog razloga jer ne postoji nešto što bi se moglo nazvati europska vanjska politika. Vanjsku politiku vode države a EU nije država nego savez država. Među 28 različitih nacionalnih politika teško je formirati politiku koja bi se mogla nazvati zajedničkom. Čak ne postoji niti institucije, ni pojedinci koji bi bili zaduženi za vanjsku politiku, osim European Council-a, a Council je opet samo konzultativno tijelo.
Kriza je nastala političkim angažmanom nekih država Europske unije (osobito Poljske) poticanjem ulaska Ukrajine u EU i Nato, i time je svojevrsna ravnoteža između Rusije i EU-a narušena, uz obilatu asistenciju prekoatlantskog velikog brata, koji u suštini i je kreator Europske unije. Zato je Donald Tusk i postao predsjedavajući Europskog vijeća.
Osnovna karika te ravnoteže je bila svojevrsna neutralnost Ukrajine između Europske unije i Euro-azijske unije, a glavni promotor takve strategije je bila Njemačka.
No, to jasno ne može proći, jer već pomalo predstavlja obrise nekog EU-ruskog savezništva, koje veliki transatlantski brat ne može dozvoliti.
I tako su Poljaci, kojima još uvijek u svijesti zvoni "boj se Rusa i Prusa", dobili zadatak da, nesrazmjerno svojoj veličini i političkom utjecaju, demontiraju rusko njemačko osovinu, i na njemačko mjesto instaliraju Amerikance, koristeći ukrajinsku polugu
I ako nekome treba reći popu pop, a bobu bob, onda gospodu Poljake treba priupitati tko će povući konsekvence kad ostanemo bez (ruskog) plina, a američki LNG je jako daleko.

Tko je glasao

Da,

Sve što si napisao u komentaru, stoji, od prvog do zadnjeg slova. Nu, to u konačnici ne proturječi s mojom tezom o kukavičkoj Europi i fašistoidnim antifašistima, pače, samo je potvrđuje. Poljska je samo moneta za potkusurivanje i/ili ako hoćeš, pješak u šahovskoj partiji velikih igrača. Međutim, otvorio bih još jedno, bočno pitanje, kad si to već spomenuo. Zašto naša vlada ili ako hoćeš vlade, nisu iskoristile priliku i preko LNG terminala na Krku postavile Hrvatsku u poziciju velikog igrača? Nije li to, u ovoj konstalaciji snaga, bio logičan potez. Pretpostavljam da i ti i ja znamo odgovor na to pitanje, a to nas opet vraća na početak i na besramni služnički odnos spram EU, napose spram Njemačke i njezinih interesa.

Tko je glasao

Zašto naša vlada ili ako

Zašto naša vlada ili ako hoćeš vlade, nisu iskoristile priliku i preko LNG terminala na Krku postavile Hrvatsku u poziciju velikog igrača?
Prvi projekt regasifikacije na Krku je bio kapaciteta 14-16 milijardi kubika plina, a to je respektabilna količina za koju treba imati stabilne i platežne kupce. Investicijski rizik je prilično velik jer plin sa Krka bi trebao poteći prema zemljama kojima je Gazpom dominantan dobavljač plina i u ratu cijena bi Rusi vjerojatno pobijedili američko-katarsku LNG varijantu.
Ali slažem se i s tobom. Njemački karteli su odigrali svoju ulogu u krčkom terminalu, odglumili su zainteresiranost, ali ni jednog trenutka nisu htjeli povrijediti svoje snažne veze s Rusima, niti im dati do znanja da bi njemačkim ulaganjem u krčki LNG naštetili dugoročnim sporazumima na Sjevernom i Južnom toku o ogromnim količinama plina koje Njemačka i italija preuzimaju prema bilateralnim sporazumima s Rusima.
Ne bih bio previše kritičan prema vladama RH koje su bile uključene u taj projekt. Mi smo jako mali, i teško bi došli u poziciju da kontroliramo projekt od financiranja do sklapanja ugovora s kupcima, koji su s druge strane pod jakim utjecajem Gazprom-imperije.
Po meni, da se vratimo na temu tvog dnevnika, najveći negativan utjecaj ukrajinske krize na nas male, će imati probuđena ruska politička i ekonomska ekspanzija na zemlje u kojima je ostalo mnogo Rusa nakon raspada SSSR-a, i na Srbiju, odnosno na neskrivene ambicije politike u Republici srpskoj prema odcjepljenju od BiH. Ne vjerujem da bi Putin primao delegaciju Republike srpske kao državnu delegaciju, i da bi Gazprom sklapao ugovore o isporuci plina republici srpskoj mimo državnih institucija BiH da nije bilo ukrajinske krize.
Šanse da proradi osovina Moskva-Beograd-Banja Luka na štetu kakve takve državnosti BiH i političke stabilnosti cijelog ovog područja su sada daleko veće nego prije ukrajinske krize.
Da i mi Hrvati ponekad pokušamo biti pragmatični na području "gdje nema prijatelja, a ima samo interesa", rekao bih otprilike ovako:
- bolje da se Ukrajina "federalizira", nego da se BiH raspadne

Tko je glasao

Po meni, da se vratimo na

Po meni, da se vratimo na temu tvog dnevnika, najveći negativan utjecaj ukrajinske krize na nas male, će imati probuđena ruska politička i ekonomska ekspanzija na zemlje u kojima je ostalo mnogo Rusa nakon raspada SSSR-a, i na Srbiju, odnosno na neskrivene ambicije politike u Republici srpskoj prema odcjepljenju od BiH. Ne vjerujem da bi Putin primao delegaciju Republike srpske kao državnu delegaciju, i da bi Gazprom sklapao ugovore o isporuci plina republici srpskoj mimo državnih institucija BiH da nije bilo ukrajinske krize.

Ovo je zapravo sukus onog što sam htio kazati o "perjanici antifašizma", suglasje je potpuno, samo što ja dodatno mislim da su Putinove metode vrlo slićne nekim već viđenim metodama na ovim prostorima, samo nisu njemački sirove, već su slavenski suptilne. Rusija je već u ratu, samo taj rat Europa ne vidi, kao ni onaj veliki, dok im nije zakucao na vrata.

Tko je glasao

Revolucija uvijek ždere svoju djecu

Dragi moj Molotov, sjećam se jedne zgode kad si na ovom portalu govorio o svojem angažamnu kao titovog omladinca s Črnomerca u GK SSOH Zagreb. Nemaš se čega sramiti u tom dijelu svog života, ideja živi vječno (kao sad kod poraženih škota) nasuprot haračenju hordi pasa rata i u miru i u sukobu.
Pravi nositelji ideje nikad ne pljunu na svoje djelo jer su nošeni idealom dobra prema svima dok psi rata se preoblače u janjeću kožu ne bi li tako brže zaveli žrtvu.
Ti znaš da povijest uvijek piše pobjednik što ne znaći da je isti cijepljen evanđeljem u tom pohodu.
Ideja antifašizma u svom izvornom obliku mnogo se razlikuje od pojma antifašišta koji skvrnave ideju da bi nametnuli zlo iz kojeg crpe benefite.
Ja nisam vjernica ali često rabim izričaj najprodavanije knjige svih vremena iz jednostavnog razloga što je to kraći put do interferencije s onima kojima je poruka upućena.
Kada pak analiziraš sekvence iz međunarodnih odnosa tipa Ukrajine uvijek se moraš vratiti na početak a ne na kraj. Početak daje najbliži odgovor na pitanje "tko od problema ima najviše koristi". Tko je ono rekao - "tko jebe EU..." tko je ono rekao da je uložio 5 mlrd $ u projekt Ukrajine (iz pobude evanđelja), tko je ono snajperki tamanio ljude obijuh strana iz zgrade državne filharmonije, tko je ono zapalio žive ljude u Odesi...
Obrazac je uvijek isti, rat nikada nije pokretan radi dobrobiti većine već poradi otimanja tuđeg.
Dakle, kad analizira bilo koju pojavu ili događanje u bližoj i daljnjoj okolini uvijek postavi pitanje - tko od toga ima najviše koristi - isključivo i jedino tako se možeš približiti ispravnom odgovoru...

Tko je glasao

Draga moja,

a gdje sam ja to napisao ili rekao da se sramim bilo čega iz svoje prošlosti? Pa se tako ne sramim ni svog angažmana u kako ti kažeš Titovoj omladini. Samo zaboravljaš da je u vrijeme kad sam ja tamo bivstvovao, to bila jedina, kakva takva oporba tadašnjoj SK. Iako, stvarno ne vidim kakve to veze ima s ovim dnevnikom.

Tko je glasao

Veza komentara s dnevnikom

stvarno ne vidim kakve to veze ima s ovim dnevnikom.

Pokušavam ti skrenuti pozornost da si poistovjetio ideju i političku praksu, a što najbolje oslikava tvoja završna rečenica;

SMRT ANTIFAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

1. Tvoj angažman u omladini nije bio inspiriran materijalnim benefitima već iskrenom vjerom da pridonosiš boljitku opće stvari

2. Antifašizam kao ideja vodilja pokreta (isto kao i komunizam) nema sadržajne mrlje u odnosu na postupke pojedinaca u tom pokretu

3. Ideja ujedinjene Evrope je sadržajno i ideološki čista i ljudska dok praksa otrgnute elite pod krinkom ideje o slobodnoj Evropi nema veze ni s demokracijom ni s agendom općeg dobra.

Zato sam povukla paralelu s tvojim omladinskim angažmanom jer ćeš tako najlakše shvatiti na vlastitoj koži kao i zašto dolazi do defloracije političke ideje u svakodnevici koja je tako strukturirana da čovjek čovjeku mora biti vuk - ćak i u obitelji. Naravno da to nije inercija već plan... kao i gubitak nevinosti EU!!

Tko je glasao

Ok,

o razlozima mog bivstvovanja u omladini, ne možeš pisati, jer nagađaš. Nu, to i nije bitno. Naspram ostalih epizoda iz mog života, ta je bila relativno kratka i završila je doista burno.

Što se tiće defloracije "Evrope", i/ili političke ideje EU, ti bi bar morala znati da je tehnički gledano defloracija moguća jednom. Međutim, zahvaljujući "postignućima" današnje europske političke elite, mladoženja je zajeban dvaput, a ovo mu je treći himen, samo se nadam da krvarenje neće biti jednako ili isto prijašnjim.

Tko je glasao

nadam se

a i činjenica je da iz povjesti nismo naučili ništa ma koliko se u nju kleli....

PS sretan povratak najdraži desničaru! drago mi te ponovo čitat!

Tko je glasao

Hvala

i meni je drago tebe čuti, kako si mi, kako je u tebe?

Tko je glasao

sve 5

hvala, nadam se da si mi dobro i zdravo!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci