Tagovi

Kako EU pleše Užičko kolo

U sportskoj igri gdje postoje tri subjekta potrebno je odigrati puni sistem od devet kombinacija da bi se dobio 100% postotni pogodak. Da tako je to riješeno u matematici. No kad je politika u pitanju broj kombinacija se povećava na n-tu potenciju a rezultat je tek naslućujući.
Prije tjedan dva bilo je nezamislivo da će Srbija i Kosovo stići do konsenzusa i potpisati bilo kakav sporazum o Kosovu.
Čuda se ne događaju a prije dva dana sporazum je ipak potpisan.
Postignut je kompromis. Istog trena na ulice izađoše srpski desničari , Koštuničev DSS, Šešeljevi radikali i ostali velikosrpski rodoljubi . Spremaju se sveopći skupovi protiv sporazuma s poznatom četničkom ikonografijom i pod zajedničkim imenom „Krici i jauci“. Preko noći i Tadić i Dačić postadoše „izdajnici srpstva“ ustaše, „Uzalud je žrtva Lazarova“
A što se to tako preko noći promijenilo ?
Ne mogu se oteti dojmu da je veliki dio srpske vrhuške „revitalizirao“ Titovu politiku. Uvidjevši da EU ne odustaje od samostalnosti Kosova (barem na papiru) , okrenuše Srbi ploču. Naučili su od Tita da što ne daju Ameri dat će Rusi i obratno. A imali su i od koga učiti. Stari je bio maher. (Da su bar naši političari naučili nešto od Starog.)

Srbija je postala članica ODKB-a, vojnog saveza okupljenog oko Rusije.

ODKB je vojni savez koji od 1992. povezuje niz članica bivšeg SSSR-a oko današnje Rusije: Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju, Kirgistan i Tadžikistan.

Cilj saveza je zaštita teritorijalno-ekonomskog prostora članica i suprotstavljanje međunarodnom terorizmu, borba protiv trgovine drogom, ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, kao i kolektivno reagiranje na izvanredne situacije i humanitarne katastrofe.
Punopravne članice organizacije ne smiju se pridružiti drugim vojnim savezima, a Rusija ima pravo veta na osnivanje stranih vojnih baza na tlu zemalja članica.

http://www.avaz.ba/globus/region/srbija-postala-clanica-ruskog-vojnog-sa...

I nastala je zbrka. Zbog ovog drugog članka u citirtanom NATO izvrši pritisak na EU, ova na Kosovare, a svi zajedno obećaše Srbima autonomiju
to jest prvi korak će biti osnivanje Zajednice srpskih općina.
no da ne duljim i ne navodim sporazum možete pročitati na

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/82841-Tekst-Briselskog-sporaz...

Nakon parafiranja ovog sporazuma od strane Tačija i Dačića a to trebaju učiniti i njihovi parlamenti, nastala je gore opisana histerija u Srbiji. Kad malo
bolje pogledate lideri ovih uličnih prosvjeda nije ništa drugo do „Srpski nacional-fašistički ološ“, i ulične bande. DSS ( Demokratska stranka Srbije )
zapravo je zastupnik ruskih interesa u Srbiji. Rusija ne želi i ne smije dozvoliti da bilo tko drugi osim nje stvara vojne baze na tlu Srbije.
S druge strane EU parlamentarci „zaigraše Užičko“. „Kekec“ Kacin od Saveta traži da odmah ili najskorije u 7. mjesecu objavi datum početka pregovara za pristup Srbije EU. Kako bilo da bilo, glavnu ulogu su u pozadini imale Njemačka i Francuska. Propala ideja o (pojedinih članica EU) o stvaranju nekakve nove Balkanske asocijacije ili regije pojedinih zemalja
zamijenjena je novom a ta je da nakon pristupa Hrvatske u autobusu zvanom EU ima još nekoliko praznih mjesta.
Pošto ne volim pisati predugačke dnevnike o nekoj temi smatram da je bolje da sami pročitate svjetsko oduševljenje
http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/82845-Reakcije-kompromis.html

I što sada. Njemačka ne odustaje od svoga davno zacrtanog puta na istok.
Naravno da su u pitanju energetski izvori. Preko Srbije je najkraći put za bliski i srednji istok. Eu nastoji umanjiti sve veći utjecaj Rusije na pravoslavnu braču. Ovog puta ne ratom već širenjem globalizacije , neoliberalnog kapitalizma i stvaranjem financijske ovisnosti. Kosovari su jednostavno ucijenjeni. Ukoliko ne pristanu na Zajednicu srpskih općina, priznanje neovisnosti Kosova je upitan papir. Ovim kompromisom Srbije i Kosova EU nastoji prije svega disciplinirati Bosnu i Hercegovinu. Nastoji se što više umanjiti utjecaj Turske, Srbije i Hrvatske na zbivanja u Bosni.
Amerikanci sa strane „basiraju“ i nastoje sve prilagoditi svojim interesima.
Čak je i sveprisutni Žarko Puhovski osvrnuo na sporazum dajući svoje viđenje Blicu. Naravno da je prešutio mnogo toga jer se Blic čita i u Hrvatskoj.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/378823/Zarko-Puhovski-pise-za-Blic-Tko...

I na kraju rezultat svega. Srbi se bore za „svoje“ do zadnje kapi mogućeg i ostvarivog. Ma koliko bili uspješni ili neuspješni treba im priznati da pokušavaju sa Bizantskim mudrolijama ušićariti sve što se da.
Za nekoliko samostana i sjever Kosova.
A mi ? Bez borbe jednostavno smo se odrekli ZERPA.
Još uvijek se „borimo“ za Piranski zaljev, Sv. Gera je izgubljena, granice sa Slovenijom još nisu utvrđene, isto tako i sa Srbijom.
Biti će zanimljivo promatrati budućnost sporazuma. Reakcije Ruskog medvjeda.
Što na kraju od svega toga imamo mi, Hrvatska. Ne znam. Možda uvidimo da smo nešto propustili ili da nismo ništa naučili.

Tagovi

Komentari

Okljivao sam, ali na kraju sam ipak promijenio plus u minus...

... ... zbog ove besmislice:

A mi ? Bez borbe jednostavno smo se odrekli 31.067 km² teritorijalnog mora. Još uvijek se „borimo“ za Piranski zaljev, Sv. Gera je izgubljena, granice sa Slovenijom još nisu utvrđene, isto tako i sa Srbijom.
Nikakvog se mora nismo odrekli (kažem to iako sam sudjelovao u kampanji protiv odustajanja od ZERP-a), a sudbina jedne planinske livade, uskog pojasa uz granicu s desetak kuća i nekoliko kvadratnih kilometara mora, te s druge strane nekoliko dunavskih ritova, ne može se uspoređivati sa sukobom oko područja gdje živi dva milijuna ljudi.

Inače, i sam naslov dnevnika je bezvezna dosjetka.

Tko je glasao

Nikakvog se mora nismo

Nikakvog se mora nismo odrekli (kažem to iako sam sudjelovao u kampanji protiv odustajanja od ZERP-a), a sudbina jedne planinske livade, uskog pojasa uz granicu s desetak kuća i nekoliko kvadratnih kilometara mora

Kakve ti gluposti pišeš i ostaneš živ. Molim da se odrekneš svoje kuće ili stana jer je to samo jedna kuća ili stan... Molim da se odrekneš pitke vode , svejedno jedno domaćinstov bez vode ništa strašno...

Justice for all !

Tko je glasao

To što radiš u psihologiji se zove "projekcija"

Kakve ti gluposti pišeš i ostaneš živ.
Točno to ti radiš. Problem je u zasljepljenosti emocijama - gubi se smisao za proporcije. Napisoa sam da se sporovi oko komadića teritorije između Hrvatske i Slovenije ne mogu uspoređivati sa sporom oko teritorije s dva milijuna stanovnika. Meni osobno moja kuća je naravno vitalno važna, ali s gledišta države, to je marginalno.

Tko je glasao

U pravu si

@Zoran Oštrić
Da u pravu si. Ne teritorijalnog mora već ZERPA. ( Ispravljeno )
Hvala na primjedbi.
A to što ti se naslov čini bezvezna dosjetka, to je tvoje pravo. Ja samo iznosim moje viđenje nedavnih zbivanja u regiji. Samo nemoj zaboraviti jedno. Kad miš gricne mali komadić sira
tada moraš "obrezati" ili odrezati veliki komad ili baciti cijeli sir. Tako je i sa grickanjem teritorija.
Nego pomalo me dovodiš u nedoumicu. U svom posljednjem dnevniku od 03. 04. 2013.
kažeš ovako:

Smatram se "euroskeptikom", ali također, ne zamjerite, i "kroatoskeptikom".

Ne znam čemu to? Jer skeptik je čovjek koji ništa određeno ne tvrdi, iskazuje mišljenje uz ograde i dvoumljenje. To je osoba čiji stav prema nečem nepotvrđenom počiva uglavnom na nevjerovanju ili odlaganju odluke dok se ne pribave dokazi.
Na referendumu pristup Hrvatske EU glasao sam za. I tu na portalu rekao sam da ne vidim alternativu. No rasprave u Saboru, pa i današnja, o vodama, svakodnevna nova saznanja samo ukazuju na to da se nismo dovoljno borili. Da možemo skinuli bi i gače. Ali nemamo ih. Odavno su poderane.

Tko je glasao

Snaga metafore?

Kad miš gricne mali komadić sira tada moraš "obrezati" ili odrezati veliki komad ili baciti cijeli sir.
Ne kužim metaforu. :-( Recimo da međunarodna arbitraža u Piranskom zaljevu odluči u slovensku korist. Taj dio dakle pripada Sloveniji, OK, ali ne pripada joj ništa drugo.

Moja zamjerka je naprosto u tome, da se ZERP i par metara teritorije ne mogu mjeriti s borbom oko Kosova. Valjda mi ipak nećemo ratovat. Ono, jurišat na Trdinov vrh, teško naoružani planinskim štapovima i čuturama s rakijom... ;-)

Što se tiče onoga o skepticizmu, meni se čini jasno. Nepovjerljiv sam (skeptičan) prema oduševljenju Europom, ali i prema oduševljenju hrvatskom samostalnošću, pozivanju na "nacionalne interese" isl., i suzdržljiv prema jednostranim argumentacijama. Problem je u tome, da se termin "euroskeptici" ustalio za one, su zapravo antieuropski dogmatici.

Tko je glasao

@Zoran Oštrić Vidm da ti je

@Zoran Oštrić
Vidm da ti je vanjska politika pomalo šepava. Ne možeš i nećeš nači moj dnevnik gdje razglabam o financijama, fiskalnim i parafiskalnim monadama. U tome sam "dudek" i amen. Razumijem i tebe "ostarjelog aktivistu" koji u jednom svom članku od 2003. kažeš da si "Pacifist protiv svoje volje". U drugom članku u povodu Anti - Bush demonstaracija kažeš ovako:

"Mi smo, kao što je jučer rekao Pjer Šimunović, militanti, ali u smislu da smo žestoki, da se odlučno zalažemo svi za svoje stavove, ali nismo nasilni i nećemo podržati nikakve nasilne akcije jer je nenasilje jedna od naših temeljnih vrednota", rekao je Oštrić dodavši kako im je cilj dati prilog onome što se u cijelom svijetu zbiva, a to je masovno održavanje prosvjeda protiv politike koju zadnjih sedam godina vodi vlada SAD-a na čelu s Georgeom Bushem, a koja je najviše uperena protiv američkih građana.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/quotmi-smo-militanti-ali-necemo-podrz...

Na kraju kaj si ti. Pacifist ili militant ?

Nažalost prošla su vremena kada se Gandijevskim ili Dalaj Laminim metodama nešto može učiniti. Zar vi zeleni aktivisti možete mirno gledati još jedan dokaz mojoj tvrdnji o grickanju teritorija, u trenutku dok Vrdoljak nagovara Exxon Mobil da u Jadranu buši kako bi našao plin i naftu. Zar dovođenje največeg zagađivača i uzročnika desetke havarija nije grickanje teritorija u prenesenom smislu. Samo jedna havarija i zbogom turizam, i kmpletna flora i fauna Jadrana.
I kažeš još i ovo:

Ne kužim metaforu. :-( Recimo da međunarodna arbitraža u Piranskom zaljevu odluči u slovensku korist. Taj dio dakle pripada Sloveniji, OK, ali ne pripada joj ništa drugo.

Zar ti to nije još jedan dokaz o nesposobnosti pregovaranja naših vlada od 2000.-te nadalje.

Tko je glasao

Na kraju kaj si ti. Pacifist

Na kraju kaj si ti. Pacifist ili militant ?

Boltek sve ti to zavisi tko više plati...:) Zato i jesu njegovi stavovi tako različiti. Te je protiv Busha , a sada liže dupe ubojici djece Obami (ili ti lašcu oko Guatanama...) , te je za globalno zatopljenje te onda zašuti kada je hladno, te događanja oko Fukushime opiše minornima pa uslijedi ispravka... I tako unedogled.

Nisu zeleni što su bili nekada ... KRAJ ZELENIH JE PODRŠKA zelenih sudjelovanja u napadu na Irak zelenih Njemačke. Tada zelenilo preuzima novac , a ubrzo i Greenpeace se pretvara u uhljebničku udrugu

Normalno mnogi su uvidjeli da se tu vrti velika lova pa je krenulo kopiranje Nijemaca koji su se iz "raspuštenih " ljudi sa svojim stavom (duga kosa , jeftina odjeća...) počeli se "slučajno " pojavljivati u EU parlamentu i drugim parlamentima u odjeći od par tisuća eura... Inače prije toga baš ih nisu voljele začudo druge neoliberalno- kapitalističke stranke...

PS. Vidiš kako je spreman dijeliti Zoran tuđi teritorij i tuđe kuće , a kada je u pitanju njegovo ništa ne da. Evo pa bar bi mogao dati kompić sa kojeg piše sada , ja ću ga pokloniti nekom siromašnom , a mogao bi se dokazati pa odreći svoje kuće ili stana u korist neke zelene udruge ili ambasade neke male i siromašne zemlje...

Što se tiče Exxona i takvih ma gdje će se zeleni baviti takvima (ti su im saveznici danas - nekada bi BP gorio nakon onoga u Meksičkom zaljevu , danas...) , oni rađe kidaju mreže zlim ribarima koji su najveći zagađivači svijeta...

http://pollitika.com/ekoloske-udruge-u-hrvatskoj-kriminalci-i-sluge-svje...

Justice for all !

Tko je glasao

Ajd mi malo pričaj o "ad hominem" argumentima... :-)

Mislim ono, fakat stvarno, dao sam jednu usputnu primjedbu, a ti si krenuo citirat moje tekstove iz 2003. o sasvim desetoj stvari... :-)))

Vidm da ti je vanjska politika pomalo šepava.
To "vidiš" na osnovu moje primjedbe da se naš sukob sa Slovenijom oko Piranskoga zaljeva i Trdinovog vrha ne može usporediti sa sukobom Srba i Albanaca oko Kosova? :-))) Čuj, nekom od nas dvojice očito treba jaka dioptrija....

< cite>Ne možeš i nećeš nači moj dnevnik gdje razglabam o financijama, fiskalnim i parafiskalnim monadama.
pa kakve sad fiskalne monade? To je valjda ipak druga tema. Inače, evo upravo sam objavio
jedan moj dnevnik na tu temu (prerada jednog komentara ovdje, pa ga zato ne prenosim kao poseban dnevnik).

Razumijem i tebe "ostarjelog aktivistu" koji u jednom svom članku od 2003. kažeš da si "Pacifist protiv svoje volje".
Od Piranskog zaljeva - prvo svjetske financije, onda pacifizam, pa George Bush... :-( Inače, nije članak, nego zbirka tekstova (objavljena u jednom zborniku). Dakle to je fakat ad hominem do daske! :-) Da netko tko je nenasilan ipak istovremeno može biti "militant", neću ovdje objašnjavati.

Nažalost prošla su vremena kada se Gandijevskim ili Dalaj Laminim metodama nešto može učiniti. Zar vi zeleni aktivisti možete mirno gledati još jedan dokaz mojoj tvrdnji o grickanju teritorija, u trenutku dok Vrdoljak nagovara Exxon Mobil da u Jadranu buši kako bi našao plin i naftu.
Ama, čovječe, fakat si otkačio! Što sad hoćeš reći - da objavimo rat Sloveniji, Europskoj uniji i SAD, jer se eto mirnim putem ništa ne može?

Ma i mene blesavog što tu trošim vrijeme...

Tko je glasao

Zorane neznaš čitati

@Zoran Oštrić
Zorane očito u žurbi ne čitaš dobro pa ti promakne.

Ne možeš i nećeš nači moj dnevnik gdje razglabam o financijama, fiskalnim i parafiskalnim monadama. U tome sam "dudek" i amen.

Vidiš govorim o sebi jer ne pišem o nečem što dovoljno ne poznajem, za razliku od onih koji sve znaju. Čitati s razumijevanjem. Obuzdati strasti jer zamagljuju vid.

Tko je glasao

Ah, taj dobri stari forumaški običaj projekcije! :-(

Svoje mane pripisivati drugima...

Našli ste se ti i Busola, vidim. Našla krpa zakrpu. :-)

U redu, priznajem da je moja greška, da sam se na početku uhvatio samo na taj, činilo mi se detalj, nešto onako možda nepromišljeno izbačeno, da se uspoređuje Plominski zaljev s Kosovom. Nisam vidio širu sliku: šovinističko bjesnilo, u kojem su Srbi uzor. Viđao sam to ranije često kod Hrvatina, 1990-ih, s vremenom je iz očitih razloga opalo, ali eto opet se javlja.

Netko zamišlja, kako je ovo velika pobjeda Srbije... :facepalm:

Tko je glasao

Nisam vidio širu sliku:

Nisam vidio širu sliku: šovinističko bjesnilo, u kojem su Srbi uzor.

NApad je najbolja obrana :) (rekoh dokaži se bar kompijutor za sirotinju i onda možeš pričati nije ništa strašno što smo dali "par" NEČIJIH kuća ...) , nisam znao da smo šovinisti :)...
Pitam se tko je Hrvatina , a tko Hrvat i kako to ocjenjuješ :)? - imam osjećaj kako ti se svidi ko i našim proslugansko orijentiranim medijima...

Justice for all !

Tko je glasao

...zamijenjena je novom a ta

...zamijenjena je novom a ta je da nakon pristupa Hrvatske u autobusu zvanom EU ima još nekoliko praznih mjesta.
Kad sam vidio naslov teksta, sjetio sam se da ne čitam (odnedavno) analitičare
koji znaju da će Hrvatska morati čekati ulazak Srbije i ostalih zemalja regije u EU.
(zbog snažnih prosrpskih djelovanja, naravno)
Ivkošić je još prije manje-više 2 mjeseca ostavljao tu mogućnost.
Što se dogodilo, zar je tako mnogo upućenih pogriješilo?
Ali ima još dva mjeseca vremena, ne mirim se s tim da su se poznavatelji materije
olako predali i da više neću čitati tu teoriju zajedničkog ulaska.
Ili se povlačimo na rezervnu teoriju: EU će nas natjerati u zajednicu s njima tek kada uđemo unutra, u tu zamku...

Tko je glasao

Konkretno

Naučili su od Tita da što ne daju Ameri dat će Rusi i obratno.

Tko će im vratiti Kosovo?
Amerikanci? Rusi?
Ili su svjesni (sve relevantne snage očito nisu) da je Kosovo nezavisno i da tome nema povratka?

->Pointer

Tko je glasao

uh

@Pointer
Citirana rečenica se odnosi na sporazum Srbije i Rusije ( ODKB ) a ne na vraćanje ili oduzimanje Kosova.

Tko je glasao

Srbija i Kosovo su primjer

Srbija i Kosovo su primjer zakulisnih igara svjetksih igrača.

Prvo i najvažnije - Kosovari ko narod ne postoje niti će postojati , jer sami stanovnici Kosova koji nisu Srbi većinom se smatraju Albancima i tako se izjašnjavaju.

Citiram :

Prema rezultatima službenog popisa iz 2011. godine na Kosovu živi 1.739.825 stanovnika, od čega 92,93 posto čini Albanci, a 1,47 posto Srbi. Popis nije proveden na Sjevernom Kosovu, u tri većinski srpske općine Zubin Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Ja ovdje nigdje ne vidim na popisu stanovnike izjašnjene ko Kosovari...

Sama država je umjetno napravljena i cilj joj je smanjiti bilo kakav utjecaj Rusije i Kine na ovaj dio Europe, NATO baza Bondsteel + šverc droge iz "oslobođenog i demokratskog " Afganistana preko te baze...

Srbija i njezina Vlada luta , jer bez obzira na sve većina srpskih političara više naginje EU i SAD (daleko veće provizije, beneficije i plaće...) od Rusije i istoka (koji u biti smanjuje moć političara i tajkuna...). ŠTa se događa vodi se tihi rat preko kojeg se pokušava ishodovati priznanje Kosova od strane Srbije. Činjenica je da Srbi ne žele priznati Kosovo , ali je činjenica da polagani pritisak i stalni ustupci će dovesti do neminovnog priznanja Kosova. Da bi srpski političari ispali malo "patriotski " orijentirani prema zemlji i narodu oni cijelo vrijeme vrte priču nije ovo ništa i nema ništa od priznanja , a potpisuju dokument u kojem praktički priznaju Kosovo i od Kosova i međunarodne zajednice traže da im daju autonomiju. Da ne priznaju Kosovo vrlo jednostavno ne bi tražili autonomiju , već povrat Kosova u sastav Srbije što svi znamo da je nemoguće.

Isto tako smo i mi trgovali sa naši gospodarskim pojasom i sličnim stvarima , samo je razlika između nas i Srba što Srbi imaju daleko ekstremniju nenormalnu desnicu koja neće prezati od ubojstava , prijetnji i nasilja... Karte su već nacrtane i sve se već zna, a kao upozorenje strane ekipe ako se budu bunili Srbi je as u rukavu - Vojvodina koja pokušava podići svoje ovlasti... Ako se sve završi priznanjem Kosova , problem Vojvodine će se riješiti u roku od sekund uz odobrenje SAD i EU...

Ovdje ne mogu izostaviti Albaniju koja sve postrance promatra i u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije očekuju pripojenje Kosovo Albaniji što će producirati veliki problem , traženje Albanaca iz Makedonije da se dio Makedonije pripoji Albaniji...

Justice for all !

Tko je glasao

Prvo i najvažnije - Kosovari

Prvo i najvažnije - Kosovari ko narod ne postoje niti će postojati
Ni Bosanci, ni Hercegovci, ni Vojvođani, ni Sandžaklije, ni Dalmatinci, ni Istrijani, ni Međimurci, ni Slavonci, ni ..., pa će svejedno svako od njih reći da jeste Kosovar, Bosanac, Hercegovac, ...

Ovdje ne mogu izostaviti Albaniju koja sve postrance promatra i u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije očekuju pripojenje Kosovo Albaniji
Očekivati... Dobar glagol... El' nastao od glagola biti ili od glagola gatati?

Tko je glasao

Ima razlog

@Busola
Albaniju sam namjerno izostavio jer ona prema savjetu "tutora" djeluje u tišini.
Čeka rasplet na relaciji Srbija- Kosovo i Makedonija - Grčka. Crna Gora je gotovo nezamijećeno zatvorila poglavlje 26. o Obrazovanju i kulturi. Uz poglavlje 25. to je drugo poglavlje koje su zatvorili od početka pregovora 29.06. 2012. Uz previše putra na glavi iz nedavne prošlosti smatraju da se ne treba previše eksponirati.
Dragi kolega toliko je još nespomenutih opcija, da bi se moglo nabrajati do sudnjeg dana.
Ono što je tragikomično, a to je moje osobno mišljenje, da je velika mogućnost da sve skupa padne u vodu. I EU, globalizam, kapitalizam i koje što drugo. Dovoljan je samo jedan luđak i ode sve k vragu.

Tko je glasao

Realnost

I na kraju rezultat svega. Srbi se bore za „svoje“ do zadnje kapi mogućeg i ostvarivog. Ma koliko bili uspješni ili neuspješni treba im priznati da pokušavaju sa Bizantskim mudrolijama ušićariti sve što se da.

Nisu oni ništa ušićarili, @boltek. Dobili su manje nego što bi bili dobili Ahtisaarijevim planom, da su ga onda prihvatili.

Sigurno ne smatraš uspjehom da će ubuduće srpski policajci moći mlatiti srpske prosvjednike na Sjeveru Kosova, koji će se buniti protiv svoga statusa. Ili što će ubuduće svaki problem u pristupnom procesu EU Koštunica i slični vezivati uz taj sporazum i pokušati ga dodatno otežati.

Tko je glasao

pokušaj

@Argus
Stvar je u tome što sam napisao da pokušavaju ušićarite, a ne da su ušićarili.
Mi čak nismo ni pokušali. Stvar je mnogo kompliciranija nego što ljudi misle. Interesi velikih preklapaju se na balkanskim strateškim prostorima. Balkan treba globalizirati. Postojeće državice integrirati u EU. I što se dobije ? 6 -7 državica bez granica ovisnih o zapadnjačkom kapitalu i dobroj volji. U srpnju pada prva granica .( Slovenija - Hrvatska )
Ostale će za dvije do tri godine ili za dvadeset godina. Sve miriše na Balkan do 90-tih no s drugim gospodarima. Briselska eurokratska mašinerija ne gleda političke i kulturološke različitosti. Njihovo geslo je da vole ujedinjenu Europu, osobito podijeljenu na bogate i siromašne.

Tko je glasao

ključ rješenja na Balkanu je

ključ rješenja na Balkanu je Bosna. Sve dok je BiH međunarodni protektorat, vlada prividni mir, ali ne zauvijek. Jednog dana nekakvo rješenje se mora naći, a onda cijeli euro projekt na Balkanu dobiva smisao.
Ovo sada ima nekakav čudan prizvuk, kao da se o radi o dealu, kojom se Srbiji mora nadoknaditi gubitak Kosova. Kosovo je odavno izgubljeno, to svi znaju u Srbiji, i tu činjenicu nikakvi sporazumi ne mogu ni izmijeniti, ni promijeniti. U Srbiji nikada nije bilo nikakve ozbiljne i uvjerljive pobune protiv gubitka Kosova. Tu i tamo malo izrežirane pobune, poneke strančice skupljaju nešto političkih poena, ali sve u svemu, nikakvog nacionalnog bunta nije bilo.
U pozadini svega je vjerojatno ležalo prešutno obećanje "međunarodne zajednice" o priključenju Republike Srpske Srbiji, kao kompenzaciji gubitka Kosova. Iz toga proistječe i samouvjeren stav Milorada Dodika.
Do priključenja Rep.Srpske, ili do mnogo jačeg približavnja može doći u Europskoj uniji, gdje će se to spajanje obrazložiti regionalnom europskom politikom. Ali za takvu teoriju potrebni je da i Bih bude u EU, a to je malo teži problem, zato mi sada nije jasno šta su se europljani toliko užurbali oko Srbije, kada u EU postoje sve jače tendencije oko sužavanja i smanjenja zajednice. U zadnje vrijeme smo često čuli da je Hrvatska za dugo vrijeme posljednji slučaj proširenja EU-a.

Tko je glasao

Neokolonijalizam

Postojeće državice integrirati u EU. I što se dobije ? 6 -7 državica bez granica ovisnih o zapadnjačkom kapitalu i dobroj volji. U srpnju pada prva granica .( Slovenija - Hrvatska )

Pa da, trebalo je napraviti šest-sedam komada državica, više ili manje nestabilnih i nesamodostatnih. Upravo je to i bio cilj igranja na unutarnje kontradikcije "regije". Divide & impera postoji od rimskih vremena, što ne samo da nismo prepoznali, nego smo iznutra tome i pridonijeli, neki više, neki manje, bez povijesne svijesti o tome što će se dogoditi.

Tko je glasao

Moj @boltek, Ti si pametan

Moj @boltek, Ti si pametan čovjek no na ovom portalu već podosta vremena "pamet ne stanuje". Tako je očito da ovakvi dnevnici, gdje treba i znanja i mudrosti a prije svega političkog "filinga" i nemaju neku cijenu. Žalosno ali je tako.
Ovo je postao portal ultraljevičara, politički nepismenih i teško smrdećih jugonostalgičara.
Inače, dnevnik Ti je odličan ali, oprosti, moje je skromno mišljenje da si "zaboravio" u cijeloj priči inetres prve kolonijalno-zločinačke sile planete - SAD!

Tko je glasao

a kaj bi zaboravil

@otpisani

Amerikanci sa strane „basiraju“ i nastoje sve prilagoditi svojim interesima.

Si videl da ih nisam zaboravil. Oni nadgledaju sve.

Tko je glasao

Si videl da ih nisam

Si videl da ih nisam zaboravil. Oni nadgledaju sve.

NE nadgledaju oni vode igru... Misliš boltek da Njemačka smije i prdnuti bez SAD. Njemačka i dan danas je pod patronatom SAD , možda čak i puno više nego za vrijeme hladnog rata...

Uz SAD tu je i Velika Britanija koja začudo ima manji utjecaj u Srbiji nego u Hrvatskoj i Sloveniji gdje su nekim kartama dobili puno veću kontrolu...

Iza svega opet ne stoje države već razne tajne organizacije kojima je u interesu da sve zajedno nekako skupuse kako bi se time riješio problem Balkana. Balkan je uvijek producirao više povijesti nego je mogao progutati (ko je to rekao :)?...) , a to eliti nikako nije u interesu , da se opet nešto ne prelije na ostatak svijeta.

Justice for all !

Tko je glasao

Nadgledaju

@Busola
Da točno je to. Samo ako si primjetio ja sam rekao da NADGLEDAJU a ne da gledaju.

Tko je glasao

Da točno je to. Samo ako si

Da točno je to. Samo ako si primjetio ja sam rekao da NADGLEDAJU a ne da gledaju.

Kom se da čeprkati kako su američki interesi postali nezavisna republika Kosovo i kako su tekli pregovori sa Albancima oko toga neka pregleda vijesti i papire o OVK kada su Ameri prvo OVK držali na listi terorističkih organizacija da bi ih kasnije imenovali oslobodilačkom vojskom... Tu se licitiralo sa svim - uvjeren tada se dogovaralo i davanje zemlje za najveću bazu u Europi - Bondsteel...

http://www.globalsecurity.org/military/facility/camp-bondsteel.htm

Sam Milošević je po meni bio debelo igrač Amera (čak je i uveo MMF preko Beobanku u bivšu Jugoslaviju...) - Beobanka u New Yorku (nakon njegova povratka kreće njegov nevjerovatan uspon - sjetite se Stambolića - proučavao sam sve to i srpske zakulisne igre zašto su nas NAPALI !...) ... , a kasnije se njegov ego oteo sa lanca. Svi znamo da su baš Amerikanci dali zeleno svjetlo napada Srbije ili JNA i četnika na Hrvatsku , a kasnije i na BIH... Kada Milošević nije uspio sve riješiti i kada je odbijao poslušnost svojim nalogodavcima sve se srećom okrenulo na našu stranu. Malo ljudi zna da naši "vjerni " saveznici Amerikanci su nas među zadnjima od velikih država sa Izraelom priznali i da su debelo se zalagali za riješenje problema Jugoslavije... Malo je poznato da je u nekim novinama prije rata bio naslov CIA predviđa rat u Jugoslaviji... (ne mogu se sada sjetiti koje jer sam o tome davno na forumima raspravljalo pa sam upoznat sa time...).

Uglavnom sve oko događanja na ovim prostorima je vrlo mutno , a nažalost nitko nam neće ispričati stvarnu priču jer glavni protagonisti svega su začudo svi u grobu , osim ovih vladara svijeta koje se ne smije o tome pitati...

Uvjeren sam da mnoge smrti političara sa ovih prostora i krvopije Miloševića posebno nisu slučajne... Da nije bilo zelenog svjetla Amera , nebi bilo ni ovakvog rata ni privatizacije koja nam se dogodila.

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci